Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Ar jūsų 5-ečiai jau skaito?
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Nuo 3 iki 7 metų
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
anaja
Mano penkemete skaityt nemoka, ir darzely is 22-ieju penkiameciu nei vienas nemoka skaityt...

O kaip jūsiškiai?
sena karvė
QUOTE(vivjana @ 2006 09 21, 22:18)
darzely is 22-ieju penkiameciu nei vienas nemoka skaityt
*

Iš 22-iejų penkiamečių nė vienas nemoka skaityti? g.gif Nustebinai. Tikrai g.gif . Įdomu ar yra kokia nors statistika tuo reikalu? Manyčiau, kad iš tų 22-iejų bent jau 10 vaikų galėtų ( turėtų) mokėti skaityti. Taip manau todėl, kad mano pačios visi trys vaikai skaitė ( ne vartė) knygas (didelės, didžiosios raidės) būdami keturių-penkerių metų . Ir pažįstamų, kaimynų vaikai tokiame amžiuje skaito unsure.gif
Vėtružė
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 22, 09:41)
Iš 22-iejų penkiamečių nė vienas nemoka skaityti? g.gif  Nustebinai. Tikrai g.gif . Įdomu ar yra kokia nors statistika tuo reikalu? Manyčiau, kad iš tų 22-iejų bent jau 10 vaikų galėtų ( turėtų) mokėti skaityti. Taip manau todėl, kad mano pačios visi trys vaikai skaitė ( ne vartė) knygas (didelės, didžiosios raidės) būdami keturių-penkerių metų . Ir pažįstamų, kaimynų vaikai tokiame amžiuje skaito unsure.gif
*

Na ką aš galiu pasakyti...... Mano sūnus kai buvo penkerių raides pažinojo, bet skaityti schmoll.gif Ne jis neskaitė, na gal ten kokį žodį mama , ar tėtė mokėjo,dar kai kuriuos paprastus, jis beja mokėjo sudėti ir savo vardą DEIVIDAS.... Bet manau tai jis išmokęs buvo mintinai, kokias raideles kaip dėlioti. Galiu pasakyti, kad jo grupėje iš 10, 5-6 metų vaikų skaityti prasmingai ir suvokti gerai, ką skaito mokėjo tik vienas vaikas. Kiti pažinojo raides, dėliojo žodžius....... Tiesiog mokėsi skaityti...... Bet jei užsiimti su vaiku tai ir neturintis dviejų metų vaikas gali išmokti pažinti raides...... Mūsų vienos forumietės dukrytė, jai dar nėra dviejų žino raides.... Tarkim žino, kad mama prasideda raide m ir žino kaip ji atrodo, vadinas padirbėjus dar truputuką ji greit žinos ir visą žodį "mama" Ir tikrai išskirs jį iš konteksto.... Tai ji vadinas kaip ir moka skaityti?........ Tai kuo tada 1,5 metukų skiriasi nuo 5? Tik iškiriamų iš konteksto žodžių kiekiu........
sena karvė
QUOTE(Vėtružė @ 2006 09 22, 11:01)
........ Tai kuo tada 1,5 metukų skiriasi nuo 5? Tik iškiriamų iš konteksto žodžių kiekiu........
*

Mano galva, metinuko ir penkerių metų vaiko intelektas skiriasi jau kardinaliai blink.gif . Penkerių metų vaikas, žinoma, neprivalo mokėti skaityti, bet ( maniau g.gif ), kad didžioji dalis penkiamečių moka skaityti ( ne spėlioti, ar automatiškai sujungti raideles), pvz. perskaityti ir suvokti pasaką blink.gif . Tiesiog, dauguma man pažįstamų penkiamečių tai sugeba. Pavyzdys: vaikai atsiveda draugus ( 5-7 metų) ir visi žaidžia žaidimą "Augalai, gyvūnai, vardai, miestai"...na pamenat? Juk ten reikia ir skaityti ir rašyti g.gif , bet visi sėkmingai žaidžia g.gif ( mažieji rašo kelias pirmąsias raideles, dičkiai ir rašytinėm raidėm pakeverzoja, paskui sutikrina vienas kito unsure.gif ). Vadinasi geba ir perskaityti ir parašyti penkiametis? g.gif
Chanson
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 22, 11:13)
  Penkerių metų vaikas, žinoma, neprivalo mokėti skaityti, bet ( maniau g.gif ), kad didžioji dalis penkiamečių moka skaityti ( ne spėlioti, ar automatiškai sujungti raideles),

Siandien susipazinom su mergyte, kuri vyresne tik pusmeciu - jos samoningumas, bendravimas ir protelio lygis jau aiskiai skiriasi nuo mano vaiko! Tai ka kalbet apie 5-eti???

Pūkelis
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 22, 11:13)
metinuko ir penkerių metų vaiko intelektas skiriasi jau kardinaliai blink.gif . Penkerių metų vaikas, žinoma, neprivalo mokėti skaityti, bet ( maniau g.gif ), kad didžioji dalis penkiamečių moka skaityti ( ne spėlioti, ar automatiškai sujungti raideles),

intelektas tikrai, kad skiriasi, bet kad didžioji dalis penkiamečių rimtai skaito, netikiu. Tuo labiau pats perskaito pasaką. Dukrai penki, bet tikrai neskaito pasakų. Manau tėveliai kartais perlenkia lazdą, ir vaikus moko per anksti, ne visada tai į gera išeina. Viskam savas laikas.
Ode
QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 14:00)
Manau tėveliai kartais perlenkia lazdą, ir vaikus moko per anksti, ne visada tai į gera išeina. Viskam savas laikas.
*

O jei ne tėveliai moko, o vaikas klausinėja, prašo ir pats išmoksta? smile.gif Būtent taip mūsų dukra dviejų metukų mokėjo abėcėles lietuvių ir anglų kalbomis: tiesiog klausinėjo raidžių ir vieną dieną suvokėm, kad ji visas jas atpažįsta. Ir va dabar keturmetė ji jau jungia raides į skiemenis, skiemenis - į žodžius, žodžius - į sakinius. Lėtai, sunkiai, bet labai noriai. smile.gif Aišku, tai dar gal ir ne skaitymas, bet, manau, būdama penkerių ji puikiai perskaitys paprastas pasakaites.
Pūkelis
QUOTE(Ode @ 2006 09 25, 23:31)
O jei ne tėveliai moko, o vaikas klausinėja, prašo ir pats išmoksta? smile.gif Būtent taip mūsų dukra dviejų metukų mokėjo abėcėles lietuvių ir anglų kalbomis: tiesiog klausinėjo raidžių ir vieną dieną suvokėm, kad ji visas jas atpažįsta. Ir va dabar keturmetė ji jau jungia raides į skiemenis, skiemenis - į žodžius, žodžius - į sakinius. Lėtai, sunkiai, bet labai noriai. smile.gif Aišku, tai dar gal ir ne skaitymas, bet, manau, būdama penkerių ji puikiai perskaitys paprastas pasakaites.
*

