Mano penkemete skaityt nemoka, ir darzely is 22-ieju penkiameciu nei vienas nemoka skaityt...
O kaip jūsiškiai?
Mano penkemete skaityt nemoka, ir darzely is 22-ieju penkiameciu nei vienas nemoka skaityt...
O kaip jūsiškiai? QUOTE(vivjana @ 2006 09 21, 22:18) Iš 22-iejų penkiamečių nė vienas nemoka skaityti? QUOTE(sena karvė @ 2006 09 22, 09:41) Iš 22-iejų penkiamečių nė vienas nemoka skaityti? Na ką aš galiu pasakyti...... Mano sūnus kai buvo penkerių raides pažinojo, bet skaityti QUOTE(Vėtružė @ 2006 09 22, 11:01) Mano galva, metinuko ir penkerių metų vaiko intelektas skiriasi jau kardinaliai QUOTE(sena karvė @ 2006 09 22, 11:13) Penkerių metų vaikas, žinoma, neprivalo mokėti skaityti, bet ( maniau Siandien susipazinom su mergyte, kuri vyresne tik pusmeciu - jos samoningumas, bendravimas ir protelio lygis jau aiskiai skiriasi nuo mano vaiko! Tai ka kalbet apie 5-eti??? QUOTE(sena karvė @ 2006 09 22, 11:13) metinuko ir penkerių metų vaiko intelektas skiriasi jau kardinaliai intelektas tikrai, kad skiriasi, bet kad didžioji dalis penkiamečių rimtai skaito, netikiu. Tuo labiau pats perskaito pasaką. Dukrai penki, bet tikrai neskaito pasakų. Manau tėveliai kartais perlenkia lazdą, ir vaikus moko per anksti, ne visada tai į gera išeina. Viskam savas laikas. QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 14:00) Manau tėveliai kartais perlenkia lazdą, ir vaikus moko per anksti, ne visada tai į gera išeina. Viskam savas laikas. O jei ne tėveliai moko, o vaikas klausinėja, prašo ir pats išmoksta? QUOTE(Ode @ 2006 09 25, 23:31) O jei ne tėveliai moko, o vaikas klausinėja, prašo ir pats išmoksta? Norėčiau pamatyti ir išgirsti, kaip penkiametis pipiras pasakas skaito QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 23:45) Norėčiau pamatyti ir išgirsti, kaip penkiametis pipiras pasakas skaito tikek-netikek, bet as 5 metuku jau skaiciau, o 6 ejau i 1 klase. Ir pasakas skaiciau, ir eilerascius mintinai pyskindavau, ir jei koks vaikas darzely per rytmeti sirgdavo, tai dar ir jo repertuara ismokdavau Visi vaikuciai labai skirtingi: vienas judresnis, kitas imlesnis ir t.t. Kazkaip turiu itarima, kad mano vaikas irgi bus i mane nusidaves, nes nera labai fiziskai aktyvus, o vat smalsauti ar kazka idemiai stebeti labai megsta Ode, linkiu kad tavo vaikutis kitais metais jau tikrai tikrai skaitytu!!! QUOTE(Ode @ 2006 09 25, 22:31) O jei ne tėveliai moko, o vaikas klausinėja, prašo ir pats išmoksta? Tai va, tai tik įrodo, kad ir 2 metų vaiko veikloje galima įžiūrėt lavėjimo procesą........ QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 22:45) Norėčiau pamatyti ir išgirsti, kaip penkiametis pipiras pasakas skaito Šešerių galės žingsniuoti į mokyklą.... Beja, ankstesniameviename savo poste rašiau, kad Vyresnis vaikas kai lankė darželį, tik vienas vaikas penkiametis mokėjo skaityti, tai tas vaikas ir rašyt jau bandė. O tame darželyje pavasary didesniems vaikams buvo atliekami testai psichologiniai ir loginiai( na žodžiu kažkokie ten) ir pagal juos spręsdavo ar vaikasau pasiruošęs eiti į mokyklą...... Tai tas penkiametis, pagal testus, galėjo drąsiai žingsniuot