Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Nemokamas pienas mokykloje
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Nuo 7 metų ir vyresni > Mokyklos
Pages: 1, 2
MELDA
Girdėjau, kad visos mokyklos gali duoti vaikams nemokamai ( ar dalinai nemokamai) pieną , ar Jūsų vaikučiai jį gauna? Jei negauna , tai kodėl, ar kas nors bent siūlė?

Apie tai galite pasiskaityti čia.
arturaslietuvis
QUOTE(MELDA @ 2006 10 04, 08:41)
Girdėjau, kad visos mokyklos gali duoti vaikams nemokamai ( ar dalinai nemokamai) pieną , ar Jūsų vaikučiai jį gauna? Jei negauna , tai kodėl, ar kas nors bent siūlė?

Girdėjau, kad daugelis mokyklų Kaune atsisakė pigių ir greitai gendančių produktų, dėl griežtų san.higienor reikalavimų ir finansinių sumetimų.

Be tu taip pat zinoma, kad šalyse, kur stipriai išvystyta pieno pramonė, yra kelis kartus didesnis artrito, osteoporpzes, osteochondrozės, o taip pat kaikurių odos ir viškinamojo trakto ligų skaičius, nei tose šalyse, kur pieno pramonė nepropaguojama dėl religinių isitikinimų ar nėra tam palankių rinkos ar klimato salygų.
pvz.: šiauriečiams tokios ligos apskritai nėra žinomos.
Taip pat viena iš populeariausių specialybių tarp medikų šiose šalyse yra stomatologija.

p.s. žinau, kad mano nuomone tikriausiai nebus populeari, bet, kaip sakoma, įprotis - antra motina wink.gif

geros dienos visoms ir visiems biggrin.gif
Uvė
gal įmestum nuorodas šiems teiginiams pagrįsti? minėtas "pieno" projektas finansuojamas iš ES lėšų, tai ką ten visi kvankt?
arturaslietuvis
QUOTE(Uvė @ 2006 10 04, 14:47)
gal įmestum nuorodas šiems teiginiams pagrįsti? minėtas "pieno" projektas finansuojamas iš ES lėšų, tai ką ten visi kvankt?
*

nemanau, kad reikia irodymu, kad pienas - vienas is greitai gendanciu produktu, ir siekiant prailginti jo galiojimo laika, jis chemiskai ir termiskai apdorojamas, po ko p[raranda visas naudingas savybes.

Be to taip pat neraikia irodineti to, kad pienas salygoja sveikus stiprius dantis ir kaulus, nes jame yra daug kalcio. Vaikystėje gerdauvau beprotiskai daug kaimisko pieno, grietinėlės, grietinės, val;giau balta suri, sviesta, rugpieni ir kefyra. Jei taip butu tai ir pas mane ir pas daugeli kitu butu patys sveikiausi dantys pasaulyje. Deje, yra greiciausiai truputi atvirksciai. O pas mano draugus, kurie turi virskinimo problemu nuo pieno ir jo nevartoja, gal;ima tiesiog pavydeti ju dantu sveikumo.

Tikriausiai nereikia irodineti kad gamtoje neivienas vyvas padaras negeriai titos ruries gyvuno pieno, o juo labiau suauges nebegeria ir savo motinos pieno.

Tikrai nereikia irodineti, kad karves pienas skirtas jautukams iki tam tikro amziaus;
kad karves kuno bazine temperatura yra zymiai aukstesne uz zmogaus, jautoko virskinimo sistema yra dvieju pakopu (dvigubas virskinimas - jie atrajoja), skrandzio virskinimo fermentai visiskai kiti, nei zmogaus, o tai reiskia, kad mes neturim galimybes tinkamai apdoroti piena ir kitas jo modifikacijas.

Taigi, pienas prisotintas kalcio, riebalu ir baltymu, kurie reikalingi jautukui, bet mes ju neisisavinam.

Tiesa, kalbejau apie piena, katik pamelzta, t.y. "kaimiska".
Apie parduotuvini geriau nekalbesiu, negadinsiu apetito.

Tai gi, jei kovosite del chemiskai apdoroto balto skyscio, vadinamo pienu, savo vaikams tik del to, kad jis bus nemokamas, prasau.
Bet mano vaikams to tikrai nereikia, kalcio jie sociai gauna is dziovintu vaisiu, siesutu ir svieziu darzoviu wink.gif

Pagarbiai,
Uvė
asmeniškai aš nekovosiu, nes mano vaikai alergiški pienui. bet tikrai norėčiau, kad mokykloje vietoj bandelių, saldžių batonėlių, kokio apsvilusio sojos kotleto vaikai galėtų pigiau nusipirkti jogurto, sūrelį ar varškės.

teorija apie pieno žalingumą arba nereikalingumą girdėta. kokius 20 metų ypač propaguojama tokio nusenusio KMUK profesoriaus. tačiau niekam nepavyko paneigti, kad kalcis iš pieno labiau pasisavinamas nei iš daržovių, kuriose jo yra palyginti nedaug.
Pippi
QUOTE(Uvė @ 2006 10 04, 22:38)
teorija apie pieno žalingumą arba nereikalingumą girdėta. kokius 20 metų ypač propaguojama tokio nusenusio KMUK profesoriaus. tačiau niekam nepavyko paneigti, kad kalcis iš pieno labiau pasisavinamas nei iš daržovių, kuriose jo yra palyginti nedaug.
*

