Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepėjos renkasi čia

Jei norit gauti gerą duoną, reikia įdėti meilės ir kantrybės. Kepkime duoną su meile, tuomet ji bus skani it medus

user posted image
Senoji tema 19

Salyklą, grūdų mišinį galima pirkt čia, tik reikia susikooperuot, nes prekiauja maišais

Ingredientus duonos kepimui perkam čia

Skaičiai ir raidės ant miltų pakelio šalia pavadinimo reiškia jų kokybę ir vertę sveikatai. Tiksliau sakant, tai reiškia, kiek kartų prieš malimą miltai buvo valomi ir/ar lupami. Skaičiai, nurodyti ant pakuotės, pavyzdžiui, 550 ar 1 600, rodo, koks miltuose likęs pelenų kiekis. Kuo skaičius mažesnis, tuo miltai bus baltesni.
Gardiems kepiniams reikėtų miltų, kurių pakuotė pažymėta skaičiumi 405, nes tai – patys balčiausi miltai. Raidės A, B, C, D, E, F, G rodo glitimo kiekį. Glitimas – baltymų kompleksas, kuris leidžia tešlai gerai kilti.
Plikytai ar mielinei tešlai reikia, kad glitimo indeksas būtų kuo didesnis – tuomet tešla geriau kyla. Tokiu atveju ieškokite miltų, kurie pažymėti raide, esančia arčiau abėcėlės pradžios – A arba B. Kepant kepinius iš trapios tešlos arba biskvitinės tinka ir mažesnio glitimo miltai, pažymėti C ar D raidėmis.

Dažniausiai kepant duoną duonkepėje su sausomis mielėmis, mieles reikia dėti pačias paskutines ir neleisti joms susiliesti su skystais ingredientai anksčiau, nei pradeda maišyti. Tuo tarpu šlapias mieles maišom su nedideliu kiekiu cukraus, šiltu vandeniu ar pienu (kaip recepte aprašyta) ir dedam vienus iš pirmųjų ingredientų kartu su kitais skysčiais.

7g sausų mielių atitinka 20g paprastų (šlapių) mielių maišant rankomis
7g sausų mielių atitinka 10g paprastų (šlapių) mielių maišant duonkepei


Nereikia maišyt sausą raugą su naminių, nes skirtumas tarp naminio raugo ir sauso yra didžiulis, naminis raugas- tai natūraliai subrandintas, gyvas produktas, su natūralia rūgštele ir laukinėmis mielėmis, o sausas raugas tai TIK ruginiai miltai, citrinų rūgštis ir askorbo rūgštis. Su sausu raugu būtinai reikalingos mielės, su natūralių-ne.

Duonos receptai
Saldžiuos duonos ir batonų receptai
Matavimo vienetai
Raugo receptai

Kelėta patarimų:
1. Geriausia pilt nechloruota vandenį
2. Esminė klaida, kad raugas išmetamas nors realiai jis būna geras, blogas raugas tai supelijęs raugas.
3. Nuo pelėsio dedama plėvelė ant raugo ir jokių razinų!
4. Jei raugas beviltiškai nekyla yra pagalba: medus (gliukozė, fruktozė), jogurtas, rūgpienis (tik ne pramoninės mielės).
5. Iš knygos "Laiko patikrintos idėjos ir patarimai" (ačiū regnai):
Prieš dedant tešlą į orkaitę, apibarstykite ją miltais arba aptepkite glajumi.
Glajaus rūšis lems kokia bus iškeptos duonos plutelė.
Norėdami, kad plutelė būtų traški aptepkite tešlą pienu.
Jei patinka minkšta plutelė, tešlą aptepkite skysta grietinėle.
O išėmę iš orkaitės padėkite ant grotelių, uždenkite švariu rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.
Jei norite patikrinti ar duona iškepusi, išverskite kepaliuką iš skardos ant švarios pašluostės pabarbenkite pirštais į jo apačią. Jeigu skambesys aiškus vadinasi duona iškepusi.

Iš pradžių gal ir atrodys, kad nieko jums nesigauna, bet neskubėkit ir viskas pasiseks. Sėkmės mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Ingridamis @ 2011 03 12, 20:35)
Oi aciu,tai turbut pataikiau,idejau 200gr raugo ant 500/600 gr miltu ,tai dabar laukiu kol pakils,tik sakyciau man tas procesas labai jau letai vyksta ,nors namuose baisiai silta,net 26 C silumos,nors cia tik antra duonele su raugu,bet pirma irgi intensyviausiai kilo,jau idejus i orkaite,tai sakau gal raugas nelabai aktyvus,nors suburbuliavo gan neblogai,ne dvigubai,bet pakilo.

o tai kaip apskaiciuoti tuos gramus raugo?
Atsakyti
QUOTE(irinejus @ 2011 03 12, 20:52)
o tai kaip apskaiciuoti tuos gramus raugo?


priklauso ne tik nuo miltų kiekio, bet ir nuo to iš kokių grūdų.
Ruginiams reiktų daugiau, kvietiniams mažiau 4u.gif
Atsakyti
as tai dazniausiai is akies dedu,mazdaug 300g. 0,5kg.miltu ,na + - mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(irinejus @ 2011 03 12, 21:52)
o tai kaip apskaiciuoti tuos gramus raugo?

Sveikos. Aš pirmus kartus dėjau raugą į kibiriuką nuo majonezo (su rankenėle) ir sverdavau. Dabar iš akies dedu.
Atsakyti
Pora kart atsvėrus, vėliau jau žinosit kiek maž dėt
Atsakyti
aš vis tebesveriu viską ne tik raugą biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif gramų tikslumu liezuvis.gif
Atsakyti
QUOTE(Nerutė @ 2011 03 13, 09:03)
aš vis tebesveriu viską ne tik raugą biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif gramų tikslumu liezuvis.gif


aš irgi drinks_cheers.gif
ir visąlaik sversiu lotuliukas.gif , nes jau tokia natūra.

Bet man net ir sveriant kiekvieną kart kitaip gaunasi
Atsakyti
Jergau, nu jauciu nedakepiau duonos.. aisku, pravesusia, bet dar silta prapjoviau, tai taip veliasi atrodo... paragavau-valgoma, bet turetu lyg sausesne but. Nors ir pagaliukas ibedus buvo sausas.. aij, kas bus tas-ikisau dar i orkaite unsure.gif doh.gif
Atsakyti
Norėčiau išsikepti balto batono. Receptu daug , o kaip išsirinkti geriausia . Gal kas jau išbandėt ir žinot pati geriausia ir skaniausia receptą ?
Atsakyti
QUOTE(griegzde @ 2011 03 13, 09:35)
Norėčiau išsikepti balto batono. Receptu daug , o kaip išsirinkti geriausia .  Gal kas jau išbandėt ir žinot pati geriausia ir skaniausia receptą ?


čia visų baisingai išgirtas sąstingio batonas
http://www.supermama...?...&p=28083582
Atsakyti
QUOTE(rugiagele26 @ 2011 03 13, 10:30)
Jergau, nu jauciu nedakepiau duonos.. aisku, pravesusia, bet dar silta prapjoviau, tai taip veliasi atrodo... paragavau-valgoma, bet turetu lyg sausesne but. Nors ir pagaliukas ibedus buvo sausas.. aij, kas bus tas-ikisau dar i orkaite  unsure.gif  doh.gif

Tai ir iš pardės nupirk šiltą duoną, ji dažniausiai velsis ant peilio. Aš išvis su pagaliukais netikrinu. Žiūriu, kad atšoko nuo sienelių, pabaladoju per viršų peilio rankena ir viskas.
Atsakyti