Gal zinot, kaip paruosti šaltalankių sultis? Koks turi buti išspaustų šaltalankių sulčių ir cukraus santykis?
reikia juos sumalti ir išspausti o ant išspaudu užpildi vandens truputi ir palaikius išspausti antra karta, ideti truputi cukraus, pakaitinti ir supilti i butelius. gerai laikosi visa žiema. jose labai daug vitaminu ir labai sveika.
Neseniai pati pasidariau šaltalankių sulčių žiemai. Galiu smulkiau papasakoti kaip tai pasigaminti. Uogas nuplaunu keliskart, kol vanduo tampa visai švarus, permalu per mėsmalę. Tada per marlę gerai išspaudžiu sultis, dedu cukraus ( 1 litrui sulčių maždaug 1,2 kg cukraus) ir mediniu šaukštu suku tą masę, kol visiškai ištirpsta cukrus. Po to supilu į paruoštus stiklainiukus. Dar iš likusių nuospaudų galima pasidaryti aliejaus, bet tai didelė terlynė. Mūsų šeimyna jau dabar geria šitą arbatą, į virintą vandenį įsipilame šaltalankių sulčių, tai
O kaip jus juos nuo modelio nuskinat ir plaunant uogos nesprogsta jai a6 nemai6au pas man kieme jos auga, bet kaip jas nurinkt|?
Skinti šaltalankių uogas nėra taip lengva. Jos priaugusios prie šakelių ir dar badosi
Kokia sena tema
Su mėsmale nežaidžiam Nuplautas šaltalankių uogas užpilti karštu (bet ne verdančiu) vandeniu, kad apsemtų ir palaikyti maždaug 2 min., (taip vėliau jos lengviau susimaigys). Tada vandenį nupilti, o uogas sumaigyti. Ant dubenėlio krašto uždėti dvigubos marlės gabalėlį ir nupilti susidariusias sultis. Uogas galima dar pamaigyti, kad nebūtų likę sveikų, vėl sultis nupilti. Tuomet po truputį maigytų uogų dėti ant marlės ir stipriai nuspausti. Išspaudų neverta išmesti: iš jų galima pasigaminti šaltalankių aliejų, panaudoti vonioje ar kt. (sudžiovintas išspaudas užpylus karštu vandeniu skanus gėrimas išeina, kaip arbata). Gautas šaltalankių sultis atskiesti pagamintu sirupu: virintame vandenyje ištirpinti cukrų ir palaukti kol atvės (kad nežūtų vitaminai). Mes pilam į stilainį iki 3/4 sulčių ir 1/4 sirupo. Kadangi cukraus į sirupą dedam iš akies, tai išeina kartais saldžiarūgštis, kartais gana saldus gėrimas... Saldžiarūgštį geriau laikyt šaldytuve, kad nesurūgtų.
Vat man kaip tik aktualus dabar shis klausimas del shaltalankiu paruosimo ziemai. Nesu niekad nieko konservavus tad prasysiu patarimo. Bandziau sumalt shaltalakius ir laikyt uzsuktus shaldytuve ir dariausi arbata, bet be cukraus surugo kazkus po 1,5 savaites. Bet nenoriu kad gautus per saldziai jei su cukrum tas sultis konservuot
QUOTE(Auksiukė @ 2006 09 22, 11:06) Neseniai pati pasidariau šaltalankių sulčių žiemai. Galiu smulkiau papasakoti kaip tai pasigaminti. Uogas nuplaunu keliskart, kol vanduo tampa visai švarus, permalu per mėsmalę. Tada per marlę gerai išspaudžiu sultis, dedu cukraus ( 1 litrui sulčių maždaug 1,2 kg cukraus) ir mediniu šaukštu suku tą masę, kol visiškai ištirpsta cukrus. Po to supilu į paruoštus stiklainiukus. Dar iš likusių nuospaudų galima pasidaryti aliejaus, bet tai didelė terlynė. Mūsų šeimyna jau dabar geria šitą arbatą, į virintą vandenį įsipilame šaltalankių sulčių, tai aš irgi pasidariau šaltalankių sulčių pagal jūsų receptą supyliau į buteliukus nuo sulčių (kubus, hipp) ir laikau šaldytuve, tai viskas gerai O butelius sultims aš švariai išploviau su šepetuku su karštu vandeniu ir paskui dar iškaitinau juos (tam reikalui puikiai panaudoju garų puodą, statomą ant dujinės
O, garu puodas gera mintis, kaip man anksciau i galva neatejo
Siandien prisipirkau saltalankiu uogyciu , bandysiu pasigaminti sulciu , kazin imanoma butu jas islaikyti iki ziemos rusy? O jei vietoj cukraus deti medu?
