Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepimas

QUOTE(segtukas @ 2007 10 26, 13:57)
Portuke, ar mielių ne per daug? mano knygelėje 310ml vandens ar kefyro, 518gr miltų, dedasi tik 5 gr mielių. Beje mėginau pagal knygelės receptuką jogurtinę duonelę, bet recepte kažkas ne taip vandens 200ml ir tik 50 ml jogurto. Duonytė gavosi guminė. Ir programėlė spec. jogurtinei naudojama, tačiau, tačiau..

Aš dažniausiai naudoju sausas mieles, tai nelabai yra skirtumas kada dedi 5 g ar 7g (kai kepu su ilgesnio ciklo programa, tai "iš akies" truputį pamažinu mielių ir sudedu ne visą 7g pakelį). O nomkes7 recepte nurodytas šviežių mielių kiekis, užtat jų reikia daugiau. Prie duonkepės receptų dažniausiai nurodomas sausų mielių kiekis mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Portuke: 26 spalio 2007 - 22:15
Sveikos, duonutes kepejos, jungiuosi prie jusu ir as.
jau pries koki menesiuka isigijom duonkepe (Bomann), taigi pasinaudojusi cia rastais bei prie duonkepes pridetais receptais kepu duonute namie, tiesa kol kas tik balta, bei balta su ivairiais priedais, juodai nerandu miltu pirkti, ale kol kas uzteko ir tokios, zodziu, pamirsom parduotuvines duonos skoni ir kainas.
turiu kelis prasymus...
praziurejau visa tema, ale issirankiojau receptus, ale neradau ciabatos recepto? gal kur praziurejau, jei nea, imeskit
ir gal galetumet parasyti koki skanu mielini arba nemielini pyraga, gal kas kepet su kokias uoboliais arba uogiena arba su aguonom, na zodziu ka nors saldaus, noriu seimyna palepinti ir i svecius ka nuvesti.
aciu
Atsakyti
QUOTE(g00te @ 2007 10 31, 17:05)
Sveikos, duonutes kepejos, jungiuosi prie jusu ir as.
jau pries koki menesiuka isigijom duonkepe (Bomann), taigi pasinaudojusi cia rastais bei prie duonkepes pridetais receptais kepu duonute namie, tiesa kol kas tik balta, bei balta su ivairiais priedais, juodai nerandu miltu pirkti, ale kol kas uzteko ir tokios, zodziu, pamirsom parduotuvines duonos skoni ir kainas.
turiu kelis prasymus...
praziurejau visa tema, ale issirankiojau receptus, ale neradau ciabatos recepto? gal kur praziurejau, jei nea, imeskit
ir gal galetumet parasyti koki skanu mielini arba nemielini pyraga, gal kas kepet su kokias uoboliais arba uogiena arba su aguonom, na zodziu ka nors saldaus, noriu seimyna palepinti ir i svecius ka nuvesti.
aciu

Sveika prisijungus 4u.gif
Ciabatos puikus receptukas yra čia
http://www.supermama...howtopic=197054
vadinasi "Itališkos bandelės". Ir daugiau mielinių bandelių bei pyragų toje temoje yra. Sėkmės 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(g00te @ 2007 10 31, 16:05)

ir gal galetumet parasyti koki skanu mielini arba nemielini pyraga, gal kas kepet su kokias uoboliais arba uogiena arba su aguonom, na zodziu ka nors saldaus, noriu seimyna palepinti ir i svecius ka nuvesti.
aciu


As is Sonatinos receptu (nuoroda idejo Portuke) kepu dazniausiai mieline pyne, tik darau is puses porcijos ir nieko nepinu - kepu orkaiteje. dedu daugiau cukraus, kartais razinu. Na, tokia labai labai skani bulka, valgom daznai su Nutela ra siaip sviestu.
O pyragu su idarais negaminau dar, reikes gal pabandyt, nes jau metai kepam tik sita "pyne" ax.gif
Atsakyti
Šiandien besitvarkant radau kelis senus žurnalus, kuriuose yra mielinių kepinių receptų, tai parašysiu kelių saldžių pyragų receptus - pati nei vieno nesu gaminusi. Manau, jie tiks ir duonkepei - užmaišysim ten tešlą, o visą kitą likusį veiksmą perkelsime ant stalo ir į orkaitę 4u.gif

Pyragas "Saulė"

Tešlai:
100 g sviesto,
150 g cukraus,
300 ml pieno,
25 g mielių,
2 kiaušiniai,
500 g miltų,
sutarkuota citrinos žievelė.

