Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Baklažanai
Supermamų klubas > Mūsų namai > Kulinarinės idėjos > Antri patiekalai
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
bea
nagi mamkos, kas ką moka iš baklažanų???

Parmos baklažanai

900 g baklažanų
2 skiltelės česnako
450 g šviežių ar konservuotų pomidorų
60 g parmezano sūrio (tinka ir Rokiškio “Parmezanas”)
450 g mozarelos sūrio
šviežių (ar džiovintų) bazilikų
druskos
alyvuogių aliejaus
šviežiai maltų pipirų



1.      Baklažanus supjaustykite išilgai maždaug centimetro storio plokštelėmis. Sudėkite juos į gilų indą, gausiai pasūdykite, prispauskite nedideliu svoriu ir palikite porai valandų.
2.      Kol baklažanai marinuosis, ruoškite padažą: pomidorus nulupkite ir sutrinkite, dviejuose šaukštuose alyvuogių aliejaus pakepinkite smulkintą česnaką, supilkite pomidorų tyrę bei smulkintus bazilikus. Virkite padažą, kol šis sutirštės, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
3.      Sūdytų baklažanų plokšteles nuplaukite ir nusausinkite popierine servetėle. Gilioje keptuvėje gerai įkaitinkite alyvuogių aliejų ir jame iš abiejų pusių pakepinkite baklažanų puseles. Žiūrėkite, kad keptuvėje būtu pakankamai aliejaus! Pakepintus baklažanus sudėkite ant popierinių servetėlių, kad susigertų aliejaus perteklius.
4.      Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Kepimo formą ištepkite pomidorų padažu ir sluoksniuokite baklažanų plokšteles bei sūrį (tarkuotą parmezaną ir kubeliais pjaustytą mozarelą) pašlakstydama pomidorų padažu. Viršutinis troškinio sluoksnis turi būti iš sūrio ir padažo.
5.      Kepkite 15-20 min., kol ištirps mozarela. Patiekite karštą, skaniausia – su itališka duona.

Pastaba: kad būtų aiškiau, tai čia gaunasi kaip lazanija, tik vietoj makaronų naudojame baklažaną
bea
Baklažanų ritinukai

Reikės:
1 baklažano
1 svogūno
100 g ryžių
2 pomidorų
1 skiltelės česnako
½ paprikos
žalumynų
druskos, pipirų
200 g grietinėlės

Baklažaną supjaustykite pailgais griežinėliais, pabarstykite prieskoniais ir apkepinkite aliejuje. Griežinėlius sudėkite ant popierinės servetėlės, kad susigertų aliejus. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje ir sumaišykite su smulkintais žalumynais, paprika ir česnaku. Po šaukštą šio įdaro dėkite ant baklažanų juostelių, suvyniokite ir susmeikite mediniais pagaliukais. Pomidorais nulupkite, sutrinkite, sudėkite į keptuvę, įpilkite pusę stiklinės sultinio ir troškinkite, kol sultinys išgaruos. Paskui supilkite grietinėlę, paskaninkite prieskoniais ir maišant kaitinkite kol padažas sutirštės. Į padažą sudėkite baklažanų ritinėlius ir kelias minutes patroškinkite. Baklažanus patiekite kartu su padažu, kuriame troškinote.
bea
Baklažanų ikra (acimenat budavo tokia pirkti???)

Pora baklažanų
Pora paprikų
pora svogūnų
keleta česnako skiltelių
Pomidorų arba pomidorų tyrės

Baklažaną supjaustom kubeliais ir troškinam aliejuje. Tuo tarpu paprikas, svogūnus, česnakus ir pomidorus sumalam (aš su kombainu, kas neturit galit su mėsmale). Į patroškintą baklažaną, supilam tą pertrintą tyrę ir dar troškinam 10-20 min. Pridedam prieskonių (pipirų, vegetos, žolelių) ir viskas. Aš aplamai tai mėgstu šitą aštriai daryti. Labai skanu tiek karštas, tiek šaltas. Aš padarau daug, dalį valgom karštai, dalį dedam į stiklainį ir į šaldytuvą. O po to ant duonytės ar šiaip su šakute ir kabinam
*Violeta*
LABA,
AS BAKLAZANUS KEPU KAIP KORBONADUS. NULUPU, LABAI PLONAI SUPJAUSTAU ( ISILGAI ), PASUDAU VEGETA,STIPRIAI ITRINU CESNAKU, APVOLIOJU TESLOJE IR KEPU. SIAIP JAU MAN KUO ASTRESNI ISEINA TUO SKANIAU, GALITE DETI IR PIPIRU, IR PAPRIKOS. SU PRIESKONIAIS AS EKSPEREMENTUOJU. TIK SUPJAUSTYT REIKIA KAIP IMANOMA PLONIAU. SKANAUS  [smiley=eda.gif]
Springlet
Baklazanus supjaustyti grezineliais, apkepti aliejuje, apkepus butinai ant popierinio ranksluoscio, o tada istepti cesnakiniu padazu (grietine, druska ir cesnakas nagailint). Paprasta ir skanu smile.gif Valgomi ir silti ir salti wink.gif
Elena
Įdaryti baklažanai
4 baklažanai,
2 svogūnų galvelės,
4 pomidorai,
0.5 stiklinės grūstų graikiškų riešutų,
1 bandelė,
petražolių lapelių, maltų juodų pipirų, grūstų česnakų, sviesto,tarkuoto sūrio.
Paruošti baklažanai perpjaunami išilgai ir iš kiekvienos puselės išpjaunama dalis minkštimo. Pasūdoma, pabarstoma pipirais ir gausiai patepama sviestu iš vidaus. Svogūnas smulkiai supjaustomas, apkepinamas ir sumaišomas su smulkiai supjaustytų baklažanų minkštimu, sutarkuotais pomidorais, riešutais ir česnakais, piene mirkyta bandele, pjaustytais petražolių lapeliais ir pipirais. Paruoštas įdaras sukemšamas į baklažanus, apibarstoma tarkuotu sūriu ir apkepama orkaitėje 25 minutes.

