Vakar dukra darzely gavo trauma (jai 2 metukai). Aukletoja aiskina, kad ja pastume kitas vaikas, griuvo ant kilimo ir prasiskele smakra taip, kad teko siuti 4 siulem. Manau, kad meluoja, nes ant kilimo neimanoma sitaip susizeisti. Ar aukletoja atsakinga? Ka laimeciau paduodama i teisma? Chirurgas sake, kad jei teismas pareikalautu, pateiktu rastiska atsakyma del traumos.
Savaime aisku, kad aukletoja yra atsakinga uz vaikus, tik ar realiai tu ka nors pasieksi tai labai abejoju.
mamulia
2004 06 23, 10:16
kalbejau su aukletoja apie tai. ji sake zinanti,kad uz vaiku neprieziura gali atsidurti teisme. manau,kad uz darba ji atsako. o jei nesugebejo atsakingai dirbti,turejo bent atsiprasyt tevu,kompensuoti gydyma ir moraline trauma,patirta skausma. nzn kaip pasielgciau,bet manau reik pasikalbet su ja. jei net kaltes nejaucia,tada kreipciausi i teisma,jei nuosirdi,isgyvena,tada kitaip.
As galvoju, kad viskas priklauso nuo to kaip is tikruju viskas vyko. O ta aisku galite issiaiskinti tiek jus patys, tiek teismas. Pradzioje reiketu jums viska issiaiskinti. Kur buvo aukletoja, kai tai ivyko - su vaikais, ar kur nors isejusi ir palikusi juos be prieziuros? Jei buvo su vaikais, ar ji padare viska, ka galejo ir turejo padaryti, kad vaikai nezalotu vieni kitu? Gal vaikai nevarzomi siaute, o ji nesieme priemoniu, kad juos nuramintu?
darzelis atsako uz jusu vaiku prieziura ir sauguma ir jo darbuotojai uz tai atsakingi. Todel atsakovas byloje turetu buti darzelis, o ne aukletoja (CK 6.275 str.). Pradziai gal reiketu pasneketi su darzelio administracija - kaip jie reaguoja. Siaip administracija turetu atsiprasyti ir pasiulyti kazkokia kompensacija (pvz., nors nuo kokios nors rinkliavos atleisti). Cia is kulturingumo poziciju.
O teisiskai kaip jau minejau - reikalinga detali situacijos analize. Tada butu aiskiau, ar tai del darzelio kaltes, ar ne. Jei yra darzelio kalte, tai jus galesite reikalauti kompensacijos.
Kažkada pietavau su viena nėštuke, kuri pasakojo, kaip pirko diržą nėščioms, kurį nusinešusi pas gydytoją išsiaiškino, kad jis visgi jai netinka, ir grįžusi į vaistinę išsireikalavo, kad jie pasiimtų diržą ir grąžintų jai pinigus (nes pakeisti į kitokį diržą jie negalėjo). Reikalaujama buvo grasinant vartotojų teisėm ir kad dar nepraėjęs 14 dienų terminas nuo pirkimo. Man po to paliko labai įdomu, net susiradau ir perskaičiau vartotojų teisių gynimo įstatymą - bet nieko tokio ten neradau. Ten tik parašyta, kad aš galiu kažko reikalauti (pakeisti, grąžinti pinigus, pašalinti trūkumus), jei nusiperku netinkamos kokybės prekę, ir to reikalauti galiu 2 metus po pirkimo, beje. Bet jei daiktas nėra nekokybiškas savaime, jis tiesiog man netinka - netinkamo dydžio ir pan. - tai kaip tada?? Gal kas žinote?
vabalas
2004 07 01, 15:15
va as tiksliai irgi nezinau, bet yra kazkas tokio, jeigu dydis ar spalva netinka taip pat turi keisti
galima grazinti, keisti ir .t.t tik jeigu preke nekokybiska, jeigu kokybiska, bet netinka - jusu problemos, nebent pardaveja geranoriskai sutiks pakeisti, bet siaip ji pagal istatymus neprivalo  jeigu nekokybiska preke ir turit pirkimo kvita - tada kitas reikalas, va tada galima grasint, reikalaut ir .t.t, blogiausiu atveju kreiptis i vartotoju teisu gynimo agentura.
vabalas
2004 07 01, 16:19
 hm sakai negalima kokybiskos grazinti bet tikrai zinau buvo tokia istorija, kaip viena ponia nusipirko tasyte su svarovskio kristalais nuejo i priemima, ten suzibejo, po to nunese i parduotuve, tipo jai nepatinka, grazinu, duokit mano pinigus. parduotuve nenorejo to daryti, bet ji pagrasino vartotoju teisemis. ka gi parda sutiko, tik darant grazinima reikia kokius tai popierius pildyti, kur nurodomi pirkusio asmens duomenis. va tada ta ponia nesmagiai pasijuto ir nusprende vis gi tasyte pasilikti
Grazinti preke gali, jei ji nesugadinta, neistepta ir t.t. tai negalioja vaistams, maisto produktams ( atrodo teisingai atsimenu). uztenka, kad kazkas netinka, pvz. taves neispejo, kad gumos tamprumas toks ir toks, tai yra pagrista pretenzija. Tik prekybininkui aisku yra minusas. P.S. kokybiska preke ( vyras man kazka aiskino, bet tiksliu straipsniu neatsimenu)
| QUOTE (Iva @ 2004 07 01, 15:29) | galima grazinti, keisti ir .t.t tik jeigu preke nekokybiska, jeigu kokybiska, bet netinka - jusu problemos, nebent pardaveja geranoriskai sutiks pakeisti, bet siaip ji pagal istatymus neprivalo jeigu nekokybiska preke ir turit pirkimo kvita - tada kitas reikalas, va tada galima grasint, reikalaut ir .t.t, blogiausiu atveju kreiptis i vartotoju teisu gynimo agentura. |
galima grazinti, nesvarbu kokybiska preke ar ne. dvi savaites po pirkimo, su pirkinio chekiu - ir neturi teises negrazint. man net kontaktinius leshius prieme. aishku turi buti argumentas. bet pvz perkant rankinuka - gali nebuti jokio argumento. jei as nesuplesiau ir neishtepiau - turi pasiimti. gal man nuotaika pasikeite ir jis man netinka. su visais aishkinimais kad tik nekokybishka preke priima irgi klysta. taip prekybininkai mums akis dumia. o vat as su moterike ir vartotoju teisiu apsaugos kalbejau - turi priimti. o jei gamybinis brokas - turi priimti metu begyje. pvz puoda nusipirkai ir tau po menesio dugnas ishkrito. as pati esu tik kelis kartus neshusi atgal preke, bet kazkaip net nedriso su manim ginchytis - ish kart pinigus grazino. vat.
