Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: nevalgiukas
Supermamų klubas > Konsultacijų centras > Klausimas vaikų psichologui
Laima100
laba diena ,norejau paklausti patarimo apie 2m berniuka kuris uzsispyrusiai nenori valgyti ,perkanda keleta kasniuku ir nori begti nuo stalo .Labai letai valgo ,o nusedeti ant vietos sunku ,specialiai laiko burnoje.gal galite patarti koki nors buda kaip man ji pergudrauti ar surasti koki nors rezima ar dienotvake,maitinimo buda koki nors.Seip jis visada buvo prastai valgantis ir yra smulkaus sudejimo.
aukseklaipeda
QUOTE(Laima100 @ 2006 09 19, 19:02)
laba diena ,norejau paklausti patarimo apie 2m berniuka kuris uzsispyrusiai nenori valgyti ,perkanda keleta kasniuku ir nori begti nuo stalo .Labai letai valgo ,o nusedeti ant vietos sunku ,specialiai laiko burnoje.gal galite patarti koki nors buda kaip man ji pergudrauti ar surasti koki nors rezima ar dienotvake,maitinimo buda koki nors.Seip jis visada buvo prastai valgantis ir yra smulkaus sudejimo.
*

Nors ir ziauriai atrodo, bet pabandyk palaukti, kol jis isalks ir pats paprasys.Neprievartauk. Dar yra sakoma, kad valgyti (ir ypac pagal maisto eiliskuma), reikia mokytis is vaiku. Na, kaip mes valgome pagal kraujo grupes, kazkam bulviu negalima, kazkam agurku, kazkam mesos... Vaikas pats zino, ko jam galima ir ko ne. Bet mes grudame valgyk, sveika ir po to sugadiname, padarome tokiais, kaip ir mes. Manasis pirma suvalgo mesyte, veliau darzoves, o bulvytes jis daznai palieka. Neduok saldumynu, visiskai ju atsisakyk, duok daugiau gerti sulciu, ypac jos geros vokieciu parduotuvese, pas mus Klaipedoje yra "Jusko" ir "Tomas pchilips".
Psichologe
Jeigu vaiko svoris yra normos ribose, atsizvelgiant i ugi ir amziu, tai nieko nereikia daryti.
raganiuketuke
Musu dukrytei greit metukai,sveriam 9,500kg valgom tik misinuka,su kosytemis vargstam,nemegsta ji ju,bet kad ir kiek ismetam visvien gaminu ir gaminsiu,kad ir po truputuka suvalgome wub.gif

sena niekšė
esu girdėjus teiginį, kad žmogaus skonis keičiasi kas septyneri metai. man panašiai buvo -- vaikystėj nevalgiau juodai. ko tik tėvai nedarė kad aš valgyčiau -- ir gražiuoju, ir piktuoju, ir vitaminais visokiais šėrė. dar buvau išranki -- nepripažinau kai kurių daržovių, padažų, produktai lėkštėj negalėjo liestis -- žodžiu visokių nesąmonių. paauglystėj tapau abžora -- rijau beveik viską, išskyrus tai kas tikrai buvo neskanu. o kažkur nuo dvidešimt pasidariau gurmanė -- ant egzotikos patraukė. blush2.gif
Jureja
Sveikos mergaites, pasidalinsiu savo patirtimi. Neseniai skaiciau knyga apie vaiku mityba ir isbandziau ant savo vaiko, bei pazistamu nevalganciu vaiku. Tikrai daugumoje atveju pasitvirtino. Jei nera medicininiu indikaciju vaiko nevalgymui (pvz anemija ar kt ligos), tai dazniausia vaikai nevalgo kadangi jiems atsibosta tie patys iprasti maisto produktai, kuriuos jus ruosiate. Vaiku meniu turi buti labai ivairus ir vis kitokio skonio. Kai perskaiciau, tai pamaniau kad tai padaryti neimanoma, paruosti tiek daug ir ivairiu patiekalu. Taciau, kai pradejau dometis tai ir fantazijos atsirado ir atrdadau labai daug idomiu receptuku skirtu patiems maziausiems ir ne tik. blush2.gif mes visa seima irgi mielai prisijungiame. Visa esme duoti vaikui valgyti 5 kartus per diena, po nedideli kieki ir vis kitokio maisto, kad nesikartotu ir taip 7kartus per savaite. Sekmes ir isradingumo visoms!!
raganiuketuke
QUOTE(Jureja @ 2009 04 11, 22:20)
Sveikos mergaites, pasidalinsiu savo patirtimi. Neseniai skaiciau knyga apie  vaiku mityba ir isbandziau ant savo vaiko, bei pazistamu nevalganciu vaiku. Tikrai daugumoje atveju pasitvirtino. Jei nera medicininiu indikaciju vaiko nevalgymui (pvz anemija ar kt ligos), tai dazniausia vaikai nevalgo kadangi jiems atsibosta tie patys iprasti maisto produktai, kuriuos jus ruosiate. Vaiku meniu turi buti labai ivairus ir vis kitokio skonio. Kai perskaiciau, tai pamaniau kad tai padaryti neimanoma, paruosti tiek daug ir ivairiu patiekalu. Taciau, kai pradejau dometis tai ir fantazijos atsirado ir atrdadau labai daug idomiu receptuku skirtu patiems maziausiems ir ne tik.  blush2.gif  mes visa seima irgi mielai prisijungiame. Visa esme duoti vaikui valgyti 5 kartus per diena, po nedideli kieki ir vis kitokio maisto, kad nesikartotu ir taip 7kartus per savaite. Sekmes ir isradingumo visoms!!
*

