Įkraunama...
Įkraunama...

Receptai su nuotraukomis

QUOTE(sigitawhatever @ 2008 12 26, 22:57)
Sonkauliai.... niam niam. Tik pas mane vienas klausymas, is kur pas tave laiko gaminti su tokiu mazu leliuku? Mano dukrytei jau 5 men. 2.gif ir to jei MB su ja neuzsiima, tai neimanoma ka nors padaryti  lotuliukas.gif

smile.gif
aciu.... taigi nesunku....abu sumiega pietu ir kepu.... juk nereikia peciuj malku kurenti.... mirksiukas.gif
Atsakyti
FARŠIRUOTA LYDEKA

Aš Kalėdoms farširavau lydeką (MB sumeškeriojo, svėrė 4 kg). Aš nesu labai stipri gaminant tokius valgius, man geriau su saldumynais sekasi lotuliukas.gif Bet, kadangi pranaršiau daugumą temų ir neradau kaip farširuoti lydeką - tai gal mano patirtis bus kam nors naudinga ax.gif
Pirmiausia reikia išnerti lydeką iš odos (mums su MB nepavyko išsaugoti galvos, kad būtų su oda kartu, tai nupjovėm), patogiausia būtų ją kur nors pakabinti ir kišant pirštus po oda išnerti, ties pelekais ir uodega nupjauti peiliu, nepažeidžiant odos. Po to atskirti mėsą nuo kaulų (kadangi žuvis buvo sugauta gruodžio pradžioje - tai aš sušaldžiau atskirai odą ir atskirai 2 kartus sumaltą žuvies mėsą). Kūčių dieną atitirpintą odą ir galvą įtryniau prieskonių mišiniu iš žuvų prieskonų + česnakų + juodųjų pipirų + druskos, apšlaksčiau citrinos sultimis ir dar truputuką vegetos užbėriau.
Atšilusį žuvies faršą dar kartą permaliau (išviso 3 kartus buvo malta) ir t. p. sumaliau dar maždaug 100-150 g dydžio gabaliuką žalių lašinukų (su kūdu sluoksneliu buvo) [man patarė ant viso kiekio dėti maždaug ketvirtąją dalį lašinukų, kad nebūtų sausa - ir žinokit gavosi thumbup.gif tikrai pasiteisino]. Dar į faršą dėjau pakepintų svogūnų su tarkuotomis morkomis, 3 kiaušinius ir 5 šaukštus manų kruopų (manų truputį perdaug buvo kitą sykį ir 4 šaukštų būtų gana, vietoj manų galima dėti krakmolo). Na ir prieskonių priberiau: juodųjų pipirų + druskos + vegetos + žuvų prieskonių. Išmaišiau ir prikimšau lydeką, labai kietai neprikimšti (nes aš persistengiau ir man lydeka įtrūko kepdama). Jei buvo skylučių - sukabinti su dantų krapštukais. Dėti lydeką į skardą (aš paklojau kepimo popieriaus), aptepiau aliejumi (galima, manau ir majonezu aptepti), į skardelę įpyliau truputuką vandens ir iškepiau 200° C orkaitėje. Kepiau arti valandos, nors gal truputį ir perkepiau g.gif Karts nuo karto pašlaksčiau sultimis iš skardelės. Galvą t.p. kartu iškepiau ir po to tiesiog pridėjau prie "kūno".
Lydeka gavosi labai labai skaniai, galbūt todėl, kad dadėjau riebių lašinukų, visai nesausa, valgė su malonumu ir vaikai.
Gal kas žino kokių tobulesnių farširavimo būdų ar gudrybių ką reikėtų žinoti, tokioms pirmakartėms kaip aš blush2.gif , būtinai pasidalinkit receptais. Žinau, kad farširuotą lydeką galima ir išvirti kartu sudedant kaulus, kurie lieka nuėmus mėsą ir įdėjus svogūną, morkų, lauro lapų ir pan. Bet, kadangi mano lydeka buvo labai didelė - aš kitos išeities neturėjau kaip tik ją kepti orkaitėje. Ir galiu pasakyti, kad man skanesnė kepta, negu virta (esu ragavusi virtą ax.gif ).
Tiesa, kai man ji įtrūko kepimo pradžioje, aš išsigandau ir keletoje vietų pradūriau skylutes su adata - pagalvojau, kad turbūt garai neturi pro kur išeiti, arba trūko dėl to, kad per kietai prikimšau, arba dėl to, kad ji sulenkta lanku ir ten silpnesnė vieta buvo o gal todėl kad buvo užšaldyta g.gif Manau, jei būtų tiesiai padėta skardoje, gal būtų ir neįtrūkusi.
Tikiuosi, kam nors pravers mano patirtis, o iš mano klaidų pasimokinus - galima super skanų patiekalą turėti. Atleiskit, kad truputį į lankas prirašiau blush2.gif

Štai taip ji atrodė :
user posted image

*****


Kitas patiekalas, kuris jau tapo tradiciniu ir pagrindiniu mūsų Kūčiu stalo valgiu:

ĮDARYTAS KARPIS
esu suradusi tokį receptą:

Gyvas karpis (pagal jūsų skardos dydį)
ryžių
džiovintų slyvų (ar razinų)
morkų
svogūnų
druskos, pipirų
citrinių "Santa marijos" prieskonių žuviai
aliejaus
džiovintų grybų.

