Atlantida
2004 11 18, 13:56
Sveikos, mamytes. Noreciau mokinti savo 4 metu mergaite dailes namuose. Iki siol lankem suzuki mokykleles dailes pamokas. Stebejausi mokytojos kuribingumu. Deja, pati nesu lakios vaizduotes. Atsitiko toks dalykas, kad mokyklele turesime mest. O uzsiemimu nutraukt nesinoretu. Gal galite man patarti, kaip kurybiskai mokinti dailes? Prisipirkom begale priemoniu - guasa, akvarele, kreideles, pastele,plastelino, turim spalvoto popieriaus ir pan. O truksta tik fantazijos (mano). Skaiciau kazkokiam zurnale, kad mama vaikui turi tik pasiulyt ideja, o toliau jis turi viska daryt pats. Kazin, kaip tai praktiskai pritaikoma? Ar tai reiskia, negalima vaiko darbo taisyti? Gal galite nurodyti kokiu knygeliu ar informacijos internete apie tai, kaip daile skatint vaiko kurybinguma? Pasidalinkite savo patirtimi, kaip jus ta darote. Labai aciu Mano mazyte megsta piest be galo be krasto
Keberiokšt
2004 11 18, 17:47
Sveikute,Atlantida, Vija tau nurode keleta nuorodu knyguciu, kurios tikrai saunios - turiu nusipirkusi is serijos "ikimokyklinuku daile" (cia antra Vijos nuoroda is virsaus), dar turiu knyga "Plastilinas", o ir siaip knygyne didesniam tikrai yra visokiausiu ju. Siaip info galetum rasti ir mamoms skirtuose zurnaluose - ten buna smagiu ideju, kaip ka idomaus padaryti su vaiku. Cia pasakoti daug ko galima, as pasidalinsiu keliom idejom, ka mano 3 metu vyrutis "grazaus" padare sia savaite: sita darbeli dare su aukle, kai manes nebuvo, as pamaciau tik rezultata: skylamusiu primuse daug skrituleliu ivairaus spalvoto popieriaus. Tada ant balto popieriaus klijais istepe egles kontura ir apibarste tais skrituliukais. Pabaigoje iremino (iseme savo foto is remelio ir idejo pav.) Uzvakar visa vakara dirbom taip: is zurnalu Maximos, Rimi katalogu prisikarpem visokiu paveiksleliu, kalediniu dalyku ir tada juos su klijais vaikas klijavo ant balto popieriaus. Tokia juokinga aplikacija iseina, nors virsk is koto Pirmadieni, kai buvo iseje su teciu pasivaikscioti, prisirinko lauke visokiu sapeliu, lapu nedideliu, klevo nosiu. Ir is ju deliojo paveiksliukus klijuodami ant balto popieriaus. Viena dare tetis, kita- vaikas. Kuris grazesnis isejo, dar butu galima pasigincyti.. beje, pats laikas miske prisirinkti kankoreziu - kaledos arteja. Juos viena vakara padziovinti anr radiatoriaus, tada spalvinti su dazais -guasu, vandeniais, tempera arba purksti specialiais purskikliais (yra pirkti prekybos centruose- aukso, sidabro spalvos ir pan.)
Nedurna  ,cia tai bent vaikas kelios nuorados: http://www.foundationtv.co.uk/f-tips/ paspausk ant ko nori ir ten daug darbeliu http://www.hitentertainment.com/artattack/http://www.bbc.co.uk/cbbc/art/smartdaugiau visokiu darbeliu paspausk ant kurio nori ir sekmes
Keberiokšt
2004 11 18, 22:29
Nuorodos - super Vaikas mano niekuo neypatingas. Tiesiog jis auga namuose, o ne darzelyje, todel tenka prisigalvot patiems visko, kad nenuobodziautume
Atlantida
2004 11 25, 11:54
Merginos, labai labai aciu uz nuorodas. Is karto nubegau i knygyna ir nusipirkau knyga "Kurybiskumo ugdymas". Jau pradejome daryti uzduoteles. Kai kas mums dar nesigauna ir sunku, nors uzduotys ten isdestytos sunkejimo tvarka ir pradedam nuo lengviausiu. Pvz., nesiseka mums zmoniu veidai. Labai netvarkingai spalvinam, linijos iseina is krastu. Dar problemele - dukra biski pateplioja ir is karto nori pereit prie kitos uzduoties. Neeina irodyti, kad reikia daryt jas viena po kitos. Is kitos puses, jei neleisi daryt, kas tuo metu idomu, juk irgi negerai - slopinamas vaiko smalsumas. O gal as is jos per daug tikiuosi? Si knyga skirta vaikams 4-6 metu, maniskei 4 sukaks po savaites. Iseitis - ta knygele sukarpyti. Ir dalinti po 1 puslapi. O siaip uzduoteles tai liuks. Tikrai galima lengvai uzsiimt su vaiku namuose, netgi paciai mamai tuo paciu metu verdant sriuba. Nes vaikui turi but pasakoma tik instrukcija - pvz., nuspalvink kirmeles kaip nori. Paskui galima tik biski padeti. Gal kuri nors is jusu irgi dirbate pagal sia ar panasia knygele? Kaip sekasi?
| QUOTE (Atlantida @ 2004 11 25, 12:55) | | Gal kuri nors is jusu irgi dirbate pagal sia ar panasia knygele? Kaip sekasi? |
Mes turim Motorikos ugdyma ir Logikos ugdyma. Motorika tik pradeta, Logikos jau iveikta daugiau nei puse knygos. Siaip susitarem kiekviena vakara padaryti po viena puslapi, bet gaunasi kaip gaunasi: kartais prie ikvepimo padaro 2-3, kartais - ne vieno. Neikalbineju, tik pasiulau kartais. Jei nenori - nereikia, bet siaip dazniausiai darbuojasi su malonumu (kol pabosta aisku). Nemustruoju, islenda po krastus, tiek jau to, tik pasakau, kad galetu atidziau ir dailiau padaryti, pagiriu kai pasistengia, nes daznai ji skuba, tai aisku gaunasi velniava. Viena ko reikalauju, kad butu daroma tiksliai pagal uzduoti, o ne taip, kaip ji nori, nes tam ir skirta knyga. Jei ji nori bile kaip spalvinti, tada sakau del knyga i sali ir pasiimk spalvinimo knyga. Dukrai 4,3 m.
