pastebejau, kad jeigu merginos mama kuda, tai ir jos dukra kuda... kiek kazin itakos dabartiniam svoriui turi genai.. ? ar turime jau uzkoduota informacija kiek sversime ateity? ar cia grynai nuo mitybos priklauso? kaip galvojat?
pastebejau, kad jeigu merginos mama kuda, tai ir jos dukra kuda... kiek kazin itakos dabartiniam svoriui turi genai.. ? ar turime jau uzkoduota informacija kiek sversime ateity? ar cia grynai nuo mitybos priklauso? kaip galvojat?
na nebutinai. o jei mergina i teva atsigimus? Mano drauges mama kuda kuda, vos ne kaip anoreksike atrodo, o drauge tai ohoho
savaime suprantama kad kazka paveldime is tevu: puse chromosomu is mamos, o kita puse is tevo, taciau genu deriniai skirtingi negu pas mama ar pas teva. tiketis kad tarkim medziagu apykaita bus panasi i tevu visai realu. bet manau kad mes per daznai verciame kalte visa genams kai negalime suliekneti, nors gal ir ne visai saziningai laikemes dietos
Būna, kad stambi ir mama ir dukra, bet tai ne taisyklė. Mano mama turi penkias seseris. Ūgiai svyruoja 160-175, o svoriai kažkur 60-100. Tik iš veidų panašios
As manau, kad 70 % paveldejimas, o like 30 % - mityba.
Beja, kartais man atrodo, galima paveldeti ir savotiska "storumo gena". Nes kaip kitaip paaiskinti tai, kad visi seimos nariai liekni, o vienas vaikas - patalogiskai storas?
90 % nutukusiu zmoniu del neteisingos mitybos, o tik 10 % del genu, nuo vaistu, hormoniniu sutriku ir tt.
seimose ismoksta valgymo kulturos
Zinoma, kad nutunkama del neteisingos mitybos, bet polinkis tukimui yra individualus ir paveldimas. Valgydamas visiskai ta pati maista ir panasiai judedamas vienas zmogus nutuks daugiau, kitas maziau, o kitas is viso islaikys mazdaug ta pati svori. Laikydamasi tos pacios dietos vienas numeta 3 kg, kitas 5 kg, o dar kitas galbut tik 0,5 kg.
Jeigu musu medziagu apykaita butu 90 % vienoda, o viskas priklausytu tik nuo mitybos, tai sutuoktiniai turetu butu panasaus svorio, nes vienodai maitinasi toje pacioje seimoje. Visi vaikai toje pacioje seimoje turetu buti panasaus svorio, o "nouvelle" mamos seseru svoris negaletu buti nuo 60 iki 100 kg, nes jos visos savo mitybos yprocius susiformavo toje pacioje seimoje... Man atrodo, kad mes visi apsigimstame "stirniukais" , "viditiniais" arba "drambliukais". Del neteisingos mitybos gali ir kai kurie "stirniukai" nutukti, o ribodami ir subalansuodami maista daugelis "drambliuku" gali savo svori islaikyti mazdaug normos ribose. Bet is tikro "drambliuko" nepadarysi "stirniuko", nebent jis pataptu anoreksiku....
Na drambliukas kad ir pataps anoreksiku, dar nereiskia kad jis bus "kudas", na taip jis gali buti oda aptrauktas skeletas, taciau vis teik bus stambus, del savo kaulu sudejimo. Vat tai manau yra paveldima, paveldimas manau ir polinkis i pavadinkim aplvaluma.
va as visada ziuredavau i savo mama ir galvodavau is kur pas ja tas pilvas
kazi kaip siandien?
Skaiciau cia visu mamyciu pasisakymus - pas viena stambus kaulai, kita paveldejo stora uzpakali, as irgis vis sakydavau, kad mano kojos storos, nes mano mamos buvo storus, ir tevo seseru storos ir t.t.
Turiu drauge med. studente. Vyko paskaita apie zmogaus figura ar kazka panasaus ir visi studentai pradejo kalbeti apie stambius kaulus, paveldeta stora uzpakali. Tada destytojas, profesorius, uzdave jiem klausima: Ar nors vienas is keliu milijonu zmoniu buvusiu koncentracijos stovykloj buvo stambiu kaulu ar genetiskai paveldetom storom slaunim?