Įdaryti baklažanai
4 baklažanai,
4 svogūnų galvelės,
200 gr rūkytos šoninės,
200 gr šviežių pievagrybių, išpjautas baklažano minkštimas, petražolių lapelių, maltų juodų pipirų, sviesto, tarkuoto sūrio.
Paruošti baklažanai perpjaunami išilgai ir iš kiekvienos puselės išpjaunama dalis minkštimo. Pasūdoma, pabarstoma pipirais ir gausiai patepama sviestu iš vidaus. Svogūnas smulkiai supjaustomas, apkepinamas ir sumaišomas su smulkiai supjaustytų baklažanų minkštimu, supjaustoma šoninė ir pakepinama, atskirai pakepinami pievagrybiai ir viskas sumaišoma sudedami prieskoniai. Paruoštas įdaras uždedamas ant baklažanų apkepama orkaitėje 20 minučių apibarstoma tarkuotu sūriu ir dar pakepame 5 minutes.Padažui: 1 galvutė česnako, 3 arb.šaukštelius saldžių pipirų sulčių, 3 šaukštus grietinės, 2 šaukštus pomidorų padažo, viską sumaišyti.

Elena
Kepti baklažanai
2-3 baklažanai (apie 750 g),
3 šaukštai miltų,
4 šaukštai riebalų,
pagal skonį maltų pipirų, petražolių lapelių, druskos.
Baklažanus supjaustyti 1,5 cm storio griežinėliais, pasūdyti ir 30-35 min. leisti pastovėti. Po to nusausinti, apvolioti miltuose ir apkepti iš abiejų pusių. Iškepus pabarstyti maltais pipirais ir smulkiai supjaustytais petražolių lapeliais.

Sūriu įdaryti baklažanai
800 g baklažanų,
2 kiaušiniai,
1 stiklinė kieto tarkuoto sūrio,
2 valgomieji šaukštai lydyto sviesto, česnako.
Baklažanai nuplaunami, vaiskočiai nupjaunami, įpjaunami išilgai ir arbatiniu šaukšteliu išskobiamos sėklos. Po to baklažanai 5 minutėms įleidžiami į verdantį pasūdytą vandenį ir išverčiami į sietelį arba kiaurasamtį.

Įdarui smulkiai supjaustomi kietai virti kiaušiniai, įberiama tarkuoto sūrio , įpilama lydyto sviesto ir gerai išmaišoma. Paskui baklažanai prikemšami įdaro, sudedami į sviestu pateptą keptuvę ir apkepami.

Baklažanų ir morkų žalieji ikrai
5 kilogramams baklažanų,
1,5 kg morkų,
2,5 kg žalių ankštpipirių,
1 kg svogūnų,
500 g aliejaus, druskos pagal skonį.
Parenkami jauni, su dar neprinokusiomis sėklomis tamsiai violetiniai baklažanai. Nupjaunami vaiskočiai su dalimi vaisiaus, išilgai perpjaunami į keturias dalis ir truputį pasūdomi. Iš gerai nuaugusių mėsingų paprikų iškrapštomos sėklos, ankštys perpjaunamos išilgai per pusę. Nuskustos morkos perpjaunamos išilgai perpus arba į keturias dalis. Gerokai prinokę pomidorai perpjaunami pusiau arba į keturias dalis, sumalami mėsmale arba sutarkuojami plastmasine trintuve, paskui nusunkiami per emaliuotą arba plastmasinį kiaurasamtį. Nusunkiamos iš baklažanų išsiskyrusios karčios sultys, baklažanai perplaunami šaltu vandeniu ir kartu su paruošta paprika ir morkomis sumalami mėsmale. Šitaip paruoštos daržovės gerai išmaišomos. Ant ugnies pastatomas aliejus, kuriame kepinami, kol pageltonuoja, smulkiai supjaustyti svogūnai. Į juos sudedamos sumaltos daržovės ir verdamos 30 -40 minučių. Mišinys pasūdomas pagal skonį ir verdantis pilstomas į stiklainius, kurie tuoj pat sandariai uždaromi ir statomi į didelį indą su karštu vandeniu. Sterilizuojami 15 minučių.