Na, nežinau koks ten profesorius ką propaguoja, tačiau JAV, kur anksčiau mokyklose taip pat būdavo dalinamas nemokamas pienas, šios praktikos atsisakė prieš gerą dešimtmetį. Pati tuo metu ten studijavau, todėl prisimenu diskusijas spaudoje ir per TV, jog pienas nėra jau toks sveikas dalykas, kaip buvo manoma. Taip pat ir Anglijoje - dar Tečer laikais mokyklose buvo nustota dalinti nemokamą pieną (iš čia kilo jos pravardė - Mrs Thatcher milk-snatcher)
Hilde
idėja dalinti nemokamą pieną kilo po to, kai atsirado jo perteklius ES. Taip sakant akcija "gelbėkim ūkininkus" wink.gif
Esmėj daugelis mokyklų šios malonės atsisakė. Pav mano vaikų mokykloje motyvavo tuo, jog skirta nemokama stiklinė pieno (kurio daug vaikų nemėgsta, o pakeist į kitus produktus :varškę, sūrelį, jogurtą neišeina pagal skirtas lėšas -per brangu. Juk nedalinsi sūrelio į tris dalis blink.gif ). Kitas dalykas mokyklai padaugėja darbo. Šitą reikalą reikia administruoti. Žodžiu daugiau išlaidų nei realios naudos.
Aš tai neįmu į galvą. Mano vaikai pieno nemėsta wink.gif
O kad pienas tampa kenksmingu žmogaus organizmui maždaug nuo 3 metų amžiaus įrodyta jau senokai. Taip kad nuo tokio amžiaus nekenkdami sau galime valgyti tik rūgščius pieno produktus.
P.S mano vaikams teko mokytis ir užsienio mokykloje. Ten tokio bajerio kaip nemokamas pienas nebuvo schmoll.gif
MELDA
O ką vaikai vietoj pieno turėtų gerti mokykloje,vandenį...manau jis irgi nelabai vaikų mėgiamas.Ką dar?
Pippi
QUOTE(MELDA @ 2006 10 05, 22:58)
O ką vaikai vietoj pieno turėtų gerti mokykloje,vandenį...manau jis irgi nelabai vaikų mėgiamas.Ką dar?
*

Šiaip tai vanduo būtų idealiausias variantas - dėl daugelio priežasčių. Aš saviškę irgi pratinu vandenuką gerti.
Hilde
QUOTE(MELDA @ 2006 10 05, 22:58)
*

Vanduo yra puiku. Mano vaikai jį geria noriai, nes pripratę. O pripratę todėl, kad vandenį namuose geriam visi ir daug. Limonadų neperku praktiškai niekad (aišku vaikai gertų, jei jo būtų. Ir gertų tiek, kiek jo būtų. Bet kaip sakoma nėra ir nereikia wink.gif ) Sultys eina puikiai, arbatos ir vanduo..
Mažojo klasėj nupirkom vandens aparatą, vaikai atsinešė savo puodelius iš namų. Mokytoja sakė jog vandens gėrimas per pertrauką jiems vos ne atrakcija bigsmile.gif Aišku, per gimtadienius geriamas ir limonadas klasėje. Bet tai juk ne kasdien...
MELDA
QUOTE(sparow @ 2006 10 05, 09:19)
O kad pienas tampa kenksmingu žmogaus organizmui maždaug nuo 3 metų amžiaus įrodyta jau senokai. Taip kad nuo tokio amžiaus nekenkdami sau galime valgyti tik rūgščius pieno produktus.
*

gal nurodytumėt literatūros šaltinį, kad pienas kenksmingas būtent nuo 3 metų g.gif
Kenga
QUOTE(arturaslietuvis @ 2006 10 04, 18:09)
1. nemanau, kad reikia irodymu... ,
2. Be to taip pat neraikia irodineti to, kad ...,
3. Tikriausiai nereikia irodineti kad...,
4. Tikrai nereikia irodineti, kad..., 

Manau, kad reikia. Malonėkit.

QUOTE(arturaslietuvis @ 2006 10 04, 18:09)
Bet mano vaikams to tikrai nereikia, kalcio jie sociai gauna is dziovintu vaisiu, siesutu ir svieziu darzoviu wink.gif

Arturai, drįstu prieštarauti sakydama, kad veganiška mityba bei pezalai "ant viso eteriaus" Jūsų sveikatai kenkia labiau, nei pienas.

QUOTE(sparow @ 2006 10 05, 08:19)
O kad pienas tampa kenksmingu žmogaus organizmui maždaug nuo 3 metų amžiaus įrodyta jau senokai.

Būtų neblogai, jei parašytumėte kokią nuorodą į tą teoriją. Ačiū.

Taip kad nuo tokio amžiaus nekenkdami sau galime valgyti tik rūgščius pieno produktus.

tarp kitko, Č.Iškausko straipsnyje net neužsiminta apie tai, kad dalyvaujantiems ES remiamoje programoje (str. rašo tik apie nacionalinę), yra galimybė gauti ir rauginto pieno produktą (kefyrą).

