???Drauge parveze is Ispanijos lęšių seklos.Pasejau,pradejo dygti.Gal kas zino,kaip juos reikia ruosti?Zinau,kad misraines ir sriubas verda.O ar jie ir sparaginiai zirniai-ne tas pats?Gal juos galima su ankstim vartoti?Gal kas nors susidurete? ???
Na sodininkes patirties neturiu, todel kaip juos auginti tikrai nezinau.
Karta apsilanke sesele ir nustebo, kad mes ir lesius valgome
Teko man Prancuzijoj tu lesiu paragauti. Nu slykstyne neispasakyta. Jie ten buvo virti, su svogunais ir majonezu, tai man atrode, kad silkiu akis valgau. Slidus ir glitnus tokie, burnoj vartos. viena sauksta tesuvalgiau [smiley=000064.gif]
Springlet,o ka dar dedate tuno ir abuoliu misraine?Tie,kuriuos pasejau,yra zali.Tiesa,o tu juos isverdi?Ir ar ilgai virti reikia? ???
Iki parduotuvese buna pirkti lesiu salotu ir su majonezu ir su salotu uzpilu, nu man labai skanu. Jei kas megsta zirnius ar pupas tai ir lesiai patiks.
Radau stai toki recepta su lesiais.
Taigi visi lęšių patiekalai kilo iš valstietiškos virtuvės, vadinasi, jie sotūs. Tokia ir mūsų siūloma lęšių sriuba. Vieno ar dviejų dubenėlių visiškai pakanka, norint papietauti ar pavakarieniauti. Nebijokite, kad teks ilgai gaišti prie puodų. Kaip ir pupos, pupelės, žirniai bei avinžirniai, lęšiai sėkmingai išverda pasyviuoju būdu. T.y. prieš išeidami į darbą galite pasigaminti pusiau sriubą, kurią pabaigsite virti vėliau. Lęšius nuplaukite ir užpylę vandeniu (vandens turi būti tiek, kad, lęšiams išbrinkus dar liktų skysčio) virkite, kol užvirs. Per tą laiką nuskuskite kelias morkas ir sumeskite į viralą. Galite pridėti ir kelis salierų stiebus. Tiesą sakant, jie tiesiog būtini šiai sriubai. Po gerų penkių minučių išjunkite ugnį ir palikite patiekalą ramybėje. Galite sau eiti į darbą, į parduotuvę, išsidrėbti su knyga. Kai vėl prisiminsite, kad gaminate maistą, grįžkite į virtuvę, vėl uždekite liepsną, kad sriubos ruošinys iš naujo užvirtų. Lęšiai ir morkos per tą laiką turėtų būti suminkštėję. Dabar galite sudėti kubeliais supjaustytą šoninę ir pagerinti skonį priedais. Įberkite druskos ir trupučiuką cukraus. Paskui įpilkite alyvuogių aliejaus ir truputį gero acto (prancūziško arba itališko). Paragaukite. Pasikliaudami savo skoniu toliau derinkite minėtus priedus: druską, cukrų (ypač atsargiai!), aliejų, actą, kol būsite patenkinti. Beje, jei pabaigoje rengiatės įpjaustyti į sriubą paprastųjų dešrelių, liaudiškai vadinamų "sosiskomis" (beje, visai padorus žodis, kilęs iš prancūziško "saucisse"), prisiminkite tai, reguliuodami druskos kiekį, nes tos dešrelės kartais juk būna net labai sūrios! Dešrelių pjaustykite tiek, kiek tikitės suvalgyti per vieną kartą, nes išmirkusios sriuboje jos mažiau skanios nei šviežiai įpjaustytos. Jei sriubos liks ir ją norėsite pasišildyti kitą dieną, vėl galėsite prieš pabaigą pridėti dešrelių, kurios suteiks patiekalui ką tik pagaminto viralo skonį. Skanu, sotu, paprasta, maistinga ir, kas svarbiausia, neatima daug laiko.
Oranziniai, tai iki 10 min verda, o zali ilgiau, as tai paragauju, bet svarbu, kad nepervirtu, nes tada jau kose gaunasi. O misraine tai paprasta darom: lesiai, obuoliai, tunas savo sultyse, kepinti svogunai, man patinka su aliejum, o vyrui su majonezu.
as tik vienakart vireu leshius ir matyt pervireu, bo ne kas gavos.. nors man tai nebudinga kad nesisektu... Tai dabar biski stabdau su antru pabandymu. Taciau valgeu l. skanu patiekala juodkrantej: leshiai per viduri lekshtes, o aplink pievagrybiai, kalafiorai su kario padazu.. mmmmmmmmm... kai prisimenu.. reiktu kada pasidaryt
Na o aš valgiau labai skanią lešių sriubą, ir pati bandžiau, labai lengva ir skanu.
