Pirma prieskonių temaAntra prieskonių, vaistažolių temaLauramedžių tema,
vaistinių ramunėlių,
levandų.

Šiais metais, kaip niekada ėmiau domėtis, kokius prieskonius galima užsiauginti pačiai, juk net juoduosius pipirus yra kuom pakeisti. Ir ne tik lietuviškais. Galima daug ką auginti patiems iš šiltamėgių prieskoninių žolelių ir daržovių, pvz. aštriųjų pipirų, imbierų.
Kas liečia vaistažoles: čiobrelių, raudonėlių, kmynų, liepžiedžių, mėtų, raktažolių, jonažolių, kraujažolių, takažolių ir kt.; galima prisirinkti pievose ir miškuose. Paprastai taip ir stengiuosi daryti. O su prieskoniais bus man atradimų metai. Juo labiau ir prekybininkai prisitaiko prie pirkėjų poreikių, pasiūlo vis daugiau prieskonių rūšių, ne tik tradicinius krapus, petražoles, mėtas, jau pamėgtus bazilikus, mairūnus, rozmarinus ir kt.
Kai kurių prieskonių ir prieskoninių žolelių skonines savybes
galite rasti šiame puslapyje. Tik iš šio sąrašo, ne viską galime užsiauginti Lietuvoje. Nemanau, kad ir būtina, nes yra augalų, kurie gali atstoti įprastus pirktinius.
Prieskoniams yra naudojamos įvairios augalų dalys, dažniausiai džiovintos, bet kai kurios prieskoninės žolelės yra naudojamos šviežios, sūdomos, šaldomos, kai kurios tik taip išlaiko savo aromatą ir skonines savybes.
Beje, prieskoniai ne tik suteikia maistui ar gėrimams kitokį skonį, kvapą ir spalvą, bet ir turi gydantį poveikį.
Augalai, iš kurių gaunami prieskoniai ir prieskoninės žolelės, suprantama, būna vienmečiai, daugiamečiai ir dvimečiai, kaip antai, kmyniniai kuminai ar petražolės.