na nezinau su vartotoju teisemis buvau susidurusi pries 2m, gal dabar pasikeite kas
nu jau tik neissigalvokit nesamoniu. Kokybiskos prekes negrazinamos ir pretenzijos nepriimamos. Nebent pavyktu geranoriskai susitarti su prekybininkais. bet jau teisiniu priemoniu grazinti kokybiska preke tikrai nera. Kitaip kas cia detusi/ Nusipirkciau vakarine suknele uz 15000 litu, nueiciau i vakareli, o kita diena jau galeciau pristatyti i parduotuve ir pareikalauti grazinti pinigus, nes neva prie kito apsvietimo spalva pasikeite ir jinai man netinka?
O perkant dirza butina pasiskaiyti informacini lapeli ant pakuotes. Nepasiskaitei? tavo problemos. Isvis, akip galima pirkti daikta, neissiaiskinus, ar jis tau tinka? Cia lygiai tas pats, kaip as nusipirkciau akinius, o po to man gydytoja pasakytu, kad jie man netinka. Kuo cia deti prekybininkai?
Raganiūkštė
2004 07 02, 11:33
Galima grąžinti prekę, net jei ji ir kokybiška  Reikia gerai pastudijuot įstatymus - ten yra kažkokių landų. ,,Jei prekė vartotojui netinkama..'' ar kažkaip kitaip.Tiksliai daba nepasakysiu. Vyras buvo nupirkęs ,,Senukuose'' vandens filtrą. O sekančią dieną pamatė tokį pat ,,Maximoj" dvigubai pigiau. Tai nuvažiavo į ,,Senukus" ir grąžino  ,,Senukuose" ramiai grąžino pinigus ir jokių problemų nekilo.
Aushrinė
2004 07 02, 12:43
Kadangi pačiai netrumpai teko padirbti prekyboje , tai prisižiūrėjau visko. Ir galiu pasakyti , daug kas priklauso nuo žmogaus. Taip jei prekė yra nekokybiška , ir pirkėjas turi pirkimo čekį - prekę galima grąžinti. Bet kai ateina kokia išpindėjus (atsiprašau) moteriškė , po savaitės ir pareiškia :" ai , aš apsigalvojau , man šios rankinės spalva nepatinka, grąžinkit pinigus "??!!  Tai kur tos tavo akelės buvo? Su tokiom net nesileisdavau į kalbas. O "SENUKUOSE" ir man problemų šiuo klausimu niekada nekildavo . Papildyta @ [mergetime]1088765026[/mergetime] Kadangi pačiai netrumpai teko padirbti prekyboje , tai prisižiūrėjau visko. Ir galiu pasakyti , daug kas priklauso nuo žmogaus. Taip jei prekė yra nekokybiška , ir pirkėjas turi pirkimo čekį - prekę galima grąžinti. Bet kai ateina kokia išpindėjus (atsiprašau) moteriškė , po savaitės ir pareiškia :" ai , aš apsigalvojau , man šios rankinės spalva nepatinka, grąžinkit pinigus "??!!  Tai kur tos tavo akelės buvo? Su tokiom net nesileisdavau į kalbas. O "SENUKUOSE" ir man problemų šiuo klausimu niekada nekildavo .
Viktorija Civilyte - Gyliene
2004 07 02, 13:36
Is teisines puses: uz vaikus, ju buvimo metu darzelyje darzelis yra atsakingas. Juridiskai tektu santykius aiskintis su darzaliu, savo ruoztu darzelis aiskintusi su aukletoja. Irodzius kalte, galima butu prisiteisineti neturtine zala uz patirta skausma, realia zala (jei gydymui buvo isleisti pinigai)
Na o dar pridesiu kaip ex pasiutes vaikas. Praktiskai nebuvo dienos, kad buciau be traumu. Turiu apie 40 didesniu - mazesniu randu. Tokiam vaikui kaip as nepadejo nei aukletojos, nei tevu prieziura. Matau savo vyresneli ir nesistebiu niekuo. Zmogus nei dienos nepraleidzia neisitaises 2 guzu ir keleto geru melyniu. O ka jau kalbeti apie kandziojimasi ir panasius reiskinius.
Ka daryciau as? Jei aukletoja isties nuolat nepriziuri vaiku, be abejo kelciau triuksma. Jei tai vienkartinis atsitikimas, arba "mano angelo" nuolatinis judrumas - nieko nedaryciau.
nu mano pažystama dirba batų parduotuvėje vedėja,tai jei ateina pirkėjas norėdamas prekę gražinti,tai preke keičia jei yra gamyklinis brokas,net jei ir batas suplyšta,jos teigia kad tai gali būti pirkėjo kaltė (per mažus nusipirko ar pan) jos kviečia kokybės inspekcija kad nustatytu,kieno kaltė  ir šiaip sau nekaitalioja.preke galima gražinti tik nekokybiška
Tikra tiesa- per 14 d. galima grazinti ir kokybiska preke, jei ji nepatinka. Nedeveta, nenaudota. Esam grazine vaikiska maudymosi kostiumele (nupirkom maziuka, nematavom gi...). Neseniai esu grazinus batelius. Nusipirkau salotinius suvarstomus batelius- galva apsisuko  . Grizau namo, ziuriu, gi salotiniai. Dar diena pagalvojau- tikrai nepatinka  . Tada ir grazinau. Formoje irasiau- netinka modelis. Ir viskas. Per 14 d. galima grazinti, o tada pardavejas turi 3 d. grazinti pinigus. Bet paprastai grazina iskart  . P.S. Kai grazinat preke, tiesiog nuneskit ir sakykit- atejau grazinti prekes- su sypsena, atsipalaidave. Jei pardavejos ims mykti, pakartokit su sypsena- atejau grazinti prekes, juk 14 d. dar nepraejo, tiesa? Jei ims aiskintis- kodel, tai ir pasakykit- netinka (modelis, spalva, kokybe...). Jei ims aiskinti, kad anksciau galvot reikejo- tik nesiteisinkit! Ir neimkit diskutuoti. O ramiai pakartokit- siandien as jums grazinu preke, prasau priimti. Pinigeliu galiu palaukti- jus turit tris dienas. Ir ate.