QUOTE(sparow @ 2006 10 06, 08:04)
<...> Limonadų neperku praktiškai niekad <...>

Tai ir nepirkite, VISAI, NIEKAD nepirkite (jei jau iš tikro taip rūpinatės vaikų sveikata, kaip deklaruojate), nes limonadas "per gimtadienius" visgi labiau gali pakenkti, nei jogurto ar kefyro stiklinė.
Žmogė
O kad pienas tampa kenksmingu žmogaus organizmui maždaug nuo 3 metų amžiaus įrodyta jau senokai.
*

O mano vaikas piena megsta...Eh, zluge mes zmones! doh.gif
mamy
biggrin.gif O mes norim m-kloj piena gerti, bet vot tie pinigeliai ir administravimas.
Pazystamu mokyklose irgi ta pati problema.
Ispute burbula pieno stikline nemikamai, kazkas sau pliusa uzsidejo.
Cha uuztat dabar vaikai dabar geria ziauria arbata be pieno.
O ir kosese pieno nedaug, jei jau administruot tiek daug darbelio, tai bent i koses supiltu g.gif
Va, ideja, o kur kreiptis, kad i kose piltu ta stikline pieno g.gif
mamy
biggrin.gif O mes norim tos stiklines pieno, Jei ten su administravimu ir kt. snipstas.
Gal nors i koses supiltu, as galiu su kosem paremti ukininkus, nius ir kokiam dedei dar didelis pliusas bus, tegu pilvus augina biggrin.gif
O ir vaikams vietoj sleikscios arbatos geriau pieno i kosses, mano tai megsta ax.gif
Nius, ideja kur kreiptis del to pieno??? g.gif

Tik jau ne i m-klos administracija schmoll.gif
Hilde
QUOTE(mamy @ 2006 10 11, 11:13)
Va, ideja, o kur kreiptis, kad i kose piltu ta stikline pieno  g.gif
*

Pagal programą švietimo įstaiga pirmiausiai turi registruotis, norint gauti paramą. O po to lyg ir galima tuos pinigėlius skirti gerinti mytybą g.gif
Žmoge, nereikia ironizuoti wink.gif mėgstat pieną, puiku. Juk niekas nedraudžia jo gerti. Mes jo pav nemėgstam ir negeriam. Vienintelė vieta, kur aš pilu pieną- tai balinta kava. Todėl namuose jo visad yra, Vaikams aš nedraudžiu gert pieno, bet jie nenori, nors valgo sūrį, varškę, jogurtą. Manau kalcio nestokoja smile.gif

"Sveikas žmogus" 1998 m. Nr. 6 Gydytoja Marina SADEVIČ
Išsamesnės konsultacijos Kaune, tel. 220659
"Pienas taip pat gali kenkti suaugusiam žmogui. Piene yra baltymo kazeino ir angliavandenio laktozės. Jų suskaldymui reikalingi specifiniai fermentai. Ligi vienerių metų vaiko organizme yra fermentų, bet vėliau jie dažniausiai išnyksta, ir tada vaikas pieno atsisako. Bet tėveliai vaikui pieną įperša su košėmis, ledais. Be fermentų nei kazeinas, nei laktozė nėra suvirškinami ir iš organizmo nepasišalina, o kaupiasi įvairiuose žmogaus organuose, sudarydami ligos židinius ir trikdydami medžiagų apykaitą. Ypač kenčia kasa. Ji persisodrina laktozės kristalų, kazeinas sudaro akmenis, apgaubia lipniomis gleivėmis kvėpavimo takus. Manų košė, verdama su pienu, taip pat nėra labai gerai. O ją mes peršame savo vaikams, nors jie dažnai instinktyviai ją atstumia..."
Paprastai visi žinduoliai savo atžalas maitina pienu iki kol ju svoris padidėja maždaug 3 kartus. Žmogui šiuo atveju maždaug metai kaip ir būtų riba g.gif
O informacijos šia teme, visi už ir prieš pieną ( kalbam ne apie pieno produktus, o būtent apie saldų, pieną) pilnas internetas. Kas domisi labai nesunku surasti.
Visai neblogas, išsamus saitas anglų kalba http://www.notmilk.com/
Hilde
QUOTE(Kenga @ 2006 10 10, 21:37)
.
tarp kitko, Č.Iškausko straipsnyje net neužsiminta apie tai, kad dalyvaujantiems ES remiamoje programoje (str. rašo tik apie nacionalinę), yra galimybė gauti ir rauginto pieno produktą (kefyrą).
*

"Dar 2003 metais Žemės ūkio ministerija pasirūpino, kad pagal Europos Komisijos reglamentą būtų parengta švietimo įstaigų moksleivių aprūpinimo pienu ir kai kuriais pieno produktais programa „Pienas vaikams“. "
Česlovas Iškauskas
Tel. (8 5) 277 80 36
ceslovas@vvspt.lt

Kenga
QUOTE(sparow @ 2006 10 11, 12:57)
"Dar 2003 metais Žemės ūkio ministerija pasirūpino, kad pagal Europos Komisijos reglamentą būtų parengta švietimo įstaigų moksleivių aprūpinimo pienu ir kai kuriais pieno produktais programa „Pienas vaikams“. "
Česlovas Iškauskas
Tel. (8 5) 277 80 36
ceslovas@vvspt.lt
*

Aha, dar 2003 m. rengiau ir aš tą programą. Ale ana tuo metu, kol nebuvom ES, tai galėjo būti tik nacionaline programa (nors parengta konsultuojantis su danais, prancūzais ir remiantis ES reglamentu). O kai įstojom į ES, kaip žinia reglamentai veikia ir taikomi tiesiogiai, todėl negalima jų "įvedinėti" jokiais nacionalinės teisės aktais. Ty kas tadu? ogi tadu programa "Pienas vaikams" patapo (baisiu žodžiu įvardysiu biggrin.gif ) visasąjungine ir dar buvo "pritempta" nacionalinė programa "išgerk (pieno) stiklelį ir parodyk dugnelį".