Elena
Daržovių ikra su obuoliais
1 kilogramui baklažanų - 500 g saldžiųjų ankštpipirių,
500 g svogūnų galvelių,
1 kg gerai prinokusių pomidorų, 150 g obuolių,
arbatinis šaukštelis cukraus ir druskos pagal skonį.
Plačiame negiliame puode pašildoma 200 ml aliejaus, o kai pradeda garuoti, įmetama smulkiai supjaustyto svogūno. Kai svogūnas ima geltonuoti (jokiu būdu negalima jo perkepinti), sudedami smulkiai supjaustyti prinokę pomidorai. Indas uždengiamas dangčiu, pomidorai toliau troškinami ant nedidelės ugnies, retkarčiais pamaišomi. Paskui į juos iškart sudedami smulkiai kubeliais supjaustyti nelupti baklažanai, smulkiai pjaustyti saldieji ankštpipiriai, iš kurių pašalintos sėklos, ir stambiai sutarkuoti obuoliai. Viskas sumaišoma ir dar patroškinama ant nedidelės ugnies, dažnai pamaišoma. Kai baklažanai pasidaro minkšti, dangtis pastumiamas į šoną, kad išgaruotų vandens perteklius.

Kartu su baklažanais įdedamas ir aštrusis ankštpipiris (neperpjautas), tačiau maišant reikia žiūrėti, kad neperplyštų. Troškiniui jis suteikia malonų karstelėjusį skonį.

Ikrai turi vienodai virti ant nedidelės ugnies, kol pasidaro reikiamo tirštumo. Baigiant virti įberiama maltų juodųjų pipirų ir cukraus. Verdantys ikrai pilami į stiklainius, kurie tuoj pat sandariai uždaromi ir 20 minučių sterilizuojami. Ikrus galima laikyti ir nesterilizuotus, jeigu jie labai tiršti.

Baklažanų ikra
Baklažanai iškepami ant skardos orkaitėje arba uždegtoje keptuvėje. Nuplaunami, nupjaunami vaiskočiai ir karšti sudedami į stiklainius taip, kad baklažanų minkštimas būtų per pusę centimetro nuo stiklainio viršaus. Į stiklainius įberiama po pusę arbatinio šaukštelio druskos ir įpilama 30 ml 9% acto, stiklainiai uždengiami dangteliais ir sterilizuojami. Pusės litro stiklainius reikia sterilizuoti 60-70 minučių, litro- 70-75 minutes.

Sterilizuoti stiklainiai iškart sandariai uždaromi, apverčiami ir ataušinami.

Baklažanai aliejuje
5 kilogramams baklažanų reikia 200 g svogūnų,
400 g morkų,
200 g salierų šaknų,
petražolių lapelių ir krapų
800 ml aliejaus.
Jauni, švieži baklažanai nuplaunami, nupjaunami vaiskočiai kartu su dalimi vaisiaus ir dalimis panardinami į verdantį vandenį, pasūdytą santykiu: 50 g druskos vienam litrui vandens. Išgriebti ir nusunkti baklažanai supjaustomi 2 cm storumo žiedais, kurie kepinami karštame aliejuje 10 minučių. Išgriebti iš aliejaus baklažanai dedami į 500 ml talpos stiklainius, sluoksniuojami su svogūnų žiedais, morkomis, salierų gabaliukais, susmulkintomis petražolėmis. Užpilami aliejumi, kuriame kepė. Stiklainiai tuoj pat sandariai uždaromi ir 15 minučių sterilizuojami.

Įdaryti baklažanai
Atrenkami vidutinio dydžio tamsiai violetiniai baklažanai su labai mažomis sėklomis, be kiaurymių viduje. Vaiskočiai nupjaunami kartu su dalimi vaisiaus prie pagrindo. Aštraus peilio galeliu 3-4 kartus išilgai įpjaunama, bet tik iki pusės vaisiaus. Pjūviai gerai pasūdomi. Po dviejų valandų nusunkiamos išsiskyrusios kartokos sultys, baklažanai nuplaunami šaltame vandenyje. Panardinami 3 minutėms į verdantį vandenį, pasūdytą pagal skonį, kad truputėlį suminkštėtų, tarp pjūvių prikemšama įdaro iš smulkiai supjaustytų morkų, salierų (šaknų ir lapų), petražolių, susmulkintų česnakų ir juodųjų bei kvapniųjų pipirų žirniukų. Pjūviai gerai suspaudžiami, kiekvienas baklažanas apvyniojamas ir aprišamas salierų lapais, kad neišlįstų įdaras. Baklažanai sudedami į stiklainius ( 3-5 l), užpilami virintu ataušintu marinatu, paruoštu iš 3 l vandens, 3 l acto, 500 g druskos. Marinatas turi gerai įsigerti į baklažanus iš visų pusių.

Konservus reikia gerai užspausti plastmasiniais dangteliais ir laikyti tamsioje vietoje. Laikant nereikia perpilinėti iš vieno stiklainio į kitą. Patiekiant baklažanai supjaustomi ir sutaisomi su aliejumi. Vartojami kaip salotos arba kaip priedas prie keptos mėsos.