Svajotoja
2004 07 02, 15:26
o ka jus tokioj situacijoj patartumet daryt?  artimas zmogus taupe taupe, kol nusprende isigyti batus i kalnus. jie tokie nepigus, specialus. nuvarem i parde, konsultantas tikino, kad jie tikrai neperlijami, specialus kalnu batai - kaip gi gali suslapti. nu nusipirko zmogelis, dziaugesi. po savaites nuvarem dar i ta parde paziureti ar ko naujo neuzveze, nueme nuo lentynos toki bata kaip jo ir jau kitos konsultantes paklause ar jie neperlijami. ta irgi tipo - ne, ne, tikrai ne. nuvarem i sodyba, lietaus net nereikejo - pasivaiksciojo zmogus per slapias pievas ir masinoj parode savo permirkusias kojines. po poros dienu nuvarius i parde konsultantai kaip vienas tikino kad jam SAKE kad jie perslaps. nors garantija nepasibaigus, jam negrazino pinigu, nepakeite i jokius kitus, nors jis sutiko primoketi kad tik butu neperslampami. ka su tokiais pardavejais daryti? kaip irodyti kad jie mus sumove?! blyn kokia as pikta  . vat ir issiliejau
Tiksliai neprisimenu, jei reikės tai turėjau kažkur užsirašiusi, bet, kad grąžinti kokybišką prekę galima 2 sav. laikotarpyje tai čia 100 proc. Aišku ne maisto produktus ir ne kokią naują mažiną (prabangos prekes). Galima nusipirkus rūbą, namuose pamačius, kad jis netinkas, nueiti ir grąžinti, pvz. pasakyti, kad spalva netinka, ar dar ką nos. Jeigu perkate supakuotus vyriškus marškinius, tai jeigu vyrui netiko ar nepatiko, galite grąžinti jau išpakuotus, vistiek turi priimti. Svarbiausia, kad grąžinama prekė būtų nenešiota ir nesugadinta. Jeigu perkate garantines prekes tai garantijos, o gal ir 2 metų laikotarpiu (tiksliai dėl tų dviejų metų nežinau) turite tokias teises: 1. Reikalauti, kad pakeistų (t.y sugedo telikas, jūs remontuoti atsisakote ir reikalaujata, kad pakeistų į naują) 2. Reikalauti, kad jums grąžintų pinigus už šitą daiktą 3. Reikalauti, kad jums kompensuotų daikto pataisymo išlaidas (čia jeigu pats kažkur taisėte) 4. Reikalauti, kad įmonė nemokamai pataisytų. Nu ir atrodo viskas. Čia apie šitas visas teises kiek prisimenu ne įstatyme yra išdėstyta, o civiliniame kodekse ir tikrai visiems naudinga žinoti. Su garantinėmis prekėmis pati išbandžiau du kartus. Žinoma niekas ten nepuola gražiuoju keisti, reikia jiems ir straipsnius išvardinti ir iki viršininkų patekti ir vartotojų teisių tarnyba pagrasinti, bet jeigu labai reikalauja vistiek pakeis. Pvz. pas mano tėvus Snaigė turėjo 2 metai garantijos, o praėjus 1,5 metų jau 3 remontus buvo apturėjus. Tai, kai sužinojau, kad turiu teisę iš viso naujo šaldytuvo pareikalauti, taip ir padariau. O kadangi tas modelis, koks pas tėvus buvo, jau buvo nebegaminamas, tai be jokių primokėjimų į naujesnį pakeitė. Kai iš pradžių nenorėjo keisti, tai sakiau džiaukitės, kad pinigų nereikalauju grąžinti, nes, jeigu nepakeisite, tai tada kreipsiuos į vartotojų gynimo tarnybą ir jau ne pakeisti, o pinigų reikalausiu... Vienžo daug ką mes galime, tik įstatymus reikia žinoti. Vėlaiu pasižiūrėsiu, kokie čia civilinio kodekso straipsniai yra apie šituos dalykus ir numerius parašysiu. Papildyta @ [mergetime]1088775809[[b]*Erika1 rgetime] [/b] Šiaip kiek prisimenu labai tos teisės po visus įstatymus išbarstytos, nėra tokio vieno įstatymo, kur viskas ant vieno lapo parašyta būtų. Truputį yra civiliniam kodekse, truputį vartotojų teisių gynimo įstatyme, po to dar kažkokie ten papildomi.... Bet jeigu garantinį daiktą sugedusį norite į naują pakeisti arba pinigus atgauti, tai pagrinde yra Civilinio kodekso 6.334 straipsnis Netinkamos kokybės daiktą nusipirkusio pirkėjo teisės Dar pasakysiu, kad, kai parduotuvėje pasakiau, kad noriu pasikeisti, tai jie ten akis išputė, kad taip negalima ir pan., o aš sakau, kaip jūs čia dirbate ir įstatymų nežinote, pavardinau kelis straipsnious, tai tada iš karto normaliai pradeda kalbėti... Taip, kad ką iš pradžių jie ten sako, nereikia tikėti, reikia tiksliai žinoti, kokias tu pats teises turi ir tada reikalauti..
