Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Kiauliena
Supermamų klubas > Mūsų namai > Kulinarinės idėjos
akai
Vyrui yra pažadėta visa kiaulė, ką su ja daryti, juk visos nesudėsi į kamerą, o norisi, kad būtų ilgesniam laikui? Būkit geros pasliūlykit. Aš kažka atsimenu kai būdavau kaime, bet tai buvo taip seniai...

- Atsimenu, kad nešdavo i rūkyklą, bet čia nelabai yra kam nešti.
- Pasidaryti dešrelių, o daugiau?
- Senele dėdavo mėsą į stiklainius ir kaitindavo (nelabai atsimenu ax.gif )

Būčiau labai dėkinga jei pasidalintumėt savo patirtimi 4u.gif
bulba
Nusipirkti saldikli.
Amalia
QUOTE(bulba @ 2006 09 21, 15:05)
Nusipirkti saldikli.
*


Nieko kito ir aš nepatarsiu. Esame kartą pirkę pusę kiaulės, passižadėjau niekada daugiau. Mėsą suvalgėm, o lašiniai su visom skūrom apkarto. Mes irgi neturėjom, kur rūkyti. Be to, rūkymui mėsą reika tinkamai paruošti.Jei turėtum, kas rūko, ir padeda paruošti tam, būtų labai gerai, gal pasiklausinėk - bent žinotum, ką pilvan dedi. O šiaip tikslingiausia supiaustyti porcijomis ir užšaldyti, turint galvoje, kad kiauliena laikosi šaldyta iki pusmečio. Jei nori dėti į stiklainius, irgi reikia mokėti, nes neteisingai padariusi dar turėsi išmesti arba apsinuodysi. Žodžiu, sugadinau tau nuotaiką. schmoll.gif
akai
Tai jau taip paguodos jokios g.gif. Anyta dešreles darydavo ir kazkaip dziovindavo, bet man labai neskanu..., jos tokio bjauraus kvapo gaunasi brr... Turbut reiks aplinkui pas pazistamus nuomuotis saldymo kameras uz mesos gabala, gal pavyks susitarti lotuliukas.gif
Spyglė
Na mes irgi kažkada esam pirke pusę kiaules.Bet pirkom su tikslu,pasidaryti dešros ir skilandžių.Viską sutvarkė mano tėvai.O tos džiovintos dešrytės,tai bent man ir sūnui yra delikatesas,aišku priklauso nuo šeimininkės,kaip pagamina.Pvz. skanesnio skilandžio,kaip mamos gaminto neesu niekur ragavus.Rūkinom irgi patys,nes sode turime rūkyklėlę.O kas liečia konservuotą mėsą,tai reikia,kad patartų kas tą darė ir gerai žino,kaip pasidaryti.Esu ragavus tokios konservuotos.Niam niam kaip skanu su bulvytėm.
Sėkmės dorojant rolleyes.gif
Opusas
mes ir visai nesenai pirkom puse kiaules, mesas i saldikli, o lasiakus issirukinom smile.gif
akai
O kiek laiko saldiklyje laikote mesa?
SuperTruper
QUOTE(akai @ 2006 09 22, 17:43)
O kiek laiko saldiklyje laikote mesa?
*