Elena
Marinuoti baklažanai
Jauni tamsiai violetiniai vaisiai su šviesiomis neprinokusiomis sėklomis nulupami ir supjaustomi 1,5 cm storio žiedais. Pasūdoma santykiu: 50 g druskos - 1 kg baklažanų, kad nutekėtų kartokos sultys. Po 2 valandų baklažanai nuplaunami šaltu vandeniu ir gerai nuvarvinami. Marinatas paruošiamas iš 50 ml vandens ir 500 ml acto, į kurį įmetame 10-15 juodųjų pipirų grūdelių, du lauro lapai ir 50 g druskos. Kai marinatas užverda, baklažanai porcijomis panardinami 5-8 minutėms. Išgriebiami kiaurasamčių, sudedami į plokščią indą, leidžiama ataušti ir nusunkiami. Sudedami į stiklainius, tarp baklažanų beriami smulkiai supjaustyti nulupti česnakai, petražolių lapeliai ir truputį įpilama užvirinto ir ataušinto aliejaus. Pripildytas stiklainis apdengiamas balto medvilninio audinio skiautele, ir užpilams 2 cm aliejaus sluoksnis. Stiklainiai sandariai užspaudžiami plastmasiniais dangteliais. Laikomas sausoje ir vėsioje vietoje.


2-3 baklažanai
4 skiltelės česnako
2 svogūnai
2 šaukšteliai aštrių garstyčių
1 šaukštelis druskos, 8 šaukštai džiūvėsėlių, 2 šaukštai sviesto, 3 šaukštai aliejaus
Baklažanai nuplaunami, išilgai perpjaunami, apibarstomi druska ir 15 minučių paliekami, kad įsisūrėtų. 2 šaukštai aliejaus įkaitinami troškintuve. Druska nuo baklažanų nuvaloma, du trečdaliai minkštimo išskobiama. Baklažanai iš visų pusių apkepami aliejuje, atvėsinami ir ištepami garstyčiomis. Svogūnai ir česnakai nulupami, smulkiai supjaustomi su išskobtu minkštimu, viskas apkepinama likusiame aliejuje ir sukrečiama į baklažanus.

Orkaitė įkaitinama iki 2000. Kiekviena baklažano pusė užpilama 1 šaukštu džiūvėsėlių, apdedama sviesto drožlėmis, apibarstoma rozmarinais. Kita žalumynų šakelė išdėliojama troškintuve tarp baklažanų. Ant vidutinio orkaitės įtvaro baklažanai iškepa per 15 minučių. Prie jų tinka ryžiai su pomidorų padažu.

Baklažanai su šviežiais grybais
2-3 vidutinio dydžio baklažanai,
500 g grybų,
2-3 svogūnai,
4 šaukštai sviesto,
1 stiklinė grietinės, 2 šaukštai miltų,
pagal skonį druskos.
Baklažanus supjaustyti 3-4 cm ilgio juostelėmis, suslėgti ir leisti sultims ištekėti. Nusausintus baklažanus pavolioti miltuose (1 šaukšte) ir apkepinti su sviestu. Grybus nuplauti ir supjaustyti juostelėmis. Iškeptus baklažanus, grybus ir smulkiai supjaustytus svogūnus užpilti grietine, sumaišyta su likusiais miltais, ir troškinti vidutinio karštumo orkaitėje, kol išvirs grybai.

Elena
BAKLAŽANŲ APKEPAS

3 stambūs baklažanai
200 g fermentinio sūrio
3 kiaušiniai
1,5 stiklinės  pieno
2 šaukštai sviesto
pagal skonį druskos

   Baklažanus supjaustyti griežinėliais, pasūdyti ir palikti 30 min. pastovėti. Po to nusausinti ir iš abiejų pusių apkepti. Keptus baklažanus sudėti į skardą ir apibarstyti sutarkuotu sūriu. Kiaušinius išplakti, sumaišyti su pienu, mišiniu užpilti baklažanus, apšlakstyti sviestu ir kepti orkaitėje, kol apkepas pagels.

Bureja
Gal kas kada valget baklazanus, apkeptus suryje su varshkes ir cesnako padazu?Beje kaip apkepti tolygiai fermentini suri:)Niekaip neishmisliju [smiley=flowerface.gif]
Elena
Bureja, aš tai kartais sūryje apkepu ir žuvį...ir vištiena.. Tiesiog sutarkuoju sūrį su burokinę tarką, ispaudžiu česnaka, tada  vištiena ar žuvį idedu į kiaušinio plakinį, po į sūri, dar karta ir kepu...man labai skanu..Tai turbūt taip galima ir baklažanus daryti :smile.gif
*Violeta*
QUOTE
Bureja, aš tai kartais sūryje apkepu ir žuvį...ir vištiena.. Tiesiog sutarkuoju sūrį su burokinę tarką, ispaudžiu česnaka, tada  vištiena ar žuvį idedu į kiaušinio plakinį, po į sūri, dar karta ir kepu...man labai skanu..Tai turbūt taip galima ir baklažanus daryti :smile.gif

