Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuviški tradiciniai desertai

Laba diena smile.gif domiuosi ir norėčiau išmėginti kelis tradicinius lietuviškus desertus, sausainiai, pyragai, pyragaičiai. Būtų labai malonu, jei parekomenduotumėte vieną kitą mūsų krašto gardų skanėstą smile.gif

Ačiū!
Atsakyti
Taigi, ką laikysim tradiciniais saldumynais?
Naminė duona su medumi. Duona su sviestu ir cukrumi. Duona su uogiene. "Kaplūnas" (į pasaldintą vandenį pritrupinta duonos). Gogelmogelis (kiaušinių tryniai trinti su cukrumi). Mieliniai pyragai ir bandelės su įv įdarais. Varškė su grietine ir cukrumi (medumi). Agurkas su medumi. Blynai su uogienėm ar medum. Naturalios uogos, vaisiai, riešutai. Mažam vaikui į audinio kamputį įrišdavo padžiūvusios duonos ir jis ją žįsdavo ilgai, ilgai. Kol pasidarydavo saldi. Pabandykit (tik tikros duonos) ilgai ilgai pakramtyti. Pamatysit, kaip ta duonelė burnoje ims saldėti.
Tai senoviški, tradiciniai desertai.
O visokie meduoliai, šakočiai ir riestainiai per dvarus atėjo iš Vakarų Europos ir toliau - iš rytų, kartu su prieskoniais. Beje, ir cukrų rašiau su atsarga, nes jis irgi nėra jau toks tradicinis lietuviams. Daug tūkstančių metų vienintelis saldiklis buvo medus. Na, dar kokia saldi uogelė.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pašnekutė: 26 rugpjūčio 2015 - 20:11
Dar atsiprašau - tradiciniai pyragai ir duonos - ne su mielėmis, o su raugu
Atsakyti