Gal kas galite pasiulyti patiekalu is sparaginiu pupeliu, vakar is sodo atsiveziau, bet nei vieno patiekalo su jomis nezinau
Aha, prasidejo sparagu sezonas:)
as vakar irgi nusipirkau sparaginiu pupeliu, nes jau taip uzsinorejau.... o ruosiu jas paprastai, cia juk fantazijos reikalas: galima isvirti ir patroškinti su sviestuku ar grietine - cia paprasciausias, galima pakepinti su svoguniukais ir spirguciais, su desryte, ar kita mesyte, dar prideti morkyciu , tikrai labai skanu, galima patroskinti tik su darzovem - morkos, svoguniukai, kalafijorai , sviestukas ar grietine ir pan. skanaus
Mano seimyna labi megsta keptas tesloje ( kaip ir cukinija, tik i tesla daugiau prieskoniu, nes pacios pupeles nepadruskinsi). Labai skanu, kai i tesla dar iberi sezamo
o sparagus reikia isvirti ar zali dedasi? bandysiu ir as toki skanumyna padaryti, o jei skaniai gausis, padarysiu ir tevams, o jie tada sakys: firminis dukreles patiekalas tik keptuve pas mane tokia mazute, vienam blynui vietos tik uztenka
As dedu zalius . Beje, tavo keptuve tikrai tiks. As darau taip - i tesla imetu pupele, su saukstu pavartau ir dedu i keptuve (taip pat kepu ir kalafioru kekeles, cukinija riekelem ir t.t.) Kad tesla butu tarskesne , dar galima sauksta snapso ipilti (o visi kiti ingradientai - tradiciniai : kaiusinis, miltai, vanduo(alus) ir prieskoniai (vegeta,druska, pipiriukai ir t.t. - fantazijos reikalas). Skanaus.
kiek zinau snapsas i tesla dedamas kad aliejaus maziau prisigertu, cia is skruzdelyno recepturos. o jau ryt is pat ryto mausiu pirkti sparaginiu. o kalafiorus zalius irgi dedi, ar jie iskepa, ar pusiau zali buna?greiciausiai gruzdintuvej juos gamini. pas mane tokia mazute negili keptuvele..............bet naujos nepirksiu, nors mama uzede mane su tom keptuvem, vis ipirsti nori
Mielosios, nemaišykite šparagų su šparaginėm pupelėm. Tai du skirtingi dalykai. Švieži šparagai būna tik pavasarį, juos reikia kasti, kai jie dar neprasikalę iš žemės. O šparaginės pupelės, tai pupelės, kurios valgomos su ankštimis. Aš jas irgi mėgstu. Skaniausia man išvirti, tada pakepti ant sviesto su džiūvėsėliais. Mmmmmm..
Ne, keptuveje. Man taip greiciau. (Gruzdintuve kazkaip retai naudojam, tai kiekviena karta ilga litanija ja suiruosti. ) Tik aliejaus daugiau truputi pilu. O kalafiorus galma ir taip ir taip. Man skaniau apvirti ( daugiau skonio igauna, kai su prieskoniais keleta min paverdu), bet bandziau ir zalius - visai nieko, tik nedideliais ziedynais isskirstyti teikia .
As tai sparagines pupeles is pradziu isverdu. Tada keptuvej pakepinu svoguna. Kai svodunai pagelsta dedu pjaustyta pomidora be odos ir truputi patroskinu. Tada ipjaustau virtu bulviu sudedu pupeles ir kai truputi pakepinu imusu kelis kiausinius. Mai tai buna labai skanu
mergickos, dabar pats sparaginiu derlius. Kad skanu butu ne tik dabar, bet ir ziema, as jas saldau. Beje, daug kur literaturoje skaiciau, kad pries saldyma reikia blansiruoti, bet man skaniausia neapdorotos, tik supjaustytos. Tos blansiruotos buna kaip gumines, man tai fu
Mes kažkada labai seniai irgi sugalvojome užsišaldyti šparaginių pupelių, tai iš nežinojo užšaldėme tiesiog nuskintas iš daržo, o po to visas išmetėme lauk, nes jos skoniu priminė šieną. o kai šaldėme pavirintas sūdytame vandenyje, tai buvo Blanširavimas, tai kiek aš žinau, yra perpylimas verdančiu vandeniu. Sakau, gal šparaginėms pupelėms, visdėlto reikėtų apvirimo, o ne blanširavimo.