P.S. Anyhow, sakyč, kad "Pienas vaikams" kur kas geriau, nei "Traškučiai ir kokakola vaikams"
Žmogė
QUOTE(sparow @ 2006 10 11, 12:26)

Žmoge, nereikia ironizuoti wink.gif mėgstat pieną, puiku. Juk niekas nedraudžia jo gerti.
*

Nu ir megstam ir geriam ir su sypsena ir be 4u.gif Kad megstam, man ir nusipirkt ji nesunku...Bet problema ne piene. Tie traskuciai tai tiesiog Hydra devyngalve...Tevu komitetas nutare, kad nepardavinetu saldainiu, tai vietoj ju traskuciai, guminukai ir picos! blink.gif Nu tai jau, zinote, gal as uz piena su kazeinu! 4u.gif
arturaslietuvis
Malonu jausti, kad vis labiau domimasi sveika mityba, neprisirisant prie paprociu ar iprociu, nes nebutinai tai, kas iprasta turi buti sveika.

dekoju Kengai, uz issamia cia pasisakiusiu anal]ize ir ivertinima smile.gif).

Musu tevu komitetas taip pat parase "peticija" del guminuku, ciupa-ciupsu, cipsu ir kitu kancerogenu, koncervantu, salidolu, ir "kaka-kulu"...

Matau kita problema: kalbant apie tai, kas yra blogai ar nesveika, patys nenusprendziame, kas gi butu sveika alternatyva? smile.gif)

Sureliai su svieziomis bandelemis taip pat neissigelbejimas, nes xstra miltu kepiniai uzkemsa zarnyna kaip klijai, o virintas vanduo sriubu su druska ir riebalais ar arbatu pavidale, taip pat nera gerai inkstams, del padidinto gelezies ir kalkiu kiekio. (pasikvieskit konsultanta is firmu, prekiaujanciu vandens filtrais ir suzinosite viska apie geriama vandeni).

Nesiryztu kalbeti apie valgyklu teikiama maitinima apskritai, nes kiekvienoje is ju yra savu pliusu ir minusu.

Bet tvirtai pritariu vandens aparatams klasese ir del maisto dejimo is namu, (riesutu ir dziovintu bei svieziu vaisiu). O kad butu mums patiems dar ramiau, papildykim vaiku mityba gerai zinomu firmu vitamininiais mausto papildais.

Toks maisto davinys bus simta kartu sveikesnis ir naudingesnis, nei sriubyte ( virintas vanduo is krano+druska+kaulu nuoviras+riebalai-virtos bulves), kotletas (bulka, kremzles, sausgysles, lasiniai, skura, kruopos+druska), kisielius - (krakmolo klijai ) ir t.t...

vario
mano vaikams teko mokytis ir užsienio mokykloje. Ten tokio bajerio kaip nemokamas pienas nebuvo schmoll.gif
*

Sveiki,
me šiuo metu gyvenam Švedijoj ir aišku, vaikas lanko švedišką mokyklą. Maitinimas mokykloje nemokamas visiems vaikams. Pietūs vyksta "švediško stalo" principu. Vaikai visada privalo paimti kažką nuo daržovių ir vaisių stalo (jei vaikas neima, tai mokytoja pasivijus, bent vieną morką įdės), o visa kita ką nori ir kiek nori. Sriubos neduoda. Antro patiekalo būna pasirinktinai dvi ar trys rūšys. Bet pienas irgi yra. Jo vaikai neprivalo piltis, bet matau, kad pilasi BEVEIK visi. Žinoma, stovi ir vandens aparatai. Geria ir vandenį, bet po pieno smile.gif O vat vaikai-atvykėliai iš Tailando, pieno negeria visai, man kažkaip keista buvo...
mamy
Ach, cia kazkaip visi pries ta piena, ar ka?
Tai gal jusu vaikui tas pienas neskanus, netoleruojamas sis produktas ar pan.
As visai nepergyvenu, va, mano mazasis jau 3m. negeria pieno, nes butent netoleruoja pieno baltymu. KUo puikiausiai keiciam kitais produktais ir nepergyvenam,
o dukrai patinka, ji kas vakara papraso pieno stikline pries miega, nesuku galvos kai ir nepaparaso, buna ir taip, tada opastatau vandens.
Ir visai nepergyvenu, vaikas pats atsirenka jo jam reikia.
O kas cia teveliai svarstys, diskutuos patiems teveliams i nauda.

Va, vakar [pacios dukros paklausiau, ar ji noretu isgerti pienuko m-kloj.
Isivaizduokit vaikas apsidziauge, sake labai noretu g.gif

Nius, ir sakykit sveika, nesveika, diskuokim, kad tevai vaikams turi pasakot apie sveika gyvensena ar dar kitokius dalykus, vaikas pats atsisinks.

Nepergyvenkit, ir riesutukus valdo ir obuoliukus.
O sureliu nemegsta, perka, grazus ipakavimas, paragauja ir padeda unsure.gif

Kiekvienas vaikas individualus, o jei paskelbe toki kaip cia pavadinti akcija, graziais zodziais apipyne, tegu ir dirba, duoda tiems vaikams pieno produktus, nemegsta, nevalgys. Leiskime vaikams patiems spresti, ko jie patys nori.

Vaikai turi teise pasirinkti.
Papildyta:
Vaikai patys turi teise pasirink!

O nupirk piena visai nesunku.