Patariama nuo keturiu iki astuoniu menesiu, cia namu salygom. ax.gif
noir1
Sveikutės,turiu problemą g.gif ryt parsivešime iš kaimo pusę kiaulės ir norime pasirūkyti lašinukų.Parūkyti parūkys tokiame kaimukyje ,o pasiruoši tuos lašinius reikia patiems.Patarkite kaip juos sūdyti,na aišku druska,pipiriukas,lauriukas,česnakas,o kas dar?gal yra kokių gudrybių biggrin.gif Laukiu patarimų smile.gif
astisius
4u.gif Sūdyk mėsa apie savaitę, aš sūdau 10d. tik nepamiršk kiekvieną dieną pavartyt, įtrint atsiradusiu skystimu,nes kitaip susmirs.... O česnaku įtrink tik prieš rūkinimą 4u.gif
Arrivederici
mes sudom dvi ar tris dienas, labai suriam suryme, su prieskoniais, na i vandenuka druskos det iki tiek,kad ismaisius, i vandeni imesta nuskusta bulve neskestu,- taip patikrinus persudyt neimanoma, o po to lasinukus apsiuvam marle,ir i rukykla:). O likusia mesyte, na kur nerukom, tai konservuojam, labai liuks buna,kai reikia gamint- ir sriubai tinka, ir plovui ir guliasui.
Rytinė pašvaistė
Mes visada perkam kiaule pusiau su tevais. Is mesos tai farso pasidarom, kumpius susipjaustom gabaliukais, kad vienam kartui uztektu(pvz;karbonadams, saslykams ar dar kokiems patiekalams), viska dedam i maiselius ir saldom kameroj. Apie kokius penkis menesius mums tos mesos uztenka, ir jokio farso ar mesos nereikia pirkt. Aisku, tik jokiu desru negaminam, nes salygu nera. O lasinius tai atiduodam dazniausiai kam nors, nes nei vienas ju nevalgom 4u.gif
Stogiukas
Ieskau, siauciu tokio mesisko recepto. Gal padesit ir suprasit ko as cia ieskau.
Pati nelabai tiksliai zinau kaip tas valgis vadinasi, bet berods, "jakninis" g.gif ar kazkas panasaus blush2.gif .Zodziu panasu i saltiena bet drebuciu kaip ir nesimato. Sumalta mesa (gal kiaules atliekos?), galima atsignybt šaukstu, priskoniai dedami, i kepenine panasu, bet nezinau ar ten kepenys dedasi. Zodziu, kažkada pavaišino, tai pamiršt negaliu.
noir1
Jaučiu ,kad apie maltą šaltieną kalbi,na gal ne visai šaltiena tik nežinau kaip vadinasi.Reiks šiand po knygas senas pasiknisti
Emoli
Ir mes perkam kiaulę su uošviais per pusę. Prisidarau dešrelių, lašinius pasisūdau paskui įtrinu pipirais česnaku skanumėlis thumbup.gif verdu šaltieną iš galvų kojų ausų. Kitą mėsą susipjaustau ir sudedu į šaldiklį 4u.gif Užtenka daugiau nei pusę metų mėsos biggrin.gif
Arrivederici
QUOTE(Stogiukas @ 2007 05 03, 21:16)
Ieskau, siauciu tokio mesisko  recepto. Gal padesit ir suprasit ko as cia ieskau. 
Pati nelabai tiksliai zinau kaip tas valgis vadinasi, bet berods, "jakninis"  g.gif ar kazkas panasaus  blush2.gif .Zodziu panasu i saltiena bet drebuciu kaip ir nesimato. Sumalta mesa (gal kiaules atliekos?), galima atsignybt šaukstu, priskoniai dedami, i kepenine panasu, bet nezinau ar ten kepenys dedasi. Zodziu, kažkada pavaišino, tai pamiršt negaliu.
*


mes panasu pasteta, ne pasteta gaminam:)
isvirtas kepenis sumalt, dar kokios virtos mesytes taip pat maltos idet, virtu maltu lasinuku, viska sumaisyt, idet prieskoniu, druskos, ipilt vandens, kuriame viret lasi nukus, nu ir viska uzvirint puode, tada i stiklainius , ir i saldytuva:)- nezinau ar aiskiai as cia blush2.gif
Stogiukas
QUOTE(Arrivederici @ 2007 05 04, 19:28)
mes panasu pasteta, ne pasteta gaminam:)
isvirtas kepenis sumalt, dar kokios virtos mesytes taip pat maltos idet, virtu maltu lasinuku, viska sumaisyt, idet prieskoniu, druskos, ipilt vandens, kuriame viret lasi nukus, nu ir viska uzvirint puode, tada i stiklainius , ir i saldytuva:)- nezinau ar aiskiai as cia blush2.gif
*


smile.gif dekui manau, kazkas panasaus, reiks bandyt. Tik lasiniu niekada neviriau. Bet manau kad gal toks patiekalas ir pastovet galetu saldytuvwe ilgiau, ne is kart reikt suvalgyt.
Arrivederici
QUOTE(Stogiukas @ 2007 05 04, 22:29)
smile.gif dekui manau, kazkas panasaus, reiks bandyt. Tik lasiniu niekada neviriau. Bet manau kad gal toks patiekalas ir pastovet galetu saldytuvwe ilgiau, ne is kart reikt suvalgyt.
*



