Gerb. Supermamos ir Supertechei, prisrinkau mishke grybu ;D. Mano bendraamzhei sake, kad geri grybai  , tik bajs sukirmyje :). Vyresnioji karta sako, kad tai grybai ish pusiau valgomu :-/, t. y. turi buti specialiai ruoshiami ir del to ta vyresnioji karta tu grybu nerenka ir kitiems neleidzhia rinkti :'(. Prashau man padeti! Gal kas zhino informacijos apie grybus, kur apie juos galima pasiskaityti ???. Paveiksleliai butu privalumas :o. Tie grybai dzhiusta antai, ir dievazhi, tuoj eisiu ju valgyti :-/. kas pazhysta grybus: jie labai panashus i baravykus ar shilbaravykius: kepures dugnas (nzn kaip tai pavadinti) poretas, pati kepure shviesiai ruda, kaip ir kotas, gal shiek tiek rusva. pabuvus visur limpa. auga shitie nuostabus grybai didelemis kolonijomis ir yra bajs sukirmyje. tikimybe, kad grybas nesukirmyjes yra apie 0.25 8). ish anksto tikiuosi, kad tu, miela Supermama, ar Superteti spesi su savo acakymu :D nuoshirdzhiai Jusu Grybautojas ???
mamulia
2003 09 23, 09:34
Tikiuosi nepaveluos grybu specai su atsakymu.. As tai tavo vietoj ju nevalgyciau,negi jau taip labai norisi,a? Saugiausia grybauti parduotuveje ;D
Springlet
2003 09 23, 16:18
http://discovery.ot.lt/cfair99/florfaun/gr...bai/l_index.htmgal dar ka rasiu  Bet nezinomu grybu tikrai geriau nevalgyti.
Na, is vienos puses, sako, nuodingi grybai nekirmyja. O is kitos puses, tai pries valgant reikia i laikrodi pasiziuret. Nes paskui ligoninej klausia, kada suvalgei... ;D
Katinele
2003 09 23, 20:35
Grybautojau, atvaziuok pas mane-pilnas saldytuvas grybu visokiausiu: ir marinuotu, ir tik nutraukintu, ir dziovintu maisai...  ;D ;D
Rigedora
2003 09 23, 20:53
Sprendžiant iš tavo pasakojimo-tai galėtų būti kazlėkai, dar kitaip vadinami slidukais. aplamai visi grybai, kurių galvos apačia yra kaip korys-tipo kaip lepšių, baravykų-kiek žinau yra valgomi, tik vieninteliai tokie yra, kurių apačią paspaudus pamėlynuoja-juoduoja-ruošiami specialiai, nes būna kartoki, bet valgomi. Juos reik berods virti atskirai ir per kelis vandenis. na, o jei jie sukirmyję-mesk lauk arba dar vienas variantas, jei jau labai gaila-pamerk į drukuotą vandenį-kirminai išlįs. beje, kuo ilgiau laikai grybus nesudorotus-tuo daugiau jie kirmyja net kibire ir greit genda.
asfaltuota
2003 09 24, 00:24
Pabandyk tą lipnumą su skųrele nuo galvutės nulupti- jei gerai lupasi ir lieka sviesi"mėsa"-tai kazlėkai, arba kitaip-slidukai. O šiaip tai "koryta apačia" nuodingų grybų nėra...
Mano nuomone lengviau prisikasti slieku, o ne miske dar ieskoti, rinkti, vezti namo, doroti, o be to dar ir aiskintis ar jie nenuodingi. Siulau pabandyti issivirti sliekienes, nesiterliok su tais grybais arba jau geriau issirink kirmelytes ir issikepk ;) ;D Skanaus [smiley=beer.gif]...................
KAip paruosti grybus? Siandien po ilgo laiko sugalvojau padaryt pievagrybiu padaza, ir beplaunant pievagrybius kazkodel iskilo toks klausimas: ar reikai nulupti odele nuo kepures? Ar tik ta sijoneli aplink koteli? Padekit. kazko pradejau abejot savo kulinariniais sugebejimais.
as lupu tik tada, kai buna grybai perauge, bet jei maziukai, svieziukai tai tik nuplaunu.
