ish Jurbarko busiu ir labai simpatizuoju visoms grazhioms vietoms nuo Kauno iki Jurbarko nepagalvojau, kad veliona kilusi nuo veles toj romuva.lt radau varda Kovas - karo ir jegos dievas. ir vardas visai kita prasme ygavo, ir taip grazhiai nuskambejo o del ypareigojanchiu vardu, ar pastebejot, kad retai kada buna, kad vardas neatitiktu zhmogaus?
Help, reikia grazaus vardo berniukui ir zinoma kad "bent jau salia lietuvisko" butu. Naglis, Lukas, Pijus, Mantas, Tomas nebetinka, nenoriu tokio kur 'ant kiekvieno kampo' po kelis atsiliepia
as tai girdėjau tokį prietarą, kad negerai vadint žmogų augalų vardais, pvz. Rūta, Liepa ar Ąžuolas. nežinau, kuo tai paremta, bet sako, visi prietarai turi pagrindą.
Juozas, Balys, Motiejus, Jokubas, Valentas.
Dovilas (kirciuojasi ilga O)
o man Naglis-labai
ir kazkieno pamineta Vasara...nerealus vardas! del Jono...man asmeniskai nelabai,noretusi ko nors idomesnio.bet teveliams,megstantiems senus lietuviskus vardus,-kodel gi ne?..tikrai geriau,nei koks nors mykolas ar pranas
man tai labai grazus pagonybes deiviu vardai- Milda, Gabija, Zemyna, Medeina, Austeja ir aisku Laima (grazu varda turiu
mano drauge norejo duoti vaikui varda Jonas, bet isikiso vaiko diedukas ir pasake "jei duosit varda Jonas, padovanosiu vaikui 1000lt", tai nedave, kad neatrodytu, jog viskas del pinigu. na, nezinau ar gerai duoti varda Jonas. vaikai buan ziaurus ir kartais taip pajuokauja, kad ner kur daugiau
Mano vyras yra Jonas, savo vardu labai patenkintas
Ir as Laima, todel ir dukra Milda Visada sakiau, kad vaikui duosiu prasminga lietuviska varda - nepatinka man tie sudelioti is raidziu ir tusciai skambantys Papildyta @ [mergetime]1097093710[/mergetime] Del vardo berniukui - man labai grazus Bartas
Neuzpykit, as tik savo nuomone sakau, bet man Bartas skamba kaip suns vardas..
Va cia tai tu teisi
Iš vardų mergaitėms tai man labai gražus ir nedažnas vardas yra LAUKSMĖ. Truputį Laumė, truputį Laukti...
Dar skaičiau, kad pagonybės laikais vaikų dievų vardais nevadindavo. O iš vardų berniukams man gražus ARAS (beveik Arnas, bet ne toks dažnas. Gal ir ne senoviškas lietuviškas, bet prasmę turi ir skamba išdidžiai). Dar patinka JURGIS, JORIS (nors dabar Jorių jau nemažai), ANUPRAS (čia gal ne visai lietuviškas, nes atėjęs iš egiptiečių kalbos ir reiškia "šventas jautis"), VILIUS, MARIUS.
jei berniuku tai dar galiu pasiulyti Mykola,Giedriu,Povila,Sauliu
Viena karta kazkaip pavarciau vyriska zurnala FHM. Tai ten pilna: mano mykolas toks, tavo mykolas kitoks, ilgiausias mykolas, trumpiausias mykolas... Vienu zodziu iki tol man buvo labai grazus vardas Mykolas, bet dabar turbut savo sunaus taip nebevadinciau... O gaila, tikrai grazus vardas...
Dovydas ir Vilius, Martynas
mano drauges suns vardas buvo Bartas...
as pazistu bent 6 Dovydukus (nuo 3men iki 4metu)
Nu cia jau ziniu spragos - bartai - viena is genciu - kaip prusai... O suns vardas dabar populiariausias Paksas
Tai koks tada tas vardas? O kaip butu- Prusas?
