simisimi84
2010 03 18, 10:27
Cia tik mano nuomone, bet manau, kad 200 ml koses pradedanciajam yra tikrai laaaaaabai daug. O ir gyd poziuris i vaiko maitinima man nepatiko - negalima vaikui primygtinai kisti maisto, jeigu jis sukasi nuo jo, spjauna, arba suciaupia burnyte. Galite pameginti pagaminti 200 koses, bet kiek suvalgys - tai nuo vaikiuko priklauso. Jeigu suvalgys visa, tai vadinasi norma vis tiek yra 200 (nes tiek misinuko suvalgo), jeigu maziau - vadinasi jam tiek si karta reikejo. kiekviena karta gali suvalgyti skirtinga kieki. o siaip nuo vistienos nieko? nes ja rekomenduoja nuo kokiu 10 men tik. nes alergizuoti gali. [/quote] na ne, nuo vištienos viskas liuks. jokių blogybių nepastebėjau. o kokią dar mėsytę galima duoti? triušiena? kalakutiena? jų taip pat kaime yra auginamų natūraliai. ir dar pasikartosiu.... kai pagaminti skanias grūdinių kultūrų košes? Skaičiau vienos sudėtį, grikių košės, tai ten įeina grikių miltai daug visokių papildomų priedų-medžiagų ir vaisių tyrelės. tai gal pačiai padaryti košelę iš grikių miltų ir paskaninti obuoliuku - bananu...? nes nežinau kaip įtikti savo žvėriukui...
lininis
2010 03 18, 12:18
O as mamytes esu linkusi manyti kad kiekvienas vaikas yra labai individualus ir manau kad visai nesvarbu nuo ko pirma pradeti nuo vaisiu ar nuo darzoviu, cia jau kaip mamyte mano geriausia, manau kad tikrai nera jokiu taisykliu, as asmeniskai pradejau vaisius duoti nuo 4 menesiu, nuo 5,5 isviriau pirma darzovine is bulves ir morkos padariau 180 ml, dukryte viska be jokiu problemu suvalge ir liko issiziojusi, dabar suvalgo apie 240ml, dar neturim 6 menesiu o mergina jau valgo 3 normalius maistus, ryte vaisius arba jogurta, pietums darzoviu kose, o vakarienei grudu kose, i tarpus pries miegucius atsigeria po 90 ml pieno.
gabija66
2010 03 22, 19:52
QUOTE(madlena @ 2006 07 21, 13:54) Mano dukrytei 5men.Nuo 4men valgom HIPP tyreles jas labai valgo,dabar ant karto suvalgo visa indely tyreles.......  na va o su darzovem turiu beda,JOKIU JOKIU nevalgo,nebent tos kur yra nuo 4men su mesyte,bet ir tai valgo vos ne per prievarta  bandziau virti ir bulves su morkytem ir su kopustu NIEKO ....saku nezianu ka daryti,pirktiniu darzoviu ir nevalgo,tik idedi sauksta burnon ir spjauna atgal arba iskart verkai iki uzkimimo......siandien bandziau isvirti kruopu kose(grikiu)nes gydytoja sake duoti grikius,,,,,galvojat valge,pirma dar nurijo,na o paskui spjauna ir rekia.....  gal jums kuriai taip buvo?kaip pratinti man mazyle prie kosiu?  pratinkite prie daržovių košės, bet morkos nepatartina jos dažnai sukelia alergines reakcijas,, tai pat gerai yra tyrės vaisių, arba obuolių sultys, na pienas yra svarbiausia
September.
2010 03 23, 14:22
QUOTE(simisimi84 @ 2010 03 18, 12:27) na ne, nuo vištienos viskas liuks. jokių blogybių nepastebėjau. o kokią dar mėsytę galima duoti? triušiena? kalakutiena? jų taip pat kaime yra auginamų natūraliai. ir dar pasikartosiu.... kai pagaminti skanias grūdinių kultūrų košes? Skaičiau vienos sudėtį, grikių košės, tai ten įeina grikių miltai daug visokių papildomų priedų-medžiagų ir vaisių tyrelės. tai gal pačiai padaryti košelę iš grikių miltų ir paskaninti obuoliuku - bananu...? nes nežinau kaip įtikti savo žvėriukui... Galima isvirti grudu koseles ir paciai ne ka prastesnes nei pirktines  isvirti vandenuke, po to suplakti kad ir vadinamuoju blenderiu, dar galima perspausti per marle arba pertrinti per sieteli, kad atsisijotu visokios "siuksles", stambesni gabaliukai. pries duodant dar galima pabalinti MP arba misinuku (jeigu ne MP). As dar ilasinu keleta lasu gero, ne kokio pigaus, alyvuogiu aliejaus. Valgo net dreba kaip nori  beje, daznai paskaninu ir pagremztu obuoliuku, slyvu tyrele...
