Kokie prieskoniai dazniausiai vartojami jusu virtuveje? Gal turite tokiu, kuriuos visur dedate, be ju neisivaizduojate savo firminio patiekalo :D Pati labai megstu misinius, kurie skirti tam tikram mesos rusies, zuvies, paukstienos, bulviu, picos, salotu pagardinimui. Visada perku "Santa Maria" ir "Saldva" prieskonius. Labai megstu mairuna, bazilika, juodus pipirus, kvapnius pipirus, lauro lapus. "Vegeta" naudoju tik "ant greitukiu" darant kiausiniene, taciau paskutiniu metu atradau spec. misini butent kiausinienei, labai patiko. Tie ivairiausi misiniai labai pravercia marinuojant mesa/zuvi pries gaminant. Uztenka apibarstyti, itrinti ir valanda palaikyti, ir jau geresnis skonis. Na kiti zmones nemegtsa prieskoniu, jiems geriau naturalus mesos/zuvies ar sriubos skonis..
As tai megstu Santa Maria, nu dar kartais perku sveriamus (pvz. krapai man labiau sveriami patinka). Bet prisipirkus ivairiu ir dedu kam pritaikyta, tik nemegstu Salotu prieskoniu, nu niekur man jie netinka.
Su salotu prieskoniais galima ivairiai "zaisti":1. imaisyk i naturaliu, svieziu salotu uzpila - aliejus + vynuogiu actas + cukrus + prieskoniai ;D 2. kazkaip daro su sviez. salotom padaza su naturaliu jogurtu + prieskoniai ir t.t. (nezinau tikslaus recepto).
As turiu tokia silpnybe-prisipirkti ivairiausiu prieskoniu ir juos isbandyti.Man labai patinka bazilikas,karis,bet vyras ju nekencia.Patinka egzotiski patiekalai,kai galima visokius prieskonius derint(mairunai,ciberzoles,etc.).Turiu ir tu specialiu misiniu,bet jie labiau vyro maistelio skirti. Dar turiu kelis stiklainiukus susudytu krapu(cia mamules deka)-juos laikau ziemai:tada galima sviezienom pasimegaut,o ir bulviu sudyti nereikia  Dar sezoniskai vazonely pasiauginu mazu raudonu karciu pipiru-susidziovinus ju iki kito sezono uztenka,o patiekalu skonis-super(nepalyginus su cili is pakeliu).
labai megstu experimentuoti su prieskoniais. dabar topinis pas mane krapai/citrina tinka i visus patiekalus :  o siaip, salia virykles turiu lentynele specialiai prieskoniams, tai kai pradedu "kaldavoti" virs puodu ;D jei kas paklaustu ka sudejau i kokia sriuba, tai neprisiminciau :
Nemgstu eksperimentuoti su prieskoniais. Turiu nusipirkus prieskoniu rinkinius specialiems maisto poduktams, darzovems, mesai. Juos ir naudoju. Kartu retkarciais iberiu ir tradicines "Vigoros". O i sriubas (ne pieniskas ;D) ar mesos patiekalus su padazu daznai ipilu ir sojos padazo (astraus).
siluetas
2003 07 31, 02:01
O man patinka turėti įvairių prieskonių ir daryti eksperimentukus  Niekada neperku mišinių. Jie nepatinka dar ir todėl , kad beveik visi yra su druska - mes mėgstam daugiau prieskonių ir mažiau druskos; be to - mišiniuose yra skonio stiprintojų, o prieskonių ne mišiniuose gali nuspipirkti ir be priedų ;D Dabar turiu mairūno, baziliko, maltų ir nemaltų juodų pipirų, kvepiančių pipirų, kmynų, krapų, ciberžolės, cinamono, gelsvės, raudonėlio, paprikos ir dar kažko - neatsimenu visko ;D
| QUOTE | labai megstu experimentuoti su prieskoniais. dabar topinis pas mane krapai/citrina tinka i visus patiekalus : o siaip, salia virykles turiu lentynele specialiai prieskoniams, tai kai pradedu "kaldavoti" virs puodu ;D jei kas paklaustu ka sudejau i kokia sriuba, tai neprisiminciau : |
;D ir pas mane tas pats - dvieju vienodu sriubu nebuna, nes niekad nezhinau kiek ir ko pridedu. Imetu-paragauju, jei ko truksta, dar imetu, ir dar, vel ragauju, ir taip kol rezultatas mane tenkina. Uch, megstu tokius eksperimentus.