Norėčiau pamatyti ir išgirsti, kaip penkiametis pipiras pasakas skaito smile.gif o ką veiks šešerių ? galės jau skaityti laikraščius , žurnalus. (juokauju).
Ode
QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 14:45)
Norėčiau pamatyti ir išgirsti, kaip penkiametis pipiras pasakas skaito smile.gif o ką veiks šešerių ? galės jau skaityti laikraščius , žurnalus. (juokauju).
*

Tai jei mano curka kitais metais skaitys, tai įrašysiu ir atsiųsiu įrašą. biggrin.gif
Chanson
QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 23:45)
*

tikek-netikek, bet as 5 metuku jau skaiciau, o 6 ejau i 1 klase. Ir pasakas skaiciau, ir eilerascius mintinai pyskindavau, ir jei koks vaikas darzely per rytmeti sirgdavo, tai dar ir jo repertuara ismokdavau rolleyes.gif Man taip mama pasakojo. Bet neturiu pagrindo ja netiketi.
Visi vaikuciai labai skirtingi: vienas judresnis, kitas imlesnis ir t.t.
Kazkaip turiu itarima, kad mano vaikas irgi bus i mane nusidaves, nes nera labai fiziskai aktyvus, o vat smalsauti ar kazka idemiai stebeti labai megsta ax.gif

Ode, linkiu kad tavo vaikutis kitais metais jau tikrai tikrai skaitytu!!! 4u.gif
Vėtružė
QUOTE(Ode @ 2006 09 25, 22:31)
*

Tai va, tai tik įrodo, kad ir 2 metų vaiko veikloje galima įžiūrėt lavėjimo procesą........

QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 22:45)
*

Šešerių galės žingsniuoti į mokyklą.... Beja, ankstesniameviename savo poste rašiau, kad Vyresnis vaikas kai lankė darželį, tik vienas vaikas penkiametis mokėjo skaityti, tai tas vaikas ir rašyt jau bandė. O tame darželyje pavasary didesniems vaikams buvo atliekami testai psichologiniai ir loginiai( na žodžiu kažkokie ten) ir pagal juos spręsdavo ar vaikasau pasiruošęs eiti į mokyklą...... Tai tas penkiametis, pagal testus, galėjo drąsiai žingsniuot į pirmą klasę......
jėga
QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 23:45)
*

Ir aš būdama penkrių jau skaičiau. Pirmoj klasėj buvo keista žiūrėt ir į nemokančius skaityt unsure.gif Vaikai būna skirtingi. Maniškiai nė vienas penkerių neskaitė, o ir raidžių beveik nepažino.
Galiu pasakyti dar daugiau - savo akimis mačiau 2,5 metų vaiką, kuris skaitė blink.gif
Pūkelis
QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 08:13)
Ir aš būdama penkrių jau skaičiau. Pirmoj klasėj buvo keista žiūrėt ir į nemokančius skaityt unsure.gif  Vaikai būna skirtingi. Maniškiai nė vienas penkerių neskaitė, o ir raidžių beveik nepažino.
Galiu pasakyti dar daugiau - savo akimis mačiau 2,5 metų vaiką, kuris skaitė blink.gif
*

Vaikas jau nuo penkerių skaito, o tuo labiau nuo 2,5 metų, šaunu, bet ką jam veikti mokykloje, kai kiti gal tik pradeda skaityti? Šiaip įdomu, ar daug privalumu gyvenime patyrei, kai taip anksti pradėjei skaityti?

P.S. nežinau kodėl , bet pedagogai prašo vaikų geriau namie nemokinti rašyti, nes gali netaisyklingai išmokti, po to bus sunku perauklėti mokykloje. Nežinau kiek tos teisybės smile.gif
jėga
QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 26, 09:00)
Šiaip įdomu, ar daug privalumu gyvenime patyrei, kai taip anksti pradėjei skaityti?
*

Jokių schmoll.gif Ir tėvai manęs nemokė. Net nežinau kaip, matyt pasiklausinėdama po vieną raidę išmokau. Seserį, brolį vyresnius turėjau. Sakau, tiesiog yra vaikų, kuriems tai įdomu ir jie išmoksta skaityt lyg savaime. Mano vaikai neisdomi, tai specialiai ir nemokau. Jei paklausia kokią raidę, pasakau. Bet tik tiek ax.gif
sena karvė
QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 23:00)
Manau tėveliai kartais perlenkia lazdą, ir vaikus moko per anksti, ne visada tai į gera išeina. Viskam savas laikas.
*

Nemokiau vaiku prievarta, niekada. Tiesiog, jei treju metu vaikas eidamas mieste praso perskaityti kas parasyta ant vitrinos stiklo, parduotuves pavadinima, gi ir perskaitai. Matydama, kad vaikai domisi raidelemis, pirkau kaladeles su raidemis, skaiciais, knygeles atitinkancias amziu. As galvoju, kad prievarta butu neskaityti ir ignoruoti ju domejimasi raidelemis, knygelemis g.gif .

šaunu, bet ką jam veikti mokykloje, kai kiti gal tik pradeda skaityti? Šiaip įdomu, ar daug privalumu gyvenime patyrei, kai taip anksti pradėjei skaityti?
*

