Kaip liudija literatūra, iki 12 sav. nėštumo nutrūkimai įvyksta 50 - 80 proc. atvejų dėl chromosominės patologijos. Kad būtų su kuo palyginti - nėštumo nutrūkimai 12 - 28 sav. - 30 proc. , virš 28 sav. tik 6 proc. atvejų. Yra tokia taisyklė, kad ginekologijos -akušerijos skyriuose net nėra sulaikomi ankstyvi gresiantys persileidimai, nes manoma, kad taip net yra geriau, nes pati gamta valosi. Kaip jau minėjau dažniausia tokių apsigimimų priežastis - genetinės. Taip pat gali būti ir vaistų, kitų kenksmingų medžiagų poveikis (teratogenai).
Kad būtų išvengta chromosominių anomalijų, siūloma prenatalinė diagnostika. Jinai yra rekomenduojama:
1) visoms moterims virš 35 metų amžiaus;
2) jei šeimoje yra gimęs vaikas su chromosomų patologija;
3) jei vienas iš tėvų yra subalansuotos mutacijos nešiotojas;
4) jei šeimoje abu sutuoktiniai yra recesyvinio geno nešiotojai. Tai aktualu tik tada, jei abiejose giminėse yra sergama ta pačia kokia nors reta genetine liga;
5) kitais testais įtariama vaisiaus chromosominė patologija.
Genetiškai ištirti rekomenduojama (kariotipo nustatymas):
1) abortinė medžiaga;
2)įgimti sklaidos defektai vaikams;
3)psichiškai atsilikusiems
4) nevaisingi vyrai;
5) moterys su pirmine ar antrine amenorėja;
6) ŠEIMOS SU KOMPLIKUOTA AKUŠERINE ANAMNEZE;
7)naujagimiai su neaiškia lytimi;
8) įvaikinant
Mergaitės, aš čia iš savo stutentiškų užrašiukų suvedinėju ir atrinkinėju, tai čia realiai genetikų nuomonė, kuri su mano nebūtinai turi sutapti.
Dar išskaičiau aš tokį dalyką. Nežinau, genetika mokslas sudėtingas. Bijau suklysti ir suklaidinti. Bet visgi pasidalinsiu su jumis.
Yra tam tikras chromosomų struktūros pakitimas - translokacija. Tai va jai būnant - genetinės informacijos kiekis tam tikrą žmogų nepasikeičia - chromosomos tik pasikeičia tarpusavyje tam tikromis dalimis. Užtat to žmogaus palikuonims yra rizika. Gali gimti vaikas su chromosomine patologija arba anksti persileisti. Pas mane daug kartų sąsiuviny pabrėžta ir paraudoninta

Įrašyta tokia mintis - 50 proc tikimybė pagimdyti normalų vaiką, nors realiai nesveiko vaiko tikimybė tik 15 proc., nes kiti anksti abortuoja dėl trisominės patologijos. Dar kitais atvejais - išvis liūdna statistika - arba persileidimas arba nesveikas vaikas, be šansų sveiko. Tačiau tai reti atvejai. Dar kitos rūšies - trečdalis normalių ir du trečdaliai persileidimai arba nesveiki.