Pradinuku tevai kartu su vaikais patys renkasi, koki dalyka mokysis- Etika ar Tikyba. Pernai mes rinkomes Tikyba. Pagrindinis motyvas- apie tikejima destys zmogus, kuris tai ismano. Prisipazinsiu, man kazkaip "galai nesueina" su tuo kataliku tikejimu. Labai tiketina, kad as tiesiog daug ko nezinau. Bet pati tikejimo tiesu aiskinti nesiemiau, nes bijojau, kad po mano aiskinimu tas tikejimas gali susvyruoti. Tai vat ir norejosi, kad dukra su tikejimu supazintu zmogus, kuris tai ismano. Nusivylem. Dukra paise visokius zmogeliukus- gyvunelius visus metus, kalbejo apie debeselius. Kaip supratau, destomas dalykas buvo labiau pritaikytas 2-4 m. vaikui. O juk pradinukai jau oi kaip ismasto. Ir klausimu jiems visokiu kyla. Bet i klausimus nieks nesiteike atsakineti. Vietoj to tekdavo klausyti pasakojimu, kuriais, kaip supratau, vaikas eme abejoti lygiai taip pat, kaip kad eme abejoti Kaledu Seneliu...  . Zodziu, padariau meskos pasaluga savo vaikui. Siemet galvoju perrasyti vaika i Etikos pamokas. Ne todel, kad as pries Tikyba. Tiesiog, manau, tos mokyklines pamokeles netinka mano vaikui. O etikos uzsiemimai tai tikrai gi nepakenks. O ka konkreciai moko per etikos uzsiemimus? Dukra pasakojo, kalbejo apie keliu eismo taisykles  , apie valgyma, dar kazka.... O ka ir kodel renkates jus?
Vilione
2004 08 31, 10:11
As irgi i tikyba uzrasiau, bet mes tik siemet pradedame lankyti mokykla, tai net nzn, gal pasiseks su destytoju Siaip rinkausi tikyba del to, kad pati i baznycia nevaikstau kas sekmadieni, maldaknyges neskaitau, nueiname tik per didziasias sventes. Noreciau, kad vaikas zinotu elementarius dalykus, elementarias maldeles, kad atetity pats galetu pasirinkti, kas jam priimtina, o kas ne. Pvz man ispazintis nepriimtina, nu negaliu as eiti ir snabzdeti kazkam i budeli koookia as nusidejele... Nezinia, gal tas, sedintis anapus budeles dar didesnis uz mane nusidejelis...
milabra
2004 08 31, 10:31
Aš esu visiška ateistė - cicilikė  Bet dukrą leisiu į tikybos pamokas, vien dėl to, kad paruoštų pirmai komunijai. Tikiu netikiu, bet kas priklauso, tas priklauso - pakrikštijau, privesiu prie komunijos, pabirmavosiu, o toliau tegul žinosi. Niekam tas dar nepakenkė.
Tai vat, as irgi del tu paciu priezasciu atidaviau i Tikyba. Bet kad matau, jog ten tas tikejimas ne tai kad nesustiprejo, bet nyksta... Bijau, kad jei taip ir toliau, tai pirmos komunijos mergina eis kaip i Naujametini karnavala  .
As pirmus metus atidaviau i tikyba tikedamasi kad mokys tikybos o ne krikscionybes .Norejau kad vaikas ismoktu pazint pasauli ,zinotu apie visas religijas .O isejo kad isleidau i paruosiama grupe pirmajai komunijai ,zinokit nusivyliau juodai . Po triju men jau ejome i etika . Ir buvo labai saunu moke etiketo prie stalo ,apie religijas ,apie gyvenimo samprata ,apie supanti pasauli ,apie pagalba neigaliam ir kaimynui . Vienu zodziu  , o tikyba jau galetu pavadint krikscionybes pamokeles . Ir dar lygyje tam iskalam maldele o nepaaiskina kodel . As juos mokinu kad sirdeleje savais zodziais gali ,o ta kai isgirdo malda turi but standartine ir tikintis eina tik i baznycia . Patikekit as jai isdesciau pamoksla apie tikejima ,jei sirdy Dievo nera nepades keliaklupsciavimas pries paminkla .