Elena, kad skanu tai tikrai tikiu. taciau ar tau suris neprilimpa prie keptuves ? :-/
Elena
Vio, na kad ne....bet netinka mesai. todel kad ja  reikia ilgiau kepti reiks tada sūris gali sudegti...O žuvis ar baklažanai greit apkepa.. wink.gif
Bureja
QUOTE
Bureja, aš tai kartais sūryje apkepu ir žuvį...ir vištiena.. Tiesiog sutarkuoju sūrį su burokinę tarką, ispaudžiu česnaka, tada  vištiena ar žuvį idedu į kiaušinio plakinį, po į sūri, dar karta ir kepu...man labai skanu..Tai turbūt taip galima ir baklažanus daryti :smile.gif



bet turbut ant silpnos ugnies kepi?Bandziau taip vishtienos kepsnelius kept.Tai tik suris nubego ir kepsneliai eme "virti" aliejaus ir surio padaze [smiley=bird.gif]
Matai ash tik"pradedancioji".reikia kada drauga pamalonint:)Uzaugus po mamytes sparneliu tai valgyt nemoku gamint :'(Bet ash stengiuosi ;D ;D
Springlet
QUOTE
Baklažanų ikra (acimenat budavo tokia pirkti???)


Atsimenam atsimenam, va siandien pasidariau pagal tavo receptuka liuks gavosi biggrin.gif
bea
ačiū springlet. labai džiaugiuosi, kad gavosi ir patiko  :D
*Violeta*
ACIU, ELENA, UZ PATARIMA BUTINAI PABANDYSIU. SIAUBINGAI MEGSTU SURI, TURETU BUTI LABAI SKANU tongue.gif
Yurgita
baklazanuose kiek zinau yra magnio, kalio, gelezies, folines rugsties, vitaminu b1,b2,b6,b12. Visos sitos medziagos yra reikalingos o ypac nestukems ir planuojancioms pastoti, juk netgi rekomenduojama gerti siu medziagu turincius vitaminus. Pasidalinkit savo virtuves paslaptimis, ka darot is baklazanu.
O stai ir mano pasiulymas jums is turkiskos virtuves: wink.gif

Produktai:
2-3 baklazanai
1 skiltelė cesnako
Naturalus jogurtas (be priedu, toks rugstokas buna pirkti prekybos centruose"danone" (500 ml) ir "joy" (500 ml ir maziukai (gal po 100 ml).
taip pat reikes druskos, aliejaus, popierinio ranksluoscio ir keptuves
Paruosimas:
Baklazanus supjaustyti grizineliais arba juostelem (man skaniau juostelem) mazdaug 0,5 - 0,6 cm storio (plotis nesvarbu), kepti keptuveje kol gerai paruduos, kepant griezinelius keptuveje deti salia vienas kito, apkeptus baklazanus deti i lekste (pries tai itieskite popierini ranksluosti, kad sugertu riebalus, nes baklazanai kepdami labai daug ju sugeria). Druska barstykite ant iskeptu ir is keptuves isimtu baklazanu (tik nepersistenkite, nes baklazanai ir druska gerai sugeria)
Padazas:
apie 200 ml jogurto supilti i dubeneli, itarkuoti cesnaka.
Uzpilkite padaza ant paruostu baklazanu, (pries tai aisku isimkite popierini ranksluosti). Labai skanu su svieziu batonu (mano vyras batona skandina padaze ir dar kartais valgo be sakutes tiesiog su batono gabaliukais gaudo baklazanus as irgi jau ismokau biggrin.gif )
Skanaus
thumbup.gif
Yurgita
ai dar i padaza druskos iberkite... buvau uzmirsusi doh.gif
milila
Baklazana supjaustome nestorais griezineliais.Tada uzpilame vandeniu su druska,ir paliekam pastoveti.Siaip tai visalaika,kai ka darot ka is baklazanu juos reikia palaikyti vandenyja su druska.Paskui juos isimame is vandens ir apkepiname su kiausiniu.Galima kiausini ir miltuose.Ant iskeptu dedame majoneza su cesnaku,cia pagal skoni pasidarykit toki padazeli.Ir ant virsaus plona riekute pomidoro.
Arba galima piaustyti isilgom plonom riekutem,vel i vandeni su druska,paskui apkepti kiausini.Pasidaryti padaziuka:majonezas,cesnakas,itarkuotas pomidoras. tuo padazu istepam iskepta baklazana ir susukam.
abejais variantais iskepta baklazana geriau padeti ant serveteles,kad nebutu tokie riebus.Ir valgyt neiskarto.As dazniausiai darau is vakaro,o kita diena valgom.
tikiuosi aiskei surasiau.
Naujoji
O dar zalius baklazanus, supjaustytus kubeliais galima deti i zalias salotas (pomidorai, agurkai, paprika, svogunas, salotos, aliejaus cirinos uzpilas). Skanu, kai buna astresnes, su isspaustu cesnaku, siek tiek astriuju pipiru. Galima sojos padazo ipilti, aks megsta.
besiba
Daržovių troškinys
Po 1 raudoną, žalią ir geltoną saldų pipirą, 1 cukinija, 2
svogūnai, 3 česnako skiltelės, 400 g. baklažanų, 6 šaukštai
alyvų aliejaus, druskos, 2 mėsingi pomidorai, 1 šaukštas
pjaustytų petražolių (galima ir kitokiu zaluminu - rozmarino,
ciobreliu ar baziliku).