į pirmą klasę...... QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 23:45) Norėčiau pamatyti ir išgirsti, kaip penkiametis pipiras pasakas skaito Ir aš būdama penkrių jau skaičiau. Pirmoj klasėj buvo keista žiūrėt ir į nemokančius skaityt Galiu pasakyti dar daugiau - savo akimis mačiau 2,5 metų vaiką, kuris skaitė QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 08:13) Ir aš būdama penkrių jau skaičiau. Pirmoj klasėj buvo keista žiūrėt ir į nemokančius skaityt Galiu pasakyti dar daugiau - savo akimis mačiau 2,5 metų vaiką, kuris skaitė Vaikas jau nuo penkerių skaito, o tuo labiau nuo 2,5 metų, šaunu, bet ką jam veikti mokykloje, kai kiti gal tik pradeda skaityti? Šiaip įdomu, ar daug privalumu gyvenime patyrei, kai taip anksti pradėjei skaityti? P.S. nežinau kodėl , bet pedagogai prašo vaikų geriau namie nemokinti rašyti, nes gali netaisyklingai išmokti, po to bus sunku perauklėti mokykloje. Nežinau kiek tos teisybės QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 26, 09:00) Jokių QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 23:00) Manau tėveliai kartais perlenkia lazdą, ir vaikus moko per anksti, ne visada tai į gera išeina. Viskam savas laikas. Nemokiau vaiku prievarta, niekada. Tiesiog, jei treju metu vaikas eidamas mieste praso perskaityti kas parasyta ant vitrinos stiklo, parduotuves pavadinima, gi ir perskaitai. Matydama, kad vaikai domisi raidelemis, pirkau kaladeles su raidemis, skaiciais, knygeles atitinkancias amziu. As galvoju, kad prievarta butu neskaityti ir ignoruoti ju domejimasi raidelemis, knygelemis QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 26, 09:00) šaunu, bet ką jam veikti mokykloje, kai kiti gal tik pradeda skaityti? Šiaip įdomu, ar daug privalumu gyvenime patyrei, kai taip anksti pradėjei skaityti? taip, tiesa, yra tokia problema. Bet, manau, kad tai problema ne vaiko, o mokyklos. TURIU PAGRINDO TAIP MANYTI Dabar istorija kartojasi
Nuva matai kaip cia su tais penkiameciais
Sena karve
O jusu vyriausias sunus ir yra pasekme to,kad atejo i mokykla skaitydamas,rasydamas,skaiciodamas.Taipat ir mano vyriausia dukra kai ejo i pirma klase,jau viska mokejopasekmes ji ir nustojo dometis mokslai nes mane,kad jau ji moka ir gali nieko nedaryti,o tie vaikai kurie nieko nemokejo dejo tokias pastangas,kad ju rezultatai yra ir dabar geresni!!! O jei vaikas moka gerai programa 1 klases,tugul islaiko ekza ir keliauja tesiai i 2klase Dabar turiu 5 metu berna,jis moka kaikurias raides,perskaityt savo varda,mama zino visu parduotuviu pavadinimus ir t.t As ji nemokinsiu,ateis laikas eiti i pirma klase ten ir ismoks.O ta kad jis dabar moka kazka perskaityti,tai jis su dukra labai megsta zaisti i mokykla. QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 23:00) intelektas tikrai, kad skiriasi, bet kad didžioji dalis penkiamečių rimtai skaito, netikiu. Tuo labiau pats perskaito pasaką. Dukrai penki, bet tikrai neskaito pasakų. Manau tėveliai kartais perlenkia lazdą, ir vaikus moko per anksti, ne visada tai į gera išeina. Viskam savas laikas. as irgi manau,viskam savo laikas,ir neverciu savo 6metu duktes