Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Baltų mitologiniai vardai
Supermamų klubas > Naudingi patarimai > Vaikų vardai > Bendros diskusijos apie vardus
Pages: 1, 2, 3, 4
Mintibutė
Sveikos, noreciau suzinoti apie mitologinius,pagoniskus vardus.Pasidalinkime savo ziniomis nes man atrodo grazu kai vardas su prasme.
Isila
mano pačios vardas mitologinis thumbup.gif todėl aš labai tokius vardus mėgstu. mano manymu, bet kokį vardą duodant, reikia atsižvelgtį į jo reikšmę. Va, aną dieną važiavom su vaiku funikulierium. Tai tas mašinistas, paklausęs mano vaiko vardo, papasakojo, kad Galius - paskutinis lietuvių pagonis žinys. Ale toks žiaurus buvo, pagonybę gindamas ir galvas pakapojo, ir kruvinas aukas dievam aukojo... blink.gif taip ir nepasidomėjau, teisybė čia ar man makaronų prikabino lotuliukas.gif
SilvijaG
Man irgi grazu mitologiniai vardai, bet va saviskiui tai jo kazkaip ir neisrinkom schmoll.gif
muminukas
yra išleista Z. Zinkevičiaus knyga Lietuvių tautos kilmė. joje yra ir apie lietuvių dievybes rašoma: tikras ir netikras, t.y. tikėtas ir kai kurių autorių nežinia iš kur ištrauktas. tai va, yra buvęs ir dievas Pizius... lotuliukas.gif jis su pirmąja povestuvine naktimi susijęs ar pan.
na, bet čia juokauju, tikrai niekam nesiūlau.
šiaip tų mitologinių nėra daug- Perkūnas, Laima Žemyna, Medeina/-ė, Austėja, Gabija, Bangpūtys (berods)... jei ką, dar darbe apažiūrėsiu, parašysiu vakare.
Isila
dar Patrmipas toks buvo. Nereikia pamiršti Dalios ir Mildos, dar tokia Žvorūnė buvo. Pikuolis, Saulė, Aušra, Aušrinė ir t.t.

Kam įdomu, pažiūrėkit čia - Lietuvių mitologija
Mintibutė
yra buvęs ir dievas Pizius... lotuliukas.gif jis su pirmąja povestuvine naktimi susijęs ar pan.
Zinai apie Piziu jau buvau girdejus spresdama kryziazodzius.Pasiuliau vyrui sakau jei gims berniukas, tai pagalvojo kad nesveika esu.
Isila tavo grazus,retas vardas.Ka reiskia?
Ramunita
Man labai gražus Nijolės trumpinys Nija wub.gif
Isila
QUOTE(rutelelt @ 2006 11 30, 15:46)
*

a mano pačios? Aš gi tai Laima esu wink.gif čia ir taip vsio poniatno, likimo deivė esu, laimę dalinu ir t.t.
a va mano vaiko vardas Gailius (08.26) – vardų Gailigedas (-ė), Gailiminas (-a, -ė), Gailutis (-ė) ir pan. trumpiniai iš lietuvių: gailas „stiprus, smarkus“. Va teip va, tai nežinau apie ką klausei blush2.gif
Langoza
QUOTE(Isila @ 2006 11 30, 22:54)
a mano pačios? Aš gi tai Laima esu wink.gif čia ir taip vsio poniatno, likimo deivė esu, laimę dalinu ir t.t.
a va mano vaiko vardas Gailius (08.26) – vardų Gailigedas (-ė), Gailiminas (-a, -ė), Gailutis (-ė) ir pan. trumpiniai iš lietuvių: gailas „stiprus, smarkus“. Va teip va, tai nežinau apie ką klausei  blush2.gif
*

Laima man labai grazus vardas wub.gif galvojau net savo dukrytei duot, bet puske mano Laima, drauge irgi (sakiau, dar pagalvos, kad jos garbei, tai bijojau, kad nepasikeltu lotuliukas.gif ) ...

mitologiniai vardai grazu wub.gif su prasme, reiksme. na, ne Pizius koks,aisku. bet siaip tikrai yra is ko pasirinkt renkant varda mazyliui
vilma-saule
[quote=rutelelt,2006 11 30, 17:46]
yra buvęs ir dievas Pizius... lotuliukas.gif jis su pirmąja povestuvine naktimi susijęs ar pan.
Zinai apie Piziu jau buvau girdejus spresdama kryziazodzius.Pasiuliau vyrui sakau jei gims berniukas, tai pagalvojo kad nesveika esu.