Tai as jei bučiau koncentracijos stovykloj tai ir nebedavočiau del mano tokios klaikios dabartinės ičvaizdos bet dabar esu susiėmus į rankas kad neturėčiau viršsvorio o del stambiu kaulu tai tame yra tiesos taip as manau
sakyciau savotiskas humoro jausmas pas profesoriu
As manau, kad sudejimas tikrai yra paveldimas, tai yra ar kaulai sunkus ar lengvi ir panasiai, tik va del slaunu, blauzdu ir uzpakalio tikrai nezinau, manau, greiciau cia reiksmes turi kiek antsvorio turi ar kiek raumenu prisiauginus turiu...
Pavyzdziui mano blauzdos yra is tikro storos, nes del vazinejimo dviraciu vaikysteje ir veliau prisiauginau daug raumenu...
na ka del uzpakalio tai va ka apsakysiu mano drauge pati plonut plonute liemuo kaip audrey hepbern o uzpakalis tai didelis ir mamos tokia pati figura tai galima butu pasakyti kad tai paveldima, bet tokia jau kaulu struktura.
Nu nežinau, kažkaip suplakė tas profesorius stambumą (kuris priklauso nuo kaulų stuktūros) ir storumą, tai tikrai ne tas pats. Gi būna žmonių: vien kaulai ir skūra, bet vieni atrodo stambesni, kiti smulkesni (netgi tokio pat ūgio), jau tas tai tikrai paveldima, kaip ir ūgis etc. Tas pats ir su storu užpakaliu, jei platūs klubai, tai net ir koncentracijos stovykloje, likus tik kaulams, jie bus platesni, nei kitų moterų. Netgi skirtingos rasės esti kitokio sudėjimo, pvz. azijatai, negroidai... Tuos pačius europiečius gali atskirti pagal sudėjimą, kokios jie tautybės.
paveldimas ne tik kuno sudejimas, seimoje ismokstama mitybos iprociu
na, manau, kad paveldimumas ne paskutinej vietoj, bet tai nereiskia, kad sportu pakoreguot figuros negalima
o kalbant apie stambius kaulus: mano teta 90-60-90 apimciu yra siaubingai
Tiesiog palyginkit motina ir dukra, as su mama esu identiskos del probleminiu vietu ir pas mane visos mot. linijos moterys: mama, bobule, as turim storejam kaip obuoliukai , o ne kriausytes. Aisku gyventume konclageri ir mes manekenes butume.
QUOTE(Lona @ 2005 02 23, 14:58) Tiesiog palyginkit motina ir dukra, as su mama esu identiskos del probleminiu vietu ir pas mane visos mot. linijos moterys: mama, bobule, as turim storejam kaip obuoliukai , o ne kriausytes. Aisku gyventume konclageri ir mes manekenes butume. jei paleisim viska darytis savaime, tai taip ir bus: vienos stores-plones kaip kriausytes, kitos - kaip obuoliukai QUOTE(Havana @ 2005 02 22, 21:26) Nu nežinau, kažkaip suplakė tas profesorius stambumą (kuris priklauso nuo kaulų stuktūros) ir storumą, tai tikrai ne tas pats. Gi būna žmonių: vien kaulai ir skūra, bet vieni atrodo stambesni, kiti smulkesni (netgi tokio pat ūgio), jau tas tai tikrai paveldima, kaip ir ūgis etc. Tas pats ir su storu užpakaliu, jei platūs klubai, tai net ir koncentracijos stovykloje, likus tik kaulams, jie bus platesni, nei kitų moterų. Netgi skirtingos rasės esti kitokio sudėjimo, pvz. azijatai, negroidai... Tuos pačius europiečius gali atskirti pagal sudėjimą, kokios jie tautybės. vat idomu pasidare kuom issiskiria lietuviu figura?
Manau genai turi itakos. Gal ne 100 proc., bet... Is mamos paveldejau figura. Su visais trukumai: virsutine kuno dalis-ideali, taciau uzpakaliukas, klubai ir kojos - celiulitas. Isbandziau daug priemoniu, bet...
