Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: VARDAS: lietuviški prieš tarptautinius
Supermamų klubas > Naudingi patarimai > Vaikų vardai > Bendros diskusijos apie vardus
Pages: 1, 2, 3, 4
Mea
Turėdami omeny globalizaciją ir emigraciją, savo vaikui vardo ieškojom ne lietuviškų vardų žodyne, o www.babynames.com smile.gif Išrinkom tokį, kuris būtų lengvai ištariamas ir suprantamas bet kurioje pasaulio vietoje smile.gif

Įdomu, ką apie tai manote ir kaip jūs renkate vardus smile.gif

Pastebėjau, kad čia nemažai pasisakančių už grynai lietuviškus. Tačiau ar nebijote, kad ateityje vaikui bus sudėtinga su tokiu vardu, kurio niekas nesupranta ir negali ištarti g.gif pvz. anglakalbiai nesuvokia, kaip galima duoti vaikui vardą Eglė, nes jiems tariasi kaip Ugly (angl. bjaurus, šlykštus) verysad.gif
Laurulka
Tai kas kam patinka, man gražiausi grynai angliški, net ne tarptautiniai vardai, tokie kaip Megan, Sharon, Kelly, Jordan ir pan, bet lt. tokio vardo tikrai neduočiau, nebent planuočiau išvykt. Mano pupų vardai kaip ir prie tarptautinių (Erika ir Evelina), bet buvo, kad pačioj pradžioj ir LT variantus svarsčiau... Ir šiaip terptautinius renkuosi ne todėl, kad kažkas neištars (nes tarimo tai išmokstama mirksiukas.gif ), o todėl, kas asmeniškai man mažai tikrai gražių lt vardų... smile.gif Bet čia man tqaip, kitiems va atvirkščiai, ir gerai ax.gif
Niutsi
Man yra labai gražių ir tarptautinių, ir labai gražių lietuviškų vardų smile.gif 4u.gif Gal tarptautinių daugiau, tačiau mano nuomonė labai subjektyvi, nes aš pati nesu lietuvė, todėl grynai Lietuviško vardo net nesvarstau. Nors vėl gi pasikartosiu: yra laabai gražių lt vardukų, pvz Saulė, Rusnė, Aušrinė.... wub.gif
hindy
O as i uzsieni issikraustau ir vaikas bus jav pilietis, bet uzsienietisko vardo ne uz ka nedesiu schmoll.gif man kaip tik svarbus isskirtinumas, kazkoks savo kilmes, tautiskumo pabrezimas, o ne tai, kad migracija ir bukim davai visi vienodi - stelos ir kevinai.. nea schmoll.gif
muminukas
QUOTE(Laurulka @ 2007 02 03, 14:12)
man gražiausi grynai angliški, net ne tarptautiniai vardai, tokie kaip Sharon, Jordan ir pan.
*

vos nuo kėdės nenuvirtau blink.gif blink.gif iš kur ištraukei, kad čia grynai angliški vardai? blink.gif
Aiva.
QUOTE(Mea @ 2007 02 03, 13:52)
Turėdami omeny globalizaciją ir emigraciją, savo vaikui vardo ieškojom ne lietuviškų vardų žodyne, o www.babynames.com  smile.gif Išrinkom tokį, kuris būtų lengvai ištariamas ir suprantamas bet kurioje pasaulio vietoje smile.gif

Pastebėjau, kad čia nemažai pasisakančių už grynai lietuviškus. Tačiau ar nebijote, kad ateityje vaikui bus sudėtinga su tokiu vardu, kurio niekas nesupranta ir negali ištarti g.gif pvz. anglakalbiai nesuvokia, kaip galima duoti vaikui vardą Eglė, nes jiems tariasi kaip Ugly (angl. bjaurus, šlykštus) verysad.gif
*

anglakalbiams Egle tikrai nesiasocijuoja su ugly. cia is savo patirties (nors as ne Egle, taciau bendradarbe buvo Egle ax.gif ) jie siejo ja su eagle. ir visi labai stengiasi ismokti tuos musu sunkius vardus. bet kartais tikrai labai noredavau, kad mano vardas butu, pvz, Laura ir nereiktu klausytis jokiu iskraipymu.
visgi, dukrytei varda rinkom visai neziuredami i tai, kaip jis tariamas, pvz, angliskai ax.gif jei labai reikes, ismoks tarti jos varda
muminukas
QUOTE(hindy @ 2007 02 03, 21:01)
O as i uzsieni issikraustau ir vaikas bus jav pilietis, bet uzsienietisko vardo ne uz ka nedesiu schmoll.gif man kaip tik svarbus isskirtinumas, kazkoks savo kilmes, tautiskumo pabrezimas, o ne tai, kad migracija ir bukim davai visi vienodi - stelos ir kevinai.. nea schmoll.gif
*