| QUOTE (milabra @ 2004 08 31, 10:32) | Aš esu visiška ateistė - cicilikė Bet dukrą leisiu į tikybos pamokas, vien dėl to, kad paruoštų pirmai komunijai. Tikiu netikiu, bet kas priklauso, tas priklauso - pakrikštijau, privesiu prie komunijos, pabirmavosiu, o toliau tegul žinosi. Niekam tas dar nepakenkė. |
Mes pasirinkom etika, nors abu tikintys  Musu mokykloj per tikybos pamokas neruos pirmajai komunijai, o bus tik paprastos pamokeles. Vis tiek reikes ruost pirmajai komunijai, manau, pakaks, o etika tikrai nepamaisys
ATVIRAI PASAKYSIU, KAD MAN ATRODO, KAD TIKYBA AR RELIGINI MOKSLA TURI SKIEPYTI TEVAI, T.Y. TAIP KAIP JIE SUPRANTA, O NE PASALINIS ZMOGUS, MAN TAI SEIMOS TRADICIJOS IR JOKIU KITU AISKINIMU IR DESTYMU PATI NESUGEBECIAU PRIIMTI, O CIA VAIKAS KURIS GYVENA SU MUMIS, KURIS YRA MUSU KRAUJAS IR KUNAS... LEISCIAU VAIKA I ETIKA, TEGUL MOKOSI KULTUROS, O TIKEJIMA AS PATI JAM ISKIEPYSIU, TOKI TIKEJIMA KOKS PRIIMTINAS MUSU SEIMAI...
mes tai savo pirmokus i etika atidave 50%nuleme tai kad tapati mokytoja destys.ir vaikai graziai elgtis ismoks ,drauges mergaite ejo ten juos mokino kaip prie stalo elgtis ,kaip padeti ,kaip paguosti ,jie piesdavo,kurdavo o i tikyba tai 3klasej eisim ,nes pasiruosimas pirmai komunija
| QUOTE (milabra @ 2004 08 31, 10:32) | Aš esu visiška ateistė - cicilikė Bet dukrą leisiu į tikybos pamokas, vien dėl to, kad paruoštų pirmai komunijai. Tikiu netikiu, bet kas priklauso, tas priklauso - pakrikštijau, privesiu prie komunijos, pabirmavosiu, o toliau tegul žinosi. Niekam tas dar nepakenkė. |
va tokio poziurio tai visaaaaai nesuprantu...
| QUOTE (une @ 2004 08 31, 12:42) | va tokio poziurio tai visaaaaai nesuprantu... |
O ko blogas poziuris? Labai liuks poziuris, daug kas toki poziuri naudoja, tik labai retas prisipazista, mol, nepadoru, kaip cia as dabar, kai aplink visi tokie tikintys  As tai irgi atidaviau i tikyba del komunijos, tiesa, irgi debeselius paise. Durna, kad nepaklausiau, kada ta komunija, per kiek metu jai parengs? Kita vertus, tikybos pamokos laikas patogesnis, nes is visos klases tik du vaikai eina i etika...
miegelis
2004 08 31, 14:42
Niu teip, požiūrį tokį daug kas naudoja, bet nereiškia , kad jį visi supranta. Man irgi visai neaišku, kam vaikui daryt meškos paslaugas. Jei pati netikinti, o nori leisti vaikui rinktis, tai tegu sulauks tiek metų, kad galės pats spręst, jei norės - ir pasikrikštys, ir prie komunijos prieis. Nepatinka man, kad tikėjimas mados reikalu virsta  .
jokiais budais nenoriu to paversti i ginca ar pns. kas man nesuprantama ,tai- ka reiskia : "kaip priklauso" ??? na jei netiki,tai koks dar gali buti, priklauso-nepriklauso ? pirma komunija ,kriskstas- tai ne karnavalai, ne atrakcijos... ka tokiu atveju pasakyti savo vaikui,kai jis vakare pries komunija , galbut jau susipainiojes visame kame, jusu papraso "padeti paskutini taska ant i" ir paklausia: "mama ,tai kodel visdel to man reikia tos komunijos? " atsakyti- reikia.priklauso... na bent mano sunui, to butu laaaabai per maza.o ir tokio atsakymo jokiam vaikui nepatartina duoti... manau jau geriau islaukti... ir vaikui,o galbut ir mamai...