Receptas: Į puodą pripilu vandens, dedu puoduką ryžių(nedidelį), puoduką raudonųjų lešių(jie skaldyti per pusę) ir verdu kol išverda, apie 15-20 min.Tuo metu Aliejuje pakepinu smulkintą svogūną ir morką ir įdedu truputį miltų.Tada viską dedu į sriubą ir dar paverdu apie 5 min.Dedu labai nedaug druskos ir jokių prieskonių.KAi sriubą įpilu į lėkštę, spaudžiu citrinos sulčių ir nemažai česnako įspaudžiu.Skanaus
Tiesa, bandžiau tik su raudonaisias lešiais, nes sakė kad žali ir juodi neskanūs nes kartoki.
QUOTE(bea @ 2004 01 03, 17:28) valgeu l. skanu patiekala juodkrantej: leshiai per viduri lekshtes, o aplink pievagrybiai, kalafiorai su kario padazu.. mmmmmmmmm... labai patiko man ši idėja, tai šiandien išbandžiau, tik be kalafiorų, nes neturėjau. žaliuosius lęšius valandą pamirkiau ir viriau ant silpnos ugnies pasūdytam vandeny apie 40 min., kol suminkštėjo, bet į košę nesuvirė. į išvirusius įmaišiau tokį padažiuką - po arbatinį šaukštelį alyvų aliejaus ir citrinos sulčių, 2 arbatiniai šaukšteliai sojos padažo, dar įspausta skiltelė česnako ir maltų pipirų žiupsniukas. padažui šlakelyje aliejaus pakepiau svogūną, porą ir papriką, tada dėjau pievagrybius ir troškinau, kol suminkštėjo, dar dėjau kelis šaukštus kario padažo (daugiau neturėjau), baziliko, pipiriukų ir daug daug kapotų petražolių. valgėm su pomidorais, visai skaniai gavosi, man skaniau buvo lęšiai, draugui - padažas. bea, o tie kalafiorai ten buvo kartu su grybukais troškinti? jaučiu, čia ir brokoliai skaniai įsipaišytų, reiks kada pabandyt.
LĘŠIŲ SRIUBYTĖ
žaliuosius lęšius apie valandą pamirkiau vandeny, tada viriau kartu su morkom, porais, paprika, šlakely aliejaus pakeptais svogūnais ir pievagrybiais. kai lęšiai buvo beveik minkšti, dėjau smulkintų pomidorų (nuplikytų, nulupta odele), prieskonių (šiek tiek sojos padažo ir kario). kai pomidorai suminkštėjo, išjungiau ugnį, subėriau labai smulkiai sukapotą česnako skiltelę ir daug smulkintų šviežių petražolių), palaikiau apie 15 min. (visada tiek palaikau, jei tik laiko yra, kad sriuba būtų gardesnė) ir labai skaniai sulapnojom.
LĘŠIAI SU TROŠKINTOM DARŽOVĖM
žaliuosius lęšius valandą pamirkiau ir viriau ant silpnos ugnies pasūdytam vandeny apie 40 min., kol suminkštėjo, bet nesuvirė. įpusėjus lęšiams virti, susmulkinau svogūną, plonais šiaudeliais supjausčiau morką, pusę raudonos paprikos ir patroškinau truputyje alyvuogių aliejaus. kai daržovės buvo apyminkštės, į jas sudėjau smulkintą pomidorą (prieš tai nuplikius nulupau odelę), įpyliau šlakelį sojos padažo, bėriau mairūno, maltų pipirų ir patroškinau, kol pomidoras suminkštėjo. išvirus lęšiams, į juos sudėjau troškintas daržoves, įspaudžiau česnako skiltelę, šiek tiek citrinos sulčių ir įbėriau daug kapotų petražolių. lapnojom su ryžiais, pašlakstytais sojos padažu ir salotom beje, atšalusius galima valgyti kaip salotas, ne ką mažiau skanu
Aš tai darau lęšių mišrainę, nusižiūrėjau iš Maximkės.
Išverdi lęšius, pakepini svogūno, išsiverdi kiaušinius, supjaustai, reikia šviežių petražolių ir kumpio. Viską sumaišai, aš dedu majonezą, bet galima ir kitokį padažą.