Prisipirkt prieskoniu ir as megstu tik retai man jie patinka.Pripazistu juodus pipirus (malti ir zirneliais), lauro lapai ir druska. O siaip turiu yproti i VISUS patiekalus ideti kubeli vistienos sultinio, aisku i zuvi ne.
mano megstamiausiais prieskonis Santa Marijos citrinpipiriai, visur jie tinka ir zuviai ir mesai ir i salotas. Taip pat prie alaus ar vyno papjauscius suri labai tinka pabarstyti.
Vyras kazkur skaite, kad taip megstami juodi malti pipirai yra kenksmingi organizmui o visi kiti pipirai - "gerieciai" ir niekam nekenkia: raudonieji, saldieji, kvapnieji ir t.t. O musu virtuveje tie juodieji vartojami vos ne kasdien :-/ Mano topinis pusrytinis "patiekalas" - konservuoti zirneliai su majonezu ir daug juoduju pipiru.. Galiu visa inda suvalgyti. Dar pamegome malta cinamona. Ypac kai kepi paukstiena, pries tai istrinti ir palaikyti. Pvz. anti ar zasi su obuoliais, tai tas cinamonas gera aromata duoda. Kai kepate vista orkaiteje, tai kokiais prieskoniais trinate? Nes tiek variaciju, gal kas pasidalins, bus kazkam naujiena ;D
Ziuriu, cia daug Santa Marija prieskoniu megeju. Nieko negali sakyti - skanus jie. O kodel ??? Ogi todel, kad juose yra skonio pagerintojo (E621) ir iv.kitu "pagerintoju". Kaip, beje, ir visuose kituose "gatavuose" spec.prieskoniuose (pvz.: zuviai, kiaulienai ir t.t.), sultinio kubeliuose. Ir, beje, visu firmu. As taip pat anksciau megavausi Santa Marija, Vegeta ir t.t. Bet kai per maisto gaminimo technologijos paskaita destytoja paaiskino, kad tas skonio pagerintojas nepasisalina is organizmo ir kaupiasi jame, tai buvo "parista" su visais kubeliais ir pereita prie naturaliu prieskoniu. Skonis, deja, ne koks... ;D ;D ;D Bet uz tai sazine rami, kad nenuodiju seimynos. Zodziu, nuo prieskoniu mes nemirsime. Mirsime nuo ko nors kito ;D ;D ;D
Ernesta
2003 07 31, 22:00
Galbūt ir nesveika naudoti tuos pirktinius prieskonius :-X ,bet mūsų šeimoje jie mėgiami ypač "Sant Maria",ką padarysi :( Noriu pasakyti vieną receptėlį,kaip galima pasidaryti prieskonius namuose ;D : Lygiom dalim imame :nepernokusių agrastų; česnakų; krapų; viską per mėsmalę sumalame ir į stiklainėlius,druskos dėti nereikia.Kas mėgsta gali petražolių sumalti.Ir į šaldytuvą. Tinka visur ir mėsytei,ir žuvytei,ir sriubytei...
Rigedora
2003 08 01, 00:16
| QUOTE | | As tai megstu Santa Maria, nu dar kartais perku sveriamus (pvz. krapai man labiau sveriami patinka). Bet prisipirkus ivairiu ir dedu kam pritaikyta, tik nemegstu Salotu prieskoniu, nu niekur man jie netinka. |
jei kalbi apie santa marios salotų prieskonius, tai jie labai skaniai dera su pekino kopūstu ir dar turiu skanų patiekaliuką, kurį mano vyras net valgo, nors šiaip jam žali agurkai smirda : 3-4agurkai, kelios riekelės Silano sūrio, karštai rūkytos sausesnės dešros, skiltelė česnako, mažutis svogūnas arba pusė nedidelio... viską kubeliais, užpili majonezu ir įberi arbatinį šaukštelį santa marios salotų prieskonių.... nu labai skanu man... ir kaip vyras sako, net agurkų smarvę užmuša...