lotuliukas.gif nu ir vardas doh.gif negaliu nustoti juoktis lotuliukas.gif bandau įsivaizduoti kaip tėvai gatvėje vaiką šauktų lotuliukas.gif Piziuk Piziuk lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Meka Pinavija
[quote=rutelelt,2006 11 30, 16:46]
*

[/quote]

[quote=vilma-saule,2006 12 07, 17:08]
[quote=rutelelt,2006 11 30, 17:46]
lotuliukas.gif nu ir vardas doh.gif negaliu nustoti juoktis lotuliukas.gif bandau įsivaizduoti kaip tėvai gatvėje vaiką šauktų lotuliukas.gif Piziuk Piziuk lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
*

[/quote]

hihihi.gif hihihi.gif hihihi.gif Čia tai geras... lotuliukas.gif
muxxe
Man taip pat Lietuvišli, mitologiniai vardeliai patinka biggrin.gif
Sakėm dukrytei duosim Saulutės vardą biggrin.gif
Tada visa šeimyna bus tikra, lietuviška blush2.gif
Mikasiene
Aš tai graikų mitologijos vardą vieną nerealų mergaitei buvau sugalvojus. Bet gimė berniukas...visai nemitologinis biggrin.gif
saulala
QUOTE(muxxe @ 2006 12 08, 11:47)
Man taip pat Lietuvišli, mitologiniai vardeliai patinka  biggrin.gif
Sakėm dukrytei duosim Saulutės vardą  biggrin.gif
Tada visa šeimyna bus tikra, lietuviška  blush2.gif
*

na, vardas Saulė tikrai ne pagoniškas. Jis tik XX a. pradžią tesiekia.

Bet vardas tai nerealiai gražus. Pats gražiausias. Gal todėl, kad tai mano vardas biggrin.gif

O mūsų šeimynoje irgi vardai visi lietuviški: Saulė, Saulius ir Ugnius...
Isila
QUOTE(Mikasiene @ 2006 12 08, 15:12)
Aš tai graikų mitologijos vardą vieną nerealų mergaitei buvau sugalvojus. Bet gimė berniukas...visai nemitologinis  biggrin.gif
*

graikų mitologiniai vardai gal ir gražu, bet neduočiau vaikui, nes ne lietuvių tongue.gif

QUOTE(saulala @ 2006 12 11, 10:14)
na, vardas Saulė tikrai ne pagoniškas. Jis tik XX a. pradžią tesiekia.

Bet vardas tai nerealiai gražus. Pats gražiausias. Gal todėl, kad tai mano vardas  biggrin.gif

O mūsų šeimynoje irgi vardai visi lietuviški: Saulė, Saulius ir Ugnius...
*

Deivė Saulė (Saulelė, Saulytė, Saulužė, Dievo duktė, Svaistiksas, Swaistiks, Sotvaras) - senovės lietuvių mitologijoje buvo Mėnulio žmona (kartais seserimi), o visos žvaigždės (Žemė, Aušrinė, Vakarinė, Indraja, Vaivora, Žiezdrė, Sėlija) - dukterimis. Šis tikėjimas susiformavo matriarchato laikotarpiu, kai dar viešpatavo grupinės santuokos, kai tuoktis galėjo broliai su seserimis, kartais ir tėvai su vaikais. Kad Saulė siuntė piršlius pas Mėnulį, taip pat nurodo, matriarchato laikus, kai viešpatavo paprotys moterims rinktis vyrą ir siūlyti tuoktis. Kai kur sakoma,kad Saulei meilinosi jos broliai Ryto ir Vakaro žaros- juodas ir baltas žirgas.
saulala
QUOTE(Isila @ 2006 12 11, 11:35)
graikų mitologiniai vardai gal ir gražu, bet neduočiau vaikui, nes ne lietuvių  tongue.gif
Deivė Saulė (Saulelė, Saulytė, Saulužė, Dievo duktė, Svaistiksas, Swaistiks, Sotvaras) - senovės lietuvių mitologijoje buvo Mėnulio žmona (kartais seserimi), o visos žvaigždės (Žemė, Aušrinė, Vakarinė, Indraja, Vaivora, Žiezdrė, Sėlija) - dukterimis. Šis tikėjimas susiformavo matriarchato laikotarpiu, kai dar viešpatavo grupinės santuokos, kai tuoktis galėjo broliai su seserimis, kartais ir tėvai su vaikais. Kad Saulė siuntė piršlius pas Mėnulį, taip pat nurodo, matriarchato laikus, kai viešpatavo paprotys moterims rinktis vyrą ir siūlyti tuoktis. Kai kur sakoma,kad Saulei meilinosi jos broliai Ryto ir Vakaro žaros- juodas ir baltas žirgas.
*

