Įkraunama...
Įkraunama...

Autistukai

QUOTE(Kriiste @ 2013 01 10, 22:42)
nu jusu nuomone jau zinau, suprantu - bet dar yra vaiko elgesys darzely, aukletoju elgesys, ju tarpusavio supratimas, ka jie ten veikia, kaip leidzia laika, kaip sprendzia konfliktus, jusu elgesys su vaiku, net jusu savijauta - tai zodziais nera aprasoma - tad sunku isivaizduot teisingai blush2.gif

na kiek suprantu tai jis nelabai ka nori daryt darzely, namuose jis rengiasi pats o ten nenori, sako kad nemoka. kaip jos reaguoja i ta jo nenora net nezinau.mes namuose kuo puikiausiai susitariam kad reikia rengtis, padeda man tvarkytis namuose, aplamai jam patinka dalyvauti namu ruosoj. jis labai dziaugiasi kai jam kasnors iseina padaryti, isgyvena kai nesiseka.
Atsakyti
QUOTE(veiducka @ 2013 01 10, 22:07)
na kiek suprantu tai jis nelabai ka nori daryt darzely, namuose jis rengiasi pats o ten nenori, sako kad nemoka. kaip jos reaguoja i ta jo nenora net nezinau.mes namuose kuo puikiausiai susitariam kad reikia rengtis, padeda man tvarkytis namuose, aplamai jam patinka dalyvauti namu ruosoj. jis labai dziaugiasi kai jam kasnors iseina padaryti, isgyvena kai nesiseka.

o ka jus darot konkreciai - kad issiaiskint kas vaikui kelia toki stresa? Apart to - kad guodziates cia temoje blush2.gif

Ka as daryciau? kalbeciau visu pirma su psichologe - ji gali eit i grupe ir stebet kas ten vyksta, kas gali kenkti vaikui, kas ji taip suerzina...
visu antra - bandyciau pratest adaptacini laikotarpi - ir prasyciaus, reikalauciau likt kartu su vaiku grupeje kasdien bent 1-2 valandom (vaiko vieno nepalikciau) - 1-2 savaites, kol jis nurims ir suvoks kad darzelis nera baubas, tada jau tarkim per savaitgali atidirbciau su juo - kad va visi vaikai lieka vieni, ir tau laikas, piestumem laiko liniuote - ka jis ten veiks paliktas ir kada ateis mama - kad pagal veikla jis galetu spet ko tiketis.
trecia - grieztai, bet meiliai nuvedus pasakyciau, viskas, as tau padejau nusirengti - dabar einu - tu lieki kaip susitarem, kai ateisiu - atnesiu dovanele, siurpriza, sulciu ar nu kazi ka... ir iseiciau
aisku ne pusdieniui - valandai - dviem - po savaites ta laika jau ilginciau pamazu pagal vaiko savijauta iki pusdienio, gal net dienos...
Nepavyko? - tiesiu taikymu drozciau ieskot kitos istaigos blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Kriiste @ 2013 01 11, 00:47)
o ka jus darot konkreciai - kad issiaiskint kas vaikui kelia toki stresa? Apart to - kad guodziates cia temoje blush2.gif

Ka as daryciau? kalbeciau visu pirma su psichologe - ji gali eit i grupe ir stebet kas ten vyksta, kas gali kenkti vaikui, kas ji taip suerzina...
visu antra - bandyciau pratest adaptacini laikotarpi - ir prasyciaus, reikalauciau likt kartu su vaiku grupeje kasdien bent 1-2 valandom (vaiko vieno nepalikciau) - 1-2 savaites, kol jis nurims ir suvoks kad darzelis nera baubas, tada jau tarkim per savaitgali atidirbciau su juo - kad va visi vaikai lieka vieni, ir tau laikas, piestumem laiko liniuote - ka jis ten veiks paliktas ir kada ateis mama - kad pagal veikla jis galetu spet ko tiketis.
trecia - grieztai, bet meiliai nuvedus pasakyciau, viskas, as tau padejau nusirengti - dabar einu - tu lieki kaip susitarem, kai ateisiu - atnesiu dovanele, siurpriza, sulciu ar nu kazi ka... ir iseiciau
aisku ne pusdieniui - valandai - dviem - po savaites ta laika jau ilginciau pamazu pagal vaiko savijauta iki pusdienio, gal net dienos...
Nepavyko? - tiesiu taikymu drozciau ieskot kitos istaigos blush2.gif

pirmas zingsnis ir buvo pokalbis su psichologe, jinai bendrauja su vaiku, issiveda ji i savo kabineta. jos patarimas buvo kokiu raminanciu pagerti, apie raminancius kalbejo aukletojos ir logopede.
Atsakyti
QUOTE(veiducka @ 2013 01 11, 11:13)
pirmas zingsnis ir buvo pokalbis su psichologe, jinai bendrauja su vaiku, issiveda ji i savo kabineta. jos patarimas buvo kokiu raminanciu pagerti, apie raminancius kalbejo aukletojos ir logopede.