| QUOTE (Svajotoja @ 2004 07 02, 13:27) | o ka jus tokioj situacijoj patartumet daryt? artimas zmogus taupe taupe, kol nusprende isigyti batus i kalnus. jie tokie nepigus, specialus. nuvarem i parde, konsultantas tikino, kad jie tikrai neperlijami, specialus kalnu batai - kaip gi gali suslapti. nu nusipirko zmogelis, dziaugesi. po savaites nuvarem dar i ta parde paziureti ar ko naujo neuzveze, nueme nuo lentynos toki bata kaip jo ir jau kitos konsultantes paklause ar jie neperlijami. ta irgi tipo - ne, ne, tikrai ne. nuvarem i sodyba, lietaus net nereikejo - pasivaiksciojo zmogus per slapias pievas ir masinoj parode savo permirkusias kojines. po poros dienu nuvarius i parde konsultantai kaip vienas tikino kad jam SAKE kad jie perslaps. nors garantija nepasibaigus, jam negrazino pinigu, nepakeite i jokius kitus, nors jis sutiko primoketi kad tik butu neperslampami. ka su tokiais pardavejais daryti? kaip irodyti kad jie mus sumove?! blyn kokia as pikta . vat ir issiliejau |
Tai tokiu atveju reikia į vartotojų teisių gynimo tarnybą kreiptis. Galime bent jau pardavėjus ja pagąsdinti, gal nenorės nemalonumų ir pakeis į kitus batus. Sakyti, kad nori pasikeisti, o jeigu nepakeis, tai kreipsiuos ten ir ten, bet jau ne pakeisti, o iš viso pinigus grąžinti reikalausiu. Arba jeigu jie jus apgavo, tai ir jūs galite, ką nors tam batui padaryti (pvz. tipo atsiklijavo ar pan), kad taisyti reikėtų, o tada jau bus galima ne tik taisyti, o ir pakeisti, ar pinigus grąžinti reikalauti... Čia pagal tą straipsnį kur nurodžiau...
| QUOTE (Smurka @ 2004 07 02, 08:51) | nu jau tik neissigalvokit nesamoniu. Kokybiskos prekes negrazinamos ir pretenzijos nepriimamos. Nebent pavyktu geranoriskai susitarti su prekybininkais. bet jau teisiniu priemoniu grazinti kokybiska preke tikrai nera. Kitaip kas cia detusi/ Nusipirkciau vakarine suknele uz 15000 litu, nueiciau i vakareli, o kita diena jau galeciau pristatyti i parduotuve ir pareikalauti grazinti pinigus, nes neva prie kito apsvietimo spalva pasikeite ir jinai man netinka?
|
Smurka gali pasikeisti, jeigu tai ne prabangos prekė ir jeigu nesugadinta prekinė išvaizda. Vienžo, jeigu suknelė bus ne už 15000, o už 500 Lt. ir sugebėsi vakarėlyje taip su pabūti, kad nesimatytų, jog nešiota, gali drąsiai reikalauti pakeisti į kitą, ar pinigus iš viso grąžinti . Čia aš tau 100 proc. garantuoju. Tik tai galima padaryti 2 savaičių bėgyje nuo pirkimo datos.
Radau tą straipsnį dėl 2 sav. pakeitimo. Civilinis kodeksas 6.362 straipsnis. Daiktų keitimas ir grąžinimas.1. pirkėjas turi teisę per keturiolika dienų ne nuo maisto prekės perdavimo jam, jeigu pardavėjas nėra nustatęs ilgesnio termino, pakeisti daiktus pirkimo, ar kitoje pardavimo vietoje analogiškais kitokiųmatmenų, formos, spalvos, modelio ar komplektiškumo daiktais. jeigu keičiant daiktus susidaro kainų skirtumas, pirkėjas su pardavėju privalo atsiskaityti pagal perskaičiuotas kainas. 2. Jeigu pardavėjas neturi pakeitimui tinkamų daiktų, tai pirkėjas turi teisę per šio straipsnio pirmoje dalyje nustatytą terminą grąžinti daiktus pardavėjui ir atgauti už juos pinigus. Parašysiu visų su vartotojų teisėmis susijusių civilinio kodekso straipsnių numerius. 6.334; 6.335; 6.338; 6.350; 6.353; 6.362; 6.363 Dar yra Lietuvos respublikos Ūkio ministro įsakymas DĖL DAIKTŲ GRĄŽINIMO IR KEITIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO (2001m. birželio 29d. Nr. 217, Vilnius) II skirsnis Nemaisto prekių..... ypatiggai atkreipti dėmesį į 4; 12; 14; 15; 16; 18; straipsnius III skirsnis Maisto prekių..... 19; 21 punktai Čia man buvo paskaitos vartojimo teisė ir mažmeninė prekyba. Tai mažmeninės prekybos dėstytoja mums visus šitus straipsnius sudėjo į vieną lapą, gavosi tokia kaip išprususio vartotojo špera. Sakė nešiokitės su savim visada piniginėje, o jeigu prireiks tai ištraukite ir pamojuokite pardavėjui po nosim
Erika1 cia viska labai teisingai isdeste Pati ne karta nesiau keisti kokybiskas prekes tik del to, kad pakeiciau nuomone ar siaip nuotaika pasikeite  Ypas daug reikalu turejau su siulais - pernai man buvo uzejes mezgimo vajus, susiradau mezgeja, kuri apmezge mane nuo galvos iki koju Is patirties galiu pasakyti, kad is pradziu dauguma prekybininku bando dumti akis, sakydami, kad prekes kokybiskos ir keisti jie ju neprivalo. Bet kai jiems ispyskindavau tiesiai sviesiai, kad zinau savo teises ir jei dar spyriosis - kreipsiuos rastu, o veliau paduosiu juos i teisma (nebeminedavau jau vartotoju teisiu institucijos), tai tonas is karto pasikeisdavo ir pakeisdavo man viska kaip priklauso. Reiketu tik isstudijuoti Ukio ministro isakyma, - jame yra prekiu, kurios nekeiciamos, sarasas (kiek atsimenu nekeiciami apatiniai drabuziai, elektros prekes, audiniai ir t.t.). Tu prekiu, kurios yra tame sarase isvardintos, jau negalesite pakeisti.