Va mes irgi kartais pagalvojam koki cia varda reiktu duoti jei jau nusprestume lauktis. Bet mes dar ir kita problema turim
Man Birute irgi labai grazus vardas..bet cia niekas taip tiksliai neishtars.. ir vos ne Beirutas gaunasi..arba vardai su specifinemis lietuvishkomis raidemis kuriu ,sakykim vokieciu kalboje nera... sheip tai kas ieshko mergaiciu vardu,pamenu mano klasiokes sesuo Laisve buvo. Man dar labai mielas vardas veja(nuo zodzio vejas) bet cia tokios raides nera tai gautusi kaip kokia pievele.. veja? Del medziu , geliu -vardu.. tai jei yra azuolas,tai gali but ir shermukshnis?gal skamba ir idomiai , bet kiekvienas medis kazka simbolizuoja.. o kiek mes tokiu simboliu tezinom azoula, drebule..? Papildyta @ [mergetime]1097511441[/mergetime] O kaip jum tokie berniuku vardai: Tautvydas,Martynas ,Laurynas..Jaunius,Rokas(kartu i darzeli su Roku ejau tiesa,priesh tai kaip kalbejau apie lietuvishkus vardus kurie gali ka nors nesmagaus kitoj kalboj reikshti pvz.Gaile, austrishkai reishkia sexualiai nepasotinama moteri).
Mano ziniomis, tai siu vardu tarpe lietuvisku nera ir dar prisiminiau kelios mano teos Rozem vadinasi.Gal ir visai smagu Zozike butu visiems super geros dienos.
o katiau..
visai netycia radau laaabai daug vardu shiame psl. kam reikia visokiu retenybiu uzmeskit aki----> http://www.lsdp.lt/?-989338913 ir dar vienas man labai grazus-Vaidilute.
Tai toks ir vardas - Bartas. Beje, pakanakamai populiarus Lenkijoje, kurios dabartinėje teritorijoje ir buvo Bartos žemė - Bartusz, Bartek. Ir su shunim turi bendro tik tiek, kad kai kurie zhmones shunis vadina skambiai zhodzhiais, nezhinodami ju prasmes. Mano viena pazhistama shuni vadino Tora, bet nelabai zhinojo, ka tas zhodis reishkia Jei grizhtant prie Barto - tai dvigubas vardas. Vienas variantas - Bartas, kirchiuojant riestiniu kirchiu "r" - tai vardo Bartolomejus trumpinys, toks Bartas yra visiems zhinomame multike, nes vargu bau ar amerikiechiai rezhisieriai zhinojo apie vakaru baltu genti - bartus Taigi, vardas tikrai baltishkas - tik lenkai, budami ne baltais, o slavais, kazhkodel jam didesne pagarba rodo ir su gyvunais nemaisho
Kuo labiau zmogus ispruses tuo sunkiau jam ka nors "ishkishti", taciau tokiu yra nedaug ir as, pavyzdziui, visai nepergyvenu kad mano suo taip pat tavo minetos Toros "bendravarde". As puikiai zinau kad tora yra zydu sventoji knyga, bet apklausk bent 20 zmogeliu ir pamatysi kad gal 1 is ju tai zinos... Be to, manau, nieko cia blogo nera. Negali visi zinot kas ka kokiai tautai reiskia. Nuvaziuok i kaima ir paklausyk verciau kaip zmones savo karves ir kumeles Sigutem, Ramunem, Mildom saukia...
Viena yra gyvūnus vadinti žmonių vardais, suprantant, kad tai žmonių vardai. Ir kita - aiškinti, kad, pvz. Jonas yra šuns vardas, ir žmogus, vardu Jonas, yra tas pats, kas žmogus, vardu Sargis
O dėl visų kitų žodelių - taip, neįmanoma visko žinoti, bet kai kurie variantai būna labai juokingi, ypač, jei nežinoma tikros prasmės. Beje, dar neteko sutikt šuns, pavadinto, pvz. Biblija
As saviskiam Julius ir Justas daviau, bet man labai grazus Leonas. Drauge Aleksu pavadino. Kad vardas ipareigoja tai tiesa, bet taip pat tiesa, kad Audra niekada nebus tylene, o Ramune triuksmadare. Nes kiekvienas vardas duoda tarytum programa. Todel labai atsakingas darbelis varda rinkti
o kaip tau lietuviskas vardas Rasa? manau ir vokietis istartu...
siaip vardas Bartas yra itrauktas i toki specialu ir jau gana seniai isleista sunu vardyna...rimtai! kaip ir Berta,nors tai zmogaus vardas,bet zinau ne viena Berta-suni
Su Tora, aišku, šiek tiek sudėtingiau, nes turi ne vieną reikšmę. Buvo toks šaukinys Tora Tora Tora, amerikiečiam į atmintį ilgam įstrigęs. Tai pagal tą šūkį "tora" reiškia "tigras", čia japoniškai. Kitų vardų patekimas į tokią draugiją sunkiau nuspėjamas.
