O Smilte tai tiktu mazytei kruopelytei
Migle man grazus bet as tokio neduociau
O Smilte tai tiktu mazytei kruopelytei QUOTE(rimulia12 @ 2009 06 12, 17:38) Mandrė, Mandrius trumpinys iš Mandravė, Mandravas iš lietuvių: man- (...)Mudrė lietuvių: mudri šauni, guvi Mąstautas (10.04), Mąstautė lietuvių: mąst- (mąstyti) + taut- (tauta) Mąstvilas (10.31), Mąstvilė lietuvių: mąst- (mąstyti) + vil- (viltis)
O kaip jums vardukas Elze?
Del lietuviskumo galima gincytis. Lietuviai ne lietuviskos rastijos ilga laika neturejo. Teko 16 amziaus knygeles bei archyvus nagrineti - nerase lietuviai lietuviskai. O velesniais amziais ir kultura Europos per Lenkija Lietuva eme. Ir zodziu kruva lietuvisku turime, kurie is tiesu nera tikrai lietuviski
O is zydu mes kruva varduku turime - kaip ir tikejima. Gi nesakom, kad musu krikscionybe ne lietuviu religija. O is kur ana atejo? Be to, istoriskai susiklosto tam tikru vardu paplitimas tam tikruose krastuose. Elze - vardukas, paplites Klaipedos kraste. QUOTE(claudija @ 2009 06 19, 20:22) Del lietuviskumo galima gincytis. Lietuviai ne lietuviskos rastijos ilga laika neturejo. Teko 16 amziaus knygeles bei archyvus nagrineti - nerase lietuviai lietuviskai. O velesniais amziais ir kultura Europos per Lenkija Lietuva eme. Ir zodziu kruva lietuvisku turime, kurie is tiesu nera tikrai lietuviski O is zydu mes kruva varduku turime - kaip ir tikejima. Gi nesakom, kad musu krikscionybe ne lietuviu religija. O is kur ana atejo? Be to, istoriskai susiklosto tam tikru vardu paplitimas tam tikruose krastuose. Elze - vardukas, paplites Klaipedos kraste. kad ir paplitęs - jis nuo to netampa lietuviškos kilmės vardu.... QUOTE(Onora @ 2009 06 20, 11:19) ai va šitaip ane nu tada pagal jus visi vardai lietuviški kurie naudojami Lietuvoje ir Klaidai ir Džanetos ir Markai? nu ne šiandiena - bet po 10 metų - bus jei populiarės Mano galva - tikri lietuviški vardai yra kurių KILMĖ LIETUVIŠKA...... o ne priklausomai nuo populiarumo
Na tuomet gal tema nelabai tiksliai pavadinta - reiktu, kad ji skambetu mazdaug taip: ,,lietuviskos darybos vardai" ar ,,lietuviu kilmes vardai" ar panasiai.
Juk lietuviu kalboje tiek daug svetimybiu is lenku, rusu, baltarusiu, o dabar ir anglu, vokieciu kalbu. Vistik sakom, kad kalbam lietuviskai: pvz. tas pats zodis kompiuteris - yra lietuvu kalbos zodis, t.y. lietuviskas zodis. Bet jo kilme - ne lietuviska. Lygiai tas pats ir kalbant apie vardus. Jei turime omeny lietuviska varda - turime omeny gramatiskai taisyklinga, bet jokiu budu nebutinai lietuviu kalbos darybos zodi Siulau tikslinti temos pavadinima, kad nekiltu gincu.