šiandien išbandžiau raudonuosius lęšius - o jau skanumėlis! jau man ir žali buvo skanūs, bet šitie dar labiau. tik jų nereikia mirkyti, nes ir taip labai greit išverda, kaip kažkas jau rašėt, maždaug per 10 min. aš juos viriau su sezamo aliejuj pakepintais svogūnais, porais ir česnakais, be druskos ir pipirų dar naudojau imbierą. valgėm su ryžiais ir pomidorais
Nenoreciau kartotis,bet....labai noriu ka nors pasigaminti is lesiu,bet,kaip juos ruosti nezinau.Tikiuosi pagalbos is cia esanciu seimininkiu.
QUOTE(olé @ 2005 09 27, 21:11) šiandien išbandžiau raudonuosius lęšius - o jau skanumėlis! jau man ir žali buvo skanūs, bet šitie dar labiau. tik jų nereikia mirkyti, nes ir taip labai greit išverda, kaip kažkas jau rašėt, maždaug per 10 min. aš juos viriau su sezamo aliejuj pakepintais svogūnais, porais ir česnakais, be druskos ir pipirų dar naudojau imbierą. valgėm su ryžiais ir pomidorais QUOTE(Zebrute @ 2005 10 10, 20:31) Nenoreciau kartotis,bet....labai noriu ka nors pasigaminti is lesiu,bet,kaip juos ruosti nezinau.Tikiuosi pagalbos is cia esanciu seimininkiu. Va taigi, laukiu ir as atsakymu, nes su lesiais tai karo stovy esu - ka jus darot su tais siosiais, na tom zievelem. kurios nuo virsaus atsoka - mane nuo ju purto.Lygiai ir kaip pas pupeles. QUOTE(Amalia @ 2005 10 12, 09:37) Va taigi, laukiu ir as atsakymu, nes su lesiais tai karo stovy esu - ka jus darot su tais siosiais, na tom zievelem. kurios nuo virsaus atsoka - mane nuo ju purto.Lygiai ir kaip pas pupeles. aš tai net nepastebiu, kad kažkas atšoka rauduonuosius verdu nemirkytus apie 10 min., o žaliuosius valandą pamirkau, verda kažkur apie 40 min. tik svarbu nepervirti, tada košė išeis, ypač raudonieji greit išverda. o receptukų tai esu šitoj temoj įmetus kelis
O cia mano megiama lesiu sriuba - verdu mazdaug karta per menesi:
Truputyje sviesto ar aliejaus maisydama pakepinu supjaustytus morka, svoguna ir 2 salieru stiebus. Paskui viska suverciu i puoda, idedu pomidoru piure 0.5l, 2 saukstelius buljono milteliu ir 2 stiklines H2O (kokybiskai verdant reiketu tureti naturalaus vistienos buljono, bet man taip niekad neiseina), beriu gera sauja lesiu ir uzvirinu, tada sumazinu ugni ir verdu 20min. Pabaigai ipilu 1/2 stiklines vyno (kokio yra po ranka; balto, raudono, likusio nuo vakar
LĘŠIŲ SALOTOS
išsiverdu žaliuosius lęšius truputį pasūdytame vandenyje, tada į juos įspaudžiu citrinos sulčių, įpilu 1 - 2 arbatinius šaukštelius alyvuogių aliejaus (arba tokiame aliejaus kiekyje pakepintą svogūniuką), beriu pipiriukų, įspaudžiu česnako skiltelę. dar galima įpilti vieną kitą šaukštelį sojos padažo, bet atsargiai, kad nebūtų per sūru (ypač jei naudojat stipresnį padažą, o ne "light" ). palieku lęšius, kad atauštų. tada į juos dedu: - daug žalumynų (petražolių, svogūnų laiškų ar laiškinių česnakų) - smulkintų alyvuogių (turėtų tikti ir kaparėliai, nors dar nebandžiau) - smukintos raudonos ir geltonos paprikos (ir skanu, ir gražu) jei salotos šventinės, galima dar įdėti smulkintos lašišos, tik tada naudokit arba tik druską, arba tik sojos padažą, nes nuo lašišos salotos bus sūresnės. skanaus QUOTE(bea @ 2004 01 03, 16:28) as tik vienakart vireu leshius ir matyt pervireu, bo ne kas gavos.. nors man tai nebudinga kad nesisektu... Tai dabar biski stabdau su antru pabandymu. Taciau valgeu l. skanu patiekala juodkrantej: leshiai per viduri lekshtes, o aplink pievagrybiai, kalafiorai su kario padazu.. mmmmmmmmm... kai prisimenu.. reiktu kada pasidaryt nu akurat ir man taip gavos, o norejau pasidaryti analogiska misraine is raudonu lesiu, kaip "Delano"
tiesa, po apdirbimo kombaine, atsokusiu zieveliu nelieka
Aš visada mirkau, nes tada minkštesni, skanesni gaunasi, greičiau išverda.