Įdarui:

1 stiklinė medaus,
150 g saulėgrąžų.

Papuošimui:
0,5 stiklinės medaus,
50 g saulėgrąžų.

* Iš tešlai skirtų produktų paruošiame mielinę tešlą. Iš jos iškočiojame 0,7 cm storio stačiakampį lakštą. Jo viršų patepame medumi, pabarstome saulėgrąžomis ir susukame į volelį. Volelį supjaustome 2-2,5 cm storio griežinėliais. Juos sudedame vieną šalia kito į sviestu pateptą kepimo formą. Kepame 200-230 C temperatūroje.
* Iškepusį karštą pyragą aptepame medumi ir pabarstome saulėgražomis.

Mielinis pyragas su varške

Tešlai:
50 g mielių,
1 stiklinė pieno,
100 g margarino,
3 šaukštai cukraus,
1 kiaušinis,
500 g miltų.

Įdarui:
500 g varškės,
1 kiaušinis,
0,5 stiklinės cukraus,
30 g vanilinio cukraus,
2 šaukštai spanguolių arba kitos uogienės,
0,5 kiaušinio aptepimui.

* Paruošiame mielinę tešlą;
* Nuo visos tešlos gabalo atskiriame 1/4 papuošimui;
* Skarda pabarstome miltais. Likusią tešlą iškočiojame ir įklojame į paruoštą skardą.
* Paruošiame įdarą. Varškę sumalame arba sutriname per tinklelį, suberiame cukrų, vanilinį cukrų, išplaktą kiuašinį, gerai išmaišome ir dedame ant mielinės tešlos. Tešlos kraštus užlenkiame. Iš papuošimuo skirtos tešlos tarp rankų iškočiojame 3 virveles, supiname kasą ir uždedame ją ant tešlos krašto.
* Pyragą aptepame išplaktu kiaušiniu, o ant varškės pridedame uogienės. Kepame 200 C temperatūros orkaitėje apie 1 val.

Šaltinis: Žurnalo "Kviečiu prie stalo" priedas "Tešlos".

Jei kuri išbandys, patobulins receptus, lauksim atsiliepimų 4u.gif



Atsakyti
QUOTE(Portuke @ 2007 10 31, 23:50)
Sveika  prisijungus  4u.gif
Ciabatos puikus receptukas yra čia
http://www.supermama...howtopic=197054
vadinasi "Itališkos bandelės". Ir daugiau mielinių bandelių bei pyragų toje temoje yra. Sėkmės  4u.gif

sveikos,
aciu, bandysiu ciabata ir kitus is mieliniu pyragu.
o nemieliniu pyragu?

p.s. bandziau duonkepeje suminkyti simtalapio tesla, nepavyko.... verysad.gif
Atsakyti
Sveikos duonos kepejeles, jungiuosi i jusu buri! KAdangi parduotuveje beveik neimanoma nusipirkti duonos be konservantu, emulsikliu ir kitokiu cheminiu priedu, tai pradejau kepti duona namie. Tai kartu ir labai malonus uzsiemimas.Drauge pamoke, kaip pasidaryti raugo ir isikepti paprasciausia rugine ar pusiau rugine duona. Labai puikiai viskas gaunasi ir be duonkepes ir be mieliu. Man tai tikras stebuklas bigsmile.gif .