| QUOTE (Svajotoja @ 2004 07 02, 13:27) | o ka jus tokioj situacijoj patartumet daryt? artimas zmogus taupe taupe, kol nusprende isigyti batus i kalnus. jie tokie nepigus, specialus. nuvarem i parde, konsultantas tikino, kad jie tikrai neperlijami, specialus kalnu batai - kaip gi gali suslapti. nu nusipirko zmogelis, dziaugesi. po savaites nuvarem dar i ta parde paziureti ar ko naujo neuzveze, nueme nuo lentynos toki bata kaip jo ir jau kitos konsultantes paklause ar jie neperlijami. ta irgi tipo - ne, ne, tikrai ne. nuvarem i sodyba, lietaus net nereikejo - pasivaiksciojo zmogus per slapias pievas ir masinoj parode savo permirkusias kojines. po poros dienu nuvarius i parde konsultantai kaip vienas tikino kad jam SAKE kad jie perslaps. nors garantija nepasibaigus, jam negrazino pinigu, nepakeite i jokius kitus, nors jis sutiko primoketi kad tik butu neperslampami. ka su tokiais pardavejais daryti? kaip irodyti kad jie mus sumove?! blyn kokia as pikta . vat ir issiliejau |
Nei vienas normalios kokybes batas neturetu leisti dregmes. Todel as aiskinciau parduotuveje, kad tai nekokybiska preke ir reikalauciau grazinti pinigus. Jei jie nekalbetu su manim, tai parasyciau rastu prasyma, prideciau cekio kopija ir pateikciau parduotuves administracijai. Jei netenkintu mano reikalavimo, kreipciausi i teisma.
ChikuRaku
2004 07 02, 17:30
Turiu shiek tiek patirties shioje srityje. Kreiptis del zhalos teko karta, kai skalbykloje eilini karta sugadino skambinius. Nuvazhiavo inspektore ir man staigiai zhala atlygino (nupirko naujus daiktus). Karta grazhinau kelnes, kurios man suplysho ta pachia diena (chekio neturejau, bet pardaveja atsiprashydama prieeme nekokybishka preke). Ir karta teko grazhinti MANGO parduotuveje shali toki, tiesiog prie kasos. Sumokejau pinigus, zhvilgt i savo palta - visas neraliai pukais aplipes (tokia shlykshti medzhiaga - viska kaip magnetas traukia). O ne, sakau, gelbekit, bet paiimkit atgal!... Ishsitauke kahzkoki prashyma, ten susapaliojau kodel man tas daiktas netiko ir grazhino pinigelius  . O mama karta i SARMA grazhino krema veidui. Pabande, sake jai veida sutrauke ir nutare nesht atgal. Ash ish jos pasijuokiau, kad tikrai niekas nepriims, atseit pati kalta, kad tavo tokia oda, bet ji nuejo ir jai be jokiu triukshmu grazhino pinigus  .
LIETUVOS RESPUBLIKOS ŪKIO MINISTRO ĮSAKYMAS DĖL DAIKTŲ GRĄŽINIMO IR KEITIMO TAISYKLIŲ (2001.06.29. Nr.217) II. NE MAISTO PREKIŲ GRĄŽINIMO IR KEITIMO YPATUMAI4. Jeigu pirkėjui buvo parduota netinkamos kokybės ne maisto prekė ir pardavėjas su pirkėju neaptarė jos trūkumų, pirkėjas turi teisę savo pasirinkimu iš pardavėjo reikalauti: 4.1. pakeisti netinkamos kokybės prekę tinkamos kokybės preke; 4.2. atitinkamaisumažinti prekės kainą; 4.3. per protingą terminąneatlygintinai pašalinti prekės trūkumus; 4.4. atlyginti prekės trūkumų pašalinimo išlaidas, jeigu pardavėjui per protingą terminą jų nepašalinus trūkumus pašalino vartotojas pats ar trečiųjų asmenų padedamas; 4.5. vienašališkai nutraukti pirkimo-pardavimo sutartį ir pareikalauti grąžinti už prekę sumokėtus pinigus. 5. Prekės kokybės garantiją nustato prekės pardavėjas. 6. Prekės keičiamos ar grąžinamos prekės pirkimo vietoje ar kitoje pardavėjo nurodytoje, pirkėjui patogioje vietoje. Pirkėjas pardavėjui pateikia raštišką prašymą, kuriame nurodo prekės trūkumus ir pirkėjo pasirinktą vieną iš šių taisyklių4 punkto reikalavimų. Prie prašymo pridedama kasos aparato kvitas ar pirkimo-pardavimo kvitas, arba kitas prekės pirkimą-pardavimą iš šio pardavėjo patvirtinantis dokumentas ir garantinis dokumentas (jeigu parduotai prekei nustatytas kokybės garantijos terminas). 7. Jeigu pirkėjas nepateikia kasos aparato kvito arba kito nustatyta tvarka išduodamo prekės pirkimą-pardavimą iš šio pardavėjo patvirtinančio dokumento, prekė keičiama arba vykdomi kiti pirkėjo nurodyti šių taisyklių 4 punkto reikalavimai tik pardavėjui sutikus. 8. Kilus nesutarimams tarp pirkėjo ir pardavėjo dėl prekės kokybės, pardavėjas, gavęs raštišką pirkėjo prašymą, privalo ne vėliau kaip per 3 darbo dienas raštu kreiptis į Valstybinę ne maisto produktų inspekciją prie Ūkio ministerijos (toliau - Valstybinė ne maisto produktų inspekcija) dėl prekės kokybės įvertinimo, o gavęs iš jos raštu pateiktas išvadas nedelsdamas apie tai pranešti pirkėjui. 9. Jeigu pardavėjas nevykdo šių taisyklių 4 ar 8 punktuose nurodytų reikalavimų, pirkėjas dėl prekių kokybės įvertinimo gali kreiptis į Valstybinę ne maisto produktų inspekciją, o gavęs iš jos raštu pateiktas išvadas apie tai pranešti pardavėjui. 10. Prekės kokybės įvertinimo išlaidos apmokamos teisės aktų nustatyta tvarka. 11. Pardavėjas ir/ar pirkėjas, jeigu pageidauja, gali dalyvauti įvertinant prekės kokybę. 12. Dideles ir sunkias (daugiau kaip 10 kg svorio) netinkamos kokybės ne maisto prekes kokybei įvertinti, keisti, taisyti ar grąžinti veža pardavėjas, jeigu pirkimo-pardavimo sutartyje nenustatyta kitaip. Tokių prekių kokybė gali būti įvertinama ir pirkėjo namuose. 13. Jeigu pardavėjas įrodo, kad prekės trūkumų atsirado dėl to, kad pirkėjas pažeidė prekės naudojimo ar saugojimo taisykles, tokia prekė nekeičiama, neatlygintinai trūkumai nešalinami ir pinigai negrąžinami. 14. Jeigu pirkėjui nepatinka nusipirktos prekės forma, dydis, spalva, modelis ar komplektiškumas, jis turi teisę per keturiolika dienų nuo ne maisto prekių pardavimo dienos, jeigu pardavėjas nėra nustatęs ilgesnio termino, pakeisti ją analogiška preke. Jeigu pardavėjas neturi pakeitimui tinkamos prekės, tai pirkėjas turi teisę per šio punkto pirmojoje pastraipoje nurodytą terminą grąžinti prekę pardavėjui ir atgauti už ją sumokėtus pinigus. 15. Prekės, nurodytos šių taisyklių 14 punkte, keičiamos ar grąžinamos prekės pirkimo vietoje ar kitoje pardavėjo nurodytoje, pirkėjui patogioje vietoje. Pirkėjas pardavėjui pateikia raštišką prašymą, kuriame nurodo savo pageidavimą. Prie prašymo pridedamas kasos aparato kvitas ar pirkimo-pardavimo kvitas, arba kitas prekės pirkimą-pardavimą iš šio pardavėjo patvirtinantis dokumentas. 