taip, tiesa, yra tokia problema. Bet, manau, kad tai problema ne vaiko, o mokyklos. TURIU PAGRINDO TAIP MANYTI verysad.gif . Kitame forume esu pasakojusi apie savo vyriausia vaika, kuris i mokykla isejo 6 metuku, mokesi puikiai, buvo siulymai eksternu persokti viena klase ( motyvas: vaikui su bendraamziais nera kas veikti). Galutinis rezultatas: sunus baige 12 klasiu vidutiniu vidurkiu, buvo problemu del nenoro mokytis paskutinese klasese, nes jam buvo neidomu. Manau, kad ta "neidomu" galejo itakoti ir mokytojai, kurie vietoj to, kad bandytu daugiau reikalauti is gabesnio vaiko, pasiulydavo jam kelias dienas neiti i mokykla, nes "ir taip viska moka" doh.gif .
Dabar istorija kartojasi blink.gif . Mano mazieji puikiai skaitydami pirmoje klaseje mokosi taisyklingai tarti ir rasyti raidele A blink.gif , arba prie dvieju obuoliu prideti dar du ir suskaiciuoti kiek bus obuoliu smile.gif . Jau girdziu is vaiku, kad ner ka cia mokytis, neidomu. Labiausiai laukia fizinio pamoku doh.gif . Manau, problema ta, kad mokytojai neturi galimybiu bent truputi daugiau uzsiimti su kiekvienu mokiniu atskirai, jie pasirenka alternatyva: orientuojasi i klases vidurki, gal netgi i silpnesniuosius mokinius daugiau, nes jiems, be abejo, reikia daugiau pastangu, kad suvoktu uzduotis. TAIGI MOKYTOJAS ILGIAU UZSTRINGA PRIE SILPNESNIU MOKINIU, MAZIAU SKIRIA DEMESIO STIRPRIOKAMS. Deja, taip yra. Taciau tikrai ne tevu "kalte" yra, kad vaikas gabesnis nei kiti. Neretai esu priversta teisintis, aiskintis, kad nemokiau vaiku specialiai skaityti ir skaiciuoti nuo gimimo. Beje, niekuomet nemanau, kad mano ar kiti anksciau pradeje skaityti vaikai- genijai. Juk turiu gyva pavyzdi (vyriausia vaika), kad ne jokie jie ne genijai, tiesiog imlesni, gabesni, smalsesni vaikai. Siuos bruozus labai lengva uzslopinti mokykloje ir padaryti juos "kaip visus".Mano vyriausias vaikas po 12 klases niekur nebestojo, tiesiog neturi tam motyvo, isvaziavo i uzsienius, rado gerai apmokama darba ( puikiai moka kelias uzsienio kalbas, megsta skaiciuoti....babkes biggrin.gif ) ir gyvena savarankiskai verysad.gif
jėga
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 10:34)
buvo siulymai eksternu persokti viena klase
*

O kodėl tuo nepasinaudojus g.gif
anaja
Nuva matai kaip cia su tais penkiameciais g.gif as 5-keriu jau skaiciau, o mano dukra visiskai nenori mokytis skaityt schmoll.gif bandziau sudomint, sakau ismoksi, galesi pasakeles skaityt ir pan., o jinai sako eisiu i mokykla ir ismoksiu doh.gif per prievarta gi nemokinsiu, raides tai pazysta ir matau kad lengvai ismoktu skaityt, nes skaiciuoja puikiai, isikirto i skaiciavimo sistema, moka sudet ir atimt. Problemos as cia nematau, ismoks irnesakyk.gif gal tikrai bus idomiau mokytis, kai ko nors nemokes, tikrai buna beda, kai tu viska padarai ir sedi lauki kitu ir taip praeina visa pamoka, vaikui aisku gerai laisvo laiko ir pan., bet mokslo atzvilgiu schmoll.gif
marinulia
Sena karve lotuliukas.gif manau cia ne mokyklos problema,o teveliu!Jei matot kad vaikas gabus mokslams ir jam su bendraamziais nera kas veik yra sustiprintos mokyklos:licejus,Jezuitu gimnazija kur atrenka tik stipriausios mokinius.Tai ko jus nepervedet vaika i tas mokyklas? g.gif Tu gabesniu vaiku klasese vos 3,tai ka daryti vaikams kurie eina koja i koja su programa,pagal jus suprantu ,kad juos reikia palikt ramybei ir daugiau laiko skirti jusu vaikui?
O jusu vyriausias sunus ir yra pasekme to,kad atejo i mokykla skaitydamas,rasydamas,skaiciodamas.Taipat ir mano vyriausia dukra kai ejo i pirma klase,jau viska mokejopasekmes ji ir nustojo dometis mokslai nes mane,kad jau ji moka ir gali nieko nedaryti,o tie vaikai kurie nieko nemokejo dejo tokias pastangas,kad ju rezultatai yra ir dabar geresni!!! thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif
O jei vaikas moka gerai programa 1 klases,tugul islaiko ekza ir keliauja tesiai i 2klase thumbup.gif
Dabar turiu 5 metu berna,jis moka kaikurias raides,perskaityt savo varda,mama zino visu parduotuviu pavadinimus ir t.t As ji nemokinsiu,ateis laikas eiti i pirma klase ten ir ismoks.O ta kad jis dabar moka kazka perskaityti,tai jis su dukra labai megsta zaisti i mokykla.
<Kiss>
intelektas tikrai, kad skiriasi, bet kad didžioji dalis penkiamečių rimtai skaito, netikiu. Tuo labiau pats perskaito pasaką. Dukrai penki, bet tikrai neskaito pasakų. Manau tėveliai kartais perlenkia lazdą, ir vaikus moko per anksti, ne visada tai į gera išeina. Viskam savas laikas.
*

as irgi manau,viskam savo laikas,ir neverciu savo 6metu duktes skaityti jei jai neina,nors raides pazysta schmoll.gif schmoll.gif schmoll.gif
Vaikas jau nuo penkerių skaito, o tuo labiau nuo 2,5 metų, šaunu, bet ką jam veikti mokykloje, kai kiti gal tik pradeda skaityti? Šiaip įdomu, ar daug privalumu gyvenime patyrei, kai taip anksti pradėjei skaityti?

P.S. nežinau kodėl , bet pedagogai prašo vaikų geriau namie nemokinti rašyti, nes gali netaisyklingai išmokti, po to bus sunku perauklėti mokykloje. Nežinau kiek tos teisybės smile.gif
*

manau ji ne ka blogiau skaitys uz kitus g.gif
sena karvė
QUOTE(marinulia @ 2006 09 26, 11:17)
1.Jei matot kad vaikas gabus mokslams ir jam su bendraamziais nera kas veik yra sustiprintos mokyklos:licejus,Jezuitu gimnazija kur atrenka tik stipriausios mokinius.Tai ko jus nepervedet vaika i tas mokyklas? g.gif Tu gabesniu vaiku klasese vos 3,tai ka daryti vaikams kurie eina koja i koja su programa,pagal jus suprantu ,kad juos reikia palikt ramybei ir daugiau laiko skirti jusu vaikui?
2. O jusu vyriausias sunus ir yra pasekme to,kad atejo i mokykla skaitydamas,rasydamas,skaiciodamas.
3. As ji nemokinsiu,ateis laikas eiti i pirma klase ten ir ismoks.
*

