Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Lietuviški vardai
Supermamų klubas > Naudingi patarimai > Vaikų vardai > Bendros diskusijos apie vardus
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
rence*
Migle man grazus bet as tokio neduociau cool.gif

O Smilte tai tiktu mazytei kruopelytei smile.gif
maidala
QUOTE(rimulia12 @ 2009 06 12, 17:38)
Mandrė, Mandrius – trumpinys iš Mandravė, Mandravas iš lietuvių: man- (...)Mudrė – lietuvių: mudri „šauni, guvi“
Mąstautas (10.04), Mąstautė – lietuvių: mąst- (mąstyti) + taut- (tauta)
Mąstvilas (10.31), Mąstvilė – lietuvių: mąst- (mąstyti) + vil- (viltis)
*

bigsmile.gif o kur radai situos? Speju ir daugiau lietuvisku ten yra? rolleyes.gif
muminukas
QUOTE(maidala @ 2009 06 14, 20:33)
bigsmile.gif o kur radai situos? Speju ir daugiau lietuvisku ten yra? rolleyes.gif
*

čia yra dauguma lietuviškų smile.gif
user posted image

ir visi paminėtieji, ir dar daugiau smile.gif
dodskis
QUOTE(lapukas @ 2004 09 07, 21:21)
[SIZE=7]
Man tai gražiausias -Emilija
*

drinks_cheers.gif thumbup.gif
budylnikas
QUOTE(*tukutuku* @ 2009 06 12, 17:07)
Smilte grazus  mirksiukas.gif
*

man asocijuojasi su smiltpele biggrin.gif
klara.
O kaip jums vardukas Elze?
maidala
QUOTE(claudija @ 2009 06 19, 15:27)
*

grazus. Mano kriksto dukra tokiu vardu 4u.gif
*Liepa18*
[quote=claudija,2009 06 19, 15:27]
*

[/quot

Bet kad čia ne lietuviškas vardas... Elzė (07.08, 11.05) – trumpinys iš Elzbieta hebrajų (sen. žydų): „prisiekiu dievu“.
Nes čia skiltis apie lietuviškus vardus... ax.gif
klara.
Del lietuviskumo galima gincytis. Lietuviai ne lietuviskos rastijos ilga laika neturejo. Teko 16 amziaus knygeles bei archyvus nagrineti - nerase lietuviai lietuviskai. O velesniais amziais ir kultura Europos per Lenkija Lietuva eme. Ir zodziu kruva lietuvisku turime, kurie is tiesu nera tikrai lietuviski ax.gif
O is zydu mes kruva varduku turime - kaip ir tikejima. Gi nesakom, kad musu krikscionybe ne lietuviu religija. O is kur ana atejo?

Be to, istoriskai susiklosto tam tikru vardu paplitimas tam tikruose krastuose.
Elze - vardukas, paplites Klaipedos kraste.
Arvena
QUOTE(claudija @ 2009 06 19, 20:22)
Del lietuviskumo galima gincytis. Lietuviai ne lietuviskos rastijos ilga laika neturejo. Teko 16 amziaus knygeles bei archyvus nagrineti - nerase lietuviai lietuviskai. O velesniais amziais ir kultura Europos per Lenkija Lietuva  eme. Ir zodziu kruva lietuvisku turime, kurie is tiesu nera tikrai lietuviski  ax.gif
O  is zydu mes kruva varduku turime - kaip ir tikejima. Gi nesakom, kad musu krikscionybe ne lietuviu religija. O is kur ana atejo?