Bet jei paskelbe tokia programa tegu vykdo, kaip pasirodo, musu m-kos administracija kreipesi, va ir vaikai gauna piena.
Supakuota steriliai, saugumas ir sveikata svargiau as uz sia akcija stikline, ar pokelis ir vaikas dziaugiasi, o jei vel issauks diskusija apie konservantus, nius prasom i sveikata, o as begu pieno gerti smile.gif,

O jei cia diskusija apie sveika mityba, t.p. aisku. Puiku, kad ilindus leidau prisiminti apie sia Hm-mmmm programa wink.gif wink.gif wink.gif clap.gif clap.gif
Kenga
QUOTE(arturaslietuvis @ 2006 10 12, 22:36)
1.  tvirtai pritariu vandens aparatams klasese ir del maisto dejimo is namu, (riesutu ir dziovintu bei svieziu vaisiu). O kad butu mums patiems dar ramiau, papildykim vaiku mityba gerai zinomu firmu vitamininiais mausto papildais.

2. Toks maisto davinys bus simta kartu sveikesnis ir naudingesnis, nei sriubyte ( virintas vanduo is krano+druska+kaulu nuoviras+riebalai-virtos bulves), kotletas (bulka, kremzles, sausgysles, lasiniai, skura, kruopos+druska), kisielius - (krakmolo klijai ) ir t.t...

1. Vienareikšmiškai - vanduo gerai. O kukuliams-mokinukams ypač. Tik svarbu ir tai, koks tas vanduo. Norisi tikėti, kad aparatuose vanduo geras. Ale kaip tą patikrinti?

2. Na taip, mokyklinės sriubytės ir kotletai - tokie atliekų rinkinėliai doh.gif
arturaslietuvis
QUOTE(Kenga @ 2006 10 13, 15:32)
1. Vienareikšmiškai - vanduo gerai. O kukuliams-mokinukams ypač. Tik svarbu ir tai, koks tas vanduo. Norisi tikėti, kad aparatuose vanduo geras. Ale kaip tą patikrinti?

2. Na taip, mokyklinės sriubytės ir kotletai - tokie atliekų rinkinėliai  doh.gif
*

Kenga, pagaliau nors kelias punktais tu tu man pritare smile.gif) negali buti :*

istikro tai taip, parduotuvinio vandens kokybe tikrai abejotina. teko girdeti , kad tik 4% parduodamo vandens praeina visus privalomus filtravimo etapus. O patikrinti vandeni tikrai nesunku wink.gif

Jau minejau, kad yra daug vandens filrto pardavimo firmu. Asmeniskai mes jau kelis kartus naudojomes ju nemokama vandens kokybes nustatymo paslauga. Galima tiesiog pasiskambinus i ofisa issikviesti ju konsultanta ir issitirti visua vandens meginius, kuriuos tik jus naudojate.

Aisku po toi jie rekomenduos issimoketinai isigyti savo vandens filtrus, bet, kaip sakoma, ju teise siulyti, o musu teise rinktis wink.gif
MELDA
doh.gif doh.gif visur pavojai -piene , vandenyje, sriuboje, kotletuose, gal dar kur? help.gif fool.gif
Žmogė
QUOTE(MELDA @ 2006 10 13, 22:50)
doh.gif  doh.gif visur pavojai -piene , vandenyje, sriuboje, kotletuose, gal dar kur? help.gif  fool.gif
*

Aha, o mes dar isgyvenom!!! user posted image
Mano nuomone: a. vandeni megstam ir geriam;
b. pienas geriau nei traskuciai
Beliko, kad dar valgykloje mano nuomone isgirstu, nes jie tik apie pinigelius galvoja... user posted image
arturaslietuvis
QUOTE(Žmogė @ 2006 10 14, 09:27)
Aha, o mes dar isgyvenom!!! user posted image
Mano nuomone: a. vandeni megstam ir geriam;
                        b. pienas geriau nei traskuciai
Beliko, kad dar valgykloje mano nuomone isgirstu, nes jie tik apie pinigelius galvoja... user posted image
*

Žmoge, ten tavo nuomone isgirs tik tada, jei ja ant popieriaus isdestysi, surinksi keliu klasiu tevu parasus (kuo daugiau, tuo geriau) ir issiusi registruotu laisku adresuotu merui, sav. tarybai, sv. skyriaus virsininkui, mokyklos direktoriui. Visi sie adresai turi buti ant kiekvieno laisko kopijos, kad visi, kas gaus, zinotu, kam dar yra jis siustas.

Tik toks tevu visuomenes nuomones pateikimas juos privercia reaguoti ir veikti wink.gif
Žmogė
QUOTE(arturaslietuvis @ 2006 10 14, 17:58)
Žmoge, ten tavo nuomone isgirs tik tada, jei ja ant popieriaus isdestysi, surinksi keliu klasiu tevu parasus (kuo daugiau, tuo geriau) ir issiusi registruotu laisku adresuotu merui, sav. tarybai, sv. skyriaus virsininkui, mokyklos direktoriui. Visi sie adresai turi buti ant kiekvieno laisko kopijos, kad visi, kas gaus, zinotu, kam dar yra jis siustas.

Tik toks tevu visuomenes nuomones pateikimas juos privercia reaguoti ir veikti wink.gif
*

Taigis kad va... doh.gif
Kazkaip taip jau yra, kad pirma turi irodyt, kad nesi kupranagaris...praeit vargo kelius, kol irodysi, kad jumi taip geriau, bet mumi ne! ax.gif user posted image
O man, su mano lietuvisku charakteriu paparasciau piena nusipirkt parduotuveje biggrin.gif
Nu ne taip baisiai, pirmieji zingsniai yra...user posted image biggrin.gif 4u.gif
arturaslietuvis
QUOTE(Žmogė @ 2006 10 23, 10:31)
Taigis kad va... doh.gif ...
...Nu ne taip baisiai, pirmieji zingsniai yra...user posted image  biggrin.gif  4u.gif
*

ir tai jau gerai, beje, dar pamirsau pridurti, kad jei nebus toks rastas veiksmingas, tada prie sekancio adresu saraso galima prideti Sv. ministerijos, LT sveikatos ministerijos, seimo ir vyriausybes sveikatos ir svietimo komitetus ir kas be ko, (LTF) Lietuvos tevu forumo adresus. Va tada tai jau tikrai suveiks smile.gif))))) ir ne vien tis ituo klausimu taip reikia daryti.