1. Mano vyriausio sunaus laikais, buvo vienintele privati mokyklele, kuria jis ir lanke. Bet ji buvo tik pradine, todel veliau sunui teko lankyti eiline, paprasta mokykla, kurioje buvo sustiprintas uzsienio kalbos mokymas ( jis pats tokia rinkosi).
Mazuju atveju situacija nepalanki geresnei mokyklai: gyvename kaime, nera galimybiu vezioti vaikus kasryt i miesta, o be to.....nezinau ar benoriu tu liceju, "aukstesnio lygio" mokyklu g.gif . Apie jas turiu tam tikra nuomone.
Nemanau, kad reikia palikti ramybeje maziau gabius vaikus ir pulti prie maniskiu, bet manau, imanoma suderinti, kad maniskiai gautu daugiau kruvio. Pvz. uzduotu jiems namu darbus ( taciau pasirodo pirmoje klaseje to daryti negalima g.gif )
2. Ar turejau priversti juos nenoreti skaityti, rasyti, skaiciuoti?Kaip as tai galejau padaryti? Turejau pirkti vietoj norimos knygeles masinele? g.gif
3. Minejau, kad vaiku nemokiau skaityti.O tu, jei vaikas klaus kokia cia raide- nesakysi jam? Nesakysi, kad jusu masina yra baltos spalvos, o kaimynu raudona? Jei vaikas klaus koks skaicius kabo ant jusu buto duru, tu nesakysi arba sakysi neteisinga skaiciu? unsure.gif Kaip reikia sugebeti nugaleti vaiko smalsuma, domejimasi?" Tiesa, del to posakio "ateis laikas-ismoks" g.gif ...ar visiems vaikams tas laikas ateina tuo paciu metu ( sukakus jam 7 metukams? atejus Rugsejo pirmajai?) g.gif . Mano ir nemazai daliai pazistamu vaiku TAS LAIKAS atejo 4-5-6 metu smile.gif
Papildyta:
QUOTE(<Kiss> @ 2006 09 26, 11:53)
ir neverciu savo 6metu duktes skaityti jei jai neina,nors raides
*

ar cia kas nors rase, kad savo keturmecius- penkiamecius vercia skaityti ir rasyti?
Beje, nebuvau linkusi i tokia diskusija, nes ir pati neturiu stabilios nuomones siuo klausimu, nemegstu pervertinti vaiku gabumu ir nezinau ar gerai yra moketi skaityti, skaiciuoti 5-meciui. Deja, mano atveju tas "gabuolis" dabar -statistinis lietuviskas vaikinas, ieskantis pinigo uzsieniuose smile.gif .
Diskusija issirutuliavo, kai viena mama pasake, kad pusantru metu vaikas intelektu, isprusimu, suvokimu nesisikiria nuo penkiamecio blink.gif . Negalejau sutikti, ikisau trigrasi/
Papildyta:
QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 10:58)
*

ar tai nebutu eksperimentas vaiko atzvilgiu? Ziaurus? g.gif
Jis klaseje butu dvejais-trejais metais jaunesnis. Na ir kas, kad jis pirmauja mokyklineje programoje, taciau jis dar tik 9-metis, o ne 11-metis. Tuo laiku tai- didziulis amziaus skirtumas
Hilde
QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 10:58)
*

Aš ir tuo nepasinaudojau, kai mano vaikui buvo siūloma iš pirmos šokti į trečią. Kodėl? na jis ir taip klasėj jauniausias ( į mokyklą išėjo šešerių). Ir manau aštuonmečiui būti klasėje tarp dešimtmečių gal nelabai unsure.gif pasitariau su mokytoja ir žiūrėsim kaip bus toliau. Jei jam vis bus ir ateity per lengva, gal tada ir pereisim aukštesnėn klasėn. O gal tie gabumai tik šiuo metu.
O problemą galima sakyti išsprendėm. Aš išreikalavau spec adaptuotos programos mirksiukas.gif Jos yra ruošiamos ne tik tiems, kuriems sunku mokytis, bet ir gabiesiems. Tiesiog, sena karve, tai reikia priminti mokytojui wink.gif tiesa perku aš jam visokius uždavinynus, nešasi į mokyklą knygas iš bibliotekos ir skaito per pamoką, kai baigia savo spec programą doh.gif

P.S raides pažinojo nuo 2 metų ( turėjo tokį "kiliminį puzlę su raidėm. Mėgstamiausias žaislas buvo), pradėjo skaityti nuo 4. Niekas jo nevertė. Na bet aš nedraudžiau vaikui domėtis tuo, kas jam patiko, neslėpiau namuose knygų smile.gif
GAGA
Na tada mano vaikas atsilikęs nors man toks neatrodo doh.gif jam 6 bet skaityti tikrai neskaito ,raides visas pažysta,bet neskaito g.gif manau ateis laikas ir skaitys vieni anksčiau kiti vėliau ir nereikia iš to daryti tragedijos thumbup.gif
jėga
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 12:07)
ar tai nebutu eksperimentas vaiko atzvilgiu? Ziaurus? g.gif
Jis klaseje butu dvejais-trejais metais jaunesnis.
*

Taigi ne dviem-trim, o tik metais ax.gif Ar maža dabar tokių, kai vienoj klasėj 6-metis, 7-metis ir beveik 8-metis g.gif
O tai, kad vaikui nebuvo suteikta galymybė mokytis pagal savo sugebėjimus, nėra eksperimentas g.gif
anaja
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 11:07)
Diskusija issirutuliavo, kai viena mama pasake, kad pusantru metu vaikas intelektu, isprusimu, suvokimu nesisikiria nuo penkiamecio blink.gif . Negalejau sutikti, ikisau trigrasi/
[
*

Jei cia apie mane, tai as sakiau, kad ne tik vieneriu nemoka saityt, bet ir penkeriu nemoka, taciau vartant knygeles ju suvokimas skiriasi, o ir kaip galetu nesiskirt doh.gif jei nesiskirtu, tai arba metinukas super genijus arba penkiametinukas atsilikes smarkokai mastau.gif
As dar su aukletoja dukros pasikalbejau sia tema, sake tikrai nei vienas skaityt nemoka (ta prasme mano dukters grupej) ir sake, kartais iseje i priesmokykline grupe nemazai vaiku i mokykla nueina nemokedama skaityt schmoll.gif bet sake cia ne beda irnesakyk.gif. O siaip tai aisku jei vaikas domisi, tai ne tik kad sakysi, bet manau net privalu jam teisingai atsakyti. Maniske labai domejosi skaiciais, pratybom kur reikia skaiciuot, suvedziot, puzlius deliot, o vat skaityt nenori. Kiekvienas vaikas yra savita asmenybe su savais gabumais ir savomis ydomis mirksiukas.gif
Mano subjektyvia nuomone, kad gabiuosius verta skatinti, sudarineti jiems programas ir pan. tik aisku atsizvelgiant i jo galimybes, nes kartais tevai megsta perverttinti.
Hilde
QUOTE(GAGA @ 2006 09 26, 12:33)
Na tada mano vaikas atsilikęs nors man toks neatrodo doh.gif jam 6 bet skaityti tikrai neskaito ,raides visas pažysta,bet neskaito g.gif manau ateis laikas ir skaitys vieni anksčiau kiti vėliau ir nereikia iš to daryti tragedijos thumbup.gif
*

