As manau, kad tendencija neleisti vaiku i mokyklas yra taip vadinamu EKO bendruomeniu; tai yra gyvenanciu toliau nuo miestu molinese trobelese, valganciu tik 'zalia' savo uzauginta maista, neziurinciu TV ir visaip kitaip atsiribojanciu nuo blogos civilizacijos itakos. Kiek zinau Lietuvojoje yra tokia bendruomene tiek Ukmerge kazkur... Tai jie ir neleidzia vaiku i civilizacijos blogio persisunkusias mokyklas (cia pagal juos taip yra, ne mano nuomone
QUOTE(Upytė @ 2011 02 22, 15:54) Laba diena, čia ieškojau atsakymo į savo klausimą, tačiau matau, kad diskusija vyksta visai kita linkme. Tačiau...gal atsiras, kas man galės atsalyti į mano klausimą, arba bent jau pasidalinti nesena patirtimi. Taip jau išėjo, kad mano kleckas gimė 2004 m gruodžio 31 d. Šiemet, pagal mūsų debiliškus įstatymus, jis turėtų eiti į mokyklą. Tačiau pati puikiai matau, kad jam dar ne laikas - berniukas, nemoka susikaupti, mokslai jam visiškai nerūpi. Jis nei atsilikęs, nei kvailas, paprasčiausiai vaikas dar tikrai nesubrendęs mokyklai. Tačiau - jis PRIVALO eiti į mokyklą su tais metais gimusiais vaikais. Įsivaizduokite, kad toje pačioje klasėje mokosi mergaitė, gimusi 2004 m sausio 1 d ir maniškis. Kaip dangus ir žemė, nes tarp jų lygiai 1 m skirtumas (be 1 d.) Žinau, kad reikia kreiptis į tarnybą, kuri nustato, ar vaikas tinkamas mokyklai. Daug domėjausi ir žinau, kad praktiškai visus iš ten siunčia į mopkyklą kaip tinkamus (matyt jiems iškelti tokie tikslai???). Jei pati sugalvočiau tuos metus jį "paslėpti" nuo mokyklos ir laikyti namuose, greičiausiai sulaukčiau vaikų teisių apsaugos tarnybos vizito kaip nusikaltėlė motina, kuri neleidžia savo vaiko į mokyklą, be to, man grėstų administracinė bauda iki 1000 lt. Čia Lietuva... Gal esate kas susidurę su tokia situacija? Nesu labai jau kompetentinga, bet mano nuomone iki mokyklos lankymo pradžios dar NETGI visi 6 mėnesiai laiko. Toks laikotarpis yra labai daug duodantis, vaikas gali labai stipriai pasikeisti. Kita vertus gi tie pirmokai nė vienas neateina kažkokie vunderkindai, jie to ir ateina, kad mokytųsi. O kita dar išeitis , manyčiau, yra tokia - tegu vaikas lankys mokyklą ir per kokį mėnesį ar du jūs tikrai pamatysite jo pasiekimus, jei vaikui seksis labai sunkiai, bus irzlus, nuvargęs, nedėmesingas, tuomet kreipkitės į mokyklos spec.pedagogą , kad nutrauki vaiko mokymąsi. Aišku turės būti ir tos pačios tarnybos nutartis. Manau jūs nieko neprarasite, neskaitant to pirmo įnašo į klasės fondą remontui (jis jau renkamas birželį). Mano vaikas gimė gruodžio 7 d. sekasi visai neblogai, yra klasėje ir mergaitė gruodžio 23 d. Ir mano vaiko klasėje buvo atvirkštinis variantas - darželio paruošiamoj grupėj buvo berniukas, jis gimęs berods kitų metų sausį, tai neišėjo kartu su savo vaikais į pirmą klasę, tačiau po 2 mėn. jis pasirodė ir gan sėkmingai mokosi. QUOTE(Upytė @ 2011 02 22, 15:54) Jei pati sugalvočiau tuos metus jį "paslėpti" nuo mokyklos ir laikyti namuose, greičiausiai sulaukčiau vaikų teisių apsaugos tarnybos vizito kaip nusikaltėlė motina, kuri neleidžia savo vaiko į mokyklą, be to, man grėstų administracinė bauda iki 1000 lt. Kalbejau su keliais mokytojais (pradiniu klasiu), apie tokias sankcijas negirdejo Maniskis irgi dar ''nepribrendes'', irgi zieminis , bet dar yra