Vilmoshka
2007 02 19, 10:54
Supermamos, tikiu, kad esat supermamos, bet norėtųsi, kad būtumėt ir superlietuvės  Skaitau forumą ir plaukai šiaušiasi - "uždėti vardą", "dėti vardą" - kas čia per pasakymai? Vardą galima suteikti, na kraštutiniu atveju duoti, dar geriau - vaiką pavadinti, bet ne dėti! Ačiū už dėmesį, tikiuosi, tą dėmesį atkreipsite į mano pastabą. Superlietuvė mama
QUOTE(Vilmoshka @ 2007 02 19, 10:54) Supermamos, tikiu, kad esat supermamos, bet norėtųsi, kad būtumėt ir superlietuvės   užteko pamatyti niką, kad pasakyčiau, irgi nesi superlietuvė, kitaip būtum Vilmuška o ne "sunelietuvintu"sh.....  nieko blogo, tik pastebėjimas.
putlute
2007 02 19, 11:49
aha. pirmiausia save apsižiūrėkim prieš kitus kritikuodamos...
Vilmoshka
2007 02 19, 14:02
Pala pala, merginos  mano vardas lygiai taip pat "sunelietuvintas", kaip ir jūsų slapyvardžiai, juk nikas grange, kaip sakai, turėtų būti gal Grangė? O putlute turbūt būtų Putlutė? Apie nikus juk dabar nekalbėjau - kas kaip nori, tas taip pasivadina, juk nekritikuoju vardų, o tiesiog pastebėtą kalbos klaidelę pažymėjau. Tiesiog nekritikuoju, o primenu, kaip vertėtų kalbėti... Ir dar. Labai gaila, kai bet kokia iniciatyva tuoj pat sudirbama... Kalba nelietuviška, bet charakteris tai jau tikrai nacionalinis lietuviškas. Liūdna.
Tema manyčiau verta dėmesio užvesta, bet ji tik prasidėjo, o jūs jau viena kitai į gerkles kabinatės  o mums visoms tikrai neprošal būtų atkreipti dėmesį kaip reiškiam savo mintis, kad nebūtų tipo tą, tipo aną.
borooze
2007 02 19, 14:38
QUOTE(Vilmoshka @ 2007 02 19, 16:02) Pala pala, merginos  mano vardas lygiai taip pat "sunelietuvintas", kaip ir jūsų slapyvardžiai, juk nikas grange, kaip sakai, turėtų būti gal Grangė? O putlute turbūt būtų Putlutė? Apie nikus juk dabar nekalbėjau - kas kaip nori, tas taip pasivadina, juk nekritikuoju vardų, o tiesiog pastebėtą kalbos klaidelę pažymėjau. Tiesiog nekritikuoju, o primenu, kaip vertėtų kalbėti... Ir dar. Labai gaila, kai bet kokia iniciatyva tuoj pat sudirbama... Kalba nelietuviška, bet charakteris tai jau tikrai nacionalinis lietuviškas. Liūdna. labai pritariu ... ištiesų gera pastaba ... juo labiau, kad kalbos kultūra merdėja ... smagu, kad atsiranda ypač pastabių žmonių
QUOTE(Vilmoshka @ 2007 02 19, 14:02) Pala pala, merginos  mano vardas lygiai taip pat "sunelietuvintas", kaip ir jūsų slapyvardžiai, juk nikas grange, kaip sakai, turėtų būti gal Grangė? O putlute turbūt būtų Putlutė? Apie nikus juk dabar nekalbėjau - kas kaip nori, tas taip pasivadina, juk nekritikuoju vardų, o tiesiog pastebėtą kalbos klaidelę pažymėjau. Tiesiog nekritikuoju, o primenu, kaip vertėtų kalbėti... Ir dar. Labai gaila, kai bet kokia iniciatyva tuoj pat sudirbama... Kalba nelietuviška, bet charakteris tai jau tikrai nacionalinis lietuviškas. Liūdna.  ne, neturėčiau būti aš grangė... nes Grange tai miestelio pavadinimas, dėl to ir pasivadinau taip. Aš nekritikuoju, pačioj pirmoj žinutėj parašiau, tik pastebėjimas....  jei jau žiūrime visur, į kalidas, tai visur. o kaip bebūtų, forume tokių gramatinių klaidų neišvengsi, be to, juk ne visos ir lituanistės. man ir kartais labai į akis krenta tokios tiesiog žioplos klaidos,. ir kas liečia vardus, kai jie parašomi net iš mažosios raidės... Žodžiu, gygenkim draugiškai, nenorėjau ir niekada nenoriu nieko įžeisti ar "suvaryti" kaip mėgstama čia pasakyti. ir savo nacionalinį lietuvišką charakterį seniai bandau jau palikti kažkur kitur, nes širdy - nesu lietuvė
Vilmoshka
2007 02 19, 17:55
Ačiū už nuomones, lauksim daugiau
Manau teisingiausia butu pavadinti vaika vardu..., duoti galima zaisla, bet ne varda
QUOTE(Vilmoshka @ 2007 02 19, 10:54) Supermamos, tikiu, kad esat supermamos, bet norėtųsi, kad būtumėt ir superlietuvės  Ne visos supermamos (shiame forume)yra lietuves, o ypac superlietuves,manau tai nekorektishka kitu tautybiu atzvilgiu. Cia laisvas internetinis bendravimas,o ne nacionalinis diktantas. Svarbiausia malonej bendraut,o netaisyti klaidas. Malonaus bendravimo!