Atlantida
2004 11 26, 17:17
Vija, va man tas ir sukele itarima, kad labai daug kur reikia daryti pagal uzduoti (turiu omeny visas sias knygeles). Kylo abejoniu - gal tai logika ir motorika is tiesu skatins, bet kurybinguma tai abejotinai slopins  Nors ant visu knygeliu parasyta, kad jie ugdo ir kurybiskuma... Bet vaikui beveik niekur nelieka vietos fantazijai. Is kitos puses, kai mokinsis raidziu, daug ten neprifantazuosi. Turi buti taip, kaip turi but. O tas visas abejones man sukele pokalbis su mokytoja-profesionale, Suzuki mokykleleje destancia daile. Ji siulo vaika iki 5 metu nemokinti piest konkreciu dalyku, tik abstrakcijas (na, visokias kompozicijas, ornamentus). Nebent yra tam poreikis. O jei, pvz., vaikas nori nupiest medi ir nezino kaip, turi parodyt kelis gyvus medzius, skirtingas ju nuotraukas, menininku kurinius su medziais. Kad pavyzdziu butu daug, vaikui neuzsifiksuotu koks vienas. Mokytoja sake, jog negalima paciai mamai piest kokio vieno medzio, nes vaikas nekopijuos ir nefantazuos. Taigi, jei visa tai tiesa, is tiesu abejoju,kad sios serijos knygeles ugdytu kurybiskuma (na, del logikos ir motorikos jos ir puikios, kaip minejau). O dar si pedagoge sake, kad neturi but jokios kritikos vaikui, tik pagyrimai. Nes vaikas iki 5 metu dar sunkiai vaizduoja konkrecius daiktus, piesia abstrakcijas. Kazin, ka merginos manote apie sias mintis? Man jos pasirode  Bet norisi dar daugiau dometis, dar truksta informacijos. Papildyta @ [mergetime]1101482380[/mergetime] Skubejau ir blogai parasiau. Norejau pasakyt, kad jei mama pies koki viena konkretu daikta, vaikas ji gali nukopijuot ir nefantazuos
Keberiokšt
2004 11 26, 20:01
Atlantida, nebuvau Suzuki dailes pamokeleje, bet tos mokytojos zodziai man labai artimi  Kazkur kazkada gal buvau panasu dalyka skaiciusi, nes nuojauta mano irgi sako ta pati - visada vaikui duodu tik popieriaus bei dazu ir palieku ji viena. Man irgi smagiau matyti vaiko linijas - rutulius - abstrakcijas negu konkretu piesini (va cia zmogus, cia kate, cia suo..) Dar esu girdejusi, kad vaiko kurybiskuma stabdo spalvojimo knygos, kuriose jis turi sutilpti i nupiestus konturus. Ir kad maziems vaikams geriau piesti ant dideliu lapu, o ne tradiciniu A4 formato (tai irgi lyg spraudimas i kazkokius remus). Nors zinai, vaikai kartais paneigia mamu teorijas. Nuo gimimo siuliau saviskiui kreideles, piestukus. Taciau jis mieliau renkasi popsinius flomasterius.. Pries veja nepapusi - kas vaikui mieliausia, ta ir renkasi..
| QUOTE (Nedurna @ 2004 11 26, 20:02) | Atlantida, nebuvau Suzuki dailes pamokeleje, bet tos mokytojos zodziai man labai artimi Kazkur kazkada gal buvau panasu dalyka skaiciusi, nes nuojauta mano irgi sako ta pati - visada vaikui duodu tik popieriaus bei dazu ir palieku ji viena. Man irgi smagiau matyti vaiko linijas - rutulius - abstrakcijas negu konkretu piesini (va cia zmogus, cia kate, cia suo..) Dar esu girdejusi, kad vaiko kurybiskuma stabdo spalvojimo knygos, kuriose jis turi sutilpti i nupiestus konturus. Ir kad maziems vaikams geriau piesti ant dideliu lapu, o ne tradiciniu A4 formato (tai irgi lyg spraudimas i kazkokius remus). Nors zinai, vaikai kartais paneigia mamu teorijas. Nuo gimimo siuliau saviskiui kreideles, piestukus. Taciau jis mieliau renkasi popsinius flomasterius.. Pries veja nepapusi - kas vaikui mieliausia, ta ir renkasi.. |
Sutinku su dauguma jūsų minčių, Atlantida ir Nedurna. Dėl flomasterių, tai aš jų net nerodau savo vaikui, tačiau jai jais duoda piešti darželyje. Tikrai nuo tokių dalykų neapsaugosi, bet galima namuose ir neturėti tų flomasterių, nors mano dukrelė, prieš piešdama namuose pieštukais, kartais paprašo flomasterių. Anksčiau, kai atsakydavau, kad mes neturime flomasterių, ji tuomet ir su pieštukais nbepiešdavo, bet tas begalinis noras piešti nugalėjo ir aupratusi, kad flomasterių negaus, ji puikiausiai piešia pieštukais.
