Įkraunama...
Įkraunama...

Roksai arba Sveikuolių sausainiai

Sveikos,
as noreciau namuose issikepti roksu arba Sveikuoliu sausainiu. Forume skaiciau apie sveikuoliu sausainius, i kuriu sudeti ieina aviziniai dribsniai, bet as noreciau sausainiu is ruginiu ir kvietiniu miltu (tokiu pvz kaip Iki parduotuveje). Tikiuosi, kad kas nors gales man padeti smile.gif

Atsakyti
Aha, ir mane domintų ties sveikuoliai. Nors šiaip, manau, galima improvizuoti: pilti ruginių ir kvietinių miltų, priedų [saulėgrąžų, razinų, riešutų], šiek tiek cukraus ir vandens tiek, kad pasidarytų kietoka tešla. Neatsimenu, ar tie parduotuviniai su oro tarpais, ar be. Jei su, dar galima įpilti kepimo miltelių.


Kažkada nuo vienos knygos nusirašiau Roksų rceptą, bet nežinau, ar čia tie tikrieji, nes knyga nelietuviška buvo - kažkaip nesitiki, kad ir užsieniuose tokie patys saldumynai. Receptas neišbandytas, bet skamba beveik logiškai. Jei išmėginsi - nepamiršk parašyt, kaip sekės.:

200g miltų+1,5a.š. kepimo miltelių+0,5a.š. druskos [originaliame recepte yra "self-rising flour; internete radau, jog jie pakeičiami ir paprastais miltais.]
100g nesūdyto sviesto
150g įvairių džiovintų vaisių (razinų)
100g demerara cukraus [manau, tiktų ir paprastas, tik mažesnis jo kiekis turėtų būt]
0,25a.š. malto imbiero
1 vidutinis kiaušinis
4v.š. pieno

Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių. Miltus sutrinti su sviestu [turėtų išeiti kaip ir trupiniai], įmaišyti džiovintus vaisius, cukrų, imbierą. Kiaušinį išplakti su pienu, įmaišyti į miltų mišinį, suminkyti kietą tešlą. Ant kepimo popieriumi ištiestos skardos sukrauti 12 nedailių [ar dailių - priklauso nuo požiūrio] krūvelių, kepti 12-15 minučiu, iki švelniai auksinės spalvos. Valgyti šiltus.
Atsakyti
O aš turiu roksų receptūrą dar iš tarybinių laikų. Šiaip tai ir dabar pagal ją kepa.
Cituoju 1978 blink.gif metų vadovėlį konditeriams biggrin.gif

Roksai
10 roksų po 50 g

291 g miltų
116 g cukraus
60 g margarino
29 g razinų
28 g kiaušinio (1 M dydžio kiaušinis 46 g)
5 g amonio karbonato
0,1 g vanilino
50 g vandens
10 g cukraus pudros pabarstymui

Pagaminama kieta trapi tešla (miltai išsijojami ant stalo, padaroma duobutė, į ją sumušami kiaušiniai, supilamas cukrus, amonio karbonato tirpalas, vanduo,razinos, vanilinas. Greitai suminkoma tešla). Tešla sudraskoma šakute, padarant 56-58 g gabalėlius. Pusgaminiai dedami į skardas ir kepami 180 - 200 C temperatūroje 12-15 minučių. Labai svarbu roksus kepti būtent tokioje t-roje, karštesnėje krosnyje paviršius pagelsta ir atrodo iškepęs, o vidus lieka žalias.
Patikrinti, ar roksai iškepę, galima, įbedus balanėlę, kuri ištraukta turi būti sausa. Iškepti roksai pabarstomi cukraus pudra. Roksas turi sverti 50 g.
smile.gif

I.Čereškienė
Miltiniai konditerijos gaminiai
mokymo priemonė prekybos-kulinarijos mokykloms

1978 m.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Glacee: 04 lapkričio 2006 - 22:41
Kilo klausimas, o kuo pakeisti amonio karbonatą? Ką jis tešlai duoda? Ar tai čia kokie kepimo milteliai?
Atsakyti
amonio karbonatas - tai tešlos purintojas. Aštraus kvapo. Pagal idėją turėtų būti PC prie prieskonių arba ten, kur priedai kepiniams arba kur soda. Nors nesu tikra. Šiaip namuose nelabai populiarus daiktas smile.gif nors yra tam tikrų receptų, kur jis būtinas. Nors šiltose gaminiuose yra jaučiamas gan stiprus amoniako kvapas. Bet ataušus gaminiui kvapas dingsta. Amoniakas priduoda kiek kitokią tešlos tekstūrą nei kiti purintojai, kažkas vidutinio tarp mielinės tešlos ir trapios. Manyčiau galima pakeisti kepimo milteliais sumaišytais su soda.
Atsakyti
Mėginau kepti roksus pagal Glacee receptą. Nagi fantastiški, fantastiški. Man pasirodė truputį per saldūs, bet šeimyna įvartino puikiai. "Pats tas" mat.
Atsakyti
sharkis
labai džiaugiuosi, kad patiko smile.gif Štai taip:
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Glacee: 06 lapkričio 2006 - 23:25
QUOTE(Glacee @ 2006 11 04, 21:43)
O aš turiu roksų receptūrą dar iš tarybinių laikų. Šiaip tai ir dabar pagal ją kepa.
Cituoju 1978  blink.gif metų vadovėlį konditeriams  biggrin.gif
291 g miltų
116 g cukraus
60 g margarino
29 g razinų
28 g kiaušinio (1 M dydžio kiaušinis 46 g)
5 g amonio karbonato
0,1 g vanilino
50 g vandens
10 g cukraus pudros pabarstymui

Įkišu savo snapą - turiu mamos atsiųstą ko gero tą patį receptą, tik perskaičiuotą namų šeimininkėms - gal kuriai bus patogiau:
500g miltų
200g cukraus
100g margarino
50g razinų
1 kiaušinis
du nubraukti šaukšteliai amonio karbonato
pokelis vanilinio cukraus
6 valgomi šaukštai vandens (90ml)
cukraus pudros pabarstymui
4u.gif
Atsakyti
Mano avižiniu sausainiu receptas yra su avižiniais dribsniais.Tai va reikes 2stikliniu dribsniu užpiltistikline karsto pieno ismaisome ir paliekame isbrinkti.I atvesusia mase pridedamesauksta miltu,sauksta krakmolo,1kiausinis,5sauksteliai kakavos,1,5stiklines cukraus,200gr.varskes,100gr.sviesto arba margarino,saukstelis gesintos sodos.As dar dedu razinu,žemes riesutu,sezamo seklu,semenu.Viska ismaisyti,fomuoti su saukstu gumulelius ir dedame i karsta orkaite180laipsniu ir kepame15-20min.kol gražiai paruduos. tongue.gif
Atsakyti
Glacee roksai - labai puikūs ir greitai bei nesunkiai pagaminami. Ačiū.
Atsakyti
prikeliu seną temą, pati dabar kepu roksus pagal Amalia patobulintą receptą, parašysiu, kaip gavosi 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(stewie @ 2009 02 23, 18:19)
prikeliu seną temą, pati dabar kepu roksus pagal Amalia patobulintą receptą, parašysiu, kaip gavosi  4u.gif

O kaip dėjai amonio karbonatą, kas tai yra, kur gauti jo pirkti? blush2.gif
Atsakyti