Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Senoviški vardai
Supermamų klubas > Naudingi patarimai > Vaikų vardai > Bendros diskusijos apie vardus
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
otema
kažkurioje temoje jau pasisakiau UŽ senovinius vardus! thumbup.gif
Ruby Tuesday
Man kai kurie senoviski vardai labai grazus. Mano senelio sesuo buvo vardu Teofilija, man labai grazus wub.gif Ir mociutes vardas Danute labai grazus, taip svelniai skamba wub.gif Pradzioje kazkas minejo varda Henrieta, man labai grazus, gal kiek pretenzingas, bet tikrai grazus wub.gif

Ir siaip jei gyvenciau Lietuvoje ir vyras lietuvis butu, tai geriau dukra kokia Barbora pavadinciau negu Vanesa ar Esle doh.gif
nutė
QUOTE(Kristute97 @ 2010 09 02, 22:48)
Taip pat realus vardai Johana ir Zose (nesu tikra ar tik tai nera cia trumpinys)
*

Tikrai, Zosė yra negražus labai gražaus vardo Zofija trumpinys. Mano močiutė (g. 1898 m.) buvo Zofija.
Kitesmile
QUOTE(nutė @ 2010 09 07, 19:31)
Tikrai, Zosė yra negražus labai gražaus vardo Zofija trumpinys. Mano močiutė (g. 1898 m.) buvo Zofija.
*

Man Zose irgi negrazus, bet Zofija visai nieko. Tarp kitko mano mociutes (a.a.) buvo vardas Sofija thumbup.gif
Kitesmile
Dar turiu klausimeli - Pijus -senoviskas, bet ar lietuviskas vardas? g.gif
Arvena
QUOTE(Kitesmile @ 2010 11 15, 15:32)
Dar turiu klausimeli - Pijus -senoviskas, bet ar lietuviskas vardas?  g.gif
*

aišku, kad ne. Pijus - iš lotynu kalbos "pamaldus" 4u.gif
Levander
mano senelių vardai Eugenija ir Petras, Marija ir Jonas smile.gif
o prosenelių Valerija ir Vincentas, Joana ir Antanas smile.gif
-Alice-
Mano prosenelės vardas Salomėja. Man labai gražus wub.gif
Ūla
QUOTE(Beštuliukas @ 2010 11 25, 15:59)
Mano prosenelės vardas Salomėja. Man labai gražus  wub.gif
*

be galo wub.gif
mamiux
jau rasiau kitoj temoj,bet pasikartosiu-mano seneliai-Matilda ir Kostas(labai grazus sis man,galvoju juo vadinti savo leliuka,dar nezinau ax.gif ),Kostas turejo broli,sese -Augustinas,Elena,kiti seneliai-Zuzana ir Jonas...Zuzana turejo seseris-Albina,Juze,Justina... rolleyes.gif
Liorka
Būtent ieškodama senų, baltiškų valdų galų gale apsisprendžiau rinkti vaikams vardus iš baltų dievų, nes apie kitus vardus labai mažai info, arba jos būna kelios versijos, ir dažnai pasirinkęs lietuviškai skambantį vardą sužinodavai, kad jis mažai ką bendro turi su lietuviškumu smile.gif Dabar gyvename Vokietijoje, vaikų vokiškuose pasuose vardai iškalti su leituviškomis raidėmis, ir vokiečiai laužosi liežuvius juos tardami. Bet nieko, greit pripranta biggrin.gif maži vokietukai darželyje šaukia juos net be akcento biggrin.gif
archeologe
Mes galvojam duot vardą Akmilė kiek aiškinaus tai senovinis lietuviškas vardas nuo vardo Akmė reiškiantis akmuo, nežinau ar teisingas toks paaiškinimas iš tikrųjų
Rita_Sa
Mano proseneles vardas Michalina, neteko sutikti tokiu.
Vilma-Ieva
Kapinėse esu mačius ant antkapių vardus Praksėda, Blandina...
aurkev
mano seneliu vardai: Jeronimas ir Malvina, Aldona kito senelio vardo net nezinau doh.gif , prosenele Ksavera, vyro mociutes Filomena ir Liucija.
muminukas
QUOTE(Rita_Sa @ 2010 12 09, 19:04)
Mano proseneles vardas Michalina, neteko sutikti tokiu.
*

turėjau kolegę Mikaliną - Michalinos variantas. kažkodėl Lina vadindavo mastau.gif
l'eau
QUOTE(Vilma-Ieva @ 2010 12 09, 22:20)
Kapinėse esu mačius ant antkapių vardus Praksėda, Blandina...
*

oj, jei kapinėse rastus variantus surašytumėme turbūt atskiros temos neužtektų biggrin.gif
Elenajazz
Mano vaiko tautiškas ilgas vardas, atrodytų kliūtis užsienyje, bet dabar jis gyvena tolimoje šalyje yra žinomas ir man malonu kad užsieniečiai, net garsių įmonių vadovai stengiasi taisyklingai ištarti sunkų vardą.