Atlantida
2004 11 28, 19:41
Mytė, o kodel flomasteriai yra blogai? Gal del to, kad spalvu normaliai nemaisysi? as tame dideles blogybes lygi siol nemaciau... Na, tai kai kurybinguma skatint, beveik issiaiskinom. Bet kaip ugdyti tada motorika? Ar vaikas piesdamas "bele ka" savaime ugdo ta motorika, ar vis gi kopijavimo, spalvinimo uzduoteles jam reikalingos? Man atrodo, taip jis mokosi tikslumo... Gal vaikui duoti ir tokiu "sabloniniu" uzduociu, ir kurybiniu, laisvu? Kaip jus manote? Kai jau rasiau, su dukra mes dirbame pagal knygele "Kurybingumo igdymas", nors as is tiesu abejoju, ka ji ugdo - motorika ar kurybinguma... Bet maniske visai nenori laikytis instrukciju...Viska padaro savaip - kur reikia nupiest geles,pamerktas i vazas - siaip pripaiso geliu, kur tik zmogaus galvas - priterlioja dar koju ir ranku... Ir panasiai. Kazin, ar ja taisyti, ar skatinti atlikt uzduoti pagal instrukcija? Itariu, kad nereikia, nes tikriausia tai kurybinis jos sprendimas. Bet kaip tada bus su jos motorika? Isvada - man atrodo, kad kurybingumo ir motorikos ugdymas - nesuderinami dalykai. Pakomentuokit, merginos, labai idomi jusu nuomone
| QUOTE (Atlantida @ 2004 11 28, 19:42) | Mytė, o kodel flomasteriai yra blogai? Gal del to, kad spalvu normaliai nemaisysi? as tame dideles blogybes lygi siol nemaciau...
Na, tai kai kurybinguma skatint, beveik issiaiskinom. Bet kaip ugdyti tada motorika? Ar vaikas piesdamas "bele ka" savaime ugdo ta motorika, ar vis gi kopijavimo, spalvinimo uzduoteles jam reikalingos? Man atrodo, taip jis mokosi tikslumo...
Gal vaikui duoti ir tokiu "sabloniniu" uzduociu, ir kurybiniu, laisvu? Kaip jus manote?
Kai jau rasiau, su dukra mes dirbame pagal knygele "Kurybingumo igdymas", nors as is tiesu abejoju, ka ji ugdo - motorika ar kurybinguma... Bet maniske visai nenori laikytis instrukciju...Viska padaro savaip - kur reikia nupiest geles,pamerktas i vazas - siaip pripaiso geliu, kur tik zmogaus galvas - priterlioja dar koju ir ranku... Ir panasiai. Kazin, ar ja taisyti, ar skatinti atlikt uzduoti pagal instrukcija? Itariu, kad nereikia, nes tikriausia tai kurybinis jos sprendimas. Bet kaip tada bus su jos motorika?
Isvada - man atrodo, kad kurybingumo ir motorikos ugdymas - nesuderinami dalykai. Pakomentuokit, merginos, labai idomi jusu nuomone |
Taip, dėl flomasterių, tai tikrai nei spalvų neprimaišysi kaip nori, nes visas popierius "susivarys", nei štrichuodamas tonų nepasidarysi, kur nori - šviesiau, kur nori - intensyviau. O be to, dar su flamasteriais ne taip ir lavėja ranka, na, čia panašiai, kaip pirmose klasėse neleidžiama mokinukams rašyti tušinuku. Tiesa, Atlantida, kokio amžiaus tavo duklrelė? Nes su tom užduotėlėm, tai dažniausiai atvirkštinis variantas gaunasi, nebent vaikas jau yra pakankamai didelis. Aš savo dukrelei nupirkusi pratybų knygelę pagal jos amžių, bet pastebėjau, kad tas užduotėles jai galiu duoti tik labai retai, nes po vieno tokio užsiėmimo, kai reikia padaryti, kas nurodyta, ji vėliau daugiau nieko ir nedaro, kaip tik ir nori, kad jai kas nors nurodytų ką nors padaryti, ir tada jau visas jos kūrybingumo lavinimas eina perniek. Va, tokiems vaikams, kuriems jau greitai į mokyklą, tai gal ir neblogai daryti tas užduotėles, bet ir tai su saiku, nes po to jie patys nieko nebesusigalvoja, o prašo, kad už juos sugalvotumei net ką nupiešti ir ką daryti. Čia reikia tikrai labai atsargiai su tom užduotėlėm, nes kaip pastebėjau kai kuriem vaikam labai numuša ne tik jų kūrybingumą, bet ir savarankiškumą. Čia vieniem ta neigiama užduotėlių įtaka yra didesnė, o kitiem beveik nieko. Labai priklauso nuo vaiko kūrybingumo lygio. Kuo vaikas yra mažiau kūrybingas, tuo didesnis pavojus, kad užduotėlės turės jam ir neigiamos įtakos. Šiaip tai manau, kad vaikas turi pakankamai daug fantazijos ir tos užduotėlės turi būti ne pagrindinis dalykas jo kūrybingumui lavinti. Motorikai taip pat. Manau, tai yra kartu einantys dalykai, bet jie vyksta ne tik užduotėlių atlikimo metu, bet ir kitoje veikoloje: lipdant plastelinu, karpant, klijuojant, dėliojant dėlionę, konstruojant ir t.t., kai nebūta jokios užduoties ir jokio nurodymo, o vykstant tik pagal paties vaiko sumanymą. Aš čia šitą savo pasisakymą smarkiai sutrumpinau, nes buvau prirašiusi vos ne romaną, bet man viskas netyčia išsitrynė  , tai dabar dar negaliu atsigauti iš to pykčio kompui ir nerašau nieko daugiau, nes ir kantrybė jau ant siūlelio laikosi. Papildyta @ [mergetime]1101670036[/mergetime] Beje, atsiprašau, nepastebėjau, kad tavo dukrelei ketveri.