Po poros tokiu ataku nebereikes tyliai belstis i diriko ar kitu klierku duris ir maldauti. Tereiks tik murmtelti puse lupu ir iskarto busit kvieciamu i pasitarimus , itraukti i darbo grupes ir t.t. smile.gif)))

sekmes wink.gif
Rūta-Ieva
Ot nesamonė tas pieno gėrimas vidury pamokos, turiu tik 2 savaitines pamokas pas 4-tokus, vidury pamokos turiu nutraukti pamoką ir bėgti kartu su jais į valgyklą, o jei dar kuris nutaria bandelę nusipirkti, tai visai įdomiai toliau pamoka rutuliojasi blush2.gif doh.gif
Žmogė
QUOTE(ruta-ieva @ 2006 10 23, 14:32)
Ot nesamonė tas pieno gėrimas vidury pamokos, turiu tik 2 savaitines pamokas pas 4-tokus, vidury pamokos turiu nutraukti pamoką ir bėgti kartu su jais į valgyklą, o jei dar kuris nutaria bandelę nusipirkti, tai visai įdomiai toliau pamoka rutuliojasi  blush2.gif  doh.gif
*

Kaip vidury dienos? user posted image
Nu taip mes nesitarem schmoll.gif
Rūta-Ieva
QUOTE(Žmogė @ 2006 10 24, 16:36)
Kaip vidury dienos? user posted image
Nu taip mes nesitarem  schmoll.gif
*

Deja schmoll.gif Mūsų mokykloje 2 pamainos, tai 4-tokai pienelį geria 1-mą val, per pamoką doh.gif
JM
Chm...o mano vaikas pieno negauna g.gif Kaip cia yra g.gif
Ramunytėė
O maniskis pieno ir negeria, ir nemanau, kad nuo stiklinės pieno vaikai sveikesni pasidarytų. O kai pati prisimenu, kaip liepdavo pieną su plutele gert tai cry.gif
MELDA
QUOTE(Ramunytėė @ 2006 11 02, 16:04)
O maniskis pieno ir negeria, ir nemanau, kad nuo stiklinės pieno vaikai sveikesni pasidarytų. O kai pati prisimenu, kaip liepdavo pieną su plutele gert tai  cry.gif
*

bet turbūt klasėj yra vaikų, kuriems skanu pienas...ir nuo ko jūsų vaikas pasidarys sveikesnis, pasidalinkit, jei žinot biggrin.gif
arturaslietuvis
QUOTE(MELDA @ 2007 03 15, 09:15)
bet turbūt klasėj yra vaikų, kuriems skanu pienas...ir nuo ko jūsų vaikas pasidarys sveikesnis, pasidalinkit, jei žinot biggrin.gif
*

Šalyse, kur labiau išvystyta pieno pramonė, didesnis osteoporozes ir osteoxondrozės, vėžinių, virškinimo trakto ir kraujotakos susirgimu skaičius.

Nesismulkinsiu, pateiksiu tik viena pvz: šiauriečiai visai net nežino, ką reiškia sirgti. O dabar pagalvokite, kuo jie maitinasi ir viskas pasidarys aišku.

Mes vaikams į mokyklą dedam riešutų ir džiovintų vaisių. Geria jie arbata arba vandeni (filtruota)

O kas galvoja, kad ju vaikai vis dar neišaugo is žindymo amžiaus, ar yra jautukai,- vėliava jiems į rankas biggrin.gif

Bbeje, gyvūnai, kurie pripratinti gerti pieną, serga tomis pačiomis ligomis, kaip ir žmonės.

p.s. atsiprašau, nieko nenoriu įžeisti smile.gif
Latelle
Apie koki piena nemokama eina kalba? pirma karta girdziu....
ursule
QUOTE(MELDA @ 2006 10 06, 21:55)
gal nurodytumėt literatūros šaltinį, kad pienas kenksmingas būtent nuo 3 metų g.gif
*

PIENAS YPAČ KENKIA PAGYVENUSIO AMZIAUS ZMONEMS, ir nera tame nieko keisto ar juokingo,,,stikline tikrai nekenks, bet tai neturi kasdieniniam racione bigsmile.gif
mamy
Kazkur pradzioje yra nuorodos i LSM, kad pradinukams mokyklose nemokamai pieno stikline duoda. Pvz.musiske gauna karta i savaite pakiuka miau sokoladini pena bigsmile.gif . O pas jus?
koira
mano vaikai irgi gauna...zinau, kad kiekviena diena...
INEXS
kiek zinau pieneli visur duoda,bet maciau vaikai nelabai ji geria,na jei duotu miau miau, manau vaikai su malonumu isgertu biggrin.gif
artita
šiais metais pradėjo duoti pieną, iš pradžių dukra su noru gerdavo, bet dabar sakė jau nebegeria ir šiaip sakė vaikai šaiposi iš tų kurie geria. Net nežinau ar čia geras dalykas tas pienas? g.gif
Mercredi
QUOTE(mamy @ 2007 04 12, 15:08)
Kazkur pradzioje yra nuorodos i LSM, kad pradinukams mokyklose nemokamai pieno stikline duoda. Pvz.musiske gauna karta i savaite pakiuka miau sokoladini pena bigsmile.gif . O pas jus?
*