milabra
2004 08 31, 22:11
Nu jau sorry, kai matau 25 metų bernus einančius krikštytis, man juokinga... Gal kaip tik mano vaikas bus giliai tikintis, tai tada ir rūgos mane, kodėl nieko nepadariau laiku - krikštynos, komunija ir visa kita... ir kodėl čia nesuprasti? Tema ne apie mano požiūrį berods. Aš nesišaipau, kad jūs tikite, tai ko čia puolate, kad netikiu? Ir nemokinu jūsų kaip vaikus auklėti ir auginti. Mano vaikas, ką norėsiu, tą skiepysiu. Ir tikėjimas man nėra mados reikalas, nes aš nemadinga. Netikiu nuo 14 metų ir jau daugiau neįtikėsiu...taip kad, nesivaikau mados, kai kad nekurios čia
| QUOTE (une @ 2004 08 31, 22:44) | jokiais budais nenoriu to paversti i ginca ar pns. kas man nesuprantama ,tai- ka reiskia : "kaip priklauso" ??? na jei netiki,tai koks dar gali buti, priklauso-nepriklauso ? |
Nda... "Priklauso" - tai reiskia, kad tas vaikas turi draugus, artimuosius, bobutes, tetas, dedes, kurie yra tikintys, tik pati mama gal nelabai. Gal. Pavyzdziui. Bet tai nera akstinas vaika ugdyti ateistu, jeigu gimineje yra kitokia terpe. Kadangi Lietuvoje apskritai normalu yra buti kataliku, o kiti yra daugmaz mazumos, todel ir sakoma - "priklauso". Ne teisiskai taip sakoma, buity sakoma... O i religinius klausimus atsakinet gali ne tik mama  Tai as cia rimtai atsakiau... Man religiniais klausimais kazkaip blevyzgot liezuvis nesivercia, nes as pati nesu ateiste  O kad nekiltu gincu... Tiems, kurie nevisai suprato Milabros posta, siulau isijungti humora, toki svelnu, ir perskaityt dar karteli
milabra
2004 08 31, 22:14
| QUOTE (une @ 2004 08 31, 22:44) | kas man nesuprantama ,tai- ka reiskia : "kaip priklauso" ??? na jei netiki,tai koks dar gali buti, priklauso-nepriklauso ? pirma komunija ,kriskstas- tai ne karnavalai, ne atrakcijos... |
Nu tau ne karnavalas, o man graži šventė...Kaip noriu, taip švenčiu gyvenimą...
Klaipediete kita
2004 08 31, 22:27
Mes savo pirmaklase leidome i tikyba. Tarp kitko, mokykloje yra evangeliskoji ir katalikiskoji tikyba. Nors esame nepraktikuojantys katalikai, taciau maneme, kad vaikas turetu susipazinti su tradicine krasto religija. Gal tai ir per daug pirmokeliui. Gal pradinese klaseje naudingiau butu etika, jei jau ten mokoma gero elgesio taisykliu ir kt. gyvenime pravercianciu dalyku. Svarstau, ar neperkelti jos antroje klaseje i etikos grupe?!
Sunus trecius metus mokosi etikos. Niekad nesuabejojau pasirinkimu. Tikrai mokosi naudingu dalyku. O tikyba  ... Jeigu vien del komunijos, taigi galima susitart klasej, kad organizuotu i baznycia eiti tam tikrom savaites dienom, tam tikru laiku ir prives juos prie komunijos. Daug klasiu taip daro.