Be to, istoriskai susiklosto tam tikru vardu paplitimas tam tikruose krastuose.
Elze - vardukas, paplites Klaipedos kraste.
*

kad ir paplitęs - jis nuo to netampa lietuviškos kilmės vardu.... ax.gif
Onora
QUOTE(Arvena @ 2009 06 19, 19:39)
kad ir paplitęs - jis nuo to netampa lietuviškos kilmės vardu.... ax.gif
*

Kilme nelietuviska, bet trumpinys lietuviskas smile.gif Tad ir vardas lietuviskas smile.gif
Arvena
QUOTE(Onora @ 2009 06 20, 11:19)
Kilme nelietuviska, bet trumpinys lietuviskas  smile.gif Tad ir vardas lietuviskas  smile.gif
*

ai va šitaip ane g.gif
nu tada pagal jus visi vardai lietuviški kurie naudojami Lietuvoje blink.gif ?
ir Klaidai ir Džanetos ir Markai? nu ne šiandiena - bet po 10 metų - bus jei populiarės blink.gif ?
Mano galva - tikri lietuviški vardai yra kurių KILMĖ LIETUVIŠKA...... o ne priklausomai nuo populiarumo doh.gif
klara.
Na tuomet gal tema nelabai tiksliai pavadinta - reiktu, kad ji skambetu mazdaug taip: ,,lietuviskos darybos vardai" ar ,,lietuviu kilmes vardai" ar panasiai.
Juk lietuviu kalboje tiek daug svetimybiu is lenku, rusu, baltarusiu, o dabar ir anglu, vokieciu kalbu. Vistik sakom, kad kalbam lietuviskai: pvz. tas pats zodis kompiuteris - yra lietuvu kalbos zodis, t.y. lietuviskas zodis. Bet jo kilme - ne lietuviska.
Lygiai tas pats ir kalbant apie vardus. Jei turime omeny lietuviska varda - turime omeny gramatiskai taisyklinga, bet jokiu budu nebutinai lietuviu kalbos darybos zodi ax.gif
Siulau tikslinti temos pavadinima, kad nekiltu gincu.
muminukas
sprendžiate mokslininkų jau išspręstą klausimą smile.gif

QUOTE(Cikadelė @ 2007 06 10, 10:47)
I. Senieji lietuviški (ir kitų baltų tautų) vardai:
1. Dvikamieniai dūriniai: Tautvydas, Tautvydė.
2. Dvikamienių vardų trumpiniai: Gintas, Gintė.
3. Vediniai iš trumpinių: Vaidotas, Vaidotė.
4. Apeliatyviniai vardai: Balčius, Vanagas, Vanagė.

II. Krikščioniški krikštavardžiai:
1. Herbrajiški: Jonas, Ieva, Elzė.
2. Graikiški: Andrius, Kotryna.
3. Lotyniški: Augustinas, Valerija.
4. Germaniški: Arnoldas, Gertrūda.
5. Slaviški: Česlovas, Kazimiera.
6. Kitų kalbų: Ksaveras, Brigita.

III. Naujieji lietuviški vardai:

1. Mitologiniai: Laima, Vaižgantas.
2. Literatūriniai: Šarūnas, Živilė.
3. Vietovardiniai: Neringa, Nemunas.
4. Etnoniminiai: Aistis, Notangė.
5. Nauji vardai, padaryti iš senųjų lietuviškų vardų sandų: Alginta, Algintas.
6. Nauji apeliatyviniai ir verstiniai vardai: Audrius, Rytė; Danguolė, Laimis.

IV. Naujieji skolintiniai vardai:
1. Anksčiau Lietuvoje nevartoti vardai: Astrida, Edgaras.
2. Lietuvoje vartojamų vardų svetimų kalbų variantai ar trumpiniai: Lolita, Žanas.

Pagal Kuzavinis K., Savukynas B. Lietuvių vardų kilmės žodynas. Vilnius: MELI, 2007.
*

Onora
Man tai baisiai idomu, kaip yra su trumpiniais, sutinku, kad Elze is Elzbietos, bet ar to trumpinio atsiradimas ar vertimas, kaip cia pavadinti geriau siejamas su Lietuva, ar visai nesiejamas?

pvz. is day.lt:
Janis, Janė – latviškas vardas plg. lietuvių Jonas iš hebrajų (sen. žydų) : „Jahvės (dievo) išklausytas, palaimintas“

varda Jonas, visvien siejame tik su LT, nors galybe atitikmenu visose kalbose yra nuo Hanso, Ivano ir pan.