Stai receptas:

Raugas: mazdaug 0,5-1 stikline ruginiu miltu ir kambario temperaturos vandens, kad gautusi geros grietines tirstumo mase. Miltus su vandeniu gerai ismaisyti ir uzdengus padeti siltai, kambario temperaturoje trims dienoms. Kas diena reikia lengvai pamaisyti. Pamatysite, ta mase siek tiek paskystes, atsiras oro burbuliuku (uzrugs). Trecia diena, jei nenorite ta diena uzmaisyti duonos, tai dekite rauga i saldytuva (pvz, stiklainiuka uzdenkite maistine plevele, pradure keleta skyluciu, kad gautu oro). Jei laikysite saldytuve keleta dienu, tai rauga reikia "pamaitinti" - t.y. iberti pora saukstu ruginiu miltu, ismaisyti, jei mase labai tirsta, tai ipilkite truputi vandens ir vel statykite i saldytuva.
Tesla: Na, o jei susiruosete kepti duona, tai paimate raugo (mazdaug 1 stikline), beriate 2 stiklines ruginiu miltu ir pilate kambario temperaturos, ar kiek siltesnio vandens ir maisote ar minkote, gausis tokia siek tiek lipni mase. Tada ja uzdengiate ir pastatote siltai 12 val. Jei kepu ne savaitgali, tai uzsiminkau sita mase anksti ryte, pries einant i darba, o vakare kepu. Po 12val. pamatysite, kad ta mase vel siek tiek paskystejusi, pakilusi, pilna oro burbuliuku. Is sitos mases vel galima atsideti 1/5 stiklines raugo i saldytuva, kad turetumete kitam kartui.
Tada i ta parugusia tesla beriu 2 stiklines rupaus malino kvietiniu miltu ir vandens (jei nenorite maisyti su kvieciais, berkite ir toliau ruginius), beriu 1 ar 1,5 a.s. druskos, galima siek tiek cukraus (bet nuo jo tik labiau rugsta, nei pasaldeja) gera sauksta kmynu, sualegrazu, linu semenu ar dar ko nors, kuo noriu praturtinti duona. Vandens pilu apie stikline, bet reikia ziureti tiesiog pagal poreiki. Minkau vis paslapindama rankas vandenyje, taip tesla ne taip limpa prie ranku ir lengviau issiminko. Aisku, nereikia per daug slapinti, nes gausis per skysta tesla. Na va, kai jau viska suminkau, tada formuoju kepaliuka, dedu ji i tokia duonos-kekso formele (galima ir paprasciausiai deti i skarda) ir laikau siltai 3 valandas, kad pakiltu. Kai iskyla mazdaug dvigubai, tada kepu mazdaug 180C temperaturoje apie 40min, na tiesiog reikia ziureti, ar jau iskepe. Paprastai krastai buna rusvi, atsoke nuo skardeles. Iskepusia karsta duona isverciu ant madines lenteles ir perbraukiu per virsu su slapiu delnu (kas bijote nudegti, galite perbraukti dregnu ranksluostuku), kad nugaruotu, tada plutele nebus kieta.
Stai ir viskas - skanaus!
Atsakyti
QUOTE(jobukas @ 2007 11 11, 12:09)
Sveikos duonos kepejeles, jungiuosi i jusu buri! KAdangi parduotuveje beveik neimanoma nusipirkti duonos be konservantu, emulsikliu ir kitokiu cheminiu priedu, tai pradejau kepti duona namie. Tai kartu ir labai malonus uzsiemimas.Drauge pamoke, kaip pasidaryti raugo ir isikepti paprasciausia rugine ar pusiau rugine duona. Labai puikiai viskas gaunasi ir be duonkepes ir be mieliu. Man tai tikras stebuklas  bigsmile.gif .

Stai receptas:

Raugas: mazdaug 0,5-1 stikline ruginiu miltu ir kambario temperaturos vandens, kad gautusi geros grietines tirstumo mase. Miltus su vandeniu gerai ismaisyti ir uzdengus padeti siltai, kambario temperaturoje trims dienoms. Kas diena reikia lengvai pamaisyti. Pamatysite, ta mase siek tiek paskystes, atsiras oro burbuliuku (uzrugs). Trecia diena, jei nenorite ta diena uzmaisyti duonos, tai dekite rauga i saldytuva (pvz, stiklainiuka uzdenkite maistine plevele, pradure keleta skyluciu, kad gautu oro). Jei laikysite saldytuve keleta dienu, tai rauga reikia "pamaitinti" - t.y. iberti pora saukstu ruginiu miltu, ismaisyti, jei mase labai tirsta, tai ipilkite truputi vandens ir vel statykite i saldytuva.
Tesla: Na, o jei susiruosete kepti duona, tai paimate raugo (mazdaug 1 stikline), beriate 2 stiklines ruginiu miltu ir pilate kambario temperaturos, ar kiek siltesnio vandens ir maisote ar minkote, gausis tokia siek tiek lipni mase. Tada ja uzdengiate ir pastatote siltai 12 val. Jei kepu ne savaitgali, tai uzsiminkau sita mase anksti ryte, pries einant i darba, o vakare kepu. Po 12val. pamatysite, kad ta mase vel siek tiek paskystejusi, pakilusi, pilna oro burbuliuku. Is sitos mases vel galima atsideti 1/5 stiklines raugo i saldytuva, kad turetumete kitam kartui.
Tada i ta parugusia tesla beriu 2 stiklines rupaus malino kvietiniu miltu ir vandens (jei nenorite maisyti su kvieciais, berkite ir toliau ruginius), beriu 1 ar 1,5 a.s. druskos, galima siek tiek cukraus (bet nuo jo tik labiau rugsta, nei pasaldeja) gera sauksta kmynu, sualegrazu, linu semenu ar dar ko nors, kuo noriu praturtinti duona. Vandens pilu apie stikline, bet reikia ziureti tiesiog pagal poreiki. Minkau vis paslapindama rankas vandenyje, taip tesla ne taip limpa prie ranku ir lengviau issiminko. Aisku, nereikia per daug slapinti, nes gausis per skysta tesla. Na va, kai jau viska suminkau, tada formuoju kepaliuka, dedu ji i tokia duonos-kekso formele (galima ir paprasciausiai deti i skarda) ir laikau siltai 3 valandas, kad pakiltu. Kai iskyla mazdaug dvigubai, tada kepu mazdaug 180C temperaturoje apie 40-60min, na tiesiog reikia ziureti, ar jau iskepe. Paprastai krastai buna rusvi, atsoke nuo skardeles. Iskepusia karsta duona isverciu ant madines lenteles ir perbraukiu per virsu su slapiu delnu (kas bijote nudegti, galite perbraukti dregnu ranksluostuku), kad nugaruotu, tada plutele nebus kieta.
Stai ir viskas - skanaus!


Na stai idedu ir nuotraukele.

user posted image
Atsakyti
QUOTE(jobukas @ 2007 11 11, 13:30)
Na stai idedu ir nuotraukele.

user posted image


O kuom patepi skardele? O gal visai nereikia tepti, o tik pabarstyti miltais?
Atsakyti
QUOTE(jblmami @ 2007 11 16, 23:59)
O kuom patepi skardele? O gal visai nereikia tepti, o tik pabarstyti miltais?


Skardeles, kuria turiu, niekuo nereikia tepti. As pabarstau siek tiek linu semenu ar saulegrazu i dugna. Jei prie skardeles kimba, tai galima patepti siek tiek aliejumi.
Atsakyti
pasiskolinau is kaimynes duonkepe, iskepia duonele is kazkokiu receptu, ten buvusiu, antra karta paimprovizavau, tevukas labai isgyre
siandien kepu valstuciu duona ir bijau - tokia standi tesla uzsiminke, kad nezinau as kas bus:)

parasysiu ryte:)

Valstieciu duona
1. Sviesta / margarinas - 1v.s. (2 a.s.)
2. Vanduo - 360ml. (270 ml.)
3. Druska - 2a.s. (1.5 a.s.)
4. Cukrus - 1 v.s. (2a.s.)
5. Miltai 550C - 300 gr. (230 gr.)
6. Ruginiai miltai - 150 gr. (110 gr.)
7. Rupus kvietiniai miltai - 150 gr. (110 gr.)
8. Mieles - 1.5 a.s. arba 5 gr. (1 a.s.)

Atsakyti
[quote=dekolte,2007 11 30, 01:32

:mirksiukas:Jau labas rytas...kaip duonele?turetu gautis skani biggrin.gif ,nes as daznai pagal si receptuka kepu 4u.gif
O gal kuri bandet kepti vaisiu duonute..sventes arteja ax.gif as turiu daug ivairiu receptu,bet ne vieno dar nebandziau...idomu,kas per skonis? bigsmile.gif
Atsakyti