milabra
2004 08 31, 22:51
| QUOTE (Kuzia @ 2004 08 31, 23:41) | | Jeigu vien del komunijos, taigi galima susitart klasej, kad organizuotu i baznycia eiti tam tikrom savaites dienom, tam tikru laiku ir prives juos prie komunijos. Daug klasiu taip daro. |
Ką aš žinau, aš maniau, kad vistiek parapijos davatka turi juos mokyti ten tų visų maldų. Nu kaip mus kad mokė - kaip elgtis bažnyčioj, visus poterius, litanijas, rožančių ir pan. O kad su klase nueis į bažnyčią, taigi niekas ten jų nieko neišmokys, bus kaip ekskursija. Nu pagyvensim pamatysim. Bus sapalionės, pereis į etiką.... Aš kai prisimenu etikos paskaitas pedagoginėj, tai mane purto nuo nykybės. Po 3 paskaitų perėjau į tikybos paskaitas, nes mergos labai gyrė, o ir jaunas kunigas dėstė  Nu ko 16-likinėm daugiau reikia
Mįsliukė
2004 08 31, 23:25
Blogiausia, ką daro tėvai, tai leidžia vaikams lakstyti iš etikos į tikybą ir taip kiekvienus metus vis kitaip.Tada vaikas nesusipažįsta nei su viena disciplina.Iš esmės tiek etikos, tiek tikybos programos panašios, skiriasi tuo, kad etika aiškina pasaulietinę moralę, o tikyba krikščioniškąją. Taigi ir per tikybą vaikai turėtų taip pat mokytis užjausti vieni kitus, padėti, kalbėti draugystės, meilės, gyvybės atsiradimo, šeimos temomis.Bėda yra ta, kad tikybą dažnai dėsto davatkikės, kurios renkasi patį papraščiausią varijantą - mokyti poterių (dažnai ir tų pačių neišmoko), piešti paveikslėlius ir melstis. Beje, pagal programą per tikybos pamokas vaikai neturėtų būti mokomi poterių, kaip eiti išpažinties ar ruoštis Komunijai. Visa tai turėtų išmokyti šeima, o tikyba tik užtvirtinti. Ir dar. Sutinku su tuo, kad dabar tikėjimas tapo mados reikalu.Dažnai tėvai veda vaikus Komunijos patys gerai nesuprasdami kokia yra šios apeigos prasmė, tai vaikai tuo labiau nesupranta.Bet, kaip sakoma, kiekvienas daro taip, kaip jam atrodo geriau.
siaubute
2004 09 02, 13:58
Kadangi pradiniu klasiu mokytojos -rekomendavo- leisti vaikus i tikyba, atseit pacios yra nelabai tikincios ir vaiku to nepamokys. Tai iki 3 klases- iki komunijos visi klases ir maniskiai vaikai lanke tikyba. Paskui ketvirtoje mano vaikai lanke etika, kaip ir dauguma klases vaiku. O dabar vel tikyba, nes jau baisiai bjauri etikos mokytoja- kad nieko gero nepamokys, o tikybos islieka ta pati kaip ir pradinese  . Taip musuose ir kiti teveliai elgesi.
ramunesta
2004 09 04, 23:55
As tik uz tai, kad vaikas eitu i etika, nes ten ismoksta gerai elgtis ir suzino taip pat apie tikejima. O per tikybos pamokas pirmajai komunijai neruosiama, tai daroma po pamoku. Tad neapsirikite.  O visa tai, beje priklauso ir nuo to, kas veda tikybos pamokas.
Jeigu ruostu komunijai, leistume i tikyba. O dabar leidziam i etika ir tuo labai patenkinti, nes mokosi naudingu dalyku: gerumo, paslaugumo, tinkamo elgesio ir pan.
Nors as ir neturiu tokio amziaus vaiku, bet, jei mamos nepyks, ikisiu ir as savo trigrasi Mano nuomone, vaikui naudingiau eiti i etikos pamokas, o tikyba palikti pacio pasirinkimui. Jei tos tikybos pamokeles ir butu tikybos, t.y. supazindintu su ivairiom religijom, paaiskintu jas, o ne katalikybes brukimas, tai butu kitas reikalas. As pati buvau tevu a la likimo valiai palikta - nei krikstyta, nei prie komunijos vesta, nors mociutes is abieju tevu pusiu vos ne kiekviena sekmadieni baznyciose lankydavosi. Mane irgi vesdavosi i pamaldas, bet niekada nebruko to tikejimo. Kai pati tuo susidomejau, tada tevai ir suorganizavo man ir kriksta, ir pirmaja komunija. Aisku, daugumai gali buti keista, kaip cia tokia didele merga krikstijama. Taciau ta diena man isimine visam gyvenimui. Tai buvo tikrai iskilmingas ivykis, i kuri as ejau atvira tikejimui sirdimi. Zinoma, po to mano katalikiskas tikejiams susvyravo, nes teko daugiau suzinoti apie katalikiska baznycia ir jos kunigus, bet cia jau kita tema.