O valgau paprastai - košę. Išverdu lęšius, pakepu svogūnėlį su paprika, prieskoniais, kokių turiu ir sumaišau. O nuo pupų ir žirnių tikrai skiriasi, nes pastarieji daug sunkiau virškinasi, o po lęšių skrandis patenkintas ir lengvas
Sakykit, ar kam teko matyti baltų lęšių. Nesuprantu, ar mano vaikystės prisiminimai ydingi, nes man atrodo, kad seniau būdavo ir baltųjų lešių, tokių per pus mažesnių už žalius. Dar atmenu kažkokias sago kruopas iš palmės kažkokios gaunamas, bet irgi nematau pirkti.
vakar nupirkau žalių lęšių, iš karto išviriau nemirkydama. Virė 20 min. Dar karštus užpiliau padažu iš alyvuogių aliejaus, acto, džiovinto baziliko, VEGETOS ir plonų svogūnų grežinėlių. Visiems labai patiko. o man ypač patiko, kad nedaug laiko sugaišau
lesiu salotos su sonine (tikrai skanu!)
reikes: 2 stikliniu lesiu 6 stikliniu vandens morka 200 g sonines pjaustytos rukytos lauro lapas 2 melyni svogunai (galima paprastus det) 4 kiausiniai 3 saukstai alyvu aliejaus saukstas garstyciu 2 saukstai vyno acto druskos, pipiru isverdame lesius su morka (apie 15 min, kol vanduo beveik isgaruos) isverdame kiausinius apkeame keptuvej sonine, kepimo pabaigoj uzpilame saukstu acto salotineje padarome padaza: aliejus, likes actas, garstycios, smulkiai pjaustyti svogunai, pipirai, druska - gerai ismaisome. i salotine dedame lesius, sonine ir pjaustytus kiausinius, ismaisom ir valgom
Aš darau lęšių troškinį su daržovėmis
Lęšius išverdu,pasūdau,keptuvėje alyvų aliejuje pakepinu morką,svogūną ir baklažaną,sumaišau viską su lęšiais,čiut patroškinu ir baigta....skanu įmaišyti pakepintą vištos krūtinėlę
Nusipirku vakar lesiu, bet va pas jus paskaicius nezinau, kokiu
Lęšių sriuba su daržovėmis
Ingredientai: 1 stiklinė raudonųjų lęšių, 2 šaukštai aliejaus, 2 morkos, 2 svogūnai, 2 salierų stiebai arba pusė salierų gumbo, 2 česnakų skiltelės, 3-4 pomidorai arba 3 šaukštai pomidorų tyrės 1 aitrioji paprika ( tiems, kas mėgsta aštrų maistą ), laurų lapelis, apie 2 l vandens, maltų juodųjų pipirų, druskos, petražolių lapelių. Paruošimas: Lęšius perrinkti, nuplauti ir nuvarvinti. Puode pakaitinti aliejų, suberti nuvalytas ir susmulkintas morkas, svogūnus, salierus, česnakus ir, nuolat maišant, patroškinti, kol daržovės suminkštėja. Sudėti nuluptus ir susmulkintus pomidorus, įdėti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, suberti lęšius, užpilti karštu vandeniu, puodą pridengti dangčiu ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštėja lęšiai. Tada iš sriubos išimti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, sriubą pasūdyti, įberti maltų juodųjų pipirų, dar keletą minučių pakaitinti, tada pilti į lėkštes, įberti susmulkintų žalių petražolių lapelių ir tiekti.
O jų galima užsiauginti ir pas mus? Iš kur reikia gauti sėklų ir ar labai daug vargo jie reikalauja?
aš kartą viriau lęšių košę, skani pavyko...bet po to jau kaip pilvą pučia, net žarnas skauda... fe
QUOTE(zaRAza @ 2007 02 26, 12:47) Nusipirku vakar lesiu, bet va pas jus paskaicius nezinau, kokiu As irgi tokiu turiu - rudu kazkokiu. Ilindau cia paieskot recepto, nes noriu sunaudot juos - guli spintelej jau senokai... Reikes kazka sumastyt su jais.
Nu sunervino mane tie lesiai - pirmiausia, tai matyt per ilgai as juos pamirkiau, nes jie... sudygo.