As nusiperku pievagrybiu tik tam kartui, kad pavalgyt. Nes sviezi - man skaniausi ;D
O darau taip: Nuplaunu. SUpjaustau i 4 dalis. Ikaitinu keptuve, islydau joje sviesto ir pakepinu grybukus. Dar idedu svogunelio kartu (smulkiai pjaustyto). O pabaigoj: prieskoniu ir kelis saukstus grietines NIam niam kaip skanu
Pievagrybius aš labai megstu...Verdu sriubas, padažus darau, lietinius su pievagrybių įdarų ir ttttt....Nulupt nulupu visada, jei reikia apkepti - kepu ant sviesto, man taip skaniau...O šiaip pievagrybiai - grybai kuriuos galima ir žalius valgyt, valgiau sumuštinius vienam kabake su žaliais pievagrybiais.. ;D O dar farširuoju irgi labai skanu, tik reikia didesniu grybu.
sharka111
2003 08 23, 18:42
O as grybus marinuoju.Nuvalau,isverdu pasudytam vandenyje.Butinai butinai rusiuoju.Tada grybus dedu i puoda,uzpilu vandeniu,dedu 1 litrui nubraukta sauksta druskos ir 1 sauksta acto.Paverdu 10min.Supilu i stiklainius,pakaitinu 30min.Kai reikia valgyti,galima tik marinata nupilti,ideti grietines ir pjaustyto svoguno.Visi musu draugai dievina tokius grybukus.
Turiu daug sudytu grybu. Gal galite pasidalinti patirtimi, ka gaminate is grybu.
Pyragas su grybais
Teslai: 200g grietines 200 g majonezo (geriau amzesnio riebumo) 2 kiausiniai 1.5 stikline miltu nubrauktas saukstelis kepimo milteliu
Uzmaisyti tesla. Ji turi buti skystoka. Puse teslos supilti i riebalais istepta gilia forma. Ant virsaus burokine tarka uztarkuoti 4 vidutinio dydzio bulves, pabarstyti jas bulviu pireskoniais. Ant bulviu kloti smulkiai pjaustytu grybu ir svogunu sluoksni (galima truputi apkepinti), paskaninti druska ir pipirais. Virsutinis sluoksnis - is likusios teslos. Pyraga kepti orkaiteje mazdaug 1 val. Galima valgyti ir salta. Skanaus
SuperBaba
2004 02 22, 11:35
| QUOTE (Fea @ 2004 02 10, 10:12) | Pyragas su grybais
Teslai: 200g grietines 200 g majonezo (geriau amzesnio riebumo) 2 kiausiniai 1.5 stikline miltu nubrauktas saukstelis kepimo milteliu
Uzmaisyti tesla. Ji turi buti skystoka. Puse teslos supilti i riebalais istepta gilia forma. Ant virsaus burokine tarka uztarkuoti 4 vidutinio dydzio bulves, pabarstyti jas bulviu pireskoniais. Ant bulviu kloti smulkiai pjaustytu grybu ir svogunu sluoksni (galima truputi apkepinti), paskaninti druska ir pipirais. Virsutinis sluoksnis - is likusios teslos. Pyraga kepti orkaiteje mazdaug 1 val. Galima valgyti ir salta. Skanaus |
oho!!!  ir as turiu grybu, reiks isbandyti Grante gal bandei????
Naujoji
2004 02 23, 14:40
Na su grybais galima daug ka daryt:
1) keptos ar virtos bulves su grybais-svogunais grietines padaze baisiai skanu 2) lietiniai, zemaiciu blynai, cepelinai, kotletai, vyniotiniai su grybu idaru 3) padazai su grybais prie mesisku ar zuvies patiekalu, blyneliu 4) maltu grybu kotletai 5) kepsniai mesos, zuvies su uzkeptais grybais 6) picos 7) troskinta vistiena ar kita mesyte su grybais grietines (grietineles) padaze 8) sriuba 9) pyrageliai su grybais
na, man atrodo, bile tu grybu butu, tai vos ne visur galima deti.