*sanel*
2010 03 26, 21:57
nu čia paskaičiau ir truputį sunerimau. Maniškis primaitinamas nuo 4 mėnesių, greit bus 6 mėnesiai valgo daržovių ir kruopų košes. bet suvalgo taip 50-60ml tiktai, nėra suvalgęs daugiau kaip 80ml  tai kažin kiek iš tikrųjų reikėtų suvalgyt tokiam pypliukui
bulbul1980
2010 03 27, 19:16
mano 5.5 men suvalgo 200ml visada, gal ir daugiau suvalgytu, bet neduodu
jovituxss
2010 04 15, 01:13
Mumi jau sukako 5 mėn bet valgo tik MP bandysim obuoliuką ryt
QUOTE(jovituxss @ 2010 04 15, 01:13) Mumi jau sukako 5 mėn bet valgo tik MP bandysim obuoliuką ryt  Kodel nuo obuoliuko pradedate? Mums gydytoja sake, kad pradeti reikia nuo bulves, tada nuo bulves+morkos, t.y. nuo darzoviu. Nes priprates prie vaisiu, saldesnio maisto vaikas darzoviu nenores. Be to, dar sake, kad pradeti butinai reikia nuo naminiu darzovieniu, nes gatavos pirktines, atseit, yra paskanintos, ir velgi paragaves ju kudikis nenores valgyti naminiu. Nezinau kiek tame tiesos, mes dar tik virtos bulves ragave
jovituxss
2010 04 16, 12:52
QUOTE(Aronia @ 2010 04 15, 13:12) Kodel nuo obuoliuko pradedate? Mums gydytoja sake, kad pradeti reikia nuo bulves, tada nuo bulves+morkos, t.y. nuo darzoviu. Nes priprates prie vaisiu, saldesnio maisto vaikas darzoviu nenores. Be to, dar sake, kad pradeti butinai reikia nuo naminiu darzovieniu, nes gatavos pirktines, atseit, yra paskanintos, ir velgi paragaves ju kudikis nenores valgyti naminiu. Nezinau kiek tame tiesos, mes dar tik virtos bulves ragave  šiaip aš ir galvojau apie bulvę,bet kažkaip sesutė sako kad dar vis valgo tik MP tai pabandykit kokiu vaisinių tyrelių pradžiai.Pamaniau kad po vaisiniu tyreliu tikrai nenorės darzoviu tai pabandėm naminįobuoliuka,bet reakcija buvo ojojoj  raukės vaipės galop net žiaukčiot pradėjo  taigis reiškia pradėsim nuo bulvės tik galvojuar ne per anksti dar  kolkas lyg ir užteka pienelio
Svajone35
2010 04 17, 22:11
As irgi manau, kad kiekvienas vaikutis valgo skirtingai, mano mazius valgo kruopu koses, bet jos turi buti paskanintos obuoliu, bananu, vaisiu tyrelem. Darzoviu visai negaliu isiulyti nei bulves, nei morkos, jeigu ir pavalgo po to viska atpila, tai gydytoja patare valgyti kruopu koses netgi ir su mesa. Pasak gydytojos mesa tinka visokia ir kiauliena pradzioj, anksciau rekomenduodavo pradeti nuo vistienos, versienos. Turbut reiks visgi pradeti nuo kokios vistienos, tik nezinau ar dar neperanksti nuo 5men su puse men jau duoti mesa.
O mes pradejom nuo obuolio, paskui ragavom banana, paskui maisem banana su obuoliu, dabar isviriau morkytr is su obuoiu sutryniau.. Po truputi valgom. Bulve yra sunkus maistas, juolab dabar kiek nusiperkam, tai nespejus nulupti juoduot ima, baisu vaikui ir duoti...
sidrulka
2010 04 22, 23:16
sveikutės, nors mums dar tik 4 mėn, bet ir jau ne už kalnų košių maitinimosi sezono atidarymas... prisipažinsiu, jūsų temelę jau seku, gal nuo pirmo savo mažės mėn ir turiu jau nemažai atsikopinus naudingų patarimų jau va vakar pati valgydama bananą, daviau truputėlį ir mažei- nedrąsiai, bet pasiraukydama nurijo... aišku, kai jau gausim daktarės palaiminimą, tai pradėsim ko gero nuo dribsnių košių... nes jau praeitą kartą daktr klausiau,- ką reikės daryti, juk daržovės pernykštės... tai sako, pradėsit nuo kruopų bei dribsnių... tai bus matyt, ką nuspręsim per 4 mėn TA, nes bent jau praeitą mėn mažė priaugo normaliai svorio, nors matinasi daugiau mišiniu, nei MP, kurio jau nelabai turiu...o aš čia teisingai girdėjus, kad mišiniu besimaitinantiems, anksčiau įvedamos košės? ar čia priklauso pagrinde nuo svorio prieaugio? na, ir nors nemaitinu pati dar košėm, bet Svajonei 35 galiu patarti, nepradėti dar dėti į košes vištienos, nes vat mano sukauptuose užrašuose, net paryškintas sakinys, kad vištiena įvedama tik apie 10 mėn, nes ji gali alergizuoti... nežinau, kiek tame tiesos, bet čia iš kt merginų patirties... aš planuoju naudoti triušieną ar stirnieną, jei pavyks gauti... gero apetito jūsų mažyliams, o mamytėms kantrybės verdant skanias košeles, bei maitinat mažius  beje, turiu mažylių košelių receptų knygelę atskanuotą, tai jei kuri norit, rašykit man į až savo e-mailą, persiųsiu
simisimi84
2010 04 23, 13:51
QUOTE(sidrulka @ 2010 04 23, 00:16) labu.. mes vištieną valgome nuo penkto mėnesio. ir tas įvedimas vienokios ar kitokios mėsos priklauso nuo paties vaikučio. mums ta vištiena puikiai tinka, taip pat valgom triušieną, kiaulieną (viską išbandėm jau penktą mėnesį). o mėsą įvedžiau todėl, kad vienų daržovių jis nevalgo. mums tuoj septyni mėnesiai, o kruopų košių po šiai dienai neee
Nataljaj
2010 04 24, 11:37
Sveikos mamytes, mums jau irgi sestas menuo eina ir mes pradejome nuo Hipp ankstyvuju morkyciu. Kiek as domejausi, tai siuo metu pediatres tvirtina, kad reikai pradeti nuo drazoviu, pradzioje nuo morkyciu, paskui ivesti palaipsniui kitas, paskui ragauti kruopas, nuo 6 men. pobiski pradeti mesyte ragauti, o jau paskui vaisius...Dydziajam sunui pries 9 metus pradejau duoti paragauti kita maista nuo oboliuko ir banano, bet po to sunku buvo isiulyti darzoves. Tai si karta pradejau nuo darzoviu
bituttte;)
2010 04 24, 13:04
mes tai pradejome nuo bulvytes paskui morkytes paragavome tada kopustuko veliau burokelio obuoliuko banano  db ragaunam kosyciu tiesa labai neskubam prie nauju produktu pratintis nes ir taip storuliukai esam 5men beveik 9 kg.db mes valgome ryte pienelio apie 1val darzovienes pienelio vakare jau duodo obuoliuka ar banano  labai megstam darzoviene apetitu nesiskundziame
Rentana
2010 04 28, 12:41
Sveikos mamytes,turiu problema. Mano sunui jau penki menesiukai su trupuciu.Valgom ivairias kosytes,bet tik karta per diena,kitus keturis kartus valgom misinuka,problema tame,kad maniskis nepriima pienuko ir sunkiai geria ivairius skyscius,isgeres viska atpila.Jei kosyte skysta ir ta pila lauk,tad esu kankinama klausymo ar galiu jau duoti kosytes bent tris kartus per diena.  Esu ne Lietuvoje,tad su daktarais konsultuotis negaliu,o sioje salyje daktaru poziuris i kosytes toks,kad tik nuo puses metu.  Tad patarkit ka daryti,nes jau gaila vaiko,kad taip drasko skranduka  ,juk tas atpilinejimas nieko gero neduoda.  Laukiu patarimu
bituttte;)
2010 04 28, 18:47
zinoma kad galima tik vakare jam duokite nesunkaus maistelio tarkim banano ar obuoliuko per pietukus tai rimtesnio  mano maziukas iki 4men atpilinedavo db visai neatpila
Arikana
2010 05 03, 09:24
Sveikutės, norėčiau jūsų paklausti, o kaip gi jūs tas pirktines košytes duodat? Ar jas pašildote? Ar tiesiog taip iš stiklainiuko ir duodate?
