QUOTE(Cicera @ 2006 07 31, 08:56)
Sveikutės,
gal kas žinote šaltalankių uogienės receptuką?
Vaikystėj prisimenu tokia skani močiutės šaltalankių uogienė buvo, deja, jau nebėra iš ko recepto paklausti
Man ji irgi, kaip Valiutei, ne per labiausiai.
Virusi esu, nors ir senokai. Taigi - reikia prieš verdant atsikratyti odelių ir sėklų - nuplautas uogas arba išspausti per presą (jei turi), arba jas užvirinti mažam kieky vandens, kol susproginės, tada pertrinti per sietą. Gautą košę maišyti su cukrum ir virti. Vieni ima košės ir cukraus po lygiai, kiti deda cukraus mažiau, iki pusės kiekio - skonio reikalas. Vieni verda trumpai, kiti ilgai, (pas mus namie mama visas uogienes virdavo apie pusvalandį, čionai Vokietijoje jos teverdamos keletą minučių, ir vistiek laikosi)... Patartina pridėti citrinos sulčių ( 1 citrina 1 kg uogų), lygiai taip ir erškėtrožienę verdant. Kodėl - nežinau, mama sakydavo, kad taip reikia, tarsi skaniau ir uogienė geriau tirštėjanti. Galima uogas imti per pusę su obuoliais, tada tas skonis bus ne toks intensyvus. Jei nori drebučius virti - pakaitintas susproginėjusias uogas išspausk per skepetą, kaip bulves cepelinams, tada gausi tik sultis, į jas dėk cukrų, ir virk, kaip visus kitus drebučius verdi.