sveikos,gal galit pasakyt ar patart kiek kartu ir kokias koses duot,jau pasimeciau nes daktare sake ,kad tik viena karta tokio amziaus vaikui duot o sesele atejus sako du kartus jau reik,tik viena darzoviu kita kruopu,o as darzoves duodu per pietus o kruopas vakare,nors aisku cia kaip mano Marijonui uzplaukia kartais tik viena karta valgo,dar duodu is hipp nuo4men.misko uogu kosyte visai jam patinka,ir tyreles.Tiesa gal kas zinot ar butinai tas tyreles reikia vienos firmos duot ar galima viena karta pvz.hipp kita mazas,mes perkam tik vaisines tyreles,ar kaip ir misinelis vienos firmos turi but.O tos darzoviu tyreles tai taip smirda ,kad net bloga darosi ir vaikas net nelabai valge jam skaniau mano virta bulvyte su morka.Laukiu patarimo!
Na gal 4 men kudikiui dar nereiktu apkraut skranduko ir virskinimo kisant ir darzoves, ir kruopas, ir vaisiu tyreles.
As pradejau duot semper dviovintu slyvu tyreles nuo 5 men, nes viduriukai buvo labai kieti, o koses po truputi pradejo valgyt nuo 6 men. Nedaviau vienos firmos. Valge ivairias.
As savo 4 men. mergytei duodu 2 kartus koses: apie 12 val. 3 saukstukus darzovienes, sumaisytos su mano pienu ir vakare po maudyniu 3 saukstus pieniskos Hipp koseles..siaip maitinu savo pienu, kurio turiu nemazai, bet gan lieso. Primaitinti pradejau sociau, nes priaugo mazai svorio, kakojo 1 karta savaiteje ir siaip buvo pradejusi valgyti kas 1 val. ir diena ir nakti...
O kodel tik ryziaIS:blink: Mano truputeli vyresnis, tai as duodu 2 koses ir siandien dar daviau slyvu tyreles. Koses ruosiu su savo pienuku. Tyrele irgi skiedziau, nes tokios tirstos is parduotuves, maniskis nevalge. Kadangi pieniska kruopu kose pradejau duoti dar tik kelios dienos, tai pastebejau, kad vaikutis nelabai nori valgyti darzoviu Tiek koses, tiek tyreles, tikrai neturi buti vienos firmos Kosytes as ruosiu pati ir tai tikrai neuzima daug laiko, bet zinai, kad tikrai darzoves sio derliaus Mano vaikutis kosytes gauna vienam maitinimui. Paprastai paruosiu apie 150 ml ir jis visa suvalgo. Poto dar pasiulau kruti. Ant aviziniu dribsniu pokelio (MILUPA) parasyta, kad iki 6 men porcija iki 150 ml, nuo 6 men.- 200 ml
mums gydytoja patare kad iki metu vaikeliui uztenka ir dvieju koseliu vienos darzoviu ikta kruopu
tai manau kad 4 men tikrai uztenka vienos ir kokios vaisiu tyreles. siaip is pradziu duodama tik viena kosele pasirinktinai ar nuo darzoviu atr nuo kruopu pradesi ir po truputi didinant kieki ir ivairinant sudeti ir tik po menesio galima pereiti prie kitos koses t.y. prie kruopu jei pradejai nuo darzoviu. tad geriau duoti sulciu ar tyreliu jei leliuko toks didelis apetitas
Mums 4,5 men. tai tik pora dienu,kai pradejau duot po sauksteli koses.Pradedu nuo ryziu,sako kruopu kosyte geriau pradet.