Rigedora
2003 08 01, 00:20
| QUOTE | O man patinka turėti įvairių prieskonių ir daryti eksperimentukus Niekada neperku mišinių. Jie nepatinka dar ir todėl , kad beveik visi yra su druska - mes mėgstam daugiau prieskonių ir mažiau druskos; be to - mišiniuose yra skonio stiprintojų, o prieskonių ne mišiniuose gali nuspipirkti ir be priedų ;D
Dabar turiu mairūno, baziliko, maltų ir nemaltų juodų pipirų, kvepiančių pipirų, kmynų, krapų, ciberžolės, cinamono, gelsvės, raudonėlio, paprikos ir dar kažko - neatsimenu visko ;D |
Dėl to kad su druska ir man daugelis nepatiko, bet yra tokie nauji Santa marijos prieskoniai be druskos, kuriuos aš irgi įsimylėjau-tinka daug kur: sriubai, keptom bulvėm, vištienai, žuviai-nu tiesiog daug kur-Tai RASOS BANDZIENĖS prieskonių mišinys... beje jų sudėtyje nerašo, kad btų tie aromatizatoriai ar skonuio stiprikliai.. :
Sakykit, o muskato riesuto parduotuvese buna? Kazkaip ten tu prieskoniu daug, kartais nematau, ko reikia :( Ir kokiam pavidale jis buna?
shejp daug kvapneu paciai susitarkuoti. buna pirkti ir nemaltu tu muskato rieshutu, paimi, su smulkia tarka tarku-tarku ir liuks:)
miskouoga
2003 10 29, 21:40
Aš irgi nemėgstu mišinių dėl druskos, kur juose primaišyta. Turiu prisipirkus įvairiausių pipirų, žolelių ir t.t. Pati primaišau visokių marmalų. Dar labai mėgstu sojos padažą.
As tai tiesiog, jei dedu prieskoniu misini, tai dazniausiai nebededu druskos arba pamazinta kieki.
As prie daugumos - naudoju tik Santa Maria. O paskutinis atradimas Rasos Bandzienes prieskoniai - nerealus. ;D
Giedrule
2003 10 31, 09:03
Nesenai atradau naujus prieskonius labai tinkancius sriubai. Vadinasi jie Nasi-Goreng o gamina juos "KLEMENSAS", i sudeti ieina aitrioji paprika, česnakas, ciberžolė, imbieras, svogūnas.
Ikebana
2004 01 06, 00:53
Na gerai.......  Noreciau deti tik naturalius baziliko lapelius (o ne dziovintus) kaip ir raudoneli, ciobreli (timina ar Thyme vadinama) ir kitus, bet as auginti ju nemegstu. Kai kurie jau atsiranda parduotuvese,bet rozmarino is italijos ir nera. O jis man labai patiktu prie baltos zuvies ar orkaiteje keptu virtu bulvyciu, baltame padaze (su brokoliais ar sparaginemis-zaliomis pupelemis). Tas rozmarinas Europoje, gaila, gyvena... Ir dar, myliu labai indiska masala, bet ne ta dukslia sulietuvinta, bet astria, aitria, svieziai is Indijos. Teko tureti tik viena karta, kai drauge parveze:) ir pasidalino. O tu jau "pagardintu"visokiais E ju tikrai visur rasime (tose prieskoniu parduotuvelese). Zinau,kad geras priskonis i sriuba: petrazoliu saknis, imbiero saknis ir safrano du siuleliai (daugiau nedekite ir nescioms nepatriu!!!!!- tikrai nepatariu). O visus muskatus reiktu malti kada verdame ar kepame, nes prarandamas aromatas. Ir reiktu issikelti i Italija ar Prancuzija - ten tokiu problemu nebutu kaip pas mus.
| QUOTE (Giedrule @ 2003 10 31, 09:03) | | Nesenai atradau naujus prieskonius labai tinkancius sriubai. Vadinasi jie Nasi-Goreng o gamina juos "KLEMENSAS", i sudeti ieina aitrioji paprika, česnakas, ciberžolė, imbieras, svogūnas. |
nasi goreng labai puikiai tinka i mano ugnini elzasietiska pyraga (rasite forume recepta) bei i vishtienos troskinius (pvz vishtiena grietineles padaze.. mmm..)
http://www.culinarycafe.com/Spices_Herbs/ce apie prieskonius ir ju panaudojima.. gal kada kai turesiu laiko ishversiu ir imesiu.. dar http://www.theepicentre.com/Spices/spiceref.html
bazilikas Sis vienmetis prieskoniu karalius turi daugybe eteriniu alieju, kurie kartu sudaro ta fantastiska skoni ir kvapa, kuris yra tiesiog nepakartojamas. Bazilikas palengvina riebalu virskinima, stiprina kraujagysles bei isvalo organizma nuo slaku. Jis yra naudojamas su surio ir pomidoru salotomis, pomidoru padazuose, is jo galima virti arbata, kuri turi padeti nuo pilvo skausmu ir nemigos, bei nervingumo. Saldytuve maiselyje laikosi trumpai, todel geriausiai naudoti svieziai nuskintus lapus arba dziovintus. Taip pat galima ji uzpilti alyvu aliejumi ar actu. Geriausia ji naudoti baigiant ruosti patiekalus. Tinka kartu su rozmarinu, ciobreliais.