galima laikyt, ir gana ilgai. mat kai karsta mase sudedi is tiklainius, ant virsaus susidaro toks sluoksniukas is riebalu, paskui ji nukrapstai ir skanaus:)
Betse
QUOTE(Arrivederici @ 2007 05 04, 19:28)
mes panasu pasteta, ne pasteta gaminam:)
isvirtas kepenis sumalt, dar kokios virtos mesytes taip pat maltos idet, virtu maltu lasinuku, viska sumaisyt, idet prieskoniu, druskos, ipilt vandens, kuriame viret lasi nukus, nu ir viska uzvirint puode, tada i stiklainius , ir i saldytuva:)- nezinau ar aiskiai as cia blush2.gif
*


Aš ir panašiai darau, tik dar į tą puodą dedu smulkiai pjaustyto ar tarkuoto svogūno.
eureka77
sena temele,bet tik cia radau likimo draugiu ax.gif .Pirmadieni gausiu puse kiaules doh.gif KA DARYTI????
Emoli
QUOTE(eureka77 @ 2011 01 02, 01:04)
sena temele,bet tik cia radau likimo draugiu  ax.gif .Pirmadieni gausiu puse kiaules  doh.gif  KA DARYTI????
*


aš susiojaustau gabalėliais sudedu į šaldymo kamerą. pasidarau nemažai žalių dešrelių bigsmile.gif kaip patogu paskui. dar galima kokį vyniotinį bet aš nedarau blush2.gif
ai dar lašinukų pasisūdau
eureka77
QUOTE(Avocetė @ 2011 01 02, 12:50)
aš susiojaustau gabalėliais sudedu į šaldymo kamerą. pasidarau nemažai žalių dešrelių  bigsmile.gif kaip patogu paskui. dar galima kokį vyniotinį bet aš nedarau  blush2.gif
ai dar lašinukų pasisūdau
*


O kaip sudyti, kad nesuputu blush2.gif ????
sena pažįstama
QUOTE(eureka77 @ 2011 01 03, 11:13)
O kaip sudyti, kad nesuputu  blush2.gif ????
*


Paprastai: pasidaryti druskos, juoduju pipiru ir kapoto cesnako misini(gausiai, nebijoti, nes lasiniai nepasisudys daugiau nei jiems reikia) ir gerai lasinius isgniauzyti tuo misiniu. Padeti siltoj, bet nekarstoj patalpoj parai. Po paros atsiranda surymas is tu prieskoniuotu lasiniu, tada reikia vartyti ir kaitalioti vietomis juos po tuo surymu. Lasinius, priklausomai nuo storio, laikyti nuo savaites iki dvieju savaiciu suryme. Paskui pakabinti ir dziovinti dar savaite-dvi. Tada jau galima valgyti ar deti i saldytuva. Drsuka-geriausias konservantas, neleidziantis nei lasiniams, nei kumpeliams, nei desroms suputi 4u.gif
Dali mesos saldom, dali gaminam rukytus kumpelius bei rukytas desras, dali pasidarom zaliu desreliu ir dedam i saldikli, dali gaminu mesos konservus, laikau paskui kambario temperaturoj drasiai iki metu laiko arba kelionese sunaudoju. Pagalba darytis cia
http://www.supermama.lt/forumas/index.php?...06013&st=48
Nereikia jokio autoklavo 4u.gif Isbandziusi su paprastu puodu, tik virinti mesa reikia ilgokai, druskos nebijoti ir gerai isvirinus stiklainius reikia naudoti. Nenusaude ne vienas, neapsinuodijom ne vienas, skanu, greita, paprasta, o ir puikus likusios mesos, kuri i saldikli netilpo, panaudojimas. drinks_cheers.gif
Emoli
aš sūdau vandeny. gerai pasūdau vandenį. tada sumerkiu lašinius, prispaudžiu laikau balkone apie savaitę.
po to sutrinu pipirais kvepiančiais. česnako nebededu nes jei noriu paspirginti lašiakų sakykim grybams man jie nebetinka schmoll.gif
Papildyta:
QUOTE(sena pažįstama @ 2011 01 03, 11:48)
Nereikia jokio autoklavo 4u.gif Isbandziusi su paprastu puodu, tik virinti mesa reikia ilgokai, druskos nebijoti ir gerai isvirinus stiklainius reikia naudoti. Nenusaude ne vienas, neapsinuodijom ne vienas, skanu, greita, paprasta, o ir puikus likusios mesos, kuri i saldikli netilpo, panaudojimas. drinks_cheers.gif
*