16. Pirkėjas gali pasinaudoti šių taisyklių 14 punkte nustatyta teise, jeigu prekė nebuvo naudojama, ji nesugadinta ir nepraradusi prekinės išvaizdos. Prekės ar jos pakuotės išvaizdos pakeitimų, kurie buvo būtini norint apžiūrėti prekę, negalima laikyti esminiais prekės išvaizdos pakeitimais. 17. Kilus ginčui dėl prekės išvaizdos pakeitimų ar prekės sugadinimo, pardavėjas privalo raštu kreiptis į Valstybinę ne maisto produktų inspekciją, o gavęs iš jos raštu pateiktas išvadas nedelsdamas apie tai pranešti pirkėjui. 18. Pirkėjo reikalavimas pakeisti nusipirktą prekę analogiškomis prekėmis arba grąžinti sumokėtus pinigus dėl šių taisyklių 14 punkte nurodytų priežasčių netenkinamas įsigijus tokias prekes: parfumerijos, kosmetikos ir tualetinius preparatus (kodai pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 33.03 - 33.07), fotografijos ir kinematografijos prekes (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 37.00), spausdintas knygas, reprodukcijas ir kitus poligrafijos pramonės dirbinius (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 49.00), audinius (kodai pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 50.07, 51.11-51.13, 52.08-52.12, 53.09, 55.12-55.16), kilimines grindų dangas, išskyrus kilimus ir kilimėlius (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 57.00), megztus vyriškus, berniukų, moteriškus arba mergaičių apatinius drabužius (kodai pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 61.07 - 61.09), kūdikių drabužėlius (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 61.11), pėdkelnes, kojines, puskojines ir kitus panašius dirbinius (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 61.15), siūtus vyriškus, berniukų, moteriškus arba mergaičių apatinius marškinius, naktinius marškinius, pižamas ir panašius dirbinius (kodai pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 62.07 - 62.08), kūdikių drabužėlius (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 62.09), liemenėles, juosmenis, korsetus ir panašius dirbinius (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 62.12), perlus, brangakmenius, tauriuosius metalus bei jų dirbinius, išskyrus dirbtinę bižuteriją (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 71.00, išskyrus 71.17), mašinas ir mechaninius įrenginius (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 84.00), elektros mašinas ir įrenginius, garso įrašymo ir atkūrimo bei televizijos vaizdo ir garso įrašymo ir atkūrimo aparatus (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 85.00), antžeminio transporto priemones (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 87.00), laivus, valtis ir plaukiojančius įrenginius (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 89.00), optikos, fotografijos, kinematografijos, matavimo, kontrolės, medicinos arba chirurgijos prietaisus ir aparatus (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 90.00), laikrodžius (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 91.00), muzikos instrumentus (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 92.00), ginklus ir šaudmenis (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 93.00), baldus, patalynės reikmenis, šviestuvus (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 94.00), žaislus, žaidimus, išskyrus sporto ir meškeriojimo reikmenis (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą - 95.00, išskyrus 95.06 - 95.07). III. MAISTO PREKIŲ GRĄŽINIMO IR KEITIMO YPATUMAI 19. Jeigu pirkėjui buvo parduota netinkamos kokybės maisto prekė, kol nesibaigė prekės tinkamumo naudoti terminas, pirkėjas savo pasirinkimu turi teisę: 19.1. reikalauti, kad prekė būtų pakeista į tokią pat tinkamos kokybės prekę; 19.2. atitinkamai sumažinti kainą; 19.3. grąžinti prekę pardavėjui ir reikalauti grąžinti už prekę sumokėtus pinigus. 20. Šių taisyklių 19 punkte nustatytomis teisėmis pirkėjas taip pat gali pasinaudoti ir tuo atveju, jeigu jam bus parduota prekė, kurios tinkamumo naudoti terminas pasibaigęs. 21. Netinkamos kokybės maisto prekės keičiamos ar grąžinamos prekės pirkimo vietoje ar kitoje pardavėjo nurodytoje, pirkėjui patogioje vietoje. Pirkėjas pardavėjui pateikia raštišką prašymą ir prekę. Prašyme nurodoma prekės trūkumai ir pirkėjo pasirinktas vienas iš šių taisyklių 19 punkto reikalavimų. Prie prašymo pridedama kasos aparato kvitas arba kitas prekės pirkimą-pardavimą iš šio pardavėjo patvirtinantis dokumentas. 22. Jeigu pirkėjas nepateikia kasos aparato kvito arba kito nustatyta tvarka išduodamo prekės pirkimą-pardavimą iš šio pardavėjo patvirtinančio dokumento, prekė keičiama arba vykdomi kiti pirkėjo nurodyti šių taisyklių 19 punkto reikalavimai tik pardavėjui sutikus. 23. Kilus nesutarimui tarp pirkėjo ir pardavėjo dėl maisto prekės kokybės, pardavėjas, gavęs pirkėjo raštišką prašymą, privalo ne vėliau kaip per 3 dienas raštu kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, o tyrimo rezultatus, kai tik juos raštu pateikia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, pranešti vartotojui. 24. Išlaidos, susijusios su maisto prekių kokybės tyrimais, apmokamos teisės aktų nustatyta tvarka. 25. Jeigu pardavėjas nevykdo šių taisyklių 19 ar 23 punktų reikalavimų, pirkėjas gali kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, o gavęs iš jos raštu pateiktas išvadas apie tai pranešti pardavėjui. O čia vartotojų teisių gynimo tarnybos puslapėlis, kur dar visokių įstatymų ir įsakymų rasite: http://www.nvtat.lt/2-teis.php
O man ir sugadintą prekę priėmė ir pinigus gražino... Aišku jie kalti buvo. Aš pirkau spausdintuvui dazus, pasakiau modelį, paklausiau ar turi. Jie - taip  , nusipirkau, aišku į etiketes nepažiūrėjau  (dabar jau žiūriu), parvariau namo nuplėšiau visus popieriukus ir bandau įstatyti... Šnipštas, tada žiūriu kad ne tam modeliui... Kai nuėjau jie tam modeliui neturėjo, o kasetei nuplėšus viršelį ji išdžiūva. Bet man gražino pinigėlius
Laba diena. Bandysiu aprasyti savo problema. vasario men. pirkome kompiuteri. Parduotuve suteike 3 metu garantija. Kai kompiutris sugedo, vyras ji nuveze taisyti pagal adresa nurodyta ant garantinio aptarnavimo blanko. Tada paaiskejo, kad tokios parduotuves visai nebera. Jinai bankrutavo. Taigi noreciau paklausti ar musu garantija nebegalioja? Ar vistik kazkas turetu prisiimti atsakomybe  Is anksto dekoju.