P.S. puf - nieko ne sunkiau nuspėjamas. Pavarčius tuos "vardynus" akivaizdu, kad vardai, kuriuos nešioja kokie nors animacinių ar kitokių filmų herojai, turi labai didelę riziką patekti į tokį "vardyną"
mano brolis Aras
mano dukrytes vardas Vytaute, dar galvojom apie Vakare
Na ir prisikankinom galvodami mergaitei vardą
O kiti variantai buvo Austėja, Aušrinė, Medeinė, Radvilė, Ringailė (Vytauto žmona) Rugilė, Laima. Galvojau ir kaip užsieniečiai ištartų, bet priejau išvadą kad beveik visi lietuviški (ne tarptautiniai krikščioniški) vardai kitomis kalbomis sunkiai ištariami QUOTE(Arnika @ 2004 12 13, 15:03) Na ir prisikankinom galvodami mergaitei vardą O kiti variantai buvo Austėja, Aušrinė, Medeinė, Radvilė, Ringailė (Vytauto žmona) Rugilė, Laima. Galvojau ir kaip užsieniečiai ištartų, bet priejau išvadą kad beveik visi lietuviški (ne tarptautiniai krikščioniški) vardai kitomis kalbomis sunkiai ištariami
man tai irgi patys graziausi vardai yra lietuviski ir visai nesvarbu kaip ten juos uzsienieciai istars ar ne, tegul lauzos sau liezuvius
mano mergyciu vardai lietuviski-MANTĖ-reiškia "sumani", o NOMEDA-"miško gyventoja"
Taigi nueikit i www.day.lt ir ten prie kiekvieno vardo parasyta jo reiksme ir kilme, taigi nepatingejusios paieskoti surasit daug neblogu lietuvisku vardu, nors man tai graziausi graikiski...
O is lietuvisku man paaats graziausias vardas yra Aluona (upelio pavadinimas)
Graziausi lietuviski vardai:
Egle Vaiva Liepa Vasara Vakaris/Vakare Azuolas Rytis Aidas
Man tai is lietuvisku labiausiai Gabija patinka
man ir patinka lietuviski vardai, todel savo mergyte pavadinome Liepa
saunu, kiek cia bendraminciu. as irgi ieskojau tik lietuvisko vardo, reto, dar , zinoma, jo prasmingumas svarbu. oi, kiek mociutes protestavo pries musu pasirinkima pavadinti suneli Mazvyduku - tai su biblioteka, tai su tuo Martynu Mazvydu joms asocijavosi ir ta asociacija joms, matai gi, nepatiko. o mes su vyru kai sugalvojom, tai i joki kita neiskeistumeme, nors gimus ir bandem palipdyti kitokiu vardu. o tai, kad vardas lietuviskas ir ne kiekvienam uzsienieciui ikandamas, manau, nera jokia beda, juk, pvz, koks nors suomis ar svedas tikrai del to nesuka galvos, tai kodel mes turetume ta daryti?
Jei jau patinka lietuviški vardai, tai, manau, neverta sukti galvą, kaip koks užsienietis jį tars. Laužom ir mes liežuvius, tardami japoniškus, kiniškus ir kitus užsieninius vardus - ir nieko.
QUOTE(Isila @ 2004 10 06, 20:00) mano drauge norejo duoti vaikui varda Jonas, bet isikiso vaiko diedukas ir pasake "jei duosit varda Jonas, padovanosiu vaikui 1000lt", tai nedave, kad neatrodytu, jog viskas del pinigu. na, nezinau ar gerai duoti varda Jonas. vaikai buan ziaurus ir kartais taip pajuokauja, kad ner kur daugiau na manau is senoviniu vardu dabartiniai darzelinukai nebesitycioja. pries 15-30 metu buti rapolu. mykolu veronika buvo ni kas. grupes pilnos aisku luku..bet ir rapoliuku, jonuku, poviliuku..ir tikrai niekam ne minties tyciotis
Dėl tų vardų, kuriuos gyvūnams duoda, tai nežinau...
Mano vaiku vardai visi lietuviski
Sveikutes,
Dziugina tai, kad Marijanu, Santu, Marisabelu ir kt. serialiniu vardu ryskiai sumazejo. Manau, kad lietuviais budami lietuviskais vardais ir vadintumemes. O del uzsienieciu sugebejimo juos istarti, tai tik juokas ima. Net nuostabu, kad kazkam tokios mintys kila. Idomu ar koks anglas ar olandas del to galva suka
Teisingai, senoviniai vardai grizta.
Mano Povilo grupeje dar Vincukas buvo. O siandien lankem 2 men. Antanuka. Drauges Juozas jau pirmaklasis. O mergaitei dar toks vardelis grazus (man) yra - Ursule. |