QUOTE(aksome @ 2010 09 09, 20:33) Siandien prisipirkau saltalankiu uogyciu , bandysiu pasigaminti sulciu , kazin imanoma butu jas islaikyti iki ziemos rusy? O jei vietoj cukraus deti medu? Va čia, paieškok, kažkur yra receptas su medum
Aš kaip tik darau sultis,tai bandau pagal rastą receptą šiame forume,žiūrėsime kas gausis ,bijau tik kad nesurūgtų bet cukraus daug dedasi manau laikys
Šiandien buvau svečiuose ir pavaišino užpiltine su šaltalankėmis,tai parbėgusi pasidariau ,labai super
o mano receptas toks - nuplautus šaltalankius vyras išsuka per tokį tarybinių laikų aparatą - jis kaip ale mėsmale, bet sultys bėga į vieną pusę, o kauliukai išrenta atskirai. Tai viską užpilu cukrumi, santykis - 1 litras šaltalankių (dar nespaustų) - 1 kg cukraus. palaikau kol cukrus ištirps ir viską supilstau į iš anksto su soda išpalautus stiklainius ir orkaitėje ant 50 laipsniu išdžiovintus.
Žiemą tai nepakartojama Papildyta: pamiršau pridurti, kad po to šaltalankius laikau šaldytuve
Mes taip pat sunkiam šaltalankių uogas per tokį aparatą, kur atskirai sultys, atskirai išspaudos išeina (galima kažkokį priedėlį prie mėsmalės nusipirkt, yra tų rusiškų-baltarusiškų prekių parduotuvėlėse, turguose ir, man rodos, net ermitažuose, senukuose ir pan.). Sultis grynas pilam į ledukų maišelius ir šaldom, dalį su medumi užsitaisom ir laikom stiklainiuose šaldytuve (medaus reikia daug - geriau laikos). Išspaudas džiovinam, iš jų darom aliejų - ir kosmetinį (su nerafinuotu migdolų ir kt. aliejais), ir salotom (pvz. su nerafinuotu saulėgražų aliejum), likusios džiovintos išspaudos lieka arbatai - tiesiog užplikom verdančiu vandeniu ir nuostabiai kvapni arbata gaunas
Šiandiena man teko skanauti šaltalankių kompoto su moliugo gabaliukais.
Skonis geras. Kiek man teko sužinoti,tai šaltalankio sultys yra atskiedžiamos vandenuku,dedama cukraus ir suberiama moliugo gabaliukai. Jeigu pavyks suzinoti proporcijas,būtinai parašysiu. QUOTE(sega @ 2010 10 14, 17:09) Mes taip pat sunkiam šaltalankių uogas per tokį aparatą, kur atskirai sultys, atskirai išspaudos išeina (galima kažkokį priedėlį prie mėsmalės nusipirkt, yra tų rusiškų-baltarusiškų prekių parduotuvėlėse, turguose ir, man rodos, net ermitažuose, senukuose ir pan.). Sultis grynas pilam į ledukų maišelius ir šaldom, dalį su medumi užsitaisom ir laikom stiklainiuose šaldytuve (medaus reikia daug - geriau laikos). Išspaudas džiovinam, iš jų darom aliejų - ir kosmetinį (su nerafinuotu migdolų ir kt. aliejais), ir salotom (pvz. su nerafinuotu saulėgražų aliejum), likusios džiovintos išspaudos lieka arbatai - tiesiog užplikom verdančiu vandeniu ir nuostabiai kvapni arbata gaunas kaip darot alieju?
Mamytesm o kur jus perkat saltalankius? Niekad neteko matyti... Vakar pati vaziavau skinti ju, bet jau taip sunkiai sekesi man, prisiskyniau tik 3 litrus as ju, mazai labai, geriau jau nusipirkti
Prisikarpiau šaltalankių šakelių visą kibirą, bandysiu gaminti sultis, padedant tokiam tarybiniam prietaisui - sukovarka vadinas (rusiškai) Dėsiu su visom šakom ir žiūrėsiu, kas gausis, jei gausis...
