laba diena ,norejau paklausti patarimo apie 2m berniuka kuris uzsispyrusiai nenori valgyti ,perkanda keleta kasniuku ir nori begti nuo stalo .Labai letai valgo ,o nusedeti ant vietos sunku ,specialiai laiko burnoje.gal galite patarti koki nors buda kaip man ji pergudrauti ar surasti koki nors rezima ar dienotvake,maitinimo buda koki nors.Seip jis visada buvo prastai valgantis ir yra smulkaus sudejimo.
QUOTE(Laima100 @ 2006 09 19, 19:02) laba diena ,norejau paklausti patarimo apie 2m berniuka kuris uzsispyrusiai nenori valgyti ,perkanda keleta kasniuku ir nori begti nuo stalo .Labai letai valgo ,o nusedeti ant vietos sunku ,specialiai laiko burnoje.gal galite patarti koki nors buda kaip man ji pergudrauti ar surasti koki nors rezima ar dienotvake,maitinimo buda koki nors.Seip jis visada buvo prastai valgantis ir yra smulkaus sudejimo. Nors ir ziauriai atrodo, bet pabandyk palaukti, kol jis isalks ir pats paprasys.Neprievartauk. Dar yra sakoma, kad valgyti (ir ypac pagal maisto eiliskuma), reikia mokytis is vaiku. Na, kaip mes valgome pagal kraujo grupes, kazkam bulviu negalima, kazkam agurku, kazkam mesos... Vaikas pats zino, ko jam galima ir ko ne. Bet mes grudame valgyk, sveika ir po to sugadiname, padarome tokiais, kaip ir mes. Manasis pirma suvalgo mesyte, veliau darzoves, o bulvytes jis daznai palieka. Neduok saldumynu, visiskai ju atsisakyk, duok daugiau gerti sulciu, ypac jos geros vokieciu parduotuvese, pas mus Klaipedoje yra "Jusko" ir "Tomas pchilips".
Jeigu vaiko svoris yra normos ribose, atsizvelgiant i ugi ir amziu, tai nieko nereikia daryti.
Musu dukrytei greit metukai,sveriam 9,500kg valgom tik misinuka,su kosytemis vargstam,nemegsta ji ju,bet kad ir kiek ismetam visvien gaminu ir gaminsiu,kad ir po truputuka suvalgome
esu girdėjus teiginį, kad žmogaus skonis keičiasi kas septyneri metai. man panašiai buvo -- vaikystėj nevalgiau juodai. ko tik tėvai nedarė kad aš valgyčiau -- ir gražiuoju, ir piktuoju, ir vitaminais visokiais šėrė. dar buvau išranki -- nepripažinau kai kurių daržovių, padažų, produktai lėkštėj negalėjo liestis -- žodžiu visokių nesąmonių. paauglystėj tapau abžora -- rijau beveik viską, išskyrus tai kas tikrai buvo neskanu. o kažkur nuo dvidešimt pasidariau gurmanė -- ant egzotikos patraukė.
Sveikos mergaites, pasidalinsiu savo patirtimi. Neseniai skaiciau knyga apie vaiku mityba ir isbandziau ant savo vaiko, bei pazistamu nevalganciu vaiku. Tikrai daugumoje atveju pasitvirtino. Jei nera medicininiu indikaciju vaiko nevalgymui (pvz anemija ar kt ligos), tai dazniausia vaikai nevalgo kadangi jiems atsibosta tie patys iprasti maisto produktai, kuriuos jus ruosiate. Vaiku meniu turi buti labai ivairus ir vis kitokio skonio. Kai perskaiciau, tai pamaniau kad tai padaryti neimanoma, paruosti tiek daug ir ivairiu patiekalu. Taciau, kai pradejau dometis tai ir fantazijos atsirado ir atrdadau labai daug idomiu receptuku skirtu patiems maziausiems ir ne tik.