Tie mokslininkai apie tuos trumpinius kaip ir nelabai sneka, apie ju autentiskuma, kiek kadais teko vartyti sia knyga, tai paminimi trumpiniai, vardo ir ju paplitimo regionai Lietuvoje, tai keldel negalima vardo laikyti ne lietuviskos kilmes, bet lietuvisku???
Kodel tada yra isskiriami "Mazosios Lietuvos vardai" jei jei irgi dazniausiai tera tik trumpiniai-vediniai ir kitos kilmes vardu???
muminukas
na, vardo sutrumpinimas jo kilmės nepakeičia. tiesiog tai yra lietuviškas nelietuviškos kilmės vardo trumpinys. t.y. mes tą vardą taip trumpiname, o vardas lieka nelietuviškos kilmės. na, koks Amerikos lietuvių vaikas gali nebemokėti lietuviškai, tačiau jis lieka lietuvis, jeigu jo abu tėvai lietuviai. žinoma, klausimas, su kuo jis pats save tapatins, bet 2 lietuviams prancūzas negims smile.gif
Onora
tai del vardo kilmes, reiksmes as sutinku, bet man taip pat atrodo kad trumpinys Elze yra labiau lietuviskas nei Liza smile.gif
muminukas
QUOTE(Onora @ 2009 06 22, 08:11)
tai del vardo kilmes, reiksmes as sutinku, bet man taip pat atrodo kad trumpinys Elze yra labiau lietuviskas nei Liza smile.gif
*

tai taip, trumpinys lietuvių. bet Elzė vis tiek išlieka nelietuviško kilmės vardas, na, jis juk neįgauna lietuviškos reikšmės, tik prieskonį - kad iš Mažosios Lietuvos atkeliavo smile.gif
Keja
As labai patenkinta, kad mano mazes yra Egle ir Rasa.
Kai GN pasakiau vardus gydytojos labai nustebo, kad dar duodami normalus paprasti ir be jokiu mantrybiu vardai. Juk ne vardai zmones daro ispudingus, o ju darbai smile.gif
PS pasakiau, kaip is svento rasto lotuliukas.gif
Niviuke
QUOTE(Keja @ 2009 06 29, 13:07)
As labai patenkinta, kad mano mazes yra Egle ir Rasa.
Kai GN pasakiau vardus gydytojos labai nustebo, kad dar duodami normalus paprasti ir be jokiu mantrybiu vardai. Juk ne vardai zmones daro ispudingus, o ju darbai smile.gif
PS pasakiau, kaip is svento rasto lotuliukas.gif
*

labai grazus mergyciu vardai wub.gif
Daila
šiandiena šeimos rate išrutuliojome vakaro temą rolleyes.gif : ar vis dar polulerūs lietuviški vardai : tokie, kaip Jonas, Mindaugas, Vytautas, Rasa, Birute. Merginos padiskutuokim, kokia ištikrūjų yra realybė g.gif
ciuke
Manau, kad populerūs .

biggrin.gif
muminukas
QUOTE(Daila @ 2009 07 12, 00:16)
šiandiena šeimos rate išrutuliojome vakaro temą  rolleyes.gif : ar vis dar polulerūs lietuviški vardai : tokie, kaip Jonas, Mindaugas, Vytautas, Rasa, Birute. Merginos padiskutuokim, kokia ištikrūjų yra realybė  g.gif
*

tikrūjų vardas Jonas nėra lietuviškas, nors ir populerus. ir tema tokia yra smile.gif
***Žaltvykslė
Taip, tikrai populiarūs, ypač tarp Lietuvos patriotų.
Daila
kaip gime musu atzalele mes daug negalvojom ir neiskojom kazkokiu imantriu vardu, o norejom tradicinio lietuvisko, Vytautas.Kaip uzregistravom 2002 tai mergina kuri isdave mums gimimo liudijima, mus patikimo kad teveliai retai kada duoda tradicinius vardus.
muminukas
QUOTE(Daila @ 2009 07 12, 13:15)
kaip gime musu atzalele mes  daug negalvojom ir neiskojom kazkokiu imantriu vardu, o norejom tradicinio lietuvisko, Vytautas.Kaip uzregistravom 2002 tai mergina kuri isdave mums gimimo liudijima, mus patikimo kad teveliai retai kada duoda tradicinius vardus.
*