Saldieji pipirai perrėžiami, išvalomos sėklos ir pertvaros,
ankštys nuplaunamos ir supjaustomos rėžiukais. Nuplauta
cukinija ir svogūnai supjaustomi griežinėliais, o česnakai
susmulkinami. Baklažanai nuplaunami, nusausinami ir
supjaustomi keturkampiais gabaliukais. Didelėje keptuvėje
svogūnai kepinami įkaitintame aliejuje, kol pasidaro skaidrūs,
sudedami saldieji pipirai, trumpai apkepami, suberiami
baklažanų gabaliukai ir truputį pasūdomi. Patroškintos
daržovės apdedamos cukinijų griežinėliais ir vėl pasūdomos,
užbarstomos česnakais. Paskui sudedami rozmarinai, kiti
žalumynai, įpilama 1/8 l vandens ir viskas troškinama 25
minutes. Tuo tarpu nuplikomi ir nulupami pomidorai,
supjaustomi į 8 dalis, išimamos sėklos, kotgaliai. Likus 10
minučių iki virimo pabaigos pomidorai sudedami į daržoves.
Duodant į stalą troškinys apibarstomas petražolėmis.
smike
g.gif o jums baklazanai nesigauna kartus? As kazkada bandziau kept, bet tokie rupuzes kartus buvo kad valgyti neimanoma! dry.gif Atrodo ir nedidukai buvo, ir neperauge. Gal as kazko nezinau ju apdorojime??? unsure.gif
bea
smike: pries troskinima reikia juos supjauscius pasudyti, palaikyti koki 15-30 min, kol ishsiskirs sultys. tada jas ispilti lauk (galima ir nuplauti pacius baklazanus), tada nebus kartumo.
smike
Aciu labai bea! biggrin.gif
Pinacea
Kaip idomu...man dar nei karto nebuvo baklazanai kartus.... wink.gif Shiaip ash juos labai myliu,tik, sako,negalima labai daznai ju valgyti... O musu firminis patiekalas: ishshluoji shaldytva (darzuves: morkos, svogunai, cukinija, cesnakas, pankolis, pomidorai, shampinjonai, baklazanai) ir viska i viena keprtuva, alyvuogiu aliejaus ir greitines...troshkinti, kol morkyts paminkshtes, ir valgyti, kartu su duona (uzteptinis toks gaunasi...)
bru
QUOTE (bonda @ 2004 05 27, 12:09)
Daržovių troškinys
Po 1 raudoną, žalią ir geltoną saldų pipirą, 1 cukinija, 2
svogūnai, 3 česnako skiltelės, 400 g. baklažanų, 6 šaukštai
alyvų aliejaus, druskos, 2 mėsingi pomidorai, 1 šaukštas
pjaustytų petražolių (galima ir kitokiu zaluminu - rozmarino,
ciobreliu ar baziliku).

Saldieji pipirai perrėžiami, išvalomos sėklos ir pertvaros,
ankštys nuplaunamos ir supjaustomos rėžiukais. Nuplauta
cukinija ir svogūnai supjaustomi griežinėliais, o česnakai
susmulkinami. Baklažanai nuplaunami, nusausinami ir
supjaustomi keturkampiais gabaliukais. Didelėje keptuvėje
svogūnai kepinami įkaitintame aliejuje, kol pasidaro skaidrūs,
sudedami saldieji pipirai, trumpai apkepami, suberiami
baklažanų gabaliukai ir truputį pasūdomi. Patroškintos
daržovės apdedamos cukinijų griežinėliais ir vėl pasūdomos,
užbarstomos česnakais. Paskui sudedami rozmarinai, kiti
žalumynai, įpilama 1/8 l vandens ir viskas troškinama 25
minutes. Tuo tarpu nuplikomi ir nulupami pomidorai,
supjaustomi į 8 dalis, išimamos sėklos, kotgaliai. Likus 10
minučių iki virimo pabaigos pomidorai sudedami į daržoves.
Duodant į stalą troškinys apibarstomas petražolėmis.

Kokio svorio cukinija,nes pas mane uzauga iki 9kg,kiek gramu,nes receptas mane sudomino g.gif
Papildyta @ [mergetime]1085861071[/mergetime]
P.S. Kai pati paskaiciau ,net isiziojau-cukinijos 9kg is kur ohmy.gif Kg-1,9kg.
bea
as supratau, kad turtu buti daugmaz lygiomis dalimis kaip ir paprika ir baklazanai, taip ir cukinija... ar ne?
bru
Aciu Bea clap.gif
besiba
QUOTE (bru @ 2004 05 29, 21:55)
Kokio svorio cukinija,nes pas mane uzauga iki 9kg,kiek gramu,nes receptas mane sudomino g.gif
Papildyta @ [mergetime]1085861071[[b]*bonda rgetime] [/b]
P.S. Kai pati paskaiciau ,net isiziojau-cukinijos 9kg is kur ohmy.gif Kg-1,9kg.