Sudytu aisku, nepamirsti ismirkyti
Labai skanu grybukai alaus tesloje,prie alaus ir siaip... Jei yra noro parasysiu receptuka.
| QUOTE (Fea @ 2004 02 10, 10:12) | Pyragas su grybais
Uzmaisyti tesla. Ji turi buti skystoka. Puse teslos supilti i riebalais istepta gilia forma. Ant virsaus burokine tarka uztarkuoti 4 vidutinio dydzio bulves, pabarstyti jas bulviu pireskoniais. Ant bulviu kloti smulkiai pjaustytu grybu ir svogunu sluoksni (galima truputi apkepinti), paskaninti druska ir pipirais. Virsutinis sluoksnis - is likusios teslos. Pyraga kepti orkaiteje mazdaug 1 val. Galima valgyti ir salta. Skanaus |
Pyragas gavosi Labai aciu, isbandysiu ir kitus receptelius
| QUOTE (ulaa @ 2004 02 23, 17:59) | Labai skanu grybukai alaus tesloje,prie alaus ir siaip... Jei yra noro parasysiu receptuka. |
Parasyk receptuka butinai.
jurgeleuogele
2004 02 24, 00:04
na as tai darau troskini su grybais... apverdu bulves supjaustytas bukeliais, po to sudedu grybus, morketes, svogunelio...ir viska troskinu pries gala grietines truputuka preiskoniu, vasara petrazoliu ir krapu... ia valgau... man tai skanu... dar galima kam skanu mesytes virtos ir desrytes ipjaustyti....
| QUOTE (Grante @ 2004 02 23, 18:27) | | QUOTE (ulaa @ 2004 02 23, 17:59) | Labai skanu grybukai alaus tesloje,prie alaus ir siaip... Jei yra noro parasysiu receptuka. |
Parasyk receptuka butinai.
|
2 kiausiniai, miltai, prieskoniai,druska, apie 200-250g,o gal ir daugiau alaus,geriausia sviesaus.
Viska sumaisyti kaip blynams,teslosskystuma reguliuoti alumi,dedant daugiau ivairiausiu prieskoniu gaunasi astresni.Tesla turi buti tirstoka,kad apvoliojus gryba visa nenuteketu.As dazniausiai naudoju sampinjonus,bet tinka viskas.Taigi apvolioti tesloje ,deti i ikaitusi alieju,aliejaus turi buti daug,kai paruduos deti ant popierinio ranksluoscio,kad sugertu riebalus.Valgyti karstus arba saltus,tikrai labai skanu.
O aš kartais darau grybų žiuljeną..Man labai skanu Reikės:
100 g šviežių arba šaldytų grybų, 2 svogūnų galvutės, 1 arbat. šaukšt. miltų, 2-3 valg. šaukšt. sviesto, 50 ml grietinėlės (20% riebumo), 50 g fermentinio sūrio, druskos ir pipirų pagal skonį. Grybus ir svogūnus smulkiai supjaustykite, sumaišykite, pabarstykite druska ir pipirais ir pakepinkite svieste 5-7 min. Baigiant kepinti užbarstykite arbatinį šaukštelį miltų.Paruoštus grybus sudėkite į indelius ir užpilkite grietinėle. Fermentinį sūrį sutarkuokite ir užbarstykite ant viršaus. Orkaitę įkaitinkite iki 150° ir kepkite, kol užsidės graži rusva plutelė. Žiuljenai patiekiami karšti. Yra tokie specialus indeliai žiuljenui daryti, bet aš neturiu Tai darau paprastoj formoj, ir visai skanu
kamanele
2004 02 24, 13:14
O man labai skni sriuba su grybais, pridedu darzoviu, buviu, moruku, svoguno, aisku grybai ir dar kruopu, pvz. gerkuleso, ar tokiu smulkiu, miezines ar kaip ten. Gaunasi tokia potirste sriuab, niam niam. Tada dar supjaustau duona kubeliai, pakepu aliejuje ir pries valgant sriuba isimeti skrudintos duonytes. Nu man tai labai skanu.
| QUOTE (Grante @ 2004 02 23, 18:26) | Pyragas gavosi Labai aciu, isbandysiu ir kitus receptelius |
Grante, malonu, kad gavosi  Jis toks visai nieko man buvo irgi.