O as sparagines pupeles darau taip:
pupeles isverdu pasudytam vandeny, ant sviesto pakepinu smulkiai supjaustyta svoguna, po to sudedu juostelem pjaustytas paprikasir patroskinu. Kai paprikos suminksteja, dedu supjaustytas sparagines pupeles, prieskoniu, tomatu ir kokias 2-3 minutes patroskinu. Labai skanu, ir mano vyrai su malonumu valgo
O aš šaldau iš daržo neapvirtas. Nupjaustinėju galiukus, nuplaunu, apdžiovinu, susuku porcijomis į plėvelę (tą, kur skirta maistui pridengti, kad neapdžiūtų) ir į šaldiklį. Labai gerai sriubai, šiaip patroškinti. Svarbiausia nepražiopsoti ir neperauginti.
As irgi saldau neapvirtas - uzsegamuose maiseliuose (nuplaunu, apkarpau, nudziovinu). Viskas OK. Ir skonis normalus. Beje, auginu placiaankstes (is Florexlit seklos), ne tas siauras .
Paieškojau savo išmintingoje knygoje Šparaginės pupelės acto marinate Paruoštos ankštys apverdamos 3 min. vandenyje, išgriebiamosir staigiai atšaldomos šaltame vandenyje. Po to sudedamos į stiklainius ir užpilamos marinatu, kad apsemtų. Paruošti siklainiai kaitinami 40-50 min., o po to tuoj pat sandariai uždaromi. 1 litrui marinato imama: 1 litras vandens, 15 mililitrų 80 proc. acto esencijos, 20 g druskos ir prieskoniai (lauro lapelis, pipirai, krapai, krieno šaknies). Ten dar rašoma, kad konservavimui tinka tik nepribrendusios ankštys, t.y. tokios, kuriose pupelių tik užuomazgos ir ankštis sulenkta lengvai lūžta pusiau.
ash shparagines pupeles apverdu, supjaustau ir i kamera zhiemai( o zhiema i sriubyte niam niam), o jei shiaip uzhkast, tai panashiai kaip bea rashe, tik ash apvirus volioju miltuose ir kepinu tada, poveikis panashiai kaip saulegrazhos....
CUKRAUS CUKRAUS dar reikia. 100 g
Zinau kaip konservuoti
Galiu pasidalinti Sparagines pupeles apvirinti. Marinatui: 4l vandens, 250 ml acto, 16 saukstu cukraus, 4 saukstai druskos. Uzpili ir uzdarai...
Jo saukstu, pasidariau ir teko jau ragauti, nei kiek jos nesaldokos, jei pili kiek parasyta acto
taip reikia 16 saukstu ir acto 9%. pupeles buna
As dedu litruo vandens 2 saukstus cukraus, 2 saukstus drusko ir 2 saukstus acto. Pats tas. Ir skrandziui sveikiau. Gaunasi normalios, kaip agurkai panasiai tokio surumo. Dar i marinata imetu kelis pipiriukus ir lauro lapa.
Gal man nesusipratelei galit patarti ar reikia tas pupeles su stiklainiais sukaitinti ir kiek laiko tai darot? Ir dar kokia to marinato iseiga, ta prasme kiek reikia marinato 1 litrui pupeliu?
as ju nekaitinu, supilu verdanti marinata ir uzdarau dangteliais... O 1 litruip pupeliu nezinau kiek reikia marinato, jo pasidarau mazgaug pagal stiklainiu talpa, truputi maziau, jei jau lieka ispilu ka padarysi
Nu tai kad pas tave dar suriau iseina
Nu nemanau - jie 4litrams - 16 saukstu, tai 1 litrui -4 saukstai pagal si recepta , o as dedu dvigubai maziau, tik po 2 visko, acto - irgi .
Tai, kad cia labai paprasta matematika, jei 4l - 16 saukstu, tai 1l - 4 saukstai, ar as jau matematikos nebemoku
Taip, kaip tu ir rasai. tik as dedu dvigubai mazau - ne 4, o 2.
Suradau savo tetos receptuka. Kiek valgius pas ja skaniausios marinuotos sparagines pupeles:
1 l vandens reikia 20 g druskos (nubrauktas valgomas saukstas), 80 g ckraus (4 su puse sauksto), 100 ml acto 9 proc. Galima paskaninimui ideti lauro lapu, krapu, pipiru. Pupeles atskirai pavirti 5 minutes, sudeti i stiklainius, uzpilti marintu ir pakaitinti. O saldymui skirtas apverdu sudytame vandenyje. Siaubas kaip skanu, dabar jau pilnas saldiklis pristampuotas ziemai atsargu
As irgi noriu papasakoti savo receptuka is sparaginiu pupeliu (tik daug terliojimosi, nors super skanu).