Tik nezinau savo pienuka reikia duot pries ar po koses
As duodu per pietus apie 70ml darzoviu koses (kartais pirktines kartais savo...), po to dar uzgeria misinuko, pavakary duodu (ne visada) kokios nors tyreles (dabar valgom melynes) nedaug (gal koki 20ml
As savo 4 men. maziui kol kas neduodu jokiu kosiu. Tik viena karta i diena duodu "Similac" misinuka. Jis ir taip labai valgus, tai sakiau suspes prisiragauti tu kosiu
Papasakokit, prasau, kaip tas koses verdat? Ar kosyte darzoviu buna tik su bulve ir morka?
O kaip kruopu koses ruosiat? Jas turbut smulkint dar reikia? Kokias kruopas naudojat? QUOTE(Pupce @ 2005 01 02, 02:25) Noreciau paklaust, kaip jus verdat kruopu koses (tik vandeny, ar su pienu)? Esu pasimetus, nes daug girdejau, kad iki 1 metu negalima duoti pieno. O tai kaip visos pieniskos koses? Kaip as suprantu, tai tos kruopu koses yra skaninamos mamos pienu, o kai jo neturi, misineliu, jei esi prisiskaiciusi ir prisiklausiusi patarimu kaip as, kad karves pienas kudikiui iki metu nera gerai. As pati jokiu kruopu koseliu dar vaikui nedaviau. Mums pediatre patare nuo darzoviu kosyciu po truputi pradeti, tai mes nuo 4 men. po sauksciuka, po du ir pradejom. Ilgai dedavom kelis valgomus saukstus i geriama misineli karta dienoje ir taip dukra darzoviu "kokteili" siurbdavo. Gerai yra pradzioje kuo paprastesnes is poros komponentu darzovienes vaikeliui duoti kelias dienas. Taip isryskeja ar vaikas visas darzoves priima ar kokios netoleruoja. Pvz. mano dukrai nuo morkos alergija, tai as darau kosytes pasirinkdama kazka is saraso: bulve, cukinija, moliugas, kopustas. Artimiausiomis dienomis zadu saraseli paivairinti zirniais, brokoliais ir ziediniais kopustais.
Labas mamytes
o del ko reikia pradeti duoti kazka, ar mazai sovrio [priauga??
jeigu taip, tai vis delto pagal naujausias rekomendacijas reiektu pradeti nuo darzoviu ir butent nuo morkos, nes ji yra skanesne uz morka ir sveikesne, ir labaiu primena mamos piena. as taip ir dariau, po to pridejau bulve po savaites, po to dar kita darzove ir t.t. o kruopu kose reikia pradeti duoti tik nuo 8 men (pasiziurek www.mamostelefonas.lt, kur mamos telefono klubas, ten rasi visa lentele apie papildoma primaitinima), jeigu aisku viskas gerai. as pvz. pradejau duoti anksciau, nes irgi turjeom problmeu su svoriu, be to, mazylis kazkaip labai jau domejosi kitu maistu, tad teko pradeti duoti nuo 7 men. panasiai o kai kurie gydytojai is tikruju visgi siulo pradeti nuo grudu kose, ti kas niekaip nesuprantu del ko.... paprastai grudines koses vaikai megsta labiau, tada reiketu pradeti butent nuo darzoviu, kadir jas pamegtu... o buna ir taip, kad darzoviu nevalgo, tad lieka grudines kosytes. tikiuosi, kazka paaiskinau sekmes
[quote=tauskalyte,2005 01 25, 15:46]
o del ko reikia pradeti duoti kazka, ar mazai sovrio [priauga?? Misinelius duodu savo
Man gydytoja liepė duoti nuo 4 mėn manų ar kitų kruopų košės, nes priaugo mažai svorio. Bet aš plačiau pasidomėjau ir nusprendžiau duoti daržovių. Pradėjom nuo bulvės su mano pienu, HIPP tyrelių bulvė su morka, bulvė su moliūgu - labai patinka. Kai išviriau morką su bulve - lygtai pabėrė, todėl morkų neduosiu kolkas
Šiaip jei užtenka svorio man atrodo geriau daržovės.
O jei to svorio pakankamai, nuo kada pradet primaitint?