širdute
2004 02 25, 14:40
O as darau tokius skanius sumustinius su grybais. Tik biski pasiterliot tenka, nes reikia su mesmale sumalt- grybus(gali but marinuoti, saldyti, sudyti, dar galima sumalt keleta ismirkytu dziovintu grybu), morkas ir svoguna. I keptuve ipilt vos vos aliejaus ir visa mase pakepint, kol suminkstes morkos ir svogunai. Aisku , nepamirst prieskoniu. Tept ant skrudintos sumustiniu duonos ir valgyt  Laaabai skanu
| QUOTE (shirdute @ 2004 02 25, 14:40) | O as darau tokius skanius sumustinius su grybais. Tik biski pasiterliot tenka, nes reikia su mesmale sumalt- grybus(gali but marinuoti, saldyti, sudyti, dar galima sumalt keleta ismirkytu dziovintu grybu), morkas ir svoguna. I keptuve ipilt vos vos aliejaus ir visa mase pakepint, kol suminkstes morkos ir svogunai. Aisku , nepamirst prieskoniu. Tept ant skrudintos sumustiniu duonos ir valgyt Laaabai skanu |
MMMMM......skamba visai skaniai, bet gaila neturiu mesmales  O gal su kokiu mikseriu galima? Bet gal ne - gausis visiska kose
širdute
2004 02 26, 09:54
| QUOTE (Fea @ 2004 02 26, 09:46) | MMMMM......skamba visai skaniai, bet gaila neturiu mesmales O gal su kokiu mikseriu galima? Bet gal ne - gausis visiska kose |
Zinok, skamba tai labai skaniai, o valgosi dar skaniau  Ir visokiems baliukams liuks "zakuske"  Niu, su miskeriu tai jau tikrai gautusi kose makalose, bet gi gali pabandyt
| QUOTE (shirdute @ 2004 02 26, 09:54) | Zinok, skamba tai labai skaniai, o valgosi dar skaniau Ir visokiems baliukams liuks "zakuske" Niu, su miskeriu tai jau tikrai gautusi kose makalose, bet gi gali pabandyt |
Nu jo, kose makalose  Bet galima pamiksuoti labai labai trumpai....Na, reikia bandyti manau Zakuske tikrai tikiu kad gera, ir papigiai
Aš manau, kad tokiam grybų sumuštinių smulkinimui labai tiktų universalus kombaino peilis su pulsiniu režmu 1 - 2 kartus ir finito.
| QUOTE (Lona @ 2004 02 27, 11:22) | | Aš manau, kad tokiam grybų sumuštinių smulkinimui labai tiktų universalus kombaino peilis su pulsiniu režmu 1 - 2 kartus ir finito. |
Niu vava, ir as mazdaug apie toki kombainiuka kalbu. Reiks kada prie progos pabandyt padaryt. Gal net ryt  Jei ka parasysiu, kaip sekesi.
 Na ka sako grybu daug ? Zinokit tikrai daug, pati nelabaj megstu miskiniu grybu, bet va grybaut tai megstu, o dabar jau neismesi, gal galetumete pasidalint patirtimi, ka darote is grybu? Marinuojate, ar taip valgote?
putpelė
2004 09 26, 22:05
As darau taip. Pakepinu ant sviesto tarkuota morka ir smulkiai pjaustyta svoguna. Kai jie apkepa idedu siaudeliais pjaustyto "Servilado" nedaug apie 50-80 gramu. Kai desra apkepa sudedame apvirtus grybus , dedame pipiru ,lauro lapeli ir prieskoniu, as detu Vegeta. Ipilame trupuri vandens ir troskiname. Pabaigoje dedame grietine. Ir dar trupiteli patroskiname. Tada krapai ir kiti zalumynai. (Jei grybai kokybiski galma deti ir zalius tik tada nereikia pilti vandens.)
| QUOTE (Fea @ 2004 02 10, 11:13) | Pyragas su grybais
Butinai darysiu ta pyraga
Pasakyk, kaip skonis Seniai ir as ji bedariau....gal jau pats laikas?  Mmmmmm uzsimaniau
| QUOTE (marika @ 2004 09 28, 09:50) | | QUOTE (Fea @ 2004 02 10, 11:13) | Pyragas su grybais
Butinai darysiu ta pyraga |
O su kuo jūs jį valgot? Su grietine ar pomidorų padažu?