Vaikai vystosi nevienodai. Ir ne visi vienodų gabumų būna. Normalu, kad 6- metis neskaito, lygiai taip pat kaip normalu, jog 6-metis skaito.
P.S Susirūpinti reiktų, jei 9-10 metų vaikas visai neskaitytų, neskirtų raidžių. Tada jau galima įtart disleksiją.
sena karvė
QUOTE(GAGA @ 2006 09 26, 12:33)
1. Na tada mano vaikas atsilikęs
2.ir nereikia iš to daryti tragedijos thumbup.gif
*

tu pati atsakei i pirma savo teigini. Jei vaikas neskaio 6 metu, jis greiciausiai nera atsilikes, ir todel nereikia is to daryti tragedijos smile.gif

QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 12:34)
Taigi ne dviem-trim, o tik metais ax.gif  Ar maža dabar tokių, kai vienoj klasėj 6-metis, 7-metis ir beveik 8-metis g.gif
O tai, kad vaikui nebuvo suteikta galymybė mokytis pagal savo sugebėjimus, nėra eksperimentas g.gif
*

Maniskis i mokykla isejo tik sukakus 6-iems metams, vadinasi persokes klase butu jaunesnis 2 arba trim metais uz bendraklasius ( kazkuriame etape jis butu dar vaikas, o jie paaugliai). Del tos galimybes g.gif ...jis gi lanke normalia mokykla g.gif ( su sustiprinta uzsienio kalbu programa). Nezinau, dabar galvoju, kodel nesiverziau to savo vaiko atiduoti i kokias super duper mokyklas g.gif . Tiesiog pazinojau savo vaika, jis gi ne genijus ax.gif , mokejo puikiai skaityti, skaiciuoti, rasyti ( beje, turejo toki sutrikima: rasydamas praleisdavo vidurini zodzio skiemeni. Seniai tai buvo blush2.gif , logopedai tai buvo ivardije kaip sutrikima,pamirsau pavadinima blush2.gif ), visai nesigaude zemelapiuose ir planuose,nekente braizybos ( cia mano dovanele, as sugebu nerasti blink.gif 5 metus ten gyvenancios ir daznai lankomos drauges laiptines unsure.gif ). Maniau, kad nereikia jam persokti per klases, nors mokytojams tie "negabumai" atrode menki. Na, nezinau, gal as ir neteisi, kad nesikrausciau is proto kur auksciau ta vaika "priduoti". Taciau vis tiek manau, kad mokytojai turedami klaseje ivaraus gabumu vaiku galetu kiek pasistengti ir del stiprioku, o ne mauti visus ant vieno kurpalio. Minejau, kad mano pirmokai skaitydami puikiai, dabar mokosi pazinti raidele A ax.gif . Ar tureciau skubeti ieskoti jiems gimnazijos,privacios mokyklos?
QUOTE(vivjana @ 2006 09 26, 12:40)
As dar su aukletoja dukros pasikalbejau sia tema, sake tikrai nei vienas skaityt nemoka (ta prasme mano dukters grupej) ir sake, kartais iseje i priesmokykline grupe nemazai vaiku i mokykla nueina nemokedama skaityt  schmoll.gif bet sake cia ne beda irnesakyk.gif.
*

Neilgai vedziau vaikus i darzeli ir labai buvau nustebinta, kai aukletoja pasake, kad 4 metu vaikui normalu nezinoti spalvu pavadinimu unsure.gif . Taigi ir nemoke tokiu dalyku. Motyvas- per anksti g.gif .
Uliuliuska
Musu 1 klases statistika tokia, kad is 28 vaiku dauguma skaito, tik 6 skiemenemis, ir tik vienas nepazista raidziu. Kaip supratau, vaikas i mokykla turi ateit mokedama skaityti. Ir tas vienas neskaitantis vaikas yra didelis nepatogumas mokytojai blink.gif
Hilde
QUOTE(Uliuliuska @ 2006 09 26, 13:33)
Ir tas vienas neskaitantis vaikas yra didelis nepatogumas mokytojai blink.gif
*

Tai aišku. Juk tam vienam vaikui, mokytoja privalės rašyt atskirą ugdymo programą rolleyes.gif
sena karvė
Kaip supratau, vaikas i mokykla turi ateit mokedama skaityti.
*

Kodel taip supratai?

Papildyta:
QUOTE(sparow @ 2006 09 26, 13:45)
Tai aišku. Juk tam vienam vaikui, mokytoja privalės rašyt atskirą ugdymo programą rolleyes.gif
*

Kodel? blink.gif Juk pirmoje klaseje vaikai mokosi pazinti raideles, jungti skiemenis. Manyciau, kad mokytojams sudetingiau pasiderinti prie jau mokancio skaityti ir rasyti mokinio
anaja
Uliuliuska net nezinau ar turi vaikas ateidamas i pirma klase moket skaityt g.gif kiek girdejau tipo nebutinai, bet parengiamosiose klasese to jau mokina, taip kad jei visi vaikai ja lanke, o vienas ne ir jo namuose nemokino, tai tikrai tada manau gaunasi nei sis nei tas g.gif

QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 12:17)
1.Taciau vis tiek manau, kad mokytojai turedami klaseje ivaraus gabumu vaiku galetu kiek pasistengti ir del stiprioku, o ne mauti visus ant vieno kurpalio. 

2.Neilgai vedziau vaikus i darzeli ir labai buvau nustebinta, kai aukletoja pasake, kad 4 metu vaikui normalu nezinoti spalvu pavadinimu unsure.gif . Taigi ir nemoke tokiu dalyku. Motyvas- per anksti g.gif .
*

1. As irgi taip manau drinks_cheers.gif pas mus mokykloj miestely mazam, tai atsimenu 7 klasej is dvieju klasiu atrinko gabiausius ir sudare viena stipresniuju klase, visem nuo to buvo tik geriau mirksiukas.gif
2. Tai vat kai maniske perejo is lopselio i darzeli jai buvo 3 metai ir jinai puikiai pazinojo visas spalvas, nes juos to mokino lopselio aukletojos, darzelio aukletoja mane irgi nustebino pasakius, vaje jusu vaikas pazysta spalvas blink.gif dauguma ateje i sia grupe ju nepazista schmoll.gif buvau nustebus. O maniskes net rubai turedavo buti suderinti pagal spalvas doh.gif Siaip jau visada taip buna, isivaizduoji jei moka tavo vaikas turi moket ir kiti, taciau taip nebuna mirksiukas.gif svarbiausia stebeti vaika ar jis sugeba tai padaryti it nepralesiti to momento kad ko gero tikrai jau daug netu o jis dar nemoka. Kaip kazkuri minejo, vaikui 9-10 metu o jis dar nepazista raidziu, tada manau tai tikrai jau sutrikimas.
Vėtružė
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 11:07)
Nemanau, kad reikia palikti ramybeje maziau gabius vaikus ir pulti prie maniskiu, bet manau, imanoma suderinti, kad maniskiai gautu daugiau kruvio. Pvz. uzduotu jiems namu darbus ( taciau pasirodo pirmoje klaseje to daryti negalima g.gif )
*