aš kažkada bandažiau autoklavu feee.... neskanu man buvo. mes kaime pamenu dėdavom tiesiai į stiklainius mėsą kepdavom orkaitėj arba virdavom puode. skanumėlis būdavo thumbup.gif
Takje
Mano tevai visada perka kiaule visa ir ja panaudoja, nieko neismeta. Kiaule yra vienas is gyvuliu kuris visas beveik valgomas. Is galvos verda saltiena, is kepenu, plauciu, sirdies ir lasiniu pasteta, kepenine desra daro, siaip desra is prastesnes mesos ir lasiniu, is skrandzio skilandi, storasias zarnas vedarams panaudoja, kojas su kugeliu kepa (ziauriai skanu), nugarine, kumpius ir lasinius ruko, sonkaulius sukapoja ir uzsisaldo, farso prisimala, desru prisiruko, is liezuvio ir palupes mama vyniotinis su slyvu idaru verda, galima ir mesos stiklainiuose uzsidaryt. Vienzo ko tik nori, tik reikia moket ir galimybiu.
as optimiste
Kai darot desras saldymui ar dedat i jas druskos? As galvoju prideti prieskoniu i desras bet nedeti druskos,nes ji gadina saldikli, o po to kai jau virsiu desras tai tada daugiau druskos desiu i vandeni. Ar kas nors taip darot?

Jei galit seimininkes parasykit receptu kaip ta mesa paruosti. Kiek prieskoniu ir druskos deti vienam kilogramui farso , norint paruosti desras rukinimui?
Kaip daryti pasteta,kiek ko deti?
Kaip saltiena verdate?
Kokius vyniotinius darote uzsaldymui?
Kaip yra daromas skilandis?

Emoli
QUOTE(as optimiste @ 2011 01 12, 10:15)
Kai darot desras saldymui ar dedat i jas druskos? As galvoju prideti prieskoniu i desras bet nedeti druskos,nes ji gadina saldikli, o po to kai jau virsiu desras tai tada daugiau druskos desiu i vandeni. Ar kas nors taip darot?

Jei galit seimininkes parasykit receptu kaip ta mesa paruosti. Kiek prieskoniu ir druskos deti vienam kilogramui farso , norint paruosti desras rukinimui?
Kaip daryti pasteta,kiek ko deti?
Kaip saltiena verdate?
Kokius vyniotinius darote uzsaldymui?
Kaip yra daromas skilandis?
*


savaime aišku kad darant dešras sūdau dedu kvepiančių maltų pipirų bei šiek tiek čenako kad jaustųsi labai nedaug. mmmm kaip skanu. dešreles reiktų daryt riebesnes kad nebūtų sausos jas išvirus.

skilandis įsivaizduoju iš kapotos mėsos ir lašinių daromas.



šaltieną verdu iš kojų kartais karkos dar kokį liesesnį mėsgalį įdedu. pirmą kartą užvirus reikia nupilti vandenį ir virti ant labai siplnos ugnies kad būtų skaidri.

vyniotinių šaldymui negaminu. o jei darau iškart kepu.
sena pažįstama
QUOTE(as optimiste @ 2011 01 12, 11:15)
Kai darot desras saldymui ar dedat i jas druskos? As galvoju prideti prieskoniu i desras bet nedeti druskos,nes ji gadina saldikli, o po to kai jau virsiu desras tai tada daugiau druskos desiu i vandeni. Ar kas nors taip darot?