QUOTE(koira @ 2007 10 16, 15:09)
mano vaikai irgi gauna...zinau, kad kiekviena diena...
*

O mūsų mokykloj pieno nei kvapo schmoll.gif Ir apie miau net negirdėjau, kad turėtų duot... ax.gif Manau, daugelis su malonumu, jei ne pieną, tai miau tikrai išgertų rolleyes.gif O ar visose mokyklose turėtų duot? Nepriklauso, tai pradinė ar vidurinė? g.gif
MELDA
QUOTE(artita @ 2007 11 08, 16:30)
šiais metais pradėjo duoti pieną, iš pradžių dukra su noru gerdavo, bet dabar sakė jau nebegeria ir šiaip sakė vaikai šaiposi iš tų kurie geria. Net nežinau ar čia geras dalykas tas pienas? g.gif
*

Jei galvoti, kad vaikai visada teisūs, tai blogas tada
arturaslietuvis
QUOTE(artita @ 2007 11 08, 16:30)
*

Manau tai niekuo nesiskiriantis nuo cipsu, koka-kolos, ciupa-ciupsu kisimo i mokymo istaigu prekyba, pieno praminininku zingsnis.
O cia keli zodziai apie piena:
1. Laukineje gamtoje nera neivieno gyvio, kuris gertu svetimo gyvio piena
2. Nera neivieno gyvio, kuris savo vaikus maitintu pienu ilgiau, nei to reikia (iki pirmuju pieniniu dantuku issikalimo)
3. Karves pienas skirtas jautukams, o ne zmogui jau vien del to, kad:
__a)jautuko kuno bazine temperatura zymiai aukstesne nei zmogaus;
__b)jautuko skrandyje issiskiria tos rugstys ir tie fermentai, reikalingi karves pieno riebalu, baltymu ir gleiviu skaidymui;
4.Taip daznai minimas kaimo zmogus, gyvenes tik pieno deka, dirbdavo visa diena fizini darba, todel jo bazine kuno temperatura uzkildavo, kas palengvindavo pieno skaidymo -virskinimo procesa.
5.Pienas yra geras kalcio tirpiklis, taciau del auksciau isvardintu 3.a.b. punktu, zmogus jo neisisavina, o jei darzoves ir vaisius vartoja su pienu, grietine, tai ir jose esancio kalcio negauna:/.
6. Kaip zinia, nera nei vieno naminio gyvulio (tame tarpe ir karviu), kuris nebutu maitinamas augimo ar kitokius biologinius procesus (pieno liauku augima ir aktyvuma) skatinanciais hormoniniais preparatais. Deje jie pateke i gyvuno organizma niekur nedingsta, o kaupiasi didziuosiuose raumenyse, endogeninio vandens sudetyje, prakaito ir pieno liaukose ir kitur.
6. Kas gali pasakyti, kokie tyrymai ir kieno uzsakymu yra atlikti, del siu hormonu poveikio zmogui, kuriuos jis gauna su mesa ir pienu?
7. dalyvavau vienoje paskaitoje, kur buvo pateiktas grafikas,rodantis, kad salyse, kur labiau isvystyta pieno pramone (europa ir JAV), yra zymiai didesnis veziniu susirgimu, virskinamojo trakto sutrikimu, kaulu retejimo(osteoporozes, osteochondrozes) atveju.

Labai atsiprasau, kad tiek daug prirasiau, bet tai tik maza dalis visos maisto pramines blogybiu....smile.gif

p.s. pritariu, kad vaikai yra geriausiais maisto indikatorius, deje, mes taip atkaliai stengiames ji sugadinti, kad labai daznai mums tai pavyksta...wink.gif
sonsa
QUOTE(arturaslietuvis @ 2007 11 10, 14:49)
Manau tai niekuo nesiskiriantis nuo cipsu, koka-kolos, ciupa-ciupsu kisimo i mokymo istaigu prekyba, pieno praminininku zingsnis.
O cia keli zodziai apie piena:
1. Laukineje gamtoje nera neivieno gyvio, kuris gertu svetimo gyvio piena
2. Nera neivieno gyvio, kuris savo vaikus maitintu pienu ilgiau, nei to reikia (iki pirmuju pieniniu dantuku issikalimo)
3. Karves pienas skirtas jautukams, o ne zmogui jau vien del to, kad:
__a)jautuko kuno bazine temperatura zymiai aukstesne nei zmogaus;
__b)jautuko skrandyje issiskiria tos rugstys ir tie fermentai, reikalingi karves pieno riebalu, baltymu ir gleiviu skaidymui;
4.Taip daznai minimas kaimo zmogus, gyvenes tik pieno deka, dirbdavo visa diena fizini darba, todel jo bazine kuno temperatura uzkildavo, kas palengvindavo pieno skaidymo -virskinimo procesa.
5.Pienas yra geras kalcio tirpiklis, taciau del auksciau isvardintu 3.a.b. punktu, zmogus jo neisisavina, o jei darzoves ir vaisius vartoja su pienu, grietine, tai ir jose esancio kalcio negauna:/.
6. Kaip zinia, nera nei vieno naminio gyvulio (tame tarpe ir karviu), kuris nebutu maitinamas augimo ar kitokius biologinius procesus (pieno liauku augima ir aktyvuma) skatinanciais hormoniniais preparatais. Deje jie pateke i gyvuno organizma niekur nedingsta, o kaupiasi didziuosiuose raumenyse, endogeninio vandens sudetyje, prakaito ir pieno liaukose ir kitur.
6. Kas gali pasakyti, kokie tyrymai ir kieno uzsakymu yra atlikti, del siu hormonu poveikio zmogui, kuriuos jis gauna su mesa ir pienu?
7. dalyvavau vienoje paskaitoje, kur buvo pateiktas grafikas,rodantis, kad salyse, kur labiau isvystyta pieno pramone (europa ir JAV), yra zymiai didesnis veziniu susirgimu, virskinamojo trakto sutrikimu, kaulu retejimo(osteoporozes, osteochondrozes) atveju.