drinks_cheers.gif būtent drinks_cheers.gif
vaikams be šaknų, na, augantiems ne savo tėvų gimtinėje, kai aplink nėra plačios giminės, nėra to, apie ką tėvai nuolat pasakoja, labai svarbu išsaugoti savo tautinį identitetą. o vardas yra bent mažutis dalykas, kuris gali sieti žmogų su savo kalba, savo tauta.
Mea
QUOTE(hindy @ 2007 02 03, 20:01)
*

na nebūtinai stelos ir kevinai schmoll.gif yra daug gražių vardų gerai skambančių visomis kalbomis smile.gif
tamsi
Tačiau ar nebijote, kad ateityje vaikui bus sudėtinga su tokiu vardu, kurio niekas nesupranta ir negali ištarti g.gif pvz. anglakalbiai nesuvokia, kaip galima duoti vaikui vardą Eglė, nes jiems tariasi kaip Ugly (angl. bjaurus, šlykštus) verysad.gif
*

Tai jei jau taip mastyt pradėsim,kad svarbiausia ne vardo rekšmė lietuviškai,o,kad užseniečiams nekaip skamba.Tai gal vertėtu ir pavardes pasikeist?Davai visus Pertaičius,Antanaičius ir t.t. pervadinkim Smitais ir Džonsonais. Ką manot gal visai nieko butu?

O jei rimtai tai nusišnekėt daugiau neimanoma buvo.Ar tu vardą renkdama galvojai tik apie tai, ar neskambės jis keistai kokiam anglui,rumunui,ar kiniečiui? blink.gif ph34r.gif huh.gif
muminukas
QUOTE(tamsi @ 2007 02 04, 02:10)

O jei rimtai tai nusišnekėt daugiau neimanoma buvo.Ar tu vardą renkdama galvojai tik apie tai, ar neskambės jis keistai kokiam anglui,rumunui,ar kiniečiui? blink.gif  ph34r.gif  huh.gif
*

manau, buvo galvota tik apie angliakalbius cool.gif
Langoza
nesamone blink.gif

kazkodel koks turkas nevadina savo vaiko Dzonu ar Kevinu, ar arabas kokia Samanta ar Dzastina doh.gif ir nesvarbu ar jis anglijoj, vokietijoj ar lietuvoj gyvena doh.gif
kamileh
TIK už lietuviškus vardus smile.gif

Aš suprantu, kai žmonės vaikams duoda tarptautinius vardus, nes jiems tokie gražūs, bet dėl visokių užsieniečių tai gaunas kažkoks nusižeminimas ir lindimas į... mirksiukas.gif
Mea
QUOTE(tamsi @ 2007 02 04, 01:10)
O jei rimtai tai nusišnekėt daugiau neimanoma buvo.Ar tu vardą renkdama galvojai tik apie tai, ar neskambės jis keistai kokiam anglui,rumunui,ar kiniečiui? blink.gif  ph34r.gif  huh.gif
*

nu jau ne taip, ne taip tongue.gif
man tiesiog buvo įdomi nuomonė šia tema, norėjau, kad padiskutuotumėt mirksiukas.gif
Terija:)
Visad galvojom kazka tokio paprasto ir nenorejom nieko iskirtino.Gyvenam ne Lietuvoje,bet mazei varda davem Lietuviska-Guste wub.gif
Ir tikrai nesigailim nors problemu su istarimu yra.Bet jei nori,kad jie istartu taisyklingai,tai turi det tik toky varda kuris butu tarptautinis arba tos salies.Bet jei nori,tai labai puikiai prisimena ir gana graziai istaria bigsmile.gif
tamsi
QUOTE(Mea @ 2007 02 04, 14:55)

man tiesiog buvo įdomi nuomonė šia tema, norėjau, kad padiskutuotumėt mirksiukas.gif
*

