Sveikos, norejau paklausti koki alieju naudojate? Parduotuveje pasimeciau koks geresnis/sveikesnis? Yra rafinuotu, dezodoruotu, salto spaudimo (lyg pamenu geresni sitie)/ nerafinuotu ir t.t. Be to alyvu, soju, rapsu, palmiu, saulegrazu ir t.t.
Naudoju saulegrazu alieju ,,Natura". Raso etikete, kad ,,pirmuoju spaudimu saltai isspaustas, nekaitintas, nerafinuotas, be konservantu". Nezinau, ar geriausias. Brangiuju neiperku, o tas kainuoja apie 5lt.
Paciais pigiausiais irgi nepasitikiu.
As tai perku alieju "aukselis". Nezinau koks jis ten , bet man geriausias. O alyvu zinau , kad turi buti parasyta"virgin...oil" kazkas tokio.Jis atseit pats geriausias.
As tai dazniausiai perku obeliu rafinuota rapsu alieju.
Kiek teko girdeti, tai jei ant aliejaus butelio parasyta "augalinis" tai tuomet jis pagamintas is "visko"....tad geriau pirkti butent alieju, ant kurio butelio tiksliai ivardyta is ko jis...rapsu, alyvu, ar saulegrazu it t.t. :
as taip pat augaliniu nemegstu. neaisku is ko jie, bet greiciausiai is pigiausiu ingridientu
alyvuogiu aliejus labai specifinio skonio - niekaip priprast negaliu. aliejus su karotinu - visai nieko
As irgi iki siol pirkau Obeliu alieju, o dabar girdziu kad is jo liko tik etikete, o viduj supilta neaisku kas, bet jau ne lietuviskas aliejus... Tai koki alieju dabar pirkti?
O koks geriau - rafinuotas ar nerafinuotas? Va nusipirkau rusiska "Ciumak", nerafinuotas, be cholesterolio. Lietuviskus ziurejau - visi rafinuoti. Kuris sveikiau?
nerafinuotas aisku sveikiau.
as pirkdavau ciumako saulegrazu alieju. skonis primena tarybiniu laiku aliejaus skoni, jauciasi saulegrazos. man jis visai nieko. tik pastebejau, kad kepant bulvinius blynus su tuo aliejum, ko tai blynai neapskruzdavo tokia traskia plutele
Mes tai perkame alyvuogiu alieju. Esame pirke ir palmiu aliejaus, bet jam reikia silumos, kai tik salciau, nereikia net saldytuvo, jis is karto sustengsta ir tampa balta mase, del to nepatiko, nors siaip skonis neblogas.
Palmių aliejus yra menkavertiškiausias. "Augalinis" aliejus būna arba rapsų - sojos aliejaus mišinys arba grynas rapsų aliejus. Rečiau- vien tik sojos aliejus. Labai puikūs, bet labai brangūs yra linų sėmenų, moliūgų, sezamų, kviečių gemalų aliejus. Bet puikus sveikatos šaltinis, ypač jei vartojamas salotoms.
Rasma, o kaip ten su tais rafinuotais/nerafinuotais? Kuris geriau? Dar dezodoruotu buna. Kas cia per velnias?
Dazniausiai as nekreipiu demesio i rusi. Pamatau, nusiperku ir vsio
Tiesa, neseniai nusipirkau kazkoki tai (is pigesniu) augalini alieju, tai prasikeikiau >:( Reikejo kept kotletukus, o cia kad pasmirs visa virtuve kazkokiom atmatom :-/ Gal pagedes buvo ar is nekokybisku medziagu darytas... Tai dabar naudoju tik misrainems. Gal kaip nors susinaudos
Rafinuotas yra blogesnės kokybės aliejus (gautas po antro spaudimo, prastesnio skonio ir spalvos), taigi nerafinuotas aliejus yra sveikesnis. Apie alyvų aliejų cituoju: "Alyvuogių aliejus gali būti šių rūšių: Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Virgin olive oil) yra išgautas iš alyvuogių, naudojant tiktai mechanines arba kitas fizines priemones, nekeičiant aliejaus prigimties. Šiai kategorijai nepriskiriamas aliejus, išgautas naudojant tirpiklius (arba priedus, pasižyminčius cheminiu ar biocheminiu poveikiu), peresterinimo būdu gautas aliejus ir jokie jo mišiniai su kitų rūšių aliejais Šis aliejus dar skirstomas į: Aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Extra virgin olive oil) Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Virgin olive oil) Paprastasis pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Ordinary virgin olive