Aš skaičiau keliose vietose, kad nuo daržovių košės geriau pradėti, kai vaikui svorio netrūksta, o nuo kruopų - kai trūksta. Turbūt todėl, kad kruopų košė sotesnė. O apskritai, tai didelio skirtumo nėra. Bent jau taip sakė viena gydytoja, kuria labai pasitikiu maitinimo klausimais. Be to, ji taip pat sakė, kad net ir primaitinant mišinukais nebūtina iškart nuo 4 mėnesio duoti kietą maistą, galima ir nuo 6, kaip ir mamos pienu maitinamiems. Aš pradėjau nuo kruopų, nes neturiu iš kur gauti vaikučiui gerų daržovių, o pirktinėm tyrelėm nenorėjau pradėti primaitinėti, be to, ir mūsų pediatrė liepė nuo kruopų pradėt.
Primaitinti pradedama nuo darzoviu koses. Geriausia tinka morku su MP arba misiniu. Is pardziu duodama kelis arbatinius saukstelius, po 2-3 paru tyres kiekis didinamas keliais arbatiniais sauksteliais. Kai vaikas suvalgo apie 100gr., galima siulyti kita darzove, pvz. bulve.
Kai kudykis pripranta prie darzoviu tyres, ja gali nuryti ir per viena maitinima suvalgo ne maziau 100-140gr.duodama kruopu kose labai moksliskai prirasiau, bet mes taip pradejom ir dabar jau gerai kerta
Maitinu leliuka savo pienu, bet jau taip noriu duoti kazkokio kito maisto, kad net nagai niezti.
Gal nieko bloga jei duosiu po maza sauksteli nuo 4 men darzoviu tyreles su MP?
Siaip nuo keturiu menesiu gali pabandyti duoti vaisiu ryteles, geriausia obuoliuka, kuo paprastesni, ne egzotini koki. Pradek nuo saukstelio, dvieju, paskui didink. Tai duodama tarp maitinimu. Turek omeny, kad naujas maistas, gali prapusti pilvuka, tai geriausiai duoti diena, ne i vakara.
Koses reiktu pradeti nuo darzoviu. Pamatysi pati, kada nores jau stipriau, maniskiai pvz. nuo penkiu menesiu gavo, nes pradedavo labai daznai noreti valgyti, vadinasi jau nebesotu. Tiesio pietu maitinima pakeiti darzovemis, zinoma velgi pradedi nuo keliu sauksteliu. Ziuri reakcija. Reiktu atsargiai su morka, nes ji elergizuoti gali. Geriausiai moliugas su bulve, tikrai nieko nebus. Ir siaip geriausiai pradeti nuo pirktiniu, ten atitaikytos normos. Nes pati gali perdaug prideti kazko. AS pvz. maitinau Hipp, vaisiai labiau patiko Mazas, tik be jogurto zinoma. O pieniskas kosias ivedziau tada, kai pradejo daznai keltis nakti. Tai gal apie 6-7 men. vakare duodavau, o apie 7 men ir ryte ir vakare. Siaip mityba labai gerai paaiskinta www.mamostelefonas.lt QUOTE(Merlote @ 2005 01 27, 13:55) Maitinu leliuka savo pienu, bet jau taip noriu duoti kazkokio kito maisto, kad net nagai niezti. Gal nieko bloga jei duosiu po maza sauksteli nuo 4 men darzoviu tyreles su MP? Labutis,jei pati maitini tai reiks dar laukti QUOTE(Merlote @ 2005 01 27, 13:55) Maitinu leliuka savo pienu, bet jau taip noriu duoti kazkokio kito maisto, kad net nagai niezti. Gal nieko bloga jei duosiu po maza sauksteli nuo 4 men darzoviu tyreles su MP? Aš dar iki šiol maitinu savo pienu, bet nuo 4 mėn. pradėjau duoti vaisines tyreles ir košytes daržovių.Bent jau man gydytoja sakė kad galima pratinti po truputį.Iš pradžių gi tik po puse šaukštelio ragaujam.Manąjam l. patinka