bituttte;)
2010 05 05, 12:37
as nelabai perku pirktiniu bet kai prisireikia tai pastatau ta stiklainiuka i karsta vandens vonele mikro niekada nesildziau,bet maciau kad kaikurios mamytes taip duoda aisku tik ne tiesiai is saldytuvo
Arikana
2010 05 08, 07:36
QUOTE(valdenis @ 2010 05 05, 13:37) as nelabai perku pirktiniu bet kai prisireikia tai pastatau ta stiklainiuka i karsta vandens vonele mikro niekada nesildziau,bet maciau kad kaikurios mamytes taip duoda aisku tik ne tiesiai is saldytuvo  aišku, dėkui už atsakymą.
dziaugsmelis7x7
2010 05 19, 22:36
pasidalinsiu ir as savo maziaus meniu:) mums 5 men. misinuko pradeda mazius nelabai megti,kuo toliau,tuo maziau suvalgo... duodu skysta kosyte is buteliuko,daznai pagaminta su atvirintu karves pienu,dazniausiai tai buna ryziu ar kokiu kitu grudu.idedu truputi sviestuko. pratinu kose valgyt tirstesne ir su saukstuku.tada idedu kokios nors vaisu tyreles. ragavom ir bulves su kefyru,bet nedaug suvalge,nes rugstu ka dar cia... tyrele su vistiena valgom. jogurta ir saldzia varskyte. tureciau daugiau laiko,uzsiimciau su mesyte,bet tiesiog nespeju. ir jokiu problemu valgant toki namini paprasta maista.netgi pilvuko nebepucia,na labai retai., o kosyte ragavom nuo 3.5 men sakyciau. karves pienuka patare pati gydytoja,juk sveikiau nei tas sintetinis misinukas,kurio maziukas net nebenori.nujauciu kad greit jo isvis nebereiks
QUOTE(dziaugsmelis7x7 @ 2010 05 19, 23:36) pasidalinsiu ir as savo maziaus meniu:) mums 5 men. misinuko pradeda mazius nelabai megti,kuo toliau,tuo maziau suvalgo... duodu skysta kosyte is buteliuko,daznai pagaminta su atvirintu karves pienu,dazniausiai tai buna ryziu ar kokiu kitu grudu.idedu truputi sviestuko. pratinu kose valgyt tirstesne ir su saukstuku.tada idedu kokios nors vaisu tyreles. ragavom ir bulves su kefyru,bet nedaug suvalge,nes rugstu ka dar cia... tyrele su vistiena valgom. jogurta ir saldzia varskyte. tureciau daugiau laiko,uzsiimciau su mesyte,bet tiesiog nespeju. ir jokiu problemu valgant toki namini paprasta maista.netgi pilvuko nebepucia,na labai retai., o kosyte ragavom nuo 3.5 men sakyciau. karves pienuka patare pati gydytoja,juk sveikiau nei tas sintetinis misinukas,kurio maziukas net nebenori.nujauciu kad greit jo isvis nebereiks  ar ne per gausus meniu kaip 5 men mazyliui?
