Sveiki, domintu, ar yra kokie nors esminiai pasikeitimai autoriniu sutarciu sudaryme.aciu
Ziurint nuo kada tu pakeitimu nezinai
aš dirbu vienam darbe ir turiu kitokio darbelio su autorine sutartimi, kur tai imponuoja, kada kur reikai minėti, kad dar dirbi pagal autorinę, kada tai turi įtakos ir t.t., paaiškinkit plačiau apie tą sutartį.Ar tie gauti pinigai už atliktus darbus prisipliusuoja, pvz., imant paskolą, ar reikės kažką pildyt deklaruot, VMI, kai reiks pažymų ir t.t.?
laukiam laukiam atsakymo, oi
Imant paskola tie pinigai pliusuojasi, pajamas gautas pagal autorines sutartis reikia deklaruoti VMI (turejai deklaruoti, kai pildei deklaracijas). Pazyma atnesi is tos istaigos, kurioje turejai sutarti - tiksliau banke pasakys tiksliai is kur ta pazyma atnesti. Sekmes.
bet jei iš tos autorinės sutarties gaunu tik po porą šimtų į pusmetį ar metus, ar būtina deklaruot, aš nedeklaravau, tai kas bus?
jei pagal ta sutarti pajamu mokesti isskaiciavo ir sumokejo Uzsakovas, tai tau nera butina deklaruoti tu pajamu, kadangi tai turejo padaryti butent tas darbdavys, t.y. Uzsakovas. Kiek pamenu, tai taip
Nu dabar tikisliai neprisimenu, bet man atrodo, kad jei pajamu gavai is autoriniu sutarciu, tai reikejo deklaruoti, nors ir kelis simtus (kaip ir dividendus - nors ir 10 Lt). Bet tu geriau nueik i VMI puslapi - ten yra telefonai visu apskriciu ir pabandyk bet kuriuo paskambinti ir paklausti, tai tau tiksliai pasakys. O kas bus jei reikejo ir nedeklaravai - nezinau Tiesa, tu gi gali patikslinti savo deklaracija, kol dar nevelu.
iki kada dar galima patikslinti?
O aš norėčiau sužinoti, jei dirbant tik pagal autorines ir moki pats sodrai iš savo kišenės, ar gaučiau tarkim motinystės pašalpą , jei išeičiau į dekretą?
nezinau ka moki sodrai. Jei draudiesi tik bazinei pensijai, tai nieko negausi Yra galimybe draustis savanorisku draudimu. Dar pries pirma vaika juo domejausi ir nutariau, kad geriau tas draudimines imokas moketi i nuosava kojine, tuomet daugiau ir dekretiniu bus
tai iki kada galima dar patikslinti deklaracija, SiDo?
Kas gavot tik A grupes pajamas, (is principo tai tos pajamos, kur ne pats asmuo sumoka sumoka pajamu mok., o uz ji sumoka (darbo uzmok. pvz), tai deklaruoti neprivaloma. Taip pat yra istatyme isvardintos ir kitos pajamos su ribotais dydziais, kuriu irgi deklaruoti neprivaloma. pvz
1)anksčiau kaip prieš trejus metus iki pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn )įsigytą nekilnojamąjį daiktą ir/ar teisiškai įregistruotą (registruotiną) kilnojamąjį daiktą, jeigu pajamų, gautų už tokio daikto (daiktų) pardavimą ar kitokį perleidimą nuosavybėn, suma nėra didesnė kaip 10.000 Lt; 2)kitą turtą, jeigu pajamų ir jo įsigijimo kainos skirtumas nėra didesnis kaip 24 pagrindinių NPD suma - 6960 Lt. Bet pvz jei gavot dovanu nekilnojama turta, kurio verte virs 10000 Lt, turejote deklaruoti. L. daug infor yra VMI.lt puslapyje. Tai gavusios autorini atlyginima, kai sumoketas pajamu mok, irgi neprivalejo deklaruoti. Nebent noretumete susigrazinti pinigelius uz gyvybes draudima, paskolu paluk, moksla ir pan.
o deklaracija gali patikslinti bet kada, kol VMI nesuseke, kad pateikei klaidingus duomenis
aciu
Sveikos mamkos,
Parduodu buta ir noriu pasimti rankpinigius, va viena beda, kad neturiu tokios sutarteles pavyzdzio. Gal kuri galetumete padeti a?