Aš niekada nemirkau jų.Kai užverda,sumažinu ugnį iki minimumo,paverdu kokias 15 min ir užgesinu,palieku tame vandenyje,jie išbrinksta.....
Per rusus rodė kaip virti lęšių sriubą,visai patiko,pabandykit ir jūs... I keptuvę pilam lašelį aliejaus,beriam saują rukytos-smulkintos kubeliais šoninės,kai truputį apkeps beriam smulkintą svogūną ir porą skiltelių(nepjaustytų)česnako.Vėliau beriam kubeliais pjaustytas morkas,sūdom,pipirinam,kai apkepa visa tai krečiam į verdantį sultinį,jei jo nėra,į vandenį,beriam lęšius ir verdam,kol išvirs.Pabaigoje beriam žalumynų ir skanaus QUOTE(@asta @ 2008 02 05, 22:12) I keptuvę pilam lašelį aliejaus,beriam saują rukytos-smulkintos kubeliais šoninės,kai truputį apkeps beriam smulkintą svogūną ir porą skiltelių(nepjaustytų)česnako.Vėliau beriam kubeliais pjaustytas morkas,sūdom,pipirinam,kai apkepa visa tai krečiam į verdantį sultinį,jei jo nėra,į vandenį,beriam lęšius ir verdam,kol išvirs.Pabaigoje beriam žalumynų ir skanaus O kokia gautos sriubos spalva? nesigauna "purvina"?
ir aš žinosiu - nes MB sriubą išgyrė, tik sakė, kad vaizdas
Dideliam puode pakepinam smulkiai pjaustyta svoguna, cesnaka, imbiera, du pajustytus be odeles pomidorus, sauksta kario prieskoniu, pipiriuku ir visokiu kitokiu prieskoniu. Sultinio kubelis, vanduo, dvi kubeliais pajustytos bulves, didele sauja rudu lesiu. Verdame apie 30 min. ant silpnos ugnies. Niam niam...... saknu....
Labai sveikas maistas
Man patinka pakepti svogūną, česnaką, saliero kotą, morkų, supilti sultinio ir lęšius. Kai išsitroškina, labai tinka su aviena ir kitokiais mėsos patiekalais
Panos,gal pamenat Maximoje esančios lęšių mišrainės sudėtį? Niekaip neatgaminu
QUOTE(viskas_bus_gerai_:) @ 2008 02 05, 21:53) Aš į sriubą visada dedu raudonuosius lęšius, tai jie ir greičiau išverda ir spalva lieka sriubos nepakitusi Papildyta: QUOTE(@asta @ 2008 02 16, 16:10) Maximos lęšių mišrainę Išverdi lęšius, pakepini svogūno, išsiverdi kiaušinius, supjaustai, reikia šviežių petražolių ir kumpio. Viską sumaišai, aš dedu majonezą, bet galima ir kitokį padažą. Vietoj kumpio galima dėti fermentinį sūrį, irgi labai skanu.
lęšiai labai sveika:)
bet aš juos pradėjau gaminti visai neseniai. tiesiog jais galima keisti pupeles. svarbu nepervirti, jeigu nesinori košės. lęšiai su daržovėm. lęšius verdu nedideliam kiekyje vandens su žiupsneliu druskos ir žalių mėtų lapais (dėl kvapo) keptuvėje patroškinu kubeliais pjaustytą svogūną, česnaką, pievagrybius, cukinija, paprika (žodžiu viską ką randat šaldytuve iš daržovių) prieš baigiant troškintis imetu kubeliais pjaustytą pomidorą be odos (nuplikius oda lengvai nusiima) ir apibarstau smulkintom petražolėm. nukošiu lęšius ir ant viršaus pilu daržovių troškinį. labai sveikas, vegetariškas ir lengvas patiekalas ps norėjau įkelt foto, bet deja, neleidžia kažkodėl
ai, pasirodo neturiu pakankamo žinučių skaičiaus. tiek to. nors su foto visada įdomiau.
o gal kas zinote kur galima gauti raudonuju lesiu
Ankščiau niekada nepavykdavo paruošti lęšių. Nes pagal instrukcijas - pamirkytus kelias valandas išvirdavau (kaip ir parašyta 20 min
Taigi, paskaičiusi šią tema ir savaitgali iš atminties ruošiau lęšių troškinį garnyrui. Lęšius išviriau 20 min (nemirkytus, nuplautus). Tada pakepinau svogūną, pomidorą, sudėjau lęšius, įdėjau malto imbiero, kario prieskoniu, druskytės. Gavosi praktiškai mixas kai kurių čia minėtų receptų |