Langoza
2007 02 20, 12:23
jei jau internetinis bendravimas, tai nereiskia, kad nereikia kreipti demesio kaip ir ka rasai  visgi galima ir nedeti to vardo, nors ta daro kokie 70% forumieciu  o pastebejimas temos autores geras. nesam super lietuvininkes, bet pasistengti visgi galima
Vilmoshka
2007 03 01, 16:02
Aš irgi manau, kad mano pastebėjimas buvo neblogas Nebūkit piktos, į viską žiūrėkit su šypsena
Cikadelė
2007 04 05, 09:01
Taip pat norėčiau priminti mamytėms ir tėveliams, kad lietuvių kalboje tikriniai vardai, pavadinimai etc rašomi didžiąja raide Taigi rašykime vardus taisyklingai ne jonas, o Jonas ne egle, o Eglė ne marija, o Marija gerbkime save ir kitus
Vilniete25
2007 04 26, 20:32
Gera tema, kalbėkime lietuviškai
QUOTE(Vilmoshka @ 2007 02 19, 11:54) Supermamos, tikiu, kad esat supermamos, bet norėtųsi, kad būtumėt ir superlietuvės  Skaitau forumą ir plaukai šiaušiasi - "uždėti vardą", "dėti vardą" - kas čia per pasakymai? Vardą galima suteikti, na kraštutiniu atveju duoti, dar geriau - vaiką pavadinti, bet ne d.už dėmesį, tikiuosi, tą dėmesį atkreipsite į mano pastabą. Superlietuvė mama   As uz teisinga ir pelnyta kritika  TACIAU tokiu nesamoniu kaip "uždėti vardą", "dėti vardą" siame forume nepastebejau, nors apie vardus megstu pasiskaityti  Ir gyvenime nesu girdejus tokio zodziu junginio  Tad manau ideja gera, bet kritikuoti nelabai yra ka, nebent pavienius atvejus 70% "deda varda"???
HappyAngel
2007 05 02, 12:05
QUOTE(SuperDuper @ 2007 05 01, 22:32)  As uz teisinga ir pelnyta kritika  TACIAU tokiu nesamoniu kaip "uždėti vardą", "dėti vardą" siame forume nepastebejau, nors apie vardus megstu pasiskaityti  Ir gyvenime nesu girdejus tokio zodziu junginio  Tad manau ideja gera, bet kritikuoti nelabai yra ka, nebent pavienius atvejus 70% "deda varda"???  Šitam forume tikrai daug mamyčių ''deda'' vardus. Tik nelabai aišku kur- ant galvos, o gal į kišenę?