Niu tai diskutuojam diskutuojam dirol.gif
Tai va nemanau,kad kitu tautų atstovai(anglai,vokiečiai,rumunai ir pan.) kadanors gyvenime išvis yra susimaste,kad jų vaikų vardai,negražiai skamba lenkiškai,ar japoniškai.Tai kodėl po perkūnais mes turėtumėm apie tai galvot? blink.gif
Pangasija
o man visokie vardai patinka. ir užsienietiškų gražių yra, ir lietuviškų. o su vardų davimu aišku kad reikia į situaciją atsižvelgt. jeigu vaikas grynas lietuvis, su lietuviška pavarde, tai ir vardas turėtų būt lietuviškas. o jei maišyta tautybė, tai gal derėtų labiau universalesnis vardas, nes kai grynai lietuviškas vardas prie nelietuviškos pavardės, tai irgi kartais juokingai nuskamba. pvz. girdėjau tokį variantą -- Vakaris Jegorovas.
o jei emigruoji su visam, vaiką gimdai kaip svetimos valstybės pilietį, tai nefaina būtų užkraut vardą, kokį paskui vaikas turės mokyt aplinkinius tart, arba tie iškraipys.
man optimaliausias variantas yra krikščioniški vardai. tokie yra daugumoje šalių ir netaip jau baisiai kraipomi -- nebent su tam tikrais rašbos/skyrybos niuansais.
muminukas
tai ką, reiktų ir emigravusiems tėvams savo vardus, pavardes pasikeisti. kažkaip pavardes tai nuo seniau trumpinasi, jau pokario emigrantai trumpindavo, o vardus kaip tik daugelis duodavo kuo lietuviškesnius, ypač tie, kurie sukurdavo šeimas su tautiečiais.
*GAILĖ*
Aš už lietuviškus vardus lithuania.gif , na dar už krikščioniškus. mes esam lietuviai ir turim didžiuotis savo vardais, nesvarbu kur gyvenam. duoti vaikui vardą nelietuvišką, o vien tam kad kada nors, ateityje, įtiktum kokiems nors užsieniečiams man atrodo visiška nesąmonė, netikęs motyvas. neneigiu, kad yra daug gražių nelietuviškų vardų (beje kai kurie jų tyri lietuviškus atitikmenis, ir atrodo labai kvailai kai tėveliai juos kažkodėl pamiršta), bet nereiškia kad jais turim vadint lietuvių vaikus.
jei tėvai skirtingų tautybių - tada kita kalba. vardan kompromiso galima paieškoti kažkokio tarptautinio lengvai tariamo vardo. bet tik jau ne lietuvių šeimoje lietuvoje visokie kevinai, sintijos, megan, vanesos, džonai schmoll.gif...........
Niutsi
QUOTE(monie @ 2007 02 04, 10:29)
TIK už lietuviškus vardus smile.gif

Aš suprantu, kai žmonės vaikams duoda tarptautinius vardus, nes jiems tokie gražūs, bet dėl visokių užsieniečių tai gaunas kažkoks nusižeminimas ir lindimas į... mirksiukas.gif
*

Va čia aš pritariu visom keturium drinks_cheers.gif smile.gif Jei žmogui gražus koks nors ne lietuviškas tarptautinis vardas,pvz Viktorija ar Virginija, gi nebūtina savęs prievartaut ir rinkti mažiau patinkantį vardą, tačiau jei tarptautinio norima ne dėl to, kad būtent šis mielesnis ir skambesnis, o dėl to, kad jį ištartų užsieny, tai čia man visiškai nesuprantama... Juk REIKĖS ir bet kokį vardą IŠTARS tie užsienečiai... Gi mums irgi neįprasti jų vardai, bet tariam gi...
Casual
man patys graziausi lietuviski vardai; o jau tas lirtuviu stengimasis itikti visam pasauliui yra juokingas; kazkodel nei prancuzai nei skandinavai nepuola Dzonais ar Dzeinem vaiku vadinti. o mes pergyvenam kad tik koks amerikonas neturetu nepatogumu...
musu mazojo vardas Ąžuolas (man be galo grazu), o jei bus kada mergaite (na, matomai nebebus schmoll.gif ) tai bus Rusnė.
muminukas
QUOTE(dooovile @ 2007 02 04, 21:14)
musu mazojo vardas Ąžuolas (man be galo grazu), o jei bus kada mergaite (na, matomai nebebus schmoll.gif ) tai bus Rusnė.
*

tavo visų trijų sūnų-ąžuolų lietuviški vardai drinks_cheers.gif
Casual
Aciu Muminuk biggrin.gif
Pas mus ir seneliu ir musu vardai lietuviski, tai ir vaikam ieskojom butent lietuvisku smile.gif
Seneliams mazojo vardas nelabai patiko, o as atsidziaugti negaliu kaip man grazu smile.gif
Laurulka
biggrin.gif
QUOTE(muminukas @ 2007 02 03, 22:08)
vos nuo kėdės nenuvirtau  blink.gif  blink.gif iš kur ištraukei, kad čia grynai angliški vardai?  blink.gif
*