skaityti jei jai neina,nors raides pazysta QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 26, 09:00) Vaikas jau nuo penkerių skaito, o tuo labiau nuo 2,5 metų, šaunu, bet ką jam veikti mokykloje, kai kiti gal tik pradeda skaityti? Šiaip įdomu, ar daug privalumu gyvenime patyrei, kai taip anksti pradėjei skaityti? P.S. nežinau kodėl , bet pedagogai prašo vaikų geriau namie nemokinti rašyti, nes gali netaisyklingai išmokti, po to bus sunku perauklėti mokykloje. Nežinau kiek tos teisybės manau ji ne ka blogiau skaitys uz kitus QUOTE(marinulia @ 2006 09 26, 11:17) 1.Jei matot kad vaikas gabus mokslams ir jam su bendraamziais nera kas veik yra sustiprintos mokyklos:licejus,Jezuitu gimnazija kur atrenka tik stipriausios mokinius.Tai ko jus nepervedet vaika i tas mokyklas? 2. O jusu vyriausias sunus ir yra pasekme to,kad atejo i mokykla skaitydamas,rasydamas,skaiciodamas. 3. As ji nemokinsiu,ateis laikas eiti i pirma klase ten ir ismoks. 1. Mano vyriausio sunaus laikais, buvo vienintele privati mokyklele, kuria jis ir lanke. Bet ji buvo tik pradine, todel veliau sunui teko lankyti eiline, paprasta mokykla, kurioje buvo sustiprintas uzsienio kalbos mokymas ( jis pats tokia rinkosi). Mazuju atveju situacija nepalanki geresnei mokyklai: gyvename kaime, nera galimybiu vezioti vaikus kasryt i miesta, o be to.....nezinau ar benoriu tu liceju, "aukstesnio lygio" mokyklu Nemanau, kad reikia palikti ramybeje maziau gabius vaikus ir pulti prie maniskiu, bet manau, imanoma suderinti, kad maniskiai gautu daugiau kruvio. Pvz. uzduotu jiems namu darbus ( taciau pasirodo pirmoje klaseje to daryti negalima 2. Ar turejau priversti juos nenoreti skaityti, rasyti, skaiciuoti?Kaip as tai galejau padaryti? Turejau pirkti vietoj norimos knygeles masinele? 3. Minejau, kad vaiku nemokiau skaityti.O tu, jei vaikas klaus kokia cia raide- nesakysi jam? Nesakysi, kad jusu masina yra baltos spalvos, o kaimynu raudona? Jei vaikas klaus koks skaicius kabo ant jusu buto duru, tu nesakysi arba sakysi neteisinga skaiciu? Papildyta: QUOTE(<Kiss> @ 2006 09 26, 11:53) ar cia kas nors rase, kad savo keturmecius- penkiamecius vercia skaityti ir rasyti? Beje, nebuvau linkusi i tokia diskusija, nes ir pati neturiu stabilios nuomones siuo klausimu, nemegstu pervertinti vaiku gabumu ir nezinau ar gerai yra moketi skaityti, skaiciuoti 5-meciui. Deja, mano atveju tas "gabuolis" dabar -statistinis lietuviskas vaikinas, ieskantis pinigo uzsieniuose Diskusija issirutuliavo, kai viena mama pasake, kad pusantru metu vaikas intelektu, isprusimu, suvokimu nesisikiria nuo penkiamecio Papildyta: QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 10:58) ar tai nebutu eksperimentas vaiko atzvilgiu? Ziaurus? Jis klaseje butu dvejais-trejais metais jaunesnis. Na ir kas, kad jis pirmauja mokyklineje programoje, taciau jis dar tik 9-metis, o ne 11-metis. Tuo laiku tai- didziulis amziaus skirtumas QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 10:58) Aš ir tuo nepasinaudojau, kai mano vaikui buvo siūloma iš pirmos šokti į trečią. Kodėl? na jis ir taip klasėj jauniausias ( į mokyklą išėjo šešerių). Ir manau aštuonmečiui būti klasėje tarp dešimtmečių gal nelabai O problemą galima sakyti išsprendėm. Aš išreikalavau spec adaptuotos programos P.S raides pažinojo nuo 2 metų ( turėjo tokį "kiliminį puzlę su raidėm. Mėgstamiausias žaislas buvo), pradėjo skaityti nuo 4. Niekas jo nevertė. Na bet aš nedraudžiau vaikui domėtis tuo, kas jam patiko, neslėpiau namuose knygų