Vau,ydomios naujienos mirksiukas.gif
Donata444
Sveikutes smile.gif Mano mergyte nuo gimimo mazai valge,o dabar buna tokiu dienu,kai galima sakyt visai nieko per visa diena nesuvalgo verysad.gif Stengiames duot vis kitoki maista,bet tai nelabai padeda...Pastebejau,kad apetitas atsiranda,kai kartu dar kazkas valgo,o ypatingai,kai nueinam i sviecius,kur yra kiti vaikai smile.gif Metuku mergyte sviere 9,5kg,daktare sake,kad tai yra geras svoris ir nieko tikrai nereikia daryt...
raganiuketuke
QUOTE(Donata444 @ 2009 04 12, 20:44)
Sveikutes smile.gif Mano mergyte nuo gimimo mazai valge,o dabar buna tokiu dienu,kai galima sakyt visai nieko per visa diena nesuvalgo verysad.gif Stengiames duot vis kitoki maista,bet tai nelabai padeda...Pastebejau,kad apetitas atsiranda,kai kartu dar kazkas valgo,o ypatingai,kai nueinam i sviecius,kur yra kiti vaikai smile.gif Metuku mergyte sviere 9,5kg,daktare sake,kad tai yra geras svoris ir nieko tikrai nereikia daryt...
*

Aciu uz palaikyma,gyditoja irgi sako,kad viskas gerai,bet ji mano tokia bitute wub.gif Kai pirmaja uginau tai su tais palyginimais doh.gif per pus viskas maziau wub.gif Tikiuosi,kad isaugs wub.gif Ir jusu mergyte simuliuoja nuo porciju blush2.gif gal,kad jiems ne tas galvoje? bicycle.gif
Roga
Jureja dėja, mano vaikui sunku ypač naujo maisto duoti, jis uosto žiūrinėja ir labai labai sunkiai išragauja kas naujo, valgo tik verčiamas kitokiu atveju gali visiškai nieko nevalgyti per diena trijų metų net esame dėl to gulėję ligoninėje, o kodėl nevalgo neaišku g.gif tai vat vaikui 9 metai ūgis 145 cm o sveria tik 27 kg. nors tiek lengviau, kad kraujo tyrimai yra normos ribose, tas ramina kad nors kiek gauna maisto medžiagų. tai vat taip ir kiekviena diena kalbame kad reikia valgyti, jai vienas nevalgys niekada, na nebent ras kokį saldumyna, o valgo kai pareinu aš namo pagaminu, padedu ir pasakau valgyk valgo valanda laika raitydamasis ant kėdės vos ne po stalu sulenda kol suvalgo. ką tokiu atveju daryti, leisti nevalgyti tiek kol pats užsinorės g.gif
Kolekcionierė
QUOTE(Laima100 @ 2006 09 19, 17:02)
*

tokie jau tie vaikai,mano abi nevalgiukes,sveria mazai,bet prievarta mielas nebusi,nenori nereikia,mazoji dvieju metu 4 menesiu sveria9,400 o didzioji šešių metų ir keturių mėnesių sveria 17
Lotyna
QUOTE(Roga @ 2009 04 16, 20:59)
Jureja dėja, mano vaikui sunku ypač naujo maisto duoti, jis uosto žiūrinėja ir labai labai sunkiai išragauja kas naujo, valgo tik verčiamas kitokiu atveju gali visiškai nieko nevalgyti per diena trijų metų net esame dėl to gulėję ligoninėje, o kodėl nevalgo neaišku g.gif tai vat vaikui 9 metai ūgis 145 cm o sveria tik 27 kg. nors tiek lengviau, kad kraujo tyrimai yra normos ribose, tas ramina kad nors kiek gauna maisto medžiagų. tai vat taip ir kiekviena diena kalbame kad reikia valgyti, jai vienas nevalgys niekada, na nebent ras kokį saldumyna, o valgo kai pareinu aš namo pagaminu, padedu ir pasakau valgyk valgo valanda laika raitydamasis ant kėdės vos ne po stalu sulenda kol suvalgo. ką tokiu atveju daryti, leisti nevalgyti tiek kol pats užsinorės g.gif
*