Mamos, ne vardas vaika puošia o jūsų meilė nutiesia jam kelią.
vaitoška
QUOTE(Elenajazz @ 2010 12 21, 01:35)
Mamos, ne vardas vaika puošia o jūsų meilė nutiesia jam kelią.
*

drinks_cheers.gif
mano nuomone, tėvų originalumas ir pasireiškia tuo, kad jie nepataikauja masiniam skoniui ir neprisitaiko prie užsieniečių. juokas ima klausantis fantazijų, kaip užsienyje negalės ištarti, nemokės parašyti sudėtingo lietuviško vardo... viską ir ištars, ir parašys. nėra to, ko nepadarytų žmogus.
sernyte
Mano proseneliu vardai viena Marcele o kita Tekle, gaila vyruku nezinau smile.gif
Elenajazz
Aš noriu parašyti apie vardų tradicijų praradimo pasekmes.

21amžius įnešė daug sumaišties į šią sritį.
Internete buvo aptariami atvejai, kad tėvai iš Kinijos savo kūdikiui norėjo vardo @, arba; skebiama, kad paprastai mažai mergaitei iš Naujosios Zelandijos tėvai nusprendė duoti vardą Talula Ar iš Havajų Hula. Laimei, globėjų dėka jai suteikta galimybę turėti normalų vardą.

Pasaulio įžimybės labai "praturtino" vardų lobyną:

Gwen Stefani pavadino savo antrąjį sūnų Zuma Nesta Rock!

Sunday Rose Kidman - Nicole Kidman

Pilot Inspektor - Jason Earl

Brooklyn, cruz and Romeo - Beckhamai

Apple - Gwyneth Paltrow

Dar viena moteris džiaugiasi savo vaikams sugalvotais vardais: 15 iš Asos, Tyrone, Šermukšnis

Viena moteris skelbia klientės vardą: Jūsų Didenybė Karalienė Neffertiti (4 žodžiai)

Pietų Afrikoje pasitaiko paradoksų - vardai sudaromi iš buvusių užkariautojų žodyno: Knowledge, Intelligent, Happiness, Wellbeing, Doctor, Professor,

JAV skelbiami naujausi keisti vardai: I' Am, Page Turner, Legend, Pirate, tarp jų net - prekybiniai: Gucci, Mac, Chrysler, Pina Colada, Yahoo ir t.t.
Tai galima pavadinti vartojimo mados padariniais.
Jeigu mes pradėtume vaikus vadinti Maxima ar Biovela.
Gal patektume į mados traukinį?
Todėl kiekvienos mamos pastangos tyrinėti mūsų vardų lobyną, skatinti viena kitą nepasiklysti vardų miške, bent užrašyti lietuviškai, žinoti vardo reikšmę - puiki šio puslapio misija!
Romy
Seneliai Jonas ir Ona, Kazimieras ir Irena.

Tecio broliai ir seserys : Jonas, Benediktas, Povilas, Vladas, Vacys, Vytautas, Aleksandra, Stefanija, Ona..
Zemaiciuke
mano seneliai Julija ir Jonas, Olga ir Kazimieras. deja proseneliu vardu nezinau blush2.gif o seneliu broliu ir sesiu vardai: Ieva, Anele, Agnieska, Juozapas, Irena, Vaclovas, Elzbieta. visi labai grazus biggrin.gif
Ruby Tuesday
QUOTE(vaitoška @ 2010 12 21, 19:22)
drinks_cheers.gif
mano nuomone, tėvų originalumas ir pasireiškia tuo, kad jie nepataikauja masiniam skoniui ir neprisitaiko prie užsieniečių. juokas ima klausantis fantazijų, kaip užsienyje negalės ištarti, nemokės parašyti sudėtingo lietuviško vardo... viską ir ištars, ir parašys. nėra to, ko nepadarytų žmogus.
*

Siejant gyvenima su uzsieniu is tiesu verta duoti universalesni varda. Mane jau purto isgirdus, kaip mano vardas nuolat perskaitomas Aurelidzia. Ir aiskink jiems, kad yra kalbu, kuriose J skaitoma kitaip nei anglu kalboje doh.gif