pusmetis, kuris, manau, daug duos. Mane irgi labai priestaringos mintys kankina, nors linkstu vistik leist i mokykla, 12 metu mokintis QUOTE(Upytė @ 2011 02 22, 14:54) Laba diena, čia ieškojau atsakymo į savo klausimą, tačiau matau, kad diskusija vyksta visai kita linkme. Tačiau...gal atsiras, kas man galės atsalyti į mano klausimą, arba bent jau pasidalinti nesena patirtimi. Gal esate kas susidurę su tokia situacija? Mes panašioje situacijoje, vaikas gruodinukas, mokyklai nesubrendes... jam trūksta iki pasiruošimo mokyklai visai nedaug, tiesiog tų šešių mėnesių... psichologinės tarnybos rankos surištos, nors patys psichologai labai priešinosi šiam įstatymui, bet jų niekas neklausė, pasak mūsų įstatymų, arba lieka antriems metams arba paskiriamas spec. pedagogas Klausiau artimiausioje mokykloje, sakė, tokio atvejo pas juos nebuvo kad atvestų per vėlai... kiek domėjausi, nieko nėra nuteisę... įdomu tik kaip priėmimas vyktų, juk iškart aišku, kad ne tuo laiku atvestas... ką gali žinot, gal iškart į antrą klasę įgrūs pagal įstatymą QUOTE(bytte @ 2011 04 29, 18:41) Klausiau artimiausioje mokykloje, sakė, tokio atvejo pas juos nebuvo kad atvestų per vėlai... kiek domėjausi, nieko nėra nuteisę... įdomu tik kaip priėmimas vyktų, juk iškart aišku, kad ne tuo laiku atvestas... ką gali žinot, gal iškart į antrą klasę įgrūs pagal įstatymą Mūsų mokykloj ne vienas toks atvejis buvo, niekas jokių problemų nedaro, parašo tėvai prašymą ir eina vaikas į pirmą klasę. Kaip jį, jūsų manymu, gali į antrą klasę kelt, jei jis pirmos klasės kurso nemoka
Taigi vaikas vaikui nelygu. kitas ir metais jaunesnis yra labiau subrendęs už metais vyresnį
Manau, ideja neleisti vaiko i mokykla yra verta demesio.
Kap tik surenku informacija siuo klausimu. Kam idomu, zr. pvz. http://www.tv3play.lt/play/262421/?autostart=true arba http://freeedu.ru/modx/practice Musu vaikui 2,5 m., vilnieciai, augome su didele simpatija prieraisosios tevystes principams. Butu smagu pratesti pokalbi paskelbta tema.
Vaikui reikia eiti i mokykla>Kiek ilgai galvojate ji laikyti atskirta nuo bendraamziu? Reikia socializuotis, išmokti bendrauti, galu gale dirbti buryje ir tt
QUOTE(linastri @ 2012 01 23, 20:40) Vaikui reikia eiti i mokykla>Kiek ilgai galvojate ji laikyti atskirta nuo bendraamziu? Reikia socializuotis, išmokti bendrauti, galu gale dirbti buryje ir tt suprantama, kad baugu netgi pagalvoti, kaip visu tuo pasirūpinti reikėtų patiems, savo galva ir savo jėgomis, prisiimti už tai atsakomybę. ne taip kaip nuvedei vaiką į mokyklą ir ramu. dar galima ir pretenzijas pareikšt, jeigu vaiko ugdymas neatitinka jūsų įsivaizdavimo.
Kas del socializacijos..seniau tik vargšų vaikai lankė mokykla, visi pasiturintys mokė savo vaikus namie. Samdė mokytojus. Kas kita koledžai vėliau. Buvo per TV laida apie emigrantės lietuvės šeimą. Ji pati dėl ligos mokėsi namie, dabar savo vaikus moko namie ir tie jos vaikai nepaprastai gabūs, įdomūs , puikiausiai jaučiasi.
Man mokykla tinka vyresnėse klasėse, bet pradinė ir iki 8- os kl.yra siaubas, katorga, prisitaikinėjimas, asmenybių luošinimas. Toliau..." Rugiuose prie bedugnės"
Manau, kad reikia mokyklos, kokia ji bebūtų... reikia socialinių įgūdžių ir visokių potyrių, kad matytų realybę, o ne šiltnamio sąlygas... mano subjektyvi nuomonė..