Puiku, kad moki šaltinius cituoti, bet aš nesakiau, kad Saulė nebuvo mitologinis personažas. Aš tik sakau, kad toks moteriškas vardas nėra pagoniškas, t.y. juo nebuo mergaitės vadinamos pagonybės laikais tongue.gif
Isila
QUOTE(saulala @ 2006 12 11, 11:40)
Puiku, kad moki šaltinius cituoti, bet aš nesakiau, kad Saulė nebuvo mitologinis personažas. Aš tik sakau, kad toks moteriškas vardas nėra pagoniškas, t.y. juo nebuo mergaitės vadinamos pagonybės laikais  tongue.gif
*

ai, tai ne taip tave supratau blush2.gif

o kaip man sužinot ar Gailius mitologinis vardas kaip kad man pasakojo? g.gif
Dangiuks
QUOTE(Mikasiene @ 2006 12 08, 16:12)
Aš tai graikų mitologijos vardą vieną nerealų mergaitei buvau sugalvojus. Bet gimė berniukas...visai nemitologinis  biggrin.gif
*

Niu, o koks tas nerealus vardas? blush2.gif 4u.gif
saulala
QUOTE(Isila @ 2006 12 11, 16:37)
ai, tai ne taip tave supratau  blush2.gif

o kaip man sužinot ar Gailius mitologinis vardas kaip kad man pasakojo?  g.gif
*

Yra toks Kuzavinio ir Savukyno "Lietuvių vardų kilmės žodynas", paskutinis leidimas 2003. Pamėgink mirksiukas.gif
Isila
QUOTE(saulala @ 2006 12 11, 18:49)
Yra toks Kuzavinio ir Savukyno "Lietuvių vardų kilmės žodynas", paskutinis leidimas 2003. Pamėgink  mirksiukas.gif
*

dėkui dėkui, pasidomėsim. Nes žinau, kad Gailius trumpinys yra. Bet va, papasakojo tą istoriją apie paskutinį pagonį žynį, tai ir suku galvelę blink.gif
Europiete
QUOTE(rutelelt @ 2006 11 30, 14:46)
yra buvęs ir dievas Pizius...  lotuliukas.gif jis su pirmąja povestuvine naktimi susijęs ar pan.
*

xixixi... user posted image Geras turbut dievas tas Pizius buvo... user posted image
groovy
Man gražūs mitologiniai vardai rolleyes.gif
grange
unsure.gif priklauso dar nuo vardo, bet šiaip nelabai
Aiva.
Atene grazus vardas ax.gif
groovy
QUOTE(Aiva. @ 2007 01 10, 17:54)
*

Bet gal palikim jį graikams?
Aiva.
QUOTE(groovy_chick @ 2007 01 11, 14:47)
Bet gal palikim jį graikams?
*

laisvai, tik kad temoj nebuvo pasakyta, kurios salies mitologija ax.gif
muminukas
QUOTE(Aiva. @ 2007 01 10, 18:54)
*

naujausiame Kuzavinio&Savukyno žodyne ir Elektra yra ax.gif
micietta
man is graiku mitologijos grazus vardai ATENE ir DEMETRA, bet savo vaikams tokiu neduociau.
is lietuvisku( pagonisku) dievybiu grazus vardai AUSRINE, VAKARE, GABIJA, ZEMYNA,MILDA. pastebejau, kad daug grazesni( bent jau lietuviu mitologijoje) moterisku dievybiu vardai, kazkaip is vyrisku uzkliuvo KRIUKIS( wikipedija apibudina ji kaip kiauliu globeja), JAGBAUBIS( zidinio globejas), PUSKAITIS, RAUGUPATIS ir tas pats anksciau paminetas PYZIUS lotuliukas.gif lotuliukas.gif ranka nekiltu tokiais vardais vaikus vadint doh.gif
muminukas
QUOTE(micietta @ 2007 01 13, 01:44)
man is graiku mitologijos grazus vardai ATENE ir  DEMETRA,  bet savo vaikams tokiu neduociau.
is lietuvisku( pagonisku) dievybiu grazus vardai AUSRINE, VAKARE, GABIJA, ZEMYNA,MILDA. pastebejau, kad daug grazesni( bent jau lietuviu mitologijoje) moterisku dievybiu vardai, kazkaip is vyrisku uzkliuvo KRIUKIS(  wikipedija apibudina ji kaip kiauliu globeja), JAGBAUBIS(  zidinio globejas), PUSKAITIS, RAUGUPATIS ir tas pats anksciau paminetas PYZIUS lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  ranka nekiltu tokiais vardais vaikus vadint doh.gif
*