suabejociau psichologes kompetencija... raminancius skiria jau psichiatrai blush2.gif - aisku, paprasciausiai ko gero atrodo - prislopini vaika vaistais - ir darai ka nori doh.gif
Antra vertus - kiek suprantu - jusu grupe yra bendrai spec, ten vaikuciai ir su ivairiais sutrikimais ir vienas kitas su autizmu g.gif , o tai visai skirtingos metodikos reikalingos darbui su jais - nes su misriu raidos sutrikimu - vaikams reikalinga keist veikla, jiems nusibosta greit rutina - autistams priesingai - kuo daugiau kartosi - tuo jiems daugiau patiks, tuo jie daugiau darys, naturalu kad grupes veikla derinama pagal dauguma, taip pat naturalu - kad vaikas kasdien papuola i chaosa g.gif Nu bet cia tik mano pamastymai unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Kriiste @ 2013 01 11, 18:21)
suabejociau psichologes kompetencija... raminancius skiria jau psichiatrai blush2.gif  - aisku, paprasciausiai ko gero atrodo - prislopini vaika vaistais - ir darai ka nori doh.gif
Antra vertus - kiek suprantu - jusu grupe yra bendrai spec, ten vaikuciai ir su ivairiais sutrikimais ir vienas kitas su autizmu g.gif , o tai visai skirtingos metodikos reikalingos darbui su jais - nes su misriu raidos sutrikimu - vaikams reikalinga keist veikla, jiems nusibosta greit rutina - autistams priesingai - kuo daugiau kartosi - tuo jiems daugiau patiks, tuo jie daugiau darys, naturalu kad grupes veikla derinama pagal dauguma, taip pat naturalu - kad vaikas kasdien papuola i chaosa g.gif  Nu bet cia tik mano pamastymai unsure.gif

jo, grupe spec, visas darzelis spec. o grupes parenkamos pagal vaiku amziu, o ne diagnozes. ir seip kiek matau tuos aikus visi protingi, supranta kas jiem sakoma, vykdo uzduotis, tik mano D ten sunkiausias variantas. reikia prie jo sedeti, daug kartu parodyti ko is jo norima.
Atsakyti
QUOTE(veiducka @ 2013 01 11, 21:00)
jo, grupe spec, visas darzelis spec. o grupes parenkamos pagal vaiku amziu, o ne diagnozes. ir seip kiek matau tuos aikus visi protingi, supranta kas jiem sakoma, vykdo uzduotis, tik mano D  ten sunkiausias variantas. reikia prie jo sedeti, daug kartu parodyti ko is jo norima.

atvaryk pas mus i grupe - pamatysi kaip patiks mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(veiducka @ 2013 01 11, 22:00)
jo, grupe spec, visas darzelis spec. o grupes parenkamos pagal vaiku amziu, o ne diagnozes. ir seip kiek matau tuos aikus visi protingi, supranta kas jiem sakoma, vykdo uzduotis, tik mano D  ten sunkiausias variantas. reikia prie jo sedeti, daug kartu parodyti ko is jo norima.

Zinokit ir man tas pats, atrodo, kad ji sunkiausia grupeje. Nors, pagalvojus, yra toks berniukas, kuris nuolat verkia ir saukiasi mamos ir kurio ji bijo, dar yra autistukas, kuris irgi panasiu "sugebejimu" kaip ir ji. As irgi bijau, kad viena diena ji nebenores pasilikti darzelyje. Tiesa, viena ryta vyras vienas nuveze dukra i darzeli. Galvojau, kad nepasiliks, tures parvezti namo, bet.. Atsisveikinimo su teciu procesas buvo daug lengvesnis nei su mama, viens du ir- ate, o man kartais buna sudetinga istrukti is grupes. Reikia palaukti, kol aukletojos nukalbes ja kazkuo idomiu rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Kriiste @ 2013 01 11, 22:41)
atvaryk pas mus i grupe - pamatysi kaip patiks mirksiukas.gif

thumbup.gif
Papildyta:
QUOTE(begemotė @ 2013 01 11, 23:33)
Zinokit ir man tas pats, atrodo, kad ji sunkiausia grupeje. Nors, pagalvojus, yra toks berniukas, kuris nuolat verkia ir saukiasi mamos ir kurio ji bijo, dar yra autistukas, kuris irgi panasiu "sugebejimu" kaip ir ji. As irgi bijau, kad viena diena ji nebenores pasilikti darzelyje. Tiesa, viena ryta vyras vienas nuveze dukra i darzeli. Galvojau, kad nepasiliks, tures parvezti namo, bet.. Atsisveikinimo su teciu procesas buvo daug lengvesnis nei su mama, viens du ir- ate, o man kartais buna sudetinga istrukti is grupes. Reikia palaukti, kol aukletojos nukalbes ja kazkuo idomiu  rolleyes.gif