Ziuriu cia visai nebloga diskusija verda. Jei galeciau - leisciau i abi, kad vaikas susipazintu ir galetu palyginti, siuo metu parasiau prasyma i etika. Dar vienas labai svarbus aspektas - kas desto viena ar kita dalyka. Jei per etika kis vaikui sausa informacija pamokomu tonu, as tikiu, kad vaikui nus nuobodu, jis viska praleis pro ausis. Analogiskai tikyba - jeigu kokia fanatike davatka prades aiskinti apie dievuli, kaip jis baudzia, gali vaikui daugiau siaubo ivaryti, negu ismokyti tikejimo. Musu mokykloj etikos mokytoja nuostabi, apie tikybos mokytoja musu pirmokeliu mokytoja diplomatiskai nutylejo, ta prasme nieko blogo nepasake, bet paskui is kitu tevu suzinojom, kad siaipsau... Apie tikejima mano nuomone geriausiai papasakoja mociutes ir seneliai, as niekaip netikiu, tai ir vaikui to negaliu perduot, baznycioj blogai jauciuosi todel, kad pavargstu, ima juokas is tu klaupk-stok-sesk, nes nepagaunu viso to prasmes. O aklai tiketi neiseina.
Negalinciom apsisprest - nueikit i knygyna ir pavartykit etikos ir tikybos pratybu sasiuvinius.
O ką čia spręsi - mokytoja per susirinkimą tiesiai pasakė. LABAi rekomenduoju tikybą, nes jos laikas bus patogus, o vat jei bus koks vienas kitas norintis etikos, tai jiems teks kažkaip derintis. Nu tai ir eis maniškis į tikyba kartu su visais likusiais 25 klasės vaikučiais. Taip tai vyksta tas pasirinkimas.
Mami-akė
2004 09 05, 15:07
| QUOTE (renax @ 2004 08 31, 10:56) | As pirmus metus atidaviau i tikyba tikedamasi kad mokys tikybos o ne krikscionybes .Norejau kad vaikas ismoktu pazint pasauli ,zinotu apie visas religijas .O isejo kad isleidau i paruosiama grupe pirmajai komunijai ,zinokit nusivyliau juodai . Po triju men jau ejome i etika . Ir buvo labai saunu moke etiketo prie stalo ,apie religijas ,apie gyvenimo samprata ,apie supanti pasauli ,apie pagalba neigaliam ir kaimynui . Vienu zodziu , o tikyba jau galetu pavadint krikscionybes pamokeles . Ir dar lygyje tam iskalam maldele o nepaaiskina kodel . As juos mokinu kad sirdeleje savais zodziais gali ,o ta kai isgirdo malda turi but standartine ir tikintis eina tik i baznycia . Patikekit as jai isdesciau pamoksla apie tikejima ,jei sirdy Dievo nera nepades keliaklupsciavimas pries paminkla . |
Labai sutinku su šiom mintim. Į tikybą leidom sūnų pirmoje klasėje. O jau toliau net nebesukau galvos - etika ir viskas. Sakyčiau, stipriai iškreipta ta mūsų tradicinė tikyba tokiais bukais nutolimais nuo tikrųjų tiesų. Ir smarkiai atitrūkusi nuo žmogaus esminių problemų, laikmečio diktuojamų permainų.
Mano galva, tikėjimas turėtų teikti ramybę, dvasinę atgaivą, padėti suvokti " gyvenimo neteisybes ". O mūsiškė tikyba dažnai remiasi tik abstrakčia teorija ir šaltais ritualais. Todėl aš už laisvą sąmoningą pasirinkimą, už savą kelią į tikėjimą per savo išgyvenimus ir ieškojimus. Todėl nesuku galvos ir dėl pirmųjų komunijų, nes man jos atrodo beprasmės be atsako širdy.
| QUOTE (Mįsliukė @ 2004 09 01, 00:26) | | .Iš esmės tiek etikos, tiek tikybos programos panašios, skiriasi tuo, kad etika aiškina pasaulietinę moralę, o tikyba krikščioniškąją. Taigi ir per tikybą vaikai turėtų taip pat mokytis užjausti vieni kitus, padėti, kalbėti draugystės, meilės, gyvybės atsiradimo, šeimos temomis. |
Labai graziai aprasiai tai, kas turetu buti destoma, bet deja, dazniausiai yra tikrai priesinga situacija. Ir dar toks klausimas kyla, kaip ir dar kazkam is cia esanciu - kodel pamoka vadinasi tikyba, bet joje negrinejamas tik kataliku tikejimas. Tai gal tada taip ir vadinti, o ne klaidinti mokiniusi r ju tevelius.