QUOTE(drugelis. @ 2011 09 19, 19:22) Prisikarpiau šaltalankių šakelių visą kibirą, bandysiu gaminti sultis, padedant tokiam tarybiniam prietaisui - sukovarka vadinas (rusiškai) Dėsiu su visom šakom ir žiūrėsiu, kas gausis, jei gausis... Ir as taip darau, prisikarpau sakelem, sudedu i saldikli, o po to susalusios uogos puikiai skinasi nuo sakeliu ir nesprogineja. Gal kas zino kiek medaus reikia 1kg uogu (cia, kad su cukrum nedaryt)
Gal kas parduodat saltalankio uogas? Ar zinot kas parduoda?
Labai noreciau pirkti
Aš tai išspaudžiu sultis (su baltarusiška sulčiaspaude), super gerai spaudžia, iš atliekų - super aliejus, su visom sėklom, kurias išdžiovinu ir po to sumalu, o iš lapų (nuskabytų) darau nuovirą plaukam ir po kiekvieno plovimo juo skalauju - man dar niekada plaukai taip nežvilgėjo
man pasake kad saltalankiai skinami sakute, po sakos apacia laikant bliuduka - pati nebandziau dar bet atrodo gana logiska
Pries kelias sav buvau ju rinkti, per geras 2 val pririnkau tiek, kad gavos 2l sulciu
QUOTE(Violettta @ 2011 10 05, 11:32) Pries kelias sav buvau ju rinkti, per geras 2 val pririnkau tiek, kad gavos 2l sulciu kam tiek vargti? mes su vyru vakar per 1val tris didelius kibirus mazom sakelem prikarpem. Dabar jas plausiu, po to ant patiestos medziageles nudziovinsiu, po to sudesiu i saldikli, o kai susals lengvai nuskinsiu nuo sakeliu ir spuasiu sultis QUOTE(mamapapa @ 2011 10 17, 11:56) kam tiek vargti? mes su vyru vakar per 1val tris didelius kibirus mazom sakelem prikarpem. Dabar jas plausiu, po to ant patiestos medziageles nudziovinsiu, po to sudesiu i saldikli, o kai susals lengvai nuskinsiu nuo sakeliu ir spuasiu sultis bet tada vitaminai zusta
taip karpant kibirais sakeles, nebeliks greitai ir medeliu
Sakykite, o jei šltalankius spausti su sulčiaspaude? Nes kiek žinau kaitinant žūva vitaminas C, kurio labai gausu šaltalankiuose.
Papildyta: QUOTE(svajone74 @ 2011 09 29, 12:23) Aš tai išspaudžiu sultis (su baltarusiška sulčiaspaude), super gerai spaudžia, iš atliekų - super aliejus, su visom sėklom, kurias išdžiovinu ir po to sumalu, o iš lapų (nuskabytų) darau nuovirą plaukam ir po kiekvieno plovimo juo skalauju - man dar niekada plaukai taip nežvilgėjo O kaip vadinasi šita baltarusiška sulciaspaudė? Nes aš bijau su Skarlet spausti, tikrai ana man jau baigiasi Papildyta: QUOTE(Nidulia @ 2011 10 22, 00:02) Tikrai liks http://www.7ravioli.com/saltalankiu-sultys/
Na ir as dabar rasau gerdama saltalankiu arbatele. Niekada nebuvau apie sias sultis nei girdejusi. Bet draugai papasakojo ir tada vaziavome visi kartu skinti tu sakeliu. Grize namo su peiliu tas uogas braukem i dideli dubeny, poto ploviau. Kadangi neturiu nei mesmales nei sulciaspaudes tai tas uogas sublenderiavau o tada vyras spaude rankomis per marle. I isspaustas sultis dejau cukraus ir supilscius i indelius uzsaldziau. Kadangi yra cukraus tai mase nesusala i leda, tad paemus sauksteli pakabiname mases ir dedame i silta vandeni o tada jau geriame
Na man tai labai skanu QUOTE(Momita @ 2011 10 22, 15:54) O kaip vadinasi šita baltarusiška sulciaspaudė? Nes aš bijau su Skarlet spausti, tikrai ana man jau baigiasi Pavadinimo nežinau, bet reikia klausti būtent Baltarusiškos ir parduotuvėje ją parodys QUOTE(Naomyte @ 2011 10 26, 22:34) I isspaustas sultis dejau cukraus ir supilscius i indelius uzsaldziau. Kadangi yra cukraus tai mase nesusala i leda, tad paemus sauksteli pakabiname mases ir dedame i silta vandeni o tada jau geriame Na man tai labai skanu O kam šaldyti, pačios sultys su cukrumi šaldytuve gali stovėte iki sekančio šaltalankių skynimo
gerai yra su sekatorium karpyt jaunas šakeles sprindžio ilgio ir parsinešus dedu ant dvigubos marlės į puodą po kokias 8vnt -susuku marlę ir traiškau su bulvių med.grustuve.Po to lyg gręžiu į puodą,kad netaškytų.Išpilu į kitą indą ir vel iš pradžių.Po to dedu cukraus 1L-1kg ir išsuku med.šaukštu.Supilu į stiklainius ir į šaldytuvą.Neplaunu,nes renku iš ekolog.vietos.