QUOTE(Jureja @ 2009 04 11, 22:20) Sveikos mergaites, pasidalinsiu savo patirtimi. Neseniai skaiciau knyga apie vaiku mityba ir isbandziau ant savo vaiko, bei pazistamu nevalganciu vaiku. Tikrai daugumoje atveju pasitvirtino. Jei nera medicininiu indikaciju vaiko nevalgymui (pvz anemija ar kt ligos), tai dazniausia vaikai nevalgo kadangi jiems atsibosta tie patys iprasti maisto produktai, kuriuos jus ruosiate. Vaiku meniu turi buti labai ivairus ir vis kitokio skonio. Kai perskaiciau, tai pamaniau kad tai padaryti neimanoma, paruosti tiek daug ir ivairiu patiekalu. Taciau, kai pradejau dometis tai ir fantazijos atsirado ir atrdadau labai daug idomiu receptuku skirtu patiems maziausiems ir ne tik. Vau,ydomios naujienos
Sveikutes
QUOTE(Donata444 @ 2009 04 12, 20:44) Sveikutes Aciu uz palaikyma,gyditoja irgi sako,kad viskas gerai,bet ji mano tokia bitute
Jureja dėja, mano vaikui sunku ypač naujo maisto duoti, jis uosto žiūrinėja ir labai labai sunkiai išragauja kas naujo, valgo tik verčiamas kitokiu atveju gali visiškai nieko nevalgyti per diena trijų metų net esame dėl to gulėję ligoninėje, o kodėl nevalgo neaišku
QUOTE(Laima100 @ 2006 09 19, 17:02) laba diena ,norejau paklausti patarimo apie 2m berniuka kuris uzsispyrusiai nenori valgyti ,perkanda keleta kasniuku ir nori begti nuo stalo .Labai letai valgo ,o nusedeti ant vietos sunku ,specialiai laiko burnoje.gal galite patarti koki nors buda kaip man ji pergudrauti ar surasti koki nors rezima ar dienotvake,maitinimo buda koki nors.Seip jis visada buvo prastai valgantis ir yra smulkaus sudejimo. tokie jau tie vaikai,mano abi nevalgiukes,sveria mazai,bet prievarta mielas nebusi,nenori nereikia,mazoji dvieju metu 4 menesiu sveria9,400 o didzioji šešių metų ir keturių mėnesių sveria 17 QUOTE(Roga @ 2009 04 16, 20:59) Jureja dėja, mano vaikui sunku ypač naujo maisto duoti, jis uosto žiūrinėja ir labai labai sunkiai išragauja kas naujo, valgo tik verčiamas kitokiu atveju gali visiškai nieko nevalgyti per diena trijų metų net esame dėl to gulėję ligoninėje, o kodėl nevalgo neaišku Taigi, musu gydytoja irgi ta pati sako, kad jei tevai nevalgus mazi buvo, nereik noret ir is vaiko, kad but valgus
šiokios tokios auksinės taisyklės, kurios galbūt padės suprasti nevalgiukus ir padėti (jei reikia) tapti valgiukais
1.Kiekvienas mūsų turi skirtingus poreikius maisto kiekiui, skoniui, išvaizdai. Ne tik suaugusieji, bet ir vaikai! 2. Vaiko niekada nemaitinkite per prievartą. Vaikas gali būti nevalgęs tiek dienų, kiek jam yra metų (bet turi gerti). Alkis yra geras problemų sprendėjas. Nekalbu apie tokius kraštutinumus, kaip priverstinis badavimas. 3.Nebarkite, jei kelis kartus blogiau valgė ir nežadėkite dovanų, kad daugiau suvalgytų. Nes gali pradėti manipuliuoti. Dar blogiau, kai žadate, bet pažado neįvykdote. 4. Neskubinkite, negreitinkite valgymo mokslo ir paties valgymo proceso. Vaikui ateina toks periodas, kai nori susipažinti, jam įdomi maisto tekstūra, kvapas, skonis, išvaizda ir pan. Tam gali pasitelkti įvairius bandymus. 5. Nebarkite už tai, kad valgydamas išsitepė ar jus ištepė. Tai gali būti susipažinimo su maistu dalis (aptarta 4). 6. Vienerių metų nesulaukęs nevalgantis vaikas dar negali suprasti, kodėl mama pyksta, kad jis atsisako maisto. Jis juk nežino ir nesupranta, kai jūs stengėtės ruošdama maistą, kiek laiko sugaišote ir pan. Todėl Jūs, suaugusieji, esate atsakingi už taikų problemų sprendimo būdą. 7. Siekite, kad vaikas sėstų valgyti gerai nusiteikęs, nebūtų pavargęs, suirzęs, sudirgintas. Pakalbinkite jį prieš tai, papokštaukite, pažaiskite. Valgymas neturi asocijuotis su kažkuo nemaloniu. 