sprendžiate mokslininkų jau išspręstą klausimą
QUOTE(Cikadelė @ 2007 06 10, 10:47) ********************************************************
I. Senieji lietuviški (ir kitų baltų tautų) vardai: 1. Dvikamieniai dūriniai: Tautvydas, Tautvydė. 2. Dvikamienių vardų trumpiniai: Gintas, Gintė. 3. Vediniai iš trumpinių: Vaidotas, Vaidotė. 4. Apeliatyviniai vardai: Balčius, Vanagas, Vanagė. II. Krikščioniški krikštavardžiai: 1. Herbrajiški: Jonas, Ieva, Elzė. 2. Graikiški: Andrius, Kotryna. 3. Lotyniški: Augustinas, Valerija. 4. Germaniški: Arnoldas, Gertrūda. 5. Slaviški: Česlovas, Kazimiera. 6. Kitų kalbų: Ksaveras, Brigita. III. Naujieji lietuviški vardai: 1. Mitologiniai: Laima, Vaižgantas. 2. Literatūriniai: Šarūnas, Živilė. 3. Vietovardiniai: Neringa, Nemunas. 4. Etnoniminiai: Aistis, Notangė. 5. Nauji vardai, padaryti iš senųjų lietuviškų vardų sandų: Alginta, Algintas. 6. Nauji apeliatyviniai ir verstiniai vardai: Audrius, Rytė; Danguolė, Laimis. IV. Naujieji skolintiniai vardai: 1. Anksčiau Lietuvoje nevartoti vardai: Astrida, Edgaras. 2. Lietuvoje vartojamų vardų svetimų kalbų variantai ar trumpiniai: Lolita, Žanas. Pagal Kuzavinis K., Savukynas B. Lietuvių vardų kilmės žodynas. Vilnius: MELI, 2007.
Man tai baisiai idomu, kaip yra su trumpiniais, sutinku, kad Elze is Elzbietos, bet ar to trumpinio atsiradimas ar vertimas, kaip cia pavadinti geriau siejamas su Lietuva, ar visai nesiejamas?
pvz. is day.lt: Janis, Janė latviškas vardas plg. lietuvių Jonas iš hebrajų (sen. žydų) : Jahvės (dievo) išklausytas, palaimintas varda Jonas, visvien siejame tik su LT, nors galybe atitikmenu visose kalbose yra nuo Hanso, Ivano ir pan. Tie mokslininkai apie tuos trumpinius kaip ir nelabai sneka, apie ju autentiskuma, kiek kadais teko vartyti sia knyga, tai paminimi trumpiniai, vardo ir ju paplitimo regionai Lietuvoje, tai keldel negalima vardo laikyti ne lietuviskos kilmes, bet lietuvisku??? Kodel tada yra isskiriami "Mazosios Lietuvos vardai" jei jei irgi dazniausiai tera tik trumpiniai-vediniai ir kitos kilmes vardu???
na, vardo sutrumpinimas jo kilmės nepakeičia. tiesiog tai yra lietuviškas nelietuviškos kilmės vardo trumpinys. t.y. mes tą vardą taip trumpiname, o vardas lieka nelietuviškos kilmės. na, koks Amerikos lietuvių vaikas gali nebemokėti lietuviškai, tačiau jis lieka lietuvis, jeigu jo abu tėvai lietuviai. žinoma, klausimas, su kuo jis pats save tapatins, bet 2 lietuviams prancūzas negims
tai del vardo kilmes, reiksmes as sutinku, bet man taip pat atrodo kad trumpinys Elze yra labiau lietuviskas nei Liza
QUOTE(Onora @ 2009 06 22, 08:11) tai del vardo kilmes, reiksmes as sutinku, bet man taip pat atrodo kad trumpinys Elze yra labiau lietuviskas nei Liza tai taip, trumpinys lietuvių. bet Elzė vis tiek išlieka nelietuviško kilmės vardas, na, jis juk neįgauna lietuviškos reikšmės, tik prieskonį - kad iš Mažosios Lietuvos atkeliavo
As labai patenkinta, kad mano mazes yra Egle ir Rasa.
Kai GN pasakiau vardus gydytojos labai nustebo, kad dar duodami normalus paprasti ir be jokiu mantrybiu vardai. Juk ne vardai zmones daro ispudingus, o ju darbai PS pasakiau, kaip is svento rasto QUOTE(Keja @ 2009 06 29, 13:07) As labai patenkinta, kad mano mazes yra Egle ir Rasa. Kai GN pasakiau vardus gydytojos labai nustebo, kad dar duodami normalus paprasti ir be jokiu mantrybiu vardai. Juk ne vardai zmones daro ispudingus, o ju darbai PS pasakiau, kaip is svento rasto labai grazus mergyciu vardai
šiandiena šeimos rate išrutuliojome vakaro temą
Manau, kad populerūs .