Jei galit seimininkes parasykit receptu kaip ta mesa paruosti. Kiek prieskoniu ir druskos deti vienam kilogramui farso , norint paruosti desras rukinimui?
Kaip daryti pasteta,kiek ko deti?
Kaip saltiena verdate?
Kokius vyniotinius darote uzsaldymui?
Kaip yra daromas skilandis?
*


Saldymui desras darau kaip ir rukymui:su druska, su prieskoniais. Kaip ten saldiklis gadinsis, jei pati desra bus zarnoje bei maiselyje?

Receptai naminems desroms:
http://www.manovirtuve.com/receptas/sveciu/desra.html
Saltiena:
http://www.visireceptai.lt/receptas/saltiena.html
Galima virti is galvu, is liezuvio. Zelatinas pasigamina is kiaules odu. O ju lieka gausybe, kai nudorojamas kumpis. Mano megstama saltiena: isverdu liesos mesos gabaliukus su daug daug odu. Aisku, prieskoniu prideta. Kai mesa jau minkstute buna, odas isgraibau, ismetu, o viska supilu i dubeneli ir palieku atvesti. Atvesusia dedu i saldytuva, po kurio laiko gaunasi skani saltiena drinks_cheers.gif
Skilandzio nepagaminsit, tam reikia igudimo ir zmogaus, kuris moketu ta daryti. Uosviai mano gamina skilandzius, procese dalivavau nesyki, bet vis tiek nesiryzciau viena jo gaminti. Gamybos procesas ilgas, apie menesi.
http://www.visireceptai.lt/receptas/skilandis.html
Pabandykit pradzioj nuo desru 4u.gif
as optimiste
labai aciu uz atsakymus 4u.gif , pirma karta perkam kiaule todel ir iskilo tiek klausimu.
Aidutea
Sveikutes,

Mes visada perkam tik visa kiaule ir namuose ja susitvarkome. Nieko neismetu, o stengiuosi viska racionaliai panaudoti, bet beda ta, kad begales lasiniu lieka, nors ir rukyti. Na bet po truputi iskisam giminems biggrin.gif
O siaip is visos kiaules gaunami produktai ir ka mes darom:
Kojos (parukom ir verdam, skanu mums vienos)
Galva (dazniausiai saltiena, bet galima kepti)
Sprandine (saslykas)
Ausys (parukom ir verdam (kartu su kojomis))
Kraujas (vedarams)
Sirdis (guliasas)
Plauciai (Guliasas)
Inkstai (Guliasas)
Kepenys (pastetas)
Zarnos plonosios (desroms)
Zarnos Storosios (vedarams, bulviniams ir kraujiniams)
Skrandis (Prigrudam mesos ir kepam)
Taukai (pagal paskirti)
Nugarine (karbonadams ir kepsniams, supjaustau normomis ir i saldikli)
Sonkauliai ( i saldikli, nekapojam ir pjaunam su visu lasiaku, jei neriebi kiaule)
Stuburkauliai (gabaliukais ir i saldikli, skanu virti)
Uodega (parukoma ir verdama)
4 kumpiai (2 priekiniai, 2 galiniai) (apipjaustau ir mesa sudedau gabalai i saldikli ar sumalu farsa, ant kaulu palieku mesos ir dedu rukyt)
Kulkstinukai (rukymui)
Lasiniai (rukymui)
Dar buna nuopjovu, kurias dedu malti, kartais su mamos pagalba pasidarom vyniotiniu, bet as ju nelabai moku gaminti, gal kai igudziu atsiras daugiau bigsmile.gif
Rukymui mesa ruosiu gan paprastai, pasidarau is druskos ir pipiru misinuka ir kiekviena mesgali aptrinu, tuomet sudedu i koki tai inda, pasudau koki pora dienu, tikrai neilgai ir apvyniojus marle dedam rukyti, rukom ir neilgai dvi tris dienas, o daugiau viska sudedam i saldikli.
Saldikli turim skrynia, del talpos labai geras daiktas, bet del susidejimo labai nepatogu, kadangi nera lentynu, o deti reikia ne vienos rusies mesa, tai kai prireikia ko is apacios ikrenti ir trauki viska is eiles doh.gif