ciobreliai Ypac persisaldzius greitai padeda ciobreliai. Be to jie padeda suvirskinti sunku maista, stiprina sirdi bei zarnyna. Jie yra daugiameciai. Skinami nuo geguzes iki lapkricio. Galima naudoti sviezius bei dziovintus, kai tuo tarpu dziovinti yra dar aromatingesni. Tinkami naudoti salotose, sriubose, darzoviu kratiniuose bei padazuose.
citrinine melisa Jos eteriniai aliejai pagyvina kraujo apytaka bei virskinima, padeda pries nervines skrandzio bei zarnyno ligas. Ji auga ant palanges visus metus, lapai ypac aromatingi nuo liepos iki spalio menesio. Jos lapeliai yra naudojami svieziai nuskinti, bet juos galima ir dziovinti bei uzsaldyti: smulkiai supjaustyti, paskirstyti po ledu gabaliuku saldymo inda ir uzpilti vandeniu. Ja galima naudoti prie visu patiekalu, kurie yra gaminami su citrina
estragonas Sis priskonis tinka kiausiniu, zuvu, vistienos ir jautienos patiekalams. Karciosios medziagos pagerina skrandzio sulciu gamyba, pagyvina zarnyno darba ir tuo paciu pagerina apetita.Taip pat veikia pries uzdegimus bei gleiviniu istinimus.
krapai Jau nuo viduramziu jie buvo naudojami nuo viduriu putimo ir burnos kvapo. Eteriniai aliejai skatina tulzies ir kepenu darba. Taip pat krapai skatina slapumo issiskyrima bei zindancioms motinoms pieno gamyba. Darze jis auga nuo balandzio iki birzelio-liepos menesiu. Juos galima keleta dienu laikyti saldytuve arba uzsaldzius ir keleta menesiu. Skinami jie sveikos zalios spalvos. Naudojami su agurkais, cukinija, pomidorais, zuvim, paukstiena, salotomis ir padazams. I valgius dedami dazniausiai jiems jau isvirus.
lauras Juose esantys eteriniai aliejai ir karciosios medziagos skatina apetita, pagerina virskinima bei grazina oda. Is svieziu vaisiu yra spaudziami ir vertingi aliejai, kurie naudojant isoriskai gerina kraujo apytaka. Dazniausiai yra naudojami dziovinti lapai, kurie laikosi neribota laika, svarbu laikyti vesioje, sausoje ir tamsioje vietoje. Kad jie visapusiskai atsiskleistu skoniu ir nauda, reikia juos kartu su maistu virti. Naudojami taip pat ir marinatuose, prie zuvies, mesos, idarant agurkus bei moliugus.
mairunas Jau nuo senoves jis garsejo kaip Afrodites zole, ir siandien jis yra naudojamas seksualiniams sutrikimams gydyti. Virtuveje jis yra naudojamas mesos, desru gamybai, riebius patiekalus jis padaro lengvesnius virskinimui. Jis turetu visada nuo pat pradziu dedamas i patiekala, nes atsiskleidzia tik gerai ikaites. Ji galima maisyti su ciobreliais, rozmarinu, baziliku. Veikia zarnyna pagyvinanciai, pakelia apetita, padeda pries viduriu putima bei viduriavima. Jo tepalas padeda maziems vaikams bei kudikiams nuo slogos, suaugusiems ir nuo nervu skausmo. Mairuno arbata padeda nuo persisaldymo, skrandzio ligu, astmos, dantenu kraujavimo bei burnos gleiviniu uzdegimu.
mairunas Jau nuo senoves jis garsejo kaip Afrodites zole, ir siandien jis yra naudojamas seksualiniams sutrikimams gydyti. Virtuveje jis yra naudojamas mesos, desru gamybai, riebius patiekalus jis padaro lengvesnius virskinimui. Jis turetu visada nuo pat pradziu dedamas i patiekala, nes atsiskleidzia tik gerai ikaites. Ji galima maisyti su ciobreliais, rozmarinu, baziliku. Veikia zarnyna pagyvinanciai, pakelia apetita, padeda pries viduriu putima bei viduriavima. Jo tepalas padeda maziems vaikams bei kudikiams nuo slogos, suaugusiems ir nuo nervu skausmo. Mairuno arbata padeda nuo persisaldymo, skrandzio ligu, astmos, dantenu kraujavimo bei burnos gleiviniu uzdegimu.