Sparagines pupeles reikia apvirti su trupuciu druskos. Tada as isplaku kiausini, pavilgau pupeles kiausinyje ir apvolioju maltais dziuveseliais (kol visas pupeles graziai apvolioju, kad jos igautu tokia plutele, tai ilgokai uztrunka, bet cia ir yra gero skonio esme). Tada paruostas pupeles kepu keptuveje, kad apskrustu. Pries baigiant kepti pabarstau vegetos ir ispaudziu cesnako. Tokios skanios traskios gaunasi, kad net pirstukus apsilaizyt galima QUOTE(laurra @ 2004 08 18, 11:50) Gal kas galite pasiulyti patiekalu is sparaginiu pupeliu, vakar is sodo atsiveziau, bet nei vieno patiekalo su jomis nezinau NEVIRTŲ ŠPARAGINIŲ PUPELIŲ TROŠKINYS ilgą laiką nemėgau šparaginių pupelių, nes virtos jos man buvo neskanios, kol neišbandžiau šito kažkur nugirsto recepto: aliejuj pakepinti svogūną, kol suminkštės, tada dėti nuplautas ir smulkesniais gabaliukais supjaustytas šparagines pupeles, pakepti truputį atidengtas, padruskinti, o po to uždengti keptuvę ir ant mažos ugnies troškinti, kol pasidarys apyminkštės, laikas nuo laiko pamaišant. kai bus jau beveik geros, dėti smulkiai supjaustytų pomidorų (aš tai dar nuplikius nulupu odelę), pipiriukų žiupsnelį, troškinti, kol pomidorai suminkštės, tada įmesti sukapotų petražolių, išmaišyti ir skanaus! kas nesikūdina, kartu su petražolėm dėkit šaukštą grietinės ir valgykit su keptom ar virtom bulvėm. beje, kartą neturėjau pomidorų, tai įpyliau truputį kečupo. nepatariu
mes tai sparagines darom taip: apverdam suditam vandeny, tada isemam, kad nuvarvetu. keptuveje apkepam kokias 2 morkytes su svogunu, suberiam pupeles ir 5-7 min. patroskiname su grietine.gaunasi nesvietiskai skanu
bet siaip as ir taip issiverdu ir valgau vienas QUOTE(ramunija @ 2006 05 09, 10:36) pasakykit man nesuopratai kaip elgtis su saldytom pupelem? kaip jas apdoroti pries darant tuos skaniuosius patiekalus O kam jas doroti? Mesk i puoda ir viskas, tik saldytos trumpiau verda nei zalios. Na, jei pries uzsaldydama galiuku nenupiaustei ar "siulu" nepasalinai (jei is tokios veisles buvo), tada ne kas, nelabai benuvalysi. As saldytas paprasciausiai verdu pasudytam vandeny, tik del kvapo iberiu dziovinto dasio. Kai kas imeta cesnako skiltele, pila acto, deda cukraus - skonio reikalas.Visais atvejais pagerinamas ne visu megstamas kvapas. Valgom kaip prieda prie mesos su bulvemis, kartais uzberiu pakepinto smulkiai piaustytu svoguno ir kiek trupineliu. Kartais padarau parugstinta balta padaza (ji verdu su pienu, ne grietine, praktiskai be riebalu, galima deti zoleliu, cesnako ir pan. - visai skanu, kai pripranti) Kartais pupeles pamaisau su virtom morkom ir kukuruzais, irgi valgom silta. Valgom ir bulviene su jomis, tokia gana tirsta, kaip Vokietijoj priimta, su smulkiai supiaustyta virta rukyta sonine ar kumpiu (tada ir tas nuoviras naudojamas), vyrui dar grietine uzbaltinu.
Kai nėr jėgų ir laiko, o reikia šeimą pamaitint sočiai ir skaniai, pakepinu šaldytas bulvytes fri, o vėliau ir šaldytas šparagines pupeles kartu su jom keptuvėj sumaišau, labai dera kartu
Dar apkepėlę tokią darau- paverdu morkų, kalafijorų ir šparaginių pupelių, po to viską įdedu į keptuvę dar pakaitint, ant viršaus patarkuoju sūrio, kai jis išsilydo- galima ragaut. Man labai patinka
As sparagines pupeles ruosiu taip:
2 kiausinius, miltu, siek tiek alaus, biski vandens ir prieskonius isplaku; sitam padaze apvolioju apvirtas sparagines pupeles, tada po viena apvolioju trintuose dziuveseliuose ir kepu svieste kol apskrunda Prisiskaiciau cia patarimu, reikes ir man uzsisaldyt Beje, ar esat pirke saldytu parduotuvej? kaip ju skonis?