'Kurybiskumo' knygeles mes dar neturim, bet man atrodo ten daugiausia palikta erdves ir laisves. Mes kaip minejau, dorojam Logika, ten laisves nedaug, bet uzduotys butent logikai ugdyti, pvz nuspalvinti zuvis pagal pavyzdi, o pavyzdy zuvis ziurinti i desine vienos spalvos, i kaire - kitos, va ir reikia paciam vaikui 'pagauti' ta skirtuma. Arba nuspalvinti tik tuos daiktus, kurie valgomi ir t.t. Motorikoje to kurybiskumo turbut maziausiai, bet uztat vaikas lavina ranka. Na sita knyga gal maziau patraukti, uztat mes ja kol kas uzmete - maniske mieliau imasi raudonos Logikos  Del spalvinimo. Knygynuose yra 2 labai saunios spalvinimo knygeles, dabar negaliu atgaminti, viena trodo melyna, kita zalia. Jose ne iprasti spalvinimo piesiniai - zverys, vaikai ar kt, o kazkas panasaus i mozaikas, na panasus vaizdai kaip vaikiskama kaleidoskope is stikliuku, jei pamenat is vaikystes. Ir ten galima spalvinti kaip nori ir gauti nuostabiu vaizdu ir rastu. Ir kurybiskuma ugdo, ir i jokius remus nereikia talpintis.
Atlantida
2004 12 01, 11:35
Vija, o ka darai, jei vaikui "nedaeina", kaip atlikt uzduoti? Nes kaip pati rasai, Logikoje vaikas pats turi susigaudyti. Ar tada patari? Maniske, kaip jau rasiau, viska daro savaip. Instrukciju beveik nesilaiko, bet as ir neprievartauju. Na, pvz., zmogui reikia nupiest tik sukuosena, o ji dar nupiesia kojas ir rankas  Ar pasako - sito spalvinsiu, o sito - ne. Dar nezinau is tiesu, ka daryt, kai darai kazka ir staiga sudomina koks kitas dalykas. Is dar vienos mokytojos esu girdejusi, kad turi palikt ta veikla ir veikt ta, ka nori vaikas. Atseit, kitaip slopinsi smalsuma  Bet net nezinau...Juk nuoseklumo, kruopstumo, atkaklumo irgi reikia mokytis. Ech, kartais pagalvoju, maziau domeciausi vaiko ugdymu, maziau tureciau problemu. Pati prisiskaitau, pasikalbu su zmonemis - ir visai susipainioju Beje, sudomino tavo paminetos spalvinimo knygeles... Jei prisiminsi, tai parasyk prasau ju pavadinima Papildyta @ [mergetime]1101894040[/mergetime] Mytė, visai sutinku su tavim, kad tos knygeles neturetu but vienintele veikla. Aisku, kad reikia vaika ivairiai lavinti. O siaip visos sios knygeles, apie kurias cia kalbam (Logika, Motorika, Kurybingumas) skirtos vaikams 4-6metu. Na, gal maniskei biski dar per anksti, net nezinau... Siaip ji labai megsta piesti kas papuola ir dainuoti. o dar plepeti be saiko (grynai mergaitiskas bruozas).
| QUOTE (Atlantida @ 2004 12 01, 12:36) | Vija, o ka darai, jei vaikui "nedaeina", kaip atlikt uzduoti? Nes kaip pati rasai, Logikoje vaikas pats turi susigaudyti. Ar tada patari? Maniske, kaip jau rasiau, viska daro savaip. Instrukciju beveik nesilaiko, bet as ir neprievartauju. Na, pvz., zmogui reikia nupiest tik sukuosena, o ji dar nupiesia kojas ir rankas Ar pasako - sito spalvinsiu, o sito - ne. |
Manau viskas dar pries akis  Dar juk laaabai daug laiko ir erdves ugdymuisi yra. Beje maniske irgi prie galvu pripaiso kojas ir visa kita, bet kur figureles, spalvina tvarkingai. Del logiskumo, tai kol kas sunkumu nebuvo, ismasto, nu kartais vos vos ant kelio uzvesti reikia, bet is esmes susigaudo. Na maniske juk siek tiek vyresne. Siaip tos knygeles man labai patiko. Nes knygynuose is pradziu atrodo kalnai, bet kai pradedi rinktis, tai ziurek nelabai yra is ko. Daug tokiu baisiu knygu su tooookioms baisiom iliustracijom... Beje maniske paskutiniu metu uzsiciklino ant klijavimo. Karpo zurnalus (ypac dabar tuos maximinius ir kt reklaminius su kalediniais zaislais ir kt), paskui klijuoja, daro koliazus. Taip pat cia viena diena iskirpau didele egle is zalio popieriaus ir ji visa vakara ja "puose": karpe, klijavo... Mes beje lankom Vilniaus dailes mokykla sekmadieniais (nes mano resursai irgi riboti  ), tai dar galiu pamesti keleta ideju is ten: 1) piese visokias konkrecias figuras (pvz zuvis, katinas, zmogus), paskui nuspalvino, priklijavo prie pagaliuko (tokie kur buna maisto verinukams mediniai) ir zaide seseliu teatra pasikabine balta paklode ir apsviete is vienos puses 2) turejo daug spalvoto porolono, kuri karpe ir dare figuras susmeigdami ant tu paciu mediniu pagaliuku, taip pat piese ant porolono bei naudojo medinius dantu krapstukus, pvz zmogaus plaukams ar ezio spygliams. 3) mirke sakute i dazus ir piese sakute 4) taip pat ant popieriaus klijavo visokias popierines garmoskes (=laiptai), serveteliu gumuliukus (=sniegas) 5) nu ir ivairus koliazai, piesimais pirstais... Nu kol kas tiek pamenu.