As irgi nuo anksciau, nei 6 men. pradejau po truputi pratinti prie kieto maisto, bet po labai mazai, tik po koki sauksteli. Ir ne todel, kad truko svorio, o kad ismoktu nugurkti ir pripazintu kazka daugiau, nei vien mano piena
QUOTE(Fikas @ 2005 01 27, 14:16) Ir siaip geriausiai pradeti nuo pirktiniu, ten atitaikytos normos. Nes pati gali perdaug prideti kazko. AS pvz. maitinau Hipp, vaisiai labiau patiko Mazas, tik be jogurto zinoma. O pieniskas kosias ivedziau tada, kai pradejo daznai keltis nakti. Man atrodo, čia eilinis reklaminis triukas, atseit pradėti nuo pirktinių
Pritariu egliukei
Ash vis dar svarstau ar pradeti nuo savos gamybos darzoviu kosiu ar pirktiniu Hipp. Hipp'as deklaruoja kad gamina is ekologisku vaisiu ir darzoviu, o ka ash parduotuvej pirksiu tai nelabai zinau... Galvoju reikes vasara pasiauginti sode specialiai leliukui morku, bulviu ir kokia cukinija ar dar kanors. Bet kol neuzaugs?
Ka jus mamos galvojate? O del kosiu ar darzoviu tai manau kad darzovem reiketu pradeti, jeigu viskas gerai, nebent jeigu svorio mazai, tai gali reiketi kosemis pradeti.
Aš tai nusižiūrėjau Maximoj ekologiškas daržoves - morkas, bulves. Jos lietuviškos, todėl nebrangios. Tai pradžioje jas galvoju pirkt, o paskui dėl įvairovės gal ir Hippo kokį moliūgą su bulve nupirksiu.
Mes penkiu menesiu sulauke pagal visas rekomendacijas paragavom morku tyreles... paskui tris savaites gydemes berimus. Ka padarysi alergiska mergiote pasirodo ne tik pieno baltymui, tai jau menesi valgom bulves su brokoliais (retkarciais cukinija ar kalafjoru - mamyte naiviai tikisi, kad si karta neisbers:) ) ir pora savaiciu triusiena. O del kruopu tai vis dazniau girdziu is gydytoju, kad reiktu pradet nuo 7-8 menesiu.
Man irgi atrodo kad
Darzoves siuloma pradet anksciau nei kosytes, kadangi jos maistingos, taciau ne tokios kaloringos. Be to maziukams kosiu skonis labiau patinka ir paragave kosytes gali nenoreti darzoviu. Bet jei problema mazas svoris, tai kose gali pasitarnauti
mes pradejom nuo darzoviu. del morkos tei girdejau, geriau kuo maziau, nes ji lyg apkrauna kepenys, beto kietina vidurius.
nesuprantu problemos pasigaminti paciai darzoves kas cia yra isvirt, smulkintuvu ar blenderiu susmulkinti ir viskas as dabar darau dviem dienom, laikau saldytuve. daznai perku saldytas, nes jose issilaiko visi vitaminai. Mes irgi pradesim nuo darzoviu koshytes.
Mes pradejom nuo hipp tyreliu
Gal galit pasakyti ar pirktos tyreles saltos ir valgomos? Ar tiesiog kabini tiesiai is stiklainiuko?
