Įkraunama...
Įkraunama...

Kokius patiekalus darote iš medaus?

Nusipirkau turguje medaus, bet jis sustingęs tokiais grūdeliais. Ar tik nebus jis iš cukraus? Gal kas išmanote, kaip atskirti tikrą medų nuo to kurį suneša bitės primaitintos cukrumi?
Atsakyti
Sunku labai. jei medus susikristalizavęs, tai bus tų grūdelių. o koks medus? kai kurios medaus rūšys negreitai kristalizuojasi raba nesikristalizuoja visai.
Medaus vandeningumą namų sąlygomis galima patikrinti cheminiu pieštuku. Nuo didelio vandens kiekio jis tirpsta ir keičia spalvą, o jei vandens tik 20 proc., tai jis rašo kaip paprastas pieštukas, spalvos nekeičia (p.s. tikrinant šiuo būdu medų reik imti ne nuo paviršiaus, o iš 3 - 5 mm gylio ir pieštuką kišti tiesiai į medų, nes medus yra hidrofobiškas, pats traukia drėgmę, todėl imant nuo paviršiaus galima gaut neteisingus rezultatus, be abejo ir pats pištukas prieš tikrinimą turi būti visiškai sausas). Medaus reakcija visuomet rūgšti, o medaus, kuriame įmaišyta cukraus, reakcija būna neutrali ar net šarminė. tai galima patikrinti lakmuso popierėliu - nuo rūgščios reakcijos jis paraudonuoja, nuo neutralios ar šarminės - pamėlynuoja. Norint nustatyti, ar meduje nėra želatinos, įpilama 5 ml vandens ir medaus tirpalo (santykiu 1:2) ir 5 - 10 lašų 5 proc. tiamino tirpalo. Jei meduje želatinos yra, matysis baltos nuosėdos, jei ne - tirpalas tik susidrumsčia. Norint patikrinti, ar į medų neįmaišyta krakmolo arba miltų, į 3 -5 ml vandens - medaus tirpalo (1:2) įlašiname 3 - 5 lašus liugolio (vandenilio jodo tirpalo).
O paprasčiausiai kalbant, tai natūralų medų nuo medaus su priedais (cukrumi, krakmolu)atskirti galima taip. Reikia šiek tiek medaus ištirpinti vandenyje. Jei medus be priedų - vanduo bus šiek tiek sudrumstas be nuosėdų. Jei medus su priedais - bus nuosėdų. Jeigu į medų bus įmaišyta krakmolo , tai įlašinus į medų kelis lašus jodo, medus įgaus mėlyną atspalvį .
Atsakyti
Mamytės, artėja sunelio gimtadienis, noreciau iskepti koki nesudėtingą tortą su medumi. Gal galite ka nors pasiulyti. is anksto dėkoju. rolleyes.gif
Atsakyti
Stai receptelis tortuko, kuri gaminu. Paprastas ir skanus rolleyes.gif
4 saukstai medaus
4 kiausiniai
stikline cukraus
2 arbat.sauksteliai sodos (ismaisyti su rugstimi)
800 g. miltu (cia as "nuo akies" dedu, zodziu, kad gautusi minkoma, bet nelabai kieta tesla).

Viska sumaisyti (medu, jei kietas, pasildyti vandens dubenelyje). Tesla padalinti i 6-7 lygias dalis (cia kaip kam gaunasi), iskocioti ir iskepti blynus. Pertepti su plakta grietine (mazdaug 2, 5 - 3 dideli indeliai reikalingi) sumaisyta su puse stiklines cukrays ir 2 saukstais zelatino (cukraus gali reguliuotis pagal skoni). Grietine galima praskiesti kefyru, bus ne taip riebu. Galima ir citrinos sulciu isspausti i krema, gausis maloni rugstele. Kartais dar pamaisau kokiu vaisiu, pvz. konservuotu ananasu ar persiku, virsutini sluoksni papuosiu vynuogem, ir pan. Cia gali pafantazuoti. rolleyes.gif

Siaip tai zinau labai skanu, paprastuti pagrinda tortui, kuriam tiks tas pats grietines kremas:
1 indelis kondensuoto pieno
2 kiausiniai
1 saukstelis sodos
miltu tiek, kad gautusi grietines tirstumo tesla
Viska sumaisyti (cia tesla ne minkoma, skystesne) ir kepti blynus, gaunasi 4-5 blynai.