nasturtai Jie turi daug vitaminu A, B ir C, taip pat kalio, kalcio, magnio ir fosforo, kelia apetita ir isvalo zarnyna. Ju lapus galima naudoti nuo birzelio iki spalio menesiu, o ziedai yra aromatingiausi birzelio-liepos menesiais. Naudojami yra tik sviezi. Ziedais galima papuosti bet kokias salotas, bei tortus, nes jie yra lygiai tokie skanus, kaip ir atrodo. Lapai daugiau tinka varskes produktams paskaninti, bei salotose.
oregano (raudonelis) Jo lapeliuose yra daug eteriniu alieju ir karciuju medziagu, kurie skatina virskinima ir riebalu issiskyrima. Taip pat jis ramina nervus, bei atpalaiduoja. Padeda pries nemiga, bronchita, galvos skausmus bei nuo vemimo. Sis prieskonis geriau isskleidzia savo aromata dziovintas. Naudojamas gaminant pica, zuvi, pomidoru padazus, grilio produktu marinavimui, skanu prie zasies ar kiaulienos kepsnio. Zali lapeliai dedami ir i salotas. Sakeles idejus i alieju ar acta, jie igauna ypatinga skoni ir kvapa. Gerai tinka vartoti su rozmarinu ir ciobreliais.
petrazole Nesvarbu ar paprasta ar garbanota, jos visos turi daug vitamino A, C, didina apetita bei pagyvina kepenu darba. Saldytuve jin laikosi keleta dienu, bet ja galima ir uzsaldyti. Lapai ir keteliai naudojami sriuboms ir padazams paskaninti, patiekalams papuosti, bei mesos idarams.
pienes Jau senu senoveje buvo zinoma, kad pieniu lapuose esancios karciosios medziagos ypac padeda sergant inkstu bei kepenu ligomis. Ju sviezios sultys isvalo nuodus bei padeda suvirskinti sunku, riebu maista, mazina cholesteroli, isvalo krauja. Skinami jauni dar pries zydejima uzauge dar geltoni lapeliai. Neprazyde ziedai, uzpilti druskos tirpalu yra taip pat valgomi. Nuskinti lapai turi buti ta pacia diena sunaudojami. Sveizi lapai gali buti naudojami salotoms su lasinikais, galima juos ir patroskinus valgyti. Is lapu galima virti ir arbata. Is ziedu galiama daryti sirupa, zele ar snapsa.
rozmarinas Jis yra garsus savo kamparo aliejumi, taciau turi ir kitokiu geru dalyku, kurie padidina apetita, pagerina virskinima, pasalina ora is zarnyno bei turi antiseptiniu savybiu. Saldytuve laikosi keleta dienu, galima naudoti ir dziovinta. Naudojamas saikingai. Is padazu pries patiekiant issimamas. Geriausia ji virti ipakavus i arbatos maiseli, kad butu lengviau po to isimti. Jis puikiai tinka prie darzoviu ir mesos, zuvies ir grybu patiekalu. Pica be jo neisivaizduojama.
salavijas Jis veikia dezinfekuojanciai, nuramina traukulius, stimuliuoja skrandzio ir zarnyno darba, padeda riebalu virskinime, stiprina imuniteta. Jo arbata gerai nuo prakaito pylimo ypac klimakso metu. Sviezi yra skinami geguzes-rugsejo menesiais. Saldytuve laikosi apie keturias dienas, o dziovinti sandariai ipakuoti laikosi iki metu. Naudojami jie mesos, zuvies ir surio gaminiams. Ypac riebus valgiai geriau virskinasi, idejus salavijo. Jo galiam kartu su svogunais ir cesnakais ikepti ir i duona, kuri labai skanu prie grilintos mesos. http://www.svetaine.de/virtuve3.html
Raideles
2004 08 15, 20:39
Noriu paklausti - o kame jus laikote dziovintus prieskoninius augalus? Medziaginiuose maiseliuose? Celofaniniuose? Stikliniuose ar metaliniuose indeliuose?