O atsakant i tema, man labai grazus mano proseneles vardas Veronika ir mano mociutes - Danute wub.gif
Cansado
QUOTE(Ruby Tuesday @ 2011 02 15, 14:24)
Siejant gyvenima su uzsieniu is tiesu verta duoti universalesni varda. Mane jau purto isgirdus, kaip mano vardas nuolat perskaitomas Aurelidzia. Ir aiskink jiems, kad yra kalbu, kuriose J skaitoma kitaip nei anglu kalboje doh.gif

*

mes bendravardės.. mirksiukas.gif

Mano seneliai - Emilija, Liucija, Juozas ir Vaclovas.. wub.gif
ronikea
mano mamos (Reginos) tėvai: Antanina ir Eduardas, tėvo (Vaclavo) tėvai: Marija ir Vladislovas.
vyro mamos (Birutės) tėvai: Ona ir Algimantas, tėvo (Jono) tėvai: Irma ir Jurgis. smile.gif
Ancele
Mano prosenelis Pranciškus ir Ona, seneliai Ona ir Juozas bei Viltė ir Leonas smile.gif
Tai as taip pat Ona smile.gif
** Svaja**
Mano seneliai

Kazimieras ir Ona

Antanas ir Marijona

pro pro net nezinau verysad.gif
aggree
Proseneliai kuriuos žinau: Jonas ir Ona, Bronė
Seneliai: Jonas ir Galia, Elena ir Feliksas
Močiutės broliai: Jonas, Vytautas.
muminukas
mano proprosenelė Agota buvo.
Lynes
Mano mociutes Terese ir Agota, seneliai Stasys ir Benediktas. Dabar, aisku jau po laiko, galvoju, kad reikejo po antra varda is seneliu idet musu berniukams rolleyes.gif
bzykas
Mano prosenelės vardas Agota, jos vyro Antanas. Mano senelės Marcelė, o senelio Juozas.
Ancele
QUOTE(bzykas @ 2011 04 29, 10:27)
Mano prosenelės vardas Agota, jos vyro Antanas. Mano senelės Marcelė, o senelio Juozas.
*

Tiek Agota tiek Marcele labai grazus vardai, pusbrolis mergyte tiesa pavadino Agota smile.gif
Ingada
Iš mamos pusės - senelis, prosenelis ir proprosenelis Jonai, močiutė Ona, prosenelė Elena, proprosenelė Ieva. Prosenelės sesuo Uršulė. Senelio broliai, sesuo - Justinas, Vytautas, Adelė. Močiutės broliai, sesuo - Jonas, Albina, Bernardas, Klemensas, Bronius.
Iš tėvo pusės - senelis, prosenelis ir proprosenelis Juozai, močiutė Marija.
'Chili
Pas mane prosenelių: Monika, Ona, Jonas, Juozas.
Senelių: Bronė, Antanas, Birutė, Algirdas.
Šiaip ne tokie ir seni vardai, dar ir dabar dažnai sutinkami. smile.gif
muminukas
QUOTE(MonCita_ @ 2011 05 14, 11:42)
Pas mane prosenelių: Monika, Ona, Jonas, Juozas.
Senelių: Bronė, Antanas, Birutė, Algirdas.
Šiaip ne tokie ir seni vardai, dar ir dabar dažnai sutinkami.  smile.gif
*

kaip tik seni vardai mirksiukas.gif juk vardų mados irgi bangomis eina: nauja yra pamiršta sena. ne visais atvejais, bet...
aggree
Daru istorinio darbo korektūrą ir tokius senus vardus užtikau - Bona, Eustachijus, Janas, Valerijonas, Zelma.
Reginiukas
mano prosenelis Izidorius, labai gražus man vardas wub.gif
arunele
Mano vyro senelės vardas buvo Adelė, ir jeigu ji būtų dar gyva, dukrutei būtumėm davę, bet sako mirusio artimo vardų negalima duoti vaikams - toks prietaras
Papildyta:
tai kodėl mes tokie nevykę, šios kartos lietuviai, kad senoliai rasdavo savo vaikams lietuviškų, o mes ieškom kažkokių svetimų, kitataučių nesuprantamų reikšmių vardų, man gėda ax.gif
Nalivaika85
Mūsų giminėje vardai gana paprasti: močiutės Elena ir Irina, seneliai Rytas ir Povilas, proseneliai Germantas ir Stanislovas, o prosenelės Austėja ir Nijolė.smile.gif
Ašaka
QUOTE(Reginiukas @ 2011 06 12, 14:32)
mano prosenelis Izidorius, labai gražus man vardas  wub.gif
*

O mano - senelis ir pusbrolis drinks_cheers.gif

QUOTE(arunele @ 2011 06 29, 15:08)
tai kodėl mes tokie nevykę, šios kartos lietuviai, kad senoliai rasdavo savo vaikams lietuviškų, o mes ieškom kažkokių svetimų, kitataučių nesuprantamų reikšmių vardų, man gėda ax.gif
*