jei kompiuteris is Kibernetikos Pasaulis tai pereme ju garantijas kita firma.. va http://www.on-pc.lt/page.php?id=12466ON kompiuteriai techninis centras informuoja, kad suprasdamas UABKibernetinės sistemos klientų padėtį: priims UABKibernetinės sistemos klientų sugedusius garantinius kompiuterius remontui; remontas diagnostika bus atliekama nemokamai. Detales bus keičiamos rinkos kainomis.
| QUOTE (lile @ 2004 07 26, 11:51) | jei kompiuteris is Kibernetikos Pasaulis tai pereme ju garantijas kita firma.. va http://www.on-pc.lt/page.php?id=12466
ON kompiuteriai techninis centras informuoja, kad suprasdamas UABKibernetinės sistemos klientų padėtį: priims UABKibernetinės sistemos klientų sugedusius garantinius kompiuterius remontui; remontas diagnostika bus atliekama nemokamai. Detales bus keičiamos rinkos kainomis. |
Labai, labai aciu  Bent jau apziures nemokamai.
Hmmm reiktu su vartotoju teisemis pabendraut bet detalem firma gamintoja garantijas duoda tai kad ir detales firmos gamintojos saskaita keiciamos turi but . O kiek zinau ta firma tik persivadino net darbuotuojai tie patys
kibernetikos pasaulis ir ON-PC ta pati kontora, tik pavadinima pakeite, ir skolas nurase. taigi, jei pas juos taisysite garantini kompiuteri ir mokesite pinigus uz keiciamas detales- tai mokesite jus apgavusiems zmonems. geriau jau neskite i kokia kita firma- Sonex, BMS, paprastai, jei gedimas aiskus, tai uz diagnostika pinigeliu daug nepraso arba visai nepraso, ypac jei bus perkamos naujos dalys.
dar priklauso nuo to, kokia garantija buvo duota - pardavejo ar tiekejo. Jei garantija turite ir tiekejo, tai nera problemu pakeisti ir kitoje kompiuteriu parduotuveje.
visoms prekems taikoma GAMINTOJO garantija, nes pardavejas ir yra tik pardavejas, jis pats nekeicia, siuncia tiekejui, o tiekejas jau suderines su gamintoju pakeitimo salygas. Teoriskai, jei preke dar garantine, tiekejas turetu ja pakeisti, bet yra keletas bet: jei KP pridare kazkokiam tiekejui skolu, ir ta preke nera apmoketa, ar nesugalvos jie jos nekeisti? kitas dalykas, uz siuntima, kita firma paprasys kazkiek pinigu, nes tai vis tiek yra darbo sanaudos. na vienu zodziu, patarimas- NEPIRKITE kompu sarashkino kontorose
| QUOTE (Goga @ 2004 07 27, 10:02) | visoms prekems taikoma GAMINTOJO garantija, nes pardavejas ir yra tik pardavejas, jis pats nekeicia, siuncia tiekejui, o tiekejas jau suderines su gamintoju pakeitimo salygas. Teoriskai, jei preke dar garantine, tiekejas turetu ja pakeisti, bet yra keletas bet: jei KP pridare kazkokiam tiekejui skolu, ir ta preke nera apmoketa, ar nesugalvos jie jos nekeisti? kitas dalykas, uz siuntima, kita firma paprasys kazkiek pinigu, nes tai vis tiek yra darbo sanaudos.
na vienu zodziu, patarimas- NEPIRKITE kompu sarashkino kontorose |
ne visai taip - yra grupe firmu, kurie duoda ir savo garantija - na pvz detales garantija is gamintojo/tiekejo yra vieneri metai, o firma siekdama prisivilioti pirkeja, garantija duoda trims metams ir labai daznai tokiu atveju detales yra ne tiesiogiai siunciamos tiejejui, o visu pirma jas bandoma sutaisyti taip, kad jos atlaikyti garantini laikotarpi, o kas bus po jo, tai...
| QUOTE (sauluke @ 2004 07 28, 00:07) | pas mus "problemos" su BMS-SARASKINAI |
ir kokios gi? Kiek teko su jais bedrauti, tai nebuvo jokiu problemu, nors tikrai galejo atsisakyti garantini remonta atlikti.