dziaugsmelis7x7
2010 05 21, 22:58
QUOTE(sorre @ 2010 05 21, 21:31) ar ne per gausus meniu kaip 5 men mazyliui?  na pagal kitas mamytes,kiek cia skaiciau,tai tikrai gusus,bet...nepsatebejau kad nuo to maziui kazkas darytusi blogai...atvirksciai greiciau-nebepucia pilvuko nezinau,kaip jusu mamos,bet kai mama papasakojo apie mano mityba-issiziojau-jau 3 men maitino sureliais(net gi taip patare gydytojai),nes apetitu kudykystej nepasizymejau. beja,jau pries menesi maziui daviau ciulpti lasinuko.ir nieko  vaikui labai patiko
aisku kiekviena auginam kaip mum atrodo geriausia, o mes dar tik pradedam po truputi valgyt kosyte
Mes jau 4 dieneles kaip bandom Aptamolo kosyte is kukuruzu ir ryziu miltu. labai noriai valgo
vasareja2
2010 06 02, 12:07
na mum jau beveik 5 menesiai nusprendziau pabandyti duoti kosytes pradziai gal tik butves bet va nezinau kiek jos ir kuriuo paros metu duoti kiek tada misinuko ir kada daduoti?  po kiek laiko ivesti kopusta ir kitas darzoves?dabar maniske valgo apytiksliai kas tris valandas mazdaug po 150ml misinuko
jurackaaa
2010 06 02, 14:52
QUOTE(vasareja2 @ 2010 06 02, 13:07) na mum jau beveik 5 menesiai nusprendziau pabandyti duoti kosytes pradziai gal tik butves bet va nezinau kiek jos ir kuriuo paros metu duoti kiek tada misinuko ir kada daduoti?  po kiek laiko ivesti kopusta ir kitas darzoves?dabar maniske valgo apytiksliai kas tris valandas mazdaug po 150ml misinuko na pradžiai manau duosite max 1-2šaukštelius paragavimui  bent jau dauguma taip daro  tad mišinuko mano manymu reiktų pilnos normytės.. bent jau aš taip dariau: pradėjau pratint nuo morkyčių, tai "žaisdavom" vos po šaukštelį ar du, savaitės pabaigoje jau suvalgėm apie pusę indelio.. mišinuko darydavau pilną normytę, būdavo kad neišvalgo.. dabar daržovienės suvalgo apie 190g ir atsigeria arbatėlės.. tuo maitinimu mišinuko jau nebegeriam
vasareja2
2010 06 02, 15:39
QUOTE(jurackaaa @ 2010 06 02, 13:52) na pradžiai manau duosite max 1-2šaukštelius paragavimui  bent jau dauguma taip daro  tad mišinuko mano manymu reiktų pilnos normytės.. bent jau aš taip dariau: pradėjau pratint nuo morkyčių, tai "žaisdavom" vos po šaukštelį ar du, savaitės pabaigoje jau suvalgėm apie pusę indelio.. mišinuko darydavau pilną normytę, būdavo kad neišvalgo.. dabar daržovienės suvalgo apie 190g ir atsigeria arbatėlės.. tuo maitinimu mišinuko jau nebegeriam  o kokia arbatele geria?noriai? tik viena kart kosyte valgot?
ssssandrute
2010 06 03, 07:50
QUOTE(jurackaaa @ 2010 06 02, 15:52) na pradžiai manau duosite max 1-2šaukštelius paragavimui  bent jau dauguma taip daro  tad mišinuko mano manymu reiktų pilnos normytės.. bent jau aš taip dariau: pradėjau pratint nuo morkyčių, tai "žaisdavom" vos po šaukštelį ar du, savaitės pabaigoje jau suvalgėm apie pusę indelio.. mišinuko darydavau pilną normytę, būdavo kad neišvalgo.. dabar daržovienės suvalgo apie 190g ir atsigeria arbatėlės.. tuo maitinimu mišinuko jau nebegeriam  O per kiek laiko pasiekete ta 190 g.? Maniske jau antra savaite ragauja koses, vakar mane nustebino ir suvalge panasiai apie 60 g., pabijojau dauti daugiau, nors matesi, kad butu dar suvalgius.
Mes pradejom bandyti tyreles Hipp nuo 4 men po truputi. Dabar per diena valgom: ryte atsikelus misinuka, paskui arba misinuka arba darzoviu tyrele 125g, paskui grikiu kosyte arba pieniska ryziu kosyte, po kosyciu ir tyreliu duodu atsigerti silto vandenuko, paskui misinukus valgom, dar vakarais kartais duodu labos nakties tas saldzias tyreles tai suvalgo visa 190g  dar vaisiu tyreliu kartais duodu, bet nelabai noriai tuos vaisius valgo.. Tiesa, mums jau penki menesiai ir dvi savaites
Mums 5 mėn. ir dvi savaitės. Nuo 5 mėn. po truputį pradėjom ragauti bulvę, po savaitės morką. Kadangi paskutinį mėnesį priaugom tik 100 g., tai dar ir antrą tyrelę reikės įvesti (valgysim kruopas, kol nėra savų vaisių). Mažius valgo noriai. Verdu pati, maišau su MP. Daugiau jis valgo MP, kartais "prisibaigia" mišinuku.
sidrulka
2010 06 15, 02:41
Dalika, o Jūs daržovienes verdat iš pernykščių daržovių? kiek žinau, nelabai gerai... jau tada gal geriau pirktinės košelės - tik įdomu iš kokių daržovių jas verda? gal kaip nors apdoroja termiškai? ir iš vis įdomu, kaip jų galiojimas pora metų... tai gal ir mes patys galim užsikonservuoti kokiu nors būdu daržovių?
mes valgom 1,5 induko hippo bulvės su moliūgu- dar įmaišom bulvės su morka pusę indelio... nors šnd pakakoja grynai ta morka... o kokią duoti ,merginos, sekančią priktinę košelę... na, tipo reikia įvesti po vieną daržovę... bet tai kad hippas toliau jau eina assroti- o ten visokių primakalauota, tame tape ir žirnis, kaip nupiešta... o kiek žinau žalios daržovės įvedamos kiek vėliau...
bandom jau kelinta diena avižinius dribsnius, ir paprastus, ir Milupos, bet mūsų panelei nelabai... kuo pasiūlytumėte juos pakeisti - gal kuri bandėt kukurūzų košelę? kaip ji patiko jūsų mažiams? grikiai kiek žinau, per duag baltymingi, nes deramtologė net man juos uždraudė valgyti kai dar žindžiau... o su ryžiais bijau, kad viduriukai nekietėtų...
o ką duodat gerti? arbatėles? skiestas sultytes? mes kol kas tik šiek tiek virinto vandenuko
dėkoju visoms už astakymus- jei galit apsidalinkit savo patirtim per až, nes ruošiuos krikštynoms, tai nlb turiu laiko čia užsukti Papildyta: o kokį vaisių ir nuo kokio amžiaus duoti, kol dar nėra šviežių obuolių? sako vaisius turėtų eiti paskiausiai- jau įvedus ir daržovienes , ir kruopas... nors pirktinės bananų ir vobuolių tyrelės šiek tiek įdėjau į avižinius dribsnius... va, tik dabar toptelėjo, gal dėl to ,,paskaninimo" mano panikei ir netiko košė...?