Žuvį išvalome, pilvą prapjauname iki užpakaliuko skylutės, gerai išplauname ir prikemšame įdaro,pagaminto ir aukščiau išvardintų produktų.
ĮDARUI ryžiai išverdami, morkos sutarkuojamos, pakepinamos aliejuje, svogūnai smulkiai supjaustomi, pakepinami aliejuje. Grybai apverdami, smulkiai supjaustomi, slyvos išmirkomos, supjaustomos. Viskas sumaišoma, pagardinama prieskoniais ir kemšama į pilvą karpiui. Pridedu daug, kad atrodo išsipūtęs.
UŽSIŪTI NEREIKIA, NEIŠBYRĖS.
Skardą galite iškloti kepimo popieriumi ar folija, įpilti vandens. Karpį guldyti ant šono ir kepti nelabai karštai.
ŽUVĮ TAIP PAT IŠTRINTI DRUSKA IR PRIESKONIAIS.
Tokią žuvį valgome KŪČIŲ vakarą. Valgome karštą, o likutis lieka Kalėdoms.

Mano komentaras:
Aš išdorodą karpį iš vakaro įtrinu iš vidaus ir iš išorės pasidarytu prieskonių mišiniu: žuvų prieskoniai + česnakai + juodieji pipirai + druska, apšlaksčiau citrinos sultimis, įbėriau truputį vegetos, galima ir citrinpipirius panaudoti. Per naktį karpį laikau šaldytuve. Kūčių dieną išsiverdu truputį ryžių (maždaug pagal karpio pilvo ertmės dydį). Kadangi Kūčioms (auselių įdarui) visada ir taip kepinu išvirtus susmulkintus džiovintus grybus su svogūnais tai įdedu jų pakeptų į įdarą, t. p. morkas su svogūnais kartu pakepu irgi įdedu (kiek dėti - tai žiūrėkit pagal save kaip jums norisi), paskaninau vegeta, druska, pipiriukais (pagal skonį). Kas mėgstat galit įberti truputį razinų arba džiovintų slyvų (pamirkytų ir supjaustytų). Man labai patinka, bet šį kartą neturėjau namie nei vienos razinos ir slyvos doh.gif kitais kartais truputuką jų įberdavau. Ir iškepti: aš kepiau skardoje, paklojau kepimo popieriaus, galima kepimo rankovėje (esu kepusi ir folijoje, bet man nepatinka, nes folija vis prilimpa, nors ir patepu aliejumi). Aptepti karpį aliejumi, įpilti vandens į skardelę, kepant pašlakstyti karts nuo karto susidariusiomis sultimis, jei kepsite atvirai, ne rankovėje. Tikrai skanus karpis gaunasi thumbup.gif Ir mums laaabai skanus tas įdaras iš karpio.

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo RiMami: 26 gruodžio 2008 - 22:01
Kepta antis 4u.gif

Kaledoms tradiciskai kepiau anti su obuoliais ax.gif
Marinatas:
Bazilikas, druska, lauro lapeliai, pipiriukai ir dar kokie megiami prieskoniai, krapai, kmynai.Cesnakas ir dar siek tiek svieziu prieskoniniu zolyciu.
Uzsikaitinu puoda vandens, dedu druska, prieskonius, lauro lapeliu pora, pipiriuku, svieziu krapu ir baziliko, nubraukta valgoma sauksta kmynu. Paverdu apie 5 min. Skystys pasidaro rudas, kaip arbata. Isjungiu ir atvesinu, tada perkosiu.
I atsaldyta marinata dedu susmulkinto cesnako keleta skilteliu, susmulkintu sviezio baziliko ir krapu. Dedu anti i dubeni, uzpilu marinatu ir paslegiu, kad visa antis butu apsemta. Geriausia palaikyti anti bent jau para marinate, saltai.
Anti isiimti is marinato, nusausinti. I anti prikimsti rugsciu obuoliu su luobele. Kepimo inda patepti riebalais(as visada naudoju anties taukus). Tada pasipjaustau morkyciu, pievagrybiu, svieziu baziliku, krapu, papriko, pomidoriuku ir dedu truputi spanguoliu, druskytes, pipiriuku. Nes baigus kepti is susidarusio sultinuko darau padaziuka. Viskas atrodo va taip:
user posted image

Tada ant visu situ darzoviu dedu anti:
user posted image

Uzdengiu folija ir dedu i ikaitinta iki 190 laipsniu orkaite. Pakepusi 45 min. anti palaistyti issiskyrusiu skysciu, po to vis palaistyti kas 15 min. Antis kepa mazdaug 2-2,5 val. Pries baigiant kepti aplink anti sudejau jau isvirtas bulves, jas irgi palaisciau tuoj paciu skysciu ir jau nudengus folija kepiau, kol graziai apgruzdo.
user posted image