kur leisiu savo vaika kitais metais ,dar nezinau. ir tik tada ,kai suinosiu kokia mokytoja kuriam dalykui desto, apsispresiu. nes,kaip kazkas jau sake, laaabai svarbu kas desto. kai as mokiausi-tikybos pamokos buvo aukso vertes. ejo ir tikintys ir ne. visa klase  super mokytoja buvo.tu pamoku ziauriai laukdavom. jei programa nepasikeite ,tai ji yra is ties be galo idomi. kad mokyklose moko pirmos komunijos  taip net buti negali. tikyba uzima kur kas didesnio pobudzio dalykus,nei poteriu mokinimasis ir piesinuku piesimas
mes tai leidom į etiką, nes mano manymų kiekvienos mokytojos pasaulėžiūra ski(riasi į tą pačią etiką, tikėjimą,ir t.t... kai pripaistys vaikui to ko nereikia,,,, o aš to nenoriu... ir beje pas mus mokykloje pirmai komunijai nieks neruošia, vis vien teks pačiai ruosšti
Jo  , ateini į mokyklą ir pirmą dieną turi nuspręsti  : tikyba ar etika? Va dar paaiškėja, kad pirmai komunijai vis tiek reikės atskirai ruošti. O etiką ves ta pati mokytoja. Taip ir nusvyra svarstyklės etikos link, o dar paskaičiau jūsų atsiliepimus ir turbūt neapsirikau pasirinkdama. Na matysim, jei kasmet gali keisti tai gal ir pakeisim vėliau. Kaip nebūtų keista iš klasės tik 2 mokiniai eis į tikybą.
milabra
2004 09 06, 18:17
Nu pas mus problema išsisprendė labai paprastai - mokykloje nėra etikos mokytojos. Taip kad visi pradinukai eis į tikybą. Sakė, komunijai neruošia, bet išmokina visas reikalingas maldas, dėsto sakė labai maloni dėstytoja, ji su vaikais giesmes gieda, pati gitara akomponuoja. Manau, kad blogiau nebus. O kaip elgtis prie stalo - aš ir pati neblogai pamokinu, nes pati moku
Tedžiukė
2004 09 06, 20:03
mano sunus jau didelis, nuo antros klases ejo i tikyba, priejo pirmos komunijos, tad dabar nusprende pats pasirinkti etika, nes tai irgi idomus mokslas
brangute
2004 09 06, 20:51
Labai gaila, kad tokie liudni atsiliepimai apie tikyba ir ja destancius zmones. Pati destau tikyba, ir nemanau, kad tai yra katalikybes brukimas. Kad programos sunkios , ir kartais vaikams nesuprantamos, sutinku. Bet as darau, ka galiu. O pirmai komunijai is tiesu mokykloje neberuosia. ta daro, kaip chia milabra issireishke"parapijos davatka". Musu parapijoje ruosia vyrukas, visai nedavatka:)).
cipliukas
2004 09 08, 07:23
Mums irgi buvo iskiles sis klausimas.  Pasirinkom tikyba, nors norejom etikos. Bet beveik visai eis i tikyba, beto tie, kurie lankys etika, sunkiau prieis prie pirmos komunijos. Cia taip mokytoja mus informavo. Paziuresim kaip bus siais metais.  Jei ka - kitamet eisim i etika.
Vilione
2004 09 08, 07:37
Pas mus siandien bus pirmoji tikybos pamokele: ziuresim, ar patiks
Tagulia
2004 09 08, 07:52
Mes tai pasirinkom tikyba (bent jau pradziai). Priezastis gan savanaudiska - pati nelabai ka ismanau apie tikyba  , tai pamaniau bent jau vaikas gal ka ismoks. Juolab, kad daznai dukra uzduoda religinio pobudzio klausimus, o as ne i viska atsakau. Tai buna, kad ji man, o ne as jai aiskinu, kaip ten kas  Jai idomu, jai patinka. Tegul mokosi, o jei nepatiks - juk galima pakeist i etika.