Na tada mano vaikas atsilikęs nors man toks neatrodo
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 12:07) ar tai nebutu eksperimentas vaiko atzvilgiu? Ziaurus? Jis klaseje butu dvejais-trejais metais jaunesnis. Taigi ne dviem-trim, o tik metais O tai, kad vaikui nebuvo suteikta galymybė mokytis pagal savo sugebėjimus, nėra eksperimentas QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 11:07) Diskusija issirutuliavo, kai viena mama pasake, kad pusantru metu vaikas intelektu, isprusimu, suvokimu nesisikiria nuo penkiamecio [ Jei cia apie mane, tai as sakiau, kad ne tik vieneriu nemoka saityt, bet ir penkeriu nemoka, taciau vartant knygeles ju suvokimas skiriasi, o ir kaip galetu nesiskirt As dar su aukletoja dukros pasikalbejau sia tema, sake tikrai nei vienas skaityt nemoka (ta prasme mano dukters grupej) ir sake, kartais iseje i priesmokykline grupe nemazai vaiku i mokykla nueina nemokedama skaityt Mano subjektyvia nuomone, kad gabiuosius verta skatinti, sudarineti jiems programas ir pan. tik aisku atsizvelgiant i jo galimybes, nes kartais tevai megsta perverttinti. QUOTE(GAGA @ 2006 09 26, 12:33) Na tada mano vaikas atsilikęs nors man toks neatrodo Vaikai vystosi nevienodai. Ir ne visi vienodų gabumų būna. Normalu, kad 6- metis neskaito, lygiai taip pat kaip normalu, jog 6-metis skaito. P.S Susirūpinti reiktų, jei 9-10 metų vaikas visai neskaitytų, neskirtų raidžių. Tada jau galima įtart disleksiją. QUOTE(GAGA @ 2006 09 26, 12:33) tu pati atsakei i pirma savo teigini. Jei vaikas neskaio 6 metu, jis greiciausiai nera atsilikes, ir todel nereikia is to daryti tragedijos QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 12:34) Taigi ne dviem-trim, o tik metais O tai, kad vaikui nebuvo suteikta galymybė mokytis pagal savo sugebėjimus, nėra eksperimentas Maniskis i mokykla isejo tik sukakus 6-iems metams, vadinasi persokes klase butu jaunesnis 2 arba trim metais uz bendraklasius ( kazkuriame etape jis butu dar vaikas, o jie paaugliai). Del tos galimybes QUOTE(vivjana @ 2006 09 26, 12:40) As dar su aukletoja dukros pasikalbejau sia tema, sake tikrai nei vienas skaityt nemoka (ta prasme mano dukters grupej) ir sake, kartais iseje i priesmokykline grupe nemazai vaiku i mokykla nueina nemokedama skaityt Neilgai vedziau vaikus i darzeli ir labai buvau nustebinta, kai aukletoja pasake, kad 4 metu vaikui normalu nezinoti spalvu pavadinimu
Musu 1 klases statistika tokia, kad is 28 vaiku dauguma skaito, tik 6 skiemenemis, ir tik vienas nepazista raidziu. Kaip supratau, vaikas i mokykla turi ateit mokedama skaityti. Ir tas vienas neskaitantis vaikas yra didelis nepatogumas mokytojai
QUOTE(Uliuliuska @ 2006 09 26, 13:33) Kodel taip supratai? Papildyta: QUOTE(sparow @ 2006 09 26, 13:45) Kodel?