Pastaba: blynus stenkis iskocioti (arba islieti i skarda) kuo plonesnius, nes gerai iskyla, ir antraip labai stori gaunasi. Na, arba gali tiesiog perpjauti jau iskeptus. As tai viena karta tokius aukstus pliacus sutepiau, tai kremas nesusigere gerai, be rysio gavosi.
Tai tiek. Skanaus! biggrin.gif
Atsakyti
Meduolis

400 g medaus
5 kiausiniai
200 g cukraus
50 g sviesto
1 stikline grietines
500 g miltu
1 saukstelis sodos
2 sauksteliai prieskoniu misinio: gvazdikeliu, cinamono, muskatos riesuto,
kvepianciuju pipiru.

Trynius sistrinti sui cukrumi, supilti pavirinta medu (atvesusi), suberti
prieskonius, supilti lydyta sviesta, grietine, isplakta su soda, sudeti
sijotus miltus ir maisyti. Baigiant maisyti, sudeti isplaktus baltymus.
Tesla supilti i paruosta skarda. Kepama apie 40 mi vidutinio karstumo
krosnyje.
Iskeptas meduolis isverciamas ant lenteles, atvesinamas. Po to pjaustomas
nedideliais gabaleliais. Arba galima kepti plonesnius lakstus ir juos pertepti plakta grietine ar grietinele.
Atsakyti
pasidalinkit patirtim kaip daryti skruzdelyna , gal kuri bandet, kokie produktai? smile.gif
Atsakyti
puikiai moku daryti skruzdelyna, gaila dabar laiko nera tuo uzsiimti. Skruzdelyna lengviau dayti dviese - tada vienas kocioja, kitas verda, nes kai pradedi virti reik labai skutis, vienam sunkiau viska suspeti.

SKUZDELYNO RECEPTUKAS:
3 stiklines miltu
10 kiausiniu
aliejaus minkymui ir kociojimui
1 l aliejaus ir 0.5 kg tauku virimui

Sirupui 1.5 kg cukraus (vuetoj jo galima deti dirbtinio arba naturalaus medaus)
1 L vandens
pagal skoni citrinos rugsteles arba citrinos sulciu

Papuosimui aguonu ar razinu


1. I miltus sumusti kiausinius ir suminkyti elastinga mase.
2. tada ant stalo pasipilti truputi aliejaus ir ant jo minkyti tesla, kocioti ja kocelu vis lenkiant i vidu - tai reikia daryti pakankamai ilgai, vis papilant po truputi aliejaus, kol ant teslos atsiras oro pusleliu ir tesla nebelips nei prie kocelo nei prie ranku.
3. Ikaitinti riebalus- man patogiausia keptuveje
4. Nedideli gabala teslos iskocioti ant aliejumi isteptos lentos ar stalo - iskocioti taip plonai, kad matytusi kiaurai - jei tesla gerai isminkyta, pakelus toki iskociota gabaleli, jis neplysta, o paziurejus pries langa viskas matosi biggrin.gif
5. Iskociota tesla supjaustyti dantytu peiliuku norimos formos juostelemis ar kvadrateliais - pagrindui galima didesnius, veliau mazesnius.
6. Va dabar ir prireikia antro zmogaus, nes plona tesla labai greitai riebaluose isverda - vos speji vartyti ir traukti, o dar reikia kocioti naujus lakstus unsure.gif
7. Sirupui: cukru uzpilti vandeniu ir isvirti skystoka sirupa, sudeti medu, kitus prieskonius.
8. "Skruzdelyna" formuoti dideleje plokscioje leksteje. Pirma sudeti didesnius lakstus, 3-5 apatinius sluoksniu nevilgyti sirupe, nes nulases nuo virsaus. Kitas juosteles pavilgyti viena puse ir deti i virsu mazejancia tvarka -kaip eglute.
9. Uzbarstuti aguonu ir razinu, duoti pastoveti bent keleta valandu, kad viskas susigertu ir sutvirtetu.