Iš niekur netraukiau biggrin.gif Aš pati kalta, kad nevisai taip išsireiškiau smile.gif Grynai angliški - ta prasme, kad daugiau būdingi anglakalbiams ir šiaip, dažniausiai sutinkami tose šalyse
Pangasija
QUOTE(dooovile @ 2007 02 04, 20:14)
nei prancuzai nei skandinavai nepuola Dzonais ar Dzeinem vaiku vadinti.
*

na, pas švedus tai pilna ir Džonų, ir Džeinių, ir Džimių. kai buvau nuvykus, net pačiai ausį rėžė. o priežastys tokius vardus duoti tokios pačios -- filmai, knygos, serialai. beje, vakariečiai "iš mandrumo" rusiškus vardus pasičiumpa. Buvau sutikus ispaną Igorį, olandą Jurijų, amerikonę Natašą.
taip kad... pliuralizmas
Brūkšniukas
Aš irgi už lietuviškus vardus. Reikia gerbti savus protėvius ir savo šalį. Beje, man atrodo, kad lietuviškų GRAŽIŲ vardų yra labai daug - daugiau, negu norėčiau vaikų turėti lotuliukas.gif
naktininkė.
Esu už lietuviškus vardus, jei tautiškumo pabrėžimas ir kultūrinio identiteto formavimas neužsibiagia ties vaiko vardu. Kadangi su pienu dukrom neplanavau perduoti lietuviškumo, nemačiau reikalo atsižvelgti iš kurios kalbos vardas kilęs ir ar kaimynas Petras sugebės jį ištarti.
Svarbu, kad vardas lietuviškas ar tarptautinis patiktų tėvam ir vaikui ateity nereikėtų gėdintis prisistatant mirksiukas.gif
Niutsi
QUOTE(naktininkė. @ 2007 02 04, 22:31)
Svarbu, kad vardas lietuviškas ar tarptautinis patiktų tėvam ir vaikui ateity nereikėtų gėdintis prisistatant  mirksiukas.gif
*

Čia ne visai į temą, bet tik norėjau pasakyt, kad Tavo vaikų vardai labai gražūs wub.gif
Marseta
Turėdami omeny globalizaciją ir emigraciją, savo vaikui vardo ieškojom ne lietuviškų vardų žodyne, o www.babynames.com  smile.gif Išrinkom tokį, kuris būtų lengvai ištariamas ir suprantamas bet kurioje pasaulio vietoje smile.gif

*

Kažkodėl užsieniečiai rinkdami vardus savo vaikams nesusimasto (bent jau aš esu tuom įsitikinusi), kaip tas vardas skambės lietuvių ar kt. kalba ir kad kitatautis negalės jo ištarti. Tai kodėl lietuvių vaikai turi būti vadinami vardais, kuriuos lengvai ištaria anglai? Šito man tirbūt nelemta suprast... ax.gif
tamsi
QUOTE(Betule @ 2007 02 05, 11:58)
Šito man tirbūt nelemta suprast...  ax.gif
*

Ne tau vienai tai nesuprantama mirksiukas.gif
Isila
aš tik už lietuviškus vardus. Kitokie variantai man priimtini jei vienas iš tėvų ne lietuvis arba šeima gyvena ne LT ir neplanuoja grįžti. Nors pažįstu ne LT gimusius ir augusius lietuvių palikuonis, bet jų vardai lietuviški.
Kažkodėl kokie arabai ar skandinavai visai nesidomi, kad jų vardai kitoj šaly skambės keistai, neištars gerai ir t.t. Kuo tie užsenietiški vardai geresni?