QUOTE(SuperDuper @ 2007 05 01, 23:32)  As uz teisinga ir pelnyta kritika  TACIAU tokiu nesamoniu kaip "uždėti vardą", "dėti vardą" siame forume nepastebejau, nors apie vardus megstu pasiskaityti  Ir gyvenime nesu girdejus tokio zodziu junginio  Tad manau ideja gera, bet kritikuoti nelabai yra ka, nebent pavienius atvejus 70% "deda varda"???  per mažai skaitai, pilna tokių, bent kartą į savaitę tikrai būna
QUOTE(Isila @ 2007 05 02, 14:35) per mažai skaitai, pilna tokių, bent kartą į savaitę tikrai būna  na gal  sugalvok dar taip pasakyt,nei cia is rusu vertimas, nei dar kas
QUOTE(SuperDuper @ 2007 05 03, 10:14) na gal  sugalvok dar taip pasakyt,nei cia is rusu vertimas, nei dar kas  šiais laikais greit išmąsto, didelio išsimokslinimo čia nereik
bamboske
2007 05 18, 13:16
o kaip rasyti jei mano kompiuteryje nera lietuvisko raidyno
Man irgi labai baisiai skamba vardo "uždėjimas", labai sunkiai skamba, kaip našta
Grynai iš smalsumo pradėjau sekti, kiek gi tų vardų kas deda  Faktas kaip blynas - daug. Kiekvienoj skaitytoj temoj, jei jau ji viršija puslapį, galima rasti
ogi tikrai "deda"
uždėti vardą net kažkaip griausmingai skamba, panašiai daug kas sako "duosim vardą", tikrai daug geriau "pavadinsime vaiką taip ir taip" ir tikrai, vardus reikia rašyti didžiosiomis raidėmis
QUOTE(Cikadelė @ 2007 04 05, 10:01) Taip pat norėčiau priminti mamytėms ir tėveliams, kad lietuvių kalboje tikriniai vardai, pavadinimai etc rašomi didžiąja raide Taigi rašykime vardus taisyklingai ne jonas, o Jonas ne egle, o Eglė ne marija, o Marija gerbkime save ir kitus  Juokingai temoj "Kalbekim lietuviskai" zodis "etc" atrodo  Lietuviu zodyne tokio nera  Taip kad, kalbekime lietuviskai O siaip as UZ tokias temas, nes kazkaip autimatiskai save pataisai ir kalbi taisyklingai
Na o jei tėvai vaiką pavadina, o ne "duoda vardą", tai tuoj pasipila klausimai "kokį vardą davėt?"  . Neseniai tai patyriau
Tokią kalbos klaidelių temelę reiktų atidaryti visuose subforumuose. Šaunuolės, kurios pastabios ir neabejingos mūsų kalbai
Kaspare
2007 08 13, 09:25
Na, nesu aš lituanistė, tačiau "duoti vardą" (nepainiokime su (UŽ)DĖTI!) man skamba normaliai, ir jei tik turėčiau daugiau laiko - panaršyčiau VLKK puslapį ar paklausčiau lituanistų. Nes kad "duoti vardą" negerai ar nelogiškai skamba - tai jau turbūt skonio reikalas, tas pat, kaip viena radijo klausytoja pareiškė priekaištą Lietuvos radijui, jog nelogiškai skamba šūkis "Pasaulis tavo delne", esą jei jau pasaulis delne, vadinasi - jis ten turi būti kažkaip išgraviruotas ar panašiai. Nors iš tiesų galima sakyti ir "Kalne karklai siūbavo" ir "Ant kalno karklai siūbavo"... Prieš pareikšdamos savo kritiką, nepamirškime pasidomėti, ar tikrai taip sakyti NEGALIMA. Neužtenka vadovautis vien logika, nes jei kalba būtų vien logiška, tuomet nereiktų mums žmonių vertėjų - vertimus, taip pat ir grožinės literatūros, galėtų atlikti mašinos. Kita vertus, etc. yra visuotinai pripažintas ir leidžiamas tarptautinis trumpinys. Aš ne už tai, kad mūsų kalba mirgėtų tokių įterpinių, bet nereikia perlenkti lazdos ir atsisakyti žodžio mama vien dėl to, kad jis daugelyje kalbų reiškia tą patį ir suprantamas vienodai. Aš už tai, kad pirmiausia atprastumėm nuo gramatinių klaidų. Nors, aišku, ir pasakymas "uždėti vardą" nepuošia lietuvio. Kaip ir užsidėti kelnes, suknelę, paltą ir t.t. Beje, šį skyrelį atradau todėl, kad jau nebe pirmą kartą skaitau mamų pokalbių forumuose žodį PASĖKMĖS, nors iš tiesų juk PASEKMĖS. Ar per tą laiką, kai baigiau mokyklą, kas nors pasikeitė?????? Beje, viena iš žodžio PASĖKMĖS propaguotojų - mama, kuri netgi užsidėjusi logotipą "Nebūk bomžas, kalbėk lietuviškai" Patylėsiu apie visokius išsidirbinėjimus, kaip TAJ (=tai), KOX (=koks) ir pan. Beje, man kartais atrodo, kad rašymas be lietuviškų raidžių tikrai atpratina nuo taisyklingos rašybos. Štai ir pati jau suabejoju, kaip rašyti - LĮSTI ar LYSTI? Na, tuomet sėkmės rašant lietuviškai. Tik gal būtų daugiau prasmės iš šios temos būtų, jei joje rašytų vien lituanistė(s) ar lituanistas (-ai), o visos visų forumų dalyvės ją prenumeruotų ir skaitytų naujas pastabas.