matai, moterys tokios apie poeziją, tokios pakylėtos. o vyrai vis prie ūkio darbų hihihi.gif
Isila
QUOTE(micietta @ 2007 01 13, 00:44)
man is graiku mitologijos grazus vardai ATENE ir  DEMETRA,  bet savo vaikams tokiu neduociau.
is lietuvisku( pagonisku) dievybiu grazus vardai AUSRINE, VAKARE, GABIJA, ZEMYNA,MILDA. pastebejau, kad daug grazesni( bent jau lietuviu mitologijoje) moterisku dievybiu vardai, kazkaip is vyrisku uzkliuvo KRIUKIS(  wikipedija apibudina ji kaip kiauliu globeja), JAGBAUBIS(  zidinio globejas), PUSKAITIS, RAUGUPATIS ir tas pats anksciau paminetas PYZIUS lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  ranka nekiltu tokiais vardais vaikus vadint doh.gif
*

ir aš tą patį galvoju drinks_cheers.gif moteriškos dievybės tikrai gražesnius vardus turėjo. NOrs Perkūnas man kažkodėl skamba visai nieko bigsmile.gif
Mintibutė
QUOTE(Isila @ 2007 01 13, 12:11)
ir aš tą patį galvoju  drinks_cheers.gif moteriškos dievybės tikrai gražesnius vardus turėjo. NOrs Perkūnas man kažkodėl skamba visai nieko  bigsmile.gif
*

Perkunas ir man visai nieko skamba(bet tik skaitant knyga),savo vaikelio taip nepavadinciau.
Man gimdymas ant nosies o nei berniukui,nei mergaitei vardo neissirinkau doh.gif
groovy
QUOTE(rutelelt @ 2007 01 13, 23:19)
Perkunas ir man visai nieko skamba(bet tik skaitant knyga),savo vaikelio taip nepavadinciau.
Man gimdymas ant nosies o nei berniukui,nei mergaitei vardo neissirinkau doh.gif
*

Nieko, kai gims, gal atsineš,m dažnai taip būna, kad pažiūri į vaikelį ir žinai, koks bus vardas 4u.gif
rena
Yra tikrai graziu, tik vat issirinkti tikrai nelengva schmoll.gif
haidi
mano mergytės vardas Žemyna, esu patenkinta šiuo vardu, nes jis nėra linksniuojamas ant kiekvieno kampo,jis jai kažkaip iš kart tiko mirksiukas.gif tik antram leliukui taip pat ieškau vardo būtent pagoniško man kažkaip jie patiko tik va labai sunku išsirinkti g.gif
Isila
man labai patinka tokie vardai thumbup.gif pati esu Laima blush2.gif Labai gražus vardas Žemyna, man dar patinka Medeina wub.gif
haidi
Gražūs vardai mergaitėm mirksiukas.gif bet va berniukui tai jau sunkoka iš čia vardą išrinkti g.gif o norėtusi būtent iš čia
Isila
tai kad lietuvių pagonių vyriškų dievybių vardai ne kokie buvo doh.gif
Bangpūtys, Perkūnas, Pikuolis, Patrimpas, Puškaitis, Žemininkas, Pilnytis, Kovas, Aušautas, Ganiklis, Keliukis, Bubilas, Ragutis bigsmile.gif
haidi
QUOTE(Isila @ 2007 02 13, 13:46)
tai kad lietuvių pagonių vyriškų dievybių vardai ne kokie buvo  doh.gif
Bangpūtys, Perkūnas, Pikuolis, Patrimpas, Puškaitis, Žemininkas, Pilnytis, Kovas, Aušautas, Ganiklis, Keliukis, Bubilas, Ragutis  bigsmile.gif
*