tradicijos karts nuo karto keičiasi: 1612 m. Vilniuje tarp populiariausių mergaičių vardų buvo - Kristina, Kotyna, Ieva, Sofija - kuo ne mūsų laikai?
*Liepa18*
QUOTE(Daila @ 2009 07 12, 01:16)
šiandiena šeimos rate išrutuliojome vakaro temą  rolleyes.gif : ar vis dar polulerūs lietuviški vardai : tokie, kaip Jonas, Mindaugas, Vytautas, Rasa, Birute. Merginos padiskutuokim, kokia ištikrūjų yra realybė  g.gif
*

http://www.bernardinai.lt/index.php?url=articles/91656
Ramunita
Birutė-nepopuliarus
Shania
Koks is viso skirtumas populiarus - nepopuliarus vardas? Svarbiausia kad skambetu graziai, turetu kazkokia simboline prasme, tevams patiktu ir vaikui geda nebutu. Kitokie vardu kriterijai tik juoka kelia smile.gif
egle.k.k
Iš "Gimdymo istorijų" skyrelio:

DOVALDAS lietuvių: do- (dotas, dovis „davimas“) + vald- (valdyti) (iš www.day.lt).

Labai gražus vardukas thumbup.gif.
Liepa88
Kaip jums Vaiva (mano vardas ax.gif )?

Daug kas sako, kad gražus, bet kažkodėl mažai kas savo dukras taip vadina. biggrin.gif Žinoma, smagu kai turi nedažną vardą, bet įdomu, kodėl jis ne itin populiarus... Tikras lietuviškas vardas 4u.gif Tiesa, latviai lyg ir turi savo atitikmenį - Baiba lotuliukas.gif Užsieniečiam irgi sunku su juo... kaip tik manęs nėra išvadinę - ir Vavia, ir Viava, ir net Vava, bet tik ne Vaiva blink.gif O lietuviai kažkodėl labai dažnai mano, kad aš VaiDa doh.gif Negana to neseniai sužinojau, kad suomiškai šitas žodis reiškia kažką negero - bėdą ar nelaimę. unsure.gif

Anyway, aš esu lietuvė, tai turbūt man neturėtų labai rūpėt ta suomiška reikšmė rolleyes.gif

Aš pati nepasakyčiau, kad tai mano mėgstamiausias vardas, bet jis lietuviškas, o tai man labai patinka.
nutė
QUOTE(Liepa88 @ 2009 08 26, 19:02)
Kaip jums Vaiva (mano vardas  ax.gif )?

Daug kas sako, kad gražus, bet kažkodėl mažai kas savo dukras taip vadina. biggrin.gif Žinoma, smagu kai turi nedažną vardą, bet įdomu, kodėl jis ne itin populiarus... Tikras lietuviškas vardas  4u.gif Tiesa, latviai lyg ir turi savo atitikmenį - Baiba  lotuliukas.gif Užsieniečiam irgi sunku su juo... kaip tik manęs nėra išvadinę - ir Vavia, ir Viava, ir net Vava, bet tik ne Vaiva  blink.gif  O lietuviai kažkodėl labai dažnai mano, kad aš VaiDa  doh.gif Negana to neseniai sužinojau, kad suomiškai šitas žodis reiškia kažką negero - bėdą ar nelaimę. unsure.gif

Anyway, aš esu lietuvė, tai turbūt man neturėtų labai rūpėt ta suomiška reikšmė  rolleyes.gif

Aš pati nepasakyčiau, kad tai mano mėgstamiausias vardas, bet jis lietuviškas, o tai man labai patinka.
*