As is sodo sudziovintas zoleles laikau stikliniuose indeliuose. Man jie patogiau nei medziaginiai maisheliai. O skardiniu indeliu kazkaip nemegstu... Pirktus prieskonius dazniausiai ju pakuotese ir laikau. Turiu tokia dezute i kuria visi jie man kuo graziausiai susideda. Kvapai lyg irgi nesusimaisho taip greta vini kitu beguledami
vabalas
2004 08 16, 20:47
| QUOTE (Mamce @ 2003 07 31, 21:42) | | Ziuriu, cia daug Santa Marija prieskoniu megeju. Nieko negali sakyti - skanus jie. O kodel ??? Ogi todel, kad juose yra skonio pagerintojo (E621) ir iv.kitu "pagerintoju". Kaip, beje, ir visuose kituose "gatavuose" spec.prieskoniuose (pvz.: zuviai, kiaulienai ir t.t.), sultinio kubeliuose. Ir, beje, visu firmu. As taip pat anksciau megavausi Santa Marija, Vegeta ir t.t. Bet kai per maisto gaminimo technologijos paskaita destytoja paaiskino, kad tas skonio pagerintojas nepasisalina is organizmo ir kaupiasi jame, tai buvo "parista" su visais kubeliais ir pereita prie naturaliu prieskoniu. Skonis, deja, ne koks... ;D ;D ;D Bet uz tai sazine rami, kad nenuodiju seimynos. Zodziu, nuo prieskoniu mes nemirsime. Mirsime nuo ko nors kito ;D ;D ;D |
 o man naturalus prieskoniai kaip tik daug kartu skanesni , misiniams ne istolo neprilygsta
zuikiausia
2004 08 17, 19:00
o as renkuosi saldvos prieskonius, tiesa ju asortimentas siauresnis nei nSanta Marija, bet ir kaina 3kart mazesne (ivertinant pakuotes mase)  Tiesa saldvos citrinpipiriai yra tikrai nekokio skonio, todel renkuos santa Marijos citrinpipirius. Man labai patinka Saldvos prieskoniai jautienai ir kiaulienai, kartais juos pamaisau  labai geras skonis buna
As ir dazniausiai renkuosi "Saldvos". Ypac man "lipo" prieskoniai kiaushiniu patiekalams. Dar patinka "Saudos" (plz nemaishyti, ne "Saldvos"  ) prieksoniai zuviai.
Dievinu visokias zoleles, ir auginti su kiekvienais metais pradejau vis ivairesniu. Kai kuriu dar net nepanaudojau siemet: laukiu kol paaugs. Auginu balkone vasara (istiklintas), ziema ant palanges po viena visokiu, o didesni kieki sodyboje. Laikau dziovintas zoles stiklainiukuose, graziai atrodo tokiuose aukstuose siauruose, kur nuo alyvuogiu. O kadangi gaminant labai tingisi atidarineti desimtis stiklainiuku, tai pasiruosiu nedideli kieki misinio atskirame indelyje ir naudoju visur visur: sriubai, mesai, troskiniams, zuviai ir t.t. Tik padazams naudoju ne misini, o pasirenku pagal nuotaika kelias zoles. Misini irgi darau pagal ora ir nuotaika: proporciju ir sudeties visai nesilaikau, dedu viska, ka tuo metu turiu, daugiau ar maziau: raudonelis, ciobrelis, mairunas, kartais peletrunas, gelve, bazilikas, salieras ir pan. O siemet auginu ir levanda, salavija, rozmarina - ju dar neisbandziau. Demesio, skaiciau, kad  negalima (ar nerekomenduojama?) rozmarino, petrazoliu ir kadagio uogu (labai tinka zverienai, begrybaujant visada prisirenku) ir dar kazko (neprisimenu dabar ko, bet tai kazkas atrodo egzotisko, tai nelabai ir naudojamo tikriausiai). Atrodo, rozmarinas skatina gimdos susitraukimus ir gali buti persileidimas O del petrazoliu tai nepamenu. Labai skani levandu+ciobreliu ziedu arbata O is pirktiniu naudoju tik kari ir ciberzole (del spalvos) Vos nepamirsau: labai geri prieskoniai "Lay baltija" (atrodo taip vadinasi), jie sveriami), kartais nusiperkus - super.
Kurapkiux
2004 08 23, 15:10
radau gera site'a kokiais atvejais koks augalas nevartotinas http://www.geocities.com/lmedicina/vaistaz...evartotinos.htmPasirodo  negalima vartoti tokiu "nekaltu" (as taip anksčiau maniau) augalu kaip alijošius, dirvine mėta, raudonėlis, net česnakas gaila, kad straipsnyje nevisad paaiskinama kodel augalai kenkia. bet kai nezinau ar tinka, geriau visai nenaudosiu, nors česnako turbūt vis tiek neatsisakysiu. megstu labailabai
Raske ir Raskis tai tas pats - tai yra as. Kaip keista, megstu raudonelio ziedu arbata ir geriu daznai... Ir metu, saltmeciu bei melisu... Ir cesnako uzkremtu kartais. Labai jau daug ko  negalima Bet del jonazoles tai as apakus: liaudyje jonazole vadinama vaistu nuo visu ligu, o tiksliau medikai pripazista, kad nuo 99 OHO, tikrai daug, o cia prasau: "Jonažolė, paprastoji - nuodingas augalas, vidun vartoti labai atsargiai. Ilgai vartojama jonažolė siaurina kraujagysles ir didina kraujospūdį." Nu tikrai apakus...