gal merginos turit kokiu idomesniu minciu ka galima gaminti pvz is kepeneliu? nes mes ju nelabai valgom, nei as nei vyras nemegstam, o gal zinot gudru patiekala, kuriuo butu galima svecius vaisinti? lotuliukas.gif
saulyte33
[Sveikutės 4u.gif Mes irgi jau nepirmąkart nusiperkame tai kiaulienos. 4u.gif Viską išdarinėt super moka uošvienė. Šiuo metu mirkau marinate lašinius, kumpelius.
Bet turiu bėdą-neturiu kas išrūkytų. Gal galite pasidalinti mėsos rūkytojų Šiauliuose kontaktais. 4u.gif Labai būčiau dėkinga. Išvaikščiojau visą turgų- šis klausimas tabu, niekas nieko nesako. Turbūt į mane žvelgia gal kaip į konkurentę. g.gif
georgiana
labas rytelis, merginukes susiruosiau mesa ir nepagalvojus nenupjausciau skuru, kazin ar galima malti su skuromis mesa, norint pasigaminti svieziu desreliu, labai aciu lauksiu skubaus atsakymo 4u.gif
Emoli
QUOTE(georgiana @ 2011 11 23, 08:28)
labas rytelis, merginukes susiruosiau mesa ir nepagalvojus nenupjausciau skuru, kazin ar galima malti su skuromis mesa, norint pasigaminti svieziu desreliu, labai aciu lauksiu skubaus atsakymo 4u.gif
*


aišku geriau be jų, bet esu darius ir su skūra. žiūrint dar kaip malsi stambiau ar smulkiau
saulyte33
QUOTE(georgiana @ 2011 11 23, 10:28)
labas rytelis, merginukes susiruosiau mesa ir nepagalvojus nenupjausciau skuru, kazin ar galima malti su skuromis mesa, norint pasigaminti svieziu desreliu, labai aciu lauksiu skubaus atsakymo 4u.gif
*


Sveiki 4u.gif Kad su skūromis malti mėsą dešrelėms? Tokio dalyko dar negirdėjau. Aš tai malu normalią mėsytę, po to pripjaustau lašinukų, pridedu prieskonių ir į žarnas smile.gif Na o skūromis nemanau kad gerai gausis, o kodėl jums tų skūrų nenupjausčius ir problema išspręsta mirksiukas.gif
georgiana
dekui Avocete ir saulyte33 uz patarimus reiks pasigalasti peili ir i trasa nupjaustyti skuras, vakar kazkaip pjaustytdama gabalais nei nepagalvojau, ale nakti mintis sove, kad kazka blogai padariau tai ir sulaukiau ryto galvodama apie mesa doh.gif
sena pažįstama
QUOTE(georgiana @ 2011 11 23, 10:34)
dekui Avocete ir saulyte33 uz patarimus reiks pasigalasti peili ir i trasa nupjaustyti skuras, vakar kazkaip pjaustytdama gabalais nei nepagalvojau, ale nakti mintis sove, kad kazka blogai padariau tai ir sulaukiau ryto galvodama apie mesa doh.gif
*


Tik be skuru 4u.gif Skuras panaudoju saltienos virimui arba kai mesos konservus verdu: isvirus mesai ir skurom, skuras ismetu lauk, o nuo ju lieka naturalus zelatinas, kuris neleidzia stiklainiuose esanciai mesai rugti.
georgiana
QUOTE(sena pažįstama @ 2011 11 23, 13:56)
Tik be skuru 4u.gif Skuras panaudoju saltienos virimui arba kai mesos konservus verdu: isvirus mesai ir skurom, skuras ismetu lauk, o nuo ju lieka naturalus zelatinas, kuris neleidzia stiklainiuose esanciai mesai rugti.
*


dekui, jau nupjausciau, sudejau viska begu kimsti, aciu labai uz patarimus dar karteli ir kai turesite laiko mestelkite recepteli i koncervavimo temike apie mesos koncervus, labai aciu ir siunciu balioncika 4u.gif
san
Sveikos,

gal kas turite ir galite pasidalinti teikiančių rūkymo paslaugas Vilniuje kontaktais ax.gif Ačiū.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.