QUOTE(Daila @ 2009 07 12, 00:16) šiandiena šeimos rate išrutuliojome vakaro temą iš tikrūjų vardas Jonas nėra lietuviškas, nors ir populerus. ir tema tokia yra
Taip, tikrai populiarūs, ypač tarp Lietuvos patriotų.
kaip gime musu atzalele mes daug negalvojom ir neiskojom kazkokiu imantriu vardu, o norejom tradicinio lietuvisko, Vytautas.Kaip uzregistravom 2002 tai mergina kuri isdave mums gimimo liudijima, mus patikimo kad teveliai retai kada duoda tradicinius vardus.
QUOTE(Daila @ 2009 07 12, 13:15) kaip gime musu atzalele mes daug negalvojom ir neiskojom kazkokiu imantriu vardu, o norejom tradicinio lietuvisko, Vytautas.Kaip uzregistravom 2002 tai mergina kuri isdave mums gimimo liudijima, mus patikimo kad teveliai retai kada duoda tradicinius vardus. tradicijos karts nuo karto keičiasi: 1612 m. Vilniuje tarp populiariausių mergaičių vardų buvo - Kristina, Kotyna, Ieva, Sofija - kuo ne mūsų laikai? QUOTE(Daila @ 2009 07 12, 01:16) šiandiena šeimos rate išrutuliojome vakaro temą http://www.bernardinai.lt/index.php?url=articles/91656
Birutė-nepopuliarus
Koks is viso skirtumas populiarus - nepopuliarus vardas? Svarbiausia kad skambetu graziai, turetu kazkokia simboline prasme, tevams patiktu ir vaikui geda nebutu. Kitokie vardu kriterijai tik juoka kelia
Iš "Gimdymo istorijų" skyrelio:
DOVALDAS lietuvių: do- (dotas, dovis davimas) + vald- (valdyti) (iš www.day.lt). Labai gražus vardukas
Kaip jums Vaiva (mano vardas
Daug kas sako, kad gražus, bet kažkodėl mažai kas savo dukras taip vadina. Anyway, aš esu lietuvė, tai turbūt man neturėtų labai rūpėt ta suomiška reikšmė Aš pati nepasakyčiau, kad tai mano mėgstamiausias vardas, bet jis lietuviškas, o tai man labai patinka. QUOTE(Liepa88 @ 2009 08 26, 19:02) Kaip jums Vaiva (mano vardas Daug kas sako, kad gražus, bet kažkodėl mažai kas savo dukras taip vadina. Anyway, aš esu lietuvė, tai turbūt man neturėtų labai rūpėt ta suomiška reikšmė Aš pati nepasakyčiau, kad tai mano mėgstamiausias vardas, bet jis lietuviškas, o tai man labai patinka. Na, Jūsų vardukas net savo operą turi: Vytauto Klovos operą "Vaiva". Atrodo, kad buvo dažnesnis prieš kokius 20 metų - turiu tokio amžiaus dvi pažįstamas, dar vieną - vyresnę. Malonu, kad Jums lietuviškas vardas yra vertybė - dabar tai retoka, dauguma nori supanašėti, ištirpti be pėdsako globalizacijos jūroje
Šiuo metu esam vardų galvojimo įkarštyje. Kažkaip MB pozicija yra tokia, kad prie ilgesnės pavardės rinkti trumpą vardą, na ir man pačiai gražiau, kai vardas netrumpinamas. Taigi kai anksčiau šitą temą skaičiau, tai nemažai gražių vardų buvo, kai reik savo vaikui išrinkti, kažkaip niekas netinka.