Pumpurėlis
Aš irgi vienareikšmiškai už lietuviškus vardus rolleyes.gif Niekaip nesuprantu, kodėl turime mąstyti, ar anglakalbiai tobulai ištars vardą, ar ne? Pasižiūrėkit pavyzdžiui į kokių nors suomių arba olandų vardus - doh.gif Tačiau jie visai nesuka dėl to galvos. Jau ir taip per daug orientuojamės į tą globalizaciją. Mano pačios vardas pats lietuviškiausias, ir užsieniečiai kelis kartus perklausia, kaip jį taisyklingai tarti - na ir kas? Pavardė dar linksmiau tariama lotuliukas.gif Tai ką - ir pavardę vaikui sugalvoti, kad nebūtų lietuviškų raidžių? mirksiukas.gif
O lietuvaitės Isabellos arba lietuvaičiai Deimonai man skamba ir man regis toliau skambės keistai g.gif
Pangasija
QUOTE(muminukas @ 2007 02 04, 18:54)
tai ką, reiktų ir emigravusiems tėvams savo vardus, pavardes pasikeisti. kažkaip pavardes tai nuo seniau trumpinasi, jau pokario emigrantai trumpindavo, o vardus kaip tik daugelis duodavo kuo lietuviškesnius, ypač tie, kurie sukurdavo šeimas su tautiečiais.
*

čia jau iš kaip pažiūrėsi. teko sutikt keletą amerikėj gimusių ir užaugusių lietuvių. su Lietuva juos siejo tik tėvų prisiminimai, o jie patys jautėsi tikrais amerikonais. ir tėvų duoti vardai grynai lietuviški jiems sudarė pakankamai nepatogumų gyvenime (Birutė, Giedrius, Algirdas).
Manau, tokiu atveju geriau pasirinkt universalius vardus, kuriuos blogiausiu atveju galima "perdirbt" į užsienietiškas versijas, pvz. Rita, Violeta, Paulius, Edvardas -- ką, prastai skamba lietuviškai?
Tafi
QUOTE(Betule @ 2007 02 05, 10:58)
Kažkodėl užsieniečiai rinkdami vardus savo vaikams nesusimasto (bent jau aš esu tuom įsitikinusi), kaip tas vardas skambės lietuvių ar kt. kalba ir kad kitatautis negalės jo ištarti. Tai kodėl lietuvių vaikai turi būti vadinami vardais, kuriuos lengvai ištaria anglai? Šito man tirbūt nelemta suprast...  ax.gif
*

Ir kazkodel uzsienieciai nesusimasto, kam jiems mokintis LT kalbos, jei atvykus jiems cia, visi su jais kalbes ju gimtaja kalba biggrin.gif , o ponas lietuvis, lauzys liezuvi, kad visaip itikti uzsienieciui. Ar jus nors viena uzsienyje yra pasitinkes aptarnaujantis personalas kalbantis lietuviskai, manau ne, tad kodel mes turim mokintis kitu kalba, jei jau visos esat patriotes, tegul atvykelis kalba su jumis lietuviskai
Papildyta:
Atsakant i tema, man asmeniskai jokio skirtumo, LT vardas, ne LT, svarbu, kad vardas butu man grazus ( juk duodamas savam vaikui), isskirtinis, butu prie retesniu, skambus, jei berniukai tai skambetu vyriskai, tvirtai.
Atsimenu mes klaseje buvo dviese retais vardais, tai abu dziaugemes, net ir jautemes isskirtinai, kai visa klase buvo, Andriai, Lauros, Kristinos, Rutos. Beabejo visi isaugom, buvom ir esam draugais, ir vardai, kad ir kokie jie bebutu, gyventi ir bendrauti netrukdo.
Forume pas kazkuri dalyvi uzkliuvo akis uz vardo lyg Auktumas, tikrai super vardas, retas, grazus, skambus isskirtinis,
Pumpurėlis
QUOTE(Tafi @ 2007 02 05, 22:53)
Ar jus nors viena uzsienyje yra pasitinkes aptarnaujantis personalas kalbantis lietuviskai, manau ne, tad kodel mes turim mokintis kitu kalba, jei jau visos esat patriotes, tegul atvykelis kalba su jumis lietuviskai
*

Man regis, niekas nesiginčija, kad esant nedidelei tautai, mums reikia mokytis kitų kalbų, ir kad neverta tikėtis būti aptarnaujamiems lietuvių kalba užsienyje, nebent aptarnaujantis personalas būtų mūtų tautiečiai wink.gif Kalbama veikiau apie tai, ar verta išsižadėti savo tautiškumo vien dėl to, kad tūlam užsieniečiui būtų lengviau ištarti vardą smile.gif
Tafi
QUOTE(Pumpurėlis @ 2007 02 05, 22:32)
Man regis, niekas nesiginčija, kad esant nedidelei tautai, mums reikia mokytis kitų kalbų, ir kad neverta tikėtis būti aptarnaujamiems lietuvių kalba užsienyje, nebent aptarnaujantis personalas būtų mūtų tautiečiai wink.gif Kalbama veikiau apie tai, ar verta išsižadėti savo tautiškumo vien dėl to, kad tūlam užsieniečiui būtų lengviau ištarti vardą smile.gif
*