o geriant vandenuką ar ką nors kita iš buteliuko ar jau bandot iš gertuvėlės? mūsiškė dar nelabai supranta ką daryti su ta gertuvėle... lyg ir bando traukti, bet nieko neištraukia
simisimi84
2010 06 16, 18:54
QUOTE(sidrulka @ 2010 06 15, 03:41) Dalika, o Jūs daržovienes verdat iš pernykščių daržovių? kiek žinau, nelabai gerai... jau tada gal geriau pirktinės košelės - tik įdomu iš kokių daržovių jas verda? gal kaip nors apdoroja termiškai? ir iš vis įdomu, kaip jų galiojimas pora metų... tai gal ir mes patys galim užsikonservuoti kokiu nors būdu daržovių? tai dauk kas yra nepatartina ir pan... mes jau nuo ketvirto mėnesio valgome daržoves, pernyksčias, ir ką? ir nieko. dabar mums kiek virš 8 mėnesių. pradėjome nuo bulvė-morka, bet mano berniukas nevalgydavo, tai pradėjau duoti ir mėsytės. taip kad nuo 5 mėnesio drąsiai valgydavome visokias mėsas - vištiena, triušiena, kiauliena, daržoves - morkas, bulves, kopūstus, kalafiorus, burokėlius, pomidorus.... ir t.t. nuo septinto mėnesio ir pievagrybius, paprikas. žodžiu praktiškai viską. gal gerai, kad niekam nealergiškas... ir obuolius, ir bananus nuo ketvirto mėnesio... nuo penkto-šešto mėnesio pradėjom gerti vakarais po pusę stiklinės kefyro, tiesiai iš jos, tai ir sultis šviežias apelsinų labai geriam taip, tik mišinuką dar iš buteliuko, nes dažniausiai bevalgydamas užmiega... o va grūdinių košių nevalgo, nebent pripilu spausto apelsino sulčių. Kitaip niekaip... TAIP KAD: darykite viską po truputį, nuosekliai, mažiau kreipkit dėmesio kas ką sako... mūsų gydytoja tai iš viso - sako 100 kartų geriau virtos košės kad ir senesnių daržovių, nei tyrelės... ai, dar toks niuansas - morkos, bulvės, visa mėsa ir pan. - vien tik kaimiškos, iš močiutės...
Sveikos, Savo dziaugsmeli primaitinti pradejau truputi virs 5 men. As taip pat esu tos nuomones, kad pirktines tyreles yra geriau nei senos darzoves. Nes jos juk jau nieko naudingo nebeturi... Tik kad i svori vaikutis auga, o naudingu medziagu negauna. Pradejome nuo bulve-morka. Veliau bulve- moliugas, dabar valgome bulve- spinatai. Suvalgome po indeli per diena: puse indelio pirmoj dienos pusei, kita puse- antroj. Mazylis labai skaniai viska valgo  Darzovienes valgysime kol sueis 6 menesiukai, tada itrauksim kruopienes. O tik paskui ragausime vaisiu. Uzsigerti nieko apart MP dar neduodu. O ir primaitinu tik po MP.
Linute:)
2010 07 09, 08:25
Baisu darosi kai paskaitau kai 5 men kudikis valgo varske, jogurta ir dar mesa  nesuprantu ko taip skubat mamos
UpeJura
2010 07 16, 17:01
QUOTE(Linute:) @ 2010 07 09, 09:25) Baisu darosi kai paskaitau kai 5 men kudikis valgo varske, jogurta ir dar mesa  nesuprantu ko taip skubat mamos  Tarkim mums gydytojai sake duoti kruopu kose nuo beveik 4 menesio (3 men ir 3 sav), nes turejom dideliu bedu su valgymu - is buteliuko niekaip, nes springo. Svoris neaugo, krito hemoglobinas. Turim gastroezofagini refliuksa, tas skystas maistas smagiai lipa lauk. Mums anksciau nei kitiems reikejo tirsto maisto, ir tai, kartais koses isvemia. Dabar jau 5 menesiai ir gydytoju leidimu pradejom mesa valgyti - kad kraujas atsistatytu. O gygytojai ne bet kokie patare, o dr. ir doc. (pavardziu neminesiu). Taip kad nera ko baisetis, nes kiekvienas atvejis unikalus Zinoma, as mielai buciau iki 6 menesiu maitinus tik misinuka ar MP, nes koses tokiam vaikui gan nesvarus ir sunkus maitinti reikalas  (Beje, anksciau buvo rekomenduojama maitinti MP iki 6 men ir tada ivedineti keita maista, taciau del anemijos prevencijos dabar rekomenduojama nuo 5,5 men.) Taigi, anksti pradeje, mes valgom: avizas, ryzius, moliuga ir bulve, bulve ir morka, sia savaite ivedam banana ir versiena. Kita savaite - grikius.