QUOTE(Povas @ 2012 02 09, 14:09) Kas del socializacijos..seniau tik vargšų vaikai lankė mokykla, visi pasiturintys mokė savo vaikus namie. Samdė mokytojus. Kas kita koledžai vėliau. Buvo per TV laida apie emigrantės lietuvės šeimą. Ji pati dėl ligos mokėsi namie, dabar savo vaikus moko namie ir tie jos vaikai nepaprastai gabūs, įdomūs , puikiausiai jaučiasi. Man mokykla tinka vyresnėse klasėse, bet pradinė ir iki 8- os kl.yra siaubas, katorga, prisitaikinėjimas, asmenybių luošinimas. Toliau..." Rugiuose prie bedugnės" tai kad nebėra tokia baisi ta mokykla... Čia tik mano nuomonė... dėl seniau... aš abejočiau jų normalia socializacija... manau tų laikų pasiturintys šiais laikais niekaip nesocializuotusi šiame visuomeninime gyvenime... ir dėl jų normalios psichikos ir savęs suvokimo abejočiau. Man mokykla buvo pats baisiausias dalykas vyresnėse klasėse: paauglystės problemos, plius karas su mokytojais, savo asmenybės ieškojimas, mokytojų stereotipinės nuomonės išankstinis primetimas... čia gi mokykla, ne universitetas. O pradinėse klasėse vaikas mokosi dirbti kolektyve, būtent kartu... tai geriausias laikas to išmokti. Raidžių galima išmokti ir 12-likos. O dirbti kartu... kuo vėliau tuo sunkiau. (nekalbu apie mažamečius vaikus, jie nesugeba kartu dirbti, todėl darželiai manau iš esmės yra blogis) QUOTE(bytte @ 2011 04 29, 18:41) Mes panašioje situacijoje, vaikas gruodinukas, mokyklai nesubrendes... jam trūksta iki pasiruošimo mokyklai visai nedaug, tiesiog tų šešių mėnesių... psichologinės tarnybos rankos surištos, nors patys psichologai labai priešinosi šiam įstatymui, bet jų niekas neklausė, pasak mūsų įstatymų, arba lieka antriems metams arba paskiriamas spec. pedagogas Klausiau artimiausioje mokykloje, sakė, tokio atvejo pas juos nebuvo kad atvestų per vėlai... kiek domėjausi, nieko nėra nuteisę... įdomu tik kaip priėmimas vyktų, juk iškart aišku, kad ne tuo laiku atvestas... ką gali žinot, gal iškart į antrą klasę įgrūs pagal įstatymą Niekas negaudo ir i antra klase negruda.Ramiu veidu ateisite,kai reikes,parasysite prasyma pirmai klasei
o man net keista ,kad tokia mintis kam nors kilo ,o kaip su soc. igudziais vaiko
QUOTE(laimonda @ 2010 05 05, 16:56) Apie mokymą namuose čia http://www.austejosblogas.lt/2008/08/noriu...aika-namuose-i/ ir čia http://www.austejosblogas.lt/2008/08/noriu...muose-ii-dalis/ Man cia su tais straipsniais viskas aisku. Mane domina teisine puse. Mokysiu savo vaika namuose iki 5 klases. kaip susitvarkyti doc. ar reikia prisirasyti prie kokios nors mokyklos, na atsiskaitymai issisavintos medziagos ir t.t. QUOTE(naujagera @ 2012 03 19, 18:07) Man cia su tais straipsniais viskas aisku. Mane domina teisine puse. Mokysiu savo vaika namuose iki 5 klases. kaip susitvarkyti doc. ar reikia prisirasyti prie kokios nors mokyklos, na atsiskaitymai issisavintos medziagos ir t.t. Pastudijuokite http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.s...ry=&p_tr2=2 -- jums tiktų savarankiškas mokymasis.
Jai pati esi pedegogė, tai gali mokyti vaika namuose.