tai kad cia ne man taip atrodo, o ir aukletojos tai patvirtino. vakar daug kalbejau su vaiku, tai sake eis i darzeli jei mama bus kartu, tai pirmadieni turbut bandysim eit, kad ir keliolikai minuciu, teks pratintis is naujo smile.gif beje vakar praradom pirmaji pienini dantuka biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(veiducka @ 2013 01 12, 12:15)
thumbup.gif
Papildyta:

tai kad cia ne man taip atrodo, o ir aukletojos tai patvirtino. vakar daug kalbejau su vaiku, tai sake eis i darzeli jei mama bus kartu, tai pirmadieni turbut bandysim eit, kad ir keliolikai minuciu, teks pratintis is naujo  smile.gif  beje vakar praradom pirmaji pienini dantuka  biggrin.gif

Labai gerai, kad Jusu sunus kalba ir gali pasakyti savo norus, tai svarbu, nes isivaizduokit kaip sunku butu, jei tik verktu, o Jus nezinotumet kodel. Gal ir pries pirmadieni jis taip nebestresuos, kai zinos, kad kartu su mama eis i darzeli. Matyt kazkoks dalykas darzelyje ji vercia jaustis nesaugiu, gal Jums pavyks kartu bunant izvelgti to nesaugumo priezasti ir ja pasalinti(jei tai imanoma).
Sveikinimai del pirmojo dantuko 4u.gif Ar labai kankinotes kol iskrito?
Atsakyti
QUOTE(begemotė @ 2013 01 12, 13:27)
Labai gerai, kad Jusu sunus kalba ir gali pasakyti savo norus, tai svarbu, nes isivaizduokit kaip sunku butu, jei tik verktu, o Jus nezinotumet kodel. Gal ir pries pirmadieni jis taip nebestresuos, kai zinos, kad kartu su mama eis i darzeli. Matyt kazkoks dalykas darzelyje ji vercia jaustis nesaugiu, gal Jums pavyks kartu bunant izvelgti to nesaugumo priezasti ir ja pasalinti(jei tai imanoma).
Sveikinimai del pirmojo dantuko  4u.gif Ar labai kankinotes kol iskrito?

kad ir kalba neisreiskia savo minciu, ar kas jam ant sirdeles guli. ko nori jis pasako o va klausimu nesupranta. sunku isreiksti kam jam ta kalba reikalinga.
na bus matyti kaip sekasis darzely, ir bus matyt kaip reaguos aukletojos kad as ten kaip sasas sedziu ir nesitraukiu.
danti klibino jis pats, o va isroviau as. zinot, man baisiau buvo nei vaikui lotuliukas.gif blush2.gif issigando tik kai krauja pamate, o seip nebijojo thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(begemotė @ 2013 01 12, 12:27)
Matyt kazkoks dalykas darzelyje ji vercia jaustis nesaugiu, gal Jums pavyks kartu bunant izvelgti to nesaugumo priezasti ir ja pasalinti(jei tai imanoma).

as irgi taip pat manau 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(veiducka @ 2013 01 12, 12:50)
bus matyt kaip reaguos aukletojos kad as ten kaip sasas sedziu ir nesitraukiu.

tai jus nesedekit kaip sasas - padekit joms, uzsiimkit su vaikais - padekit pavalgyt, padekit apsirengti, pazaiskit su jais, susidraugaukit - tiek su vaikais tiek su aukletojom - parodykit vaikui - kad jie nera negeri, kad gali but smagu - tiesiog parodykit vaikui savo pavyzdziu - po savaites kitos - pamatysit - jis patikes mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Kriiste @ 2013 01 12, 14:02)
as irgi taip pat manau 4u.gif
Papildyta:
tai jus nesedekit kaip sasas - padekit joms, uzsiimkit su vaikais - padekit pavalgyt, padekit apsirengti, pazaiskit su jais, susidraugaukit - tiek su vaikais tiek su aukletojom - parodykit vaikui - kad jie nera negeri, kad gali but smagu - tiesiog parodykit vaikui savo pavyzdziu - po savaites kitos - pamatysit - jis patikes mirksiukas.gif

ech, nu kai nesiseka tai nesiseka, partrenke mane siand masina, gerai kad viskas gerai, tik koja sutrenke tai jauciu pirmadieni teks pas gyditoja nueiti. toks jausmas kad bedas traukt pradejau. verysad.gif
Atsakyti