Na mano vaikas vyresnėlis irgi iš tų gabesniųjų.... Ale ir papulk tu man taip, kad jis nuolat pataiko į silnesniųjų grupes.... Pvz, kai užrašinėjom į mokyklą kažkaip nieks nesakė, kad bus sustiprinta matematikos klasė, tiesiog susikvietė mokytoja juos visus vasarą davė kelis uždavinukus irt nusprendė, kad bus lengvesnė programa pasirinkta........ Nes vertinant klasės lygį dauguma buvo silpnų mokinių....... Kitoje klasėje daugiau stiprių buvo, tai pasirinko rimtesnę programą....... Na ir prasėdėdavo pirmas pamokas mano sūnus nieko neveikdamas, nes ką kiti vaikai padarydavo per 20 min jis išspręsdavo per 5 min... Bet man kitos klasės mokytoja patarė, nupirkti pratybas ir tos stipriosios programos, ir tuo metu kai jis pradėdavo nuobodžiauti, mokytoja(mano prašymu) jam užduodavo spręsti iš kitų pratybų......... Taip išsisprendė problema, dėl neturėjimo ką veikti........ Dabar 5 klasėje analogiška situacija su anglų kalba.... Dauguma silpnų į pogrupį pataikė....... Dar nesugalvojau nieko gudraus, bet vis tiek eisiu kalbėtis su mokytoja, kad jam didintų kaip nors atskirai krūvį, nes kadangi gabus tegu ir mokosi daugiau........
Beja ir priešingai negu kažkuri rašė, prie gabiųjų niekad mokytojai nepuola.... Jie nusprendžia, kad jie ir taip viską išmoks ir juos apledžia skirdami daugiau dėmesio mažiau gabiems....... Bet kuo nusikalto gabieji? Tai va, amžinas ginčas tarp tėvų gaunas...... Negabiųjų sako, kad tegu tik spėja su programa...... O mano kadangi gabus, aš manau, kad anie negabūs ar taip, ar anaip nieko nemokės, tai kam su jais vargti iš vis.......... Ir įrodykit man dabar atvirkščiai...... mirksiukas.gif
jėga
Ir tas vienas neskaitantis vaikas yra didelis nepatogumas mokytojai blink.gif
*

QUOTE(sparow @ 2006 09 26, 13:45)
*

Nu laba diena blink.gif Tai kam tie pirmokų vadovėliai su raidelėmis blink.gif Gal iš kart nuo pasakų pradėti mirksiukas.gif lotuliukas.gif
Va, neseniai lankiau pirmokus. Klausiu: kokią raidę mokotės? Sako: Ė.
Na, iš tikro, mokytųsi kokių tarptautinių žodžių, ar ką... irnesakyk.gif tongue.gif
sena karvė
QUOTE(Vėtružė @ 2006 09 26, 13:58)
Bet man kitos klasės mokytoja patarė, nupirkti pratybas ir tos stipriosios programos, ir tuo metu kai jis pradėdavo nuobodžiauti, mokytoja(mano prašymu) jam užduodavo spręsti iš kitų pratybų.........
*

na, o man pasiule nebepirkti jokiu pratybu ir papildomu mokykliniu knygeliu
Papildyta:
QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 14:00)
Klausiu: kokią raidę mokotės? Sako: Ė.
*

Viliuosi, kad gal nieko baisaus neatsitiks, jei maniskiai mokykloje mokysis gerai zinoma raidele E, o namie, vakare skaitys storiausia knyga "Elfu kraujas blink.gif " biggrin.gif
Hilde
QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 14:00)
Nu laba diena blink.gif  Tai kam tie pirmokų vadovėliai su raidelėmis  blink.gif  Gal iš kart nuo pasakų pradėti mirksiukas.gif  lotuliukas.gif
*

Na taip, tai visus skaitančius vaikus kartu su vienu klasėje neskaitančiu reikia mokyti raidės A bigsmile.gif ( mes čia kalbam apie konkretų atvejį)
Dar kartą sakau. Tam yra adaptuotos programos. Jei klasėje yra gabių vaikų, tų normalių ( na pagal amžių) ir silpnų, reiškia mokytoja vienoje klasėje dirba pagal 3 programas. Taip bent jau turėtų būti pagal švietimo įstatymą wink.gif
jėga
QUOTE(sparow @ 2006 09 26, 14:09)
Na taip, tai visus skaitančius vaikus kartu su vienu klasėje neskaitančiu reikia mokyti raidės A bigsmile.gif ( mes čia kalbam apie konkretų atvejį)
Dar kartą sakau. Tam yra adaptuotos programos. Jei klasėje yra gabių vaikų, tų normalių ( na pagal amžių) ir silpnų, reiškia mokytoja vienoje klasėje dirba pagal 3 programas. Taip bent jau turėtų būti pagal švietimo įstatymą wink.gif
*

Bet palauk, o ką sako ta pagrindinė programa, skirta normaliems vaikams g.gif Ką jie šiuo metu turi veikt g.gif Pasakas skaityt g.gif
Ir kam tada sudaromi vadovėliai raidėms mokytis, jei "vidutinis pirmokas" jau turi mokėt skaityt g.gif
Hilde
O kas sakė, kad vidutinis pirmokas turi mokėt skaityt? Neturi. Bet esmėje, jog nemaža dalis į mokyklą jau ateina skaitydami. Jie turi tokią pat teisę tobulėti ( o ne tik trint suolą, kol ateis tas metas, kur jau jie kažko nežino).
jėga
QUOTE(sparow @ 2006 09 26, 14:20)
O ka sakė, kad vidutinis pirmokas turi mokėt skaityt? Neturi. Bet esmėje, jog nemaža dalis į mokyklą jau ateina skaitydami. Jie turi tokią pat teisę tobulėti ( o ne tik trint suolą, kol ateis tas metas, kur jau jie nežino).
*