Mano šeimyna mėgsta pusryčiams omletą su šparaginėm pupelėm:
Šparagines pupeles išverdu pasūdytame vandenyje (10-15 min) , po to supjaustau su ankštimis nedideliais gabaliukais, pakepinu ant sviestuko, užleidžiu išplaktą kiaušinį, dedu prieskonių, žolelių, galima dar kumpio ar dešrytės jei yra užsilikę šaldytuve ir maišau keptuvėje visą turinį kol iškepa. Labai skanu valgytu su šviežiais pomidorais. Va taip
o as neseniai dariau taip: apviriau spargines pupeles sudytam vandenuky, tada viska suverciau i keptuve, pakepinau su sviestuku, uzbarsciau dziuveseliais, kad visos pupeles "apsiveltu" jais, tada truputi dar pakepiau ir ant visko sutarkavau fermentini suri, palauki, kol issilydys ir tada jau ragauji. Skanu
Papildyta: oi, dar prieskoniu reikia uzbert kepant (vegeta, pipiriukai) ... QUOTE(Tarena @ 2004 09 03, 22:26) Suradau savo tetos receptuka. Kiek valgius pas ja skaniausios marinuotos sparagines pupeles .... Pasinaudosim Jusu receptuku, dekui
Prisiskaiciau receptuku tai lekiu sparaginiu pupeliu darytis
Laaaabai megstu sparagines pupeles
Man skaniausia tiesiog pakept sparagines pupeles keptuveje ir truputi druskytes pabarstyt QUOTE(Simpson @ 2009 08 11, 16:18) Laaaabai megstu sparagines pupeles Man skaniausia tiesiog pakept sparagines pupeles keptuveje ir truputi druskytes pabarstyt man taip pat skaniausia tik pakepti sparagus, druskytes.. labai skanu QUOTE(Simpson @ 2009 08 11, 16:18) Laaaabai megstu sparagines pupeles Man skaniausia tiesiog pakept sparagines pupeles keptuveje ir truputi druskytes pabarstyt as dar dziuveseliu uzbarstau ir baigiant kepti cesnakiuko idedu
mes jas marinuojam žiemai, nes ir vaikai labai mėgsta tik atidarai puslitriuką ir jau nebėra
Labai megstu sparagines puples, isvirtas ir pakepintas su spirguciais ir svogunais.
kaip man jos skanu pavirtos,o po to sviestuko i keptuve,morkyte tarkuota patroskini ir valgai
mūsų šeimoje šparaginės pupelės yra naujai atrasta daržovė
Aš jas išverdu garuose (tik nereikia pervirti), tada dedu į keptyvę su trupučiu išlydyto ghi sviesto, ir užpilu plaktais su pienu kiaušiniais. Uždengiu dangčiu, ir kai iškepa, turim puikų pusryčių ar lengvos vakarienės patiekalą.
QUOTE(olé @ 2005 05 09, 21:17) NEVIRTŲ ŠPARAGINIŲ PUPELIŲ TROŠKINYS ilgą laiką nemėgau šparaginių pupelių, nes virtos jos man buvo neskanios, kol neišbandžiau šito kažkur nugirsto recepto: aliejuj pakepinti svogūną, kol suminkštės, tada dėti nuplautas ir smulkesniais gabaliukais supjaustytas šparagines pupeles, pakepti truputį atidengtas, padruskinti, o po to uždengti keptuvę ir ant mažos ugnies troškinti, kol pasidarys apyminkštės, laikas nuo laiko pamaišant. kai bus jau beveik geros, dėti smulkiai supjaustytų pomidorų (aš tai dar nuplikius nulupu odelę), pipiriukų žiupsnelį, troškinti, kol pomidorai suminkštės, tada įmesti sukapotų petražolių, išmaišyti ir skanaus! kas nesikūdina, kartu su petražolėm dėkit šaukštą grietinės ir valgykit su keptom ar virtom bulvėm. beje, kartą neturėjau pomidorų, tai įpyliau truputį kečupo. nepatariu Gaminau šiek tiek kitaip - viskas tas pats, tik pupeles dėjau apvirtas. Valgėm su grietienę, be bulvių. Man laaabai patiko. Dėkui už puikią įdėją
Sveikos,
sakykit ar tikrai saldant sparagines pupeles ziemai, jas reik apvirti. Noretus uzsisaldyti, bet pasiskaicius si skyreli lyg ir iseina, kad reik pirmiausia jas apvirti. |