Jei matei, apacioje buvo atsakas ir i tema biggrin.gif
Ecola
na, galiu pasakytis is savo patirties, kad tureti varda EGLE ir gyventi uzsienyje, tikrai nera pats geriausias variantas..Aisku, visi stengiasi istarti ta varda, kai kuriems netgi pavyksta.. Bet su problema dazniausiai susiduri tuomet, kai reikia savo duomenis palikti banke, NT agenturoje, poliklinikoje ir t.t. Niekas nesupranta kai pasakai savo varda, turi sakyti paraidziui, o paskui neperskaito.. Man labai nepatinka, kai man kas paskambina ir dazniausiai kreipiasi EGL. Ugly gali pavadinti nebent koks idiotas, nemandagus zmogus.. normalus zmones niekada garsiai nepasakys, kad tavo vardas yra UGLY.. bet teko vadintis ir EGG (kiausinis) ir EAGLE ir ABC.
Sunaus vardas Paulius, tai jam irgi vargas.. todel dabar labai sunku bus isrinkti varda antram vaikeliui.. Galvojam berniukui Vincentas, mergaitei Augusta. Tai yra tarptautiniai vardai, nesukeliantys problemu niekam nei lietuvoj nei anglijoj.
Man asmeniskai yra graziausi lietuviski vardai, bet manau, kad reikia atsizvelgi ir i tai, kad uzsienieciai bent jau neiskraipytu ju..smile.gif
*GAILĖ*
QUOTE(Ecola @ 2007 02 06, 12:59)
na, galiu pasakytis is savo patirties, kad tureti varda EGLE ir gyventi uzsienyje, tikrai nera pats geriausias variantas..Aisku, visi stengiasi istarti ta varda, kai kuriems netgi pavyksta.. Bet su problema dazniausiai susiduri tuomet, kai reikia savo duomenis palikti banke, NT agenturoje, poliklinikoje ir t.t. Niekas nesupranta kai pasakai savo varda, turi sakyti paraidziui, o paskui neperskaito.. Man labai nepatinka, kai man kas paskambina ir dazniausiai kreipiasi EGL. Ugly gali pavadinti nebent koks idiotas, nemandagus zmogus.. normalus zmones niekada garsiai nepasakys, kad tavo vardas yra UGLY.. bet teko vadintis ir EGG (kiausinis) ir EAGLE ir ABC.
Sunaus vardas Paulius, tai jam irgi vargas.. todel dabar labai sunku bus isrinkti varda antram vaikeliui.. Galvojam berniukui Vincentas, mergaitei Augusta. Tai yra tarptautiniai vardai, nesukeliantys problemu niekam nei lietuvoj nei anglijoj.
Man asmeniskai yra graziausi lietuviski vardai, bet manau, kad reikia atsizvelgi ir i tai, kad uzsienieciai bent jau neiskraipytu ju..smile.gif
*

Na jei jūs planuojat likti gyvent UK, tai tikrai reikia vaikui lengvai tariamų vardų. bet gi yra ir lietuviškų tokių, pvz. Mantas, Aidas, neiškraipys gal tokių. šiaip vincentas irgi neblogas variantas. yra ir krikščioniškų neblogų, visose šalyse suprantamų: Lukas, Tomas, Kristina, viktoras.......
Ecola
QUOTE(ingalp @ 2007 02 06, 11:29)
Na jei jūs planuojat likti gyvent UK, tai tikrai reikia vaikui lengvai tariamų vardų. bet gi yra ir lietuviškų tokių, pvz. Mantas, Aidas, neiškraipys gal tokių. šiaip vincentas irgi neblogas variantas. yra ir krikščioniškų neblogų, visose šalyse suprantamų: Lukas, Tomas, Kristina, viktoras.......
*