QUOTE(bytte @ 2011 04 29, 18:41) Mes panašioje situacijoje, vaikas gruodinukas, mokyklai nesubrendes... jam trūksta iki pasiruošimo mokyklai visai nedaug, tiesiog tų šešių mėnesių... psichologinės tarnybos rankos surištos, nors patys psichologai labai priešinosi šiam įstatymui, bet jų niekas neklausė, pasak mūsų įstatymų, arba lieka antriems metams arba paskiriamas spec. pedagogas Klausiau artimiausioje mokykloje, sakė, tokio atvejo pas juos nebuvo kad atvestų per vėlai... kiek domėjausi, nieko nėra nuteisę... įdomu tik kaip priėmimas vyktų, juk iškart aišku, kad ne tuo laiku atvestas... ką gali žinot, gal iškart į antrą klasę įgrūs pagal įstatymą Mano sūnus taip pat gruodinukas ir turėtų eiti rugsėjį į pirmą klasę. Bet aš nusprendžiau metus atidėti ir kai reikėjo eiti į priešmokyklinę, tai pakalbėjau darželyje su vedėja ir ji man pritarė dėl atidėjimo, kaip apsidraudimą parašiau vedėjai motyvacinį laišką, kad čia mano atsakomybė ir sprendimas. paklausiau vedėjos ar kada kas tikrino per jos ilgametę patirtį dėl tokių dalykų, tai sakė, kad ne. Skambinausi į PPT, tai ten man telefonu pasakė, kad jie nevertina vaikų dėl pirmos klasės atidėjimo, jei vaikas neturi sveikatos problemų ir davė suprasti, kad jei neleisiu pagal kalendorinius metus į pirmą klasę, tai nieko nebus. Niekas per metus neprisikabino kodėl jis ne priešmokyklinėje grupėje, o darželio grupėje. Rugsėjį eisim jau į priešmokyklinę, gruodį bus septyneri, o į pirmą klasę eisim beveik aštuonerių. Būkit drąsios ir jei matot, kad vaikas nepasiruošęs tai ir neskubėkit. Svarbu ne vaiko turimos akademinės žinios, bet jo emocinis pasirengimas mokyklai. QUOTE(Topotuna @ 2012 05 12, 13:10) Mano sūnus taip pat gruodinukas ir turėtų eiti rugsėjį į pirmą klasę. Bet aš nusprendžiau metus atidėti ir kai reikėjo eiti į priešmokyklinę, tai pakalbėjau darželyje su vedėja ir ji man pritarė dėl atidėjimo, kaip apsidraudimą parašiau vedėjai motyvacinį laišką, kad čia mano atsakomybė ir sprendimas. paklausiau vedėjos ar kada kas tikrino per jos ilgametę patirtį dėl tokių dalykų, tai sakė, kad ne. Skambinausi į PPT, tai ten man telefonu pasakė, kad jie nevertina vaikų dėl pirmos klasės atidėjimo, jei vaikas neturi sveikatos problemų ir davė suprasti, kad jei neleisiu pagal kalendorinius metus į pirmą klasę, tai nieko nebus. Niekas per metus neprisikabino kodėl jis ne priešmokyklinėje grupėje, o darželio grupėje. Rugsėjį eisim jau į priešmokyklinę, gruodį bus septyneri, o į pirmą klasę eisim beveik aštuonerių. Būkit drąsios ir jei matot, kad vaikas nepasiruošęs tai ir neskubėkit. Svarbu ne vaiko turimos akademinės žinios, bet jo emocinis pasirengimas mokyklai. Jei manote, kad vaikas dar nepribrendo mokyklai - laukit, nereikia is jo atimti vaikystes. O apie vaiko ugdyma namie - kategoriskai ne. Priezastis paprasta. Isivaizduokim, kad tas vaikas bendraus tik su tevais. Kas atsitiks? Ogi pasiims visus tevu privalumus ir trukumus, kas reiskia, kad nera jokio progreso, o neprogresavimas yra lygus degradacijai. Svelninant sia situacija iki to, kad vaikas matys viena kita mokytoja, o su bendraamziais matysis kieme galima sakyti, kad socializacija vyksta, bet ji bus labai menka, gerokai menkesne nei kitu vaiku, o tai vienareiksmiskai zalos asmenybe ateityje, nes socialiai bus maziau pazenges nei aplinkiniai. Gyvename kaip ir daugelis kitu zinduoliu - bandomis, tad nieko cia nepakeisi. Zinoma, yra isimciu, bet jei neplanuojate gyventi vienkiemyje kartu su jau suagusiu vaiku - leiskite vaika i mokykla. Jei taip stipriai norite gero vaikui - kelkites i tvarkinga, maza miesteli, kuriame yra stipri ir glaudi bendruomene. Tokiuose miesteliuose auga geras, darbstus ir protingas jaunimas. O jei i si pasiulyma replikuosite "ka tevai ten veiks" - tada nesakykite, kad norite pasiaukoti del vaiko, o pripazinkite, kad jusu siekiamybe patogus gyvenimas...
Ner jokios problemos pradeti leisti vaika i mokykla veliau. Priims bet kuriuo atveju, ar metais ar dviem veliau ateisit
Mano sesuo beveik 8 metu pradejo eit (del sirdies operacijos), bet niekam nei pranesem nei kam idomu buvo kodel neina anksciau. Kada atvede tada ir prieme i mokykla. |