fukuotukaf
2004 07 29, 21:55
Mes savo senaji kompiuteri "Geram partneryje" pirkom ir kai jo garantija beveik i pabaiga ejo, sios firmos jau nebebuvo, tai gerai kad pazistamas pas tiekejus servise dirbo, pakeite kietaji diska. O siaip tiekejui buvo nurodymai duoti nepriimti garantiniam prekiu, kurios pirktos per ta imone, nes sie neatsiskaite su tiekeju. Buvo dar pora atveju, kai musu pazistamiems sugedo kompiuterio detales, bet pardavejo garantija buvo trumpesne duota, negu tiekejo, tai mes be problemu savo firmos vardu jas pristateme i tiekejo servisa ir pakeitem  Didesnes problemos buna, jeigu bankrutavusi imone pati kai kurias detales atsivezdavo (Kibernetiku atveju tai buvo pigios motinines ar vaizdo plokstes), tokiu atveju nelabai kas ir pakeis ar sutvarkys. sauluke, parasyk kas pas tave negerai, gal iseis pakeisti tiesiai pas tiekejus
| QUOTE (sauluke @ 2004 07 28, 00:07) | butinai parasyk kaip sekasi pas mus "problemos" su BMS-SARASKINAI |
Buvau Vartotoju teisiu apsaugoje. Jie man niekuo padeti negalejo  Imonei "Kibernetines sistemos" yra iskelta bankroto byla ir paskirtas administratorius, kuris viska ir tvarko. Liepe jam pasiskambinti. Jei dar kas nors turi problemu su sia imone duodu koordinates: Arunas Gedeikis Kestucio 59-53, Kaunas Tel: 8-37-222461, mob. 8-687-16832 El.pastas agros@centras.lt Sekmes!  P.S O cia teisininke neatsakineja
Pikciurna_
2004 09 01, 14:32
Net nebezinau i koki foruma kreiptis... Taigi nusprendziau parasyti cia... Taigi dar nepraejo net 1savaite, kaip isiveriau i savo babusia auskara. Ir kagi, pries 2dienas pastebejau, jog to auskaro akute prarado spalva, nebeblizga ir po akute matosi, lyg kaip apsinese butu...  Taigi jis naudojamas dar net ne pilnas 6dienas... Ryt galvoju eiti i ta kosmetalogini kabineta, prasyti jog pakeistu i toki pati, arba grazintu man pinigus...  Kaip manote ar verta eiti ir prasyti ?! Ar naudos bus ar ne ?! Ar as teisi, jog noriu pasikeisti nekokybiska gamini i analogiska ?! Nebezinau, net ka bedaryti...
ligitukeB
2004 09 04, 10:40
Situacija tokia:mano mergaite parduotuveje numete prekia ir apgadino.Tai buvo lele,kurios vaikas neeme,o tik paliete ir si nuvirto.Ar privalau ta prekia pirkti?Zinau,kad prekes turi but isdestytos saugiai ir uz tai yra atsakinga pardaveja.Ar privalau susimoket?
ligitukeB
2004 09 04, 12:25
| QUOTE (ligitukeB @ 2004 09 04, 08:41) | | Situacija tokia:mano mergaite parduotuveje numete prekia ir apgadino.Tai buvo lele,kurios vaikas neeme,o tik paliete ir si nuvirto.Ar privalau ta prekia pirkti?Zinau,kad prekes turi but isdestytos saugiai ir uz tai yra atsakinga pardaveja.Ar privalau susimoket? |
Jei tai ka keicia,tai pamirsau pridurti,kad vaikas nevaiksciojo laisvai po parduotuve,as ja laikiau uz rankos.Mergaite tik istiese rankyte ir paliete lele.
ligitukeB
2004 09 04, 12:55
Butinai eik ir neprasyk ,o reikalauk!!!!Vakar susiduriau su panasia situacija.Esu labai pikta.Ir nenusileisiu!
Shirshe
2004 09 04, 12:57
manau nereik but ir teisininku, kad butu aisku-JOKIU BLEMBA ATPIRKIMU !!! Tuo labiau, kad yra tokis dalykas buhalterijoje-atsargu nurasymas del "pirkeju aplaidumo, suduzimo, nudziuvimo, nugaravimo ir pan.", taip kad...
Tos prekes pirkti neprivalai ir pardavejai negali to reikalauti.
Pikciurna_
2004 09 04, 19:47
Buvau nuejusi, tai pakeite...
mano vyro kolega yra toks, švelniai tariant, neaktyvus, o gal tiesiog elementariai nesusigaudo, ką jis turėtų daryti. Situacija tokia. Jis yra išsimokėtinai pasiėmęs kompiuterį. Sykį kažkas jam nutiko, o kadangi garantinis terminas nebuvo praėjęs, jis nunešė jį apžiūrėti į firmą, iš kurios tą kompiuterį ir pirko. Bet jį "pataisė" keistokai, sakyčiau, netgi įžūliai  Tiksliau, jo visai nepataisė, o išvogė visus jo vidurius ir grąžino tik jų rėmą. kadangi pati firma registruota Kaune, Vilniaus policija net atsisakė priimti iš jo pareiškimą dėl vagystės. Vėliau tas pažįstamas kreipėsi į teismą ir prisiteisė žalos 1500 litų. tačiau blogiausia, kad tai firmai yra iškelta bankroto byla ir jai paskirtas bankroto administratorius. Kas toliau? Tas pažįstamas sėdi sau lyg koks... ir laukia, kol jam kažkas tuos 1500 litų atneš ant lėkštutės į namus. Aš jam aiškinu, kad taip nebus, o ką realiai reiktų daryti, pasiūlymų neturiu - trūksta išsilavinimo šioje srityje, o ir patierties jokios nei savo, nei kitų kailiu neturiu. Tai va, ką dabar jam reiktų daryti? kaip tuos pinigėlius atsiimti, nes žmogus tikrai gyvena labai kukliai, toliau tęsia įmokas lizingo bendrovei už kompiuterį, kurio, galima sakyti, realiai taip ir neturi.
Aha, ziuriu mano uzvesta tema panaikinta ir postas perkeltas i su vartotoju teisemis susijusia tema. Bet taip ir nesupratau, ka daryti, nes cia nieko nebuvo parasyta. Kreiptis i bankroto administratoriu? Jis viska tvarko? Kokie tie keliai atgauti teismo priteistus pinigus? Gal galima surasyti papunkciui?
|
|