Na taip.. bet juk vaikui varda renki vadovaujantis tais paciais kriterijais - kad nebutu daznas, butu grazus, ir t.t... Tik prisideda dar vienas - butu lengvai istariamas ir neskambetu labai uzsenietiskai.. Net jei ir gyventume lietuvoje, varda rinktume lengvai istariama.. juk pasaulis maisosi.. ka zinai, kaip vaikui gyvenimas susiklostys, norisi, kad jam netektu vargti del vieno paprasto dalyko- vardo.. Na, vargti cia gal ne tas zodis.. sakykim patirti diskomforta smile.gif
rytoj
QUOTE(Ecola @ 2007 02 06, 13:59)
*

O manai kokie arabai, graikai, vokieciai ar dar kokie nueje i tavo isvardintas istaigas savo vardu po kelis kartus nekartoja? Tik jiem kazkaip nekyla noras savo vaiku "angliskais" vardais vadinti. Ko tais jiems tas tautinis identitetas giliau isisaknijes... :masatu:
Ir tu patikek manim, kaip nelengva uzsienyje gyventi su tokiu vardu kaip Irtaute. Ir i paskaitas eiti, ir i tavo minetas istaigas ir pan. Kai klausdavo vardo, iskart pasiprasydavau popieriaus lapuko ir uzrasydavau. Ir nedariau problemos. Visiem paprasciau. O kad teisingai neistaria... Lietuviai jo irgi teisingai neistaria, vis ne ten sukirciuoja doh.gif Be to, draugas uzsienietis (ir ne jis vienas) eme ir ismoko ta kilometrini varda.
O del iskraipymo - ziurint, ka tu laikai iskraipymu g.gif Tarimo skirtumus? Anglai ta pati varda taria vienaip, ispanai kitaip, o kokie vengrai ar cekai dar kitaip...
Isila
QUOTE(Pumpurėlis @ 2007 02 05, 22:32)
*

drinks_cheers.gif jau čia tau pritarsiu, mano mintis išsakei drinks_cheers.gif

kodėl man turi rūpėt, kad koks užsenietis nemokės mano vaiko vardo teisingai ištart? Tegu laužo liežuvį. Kiek reikės, tiek kartosiu, kiek reikės, tiek aiškinsiu, koks mano vaiko vardas.
rytoj
QUOTE(Isila @ 2007 02 06, 15:17)
drinks_cheers.gif jau čia tau pritarsiu, mano mintis išsakei  drinks_cheers.gif 

kodėl man turi rūpėt, kad koks užsenietis nemokės mano vaiko vardo teisingai ištart? Tegu laužo liežuvį. Kiek reikės, tiek kartosiu, kiek reikės, tiek aiškinsiu, koks mano vaiko vardas.
*

drinks_cheers.gif Va butent. Jei kokiam labai reikes, ismoks tobulai istarti ir kilometrini varda mirksiukas.gif
Ecola
QUOTE(rytoj @ 2007 02 06, 12:08)
O manai kokie arabai, graikai, vokieciai ar dar kokie nueje i tavo isvardintas istaigas savo vardu po kelis kartus nekartoja? Tik jiem kazkaip nekyla noras savo vaiku "angliskais" vardais vadinti. Ko tais jiems tas tautinis identitetas giliau isisaknijes... :masatu:
Ir tu patikek manim, kaip nelengva uzsienyje gyventi su tokiu vardu kaip Irtaute. Ir i paskaitas eiti, ir i tavo minetas istaigas ir pan. Kai klausdavo vardo, iskart pasiprasydavau popieriaus lapuko ir uzrasydavau. Ir nedariau problemos. Visiem paprasciau. O kad teisingai neistaria... Lietuviai jo irgi teisingai neistaria, vis ne ten sukirciuoja doh.gif Be to, draugas uzsienietis (ir ne jis vienas) eme ir ismoko ta kilometrini varda.
O del iskraipymo - ziurint, ka tu laikai iskraipymu g.gif Tarimo skirtumus? Anglai ta pati varda taria vienaip, ispanai kitaip, o kokie vengrai ar cekai dar kitaip...
*

Nu sakes, vos ne kalta pasijutau, perskaiciusi komentara i mano pasisakyma..

zinai, man visikai tas pats kas yra arabui ar kaip gyventi IRTAUTEI.. ne man spresti.. ir ne tau spresti kaip man elgtis. Kas yra vardo iskraipymas as jau parasiau, gal ne viska perskaitei. Kodel tureciau vaikui linketi buti isvadintu kiausiniu, kai galiu ji pavadinti taip, kad nesukletu sunkumu. Man nepatinka buti vadinamai EGL. manau laura, kristina, jonas ir kiti vardu turetojai su tokiom priblemom nesusiduria. Tiek ir norejau pasakyti, kad reiktu arsizvelgti, kad vardo nekraipytu.
rytoj
QUOTE(Ecola @ 2007 02 06, 15:31)
Nu sakes, vos ne kalta pasijutau, perskaiciusi komentara i mano pasisakyma..