murzinyte
2004 12 07, 11:28
Vija, jei nepaslaptis kokio amžiaus tavo mergytė? Ir ką jus ten lankot? Labai įdomūs užsiėmimai pasirodė es mano sūnus (jam 2m. 3 mėn) laaaabai piešti mėgsta.Bandėm eiti į muzikos mokyklėlę - jis ten pastoviai pieštukų reikalavo  -tai man viskas aišku pasidarė....
QUOTE(murzinyte @ 2004 12 07, 12:29) Vija, jei nepaslaptis kokio amžiaus tavo mergytė? Ir ką jus ten lankot? Labai įdomūs užsiėmimai pasirodė es mano sūnus (jam 2m. 3 mėn) laaaabai piešti mėgsta.Bandėm eiti į muzikos mokyklėlę - jis ten pastoviai pieštukų reikalavo  -tai man viskas aišku pasidarė.... Mes lankom dailes mokykla Mokytoju namuose (cia Vilniuje). Uzsiemimai vyksta 1 karta per savaite antradieniais vakare, atrodo, 18:15 (jei nepasikeites laikas) arba sekmadieniais 10:30. Mes lankom sekmadieniais. Uzsiemimas vyksta 1,5 h. Vaikai 4-6 m. Mano dukrai dabar 4,3 m. Paprastai susirenka 7-10 vaiku. Ten su jais peckiojasi tokia miela mokytoja Malvina. Kabinetas - tikra dailininko dirbtuve, bardakas totalus, atmosfera labai laisva, net sakyciau vaikiskai bohemiska, ateje visi apsivelka tokius pripeckiotus chalatus-specovkes ir terliojasi. As tuo metu vazojuosi po rytini Vilniu. Paskui labai gera proga nueiti kur nors papietauti kartu. Visu tu malonumu kaina 80lt *vija n (iseina 4-5 uzsiemimai).http://www.dailesmokykla.lt/Na met jums tai cia dar ateiciai, dar maziukas tavo dailininkas. Jums siek tiek veliau (o gal ir dabar, pabandykit nueiti) tiktu va toks dalykas (cia irgi priklauso tai paciai dailes mokyklai): Naujiena: Valdorfo pedagogika Nuo rugsėjo mėn. renkamos dvi naujos vaikų grupės, kurios dirbs Valdorfo pedagogikos pagrindais. Į pirmą grupę kviečiami vaikai nuo 3 metų (kartu galės dirbti ir mamos). Bus naudojamos natūralios medžiagos: bičių vaškas, vilna, akvarelė pagaminta iš augalų. Į antrą grupę kviečiami vaikai, kurie turi įvairių problemų (hiperaktyvumas, dėmesio koncentracijos stoka, bendravimo sunkumai ir kt.). Grupes renka mokytoja Rita Baltrūnienė dirbanti Vilniaus Valdorfo klasėse.keletas kalediniu ideju: 
svetima
2004 12 09, 15:05
Paskaiciau cia jus ir galvoju, kad turbut nepakankamai skiriu demesio tokiems dalykams..Atrodo daug ka daro darzelyje, tai nelabai namie ir bekreipdavau demesio..Jinai visada kazka paiso, karpo,klijuoja, kiekviena diena mums dovanoja savo piesinius, sugalvoja jiems keistus pavadinimus, pvz. vienas toks labai keistas buvo-"Neimanoma pakilti i dangu" O as atvirai pasakius, pastaruoju metu apleidau ta reikala, dabar gal reiks susigriebt, nupirkt gal ir tu knyguciu, nes nuperku priemoniu chaotiskai, kai pati dukra pasako, kad jau nera popieriaus ar dazu, flomasteriai issibaige.. Kazkaip viskas pas mus savaime gaunasi-buna ir koki crazy eilerastuka surimuoja, viena grazia diena eme ir ismoko skaityti-na jungti raides i zodzius..Gal del to mano demesys ugdymui ir gerokai nubleso-ai atrodo viska pati daro Kai buvo mazyte labai daug tam skyriau demesio, istisai bendravau, mokiau, vedziojau i mokykleles (taip pat ir Suzuki), o dabar aptingau, pasikliaunu darzo ugdymu..
| QUOTE (svetima @ 2004 12 09, 16:06) | viena grazia diena eme ir ismoko skaityti-na jungti raides i zodzius..Gal del to mano demesys ugdymui ir gerokai nubleso-ai atrodo viska pati daro |
O mums su raidziu jungimu - juodas miskas. Visas raides pazista jau nuo 3 m, bet jungti nesigauna niekaip. Turbut turi ateiti laikas.