Manau, paveldima. Kiek matau aplink save apvaliu tevu, tai vaikas dazniausiai buna toks pats. Bet del valgymo iprociu irgi tiesa, vakar dvi seimyneles prie gretimo stalo sedejo, mamos gerai imitusios, 4 vaikai irgi matosi, kad badu nemarinami
Pagal savo giminę galėčiau sakyti, kad paveldima. Mama iš penkių seserų, visos - gan kūdos, ir mes, keliolika pusseserių ir pusbrolių - labiau į kūdumą. Tik va, vienos tetos vyras - apvalutis, tai jų sūnūs kūdi, o va dukra aiškiai į tėtę atsigimė, jai reikia nuolat save kontroliuoti, kitaip staigiai statinaite pavirsta.
Pritariu tai paciai nuomonei, kad genai nemazai itakoja, nors mokslininkai ir medikai kol kas nenori to pripazinti
Nors zinojau tokias seimyneles, kur tevai buvo labai stori, o vaikai - kaip sakaliukai, bet tai galbut reiskia, kad genai nebutinai is tevu, o is tolesnes kartos arba tevai sustorejo tik i senatve...
As manau, kad tikrai paveldima. Nes mes su sese abi kudos, po gimdymo abiem labai greit atsistte priaugti kg. Nors as pati mankstos beveik nedariau, sesuo dare. Dukra, nors dar ir mazute, bet kg labai sunkiai augina, o apetitu nesiskundzia. Mano mama sustambejo tik po antro vaikelio, o kol buvo netekejus(istekejo 28), tai is vaiku skyriaus drabuzius piirkdavo. Nors sutinku, kad jei valgytume daugiau arba riebiau galbut buteme stambesnes, nors ka gali zinot.
QUOTE(vittie @ 2005 08 01, 19:36) 55 kg? ko dar nori? dar lieknesnė būti? Beje, dėl paveldimumo.... Į koncentracijos stovyklas pateko įvairaus tipo žmpnės, bet nė vienas neliko storas, nesvarbu ar jis iš prigimties buvo riebus, ar genetiškai tą paveldėjo. Vadinasi, būti liekna- realu, reikia riboti maistą
Tikrai paveldima..
Prigimtis?
Genai galbut labiau itakoja ne pati svori, o figuros ypatumus, medziagu apytaka, polinki sustoreti po gimdymo ir t.t.
Savo atveju as niekaip negaliu suploninti savo apatines dalies - jei kusta, tai vis nuo virsaus.. O kaip pavyzdi galiu pateikti vaikus, gyvenancius vaiku namuose
Šiuo metu ruošiuosi operacijai, todėl tenka išsitirti. Taigi, teko apsilankyti endokrinologo kabinete. Atlikus visus tyrimus, gydytoja pasakė, kad mano nutukimas sąlygotas genų
Sakot netinkama mityba kalta. Nieko panašaus. Pažystu ne vieną kolegę, kurios mityba dešimt kart netinkamesnė, o ji netunka. Nutukimas visų pirma būna dėl viso komplekso priežasčių. Pagrindinės, kurios sąlygoja nutukimą: paveldimumas (genai), endokrininės ligos (hormonų sutrikimas), lėta medžiagų apykaita ir pan. Tačiau, kad žmogus nutuktų dar būtinos ir kitos ne mažiau svarbios priežastys: netinkamas maitinimo rėžimas bei netinkamas maistas, sėslus darbas, pasyvus poilsis, gimdymai ir pan. Taigi, negalima sakyti, kad vien dėl besaikio valgymo žmonės tunka, tačiau negalima neigti, kad tai neturi nutukimui įtakos
merginos, ar zinot posaki, kuris yra sakomas vyrams
kaip manote, ar tikrai tai tiesa?ar butinai as turiu buti stambi jei mano mam yra tokia?ka manote? QUOTE(nerciukaz @ 2006 08 17, 18:25) merginos, ar zinot posaki, kuris yra sakomas vyrams kaip manote, ar tikrai tai tiesa?ar butinai as turiu buti stambi jei mano mam yra tokia?ka manote? tikrai taip nemanau ,jei save prisiziuresi tikrai taip nebus
as ir taip manau
plonos gali buti visos, tik vienos yra buvo ir bus lieknos, o kitoms grazi figura prisiziurejimo ir pastangu rezultatas. Pvz mano tiek tevo tiek mamos giminej visos moteriskes (bent jau po gimdymu) "subobeja": figura aptenka riebaliukais, kabaliuoja keli pilvukai, nemazas uzpakalys ir tt.