oil) Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus vertingiausias. Rafinuotas alyvuogių aliejus (Refined olive oil) aliejus, gautas rafinuojant pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų. Maišytas alyvuogių aliejus (Olive oil) aliejus, gautas maišant rafinuotą alyvuogių aliejų ir pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų (išskyrus klasikinį alyvuogių aliejų (lampante). Alyvuogių išspaudų aliejus (Crude olive pomace oil) aliejus, išgautas iš alyvuogių išspaudų, naudojant tirpiklius ar fizines priemones, arba aliejus, kokybe atitinkantis klasikinį alyvuogių aliejų (lampante), išskyrus neabejotinas charakteristikas. Rafinuotas alyvuogių išspaudų aliejus (Rafined olive residue oil arba Rafined olive-pomace oil) aliejus, gautas rafinuojant alyvuogių išspaudų aliejų. Maišytas alyvuogių išspaudų aliejus (Olive-residue oil arba Olive-pomace oil) aliejus, gautas maišant rafinuotą alyvuogių išspaudų aliejų ir pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų. Klasikinis alyvuogių aliejus (Lampante) (Lampante olive oil) gali būti vartojamas tik techniniams tikslams, o maistui tik po rafinavimo. "
o kaip tas kukuruzu aliejus ? :
perku įvairius, man labiausiai patinka sojų, rapsų, kukurūzų, o neraf. saulėgrąžų ir alyvų aliejai man kelia šleikštulį :
Kažkur skaičiau, kad sveikiausia truputį naudoti vienus, po to-pakeisti kitais ;)
Nuolat perku alyvuogių Extra Virgin oil aliejų.Kiek esu apsižiūrėjus,pigiausiu prekiauja Hypermaxima- firmos nepamenu-1litras 12-13 litų,priklausomai,ar būna jam akcija.Kitos firmos šiek tiek brangesnį mačiau Iki parduotuvėse- kainuoja 1l virš 15 litų.Kažkada jam buvo akcija su Iki kortele-galima buvo įsigyti už berods 8 litus.
Ačiū ,Rasma ,už išsamius paaiškinimus.pati buvau padarius išvadą ,kad tas Extra Virgin aliejus šalto spaudimo pats geriausias,bet tavo tų visų išvardintų subtilybių,kas dėl pavadinimo,nežinojau.Be to,dažnai nerandu ant alyvų aliejaus išsamaus lietuviško aprašymo,kokia tai rūšis,kartais tenka pagal spalvą ir skaidrumą spėlioti.
dabar nusipirkom kukurūzų aliejų skardinėje, o kaip jūs jį laikot atidarytą, ar praduriat skylutes, ar išpjaunat dangtį ir pritaikot kokį kitą dangtelį, ten nėra numatyto uždarymo :
As naudoju Extra Virgin olive oil. Nors girdejau, jog kepimui labiau tinka Virgine olive oil, nes jis yra mazesnio tankio. O siaip duonai kepti dazniausiai perku pigesnius: kukuruzu ir pan. Skonio nejauciu, nes salotoms dazniausiai nenaudoju.
As nusipirkau kazkada Virgin Olive Oil, bet negaliu naudoti, taip man jis smirda :( Ir vyrui irgi nepatinka.
Naudojame Natura ar kaip ten, retkarciais nusiperkame nerafinuoto saulegrazu aliejaus. Reiks pabandyti, koks ten soju yra.
Straipsnis apie alieju, verta pasiskaityti
http://www.delfi.lt/news/DELFI_for_women/f....php?id=3083111
Iškilo toks klausimas - kur geriau laikyti aliejų - šaldytuve ar kambario temp.?
Kažkur skaičiau, kad augalinius ir saulėgrąžų aliejus reikia laikyti šaldytuvę, nes stovėdami šilumoje - jie genda ir išskiria nuodingas medžiagas, kurios net gali sukelti vėžį...... Tai gal kas nors patvirtins ar panaigs mano pamąstymus
Laikau spintele, nors anksciau laikydavau saldytuve, manau aliejus nespeja sugest
Aš irgi laikau spintelėje, tamsioje vietoje
QUOTE(Nerytė @ 2005 07 15, 21:50) Iškilo toks klausimas - kur geriau laikyti aliejų - šaldytuve ar kambario temp.? Kažkur skaičiau, kad augalinius ir saulėgrąžų aliejus reikia laikyti šaldytuvę, nes stovėdami šilumoje - jie genda ir išskiria nuodingas medžiagas, kurios net gali sukelti vėžį...... Tai gal kas nors patvirtins ar panaigs mano pamąstymus Nežinojau šito, bet taip ir darau
O as viska spinteleje...