As vakar antra karta buvau saltalankiu. Oras nebuvo pats silciausias, todel prisikarpem smulkiu saluci kur uogu daugiau ir parsiveze namo su mazom zirklutem nukarpinejom uogas... Iki velumos tas darbas truko, todel perrinkimas, plovimas ir spaudimas laukia siandien
QUOTE(audrike52 @ 2011 11 06, 20:12) gerai yra su sekatorium karpyt jaunas šakeles sprindžio ilgio ir parsinešus dedu ant dvigubos marlės į puodą po kokias 8vnt -susuku marlę ir traiškau su bulvių med.grustuve.Po to lyg gręžiu į puodą,kad netaškytų.Išpilu į kitą indą ir vel iš pradžių.Po to dedu cukraus 1L-1kg ir išsuku med.šaukštu.Supilu į stiklainius ir į šaldytuvą.Neplaunu,nes renku iš ekolog.vietos. o toje ekologiskoje vietoje vejas nepucia? uogu dulkemis ir smeliu neapnesa?
nu va ir as siemet turiu arbateles drauges deka
nuejau pirkti i turgu tu uogu,taigi pries perkant kazkaip susiprotejau pasiklausti tos mociuteles is kur rinko tas uogas,pasirodo jau is tokios baisios vietos kur pravaziuoja simtai masinu ir dar vieskelis.Nu tai ir nepirkau Po keliu dienu drauges mociute pririnko jau is patikimos vietos.Tai prisispaudziau su sulciaspaude Hurom ir uzkaitinau su cukrumi .Labai skanu!
As ir pasidariau saltalankiu sulciu, dariau per 2 kartus, abu kartus dariau taip pat, bet vienos sultys issisluoksniavo o kitos ne, nesuprantu kodel kitos neissisluoksniavo
Man tai visada kiek spaudziau, atsisluoksniuoja, neisivaizduoju, kodel galejo neatsisluoksniuoti... As irgi meginau vaidinti gudria ir sulktis spausti sulciaspaude, nei velnio- isspaude labai maza dali sulciu, viskas liko tirsciuose, tai teko vistiek juos rankomis perspausti, ir dar visa stala su sulciaspaude plauti
Sveikutes. o jeigu as dabar sulauksiu salnu ir ryte kol neatsile (apie 9val) prisiraskysiu ju susalusiu? jos bus visdar tokios vitamingos?
QUOTE(Violettta @ 2011 11 21, 14:54) Man tai visada kiek spaudziau, atsisluoksniuoja, neisivaizduoju, kodel galejo neatsisluoksniuoti... As irgi meginau vaidinti gudria ir sulktis spausti sulciaspaude, nei velnio- isspaude labai maza dali sulciu, viskas liko tirsciuose, tai teko vistiek juos rankomis perspausti, ir dar visa stala su sulciaspaude plauti siandien pradariau stiklaini tu sulciu kurios neissisluoksniavo, tai padariau isvada, kad cukraus padauginau, nes jos tokios tirstos, tai manau del to neissisluoksniavo, bet skonis geras
Na tada laukiu salnu spausiu sultis
QUOTE(audrike52 @ 2011 11 06, 19:12) Neplaunu,nes renku iš ekolog.vietos.
saltalankiu uogas reika palaikyti saldymo kameroje. jos susala, paskui lengvai nuskainioti, nes taip jos susitrina. labai skanu apelsinas+obuolys+greipfruktas+ saltalankis + imbieras
|