QUOTE(Kaspare @ 2007 08 13, 10:25) Tik gal būtų daugiau prasmės iš šios temos būtų, jei joje rašytų vien lituanistė(s) ar lituanistas (-ai), o visos visų forumų dalyvės ją prenumeruotų ir skaitytų naujas pastabas.  cia gal panasi tema? http://www.supermama.lt/forumas/http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=70632
Kaspare
2007 08 13, 09:47
QUOTE(ooo @ 2007 08 13, 10:29) Ačiū! Ieškojau pagal raktažodžius "kalbėkime lietuviškai", tad išmetė tik šią, kur apie vardus kalbama. Kai parašiau atsakymą - tik tuomet pastebėjau, kad čia tik labai siaruoje temoje kalbamės
QUOTE(lira @ 2007 02 20, 13:14) Ne visos supermamos (shiame forume)yra lietuves, o ypac superlietuves,manau tai nekorektishka kitu tautybiu atzvilgiu. Cia laisvas internetinis bendravimas,o ne nacionalinis diktantas. Svarbiausia malonej bendraut,o netaisyti klaidas. Malonaus bendravimo!  O kodėl blogai yra mokytis kalbėti ir rašyti taisyklingai? Kodėl yra blogai daryti ką nors geriau? Kodėl norima pasukti lengviausiu keliu ir į viską numoti ranka?
Vilmoshka
2007 09 26, 15:29
QUOTE(HappyAngel @ 2007 05 02, 12:05) Šitam forume tikrai daug mamyčių ''deda'' vardus. Tik nelabai aišku kur- ant galvos, o gal į kišenę?  Būtent tai ir turėjau omeny pradėdama šią temą  Bet dabar, man regis, situacija pagerėjo
Alchemist
2007 10 05, 19:35
QUOTE(Kaspare @ 2007 08 13, 10:25) Na, nesu aš lituanistė, tačiau "duoti vardą" (nepainiokime su (UŽ)DĖTI!) man skamba normaliai, ir jei tik turėčiau daugiau laiko - panaršyčiau VLKK puslapį ar paklausčiau lituanistų. Nes kad "duoti vardą" negerai ar nelogiškai skamba - tai jau turbūt skonio reikalas, tas pat, kaip viena radijo klausytoja pareiškė priekaištą Lietuvos radijui, jog nelogiškai skamba šūkis "Pasaulis tavo delne", esą jei jau pasaulis delne, vadinasi - jis ten turi būti kažkaip išgraviruotas ar panašiai. Nors iš tiesų galima sakyti ir "Kalne karklai siūbavo" ir "Ant kalno karklai siūbavo"... Prieš pareikšdamos savo kritiką, nepamirškime pasidomėti, ar tikrai taip sakyti NEGALIMA. Neužtenka vadovautis vien logika, nes jei kalba būtų vien logiška, tuomet nereiktų mums žmonių vertėjų - vertimus, taip pat ir grožinės literatūros, galėtų atlikti mašinos.  butent. duoti varda - visiskai lietuviska fraze, jei ismestume visus "nelogiskus" pasakymus - is kalbos nieko neliktu, geriausiu atveju, sausi sausi sakiniai.
vaidamile
2007 11 12, 14:07
 na ir intrigos cia vyksta,dauk pridiskutavusius tai yra ka paskaityti, gal nuo to ir pradesiu
QUOTE(Gitta @ 2007 06 06, 16:10) Na o jei tėvai vaiką pavadina, o ne "duoda vardą", tai tuoj pasipila klausimai "kokį vardą davėt?"  . Neseniai tai patyriau  na pavadinti ar duoti vardą, viskas ok. Bet kai tėvai pasako: Uždėjau sūnui vardą Petriukas. Jau kai turėsiu vaiką dėsiu vardą Jonukas.