As valgiau  .....jau nepamenu su kuo  Su grietine man rodos. O kai atsalo - poviau riekelem i kapojau viena
loretaltl
2005 03 11, 15:13
o gal kas zino idarytu pievagrybiu mesa receptuka...teko valgyt labai skanu bet vis nerandu receptuko...
Bastetė
2005 06 28, 15:30
QUOTE(loretaltl @ 2005 03 11, 15:13) o gal kas zino idarytu pievagrybiu mesa receptuka...teko valgyt labai skanu bet vis nerandu receptuko...  Sveikos,šeimininkėlės. Man labai praverstų jūsų pagalba.Gal kas žinot įdarytų, orkaitėje keptų pievagrybių receptukus.Kokie įdarai tinka, ką jūs pačios mėgstat.O gal žinot kokią nuorodą,kur ieškot? Ačiū
QUOTE(Bastetė @ 2005 06 28, 15:30) Sveikos,šeimininkėlės. Man labai praverstų jūsų pagalba.Gal kas žinot įdarytų, orkaitėje keptų pievagrybių receptukus.Kokie įdarai tinka, ką jūs pačios mėgstat.O gal žinot kokią nuorodą,kur ieškot? Ačiū  Taigi labai nesudėtinga Nusiperkate kuo didesnių prievargrybių, nuplaunate, nusausinate, peiliu ir po to šaukšteliu (man taip patogiau) išgremžiate vidų. Įdarui galite panaudoti tą išgremžtą pievagrybio vidų. Susmulkinate, pakepinate ant sviestuko (nesulyginamai skaniau, nei aliejus). Galima dar pridėti smulkokai supjaustyto (kubeliais) svogūno, petražolių, kokių kitų žalumynų, tarkuoto fermentinio sūrio. Įdarą sumaišote ir dedate šaukšteliu į grybų vidų. Ant viršaus dar galima šiek tiek sūrio užbarstyti. Kitas įdaras gali būti: pakepintas faršas su svogūniukais (bet man per aštru prie švelnių pievagrybių). Galima dar įdaryti susmulkinta virta, kepta ar rūkyta vištiena, ar kokia švelnia virta mėsyte, plius pakepinti svogūniukai, galima dar pridėti tarkuotos pakepintos morkos, paprikų ir pan. viršų vėl pabarstom tarkuotu fermentiniu sūriu. Įdarytus grybukus dedate į skardą, pateptą sviestu arba išklotą kepimo popieriumi, gan tankiai, kad negriuvinėtų. Dedate į įkaitintą orkaitę, kepat neilgai- kokias 10 min, kol suminkštės pievagrybiai ir išsilydys sūris. O paskui valote apsilaižydami pirštelius
Bastetė
2005 06 29, 16:58
Labai, labai ačiū Man kaip tik penktadieniui reikia. Vienas mažas klausimėlis: o į kokio karštumo orkaitę? Ir ar yra skirtumas, ar elektrinė, ar dujinė? kaži, o kaip atvėsę, bo bijau, kad karštų nusivežt nepavyks  , o vietoj iškepti nebus kaip - nebent mikrobangėj pašildyt, bet jau turbūt ne tas O kaži, jei ožkos sūrį dėt? p.s. nieko sau "klausimėlis" gavos
QUOTE(Bastetė @ 2005 06 29, 16:58) Labai, labai ačiū Man kaip tik penktadieniui reikia. Vienas mažas klausimėlis: o į kokio karštumo orkaitę? Ir ar yra skirtumas, ar elektrinė, ar dujinė? kaži, o kaip atvėsę, bo bijau, kad karštų nusivežt nepavyks  , o vietoj iškepti nebus kaip - nebent mikrobangėj pašildyt, bet jau turbūt ne tas O kaži, jei ožkos sūrį dėt? p.s. nieko sau "klausimėlis" gavos  Karštumo ką aš žinau, pas mane