Cheerafa
2010 07 17, 11:52
QUOTE(jusku @ 2010 06 03, 10:16) Mes pradejom bandyti tyreles Hipp nuo 4 men po truputi. Dabar per diena valgom: ryte atsikelus misinuka, paskui arba misinuka arba darzoviu tyrele 125g, paskui grikiu kosyte arba pieniska ryziu kosyte, po kosyciu ir tyreliu duodu atsigerti silto vandenuko, paskui misinukus valgom, dar vakarais kartais duodu labos nakties tas saldzias tyreles tai suvalgo visa 190g  dar vaisiu tyreliu kartais duodu, bet nelabai noriai tuos vaisius valgo.. Tiesa, mums jau penki menesiai ir dvi savaites  na sakyciau platus meniu Mums kaip tik siandien 5 menesiai. Esam ragave tik tris zemuoges  Geria MP  Gyd sake kad nuo 5 men galima pradet ragauti obuoliuka ar tai banana. siandien daviau maza sauksteli banano  suvalge normaliai.nors biski raukesi. ryt pabandysiu pora sauksteliu. gal siandien vakare duosiu saukstuka  tokie tie musu ragavimai  esu davusi hipp arbateles nuo 4 men kur yra,nes dabar karsciai tokie.tai i lauka pasiimu,nors ne visada prireikia. Po obuoliuku ir bananu,gal bandysim kokiu uogu.nzn  o paskui uzaugs darzoves,tai kirsim jas Papildyta:QUOTE(dziaugsmelis7x7 @ 2010 05 19, 23:36) ragavom ir bulves su kefyru,bet nedaug suvalge,nes rugstu ka dar cia... tyrele su vistiena valgom. jogurta ir saldzia varskyte. tureciau daugiau laiko,uzsiimciau su mesyte,bet tiesiog nespeju. mjoo
Cheerafa
2010 07 17, 12:13
Ankstyvo papildomo maitinimo žala Ankstyvas papildomų produktų davimas kūdikiui yra rizikingas net keliais aspektais: psichomotorinio vystymosi, mitybos ir imunologiniu. Papildomo maisto, duodamo jaunesniems nei šešių mėnesių kūdikiams, mitybinė vertė dažnai būna menkesnė nei motinos pieno. Prieš pradedant duoti kietą maistą šaukšteliu, kūdikis neabejotinai tur mokėti kramtyti ir nuriti. Tai lyg tąsa įgimto pirmo sugebėjimo čiulpti ir nuryti. Sugebėjimas kramtyti atsiranda bręstant nervų sistemai, palaipsniui mokantis šio judesio bei stimuliuojant burnoje esančius receptorius. Labai svarbus čia ir maisto skonis, kvapas, išvaizda. Didelis ankstyvo papildomo maitinimo trūkumas yra tai, jog su maistu kūdikis gauna daug valgomosios druskos. Kūdikių inkstai dar nepakankamai subrendę, todėl nesugeba išskirti didesnio natrio kiekio. Žindomas kūdikis per dieną gauna tokį valgomosios druskos kiekį, kuris atitinka 1 mmol Na/kg. Motinos piene yra 6-7 mmol/l natrio. Šis kiekis padidėja 3-4 kartus, jei duodami neadaptuoti mišiniai ir 10 kartų, kai valgomi įvairūs kiti papildomi maisto produktai. Amerikos pediatrijos akademijos Mitybos komitetas teigia, kad per didelis valgomosios druskos vartojimas kūdikystėje yra susijęs su hipertenzinės ligos atsiradimu suaugus, nors negalima atmesti ir svarbių genetinių bei aplinkos faktorių. Daugelis mokslininkų įrodė, jog ankstyvas papildomų produktų davimas ir neilga žindymo trukmė nulemia nutukimo atsiradimą vyresniame amžiuje. Koronarinės aterosklerozės atsiradimo priežasčių, daugelio mokslinkų nuomone, taip pat reikėtų ieškoti netaisyklingojemityboje kūdikystėje, kuomet su papildomais maisto produktais gaunamas didesnis cholesterolio, baltymų, angliavandenių bei sočiųjų riebiųjų rūgščių kiekis. Didelis cukraus kiekis esantis papildomuose maisto produktuose taip pat nepageidautinas, nes skatina dantų ėduonies atsiradimą. Pastaraisiais metais labai pagausėjo alerginių ligų tarp vaikų ir suaugusių. Nors sunku įrodyti tiesioginį papildomų produktų poveikį alerginių ligų plitimui, tačiau reikia atminti, kad karvės pienas yra dažniausias maisto alergenas, o pramoniniu būdu pagamintuos produktuose gausu emulgatorių, stabilizatorių, konservantų, maistinių dažų, teršalų, atsirandančių gamybos proceso eigoje, daržovių ir vaisių trašų derivatų, gyvulinių pašarų teršalų likučių, kurie gali sukelti tiek toksines (priklausančias nuo didesnio suvartoto produkto kiekio), tiek ir netoksines (imunologiškai nulemtas) rekcijas. ( http://www.vsv.lt/mokymas/Naturalus_maitinimas/578.html )
UpeJura
2010 07 17, 14:29
QUOTE(Be_penkiu_pavasaris @ 2010 07 17, 13:13) Ankstyvo papildomo maitinimo žala Ankstyvas papildomų produktų davimas kūdikiui yra rizikingas net keliais aspektais: psichomotorinio vystymosi, mitybos ir imunologiniu.
Atleiskit, bet man tokie pranesimai panasus i agitacinius krutimi maitinanciu mamu pranesimus misineliu temose. Tos mamos, tai kaip visuotiniai angelai sargai - ne tik savais vaikais, bet ir svetimaisias pasirupins. Manau, kad tiek mamos, kurios primaitina veliau daro tai is tam tikru isitikinimu ir turimu ziniu bagazo, tiek tos, kurios primaitina anksciau nepradeda to daryti "is lempos", taciau apsvarsciusios "uz ir pries", yapc, jei turi priejima prie supermamos. (Mus saukstelis su kose isgelbejo nuo zondo - jei butu neiseje primaitinti avizu kose, butu teke statyti zonda. O kose valgyti teko 4 kartus dienoje, nes skysto maisto neuzteko jei kiek ir suvalgydavo per vargus ir springimus - gausiai atpildavo) Ir jei labai jau norisi agituoti pries primaitinima, tai labiau tinkama temele yra "4 menesiu kudikio meniu" O kad nebutu labai nukrypta nuo temos, norejau paklausti mamu, kurios duoda banana - ar vaikiuko ismatose paskui atsirandantys juodi siuliukai yra normalu?