na cukinija tai mazute, jaunute - tokio dydzio kaip parduotuvej pardavineja biggrin.gif biggrin.gif Siaip as ir stengiuosi ir pas save jas tik iki tokio dydzio uzauginti, nes tada jos skanesne ir odos lupti nereikia...
Elena
Niam niam , paruoškit šaukštus essen.gif
Baklažanai su grybais
2-3 vidutinio dydžio baklažanai,
500 g grybų, aš dariau su pievagrybiais
2-3 svogūnai,
4 šaukštai sviesto,
1 stiklinė grietinės, 2 šaukštai miltų,
pagal skonį druskos
Baklažanus supjaustyti 3-4 cm ilgio juostelėmis, suslėgti ir leisti sultims ištekėti. Nusausintus baklažanus pavolioti miltuose (1 šaukšte) ir apkepinti su sviestu. Grybus nuplauti ir supjaustyti juostelėmisir irgi apkepinti. Viska padruskinti, papirinti...Iškeptus baklažanus, grybus ir smulkiai supjaustytus svogūnus užpilti grietine, sumaišyta su likusiais miltais, ir troškinti vidutinio karštumo orkaitėje... Cikrai labai skanu..Ai žalumynu dar pabarstyti tongue.gif
Springlet
Elena, skaniai atrodo, isbandysiu smile.gif
bea
Receptas iš DELFI interneto vartų.
Adresas http://www.delfi.lt/archive/index.php?id=4574076

Vištienos ir baklažanų suktinukai

Žurnalas "Prijatnovo apetita", DELFI
2004 birželio mėn. 18 d. 15:08


Vištieną kiekviena tauta gamina savaip. Italai vynioja į šalavijo lapus, turkai – į baklažano riekeles, kinai marinuoja sojos padaže, indai – jogurte. Šiuo turkišku receptu pagaminti suktinukai bus liesesni, jeigu plonai supjaustytas baklažanų riekeles apkepinsite be riebalų tefloninėje keptuvėje.
4 porcijoms reikės:
2 baklažanų,
20 ml alyvuogių aliejaus,
600 g vištienos filė,
1 pundelis šviežio baziliko,
600 g pomidorų,
1 valg. šaukšt. sviesto,
druskos ir pipirų pagal skonį.
1. Baklažanus nuplaukite, nupjaukite kotelį ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Pabarstykite druska ir palikite 5 min.
2. Baklažanų juosteles apkepinkite gerai įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių ir padėkite ant popierinių servetėlių, kad susigertų riebalų perteklius.
3. Vištienos krūtinėlių filė nuplaukite, išmuškite ir supjaustykite tokio pat pločio juostelėmis kaip ir baklažanų riekelės. Pabarstykite druska, pipirais ir kitais mėgstamais prieskoniais. Dėkite pirmiausia baklažano riekelę, ant jos – vištieną ir susukite suktinuką, persmeikite jį mediniu dantų krapštuku.
4. Suktinukus kepinkite keptuvėje iš visų pusių 10 min. Iškepusius padėkite šiltai.
5. Baziliką nuplaukite, nuskabykite lapelius ir susmulkinkite. Pomidorus nuplaukite, supjaustykite į 4 dalis, pašalinant sėklas. Likusį minkštimą supjaustykite juostelėmis ir patroškinkite svieste. Baigiant troškinti, sudėkite baziliką, pagardinkite druska ir prieskoniais ir patiekite su suktinukais.
Skanaus!
ievalota
Gal zinote kokiu gardziu patiekalu receptu is baklažanų?
jolitav
Tokia tema jau buvo
http://www.supermama.com/InvisionBoard/ind...?showtopic=1011
ievalota
Aciu labai clap.gif
Kazkodel per paieska neradau g.gif
RIKIS
Receptus gali rasti čia:
http://www.edlonta.lt/receptai/receptai.php?ctg=18&rec=1704

