Namie kalbame lenkiškai, bet žiurėdami į ateitį (planavome leisti į lietuvių mokyklą)leidome į lietuvių darželį. Prasidėjo ašaros, sako, kad nenori į darželį. Lankome nuo liepos mėnesio,( su pertraukom, dažnai sergam). Rytais, kai bunda, iš karto sako kad neeis šiandien į darželį. Bijau, kad tai neatsilieptu jo psichikai. Tikiu kad adaptacinis periodas visiems vaikams sunkus, bet mūsų atvejų iškyla kalbos barieras. Mūsų darželi yra lenkų grupe, gal būtu geriau jį nekankinti ir leisti į lenkų grupę. Gal but jis ten lengviau prisitaikytu? Laukiu Jūsų patarimo.
Lietuviuku ir lenkiuku daznai ir temperamentai nesutampa. Lenkiukai daugumoj greiciau uzsiplieskiantys, greiciau atleidziantys. Ar taip nemanai?
Mes irgi Lenkai turiu dukra kuri lanke lenku darzeli labai buvau patenkinta ir nekada net ne masciau kad leist i lietuviu. O kad ismokt lietuviu kalba leidom i dainavimo grupe chora ir ismoko, dabar mokykloje mokosi vien 10 is lietuviu kalbos. Tad manau kad ne galma kankint vaika jam gi stresas nes jis nieko nesupranta
Gal jus iš dalies ir teisus, kad temparamentas lenkiukų ir lietuviukų skirtingas, bet daug priklauso nuo paties vaiko ir aplinkos kurioje jis auga. Grupeje yra ir pora rusiakalbių vaikų, bet Rajmondas labiau bendrauja su lietuviukais. Jau išmoko keleta lietuviškų žodžių ir manau kad su laiku pripras. Auklėtoja moka lenkų, tai jam padeda apsiprasti.
Mane tevai leido į lietuvių darželį (nors mokiausi lenkų mokykloje), ir už tai jiems esu begalo dekinga, nes kaip visi žinome vaikysteje geriausia mokytis kalbų. Tikiusi kad ateityje ir mano vaikas man padekos. |