Cheerafa
2010 07 17, 18:06
del pasakymo kad yra 4 men maitinimo temele, tai kaip suprantu kai kurios su tokiais galingais meniu 5 menesiu kudikio racione butent is tos temos ir atejusios  . kazi kodel nera temos 2 ar 3 menesiu kudikio meniu?
Sveikos  Na, paskaitinėjus kai kuriuos meniu, tikrai kyla klausimas, kur mielosios Mamytės taip skubate?  ...Varškytė, jogurtas(kažkaip naiviai tikiu kad nepirktinis?,kefyras - vieni sunkiausiai skaidomų baltymų...Ar taip jau nepriauga visai svorio kūdikėlis, ar jau visai prasti tyrymų rodikliai, kad reikia įvedinėti vyresnių mažylių produktus? Straipsnis, kurį įkėlė BE PENKIŲ PAVASARIS yra ne naujiena tiems, kas giliau studijavo žmogaus organizmo sandaras, raidą, kitimus...Nematau čia agitavimo dėl maitinimo vien mamos pienu.Tai paprasčiausiai protingos mamytės taikus pasiūlymas paskaityti ir pamąstyti, ar per didelis ,,naujo produkto entuziazmas,, vėliau negryš bumerangu...Mamiškas instinktas kišti mažyliui visa kas geriausia, naujausia, šviežiausia ir t.t, kartais prasilenkia su Gamtos duota organizmo raida, kur žingsnelis po žingsnelio, savaitė po savaitės, mėnuo po mėnesio Mažo Žmogelio organizmas vystosi, pratinasi, auga, prisitaiko.Tarsi koptume laipteliais.O dabar norima viename laiptelyje išmokti sutalpinti kelių laiptelių pasiekimus. Todėl niekas jau nebesistebi, kad ligos vis ,,jaunėja,,...Šiuolaikinei, o ir ateities vaistų, papildų pramonei juk tai taip naudinga... Iškarto pasakau, jog nesu propaguotoja tik MP.Pienelio teturėjau tik pusantro mėnesio tiek pirmam sūnui, tiek dukrai, dabar.Prisitaikėme mišinuką.Mergytei nuo ketvirto mėnesio skirtas primaitinimas - košė Nestle ,,Sinlac,, - alergiškiems ir mažo svorio kūdikiams. Nes mažai svorio priauginėja - apie 500gr per mėn.Tyrimai visi geri, tad papildomai, daržovių košeles įvedinėju nuo penkių mėn.Perkam šviežias bulvytes, morkytes, kopustą, moliugėlius ir t.t.Taip pat išbandėme sezono uogas - mėlynes, vyšnias, serbentus.Na, ir dienos meniu mūsų - ryte mišinukas, priešpiet košė(Nestle), pietums daržovių piurė, paskui trintos uogytės arba mišinukai (Aptamil Comfort).Paskutinis mišinukas būna apie 21-22val. ir miegas iki 7-8ryto.Arčiau 6 - ojo mėn ragausim grūdines, skaidulines košes ir t.t.
Pusryčiai MP Pietus MP Vakarienė MP Labai keista tema mūsų laikais  QUOTE O kad nebutu labai nukrypta nuo temos, norejau paklausti mamu, kurios duoda banana - ar vaikiuko ismatose paskui atsirandantys juodi siuliukai yra normalu? Normalu, gan ilgai kūdikiai daržovių beveik nevirškina, didesnė dalis pasišalina su išmatom. QUOTE Tarkim mums gydytojai sake duoti kruopu kose nuo beveik 4 menesio (3 men ir 3 sav), nes turejom dideliu bedu su valgymu - is buteliuko niekaip, nes springo. Svoris neaugo, krito hemoglobinas. Turim gastroezofagini refliuksa, tas skystas maistas smagiai lipa lauk. Mums anksciau nei kitiems reikejo tirsto maisto, ir tai, kartais koses isvemia. čia spec padėtis, tada jau tema turėtų būti vaiku sveikata skyreliuje  aš žinoma gal veltui čia užsukau - pastoviai pasižiuriu į pavadinimus, kartais pasiskaitau ir visada nusistebu  .
Natuke, tikrai net nelandžiočiau po tokias temeles ir laiko negaiščiau, jei Gamta būtų sočiu Mamos pieneliu apdovanojusi  Bet realybė tokia, kad jo nėra, ir tai deja, jau patys medikai pripažysta...O juk anksčiau rėkdavo pilna gerkle - kaipgi To Pieno nėra???Taip nebūna, mamytė nesistengia  Ir kišdavo vargšėm mamytėm visokias chalvas, penėdavo kaip kiaulaites paršingas, kad tik To Pieno būtų.  Moteris, jos vidiniai jausmai, jos nuotaikos tada neegzistavo.Tai dėkui mokslinei pažangai, kuri suteikia galimybę maitinti mūsų vaikelius be vidinės kaltės jog esi iš Tų, kur pienelis neteka upeliu... Tam ir kuriami tokie skyreliai kaip šis, kad pasiskaitytume, pasimokytume ar net klaidas daromas suprastume...Gyvename visuomenėje, tarp žmonių, tad nuomonių skirtumas neišvengiamas.Informacijos šiais laikais begalė apie vaikų auginimą, nebėra vienos teorijos.Tad nuostabu, kai gali sutikti bendraamžių Mamyčių, paskaitinėti kaip jos augina, maitina, ugdo.Nebesijauti vieniša ir pasimetusi, kai paskaitai, jog ir kitas mažylis taip pat spjauna košę ar išberiamas nuo braškių Na, o kas liečia daržoves - tai jos tikrai virškinamos  Juk virtos, trintos - ne žalios kišamos.Manoji puikiai valgo jau antra savaitė šias tyreles(pati ruošiu), jau dvi dienas kaip brokolį, bulvytę, morkytę - pietukams labai skaniai sukerta  Ir kakutis gražus, vienos spalvos, nei kietas nei minkštas.Tiesa, dažniau tuštinasi, bet manau tai tik į gerą
yrakaipyra
2010 07 28, 21:13
mums beveik 6 men, valgom darzovienes. visai skani kose siandien isejo:morka+cukinila+moliugo ir bulves tyrele+aliejus+misinukas  saldi ir skani net man
Palme22
2010 07 30, 05:59
zadu jau pradėti matinti daržovienėmis, pirma ašku bulve, o ar duodate vėliau žiedinius kopustus ar cukinijas? Kaip patiekti cukinija, nes prisiauginom ju tai manau ir leliui veliau tiks
Darlingkrbe
2010 08 02, 16:21
Sveikos, as irgi is tu mamyciu , kurioms penelis ne upemis tekejo ir senokai misinuku maitinamas sunelis. As irgi buvau pradejusi nuo morkos ir bulves, bet man atrodo jam nuo to ziauriai viduriai kietejo, tai man paranoja nuo situ darzoviu. Todel kol kas tik tyreles duodu, pagrinde dziovintu slyvu, o siandien jau obuoliu pabandziau (pirktines). Cukinija sake gerai, tai jauciu darysiu su biskiu morkos ir bulves...