http://www.mamos-svetaine.de/modules.php?n...id=189&offset=0

O aš supjaustau baklažanus išilgai ,apibarstau druska, palaikau truputi ir kepu ant sviesto.Galima apibarstyti prieskoniai.Mes valgom su duona ir be jos. Labai skanu. thumbup.gif
Virdzinija
Paprastas, bet mano megstamas:
baklazana supjaustau kubeliais, keptuveje pakepu smulkinta sonine su svogunais, sudedu baklazana ir troskinu uzdengta and nedideles ugnies (kazkada per skubejima "variau" and dideles ugnies, gavosi nei sis nei tas.. blink.gif ).. Ipilu siek tiek vandens (nes baklazanas sugeba i save sugerti skyscius, todel reikia "paslapinti"), i pabaiga idedu grietines, papjaustau zalumynu.
essen.gif
*Saulyte
As tai kai parlekiu po darbo namo alkana, tai jei yra baklažanas namie, tai greit nuplaunu, supjaustau griežinėliais, kol pjaustau keptuvė jau kaista, greit barstau ant griežinėlių vegetos arba kitų prieskonių, nes dabar yra speialūs baklažanų, daržovių ir ryžių prieskoniai, ir greit į keptuvę, ant stipresnės ugnies staigiai apkepu iš abiejų pusių. Kartais panaudoju popierinį rankšluostį smile.gif kartais nespeju. Bet aš mat kartais aliejaus nepilu į keptuvę tai ir servietėlės nereik. Na baklažanai kaip jau ir gatavi. Tada pjaustau pomidorą, dedu į lėkštę, kartais svogūno pasipjaustau, jei turiu virtų bulvių tai greit apkepu su trupučiu aliejaus ir bulvių prieskoniais, sudedu į lėkštę. O jei dar šampinjonų turiu tai iš vis liuks, juos supjaustau išilgai ir taip ne plonai, apkepu iš kart po baklažanų keptuvėj ant stipresnes ugnies ir be aliejaus. Varškę imu tą kur vadinas "Švelnioji varškė", nesvarbu ar liesa ar ne smile.gif , išspaudžiu skiltelę česnako į ją, pabarstau vegetos, bet ne daug, dar krapų įpjaustau arba džiovintų įberiu, išmaišau ir taip pat sudedu kaubureliu į lėkštę. O tada jau sėdu prie stalo, pasitraukiu lėkštę su savo gardumynais užsipilu sojos padažu ir niam niam niam mirksiukas.gif
Snake
Sveikutes mirksiukas.gif
vakar Maximoje susigundžiau nusipirkti baklažaną, tik dabar kilo klausimas - ka skanaus iš jo pagaminti??? blush2.gif Gal galėtumėte pasidalinti patirtimi? smile.gif
Nerytė
QUOTE(Snake @ 2005 07 28, 11:05)
Sveikutes  mirksiukas.gif
vakar Maximoje susigundžiau nusipirkti baklažaną, tik dabar kilo klausimas - ka skanaus iš jo pagaminti???  blush2.gif  Gal galėtumėte pasidalinti patirtimi?  smile.gif
*



Visi receptai yra aprasyti pries tai buvusiuose puslapiuose mirksiukas.gif , reikia tik pasiskaitineti.
O kaip skaniai aprasyti rolleyes.gif eisiu ir as ryt pirkti baklazano tiek prisiskaicius thumbup.gif
eleniukas
Sveikos,

paskaičiau jusų receptus ir taip užsimaniau paragauti tų baklažanų smile.gif Nusipirkau turguj 3 baklažanus, ketinau gaminti su pievagrybiais, tik kaip tyčia tą dieną jų niekur neradau verysad.gif Tai teko gaminti iš tų produktų, kuriuos radau namuose. Supjausčiau baklažanus riekelėmis (išilgai), pakepiau (aliejaus tai reikėjo nemažai), tada ant viršaus uždėjau pakepintų svogūnų su morkom ir užpyliau plaktą kiaušinį su grietine ir fermentiniu sūriu. Tokie lyg ir kepsneliai gavosi. Labai skanu biggrin.gif Patiekiau su daržovėm (pomidorais, paprika). O svarbiausia nebrangu, greitai ir nesunkiai pagaminama biggrin.gif
mutantė
Niekad nemeginau su baklažanais daryt kažkaip nepatikimai jie man atrodo g.gif
H@v@n@
Prisipirkau baklažanų papigiai, šiandien galvoju padaryt. Bet va, man klausimas toks iškilo - ar reikia juos lupti? Gal klausimas ir kvailas, bet niekada iš baklažanų nieko negaminau. ax.gif
bea
QUOTE(Havana @ 2005 08 24, 15:48)
Prisipirkau baklažanų papigiai, šiandien galvoju padaryt. Bet va, man klausimas toks iškilo - ar reikia juos lupti? Gal klausimas ir kvailas, bet niekada iš baklažanų nieko negaminau. ax.gif
*


gali lupt, gali nelupt, kaip patinka. as dazniausiai nelupu
alles
Man baklazanai skanu perpjauti isilgai per puse, isskobti ir idaryti kepintu farsu ir svoguniukais, bei uzkepti orkaiteje. Galima dar virsu pabarstyti tarkuotu dziugo suriu. Bet baklazana reikia gerai pabarstyti prieskoniais, nes jis pats skonio neturi ir kiek primena muila. Lupti zieveles nereikia, nes labai sutyzta tada.

bea
QUOTE(Busta @ 2005 08 25, 13:24)
Man baklazanai skanu perpjauti isilgai per puse, isskobti ir idaryti kepintu farsu ir svoguniukais, bei uzkepti orkaiteje. Galima dar virsu pabarstyti tarkuotu dziugo suriu. Bet baklazana reikia gerai pabarstyti prieskoniais, nes jis pats skonio neturi ir kiek primena muila. Lupti zieveles nereikia, nes labai sutyzta tada.
*


na jau baklažanas neturi skonio... Turi ir tikrai specifinį. Va cukinija kitas reikalas, ji labai prisitako ir pas ją nėra specifinio ryškaus skonio. O baklažanas turi turi turi smile.gif
alles
QUOTE(bea @ 2005 08 25, 12:56)
na jau baklažanas neturi skonio... Turi ir tikrai specifinį. Va cukinija kitas reikalas, ji labai prisitako ir pas ją nėra specifinio ryškaus skonio. O baklažanas turi turi turi smile.gif
*



na, tai specifini ir vadinu "muilu" biggrin.gif O man su cukinija - atvirksciai- ji man turi labai gera savita skoni, as ja megstu grauzti neapdorota (zalia) ir be nieko thumbup.gif
Belladona
Baklažano skonis superinis thumbup.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.