kažkurioje temoje jau pasisakiau UŽ senovinius vardus!
Man kai kurie senoviski vardai labai grazus. Mano senelio sesuo buvo vardu Teofilija, man labai grazus
Ir siaip jei gyvenciau Lietuvoje ir vyras lietuvis butu, tai geriau dukra kokia Barbora pavadinciau negu Vanesa ar Esle
Dar turiu klausimeli - Pijus -senoviskas, bet ar lietuviskas vardas?
mano senelių vardai Eugenija ir Petras, Marija ir Jonas
o prosenelių Valerija ir Vincentas, Joana ir Antanas
Mano prosenelės vardas Salomėja. Man labai gražus
jau rasiau kitoj temoj,bet pasikartosiu-mano seneliai-Matilda ir Kostas(labai grazus sis man,galvoju juo vadinti savo leliuka,dar nezinau
Būtent ieškodama senų, baltiškų valdų galų gale apsisprendžiau rinkti vaikams vardus iš baltų dievų, nes apie kitus vardus labai mažai info, arba jos būna kelios versijos, ir dažnai pasirinkęs lietuviškai skambantį vardą sužinodavai, kad jis mažai ką bendro turi su lietuviškumu
Mes galvojam duot vardą Akmilė kiek aiškinaus tai senovinis lietuviškas vardas nuo vardo Akmė reiškiantis akmuo, nežinau ar teisingas toks paaiškinimas iš tikrųjų
Mano proseneles vardas Michalina, neteko sutikti tokiu.
Kapinėse esu mačius ant antkapių vardus Praksėda, Blandina...
mano seneliu vardai: Jeronimas ir Malvina, Aldona kito senelio vardo net nezinau
Mano vaiko tautiškas ilgas vardas, atrodytų kliūtis užsienyje, bet dabar jis gyvena tolimoje šalyje yra žinomas ir man malonu kad užsieniečiai, net garsių įmonių vadovai stengiasi taisyklingai ištarti sunkų vardą.
Mamos, ne vardas vaika puošia o jūsų meilė nutiesia jam kelią. QUOTE(Elenajazz @ 2010 12 21, 01:35) mano nuomone, tėvų originalumas ir pasireiškia tuo, kad jie nepataikauja masiniam skoniui ir neprisitaiko prie užsieniečių. juokas ima klausantis fantazijų, kaip užsienyje negalės ištarti, nemokės parašyti sudėtingo lietuviško vardo... viską ir ištars, ir parašys. nėra to, ko nepadarytų žmogus.
Mano proseneliu vardai viena Marcele o kita Tekle, gaila vyruku nezinau
Aš noriu parašyti apie vardų tradicijų praradimo pasekmes.
21amžius įnešė daug sumaišties į šią sritį. Internete buvo aptariami atvejai, kad tėvai iš Kinijos savo kūdikiui norėjo vardo @, arba; skebiama, kad paprastai mažai mergaitei iš Naujosios Zelandijos tėvai nusprendė duoti vardą Talula Ar iš Havajų Hula. Laimei, globėjų dėka jai suteikta galimybę turėti normalų vardą. Pasaulio įžimybės labai "praturtino" vardų lobyną: Gwen Stefani pavadino savo antrąjį sūnų Zuma Nesta Rock! Sunday Rose Kidman - Nicole Kidman Pilot Inspektor - Jason Earl Brooklyn, cruz and Romeo - Beckhamai Apple - Gwyneth Paltrow Dar viena moteris džiaugiasi savo vaikams sugalvotais vardais: 15 iš Asos, Tyrone, Šermukšnis Viena moteris skelbia klientės vardą: Jūsų Didenybė Karalienė Neffertiti (4 žodžiai) Pietų Afrikoje pasitaiko paradoksų - vardai sudaromi iš buvusių užkariautojų žodyno: Knowledge, Intelligent, Happiness, Wellbeing, Doctor, Professor, JAV skelbiami naujausi keisti vardai: I' Am, Page Turner, Legend, Pirate, tarp jų net - prekybiniai: Gucci, Mac, Chrysler, Pina Colada, Yahoo ir t.t. Tai galima pavadinti vartojimo mados padariniais. Jeigu mes pradėtume vaikus vadinti Maxima ar Biovela. Gal patektume į mados traukinį? Todėl kiekvienos mamos pastangos tyrinėti mūsų vardų lobyną, skatinti viena kitą nepasiklysti vardų miške, bent užrašyti lietuviškai, žinoti vardo reikšmę - puiki šio puslapio misija!
Seneliai Jonas ir Ona, Kazimieras ir Irena.
Tecio broliai ir seserys : Jonas, Benediktas, Povilas, Vladas, Vacys, Vytautas, Aleksandra, Stefanija, Ona..
mano seneliai Julija ir Jonas, Olga ir Kazimieras. deja proseneliu vardu nezinau
QUOTE(vaitoška @ 2010 12 21, 19:22) mano nuomone, tėvų originalumas ir pasireiškia tuo, kad jie nepataikauja masiniam skoniui ir neprisitaiko prie užsieniečių. juokas ima klausantis fantazijų, kaip užsienyje negalės ištarti, nemokės parašyti sudėtingo lietuviško vardo... viską ir ištars, ir parašys. nėra to, ko nepadarytų žmogus. Siejant gyvenima su uzsieniu is tiesu verta duoti universalesni varda. Mane jau purto isgirdus, kaip mano vardas nuolat perskaitomas Aurelidzia. Ir aiskink jiems, kad yra kalbu, kuriose J skaitoma kitaip nei anglu kalboje O atsakant i tema, man labai grazus mano proseneles vardas Veronika ir mano mociutes - Danute QUOTE(Ruby Tuesday @ 2011 02 15, 14:24) Siejant gyvenima su uzsieniu is tiesu verta duoti universalesni varda. Mane jau purto isgirdus, kaip mano vardas nuolat perskaitomas Aurelidzia. Ir aiskink jiems, kad yra kalbu, kuriose J skaitoma kitaip nei anglu kalboje mes bendravardės.. Mano seneliai - Emilija, Liucija, Juozas ir Vaclovas..
mano mamos (Reginos) tėvai: Antanina ir Eduardas, tėvo (Vaclavo) tėvai: Marija ir Vladislovas.
vyro mamos (Birutės) tėvai: Ona ir Algimantas, tėvo (Jono) tėvai: Irma ir Jurgis.