Klaipediete kita
2004 09 08, 18:41
Taigi... nepavyko man perkelti vaiko is tikybos i etika antroje klaseje.  Pasirodo, reikia dar pavasari tokius pakeitimus daryti. Atseit, per velu, nes viskas jau suplanuota. Nepraziopsokite, jei jums toks reikalas ar noras atsirastu!
| QUOTE (Klaipediete kita @ 2004 09 08, 19:42) | Taigi... nepavyko man perkelti vaiko is tikybos i etika antroje klaseje. Pasirodo, reikia dar pavasari tokius pakeitimus daryti. Atseit, per velu, nes viskas jau suplanuota. Nepraziopsokite, jei jums toks reikalas ar noras atsirastu! |
O gal tai buvo mokytojos nenoras pajudint subine del to?  Nes jeigu vakar manes sunaus mokykloj mokytoja klause ka pasirinks siemet. O jeigu galima pas mus, kodel negalima butu pas jus  ?
| QUOTE (Kuzia @ 2004 09 08, 19:57) | | O gal tai buvo mokytojos nenoras pajudint subine del to? |
 Ziopla rasinet butent taip. Tikiuosi, kad tavo vaikas negirdi tokiu "pagarbiu" issireiskimu apie ji mokanti asmeni. p.s.kad kazkas noretu judinti savaja del tavo vaiko, svarbu paciam pasijudinti tiek , kad kitas uzsimanytu tai padaryti  .
| QUOTE (Klaipediete kita @ 2004 09 08, 18:42) | Taigi... nepavyko man perkelti vaiko is tikybos i etika antroje klaseje. Pasirodo, reikia dar pavasari tokius pakeitimus daryti. Atseit, per velu, nes viskas jau suplanuota. Nepraziopsokite, jei jums toks reikalas ar noras atsirastu! |
Daznai mokyklose mokytoju kruviai buna numatomi dar pavasari. Vasaros pabaigoje patvirtinami. Daznai vieno vaikucio pasirinkimas gali lemti tai, kad klase per etikos pamoka bus sujunkta su kita, arba atvirksciai. Butent todel reikalaujama, kad tevai kuo anksciau apmastytu savo ketinimus . Manyciau, kad butent pavasari reikejo diskutuoti sia tema, tuomet butu buve lengviau apsispresti ir nepervelu kazka pakeisti  .
Uola, tada tu man aiskiau parasyk, kodel anoji mokytoja to nepasake pavasari? Beje, savo sunaus mokytoja as nesiskundziu - ji judina subine del KIEKVIENO vaiko  .
| QUOTE (Kuzia @ 2004 09 09, 06:40) | Uola, tada tu man aiskiau parasyk, kodel anoji mokytoja to nepasake pavasari? Beje, savo sunaus mokytoja as nesiskundziu - ji judina subine del KIEKVIENO vaiko . |
Ko "to" nepasake?
Aš tai saviškį į tikybą jau leidau vien tik to, kad ten atsakys į jam įdomius klausimus (aš nelabai žinau kaip čia sūnui atsakyti  ), o taip pat sakė, kad vaikučius ves prie pirmos komunijos (man tai tiko  )
| QUOTE (uola @ 2004 09 09, 15:26) | | Ko "to" nepasake? |
To, kad apie kitu metu pamokas reikia kalbet vos ne pries metus. As nesuprantu tik vieno dalyko - kodel kitose mokyklose tai problemu nesudaro, o kai kur cia, tipo, jau praziopsotas reikalas? Bendrai tai nezinau  , gal cia pas mus mokykla ypatinga, kad mokytojos isanksto pasako jeigu del ko nors reiks apsisprest. Jeigu jau taip tvirtini, kad mokytoju tvarkarasciai numatomi pavasari, tai kodel musu mokykloj taip navatnai - rudeni? Vat man pries 3 dienas mokytoja pati paskambino ir atsiklause, ko sunus mokysis. Ir taip pries kiekvienus mokslo metus.