Makarska
2004 12 10, 08:38
Ir is kur pas jus tokie gudruciai vaikai? Tokiais gimstama ar tampama. Mano bachurelis 4,1 m, bet jam niekas nerupi, isskyrus masinas. Galvojau, kad kai iseis i darza labiau susidomes piesimu ir darbeliais. Taciau nieko panasaus neivyko. Vakarais namie pati bandau sudominti piesimu, lipdymu ir pn. Pavyksta retai. Labiausiai patinka karpyti ir klijuoti. kartais net pats to praso. Piesti, spalvinti ir lipdyti visiskai nenori. Net nezinau kaip sudominti. Ranka visai neislavejusi. Iki siol piesia tik visokius apskritimus ir bruksnius.
svetima
2004 12 10, 13:56
| QUOTE (Makarska @ 2004 12 10, 06:39) | | Ir is kur pas jus tokie gudruciai vaikai? Tokiais gimstama ar tampama. Mano bachurelis 4,1 m, bet jam niekas nerupi, isskyrus masinas. |
Na, maniskei irgi perdetai rupi Barbes, tai skaudama sirdim perku tuos Barbiu zurnalus, nes jai sirdis turbut plystu jei nepirkciau Nu nepriimtini man tokie dalykai, bet kol dar domisi ir kitkuo, tai perdaug ir nenoriu draust, gal praeis ta manija
Perliukas
2004 12 19, 23:30
O kaip jums patinka ta mintis ,kad visi vaikai gimsta gabus , tik reikia nuo gimimo lavinti ir neapleisti ?  Mano dar maziukas tik 1,3metukai , bet po truputi renku info , ka mes galetume nuveikt ? turiu tokia knygute "1-2 metu vaiko smegenu manksta" , citata : "vaikas, kuris mokosi groti pianinu , isisavins sias jungtis (smegenu jungtis) ir kad ir po 20 metu prisedes prie instrumento ismoks groti daug lengviau nei tas , kuris apskritai nera to mokesis " , gal todel vieniems berniukams rupi tik masinytes ir sautuvai , o kiti su malonumu piesia ? Ne paslaptis ,kad yra seimu kur vaikas nuo gimimo mato kuryba uzsiimancius tevus ir yra tokiu ,kur nieko panasaus nevyksta , vaikas pirmuosius igudzius gauna tik darzelyje ar net mokykloje. Dar keletas citatu : "Ar zinote, kad : *iki treju metu vaiko smegenyse susiformuoja 1000 trilijonu jungciu? Tai dukart daugiau, nei siu jungciu yra susiformave suaugusiuju smegenyse! *vieneriu metu vaiko smegenys yra dukart aktyvesnes nei moksleivio ? *vieneriu metu vaiko smegenys gali isisavinti ir susisteminti nauja informacija daug greiciau , nei tai gali padaryti suaugusiojo smegenys ? *tyrimai parode : nors ivairios smegenu dalys vystosi skirtingu greiciu , aktyviausias sinapsiu susidarymo periodas siekia nuo gimimo iki mazdaug desimties metu " Aciu uz nuorodas  , knygyne maciau dar viena nepamineta knygute "Tapyba tau " man ji patiko , galima susipazinti su ivairiais piesimo metodais
Makarska
2005 01 12, 08:29
Sveikutes, Prisiskaiciusi jusu rekomendaciju nulekiau i knygyna ir nusipirkau Motorika ir Logika, o Kurybiskumo kol kas neradau. Vakar darem pirmasias uzduoteles is abieju knygeliu. Manau, kad jas pavyko padaryti visai neblogai. Dziaugiuosi, kad mano 4.2 m. vaikui uzteko kantrybes, nes jis visai nelinkes i darbus su piesimo ir rasymo priemonemis. Stengiausi viska aiskinti ir daryti zaidimo forma, bet pajutau, kad vos tik mano tone prasiverze komandavimas daryk taip, o ne kitaip, vaikui susidomejimas is kart pradingo Dariusios sias uzduoteles rasete, kad jas reikia daryti taip kaip nurodyta sąlygoje. Motorikoje tas butina, bet Logikoje manau, kad galima duoti siek tiek daugiau laisves. Vakar splavinom didesnes figuras viena spalva, mazesnes kita. Vaikui greitai nusibosta vienodas spalvinimas. Gal galima butu leisti spalvinti visokiom spalvom, o po to pvz. sugrupuoti dideles ir mazas figuras jas sujungiant ar apvedziojant flomasteriais ? Idomu, kaip sekasi jusu vaikams ?
Mes si savaitgali jau pribaigem Logika. Sekmadieni nusipirkom Kurybiskuma. Motorika turejom, bet kazko maniske nelabai ja megsta, tai retai kada paima. Kurybiskume isvis labai daug laisves, praktiskai visur a la 'daryk kaip nori' , 'spalvink kaip nori', tai manoji net keleta kartu tikslinosi: ar taip kaip parodyta ar kaip as noriu?  Pastebejau, kad tose knygelese labai daug spalvu ir atspalviu, tai teko eiti pirkti nauju flomasteriu, nes kuri laika maniske 'negalejo' daryti uzduociu, nes neturejo butent tokiu spalvu, kurios parodytos (cia Logikoje). Bet siaip eilini karta pasidziaugiau tomis knygelemis ir ju kokybe, nes sekmadieni daug ju perverciau knygyne, bet nieko geresnio neradau. Bet uztat maciau ir tokio slamsto... Beje Motorikoje ir mes kartais nukrypdavom nuo tiksliu uzduociu, nu negi cia pristosi prie to vaiko, tegul tai buna daugiau malonumas, o ne darbas. Prie galvu ji pripiesdavo ne tik usus ir plaukus, bet ir viska kitka
Makarska
2005 01 12, 10:24
Jauciu, kad Kurybiskumas mano vaikui labiausiai patiktu ir tiktu pagal jo natura, nes jis labai sunkiai paklusta ne savo sugalvotoms taisyklems. Pvz. jeigu as prasau parasyti "o" raide, tai jis sako, gerai as parasysiu nuli  . Rezultatas tas, kurio norejo mama, bet padarytas pagal jo priimta sprendima. Todel kurybiskuma pasiliksime pabaigai, o dabar stengsimes ismokti zaisti pagal tasykles Logika ir Motorika. Manau, kad tai jam tikrai bus i nauda.