Aciu jau gavau, jei kam reikia kreipkites
Norėčiau sužinoti, ar galima nutraukti autorinę sutartį? Ji sudaryta pusei metų ir įvardinti keli darbai. Jeigu atlikta tik dalis darbų, ar gali būti kokios sankcijos, netesybos, ar pan? Ačiū!
o man idomu, ar galiu budama vaiko auginimo atostogose iki 1 m dirbti pagal ilgalaike autorine sutarti. Autorine sutartis sudaryta su tuo paciu darbdaviu, is kurio isejau i dekretines? Ar tai neatsilieps mokamiems pinigams?
Bent mano ziniomis esant motinystes atostogose iki 1 metu autoriniu sutarciu sudarineti bei dirbti pagal jas nera galima - as savo darbovieteje taip issiaiskinau
blogaiiiii... o kazi kodel? juk tai ne pastovios pajamos?
Nu nifiga....aš pati dirbau ir krūva mano pažystamų mamkų dirbo... Aišku kai tokia krūva dezinformacijos- teko prieš tai į sodrą skambintis ir aiškintis: negalima dirbt tik toj pačioj įmonėj tose pačiose pareigose.... bet kas ten suseks- galima tą patį darbą kitaip užvadint- ir vsio. Bent jau aš taip dariau
Kai man reikėjo, aš irgi domėjausi. Tuo metu Sodra paaiškino, kad reikia pranešti sudarius darbo sutartį ir tada mokėjimai nutraukiami. Visos kitos pajamos - pagal patentus, honorarai, autorinės neturi reikšmės.
Dabar po gyventojų pajamų mokesčio įstatymo įsigaliojimo kažkiek keitėsi dauguma pašalpų mokėjimo tvarkų. Ar keitėsi motinystės/tevystės pašalpos mokėjimo tvarka nežinau. Kai man reikėjo, visą informaciją radau www.sodra.lt. Ten taip pat yra e-mail ir telefonai, kuriais galima kreiptis dėl su klausimais. QUOTE Sveikos mamkos, Parduodu buta ir noriu pasimti rankpinigius, va viena beda, kad neturiu tokios sutarteles pavyzdzio. Gal kuri galetumete padeti Man tokia pati problema. Reikia tokios sutarties pavyzdzio, kiek anksciau minejo hobo, tokie susitarimai galioja ir be notaro tvirtinimo? Atsiuskite prasau ir man pavyzdi
labai prasau pavyzdzio sutarties del rankpinigiu! kas galite padeti, skubiai reikia!
Parduodant nekilnojamą daiktą-butą būtina notarinė sutarties forma, todėl rankpinigių sutartimi negalima užtikrinti šio sandorio. Pateikiu LR Civilinio kodekso citatą šiuo klausimu.
6.98 straipsnis. Rankpinigių samprata 1. Rankpinigiais laikoma pinigų suma, kurią viena sutarties šalis pagal sudarytą sutartį jai priklausančių mokėti sumų sąskaita duoda antrajai šaliai, kad įrodytų sutarties egzistavimą ir užtikrintų jos įvykdymą. 2. Rankpinigiais negali būti užtikrinama preliminarioji sutartis, taip pat sutartis, kuriai pagal įstatymus privaloma notarinė forma. 6.99 straipsnis. Susitarimo dėl rankpinigių forma 1. Susitarimas dėl rankpinigių, neatsižvelgiant į jų dydį, turi būti rašytinis. 2. Rašytinės formos nesilaikymas susitarimą dėl rankpinigių daro negaliojantį. 6.100 straipsnis. Rankpinigiais užtikrintos sutarties neįvykdymo pasekmės 1. Jeigu už sutarties neįvykdymą atsako davusi rankpinigius šalis, rankpinigiai lieka antrajai šaliai. Jeigu už sutarties neįvykdymą atsako gavusi rankpinigius šalis, ji privalo sumokėti antrajai šaliai dvigubą rankpinigių sumą. 2. Be to, šalis, kuri atsako už sutarties neįvykdymą, privalo atlyginti antrajai šaliai nuostolius, įskaitant rankpinigius, jeigu sutartyje nenumatyta ko kita. |