Būtent, bet kažką gal sugalvosiu mirksiukas.gif

Va čia radau berods visus http://lt.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Balt%C5%B3_dievai
Niutsi
QUOTE(Isila @ 2007 02 13, 14:46)
tai kad lietuvių pagonių vyriškų dievybių vardai ne kokie buvo  doh.gif
Bangpūtys, Perkūnas, Pikuolis, Patrimpas, Puškaitis, Žemininkas, Pilnytis, Kovas, Aušautas, Ganiklis, Keliukis, Bubilas, Ragutis  bigsmile.gif
*

Pabandžiau ir aš surasti kokį gražesnį vyrišką vardą kad su baltų dievais susijęs būtų... blink.gif Mergyčių vardų tai labai daug, o vat berniukų... Na nžn, gal čia daugelis nesutiks, bet man gal visai normaliai skamba Aitvaras... blush2.gif 4u.gif
http://lt.wikipedia.org/wiki/Aitvaras
muminukas
na, berniukui galima rinktis kokį retesnį kunigaikščio vardą ar šiaip baltišką dvikamienį.
muminukas
dar rekomenduočiau Z. Zinkevičiaus Lietuvių tautos kilmė.
nemačiau vardo Algis. ZZ teigia, kad jis buvo kaip dievų pasiuntinys.
Ridikute
man tai is tokiu visai grazus vardas Margiris. Skamba kazkaip karaliskai wub.gif
zaRAza
Na, is to puslapio, kur baltu dievai, tai man visai priimtinas butu Kovas (na, gal reiktu apsiprast, bet siaip visai nieko gal) smile.gif Juolab, kad kova gims, tai isvis wub.gif Siaip dievu sarase yra Kirnius, bet man kazkaip biskiuka "patiuninguotas" vardas Kernius butu graziau biggrin.gif O vienas dievu vardas is P raides (devintas nuo virsaus), tai net balsu juoktis priverte kaip kokia mazvaike lotuliukas.gif
muminukas
aga, man Kovas irgi ok.gif
apie Kirnių ZZ rašo , kad kažkoks vyšnių dievas ar pan., bet dar ZZ teigia, kad gali būti ir kažkas supainiota.
Mazule
Man labai gražūs šios grupės vardai 4u.gif
Pati esu Laima, dukrytė - Milda ax.gif va jei dar šeimynėlė kada pagausės - vėl reiks čia pasidairyt mirksiukas.gif
katalike
Kovas - labai labai gražus vardas. berods, pagonių karo dievas? bet taip pat galima suprasti ir kaip mėnesį (patį geriausiąsmile.gif) bei paukštį (patį gražiausiąsmile.gif) man labai patinka šis vardas - negriozdiškas ir gražus, ir prasmės patinka. blogiausia, kad draugė prieš porą metų taip savo sūnų pavadino cry.gif na, ta draugystė tokia retoka, bet... net jei ir išsiskirtų mūsų keliai iki tada... vis tiek kažkokios sąsajos konkrečiai su tuo vaiku iškart doh.gif
Noelle
baltu mitologijoje Vejas, labai fainas vardas
jurgiuxxx
QUOTE(Isila @ 2007 02 13, 13:46)
Bangpūtys,Pikuolis, Patrimpas, Pilnytis,  Aušautas, Ganiklis, Keliukis, Bubilas,
*

swoon.gif nu ir grozis doh.gif
Europiete
QUOTE(haidi @ 2007 02 13, 11:53)
mano mergytės vardas Žemyna, esu patenkinta šiuo vardu, nes jis nėra linksniuojamas ant kiekvieno kampo,jis jai kažkaip iš kart tiko  mirksiukas.gif tik antram leliukui taip pat ieškau vardo būtent pagoniško man kažkaip jie patiko tik va labai sunku išsirinkti  g.gif

Man paciai neblogai skamba vardas Žemyna, bet neduociau savo vakiukui... rolleyes.gif Nes jeigu tektu kada nors uzsienyje pabuvoti, tai visi lietuviski vardai su š, ž ir t.t. raidem nesiraso, tuomet vietoj Žemyna butu Zemyna, ir pvz. angliskai tartusi visiskai nekaip - Zemina... g.gif Cia su mano pazistamu Žilvinu irgi ta pati istorija, jis angliskai tariasi Zilvainijas arba tiesiog Zy... doh.gif kaip ir Živilė (kuri rasytusi Zivile) pavirsta i Zyvail... verysad.gif
kamileh
Patys gražiausi vardai wub.gif wub.gif wub.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.