drinks_cheers.gif Pas mus tas pats su tuo nevalgymu, kartais nuleidziu rankas ir nesiulau, nes nebeturiu jegu,.. Is tikro tai labai apvargau nuo to begiojimo su sauksteliu ir kisimo unsure.gif maisto per prievarta... Mano mama yra sakius, kad maza buvau dar nevalgesne ... Neimdavo net jos sesuo manes priziureti, jei mama kur nors isvaziuodavo, sakydavo, kad tas vaikas numirs pas mane nuo nevalgymo... O va sese kimso uz penkis rolleyes.gif
Taigi, musu gydytoja irgi ta pati sako, kad jei tevai nevalgus mazi buvo, nereik noret ir is vaiko, kad but valgus ax.gif
Shokoladka
šiokios tokios auksinės taisyklės, kurios galbūt padės suprasti nevalgiukus ir padėti (jei reikia) tapti valgiukais 4u.gif
1.Kiekvienas mūsų turi skirtingus poreikius maisto kiekiui, skoniui, išvaizdai. Ne tik suaugusieji, bet ir vaikai!
2. Vaiko niekada nemaitinkite per prievartą. Vaikas gali būti nevalgęs tiek dienų, kiek jam yra metų (bet turi gerti). Alkis yra geras problemų sprendėjas. Nekalbu apie tokius kraštutinumus, kaip priverstinis badavimas.
3.Nebarkite, jei kelis kartus blogiau valgė ir nežadėkite dovanų, kad daugiau suvalgytų. Nes gali pradėti manipuliuoti. Dar blogiau, kai žadate, bet pažado neįvykdote.
4. Neskubinkite, negreitinkite „valgymo mokslo“ ir paties valgymo proceso. Vaikui ateina toks periodas, kai nori susipažinti, jam įdomi maisto tekstūra, kvapas, skonis, išvaizda ir pan. Tam gali pasitelkti įvairius bandymus.
5. Nebarkite už tai, kad valgydamas išsitepė ar jus ištepė. Tai gali būti susipažinimo su maistu dalis (aptarta 4).
6. Vienerių metų nesulaukęs „nevalgantis“ vaikas dar negali suprasti, kodėl mama pyksta, kad jis atsisako maisto. Jis juk nežino ir nesupranta, kai jūs stengėtės ruošdama maistą, kiek laiko sugaišote ir pan. Todėl Jūs, suaugusieji, esate atsakingi už taikų problemų sprendimo būdą.
7. Siekite, kad vaikas sėstų valgyti gerai nusiteikęs, nebūtų pavargęs, suirzęs, sudirgintas. Pakalbinkite jį prieš tai, papokštaukite, pažaiskite. Valgymas neturi asocijuotis su kažkuo nemaloniu.
8. Nuo 2,5 metų vaiką įtraukite į pasiruošimą valgymui. Vaikas gali padėti rinktis produktus parduotuvėje (pvz., iš nurodytų 3 sūrelių, leiskite išsirinkti vienos rūšies), gali padėti gaminti, paruošti stalą, padėti plauti indus ir pan. Nepamirškite vaiko pagirti už pastangas.
9. Tarp maitinimų (pusryčių, priešpiečių, pietų, pavakarių ir vakarienės) neduokite užkandžių. Nieko nuostabaus jei prisivalgys traškučių, saldainių, o paskui nenorės pietų. Stebėkite, kiek skysčių vaikas suvartoja. Kartais išgeriama jų labai daug, todėl valgyti ir nesinori, o kalorijų gautų (pvz. iš pieno) dažnai pakanka.
10. Stenkitės maitinti visada tuo pačiu laiku ir toje pačioje vietoje. Kad būtų tam tikra struktūra ir vaikas žinotų, kad jo dienotvarkėje tada ir tada yra valgymas. Galima kartu tą dienotvarkę paruošti piešiant ją ir paskui pakabinti matomoje vietoje.
11. Iki 2,5 metų vaiką sodinkite valgyti tuomet, kai pirmasis patiekalas jau padėtas ant stalo. Kad sėdimasis prie stalo vaikui asocijuotųsi su maistu.
12. Ant stalo visuomet turėtų būti tik vienas patiekalas. Nes kitų spalvos, kvapai, pateikimas gali traukti dėmesį.
13. Valgant neleiskite atsikelti nuo stalo ir pradėti žaisti arba tai daryti sėdint prie stalo. Jei vaikas pasakė, jog valgyti nenori, dar pasiūlykite. Jei atsakymas nepasikeitė - jo lėkštę nuo stalo nuimkite. Jei mažasis valgytojas mano, kad apsigalvojo - vėl padėkite, bet jei ir tada nevalgo - nuimkite lėkštę galutinai. Valgymas visada turi turėti aiškią pradžią ir pabaigą.
14. Visada smagiau valgyti iš lėkščių, ant kurių dugno nupaišyti smagūs paveikslėliai.
15. Visada padeda fantazija ir kantrybė smile.gif
uolma
QUOTE(Roga @ 2009 04 16, 20:59)
*