Aiškinamės toliau tongue.gif Tai jei dauguma jau ateina mokėdami skaityti (kas pagal programą nėra būtina), vadinas tam vieninteliam, normaliam vaikui, bet dar neišmokusiam skaityt, reikia taikyt modifikuotą... ohmy.gif ohmy.gif ohmy.gif
sena karvė
QUOTE(sparow @ 2006 09 26, 14:09)
Tam yra adaptuotos programos. Jei klasėje yra gabių vaikų, tų normalių ( na pagal amžių) ir silpnų, reiškia mokytoja vienoje klasėje dirba pagal 3 programas.
*

nezinoju to. Bandysiu pakalbinti mokytoja. Musu kaimo mokykloje yra tik viena pirmoji klase ir tik 10 mokiniu smile.gif
Hilde
QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 14:23)
vadinas tam vieninteliam, normaliam vaikui, bet dar neišmokusiam skaityt, reikia taikyt modifikuotą... ohmy.gif ohmy.gif ohmy.gif
*

Na sakykim, kad spec. programą reikia taikyti tiem 20 ar kiek ten mokinių wink.gif
Tiesa, mane kiek nustebino, jog toje klasėje tik vienas neskaitantis blink.gif
sena karvė
QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 14:23)
vadinas tam vieninteliam, normaliam vaikui, bet dar neišmokusiam skaityt, reikia taikyt modifikuotą... ohmy.gif ohmy.gif ohmy.gif
*

o kas apsprende ta "normalaus vaiko" savoka? Ar tie kurie skaito nenormalus? Ar tie kurie nemoka skaityti pirmoje nenormalus? g.gif Tiesiog, tikrai mokyklose turetu (galetu) buti keleto lygiu programa. Bet tikrai nieko apie tai negirdejau, ir ar tai imanoma....vienai mokytojai g.gif .
jėga
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 14:23)
nezinoju to. Bandysiu pakalbinti mokytoja.
*

Nekalbink, bo adaptuota programa - patiems silpniausiems...
Hilde
QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 14:29)
Nekalbink, bo adaptuota programa - patiems silpniausiems...
*

nono.gif Adaptuota, reiškia prisitaikanti prie mokinio sugebėjimo.
jėga
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 14:28)
o kas apsprende ta "normalaus vaiko" savoka? Ar tie kurie skaito nenormalus? Ar tie kurie nemoka skaityti pirmoje nenormalus? g.gif  Tiesiog, tikrai mokyklose turetu (galetu) buti keleto lygiu programa. Bet tikrai nieko apie tai negirdejau, ir ar tai imanoma....vienai mokytojai g.gif .
*

Niekas neapsprendė, tik nežinau, kaip tai teisingiau įvardinti wink.gif
Yra pagrindinė programa, skirta daugumai. Modifikuota - silpnesniems (joje daugiau kartojimo). Gi adaptuota - visiškai nespėjantiems, silpniems. Po jos tik - spec.programa, skirta specialiosioms mokykloms/internatams.
sena karvė
Mergikes, tik neisizeiskit, gal ne visai teisingai suformuluosiu klausima. Man idomu, kodel 4 metu vaikas nezino spalvu pavadinimu? blush2.gif Juk jei seimoje bendraujama su vaiku, kalbama, pasakojama, automatiskai vaikas zinos, kad morka yra oranzines spalvos, dangus- zydras, saule- geltona. Kodel treju metu vaikas negaletu sugebeti prie vieno obuolio prideti kita ir ivardinti skaiciaus pavadinima DU? ax.gif Kodel penkiu metu vaikas gali nemoketi suskaiciuoti centu, zinoti kiek jis turi taupykleje, moketi skaiciu pavadinimus? Na ir kodel vaikas 5-6 metu nezino raideliu? g.gif Juk su jomis susiduria nuo labai anksti? Kad ir savo varda perskaityti? "Mama", "Tete" sudeti kaladelemis? Nejau tai nenormalu? unsure.gif
Manau, kad tai tiesiog gyvenimas. Vienus gal but reikia moketi sudominti, kiti ir patys smalsus, bet jei suauge pakankamai bendrauja su vaiku, atsako i jo KODEL, net mazutis ( tarkim 2-eju metu vaikas) gali zinoti, kad jo tevu automobilis baltas, o tetos Sigos- melynas g.gif . Tas spalvas ne pirma karta miniu, nes turiu pavyzdi, kai 5 metu kaimynes vaikas nemoka ivardinti kokios spalvos ju automobilis, sako: tokios kaip tavo sijonas biggrin.gif arba sniegas. Juk tevams pakaktu pora kartu priminti, kad sniegas, mano sijonas ir ju automobilis yra tos pacios spalvos: BALTOS bigsmile.gif
Leticija
Mano penkiametis neskaito, knygom nesidomi ir raidziu nepazysta. Kiek zinau, jo darzelio grupeje skaitanciu dar nera.
Nome
Žiūrėkim, panos ką įstatymas sako šiuo atveju (apie adaptuotas programas):
Adaptuota programa - valstybinio išsilavinimo standartams neprilygstanti bendrojo lavinimo programa, pritaikyta specialiųjų poreikių asmens gebėjimams ir realiam mokymosi lygiui. (Specialiojo ugdymo įstatymo 3 str. 12 d.).
Beje, mano dukra preišmokyklinukė 6,5 metų neskaito, nu ir ką man jai dabar padaryti? Pati skaičiau gal nuo 4-rių.
Uliuliuska
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 13:47)
Kodel taip supratai?

Papildyta:

Kodel? blink.gif  Juk pirmoje klaseje vaikai mokosi pazinti raideles, jungti skiemenis. Manyciau, kad mokytojams sudetingiau pasiderinti prie jau mokancio skaityti ir rasyti mokinio
*

Padariau isvada is to, kad vadovelyj praleidom paveiksliukus, raides ir t.t., ir pradejom mokytis nuo 60 psl., kur jau yra tekstai

QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 14:40)
Man idomu, kodel 4 metu vaikas nezino spalvu pavadinimu? blush2.gif
*