Aciu BEA uz toki darba  tu kaip visada - tikra saunuole O del prieskoniu, tai tokiu kaip vegeta tikrai nemegstu, nors buvo laikas kai naudojau. Negaliun gyventi be baziliko, krapu, petrazoliu, mairuno, raudonelio ir butinai - gelsves, nu bazilikas ir gelsve tai nepakartojami prieskoniai, tik as gelsve nusipirkau is tokios mociutes, susidziovinau - skonis nerealus i visus patiekalus, o parduotuvese kazko truputi ne tokia skani... be to, ar zinote, kad gelsve sako vyrams labai reikalinga (beje ji rusiskai tviordastoij vadinasi :  )) Beja, is tokiu vadinamu tradiciniu prieskoniu maziausiai megstu juoduosius pipirus ir tikrai mazai juos naudoju, na nezinau, nepatinka jie man, jau daug geriau raudonieji, saldi ar astri paprika ir pan.
Taip, cesnakas, petrazole, rozmarinas kontarindikuotini pilvuziukems - ta man daktariuke minejo, kai su gresianciu vaiksciojau. Tikriausiai yra ir daugiau, tik sie prieskoniai gal dazniausiai vartojami. Juk senoveje zolininkes siu prieskoniu antpilus darydavo persileidima issaukti, dar zinau, kad rutu nuovira gerdavo. Bet kaip mano daktariuke sake, kad kartais gali saugotis ir neprisisaugosi. Tik juokiausi, kai ji palygino - kiaulystes desnis, bet nenorincios nestumo gali ir su uzpakaliu per akmenis "vazineti", vis tiek nieko neatsitiks. Cia ji mane ramino, kai grauziausi, kai jau kelintakart reikejo gultis i ligonine.
egliuke
2004 09 14, 19:13
Noriu paklausti tu, kurios nenaudoja visokiu "vegetu"  Kokius prieskonius dedate ruosdamos zuvi? Nu niekaip nepavyksta skaniai paruosti su "grynais" prieskoniais
Pabandyk "Santa Maria" prieskoniu zuviai. Tikrai geri  Ir isvis, man geriausi tik "Santa Maria" priekoniai!!! Nesenai pabandziau graikiskus maltos mesos priekonius. Nu tikrai liux
As savo maisto gaminimo neisivaizduoju be "Saldvos" SALOTU prieskoniu.Juos dedu i sriubas,i balta misraine,i kopustu salotas,i balta misraine,paskaninu keptas sparagines pupeles.Tas zoleliu misisnys su druska man visur tinka.
zinot anksciau parduotuvese budavo tafel traskuciai su tomatu prieskoniaias(jie tokie saldziarugsciai...mmm  ) tai va labai norejau paklausti gal kuri zinote parduotuve prieskoniu kur tokiu butu imanoma rasti,butu gerai vilniuje,bet kaune ir tiks.
petrute
2004 10 23, 21:16
As atradusi astrius be druskos prieskonius "DONER" tinka sriuboms, picoms, makaronams.
lengvute
2004 11 06, 11:29
Šiandien pakalbėsiu apie prieskonius Aš juos laikau Santa Marijos stikliniuose buteliukuose, spec, stovelyje. Universalių prieskonių mišinių tokių kaip Vegeta niekad neperku (na, dar Vigora ar mišinys Sodžius, Norfoj, retkarčiais - pusė bėdos), nes juos dedant į visus patiekalus gautųsi vienodas, man , bespalvis, skonis Visuomet turiu savo šiuos pamėgtus prieskonius: kari, raudonėlį, baltuosius pipiriukus  . Ne visus esu ragavusi, bet iš išmėgintų labiausiai patiko ir tikrai nekart pirkau ir dar pirksiu tokius: rusiški 'Plovui", Santa Marijos "Barščių prieskoniai", Saldvos "salotų prieskoniai", Santa Marijos "tradiciniai kotletų prieskoniai", dar buvau radus prieskonius troškintiems kopūstams ir guliašui, bet nepamenu, kokios firmos, dabar neturiu... Nemėgstu tai labiausiai lauro lapų, muskatų. Į sriubas dedu sultinį ir sojų padažą su grybais, o ką jūs dedat į sriubas? Ir nerandu normalių prieskonių žuviai, man jokie nepatinka, ką patartumėt , kaip priduot jai geresnio skonio  ?