deja, polinkis į tam tikrą kompleksiją - dalykas paveldimas... bet dar daugiau lemia gyvenimo būdas ir išsiugdyti įpročiai. man, kaip ir mano mamai, mamos mamai etc. visą gyvenimą reikės prilaikyti vadžias prie stalo. o štai pusseserės linkusios kaltinti vien genetiką - ir figūrų skirtumas akivaizdus (20-40kg)...
as kazkur skaiciau, kad genetika lemia tik 25 procentus, visa kita - gyvenimo budas ir ligu itaka (retesniais atvejais)
Tikrai atrodo, kad polinkis į nutukimą-šeimos bruožas. Tačiau nors ir įmanoma, kad didesnį svorį lemia genai, taip gali atsitikti dėl visai šeimai būdingų nesveikų mitybos įpročių bei menkos fizinės veiklos, o gal būt ir dėl visų trijų veiksnių drauge. Kiekvienas, kurio giminėje būta problemų dėl antsvorio privalo įprasti valgyti tinkamą maistą ir reguliariai mankštintis.
QUOTE(Ciocia Polia @ 2006 10 13, 11:56) Tikrai atrodo, kad polinkis į nutukimą-šeimos bruožas. Tačiau nors ir įmanoma, kad didesnį svorį lemia genai, taip gali atsitikti dėl visai šeimai būdingų nesveikų mitybos įpročių bei menkos fizinės veiklos, o gal būt ir dėl visų trijų veiksnių drauge. Kiekvienas, kurio giminėje būta problemų dėl antsvorio privalo įprasti valgyti tinkamą maistą ir reguliariai mankštintis. Visiškai sutinku Būna senelė,mama ir dukra kaip reikiant apkūnios
Genetika - dar palyginti jaunas mokslas ir kol kas mokslininkai aiškiai negali pasakyti, kokie genai turi įtakos kūno svoriui. Juk kai kurie žmonės greitai sustorėja ir jiems būna sunku numesti svorio. O kiti, kad ir valgo palyginti nemažai, vis tiek yra liesi. Manoma, kad genai lemia, koks yra žmogaus apetitas, kaip greitai organizmas suvirškina maistą. Todėl vieniems reikia daugiau valgyti, kitiems - mažiau. Genai lemia ir tai, kur kaupiasi riebalai. Bet nereikia nuspręsti, kad viskas paveldėta, ir nuleisti rankas. Vartokite maisto, turinčio daugiau baltymų, o mažiau angliavandenių. Baltymingo maisto suvalgoma mažiau, nes jis sukelia sotumo jausmą. Tačiau negalima visiškai atsisakyti angliavandenių, nes jie turi organizmui būtinų maistingųjų elementų.
Nevartokite svaigiųjų gėrimų, nes alkoholis turi daug kalorijų, be to, išgėrus norisi valgyti. Daugiau vaikščiokite, sportuokite. Tai padės jums sudeginti daugiau kalorijų. Aš irgi manau,kad didžiausia įtaka turi maistas, bet kaip atsispirti skanumynams QUOTE(manu @ 2004 08 23, 10:13) 90 % nutukusiu zmoniu del neteisingos mitybos, o tik 10 % del genu, nuo vaistu, hormoniniu sutriku ir tt. teisingai apie storumo gena Man net nuo vaikystes yra labai gerai istrige, kai du tikrai apkunus zmones augino vienturte dukra. Stai pokalbio istrauka,-" Kadangi mes esam abu stori, tai stengiames dukrai vietoj saldainio obuoli paduoti' Patikekit ta mergaite, dabar jau moteris tokia kuda kaip manikene. Stai tau ir genai - tiesiog tevai sveikai maitino... O as vis pagalvoju, galejau mano tevai maziau mane valgyt verst, tai gal kokiu kilogramu maziau dabar sverciau
Mano nuomone svori lemia tiek genai tiek maitinimosi iprociai. Mano mama 171 cm, 100 kg, as 172 cm 56 kg.Aisku stengiuosi valgyti kuo sveikiau ( suvartoju apie 2000 kcl per diena, savaitgaliais kur kas daugiau
.......................
Nezinau ar genuose reikalas, bet mes su mama panasiai atrodom, abi 50kg nesiekiame, as uz mama siek tiek aukstesne, ir keliais dydziais smulkesne. Beje ir mociute svere 48kg iki 50m. kol nesusirgo...paskui sutriko apykaita, ir burbuliuku virto.
|