| QUOTE (Kuzia @ 2004 09 09, 17:33) | To, kad apie kitu metu pamokas reikia kalbet vos ne pries metus. As nesuprantu tik vieno dalyko - kodel kitose mokyklose tai problemu nesudaro, o kai kur cia, tipo, jau praziopsotas reikalas? Bendrai tai nezinau , gal cia pas mus mokykla ypatinga, kad mokytojos isanksto pasako jeigu del ko nors reiks apsisprest. Jeigu jau taip tvirtini, kad mokytoju tvarkarasciai numatomi pavasari, tai kodel musu mokykloj taip navatnai - rudeni? Vat man pries 3 dienas mokytoja pati paskambino ir atsiklause, ko sunus mokysis. Ir taip pries kiekvienus mokslo metus. |
Ne pries metus, o pries pora menesiu, arba bent jau pries rugseji. Manau, kad kiekvienas tevas puikiai suvokia ko jo vaikui reikia labiau. Tikiu, kad tas suvokimas nesikeicia su jo nuotaika. Ne tvarkarasciai sudaromi pries rugseji, o mokytoju kruviai. kaip isivaizduoji turetu mokykla elgtis, jei prasidedant rugsejui, dar nebutu aisku ar reikalingos dvi tikybos mokytojos ar viena. Del jusu mokytojos, tai tikrai navatnai  . Gal tiesiog nesugeba tokiu reikalu susitvarkyti laiku ir tiek. Kaip galima prasidejus mokslo metams susigalvot aiskintis kur ir koks mokiniu srautas keliaus  . Na bet jei tokia mokyklos tvarka, tai negincysiu as cia
mano sūnus pirmoj klasėj irgi debesėlius paišė, ten tokia knygutė nepasyčiau kad mokinukui, o į tikybą leidau bėl komunijos, tik va gal kas žinot kelintoj klasėj ją prieina, nes man tai labai svarbu
| QUOTE (milabra @ 2004 08 31, 08:32) | Aš esu visiška ateistė - cicilikė Bet dukrą leisiu į tikybos pamokas, vien dėl to, kad paruoštų pirmai komunijai. Tikiu netikiu, bet kas priklauso, tas priklauso - pakrikštijau, privesiu prie komunijos, pabirmavosiu, o toliau tegul žinosi. Niekam tas dar nepakenkė. |
atsiprashau, neskaichiau visos temos, bet butent noriu atsakyt i shi posta, daugelis tevu klysta, kad jei vaikas lankys tikybos pamokas tai bus paruoshtas pirmai komunijai. nezhinau kaip kitose mokyklose, bet pas mus per tikybos pamokas pirmai komunijai tikrai neruoshia, tam yra skirtas tikybos burelis, kuri lanko norintys pasiruoshti pirmai komunijai, kuri laika teko ir man destyti savo klasei tikyba(tada, berods buvo trechiokai) tai apie pirma komunija tos klases kurse nebuvo ne zhodzhio uzhsiminta
| QUOTE (Kuzia @ 2004 09 08, 17:57) | O gal tai buvo mokytojos nenoras pajudint subine del to? Nes jeigu vakar manes sunaus mokykloj mokytoja klause ka pasirinks siemet. O jeigu galima pas mus, kodel negalima butu pas jus ? |
Kuzia, gerai kai tu pati nuejai i shvente su vaiku ir galejai pasakyti ir galbut uzhpildyti prashyma, koki dalyka rinksis ir kokia uzhsienio kalba mokysis, bet yra vaiku, kurie vieni ateina. is musu taip pat reikalauja prashymus surinkti jau pavasari, o rugsejo 1 patikslinti, nes yra rugsejo 1 pildomos tikslios anketos, kiek vaiku atvyko, kiek berniuku mergaichiu, kelintu metu tokiu ir tokiu, kokia uzsienio kalba, kiek tikybos, kiek etikos ir t.t., ish musu reikalauja valdzhia jau rugsejo 1d, nes jie turi pateikti duomenis shvietimo skyriui, del to stengiames preliminarius duomenis surinkti jau pavasari
| QUOTE (Regingel @ 2004 09 13, 21:45) | | Kuzia, gerai kai tu pati nuejai i shvente su vaiku ir galejai pasakyti ir galbut uzhpildyti prashyma, koki dalyka rinksis ir kokia uzhsienio kalba mokysis, bet yra vaiku, kurie vieni ateina. |
Mano vaikas į mokyklą eina vienas, nes nematau reikalo vedžiot - gi didelis jau  . O apie visus reikalus mokytoja mane informuoja telefonu  .
|
|