Mano prosenelis Pranciškus ir Ona, seneliai Ona ir Juozas bei Viltė ir Leonas
Tai as taip pat Ona
Mano seneliai
Kazimieras ir Ona Antanas ir Marijona pro pro net nezinau
Proseneliai kuriuos žinau: Jonas ir Ona, Bronė
Seneliai: Jonas ir Galia, Elena ir Feliksas Močiutės broliai: Jonas, Vytautas.
mano proprosenelė Agota buvo.
Mano mociutes Terese ir Agota, seneliai Stasys ir Benediktas. Dabar, aisku jau po laiko, galvoju, kad reikejo po antra varda is seneliu idet musu berniukams
Mano prosenelės vardas Agota, jos vyro Antanas. Mano senelės Marcelė, o senelio Juozas.
Iš mamos pusės - senelis, prosenelis ir proprosenelis Jonai, močiutė Ona, prosenelė Elena, proprosenelė Ieva. Prosenelės sesuo Uršulė. Senelio broliai, sesuo - Justinas, Vytautas, Adelė. Močiutės broliai, sesuo - Jonas, Albina, Bernardas, Klemensas, Bronius.
Iš tėvo pusės - senelis, prosenelis ir proprosenelis Juozai, močiutė Marija.
Pas mane prosenelių: Monika, Ona, Jonas, Juozas.
Senelių: Bronė, Antanas, Birutė, Algirdas. Šiaip ne tokie ir seni vardai, dar ir dabar dažnai sutinkami.
Daru istorinio darbo korektūrą ir tokius senus vardus užtikau - Bona, Eustachijus, Janas, Valerijonas, Zelma.
mano prosenelis Izidorius, labai gražus man vardas
Mano vyro senelės vardas buvo Adelė, ir jeigu ji būtų dar gyva, dukrutei būtumėm davę, bet sako mirusio artimo vardų negalima duoti vaikams - toks prietaras
Papildyta: tai kodėl mes tokie nevykę, šios kartos lietuviai, kad senoliai rasdavo savo vaikams lietuviškų, o mes ieškom kažkokių svetimų, kitataučių nesuprantamų reikšmių vardų, man gėda
Mūsų giminėje vardai gana paprasti: močiutės Elena ir Irina, seneliai Rytas ir Povilas, proseneliai Germantas ir Stanislovas, o prosenelės Austėja ir Nijolė.
QUOTE(Reginiukas @ 2011 06 12, 14:32) O mano - senelis ir pusbrolis QUOTE(arunele @ 2011 06 29, 15:08) tai kodėl mes tokie nevykę, šios kartos lietuviai, kad senoliai rasdavo savo vaikams lietuviškų, o mes ieškom kažkokių svetimų, kitataučių nesuprantamų reikšmių vardų, man gėda Senoliai vaikams LIETUVIŠKŲ vardų neduodavo, nes NEGALĖDAVO!!! Civilinės metrikacijos nebuvo, o kunigai (ir ne vien tik katalikų) atsisakydavo registruoti "nešventu" vardu. Pvz., norint duoti Vytauto vardą, 19 a. pabaigoje reikėdaqvo nueiti kryžiaus kelius, o dar anksčiau tai buvo iš viso neįmanoma. Atkreipkite dėmesį, kad didžioji dauguma šioje temoje minimų vardų yra būtent "šventi" nepriklausomai nuo jų kilmės.
mano senelis MOTIEJUS man labai grazus vardas, bet nezinau ar cia lietuviskas, gal sakyciau i lenkiskus labiau traukia
mano seneliai Jonas ir Marija, o prosenelia Karolina ir Steponas.
beje Motiejus tikrai sen.hebraju vardas ir reiskia jis "Dievo dovana".ir man jis pats paciausias QUOTE(Cikadelė @ 2007 04 13, 12:42) o įdomu, kokie tie įdomūs trumpiniai? Mūsų Bašelė buvo išskirtinė Arkšvoj
Mano proprosenele Zabela, proprosenelio neopamenu, prosenele viena Emilija, kita Marija, prosenelis Feliksas, mano mociute Bronislava, kita Marija irgi, senelis Leonas, kitas Vladimiras
Patys gražiausi senoviniai vardai man yra Adelė, Elena, Kotryna.
QUOTE(Atėnė @ 2007 01 16, 11:52) Bet aš siūlau štai ką - parašykite savo senelių arba prosenelių (jei žinote ar prisimenate) vardus. Tada nebebus vietos išsigalvojimams, interpretacijoms, tiesiog realūs vardai. Gyva istorija Pvz. mano seneliai - Ona, Juozas, Vytautas ir Emilija mano seneliu: PRANAS ir JANINA; VINCAS ir VINCENTINA proseneliu: MYKOLAS ir PETRONELE; ANTANAS ir PETRONELE; MARTYNAS ir MARYTE; JUOZAS ir KUNIGUNDA
Labai keista, bet gera vieta vardų ieškoti - kapinės, ypač mažesnių miestelių.
|