Skanaus
Atsakyti
Taip kepu aš:
500 gr. miltų
5 kiaušiniai
100 gr. cukraus
25 gr. sviesto
50 gr. razinų,
150 gr. medaus
aguonų saujelė

Miltus reikia persijoti, įdėti sviestą (jei sviestas šaltas, - tai miltus su juo kapoti, jei šiltas- išsukti). Įmušti kiaušinius. Išminkyti. Kočioti labai plonus lakštus ir pjaustyti 5 cm. ilgio kaspinėlius (t.y. stačiakampio formos su išilga skylute..paimi vieną tešlos stačiakampio kraštą ir perkiši per tą skylutę, gaunasi toks perpintas kaspinėlis..). Kepti įkaitintuose riebaluose (geriausia aliejuje, bet kai kas kepa ir taukuose..). Iškepus padaryti piramidę, kurią paipilti tirpinmtu medumi (neperkaitinti medaus, nes prarasit visas jo gerąsias savybes) ir apibarstyti aguonomis, razinomis. na, toks gaunasi skruzdėliniukas nemažas, bet jei produktų poriją dvigubinti tai labai didelis skruzdėlynas gaunasi..
Atsakyti
labai skanu šventinė eglutė, pan į skurzdėlyną, bet gal net trapesnė:
paplotėliams reikia:
500 gr. miltų
300 gr. cukraus
300 gr. sviesto
10 kiaušinių
pakelio van. cukraus
2 st. tirštos uogienės
Peino glajui:
200 gr. cukraus
200 ml pieno
pakelio van.cukraus


1.išsukti sviestą
2. į sviestą mušti po kiaušinį, po 1 valg. š. cukraus, po 1 valg. šaukštą persijotų miltų ir sukti tol, kol bus sudėti visi produktai
3. suberti van. cukrų
4. užminkyti tešlą ir padėti šaldytuvan 2 - 3 val. kad sustingtų
5. iš atšaldytos tešlos iškočioti daug įv. dydžio (nuo mažiausio iki didžiausio) paplotėlių (kuo ploniau iškočiosite, tuo bus trapiau)
6. iškočiotų paplotėlių kraštus galima apipjaustyti figūriniu ratuku ar išpjaustyti trikampiukais ar pan.
7. kepti paplotėlius orkaitėje, ne didesnėje nei 200 laipsnių t- tūroje
8. paplotėlius atšaldyti sakrdoje ant kurios kepė, po to sudėti vieną ant kito nuo didžiausio iki mažiausio, pertepant tiršta uogiene.
9. pieną su cukrumu glajui virinti uždengtame puode kol sutirštėja tiek, kad įlašintas į šaltą vandenį sirupo lašas nebeišsileidžia
10. suberti van. cukrų
11. atšaldytą glajų išsukti iki purumo
12. "eglutę" apipilti glajumi, kad nutekėtų per paplotėlių kraštus.
13. galima apibarstyti kokoso drožlėmis, aguonomis ra cukraus pudra

paplotėlius labai plonai lengva iškočioti, jei kočėlą apsuksite lininiu audeklu wink.gif
Atsakyti
O aš gaminu šitaip:
6 kiaušiniai
70-80g degtinės (būtinai degtinės, nes kitaip riebalai į tešlą gersis)
Miltų pagal kietumą

viską suminkyti, dėti į maišelį, kad tešla neapdžiūtų ir, imant po mažą gabaliuką kočioti ant aliejaus labai labai plonai, virti taukuose.

medus:
1,5st. cukraus
3-4 valg. šaukštai medaus (tikro ar dirbtinio)
25g. sviesto
50g. grietinės
apie 1st vandens.

iškeptus lakštus mirkyti į verdantį medų ir klijuoti, pabarstant aguonomis.

Skanaus tongue.gif
Atsakyti
Tai va mamytes, noreciau jusu konsultacijos, namie labai daug medaus prisikaupe, gal kas zino kokiu receptu su medumi? Manyciau, kad turetu buti ir idomiu, parasykit su kuo medu valgot, ka is jo gaminat gossip.gif

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Atsakyti
ingule, kaledineje temoje rasi bent keleta receptu tikrai (meduoliai, rieshutinis pyragas (ten medus dejosi vietoj sirupo kazkokio)).
o shejp pamastysiu, pasikuisiu savo receptuose. zinau kad vishtiena troskina su medum..
Atsakyti