Uliuliuska net nezinau ar turi vaikas ateidamas i pirma klase moket skaityt
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 12:17) 1.Taciau vis tiek manau, kad mokytojai turedami klaseje ivaraus gabumu vaiku galetu kiek pasistengti ir del stiprioku, o ne mauti visus ant vieno kurpalio. 2.Neilgai vedziau vaikus i darzeli ir labai buvau nustebinta, kai aukletoja pasake, kad 4 metu vaikui normalu nezinoti spalvu pavadinimu 1. As irgi taip manau 2. Tai vat kai maniske perejo is lopselio i darzeli jai buvo 3 metai ir jinai puikiai pazinojo visas spalvas, nes juos to mokino lopselio aukletojos, darzelio aukletoja mane irgi nustebino pasakius, vaje jusu vaikas pazysta spalvas QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 11:07) Nemanau, kad reikia palikti ramybeje maziau gabius vaikus ir pulti prie maniskiu, bet manau, imanoma suderinti, kad maniskiai gautu daugiau kruvio. Pvz. uzduotu jiems namu darbus ( taciau pasirodo pirmoje klaseje to daryti negalima Na mano vaikas vyresnėlis irgi iš tų gabesniųjų.... Ale ir papulk tu man taip, kad jis nuolat pataiko į silnesniųjų grupes.... Pvz, kai užrašinėjom į mokyklą kažkaip nieks nesakė, kad bus sustiprinta matematikos klasė, tiesiog susikvietė mokytoja juos visus vasarą davė kelis uždavinukus irt nusprendė, kad bus lengvesnė programa pasirinkta........ Nes vertinant klasės lygį dauguma buvo silpnų mokinių....... Kitoje klasėje daugiau stiprių buvo, tai pasirinko rimtesnę programą....... Na ir prasėdėdavo pirmas pamokas mano sūnus nieko neveikdamas, nes ką kiti vaikai padarydavo per 20 min jis išspręsdavo per 5 min... Bet man kitos klasės mokytoja patarė, nupirkti pratybas ir tos stipriosios programos, ir tuo metu kai jis pradėdavo nuobodžiauti, mokytoja(mano prašymu) jam užduodavo spręsti iš kitų pratybų......... Taip išsisprendė problema, dėl neturėjimo ką veikti........ Dabar 5 klasėje analogiška situacija su anglų kalba.... Dauguma silpnų į pogrupį pataikė....... Dar nesugalvojau nieko gudraus, bet vis tiek eisiu kalbėtis su mokytoja, kad jam didintų kaip nors atskirai krūvį, nes kadangi gabus tegu ir mokosi daugiau........ Beja ir priešingai negu kažkuri rašė, prie gabiųjų niekad mokytojai nepuola.... Jie nusprendžia, kad jie ir taip viską išmoks ir juos apledžia skirdami daugiau dėmesio mažiau gabiems....... Bet kuo nusikalto gabieji? Tai va, amžinas ginčas tarp tėvų gaunas...... Negabiųjų sako, kad tegu tik spėja su programa...... O mano kadangi gabus, aš manau, kad anie negabūs ar taip, ar anaip nieko nemokės, tai kam su jais vargti iš vis.......... Ir įrodykit man dabar atvirkščiai...... QUOTE(Uliuliuska @ 2006 09 26, 13:33) QUOTE(sparow @ 2006 09 26, 13:45) Nu laba diena Va, neseniai lankiau pirmokus. Klausiu: kokią raidę mokotės? Sako: Ė. Na, iš tikro, mokytųsi kokių tarptautinių žodžių, ar ką... QUOTE(Vėtružė @ 2006 09 26, 13:58) Bet man kitos klasės mokytoja patarė, nupirkti pratybas ir tos stipriosios programos, ir tuo metu kai jis pradėdavo nuobodžiauti, mokytoja(mano prašymu) jam užduodavo spręsti iš kitų pratybų......... na, o man pasiule nebepirkti jokiu pratybu ir papildomu mokykliniu knygeliu Papildyta: QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 14:00) Viliuosi, kad gal nieko baisaus neatsitiks, jei maniskiai mokykloje mokysis gerai zinoma raidele E, o namie, vakare skaitys storiausia knyga "Elfu kraujas QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 14:00) Na taip, tai visus skaitančius vaikus kartu su vienu klasėje neskaitančiu reikia mokyti raidės A Dar kartą sakau. Tam yra adaptuotos programos. Jei klasėje yra gabių vaikų, tų normalių ( na pagal amžių) ir silpnų, reiškia mokytoja vienoje klasėje dirba pagal 3 programas. Taip bent jau turėtų būti pagal švietimo įstatymą QUOTE(sparow @ 2006 09 26, 14:09) Na taip, tai visus skaitančius vaikus kartu su vienu klasėje neskaitančiu reikia mokyti raidės A Dar kartą sakau. Tam yra adaptuotos programos. Jei klasėje yra gabių vaikų, tų normalių ( na pagal amžių) ir silpnų, reiškia mokytoja vienoje klasėje dirba pagal 3 programas. Taip bent jau turėtų būti pagal švietimo įstatymą Bet palauk, o ką sako ta pagrindinė programa, skirta normaliems vaikams Ir kam tada sudaromi vadovėliai raidėms mokytis, jei "vidutinis pirmokas" jau turi mokėt skaityt
O kas sakė, kad vidutinis pirmokas turi mokėt skaityt? Neturi. Bet esmėje, jog nemaža dalis į mokyklą jau ateina skaitydami. Jie turi tokią pat teisę tobulėti ( o ne tik trint suolą, kol ateis tas metas, kur jau jie kažko nežino).