Senoliai vaikams LIETUVIŠKŲ vardų neduodavo, nes NEGALĖDAVO!!! Civilinės metrikacijos nebuvo, o kunigai (ir ne vien tik katalikų) atsisakydavo registruoti "nešventu" vardu. Pvz., norint duoti Vytauto vardą, 19 a. pabaigoje reikėdaqvo nueiti kryžiaus kelius, o dar anksčiau tai buvo iš viso neįmanoma. Atkreipkite dėmesį, kad didžioji dauguma šioje temoje minimų vardų yra būtent "šventi" nepriklausomai nuo jų kilmės.
tuticiukas
mano senelis MOTIEJUS man labai grazus vardas, bet nezinau ar cia lietuviskas, gal sakyciau i lenkiskus labiau traukia
Močiutė Eglutė
QUOTE(tuticiukas @ 2011 07 02, 14:38)
mano senelis MOTIEJUS man labai grazus vardas, bet nezinau ar cia lietuviskas, gal sakyciau i lenkiskus labiau traukia
*

Aišku, ne lietuviškas. Hebrajiškas. Tai - mano dviejų proprosenelių ir anūko vardas thumbup.gif
samadeva
mano seneliai Jonas ir Marija, o prosenelia Karolina ir Steponas.
beje Motiejus tikrai sen.hebraju vardas ir reiskia jis "Dievo dovana".ir man jis pats paciausias wub.gif
Radvyle
QUOTE(Cikadelė @ 2007 04 13, 12:42)
o įdomu, kokie tie įdomūs trumpiniai? 4u.gif beje, Bašelės variantas man naujas, nors domiuosi Žemaitijos regionu...Mano bočiaus kaime Barborą vadindavo - Barbe, Boše, Uršulę- Oršė, Kotryną- Kuotryna, Kuotrė, Anelė- Anė, Marijona- Marė, Veronika- Verė (kirtis krenta ant paryškinto skiemens mirksiukas.gif ir daug tokių pavyzdžių, mano bočius, beje irgi domisi kalbos dalykais, sako, jog pastebėjęs, kad senojoje Žemaitijoje visi vardų trumoiniai gruboki, statūs, jokių malonybinių ar pagražintų unsure.gif
*

Mūsų Bašelė buvo išskirtinė Arkšvoj biggrin.gif Na nežinau, aišku, reikia sutikti, kad to statiškumo yra, bet čia manau tik dėl paprastumo, kad greičiau prisikviest ar pan. kai norėdavo, ir gražiai kreipdavosi biggrin.gif Oną manieji vadindavo Vuonele, Marijoną - ir Mare, ir Maryte. Iš nepaminėtų statiškų: Melisą trumpino Melė, Anastasija - Nastė, Steponas - Stapė.
Ugnies_liepsna
Mano proprosenele Zabela, proprosenelio neopamenu, prosenele viena Emilija, kita Marija, prosenelis Feliksas, mano mociute Bronislava, kita Marija irgi, senelis Leonas, kitas Vladimiras
Tiūtė
Patys gražiausi senoviniai vardai man yra Adelė, Elena, Kotryna.smile.gif
munyt
QUOTE(Atėnė @ 2007 01 16, 11:52)
Bet aš siūlau štai ką - parašykite savo senelių arba prosenelių (jei žinote ar prisimenate) vardus. Tada nebebus vietos išsigalvojimams, interpretacijoms, tiesiog realūs vardai. Gyva istorija biggrin.gif. Gal ką nors išsirinksime iš jų 4u.gif

Pvz. mano seneliai - Ona, Juozas, Vytautas ir Emilija wub.gif
*

mano seneliu: PRANAS ir JANINA; VINCAS ir VINCENTINA
proseneliu: MYKOLAS ir PETRONELE; ANTANAS ir PETRONELE;
MARTYNAS ir MARYTE; JUOZAS ir KUNIGUNDA
Radvyle
Labai keista, bet gera vieta vardų ieškoti - kapinės, ypač mažesnių miestelių. biggrin.gif Pastebėjau vieną, niekeno dar neminėtą: Delfina. Savotiškas.
aggree
QUOTE(Radvyle @ 2011 07 16, 17:41)
Labai keista, bet gera vieta vardų ieškoti - kapinės, ypač mažesnių miestelių.  biggrin.gif Pastebėjau vieną, niekeno dar neminėtą: Delfina. Savotiškas.
*

drinks_cheers.gif kaip tik vakar užskaičiau - Liudvinas.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.