Iskrpusia anti iskelus is kepimo indo reikia palaikyti koki 10 min ir tik tada pjaustyti. Per ta laika galima pasigaminti padaza Gravy. Viska kas liko kepimo inde susiversti i puoda, uzpilti puoduka karsto sultinio, viska uzvirinti, tada sugrusti viska su grustuve ir perkosti per sieteli, naudosim tik skysti. Bet pima reikia nugriebti diduma riebalu ir tada pilti miltu, kad sutirstetu padaziukas ir uzvirti vis maisant.
Skanaus 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo tasha: 26 gruodžio 2008 - 22:19
..nu panos- 100 balu abiems.. 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
tasha niam niam, vyras siemet irgi kelpe anti tik raugintais kopustais idaryta thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(RiMami @ 2008 12 26, 21:54)
FARŠIRUOTA LYDEKA

Oho, koks zveris bigsmile.gif Labai skaniai atrodo thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(brashke77 @ 2008 12 23, 19:19)
Neryte, karbonado grazumelis  thumbup.gif
O jau salotos- nuostabios  bigsmile.gif  Nematytos, neregetos... Jauciu, TB is laimes nugriuvo... O sonine, ko gero ir sausoje keptuveje galima pacirskint?
Be alaus cia neapsieisi  karsta.gif

4u.gif
keptuveje taip neapskrus, orkaitej issilydo taukai ir vienodai graziai apskrunda rolleyes.gif

QUOTE(misiki @ 2008 12 26, 16:48)
Nukaulinta karka, kepta folijoje su raugintais kopustais.

bigsmile.gif niam niam

QUOTE(RiMami @ 2008 12 26, 21:54)
FARŠIRUOTA LYDEKA
*****
Kitas patiekalas, kuris jau tapo tradiciniu ir pagrindiniu mūsų Kūčiu stalo valgiu:

ĮDARYTAS KARPIS


wow, abi zuves atrodo nuostabiai wub.gif SAUNUOLE! o dar kokie issamus aprasymai thumbup.gif

QUOTE(tasha @ 2008 12 26, 21:54)
Kepta antis 4u.gif

bigsmile.gif kaip kvepia Kaledom!
Atsakyti
Ačiū mergaitės labai 4u.gif o to "žvėries" baigia ir pėdsakai ataušt lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif baisiai skanus buvo wub.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(RiMami @ 2008 12 27, 17:09)
Ačiū mergaitės labai 4u.gif o to "žvėries" baigia ir pėdsakai ataušt lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif baisiai skanus buvo wub.gif  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif

Nieks to ir nedrista abejot mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(6663 @ 2008 12 27, 00:32)
..nu panos- 100 balu abiems.. 4u.gif  4u.gif  4u.gif

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif thumbup.gif

Siandien mums buvo pietukai super, labai patiko, pusiau vokiski, nes jie megsta vietoj bulviu visokius kukulius bulvinius, tai ir as siandien pabandziau su jautienos krutinine ir slyvomis.Siulau pabandyti smile.gif
500gr.jautienos krutinines, arba minksto kumpio
2 saukstai aliejaus
puse saukstelio garstyciu
50 gr.sviesto
2 saukstai vitanos soju padazo
sauksto cukraus
didelio svoguno
puse poro
2 skilteles cesnako
100gr.melynuju dziovintu slyvu
3 saukstai kedainiu pomidoru padazo tradicinio
jautienos sultinio magi kostilija kubelio
0,7ltr.vandens
iv.pipiru,pora lapeliu.
Jautiena supjaustom juostelem, supilam soja, alieju, garstycias,pipirus, cesnakus,lapelius ir palaikom pora val., po to gerai mesa rankomis ismasazuojam.I keptuve dedam sviesta, sukreciam jautiena ir kepam, kol truputi pradeda rausti mesyte, puode tuo tarpu jau verda sultinys ir i ji sukreciam mesa, o i likusius nuo mesos riebaliukus pakepam truputi svogunus su porais, dedam cukru ir pomidoru padaza ir uzverdam.I puoda su mesa sudedam morkas, slyvas ir troskinam apie 15 min. po to supilam keptuves turini ir dar 15 min patroskinam.Valgom su virtu bulviu kukuliais.Tiesa slyvas pries tai mirkiau saltam vandenyje valanda.
user posted image



Atsakyti
nus grazu, kaip visad biggrin.gif .. wub.gif
(ash tik ishrankiociau slyvas..turiu tokia bjauria yda lotuliukas.gif , nemegstu vaisiu maiste lotuliukas.gif ) 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(6663 @ 2008 12 27, 19:38)
, nemegstu vaisiu maiste lotuliukas.gif ) 4u.gif

Niu zinok ir as nelabai jau taip megeja esu, bet sikart zinok jie visai netrukde, bent jau padazui tai suteike sodru toki aromata 4u.gif
Atsakyti