O aš viską šaldytuve.......
Alyvuogiu - spintelej, nes kai buvo saldytuve labai sutirstejo, o rapsu - alyvuogiu - saldytuve
As irgi spintelej laikau, nes kazkada saldytuve sutirstejo ir pabalo, toks gavosi kaip taukas
Spintelėje laikau ir paprastą, ir alyvuogių aliejų. Kažkodėl neatrodo man, kad jis taip gali sugesti, o juo labiau- nuodingas medžiagas skleisti
as tai saldytuve
Laikau spintelėje,kažkur skaičiau, kad aliejui kenkia saulės spinduliai,jis ima gesti ar kažkas panašaus.
QUOTE(inore @ 2005 07 16, 11:41) Va ir man taip buvo laikiau alyvuogių aliejų šaldytuvę tai taip sutirštėjo, kažkokiom granulėm pavirto, tai teko išpylti. Dabar viską laikau spintelėje. Be reikalo supanikavai.Nieko tam aliejui neatsitiko - mokyklos terminologija: "pakeitė savo amorfinę būklę".Būtum pakankamai kambario temperatūroj palaikiusi, būtų vėl suskystėjęs.Kad kancerogenai šaldytuve laikant gamintųsi, nesu girdėjusi.Gal skonis pasikeičia, nežinau.Kai aš aliejaus labai mažai naudoju, tai man jis apkarstų, kol visą bonką sunaudočiau, todėl laikau ant durelių šaldytuve, nes vėsaus sandėliuko, kuriame aliejų laikyti patariama, neturiu, o virtuvėj labai šilta.
Aliejų laikau ant palangės ir kad nešviestų tiesiogiai saulė.
Kadangi virtuvės langai į šiaurės vakarus, tai saulės būna mažai.
Mano virtuvės langai į šiaurę, bet aliejų (turiu trijų rūšių) laikau šaldytuve. Tiesa, alyvuogių aliejus šaldytuve sutirštėja, tačiau išimtas vėl "sugrįžta" į pradinę būseną.
Aliejų laikau virtuvės spintelėje
abu aliejus laikau spinteleje
Kažkada skaičiau straipsnį apie alyvų aliejų ir ten buvo aprašytas būdas, kaip atskirti gryną alyvų aliejų nuo mikso - įdėti į šaldytuvą, jei atsiranda baltumai, vadinasi tikras, jei ne - miksas. Dar ten rašė, kad geriausia alyvų aliejų laikyti spintelėje, kad negautų tiesioginių saulės spindulių. O taip pat ir prie viryklės laikyti labai nepatartina.
QUOTE(inore @ 2005 07 16, 12:41) Va ir man taip buvo laikiau alyvuogių aliejų šaldytuvę tai taip sutirštėjo, kažkokiom granulėm pavirto, tai teko išpylti. Dabar viską laikau spintelėje. Be reikalo išpylei - jei sutirštėjo tokiom baltom granulėm - reiškia buvo tikras alyvuogių aliejus Aš aliejus paprastai laikau spintelėje.
Aš laikau šaldytuve
Aš beveik visus maisto produktus, išskyrus medų, miltus, kruopas ir makaronus, laikau šaldytuve. Alyvuogių aliejus šaldytuve tampa baltas ir tirštas, bet išimtas greitai vėl suskystėja.
Alieju laikau virtuves spinteleje.....
Aš irgi aliejų laikau virtuvės spintelėje. Gal laikyčiau ir šaldytuve, bet kad ten nuolat vietos mažai (nors šaldytuvas lyg ir nemažas).
Šaldytuve, nes maža virtuvė ir maža visur vietos.
saldytuve.Jei nusiperku didesni "buteliuka". tuomet spinteleje.
Norėjau paklaust, kas turit gruzdintuves, kur dedat panaudotą aliejų? Jo ten nemažai tai kaip ir pilt į kanalizaciją nelabai....
Laikau ant spintelės specialiame butelyje aliejui.
O fritiūrinių aliejų tai kiti susipila į kokį indą ir laiko šaldytuve iki kito karto QUOTE(Dee_Dee @ 2005 07 31, 14:25) O koks jau netinkamas naudojimui? Jei pasibaigęs galiojimo laikas, tai su visu buteliu keliauja konteinerin... O gal klausi apie tą, kuris jau kartą buvo naudotas? Aš į tokio aliejaus (tarkim, po spurgų virimo) indą įpilu indų ploviklio ir viską po kelių minučių išpilu į kanalizaciją. |