Ir kur gal eciau nusipirkti smulkintuva ar blenderi? Tik nezinau kas tas blenderis
Aš nors pati dar maitinau,nuo 4mėn.ir 10dienų pradėjau duoti po šaukštelį morkų tyrelės.Labai jau mano mergaičiukė žiūrėdavo gailiai kaip mes valgom
Dabar pietums gauna daržovių tyrelės, o vakarienei- kruopų košės.Valgo viską,gal tik nelabai mėgsta bulves su špinatais ir grikių košes.Ir aš niekada neduodu tą pačią košę visą savaitę-nebent 2dienas iš eilės,juk pačiai atsibostų tą patį valgyti,tai ko paskui stebėtis kad vaikui apetitas dingsta?! Mes pagrinde valgom košeles su morkom,nes bulvės žiemą labai baisios,o pirktinių tyrelių nekoks asortimentas.Čia kažkuri rašė kad duoda manų košės-visur dabar rašo kad ją duoti kuo vėliau (gal tik nuo 9 ar 12mėn.)nes iš jos nieko gero.
Smalsute, blenderi gali nusipirkti elektromarkto parduotuvese, manau ir kitose panasiose. ash turiu firmos Braun. toksai kotas su mikserio galiuku. (bent jau man taip atrodo
QUOTE(Merlote @ 2005 01 27, 13:55) Maitinu leliuka savo pienu, bet jau taip noriu duoti kazkokio kito maisto, kad net nagai niezti. Gal nieko bloga jei duosiu po maza sauksteli nuo 4 men darzoviu tyreles su MP? QUOTE(smalsute @ 2005 02 07, 20:02) Gal galit pasakyti ar pirktos tyreles saltos ir valgomos? Ar tiesiog kabini tiesiai is stiklainiuko? Ir kur gal eciau nusipirkti smulkintuva ar blenderi? Tik nezinau kas tas blenderis As pirktas tyreles sildau karsto vandens voneleje,kamstelyje nuo buteliuko(taip dare mano drauge ir pasirode, kad labai patogu)o tiksliau viskas yra parasyta(jeigu Hipp tyrele) ant etiketes, kitoje puseje. Blenderi pirkau Maximoje,Braun firmos kainuoja apie 80lt.,bet yra ir pigesniu,bet negarsiu firmu. QUOTE(marfa @ 2005 02 07, 22:51) O aš pirkau kažkokios negarsios firmos(net nežinau kokia)už 20lt.Nemanau kad jie kažkuo prastesni.Bent jau kol kas 2 mėn naudojam ir
cia taip hipp puslapyje radau:
Teisingiausia pradėti reikėtų nuo daržovių tyrelės (ankstyvųjų morkų), vėliau morkų- bulvių ir po jos -daržovių asorti. Jei pradėsite nuo kruopų, vėliau bus sunku įvesti daržoves, o daržovių tyrelė kūdikiui yra vertingesnė už kruopas. O bananai iš parduotuvės kūdikiui netinka, rinkitės vaisių tyreles, bet tik įvedus daržovių košes.
Mes jau pradejome valgyti bulviu kosyte
QUOTE(Merlote @ 2005 02 07, 22:00) Smalsute, blenderi gali nusipirkti elektromarkto parduotuvese, manau ir kitose panasiose. ash turiu firmos Braun. toksai kotas su mikserio galiuku. (bent jau man taip atrodo Aciu Vat sende bandziau sutrinti morkyte su paprastu trintuvu, kur bulviu kose trinam, tai nelabai gerai trynesi, bet suvalge, tik paskui atpyle kelis gumuliukus trubut prastai su tryniau QUOTE(marfa @ 2005 02 07, 22:51) As pirktas tyreles sildau karsto vandens voneleje,kamstelyje nuo buteliuko(taip dare mano drauge ir pasirode, kad labai patogu)o tiksliau viskas yra parasyta(jeigu Hipp tyrele) ant etiketes, kitoje puseje. Blenderi pirkau Maximoje,Braun firmos kainuoja apie 80lt.,bet yra ir pigesniu,bet negarsiu firmu. Na aisku geriau namuose gaminti