QUOTE(vija @ 2005 01 12, 09:34) Beje Motorikoje ir mes kartais nukrypdavom nuo tiksliu uzduociu... Cia turejau omenyje LOGIKOJE, ne Motorikoje.
Perliukas
2005 01 12, 18:10
Norejau pasiulyti dar viena knygute Audrone Brazauskaite " Vaiku dailes terapinis aspektas"Cia suzinosit ne tik kaip galima dailes pagalba padeti vaikams su emociniais , socialiniais ir intelekto sutrikimais , bet galesit ivertinti savo sveiko vaiko galimybes .Tai knyga apie 1-7 metuku vaikus , mano mazius kolkas yra 'atsitiktiniu keverzoniu' etape  . Kelios citatos: "Kol nera susiformaves zmogaus figuros piesinys , spalvos neatitinka realybes ir vartojamos pagal asmenini skoni .Tiktai kai yra nupiesiama visa zmogaus figura, ir dazniausiai ji stovi ant pagrindo linijos , spalvos atitinka realius objektus. Taigi mokyti, noreti ar tiketis , kad vaikas spalvintu pomidora butinai raudonai , o saule- geltonai , kol jis dar savarankiskai nenupiesia zmogaus figuros , neatitiktu tikruju vaiko gebejimu ir suvokimo." "Kai piesiamos ant pagrindo linijos schemos buna susijusios viena su kita (laikosi uz ranku , tvorele, laiko rankose gelyte ar pan.), jos rodo vaiko gebejima jungti raides i zodzius, o zodzius i sakini . "Emocines busenos koregavimas: Jeigu emocija hiperaktyvi, galima piesti ar tapyti keleta viena po kito kurineliu. Labai tinka akvarele, guasas , nes ju savybes (skystumas, tirstumas, susiliejimas) leidzia greitai isreiksti emocija ir ramina."
jokubaite
2005 01 12, 20:29
"Nors žaidimas vyksta įsivaizduojamoje erdvėje, vaikas yra tikrų tikriausias. Kaip tik tokia būsena leidžia mums geriau jį pažinti, tarsi pamatyti tikrąjį veidą, geriau suvokti lūkesčius ir troškimus, įvertinti gebėjimus ir įgūdžius. Nes, taikliais L. Vygotskio žodžiais, žaidžiantis vaikas visuomet atrodo lyg būtų vyresnis nei kasdieninėje veikloje. Jis tarsi visa galva pranoksta save patį. Taip yra dėl to, kad vaikas žaidžia tik tai, kas jam svarbu ir įdomu. Žaisdamas jis jaučiasi padėties šeimininku. Jis laikosi taisyklių, kurias pats susikuria, todėl ir pajėgia jų laikytis. Žaidžiant viskas ir taisyklių laikymasis vaikui turi prasmę, nes nustojus jų laikytis baigsis įdomus žaidimas.ikimokyklinis ugdymas yra kūrybiškas žaidimu grindžiamas ugdymas. Tik turtinga žaidimų patirtis parengia vaiką tolesnei sėkmingai kūrybinei veiklai mokykloje ir apskritai gyvenimui. Todėl ypač svarbu, kad vaikų žaidimo neišstumtų praktiškesnės, rengiančios mokyklai ir gyvenimui veiklos, kaip tai yra atsitikę daugelyje išsivysčiusių pasaulio šalių JAV, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, kur vaikai pradedami mokyti nuo 45 metų, o kai kur ir anksčiau. Siekimas žengti koja kojon su vis labiau spartėjančiu gyvenimo ritmu suformavo nuomonę, kad kuo anksčiau vaikas pradės mokytis, tuo geriau jam seksis mokykloje ir darbe. Kitų įsitikinimu, tiesioginis suaugusiojo vadovavimas yra patikimiausias vaikų mokymo būdas, nes tik tai padeda siekti konkrečių rezultatų, kurie patikrinami testais. Visai nekeista, kad šitoks požiūris išstūmė žaidimą iš vaikų gyvenimo ne tik ugdymo įstaigose, bet ir namuose. Mažų vaikų mokymas žalingas dėl to, kad vaikai pratinami atlikti jiems ne visai suprantamas užduotis, laikytis suaugusiųjų peršamų taisyklių ir kt. Ir nenuostabu, kad rezultatai dažniausiai nuvilia. Tyrimų duomenimis, daugelyje šalių smarkiai smuko vaikų raštingumo lygis, daugėja vaikų, kurie kelia ugdymo bei mokymo problemų. Tačiau bene didžiausia iš jų yra vaikų nenoras mokytis. Taip atsitiko dėl to, kad taikomi mokymo bei ugdymo metodai neatitinka vaiko mąstymo, jo poreikių, pasaulio pažinimo būdų." - tai citata iš M.Brėdikytės straipsnio"Žaidimo vaidmuo vaiko gyvenime". Visą galite paskaityti www. gimtasiszodis.lt [SIZE=7][COLOR=red]MAMOS, LEISKITE VAIKAMS ŽAISTI! [SIZE=1][COLOR=orange]P.S. Žaidimas - pagrindinė ikimokyklinio amžiaus vaikų veikla.