Tevai tingi sneketis su vaikais. Kai pradejom lankyti darzeli 3 metu, per viena tevu susirinkima kai kurie domejosi aukletojos, kada vaikai prades mokytis atskirti spalvas. doh.gif
Ode
Nežinau, aš kažkodėl neįžvelgiu problemos, ar vaikas daugiau žino, pradėjęs eiti į mokyklą, ar ne. Mane pačią tėvai išleido 6-ių - nors visi septynmečiai buvo - nes labai veržiausi. biggrin.gif Skaičiau, anot tėvų, nuo 3-ių (na, buvo toks momentas, kai atėjo pasiimti manęs iš darželio, o auklėtoja, išpūtus akis sako: Jūsiškė jau skaito?! blink.gif Mano mama pasimetusi: Taip... Sako: O ką aš žinau - pirmas vaikas, galvojau tai norma... mastau.gif biggrin.gif ). Įtariu, dalis tų septynmečių pirmoje klasėje gal irgi neskaitė. Bet užmuškit - nepamenu. biggrin.gif Nejaučiau, kad būčiau kažkokia 'pažengusi', bet ir nesijaučiau 'stabdoma'. O tuomet gi nebuvo jokių 'adaptuotų programų' - visi tvarkingai, sovietiškai pagal tą patį kurpalių mokėsi. Tiesiog dariau, kas pasakyta, ir tiek. Ir labai labai mėgavaus mokslais (taip yra ira dabar... doh.gif ). smile.gif
O vaikai iš tiesų skirtingi. Ir pagal tai, man rods, galima įžvelgti, kurlink pakryps jų veikla ateityje. Va, maniškė domisi skaitymu, piešimu ir dėlionėm (puzzles). Humanitarė. biggrin.gif O jos draugei labiau priimtinesni skaičiai. Maniškė tik visai neseniai persilaužė -niolikiniuose, o mokyklėlėje tai yra vienintelė sritis, kurią mokytoja turi jai priminti. smile.gif
Kaip jau rašiau, mes jos specialiai skaityti nemokinom. Kaip kažkuri mama rašė - tai gavosi savaime: klausinėjo raidžių, užrašų, taip ir išmoko. Dviejų pažino abėcėlę, trijų rašė mūsų visų trijų vardus, dar kelis paprastus žodžius, o dabar (keturių) dėlioja skiemenis į žodžius ir nurašinėja knygutes ir kitokius užrašus. doh.gif Tiesa, skaityti pradėjo visai neseniai. Iki tol (vardai ir tie keli paprasti žodžiai) buvo grynai įsiminti vizualiai - raidžių ir skiemenų jungimo konsepcijos dar nebuvo perpratusi. Ir, matyt, kažkas persivertė smegenėlėse. Tuomet tėtė jai parašė 'pasaką': Wordu surinko paprastą tekstą didžiosiomis raidėmis (apie 20 trumpų sakinių), o ji perskaitė: "Vieną kartą gyveno šuniukas..." biggrin.gif
Turbūt vienintelis dalykas, kur mes - tėvai - įkišom trigrašį, tai nuolat pildėm ir pildom jos knygučių kolekciją, vakarais privaloma tvarka yra skaitomos penkios pasakos, o kiekvieną antradienį einam į vietinę biblioteką. smile.gif
delfinas
pedagogai prašo vaikų geriau namie nemokinti rašyti, nes gali netaisyklingai išmokti, po to bus sunku perauklėti mokykloje. Nežinau kiek tos teisybės smile.gif

Nuo trejų metukų sūnus pradėjo vaikščioti į tokią mokyklėlę. Ėjo du kartus per savaitę po dvi valandas, šiemet eina tris kartus per savaitę, bet irgi po dvi valandas. Jam liepą suėjo keturi. Tai iš tos mokyklėlės pernai faktiškai pirmą "mokslų" savaitę parsinešė abėcėlę su "nurodymais" kaip mokyti (jeigu tėveliams ir vaikui toks noras yr, žinoma mirksiukas.gif) rašyti visas raides (didžiąsias ir mažąsias), t.y. taip pat kaip jie bus mokomi toj mokyklėlėj smile.gif. Vaikas skatinamas rašyti mažosiomis raidėmis, išskyrus tikrinius daiktavardžius. Mūsų atveju pedagogai kaip ir neprašo nemokyti, o gal atvirkščiai smile.gif.

Sūnus pats pradėjo rašyti raides (pradžioj didžiąsias) gal prieš sueinant trims metams. Kadangi mano atmintis "šlubuoja", neprisimenu (o gal neatkreipiau dėmesio), kada jau pažinojo visas raides. Dabar skaito, bet dar ne pasakas, o tik pavienius žodžius smile.gif.

Mane kartais nustebina jo pasirinkimai. Anądien bibliotekoj išsirinko DVD apie trupmenas. Maniau, kad tikrai nežiūrės, bet jam labai ta laidelė patinka g.gif. Anksčiau buvo išsirinkęs laidelę apie ženklų kalbą - irgi labai noriai žiūrėjo g.gif.
Pūkelis
QUOTE(delfinas @ 2006 09 26, 20:32)
Nuo trejų metukų sūnus pradėjo vaikščioti į tokią mokyklėlę. Ėjo du kartus per savaitę po dvi valandas, šiemet eina tris kartus per savaitę, bet irgi po dvi valandas. Jam liepą suėjo keturi. Tai iš tos mokyklėlės pernai faktiškai pirmą "mokslų" savaitę parsinešė abėcėlę su "nurodymais" kaip mokyti (jeigu tėveliams ir vaikui toks noras yr, žinoma mirksiukas.gif) rašyti visas raides (didžiąsias ir mažąsias), t.y. taip pat kaip jie bus mokomi toj mokyklėlėj smile.gif. Vaikas skatinamas rašyti mažosiomis raidėmis, išskyrus tikrinius daiktavardžius. Mūsų atveju pedagogai kaip ir neprašo nemokyti, o gal atvirkščiai smile.gif.

Sūnus pats pradėjo rašyti raides (pradžioj didžiąsias) gal prieš sueinant trims metams. Kadangi mano atmintis "šlubuoja", neprisimenu (o gal neatkreipiau dėmesio), kada jau pažinojo visas raides. Dabar skaito, bet dar ne pasakas, o tik pavienius žodžius smile.gif.

Matot tas skaitymas skaitymui nelygus, ir dar nieko nereiškia jei vaikas moka suskaičiuoti iki 100, jei jis neskiria kuris skaičius didesnis ar mažesnis ar skaičiuoti atbuline tvarka. Šaunu jei vaikas skaito, bet tai dar nerodiklis ar jis jau pasiruošęs mokyklai. Manau labai svarbu, kaip pats vaikas save vertina, jo emocijos, savikontrolė, kitiems pagarba, loginis mąstymas, kūrybinis mąstymas ir t.t.
Mums dabar paruošiamieji metai darželyje, bet pedagogės kurios ruoš vaikus mokyklai iš karto perspėjo tėvelius. "Nesitikėkite , kad mes išmokysime vaikus rašyti ar skaityti". Didelis dėmesys bus skiriamas vaiko ūgdymui, loginiam mąstymui, emocijoms, kūrybai ir tuo pačiu mokslui, viską suderins kartu. Lavins judesius, pirštų – riešo motorika, akies – rankos koordinacija ir t.t. Žodžiu pagyvensime , pamatysime, svarbu yra noras ir suvokimas mokyklai, o toliau viskas savaime ir tėvelių pagalba.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.