8. Nuo 2,5 metų vaiką įtraukite į pasiruošimą valgymui. Vaikas gali padėti rinktis produktus parduotuvėje (pvz., iš nurodytų 3 sūrelių, leiskite išsirinkti vienos rūšies), gali padėti gaminti, paruošti stalą, padėti plauti indus ir pan. Nepamirškite vaiko pagirti už pastangas. 9. Tarp maitinimų (pusryčių, priešpiečių, pietų, pavakarių ir vakarienės) neduokite užkandžių. Nieko nuostabaus jei prisivalgys traškučių, saldainių, o paskui nenorės pietų. Stebėkite, kiek skysčių vaikas suvartoja. Kartais išgeriama jų labai daug, todėl valgyti ir nesinori, o kalorijų gautų (pvz. iš pieno) dažnai pakanka. 10. Stenkitės maitinti visada tuo pačiu laiku ir toje pačioje vietoje. Kad būtų tam tikra struktūra ir vaikas žinotų, kad jo dienotvarkėje tada ir tada yra valgymas. Galima kartu tą dienotvarkę paruošti piešiant ją ir paskui pakabinti matomoje vietoje. 11. Iki 2,5 metų vaiką sodinkite valgyti tuomet, kai pirmasis patiekalas jau padėtas ant stalo. Kad sėdimasis prie stalo vaikui asocijuotųsi su maistu. 12. Ant stalo visuomet turėtų būti tik vienas patiekalas. Nes kitų spalvos, kvapai, pateikimas gali traukti dėmesį. 13. Valgant neleiskite atsikelti nuo stalo ir pradėti žaisti arba tai daryti sėdint prie stalo. Jei vaikas pasakė, jog valgyti nenori, dar pasiūlykite. Jei atsakymas nepasikeitė - jo lėkštę nuo stalo nuimkite. Jei mažasis valgytojas mano, kad apsigalvojo - vėl padėkite, bet jei ir tada nevalgo - nuimkite lėkštę galutinai. Valgymas visada turi turėti aiškią pradžią ir pabaigą. 14. Visada smagiau valgyti iš lėkščių, ant kurių dugno nupaišyti smagūs paveikslėliai. 15. Visada padeda fantazija ir kantrybė QUOTE(Roga @ 2009 04 16, 20:59) Jureja dėja, mano vaikui sunku ypač naujo maisto duoti, jis uosto žiūrinėja ir labai labai sunkiai išragauja kas naujo, valgo tik verčiamas kitokiu atveju gali visiškai nieko nevalgyti per diena trijų metų net esame dėl to gulėję ligoninėje, o kodėl nevalgo neaišku laba, atrodo, kad pasakotum apie maniškę
sveiki
Shokoladka, labai naudingi patarimai o kaip reiketu elgtis su puses metu vaikuciu, kuris dar tik pradeda ragauti koses? pirmos 2 savaites buvo labai dziaugsmingos, nes mazylis laukdavo kiekvieno saukstelio, valge su dideliu apetitu.. ir viena diena nustojo.. bandziau siulyti kitokiu kosyciu, keisti maitinimo laika, vieta, valgymas pries TV, zodziu daug ka.. bet vistiek rezultatas tas pats- kiek suvalgo, tai tik apgaules budu (max 40g), ima zaisliuka, issizioja ji isideti i burnyte ir tuo momentu idedu sauksteli.. kaip tureciau elgtis? ar siulyti toliau, nors ir nevalgo, ar nustoti siulyti visai ir laukti kol parodys nora pats? QUOTE(Tian @ 2010 02 19, 15:52) kaip tureciau elgtis? ar siulyti toliau, nors ir nevalgo, ar nustoti siulyti visai ir laukti kol parodys nora pats? ieskojau daug informacijos, ir viena visai priimtina atsakyma vistik suradau, tai gal pasidalinsiu ir su jumis, (gal ir psichologe prisijungs) "Stengdamiesi suprasti ir reaguoti i vaiko siunciamus signalus padekime jam suformuoti sveikus valgymo iprocius. Kai vaikas rodo, kad jau pavalge, bet suaugusieji toliau ji maitina, mazylis gali suprasti, kad jo pojuciai nera svarbus ir jais pasitiketi negalima. Del tokio suaugusiuju elgesio jis gali nesusivokti, kada jau pavalge, o kada tevera alkanas, todel veliau gali kilti valgymo problemu"
Manasis nustojo valgyti visai. Nei kas anksciau patikdavo, nei aisku ko nors naujo, numete per pastariasias pora sav 1kg. O juk ir taip budamas 2,5 metuku nesioja rubus metais mazesniems skirtus. Kaip jusu nevalgiukams sekasi? Gal kuri nors mamyte turi nauju laimejimu, gal ka naujo paragavot?
Mano irgi nevalge...jau galvojau,kad vaikas vegetaras bus
Dar vaikas gerai valgo,kai ziuri filmuka.Jau kai nevalgymo diena - jungiu multika ir tada kerta,kad ausys linksta. |