QUOTE(sparow @ 2006 09 26, 14:20) O ka sakė, kad vidutinis pirmokas turi mokėt skaityt? Neturi. Bet esmėje, jog nemaža dalis į mokyklą jau ateina skaitydami. Jie turi tokią pat teisę tobulėti ( o ne tik trint suolą, kol ateis tas metas, kur jau jie nežino). Aiškinamės toliau QUOTE(sparow @ 2006 09 26, 14:09) Tam yra adaptuotos programos. Jei klasėje yra gabių vaikų, tų normalių ( na pagal amžių) ir silpnų, reiškia mokytoja vienoje klasėje dirba pagal 3 programas. nezinoju to. Bandysiu pakalbinti mokytoja. Musu kaimo mokykloje yra tik viena pirmoji klase ir tik 10 mokiniu QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 14:23) vadinas tam vieninteliam, normaliam vaikui, bet dar neišmokusiam skaityt, reikia taikyt modifikuotą... o kas apsprende ta "normalaus vaiko" savoka? Ar tie kurie skaito nenormalus? Ar tie kurie nemoka skaityti pirmoje nenormalus? QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 14:28) o kas apsprende ta "normalaus vaiko" savoka? Ar tie kurie skaito nenormalus? Ar tie kurie nemoka skaityti pirmoje nenormalus? Niekas neapsprendė, tik nežinau, kaip tai teisingiau įvardinti Yra pagrindinė programa, skirta daugumai. Modifikuota - silpnesniems (joje daugiau kartojimo). Gi adaptuota - visiškai nespėjantiems, silpniems. Po jos tik - spec.programa, skirta specialiosioms mokykloms/internatams.
Mergikes, tik neisizeiskit, gal ne visai teisingai suformuluosiu klausima. Man idomu, kodel 4 metu vaikas nezino spalvu pavadinimu?
Manau, kad tai tiesiog gyvenimas. Vienus gal but reikia moketi sudominti, kiti ir patys smalsus, bet jei suauge pakankamai bendrauja su vaiku, atsako i jo KODEL, net mazutis ( tarkim 2-eju metu vaikas) gali zinoti, kad jo tevu automobilis baltas, o tetos Sigos- melynas
Mano penkiametis neskaito, knygom nesidomi ir raidziu nepazysta. Kiek zinau, jo darzelio grupeje skaitanciu dar nera.
Žiūrėkim, panos ką įstatymas sako šiuo atveju (apie adaptuotas programas):
Adaptuota programa - valstybinio išsilavinimo standartams neprilygstanti bendrojo lavinimo programa, pritaikyta specialiųjų poreikių asmens gebėjimams ir realiam mokymosi lygiui. (Specialiojo ugdymo įstatymo 3 str. 12 d.). Beje, mano dukra preišmokyklinukė 6,5 metų neskaito, nu ir ką man jai dabar padaryti? Pati skaičiau gal nuo 4-rių. QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 13:47) Kodel taip supratai? Papildyta: Kodel? Padariau isvada is to, kad vadovelyj praleidom paveiksliukus, raides ir t.t., ir pradejom mokytis nuo 60 psl., kur jau yra tekstai QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 14:40) Tevai tingi sneketis su vaikais. Kai pradejom lankyti darzeli 3 metu, per viena tevu susirinkima kai kurie domejosi aukletojos, kada vaikai prades mokytis atskirti spalvas.
Nežinau, aš kažkodėl neįžvelgiu problemos, ar vaikas daugiau žino, pradėjęs eiti į mokyklą, ar ne. Mane pačią tėvai išleido 6-ių - nors visi septynmečiai buvo - nes labai veržiausi.