Kažkaip mintys dabar sukasi ties Joriu, Jūriu, vakar kažkodėl šovė galvon, kad gražu būtų Vilnius O kaip yra su tais trumpiniais. Man labai prie širdies vardas Dovilas, na bet lyg ir per ilgas. Ar galima būtų teigti, kad jo trumpinys būtų Dovas? Bet Day.lt Dovą aiškina kaip Dovydo trumpinį, o tai jau man netinka.
mergaites vardas gražiausias yra Milda[senovinis meilės deivės vardas],o berniuko Liutauras.
Išgirdau man visai gražų lietuvišką vardą Vainora.. gali būti ir Vainorė
Man idomus tokie vardai - nevardai, arba seni lietuviski:
Vyšnia, Ramunė, Katre, Uoga, Eglė, Dobilas, Smilga..
Gabija, Vykantas. Grazus lietuviski vardai.
Sveikos
gal kas zino lt vardu berniukisku bet dviskiemeniu. pas mus pavarde gan ilga, tai vaikams renkame trumpus vardus pirmagimio vardas Benas antraji maziuka zadame pavadinti Roku, bet dar ne 100% apsisprendeme, ir ieskome kitu variantu. Norisi trumpo lietuvisko vardo. Taip pat patinka TADAS-bet musu gimineje jau yra toks vardas su tokia pavarde mano vardas vienas is reciausiu manau vyro vardas Arnas, nors teveliai is pradziu buvo pavadine Šarūnu, bet po menesio, kai registravo, tai ir persigalvojo QUOTE(Mamyte Sveikos gal kas zino lt vardu berniukisku bet dviskiemeniu. pas mus pavarde gan ilga, tai vaikams renkame trumpus vardus pirmagimio vardas Benas antraji maziuka zadame pavadinti Roku, bet dar ne 100% apsisprendeme, ir ieskome kitu variantu. Norisi trumpo lietuvisko vardo. Taip pat patinka TADAS-bet musu gimineje jau yra toks vardas su tokia pavarde mano vardas vienas is reciausiu manau vyro vardas Arnas, nors teveliai is pradziu buvo pavadine Šarūnu, bet po menesio, kai registravo, tai ir persigalvojo 1. Benas (06.16, 01.04), Benius, Benė (05.06) hebrajų (senovės žydų): sūnus 2. Rokas (08.16) 1. sen. vokiečių: rohon kautynių šauksmas + waltan valdyti; 2. anglų: rock uola. 3. Tadas (10.28), Tadė hebrajų (sen. žydų): drąsusis, ryžtingas 4. Tomas (01.28, 03.07, 06.22, 07.03, 09.22, 11.21, 12.21, 12.29), Toma hebrajų (sen. žydų): dvynys. Šaltinis: day.lt Mes kaip tik irgi ieškom savo mažiuliui vardo, bet kol kas man gražesni ilgesni lietuviški vardai. O iš trumpų (dviskiemenių) tai galiu pasiūlyti: Audrius, Marius, Jūris, Joris, Aušrys, Vainius, Naglis, Girius, Tauras, Merkys, Rytis, Rytas, dar gal tiks visokie trumpiniai iš lietuviškų ilgų, nors man jie nelabai gražūs : Vydas, Vytas, Tautas ir t.t.
kaip jums vardas GEISTĖ
man iš pat pradžiu buvo idomu ir neiprasta ,bet jau dabar pripratome,jai 2 metukai
Sveikutes
QUOTE(BurbulasKT @ 2010 03 26, 01:36) Sveikutes na as tikiuosui kad turesim dar viena leliuka, ir jei bus berniukas norim pavadint Ugnium. Gal ir uzsienieciam nelabai sudetinga
Ugnius? grazus vardas, bet vyrui nepatinka
Labukas, man kazkodel grazus ilgesni vardai: Tautvydas, Mantvydas, Manfredas. Ypac Tautvydas
p.s. o ka manote apie mano varda Aušra? ar šiais laikais dar kas beduoda toki vardą savo dukrytėms? vaikystėj man jis nelabai patiko, bet dabar labai džiaugiuosi juo, nes nuolat vadina: Aušrelė, Aušrikė, Aušrytė
Tema uždaryta pasiekus maksimalų leidžiamą puslapių skaičių.
|