Atlantida
2005 01 13, 12:56
O mes su mano dukryte neseniai beveik uzbaigem "Kurybiskuma" (liko kelios kol kas sunkiai iveikiamos uzduoteles - maniskei 4 metai 1menuo). Kurybiskuma daryt labai patiko, ypac, kad visur galima daryt kaip nori. Tai ji nutoldavo nuo pavyzdziu nerealiai. O vakar nusipirkau "Logika". Ir ka...po "Kurybiskumo" laisves mano dukrai instrukciju grieztumas netiko. Nesupranta, kodel reikia spalvint pagal pavyzdi, nes negrazu (ta pati beda, kaip pas jus, Makarska). Gal darysime taip - tegu zodziai isaiskina, kaip reiketu padaryti, o daro kaip nori. Nors taip irgi nelogiska Taigi, merginos, jei dar neturite siu knygeliu ir zadat pirkt, patariu pirmiau pateikti Logika ar Motorika, o tik veliau - Kurybinguma
Quixilver
2006 02 12, 20:27
Kartą teko mokyti vienos pažįstamos vaiką dailės. Tai aš semiausi idėjų iš įvairių knygų ir stebėtų pamokėlių mokyklose... Dabar yra tiek daug spec. literatūros ir dailės mokymo priemonių, kad ir be atitinkamo išsilavinimo nesunku vaiką išmokyti dailės pagrindų.
Vaikysteje tokia turejau, labai padejo piesti. Dabar ieskau savo sunums. Vienas beveik keturmetis. Gal kas esat kokia rade? Knygyne ar internete. Beja "Didzioji piesimo knyga" (varciau Pegase) nelabai verta demesio. Tik keli puslapiai tinka trimeciui-keturmeciui.
Manau tokia tema jau buvo siame forume. Gal kas pades rasti?
mamymamy
2009 01 13, 15:09
Vat ir man aktualu, patarkit kas galit, kur rast normalių.
Ateniuke
2009 04 16, 21:30
as kaip busima dailes pedagoge noriu suzinoti jusu nuomine ar vaikam padeda daile ugdymuisi?  man labai svarbi jusu nuomone  aciu jums labai!!!!
Geikutux
2009 04 20, 16:28
QUOTE(Ateniuke @ 2009 04 16, 22:30) as kaip busima dailes pedagoge noriu suzinoti jusu nuomine ar vaikam padeda daile ugdymuisi?  man labai svarbi jusu nuomone  aciu jums labai!!!!  Nežinau apie kokį padėjimą klausi??? Galiu pasakyti, kad vaikai labai noriai lanko dailės užsiėmimus. Su mažiausia pradėjom nuo 2 metų
VisadaNiekada
2009 05 02, 01:32
Nuo vaiko priklauso gi  , musu patinka piesti
Nežinau kodėl tau, kaip būsimai dailės pedagogei iškilo toks klausimas. Pati turėjau progą piešti su mažiukais darželyje. Manau dailės poveikis tik teigiamas, neigiamas būtų nebent jei pieštų acetoniniais dažais. Skatinama vaiko protinė veikla bei daile siekiama lavinti ir vaikučių rankučių miklumą. Galima vardinti ir vardinti dailės pliusus. Nors jei vaikas akivaizdžiai nejaučia poreikio piešti nereikia jam to kišti per prievartą. Kartais tėveliai be reikalo bando iš savo mažylių gaminti Van Gogus.
amzinastudente
2009 08 03, 23:50
Mano sūnus lanko dailės mokyklą, tai jam jau labai labai ten patinka. Vis laukia kada vasaros atostogos baigsis...
kastone
2009 10 07, 14:14
jeigu tik vaikui patinka, tai aišku, kad poveikis tik teigiamas-lavėja vaiko fantazija, rankų koordinacija, grožio suvokimas ir dar, manau, daug kas. mėnesio pabaigoj pradėsim lankyti dailės pamokėles
Violetikas
2009 11 04, 19:55
O man atrodo, kad daile labiausiai ugdo pasitikejima savimi, savo emociju isreiskimo budus, sugebejima jausti pasauli ir tai perteikti aplinkiniams. Siandien buvau pas sunu mokykloj, dailes burelyje ir snekejom su nuostabia dailes mokytoja. Tai abi esam tos pacios nuomones, kad butent piesdamas, kurdamas mena, vaikas gali parodyti savo tikraji "as". Negalima aiskinti kaip reikia piesti, nes vaikas pats zino kaip jis mato saule, medi, dangu ir pan. Galima supazindinti su technikom, pasiulyti idejas, taciau negalima peikti ir kritikuoti dalyku, kurie "nestandartiniai". Tokiu budu atrandama ivairiausiu sprendimu ir tokius, netradicinius, kurybingus, sprendimus vaikas veliau taikys savo gyvenime. Pavyzdys: siandien tema piesiniui buvo "ziemos langas". Maniskiui nepavyko nupiesti tiesios lango linijos, todel jis supanikavo ir jau norejo visiskai nepiesti, taciau as pasiuliau pagalvoti koks langas galetu buti meskos, zuikio, teletabiu namuose ir paveiksliuke atsirado ovalus, ne visai lygus, bet labai simpatiskas langelis, uz jo daugybe nuostabiai graziu ir ivairiu snaigiu, zuikis, teletabis ir kaledine eglute. Visos burelio mergaites ir net berniukai buvo suzaveti  Tokiu budu maniskis lyg ir uzsitarnavo savo bendraamziu pagarba uz "mokejima" piesti ir tuo paciu suzinojo, jog ne viskas gyvenime yra "kvadrato formos", kartais galima ir ratu apeit
diasaja
2009 11 05, 16:12
Labai esu patenkinta, kad sūnus lanko dailės būrelį. Net negalvojau, kad taip jam patiks. Sugeba ir susikaupti.
|
|