laba,
atrodo, kad pasakotum apie maniškę doh.gif 11 metų ūgis 135, svoris 25 doh.gif Dar anksčiau tai tas tai anas buvo skanu, dabar gali būt alkana per visą dieną ar parą. Dabar sako, kad nenori valgyt, apetitas 0, duodu ir žuvų taukų nepadeda. Nežinau nei ką daryti. Tyrimai kuo puikiausi. g.gif
Tian
sveiki 4u.gif
Shokoladka, labai naudingi patarimai mirksiukas.gif taciau jau vyresniems vaikuciams..

o kaip reiketu elgtis su puses metu vaikuciu, kuris dar tik pradeda ragauti koses?
pirmos 2 savaites buvo labai dziaugsmingos, nes mazylis laukdavo kiekvieno saukstelio, valge su dideliu apetitu.. ir viena diena nustojo..

bandziau siulyti kitokiu kosyciu, keisti maitinimo laika, vieta, valgymas pries TV, zodziu daug ka.. bet vistiek rezultatas tas pats- kiek suvalgo, tai tik apgaules budu (max 40g), ima zaisliuka, issizioja ji isideti i burnyte ir tuo momentu idedu sauksteli..

kaip tureciau elgtis?
ar siulyti toliau, nors ir nevalgo, ar nustoti siulyti visai ir laukti kol parodys nora pats?
Tian
QUOTE(Tian @ 2010 02 19, 15:52)

kaip tureciau elgtis?
ar siulyti toliau, nors ir nevalgo, ar nustoti siulyti visai ir laukti kol parodys nora pats?
*

ieskojau daug informacijos, ir viena visai priimtina atsakyma vistik suradau, tai gal pasidalinsiu ir su jumis, (gal ir psichologe prisijungs) ax.gif kurios atsakymo as cia zinoma labiausiai ir tikejausi biggrin.gif

"Stengdamiesi suprasti ir reaguoti i vaiko siunciamus signalus padekime jam suformuoti sveikus valgymo iprocius. Kai vaikas rodo, kad jau pavalge, bet suaugusieji toliau ji maitina, mazylis gali suprasti, kad jo pojuciai nera svarbus ir jais pasitiketi negalima. Del tokio suaugusiuju elgesio jis gali nesusivokti, kada jau pavalge, o kada tevera alkanas, todel veliau gali kilti valgymo problemu"

aganiux
Manasis nustojo valgyti visai. Nei kas anksciau patikdavo, nei aisku ko nors naujo, numete per pastariasias pora sav 1kg. O juk ir taip budamas 2,5 metuku nesioja rubus metais mazesniems skirtus. Kaip jusu nevalgiukams sekasi? Gal kuri nors mamyte turi nauju laimejimu, gal ka naujo paragavot? 4u.gif
IngridaHA
Mano irgi nevalge...jau galvojau,kad vaikas vegetaras bus doh.gif Pagerem ,,Cevikap,, lasiuku ir viskas atsistojo i vezias.Dabar greit bus 2m. tai kai isalksta gali ir visa kepsni suritinti,pilna lekste sriubos ir t.t. zodziu porcijos kaip suaugusiems,bet kai uzvalgo kokiu vaisiu,saldainiu ar sulciu (na kazka saldaus) -iskart baigiasi visi valgymai. tongue.gif
Dar vaikas gerai valgo,kai ziuri filmuka.Jau kai nevalgymo diena - jungiu multika ir tada kerta,kad ausys linksta. biggrin.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.