Na, Jūsų vardukas net savo operą turi: Vytauto Klovos operą "Vaiva". Atrodo, kad buvo dažnesnis prieš kokius 20 metų - turiu tokio amžiaus dvi pažįstamas, dar vieną - vyresnę.
Malonu, kad Jums lietuviškas vardas yra vertybė - dabar tai retoka, dauguma nori supanašėti, ištirpti be pėdsako globalizacijos jūroje verysad.gif
noriupakalbėti
Šiuo metu esam vardų galvojimo įkarštyje. Kažkaip MB pozicija yra tokia, kad prie ilgesnės pavardės rinkti trumpą vardą, na ir man pačiai gražiau, kai vardas netrumpinamas. Taigi kai anksčiau šitą temą skaičiau, tai nemažai gražių vardų buvo, kai reik savo vaikui išrinkti, kažkaip niekas netinka.

Kažkaip mintys dabar sukasi ties Joriu, Jūriu, vakar kažkodėl šovė galvon, kad gražu būtų Vilnius ax.gif

O kaip yra su tais trumpiniais. Man labai prie širdies vardas Dovilas, na bet lyg ir per ilgas. Ar galima būtų teigti, kad jo trumpinys būtų Dovas? Bet Day.lt Dovą aiškina kaip Dovydo trumpinį, o tai jau man netinka.
puculis
mergaites vardas gražiausias yra Milda[senovinis meilės deivės vardas],o berniuko Liutauras. thumbup.gif
Agneti
Išgirdau man visai gražų lietuvišką vardą Vainora.. gali būti ir Vainorė
Kazanova
Man idomus tokie vardai - nevardai, arba seni lietuviski:

Vyšnia, Ramunė, Katre, Uoga, Eglė, Dobilas, Smilga..
Lina1985
Gabija, Vykantas. Grazus lietuviski vardai.
Ievuliuks
QUOTE(Liepa88 @ 2009 08 26, 19:02)
Kaip jums Vaiva (mano vardas  ax.gif )?
*

šiuo metu esu nestuke.gif bet jau esame su vyru nesprendę, jei bus mergaitė, bus Vaiva ax.gif labai lietuviškas, gražus nepretenzingas moteriškas vardas
Mamyte :)
Sveikos 4u.gif

gal kas zino lt vardu berniukisku bet dviskiemeniu. pas mus pavarde gan ilga, tai vaikams renkame trumpus vardus smile.gif
pirmagimio vardas Benas wub.gif na trumpinys kiek suprantu , nors esu girdejusi kad jis yra sventas ir ne trumpinys lietuvisko vardo-bet ar tikrai blink.gif

antraji maziuka zadame pavadinti Roku, bet dar ne 100% apsisprendeme, ir ieskome kitu variantu. Norisi trumpo lietuvisko vardo. Taip pat patinka TADAS-bet musu gimineje jau yra toks vardas su tokia pavarde verysad.gif tai pat Tomas grazus, bet taip pat yra jau...

mano vardas vienas is reciausiu manau biggrin.gif Valdone, bet tikrai zinau, kad lietuviskas ir labai didziuojuosi juo dabar smile.gif man jis labai patinka, nors vaikysteje ir paauglysteje kompleksavau del jo, ir visada maniau, kad pasikeisiu kai tik galesiu smile.gif

vyro vardas Arnas, nors teveliai is pradziu buvo pavadine Šarūnu, bet po menesio, kai registravo, tai ir persigalvojo smile.gif
noriupakalbėti
smile.gif+2010 03 09, 11:21-->
QUOTE(Mamyte smile.gif @ 2010 03 09, 11:21)
Sveikos  4u.gif

gal kas zino lt vardu berniukisku bet dviskiemeniu. pas mus pavarde gan ilga, tai vaikams renkame trumpus vardus smile.gif
pirmagimio vardas Benas wub.gif  na trumpinys kiek suprantu , nors esu girdejusi kad jis yra sventas ir ne trumpinys lietuvisko vardo-bet ar tikrai  blink.gif

antraji maziuka zadame pavadinti Roku, bet dar ne 100% apsisprendeme, ir ieskome kitu variantu. Norisi trumpo lietuvisko vardo. Taip pat patinka TADAS-bet musu gimineje jau yra toks vardas su tokia pavarde  verysad.gif  tai pat Tomas grazus, bet taip pat yra jau...