O vaikai iš tiesų skirtingi. Ir pagal tai, man rods, galima įžvelgti, kurlink pakryps jų veikla ateityje. Va, maniškė domisi skaitymu, piešimu ir dėlionėm (puzzles). Humanitarė. Kaip jau rašiau, mes jos specialiai skaityti nemokinom. Kaip kažkuri mama rašė - tai gavosi savaime: klausinėjo raidžių, užrašų, taip ir išmoko. Dviejų pažino abėcėlę, trijų rašė mūsų visų trijų vardus, dar kelis paprastus žodžius, o dabar (keturių) dėlioja skiemenis į žodžius ir nurašinėja knygutes ir kitokius užrašus. Turbūt vienintelis dalykas, kur mes - tėvai - įkišom trigrašį, tai nuolat pildėm ir pildom jos knygučių kolekciją, vakarais privaloma tvarka yra skaitomos penkios pasakos, o kiekvieną antradienį einam į vietinę biblioteką. QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 23:00) pedagogai prašo vaikų geriau namie nemokinti rašyti, nes gali netaisyklingai išmokti, po to bus sunku perauklėti mokykloje. Nežinau kiek tos teisybės Nuo trejų metukų sūnus pradėjo vaikščioti į tokią mokyklėlę. Ėjo du kartus per savaitę po dvi valandas, šiemet eina tris kartus per savaitę, bet irgi po dvi valandas. Jam liepą suėjo keturi. Tai iš tos mokyklėlės pernai faktiškai pirmą "mokslų" savaitę parsinešė abėcėlę su "nurodymais" kaip mokyti (jeigu tėveliams ir vaikui toks noras yr, žinoma Sūnus pats pradėjo rašyti raides (pradžioj didžiąsias) gal prieš sueinant trims metams. Kadangi mano atmintis "šlubuoja", neprisimenu (o gal neatkreipiau dėmesio), kada jau pažinojo visas raides. Dabar skaito, bet dar ne pasakas, o tik pavienius žodžius Mane kartais nustebina jo pasirinkimai. Anądien bibliotekoj išsirinko DVD apie trupmenas. Maniau, kad tikrai nežiūrės, bet jam labai ta laidelė patinka QUOTE(delfinas @ 2006 09 26, 20:32) Nuo trejų metukų sūnus pradėjo vaikščioti į tokią mokyklėlę. Ėjo du kartus per savaitę po dvi valandas, šiemet eina tris kartus per savaitę, bet irgi po dvi valandas. Jam liepą suėjo keturi. Tai iš tos mokyklėlės pernai faktiškai pirmą "mokslų" savaitę parsinešė abėcėlę su "nurodymais" kaip mokyti (jeigu tėveliams ir vaikui toks noras yr, žinoma Sūnus pats pradėjo rašyti raides (pradžioj didžiąsias) gal prieš sueinant trims metams. Kadangi mano atmintis "šlubuoja", neprisimenu (o gal neatkreipiau dėmesio), kada jau pažinojo visas raides. Dabar skaito, bet dar ne pasakas, o tik pavienius žodžius Matot tas skaitymas skaitymui nelygus, ir dar nieko nereiškia jei vaikas moka suskaičiuoti iki 100, jei jis neskiria kuris skaičius didesnis ar mažesnis ar skaičiuoti atbuline tvarka. Šaunu jei vaikas skaito, bet tai dar nerodiklis ar jis jau pasiruošęs mokyklai. Manau labai svarbu, kaip pats vaikas save vertina, jo emocijos, savikontrolė, kitiems pagarba, loginis mąstymas, kūrybinis mąstymas ir t.t. Mums dabar paruošiamieji metai darželyje, bet pedagogės kurios ruoš vaikus mokyklai iš karto perspėjo tėvelius. "Nesitikėkite , kad mes išmokysime vaikus rašyti ar skaityti". Didelis dėmesys bus skiriamas vaiko ūgdymui, loginiam mąstymui, emocijoms, kūrybai ir tuo pačiu mokslui, viską suderins kartu. Lavins judesius, pirštų riešo motorika, akies rankos koordinacija ir t.t. Žodžiu pagyvensime , pamatysime, svarbu yra noras ir suvokimas mokyklai, o toliau viskas savaime ir tėvelių pagalba. |