QUOTE(Palme22 @ 2010 07 30, 06:59) zadu jau pradėti matinti daržovienėmis, pirma ašku bulve, o ar duodate vėliau žiedinius kopustus ar cukinijas? Kaip patiekti cukinija, nes prisiauginom ju tai manau ir leliui veliau tiks  Drąsiai galima ir žiedinius kopūstus, ir brokolius ir t.t.Žinoma, reikia Stebėti kaip reaguoja.Aš brokolį maišiau su bulvyte, paskui morkos įdėjau.Žiedinius kopūstus irgi maišau su bulvyte, morkyte.Na, čia nuo fantazijos ir vaikučio skranduko reakcijos jau priklauso.Manoji kad kerta bele kokias košes - tai aš ir žirniukų pridėjau virtų prie bulvės ir kopūsto.Tik manau, kad trup pakietino kakutį.Cukinija taip pat, virti - be galo skanu, ir viduriukams gerai.Sėkmės
Linulee
2010 08 14, 15:16
QUOTE(jusku @ 2010 06 03, 09:16) Mes pradejom bandyti tyreles Hipp nuo 4 men po truputi. Dabar per diena valgom: ryte atsikelus misinuka, paskui arba misinuka arba darzoviu tyrele 125g, paskui grikiu kosyte arba pieniska ryziu kosyte, po kosyciu ir tyreliu duodu atsigerti silto vandenuko, paskui misinukus valgom, dar vakarais kartais duodu labos nakties tas saldzias tyreles tai suvalgo visa 190g  dar vaisiu tyreliu kartais duodu, bet nelabai noriai tuos vaisius valgo.. Tiesa, mums jau penki menesiai ir dvi savaites  oho koks racionas  mums tiek laiko,tai dar tik bulvyte-morkyte valgom (ragaujam)
Sveikutes Gal kur is rasete, bet gal pasikartosite, kaip jus tas koseles ruosiate? Ryt pradesiu nuo moliugo, tai net nzn. kaip ir ka daryti? Kiek laiko virti? Su kuom trinti, nes skaiciau kad su metaliniu sauksteliu ar blenderiu tai dalis vitaminu zuva? Tai gal geriau su mediniu saukstu? Ir po kiek duodate? Ai ir dar idomu o sulciu kokiu nors duodate? Nes mums sake, kad galime gerti obuoliu sulciu ir bet kokiu vaisiu kokie dabar yra, bet kad dabar jau lygtais pasibaige visi lietuviski vaisiai apart obuoliu, o man jie nelabai patinka tai ir vaikiui nesinori nuo ju pradeti. Ka dar galime pabandyti? Ir ar reikia jas skiesti? Va kiek daug klausimu
Lazdu_Dama
2010 08 17, 12:52
QUOTE(Hegira @ 2010 08 16, 21:13) Sveikutes Gal kur is rasete, bet gal pasikartosite, kaip jus tas koseles ruosiate? Ryt pradesiu nuo moliugo, tai net nzn. kaip ir ka daryti? Kiek laiko virti? Su kuom trinti, nes skaiciau kad su metaliniu sauksteliu ar blenderiu tai dalis vitaminu zuva? Tai gal geriau su mediniu saukstu? Ir po kiek duodate? Ai ir dar idomu o sulciu kokiu nors duodate? Nes mums sake, kad galime gerti obuoliu sulciu ir bet kokiu vaisiu kokie dabar yra, bet kad dabar jau lygtais pasibaige visi lietuviski vaisiai apart obuoliu, o man jie nelabai patinka tai ir vaikiui nesinori nuo ju pradeti. Ka dar galime pabandyti? Ir ar reikia jas skiesti? Va kiek daug klausimu  Del koseliu virimo: mes pradejom ragauti irgi nuo moliugo, nors musu gydytoja patare nuo morkytes  taigi, 3 dienas ragavom moliuga, paskui tris dienas morkyte, tada dvi bulvyte, o paskui pradejau miksuoti.. vakar daviau cukinijos.. Ruosiu: i verdanti virinta vandenuka, imetu darzovytes, paverdu iki suminkstes, tada sublenderiuoju iki tyreles. Ipulu laseli salto spaudimo, svelnaus skonio alyvuogiu aliejaus ir dar misinuko, jog skystesne butu.. kitos mamytes pila MP arba vandenuka kuriame vire darzoves. Pirma diena, tai vos viena arbatini sausksteli sauksteli paragavo, kita panasiai.. zodziu, kiekia kol kas labai mazi  gydytoja minejo, jog reikes kantrybes pakol prades normaliai valgyti, tai mums taip ir buvo  Sultyciu daviau svieziu morku paragauti, bei obuoliuku.. pirktiniu privengiu.. o siaip tarp maitinimu duodu virinto vandenuko kelis mililitrus..
|
|