mano vardas vienas is reciausiu manau biggrin.gif Valdone, bet tikrai zinau, kad lietuviskas ir labai didziuojuosi juo dabar smile.gif man jis labai patinka, nors vaikysteje  ir paauglysteje kompleksavau del jo, ir visada maniau, kad pasikeisiu kai tik galesiu smile.gif

vyro vardas Arnas, nors teveliai is pradziu buvo pavadine Šarūnu, bet po menesio, kai registravo, tai ir persigalvojo smile.gif
*

1. Benas (06.16, 01.04), Benius, Benė (05.06) – hebrajų (senovės žydų):
„sūnus“
2. Rokas (08.16) – 1. sen. vokiečių: rohon „kautynių šauksmas“ + waltan „valdyti“; 2. anglų: rock „uola“.
3. Tadas (10.28), Tadė – hebrajų (sen. žydų): „drąsusis, ryžtingas“
4. Tomas (01.28, 03.07, 06.22, 07.03, 09.22, 11.21, 12.21, 12.29), Toma – hebrajų (sen. žydų): „dvynys“.

Šaltinis: day.lt

Mes kaip tik irgi ieškom savo mažiuliui vardo, bet kol kas man gražesni ilgesni lietuviški vardai.
O iš trumpų (dviskiemenių) tai galiu pasiūlyti: Audrius, Marius, Jūris, Joris, Aušrys, Vainius, Naglis, Girius, Tauras, Merkys, Rytis, Rytas, dar gal tiks visokie trumpiniai iš lietuviškų ilgų, nors man jie nelabai gražūs : Vydas, Vytas, Tautas ir t.t.
alezna
kaip jums vardas GEISTĖ
Arvena
QUOTE(alezna @ 2010 03 10, 18:36)
kaip jums vardas GEISTĖ
*

visai labai gražus 4u.gif
alezna
man iš pat pradžiu buvo idomu ir neiprasta ,bet jau dabar pripratome,jai 2 metukai bigsmile.gif
Niviuke
QUOTE(alezna @ 2010 03 10, 19:36)
kaip jums vardas GEISTĖ
*

gražus 4u.gif
BurbulasKT
Sveikutes smile.gif mes laukiam sunelio,bet niekaip neissirenkam vardo doh.gif gal galit ka nors pasiulyti? norim ko nors Lietuviso, bet nesudetingo,nes gyvenam uzsienyje ir nesinori,kad mazylio vardo aplinkiniai negali istarti unsure.gif
maidala
QUOTE(BurbulasKT @ 2010 03 26, 01:36)
Sveikutes  smile.gif  mes laukiam sunelio,bet niekaip neissirenkam vardo  doh.gif  gal galit ka nors pasiulyti? norim ko nors Lietuviso, bet nesudetingo,nes gyvenam uzsienyje ir nesinori,kad mazylio vardo aplinkiniai negali istarti  unsure.gif
*

na as tikiuosui kad turesim dar viena leliuka, ir jei bus berniukas norim pavadint Ugnium. Gal ir uzsienieciam nelabai sudetinga wink.gif
BurbulasKT
Ugnius? grazus vardas, bet vyrui nepatinka schmoll.gif is pradziu jam labai grazus dominykas buvo, po to nojus nieko pasidare, o dabar jam kazkodel deivydas istrigo galvon doh.gif jauciu isvarys jis mane is proto greiciau, nei varda vaikui issirinksim g.gif
R_S
Labukas, man kazkodel grazus ilgesni vardai: Tautvydas, Mantvydas, Manfredas. Ypac Tautvydas smile.gif

p.s. o ka manote apie mano varda Aušra? ar šiais laikais dar kas beduoda toki vardą savo dukrytėms? vaikystėj man jis nelabai patiko, bet dabar labai džiaugiuosi juo, nes nuolat vadina: Aušrelė, Aušrikė, Aušrytė smile.gif
admin*1
Tema uždaryta pasiekus maksimalų leidžiamą puslapių skaičių.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.