zinai, man visikai tas pats kas yra arabui ar kaip gyventi IRTAUTEI.. ne man spresti.. ir ne tau spresti kaip man elgtis. Kas yra vardo iskraipymas as jau parasiau, gal ne viska perskaitei. Kodel tureciau vaikui linketi buti isvadintu kiausiniu, kai galiu ji pavadinti taip, kad nesukletu sunkumu. Man nepatinka buti vadinamai EGL. manau laura, kristina, jonas ir kiti vardu turetojai su tokiom priblemom nesusiduria. Tiek ir norejau pasakyti, kad reiktu arsizvelgti, kad vardo nekraipytu.
*

Tik nereikia taip nervintis ir putotis doh.gif Taika 4u.gif
Tarkim, ne vietoj pacitavau tavo posta...
Ecola
QUOTE(rytoj @ 2007 02 06, 12:36)
Tik nereikia taip nervintis ir putotis doh.gif Taika  4u.gif
Tarkim, ne vietoj pacitavau tavo posta...
*

Putotis ir nervuotis????? nu jo... smile.gif
brytva
mes kai rinkom varda (dar pilve buvo ir nezinojom, kas gims) norejom, kad nebutu daznas...vartem tinlalapi ir skaitem iseiles vardus, staiga teveliui uzstrigo "Marcele". as aisku priestaravau, bet kai jis pilva vadindavo Marceliuku, tai ir man miela buvo...tai ir gime lietuvaite Marceliuke.
zinoma, gimines ir artimieji tyciojosi is tokio vardo, atseit, Marce bus. na bet atleskit, ji ne marce, o Marcele. ir man nesvarbu, uzsieny busim ar ne. jei nemokes istart uzrasysim. svarbiausia kad tevams, o ir paciam vaikui tas vardas tiktu ir patiktu smile.gif
Špoka
Kai rinkom dukrai varda net negalvojom, kaip ji tars uzsienieciai, davem toki, koks "lipo" prie vaiko ax.gif O vat dabar daznai pasidziaugiu, kad netycia isrinkom butent toki, kuris lengvai tariamas bet kurios pasaulio salies gyventojui smile.gif Mano vardas irgi tariamas lengvai ....o va vyrui tenka pavargt, kol isaiskina, kokiu jis vardu, aisku, draugai ar siaip artimesni zmones ismoks istart bet koki raidziu kratini, bet ji pati tai erzina unsure.gif
Kad ir einant pro pasu skyriu oro uoste- mes su dukra gaunam sypsenas ir "sekmes", o vyras gauna toki zvilgsni huh.gif ir bandyma perskaityt jo varda paraidziu-kas 100 proc visada gaunasi laaabai juokingai doh.gif
domatyte
QUOTE(Ana_21 @ 2007 02 03, 14:23)
Man yra labai gražių ir tarptautinių, ir labai gražių lietuviškų vardų smile.gif  4u.gif  Gal tarptautinių daugiau, tačiau mano nuomonė labai subjektyvi, nes aš pati nesu lietuvė, todėl grynai Lietuviško vardo net nesvarstau. Nors vėl gi pasikartosiu: yra laabai gražių lt vardukų, pvz Saulė, Rusnė, Aušrinė....  wub.gif
*

Man tai negrazus lietuviski,gal nebent keli kokie g.gif
Isila
QUOTE(domatyte @ 2007 02 07, 11:41)
*

o kodėl negražūs?
tamsi
QUOTE(domatyte @ 2007 02 07, 12:41)
*

Nu jei galvoji,kad lietuviški vardai apsiriboja antanais,stepais ,mortom ir teklėm,tai gal ir nelabai meilus vardai.Bet lietuvišku vardų yra daug daugiau ir teigti,kad jie visi negražus gan dąsu g.gif
M & G
Nesuprantu, kodel lietuviai amziais masto, kaip koks anglas ar dar kas istars ju vaiko varda ir pradeda vadinti vaikus kazkokiais naujadarais arba dar geriau - angliskai doh.gif Taigi savo tautiskumo palaikymas turi buti svarbiausias dalykas, kur jusu nacionalizmo jausmas g.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.