Labai atsiprasau, kad tiek daug prirasiau, bet tai tik maza dalis visos maisto pramines blogybiu....smile.gif

p.s. pritariu, kad vaikai yra geriausiais maisto indikatorius, deje, mes taip atkaliai stengiames ji sugadinti, kad labai daznai mums tai pavyksta...wink.gif
*

deja thumbup.gif ,mano mazoji labai megsta pieną,bet jo mokykloje kazkodel negauna kiek zinau darzeliuose jau irgi paskirtas nemokamas pienas,bet virtuves darbininkes nepagaili i ji pripilti vandens doh.gif .tai gal netaip kenkia blush2.gif .
*GAILĖ*
QUOTE(arturaslietuvis @ 2007 11 10, 13:49)
*

va čia tai visiškas briedas. gamtoje VISI žinduoliai žindo daug ilgiau nei pirmieji pieniniai dantukai išsikal.

" 5.Pienas yra geras kalcio tirpiklis, taciau del auksciau isvardintu 3.a.b. punktu, zmogus jo neisisavina, o jei darzoves ir vaisius vartoja su pienu, grietine, tai ir jose esancio kalcio negauna:/"

va čia irgi pripainiojai. jei daržoves ir mėsą vartoji su pienu, tada organizmas prastai pasisavina NE KALCĮ, o geležį. o kalcį pasisavina puikiai. iš pieno irgi pasisavina kalcį, o ypač iš rauginto pieno produktų. ir būtent jie yra pagrindinis kalcio šaltinis žmogaus mityboje. iš jokių augalinių produktų negausi tiek kalcio, kaip iš rauginto pieno produktų.

turbūt veganams skirta vegano dėstoma paskaita buvo biggrin.gif cool.gif
Mercredi
O man atrodo, kad jei organizmas reikalauja (t.y. vaikas nori pieno) tai vadinasi, pienas yra reikalingas. O jei nenori, manau, per prievartą nereiktų grūst, nes vaikas ne vedamas kaprizų nenori, o jo vidus, organizmas to nenori, tai jam atrodo nereikalinga. Iki kokių 3 metukų vaikai valgo taisyklingai (pastebėkit, jokių mišrainių, kažko sumaišyto...), bet juos augindami žmonės išderina mitybą, o tie vaikai kai suauga, po to vargsta, kaip pradėt sveikai maitintis.
(čia truputį ne į temą postą parašiau, bet norėjau pasakyt, kad pienas ne visiem gerai ir ne visiem blogai, nes visi žmonės labai skirtingi, ir neįmanoma vienos taisyklės taikyti visiems 4u.gif )
arturaslietuvis
QUOTE(ingalp @ 2007 11 10, 22:25)
...va čia tai visiškas briedas. ...

...turbūt veganams skirta vegano dėstoma paskaita buvo biggrin.gif  cool.gif...
*

na tyciotis ir saipytis yra tai, ka mokam geriausiai wink.gif

jei pienas butu geriausias kalcio pasisavinimo saltinis, manau, kaulu ligu statistika butu atvirksciai proporcinga suvartojamo pieno produktu kiekiui. Deje yra kitaip.
jei pienas butu geriausias kalcio pasisavinimo saltinis, mano dantukai butu vieni is geriausiu, deje yra kitaip.
Europoje ir JAV stomatologu profesija yra viena is populiariausiu ir pelningiausiu. Pietu salyse yra kitauip. Ten pienas greitai prarugsta, todel i maista geriausiu atveju dedami pieno milteliai ir vartojama begalo daug darzoviu, vaisiu ir riesutu, kas yra didziausias kalcio is magnio saltinis.
Kodel mirusiu zinduoliu kaulai tukstantmecius issilaiko tiek zemeje, tiek vandeny ir nesupuva, o zmogaus kaulam uztenka keliu desimciu metu, o kartais ir maziau ir ju nebelieka.

Beje, tai tik pliki faktai, kuriu nera tikslo neigti:), kuriais remiantis kiekvienas gali darytis savas isvadas.

To -=migle=- "...O man atrodo, kad jei organizmas reikalauja (t.y. vaikas nori pieno) tai vadinasi, pienas yra reikalingas. O jei nenori, manau, per prievartą nereiktų grūst, nes..."
Esi tikrai teisi, net naminiai gyvunai (kates) serga tomis paciomis ligomis, kaip ir zmones, nes daznai pratinami prie to pacio maisto.
Brooke
Mano dukra gauna pieno mokyklėlėj, ir aš tuo džiaugiuos, nes ji labai mėgsta pieną. Jei atvirai, man vienodai, labai jis sveika gert, ar nelabai, nes jau senai aišku, kad išvis gyventi yra žalinga.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.