Mexica, Vilniuje, Klaipedos g, yra tokia parduotuve (o rusyje super kavine - niam kaip skanu ten) - prekiauja arbatomis ir prieskoniais "Lay Baltija" atrodo vadinasi. Sveriama viskas, manrods, kavines ir restoranai ten perka prieskonius. Nezinau, gal juose irgi pilna visokiu E, bet skoniai isgauti tai superiniai Kartais papiktnaudziauju Lengvute, o nebandei tu Saldvos prieskoniu zuviai, bet ne tokiuose kaip visi pakeliai, o tokiuose "pagerintos kokybes", is blizgaus, standaus popieriaus. Yra rytietiski ir kinietiski (atrodo) prieskoniai zuviai - visai neblogi, kas megsta
egliuke
2004 12 10, 17:40
Aš irgi labai ilgai visur ieškojau kokio nors prieskonių mišinio žuviai, bet norėjau be skonio pagerintojų ir kitokių sintetinių priedų. Ir visai neseniai radau SantaMaria žuvies prieskoninių žolelių mišinį Dar nebandžiau, bet, atrodo, neblogas. Sudėtis ten tokia: svogūnai, juodieji pipirai, petražolės, garstyčių sėklos, paprikos, rozmarinai, bazilikai, kalendros, mairūnai, raudonėliai, dašiai, čiobreliai. Viskas smulkiai sumalta
gal kas zinote, kur galima nusispirkti karciuju migdolu. ragavau jais paskaninto grietininio kremo. skonis liuks
Ieva-Pieva
2004 12 17, 16:49
QUOTE(egliuke @ 2004 12 10, 17:41) Aš irgi labai ilgai visur ieškojau kokio nors prieskonių mišinio žuviai, bet norėjau be skonio pagerintojų ir kitokių sintetinių priedų. Ir visai neseniai radau SantaMaria žuvies prieskoninių žolelių mišinį Dar nebandžiau, bet, atrodo, neblogas. Sudėtis ten tokia: svogūnai, juodieji pipirai, petražolės, garstyčių sėklos, paprikos, rozmarinai, bazilikai, kalendros, mairūnai, raudonėliai, dašiai, čiobreliai. Viskas smulkiai sumalta  o as pirkau superinius prieskonius zuviai parduotuvej Vienuolio g., prie operos ir baleto teatro  tik gaila, ant maisiuko sudeties neuzklijavo
Springlet
2004 12 26, 13:25
Gal kuri nors bandete Lay prieskonius zuviai? http://laybaltija.lt/prieskoniai28.phpIdomu kokie atsiliepimai  man patinka ju picos prieskoniai, ju parduotuve galima rasti Klaipedos gatveje, netoli mokytoju namu
Trolėmolė
2005 01 11, 16:45
Man labiausiai patinka natūralūs prieskoniai - kardamonas, imbieras, cinamonas, bazilikas, čiobreliai. Nemėgstu jau gatavų mišinių. Vasarą įvairių žalumynų prisiauginu ant palangės. Šiemet turėjau net 9 rūšių bazilikų. Kai kurie labai egzotiško skonio - dvelkia cinamonu arba anyžiais. Žuviai tai aš darau marinatą iš tarkuoto šviežio imbiero, česnako, citrinos sulčių, sojos padažo ir aliejaus. Labai skanu lašiša užpilta šiuo marinatu kepta folijoje  .
del zuvies prieskoniu: as daznai naudoju paprasta citrina (isspaudziu sultis ant zuvies ir palaikau arba kelias valandas arba net visa nakti galima laikyti), juoduju pipiriuku ir druskos. man toks variantas skaniausias. o siaip naudoju mairuna bulviu patiekalam, bazilika troskiniam ir sriubom, o megstamiausi salotu prieskoniai "Alvo" tikrai labai niam niam.
Alexandra.R.
2005 02 23, 12:40
Naudoju Santa Marijos prieskonius bulvems, zuviai, cesnakine druska ir kt. Tik vat dabar sprendziu, ka daryt su tais citrininiais zuvu prieskoniais, pasirodo juose yra kenksmingas E330, o as juos labai megstu...
|
|