Je vaikuti smaitinamas krutimi, papildoma maisteli reikia pradeti duoti nuo 5.5 ar 6 menesiu, cia priklausomai nuo vaikucio augimo ir noro. Mano vidurinysis jau penkiu menesiu baisiausiai norejo kito maisto, mes valgyt prie jo negaledavom, atrode kad akim surys
Kruopu koses rekomenduojama duoti vaikuciams kuriems sunkiau sekas priaugti svorio,bet geriau pradeti nuo darzoviu,sako- ka pirma pradedi duoti, ta ir veliau mieliau valgo. Bet velgi- buna visko Geriausia gaminti paciom, jei tik turit lietuvisku darzoviu, jei ju nera, tada gal geriausias variantas -pirktines koseles (jei tik tam yra finansu), nors man jos baisiai neskanios. Isvis nesuprantu kaip vaikai tas koses be druskos ir prieskoniu valgo, o ir kerta is tiesu atsakanciai QUOTE(Neglaite @ 2005 02 11, 10:33) Je vaikuti smaitinamas krutimi, papildoma maisteli reikia pradeti duoti nuo 5.5 ar 6 menesiu, cia priklausomai nuo vaikucio augimo ir noro. Mano vidurinysis jau penkiu menesiu baisiausiai norejo kito maisto, mes valgyt prie jo negaledavom, atrode kad akim surys Kruopu koses rekomenduojama duoti vaikuciams kuriems sunkiau sekas priaugti svorio,bet geriau pradeti nuo darzoviu,sako- ka pirma pradedi duoti, ta ir veliau mieliau valgo. Bet velgi- buna visko Geriausia gaminti paciom, jei tik turit lietuvisku darzoviu, jei ju nera, tada gal geriausias variantas -pirktines koseles (jei tik tam yra finansu), nors man jos baisiai neskanios. Isvis nesuprantu kaip vaikai tas koses be druskos ir prieskoniu valgo, o ir kerta is tiesu atsakanciai QUOTE(marfa @ 2005 02 11, 12:00) Vertingiausia yra triušiena, veršiena, jautiena.Aš tai niekada neskaičiuoju gramais.Pradedi po labai nedaug ir po truputį vis dydini. QUOTE(marfa @ 2005 02 11, 13:00) Vertinga visu rusiu mesyte, net ir kiauliena,nes paskutiniu metu ji pripazystama kaip maziausiai alergenu turinti (kaip ten bebutu keista). As pradejau nuo triusienos, kalakutienos,po to versiena, jautiena, vistiena ir kiauliena. Triusiena labai gera mesyte, minkstute, tinka nealergiskiems vaikuciams, tik vaikeliui verdant, reikia visas pleves ,kremzles ir sausgysles nupjaustyt, kiek lieka, tada dar isvirus perziuret. 8 men vaikuciui tiek koses gal ir mazoka, bet tokio amziaus vaikas jau turetu kose valgyt du kartus per diena-darzoviu su mesa ir kruopu, o o salia juk dar maitinamas mamos pienu arba misinuku, taip pat jau duodama vaisiniu tyreliu ar svieziu vaisiu minkstimo, tai gal jis visai ir sotus. Beto juk yra vaikeliu kurie nuo pat maitinimo pradzios mesos atsisako ir nieko,stengiamasi si stygiu pakeisti kitais produktais. Del tu gramu as nelabai zinau, as ju niekada neskaiciavau, bet virdavau kazkur apie 50- 100g mesytes, susmulkinus ir sumaisius su darzovem duodavau,kiek suvalge tiek. Jei vaikutis linkes i alergijas -versiena ir jautiena reiktu duoti veliausiai ir davus stebeti organizmo reakcija, tas pats su morkom, nors jos ir labai vertingos, bet turi daug alergizuojanciu medziagu (laimei,mums tiko O del cukraus ir druskos- taip, as daugiausiai verdu pati, nes turim kaimisku darzoviu, bet tikrai yra tyreliu, bent jau vaisiniu kuriu sudetyje nera cukraus |