tokia senovinė, kad velnią ten suprasi, koks ten tas karštumas. Per vidurį daugmaž, nes per karšta sudegs sūris. Šalti jie šiaip sau, tas grybas toks pasmegęs pasidaro ir kepant dar sultys iš grybo skiriasi. Skaniausia vistik tiesiai iš orkaitės. Mikrobanginėje nebandžiau. Manau, kepti ten irgi galima, tik kad sūris gražiai neapskrunda. Ožkos sūris, mano nuomone, taip gražiai neapskrustų, be to, man jo kvapas nelabai koks
Bastetė
2005 07 08, 12:55
Ačiū labai,Busta, Išbandžiau,tą receptą,kur su grybų koteliais ir svogūniukais,labai liuks gavosi Gaminau net dvi dienas iš eilės,nes baliukai sutapo vienas paskui kitą. Tiesa,vieną kartą visgi ryžausi pridėti,tiesa,ne ožkos,bet avies(feta tipo) sūrio,irgi labai skanu buvo. Pagaminau viską iš anksto ir tik nusivežus įdėjau į orkaitę,kepiau ,15min.170*C karštumo orkaitėj Visi išgraibstė akimirksniu dar kartą AČIŪ na ,bet dabar teks  -ilgai ir nuobidžiai
GRYBŲ MALTINUKAI grybus reikia išvirti (aš turėjau vakuotų jau virtų, bet vistiek dar truputį apviriau, kad nebūtų per sūrūs), sumaliau, dėjau druskos, pipirų, smulkiai pjaustytą svogūną, smulkiai pjaustyto poro, kapotų petražolių, baziliko, porą kiaušinių ir maltų džiūvėsėlių, kad suliptų masė. tada formavau maltinukus, dar pavoliojau džiūvėsėliuose, kad nekibtų prie keptuvės dugno ir kepiau, kol paskrudo (dariau nedidelius ir nestorus, tai neilgai kepė). valgėm su virtom bulvėm ir pomidorais, grybų maltinukai skanūs net ir be padažo
Toms, kas mėgsta pyragėlius su grybais, šis receptukas turėtų labai patikti, taigi reikia: pievagrybių (ar kitokių grybukų); svogūnų; bemielės sluoksniuotos tešlos (perku "Mantingos" šaldytą, laštais); priskonių;
apkepiname svogūnus iki pagesl, suberiame smulkiai pjastytus grybukus (dariau su prievagrybiais - liuks!), pakepame, įberiame druskytės, pipiriukų, šią ataušintą masę reikia dėti ant tešlos lakštų, juos perlenkti pyragėlių forma ir kepti karštiems sumuštiniams skirtoje keptuvėje apie 15 minučių kol paskrus, nerealiai skanu, siūlyčiau išmėginti.
o ash turiu marinuotu grybu, tai man juos reiktu apvirt ar ne ?
QUOTE(Bureja @ 2006 01 03, 18:35) o ash turiu marinuotu grybu, tai man juos reiktu apvirt ar ne ? Aš tai marinuotų neverdu. Dedu svogūno, grietines ir su karštom virtom bulvėm niam niam
labas radau uzsilikusiu vakuotu grybu (gal kokiu dvieju metu senumo)..ka dabar man su jais daryt ?ar galima dar juos naudoti?ar reikia dar apvirt?...patarkit ,nes grybuose esu zalia
Bastetė
2006 01 09, 15:35
Labas,Solle,
jei da reikia patarimo ir tų grybų nesuvalgėte, tai siūlau jų nevalgyti. Konservuotus grybus geriausia suvartot nepraėjus metams nuo jų užkonservavaimo,o jei jau du, tai geriau nerizikuot, nes ten gali būt susidariusos botulizmo bakterijos, kurios labai pavojingos sveikatai. Su pagarba..
|
|