Talinas. Trumpai, bet įspūdžių per akis!
Jei dabar trumpai reiktų anonsuoti savo fotoreportažą, turbūt pagrindinius jo akcentus sudėliočiau taip:
Kaip aš LR ambasadoje Taline prisijungiau prie Lietuvos vardo Tūkstantmečio šventės ir apjuosiau pasaulį "Tautiška giesme" kartu su kitais lietuviais Estijoje, pabendravau su draugiška ir vaišinga lietuvių bendruomene, be to, pažindinausi su Talino senamiesčiu, miesto istorija, ragavau tradicinių valgių bei alaus su cinamonu, visai netyčia prisiklijavau prie lietuvių ekskursijos po Taliną... ir beprotiškai fantastiškai leidau laiką Taline!
---
Iš kiekvienos kelionės po įvairias šalis parsivežu ne tik įspūdžių bei foto bagažą, bet ir atmintin įstrigusius tam tikrus skonius, kvapus bei garsus, kurie man vėliau visad asocijuojas su aplankyta šalimi. Tarkim, Tunise mane visur lydėjo egzotiškų gėlių bei šišos (vandens pypkės) aromatai, Turkijoje - garsiai cirpiančių cikadų garsai, Austrijos Viena kvepėjo keptais kaštonais, Kalėdinis Berlynas - karštu vynu bei gvazdikėliais, Tenerifė spygliuočiais ir vandenyno vėjais, ir t.t. Manasis Talinas dabar kvepia kepintais migdolais bei cinamonu pagardintu alumi... O dar jame būtinai pamatysi ir išgirsi klykaujančius didžiulius baltus kirus... Kol tie kvapai ir garsai mane labai veža, skubu aprašyti karštus įspūdžius iš trumpos, bet įspūdingos viešnagės Taline.
Žinojau, kad susipažinti su Talinu turiu nepilnas 2 dieneles, tad nusiteikiau labai netinginiauti ir pasiimti iš jo tiek, kiek tik mano jėgos ir kojos leis. Ryte automobiliu išvykus iš Lietuvos, perpiet įvažiavau į Taliną. Jau svajojau apie trumpą atokvėpį 4* viešbutyje The von Stackelberg Hotel netoli senamiesčio, kai susidūriau su nerealiais kamščiais. Visaip spėliojau, kodėl sekmadienį Talinas užkimštas, kol nepamačiau minios estų, vilkinčių įvairiausiais tautiniais kostiumais, skubančių viena kryptimi. Pasirodo, kaip tik vyko baigiamieji tradicinės estų Dainų ir Šokių šventės koncertai, ir dalis gatvių buvo laikinai uždarytos! Na, bet nėra to blogo... per automobilio langą iki valios prisižiūrėjau gražiausių tautinių apdarų. Vėliau viešbutyje sužinojau, kad pirmoji estų dainų šventė įvyko dar 1869 metais Tartu mieste, ir nuo to laiko ji organizuojama Taline kas ketveri metai. Šių metų dainų ir šokių šventė turėjo skambų šūkį - To Breathe as One.
Po nedidelio atokvėpio viešbutuke, išsiruošiau į senamiestį su nedidele programėle: apsižvalgyti po senamiestį; susipažinti su tradicine estų virtuve; na ir kulminacija - 21.00 valandą (liepos 5-oji) užsukti į Lietuvos ambasadą Estijoje ir kartu su ten susirinkusia lietuvių bendruomene sugiedoti Tautinę giesmę.Vaizdas iš aukštutinio miesto į žemutinį bei jo apylinkes nuo apžvalgos aikštelės (jų yra keletas Kohtu ir Patkuli) :

Toompea pilis, kurioje visais laikmečiais buvo įsikūrusi valdžia, dabartinis parlamentas taip pat čia posėdžiauja. Aukščiausias jos bokštas (Pikk Hermann) - 50 metrų aukščio. Girdėjau, kad kasryt auštant, skambant nacionaliniam himnui, jame iškeliama vėliava (pramiegojau...)