Kaspare
2007 11 13, 10:04
QUOTE(Isila @ 2007 11 12, 19:28) na pavadinti ar duoti vardą, viskas ok. Bet kai tėvai pasako: Uždėjau sūnui vardą Petriukas. Jau kai turėsiu vaiką dėsiu vardą Jonukas. Arba dar gražiau: "padėsiu ant jo Jonuką"
jurgitazi
2007 11 19, 17:07
svarbiausia nesipykite
Vilmoshka
2007 11 19, 22:34
QUOTE(Isila @ 2007 11 12, 18:28) Bet kai tėvai pasako: Uždėjau sūnui vardą Petriukas. Jau kai turėsiu vaiką dėsiu vardą Jonukas. QUOTE(Kaspare @ 2007 11 13, 10:04) Arba dar gražiau: "padėsiu ant jo Jonuką" Dėsiu vardą Joniukas, paskui dėsiu vardą Petriukas, o ant jo padėsiu tą Joniuką Žodžiu, kartais plaukai šiaušiasi - kaip baisiai žmonės šneka... Ir tai jau nebejuokinga...
muminukas
2007 11 20, 14:43
QUOTE(Vilmoshka @ 2007 11 19, 22:34) prašyčiau  dėsiu Vardenį, o ant jo - kitą Vardenį Jonuko mama
Vilmoshka
2007 11 25, 15:25
QUOTE(muminukas @ 2007 11 20, 14:43) prašyčiau  dėsiu Vardenį, o ant jo - kitą Vardenį Jonuko mama   Gerai, "dėsim" Vardenį su Pavardeniu
Kaspare
2007 11 26, 22:32
QUOTE(muminukas @ 2007 11 20, 15:43) prašyčiau  dėsiu Vardenį, o ant jo - kitą Vardenį Jonuko mama  Aga, tikrai tiems Jonukams ir Petriukams seniau nesisekdavo. Turėjau pažįstamą Tomą Petraitį. Tai vos tik nueidavo i kokia valstybinę įstaigą kokio dokumento užpildyti - retai be skandalo. Mat ten visur pavyzdžiuose parašyta: Petras Petraitis (arba Jonas Jonaitis). Dažna tarnautoja, tikrindama, kaip užpildyti asmens duomenų laukeliai, pasipiktindavo, kad žmogus tyčiojasi. Ir imdavo jam aiškinti: "Rašykit savo pavardę, o ne 'Petraitis'!!"
Koshka21
2008 01 22, 21:15
QUOTE Skaitau forumą ir plaukai šiaušiasi - "uždėti vardą", "dėti vardą" - kas čia per pasakymai? Uzdeti varda vaiku?!! Skamba kaip noras pavadinti kazkokia preke! Esu labai nustebusi nuo tokios frazes varojimo...
Kaspare
2008 01 23, 13:44
QUOTE(Koshka21 @ 2008 01 22, 22:15) Uzdeti varda vaiku?!! Skamba kaip noras pavadinti kazkokia preke! Esu labai nustebusi nuo tokios frazes varojimo... Manau, prekė taip pat gali nesuprasti, ką čia su ja daro, kai sako "Uždedam vardą DULKIŲ SIURBLYS"
QUOTE(Kaspare @ 2008 01 23, 14:44) Manau, prekė taip pat gali nesuprasti, ką čia su ja daro, kai sako "Uždedam vardą DULKIŲ SIURBLYS"  gerai pasakyta
Vilmoshka
2008 03 29, 22:55
QUOTE(Kaspare @ 2008 01 23, 13:44) Manau, prekė taip pat gali nesuprasti, ką čia su ja daro, kai sako "Uždedam vardą DULKIŲ SIURBLYS"  Siaube siaubeli
O matėt filmuką apie Mikę Pūkuotuką, kuris gyveno po Juozėno pavarde? Į viską reikia žiūrėti ,,filosofiškai"
studencioke
2008 03 30, 14:35
Manau kiekvienas nori kalbėti, rašyti, ar net galvoti lietuviškai, bet nevisiems tai pavyksta. Nors aš linkiu visoms lietuvoje gyventi
QUOTE(pelele @ 2008 03 30, 01:05) O matėt filmuką apie Mikę Pūkuotuką, kuris gyveno po Juozėno pavarde? Į viską reikia žiūrėti ,,filosofiškai"  kur ččia ta filosofiją, kai vaikui vardą uždeda
Carevna
2008 04 07, 12:41
Tigriukė@
2008 04 07, 12:52
QUOTE(lira @ 2007 02 20, 13:14) Ne visos supermamos (shiame forume)yra lietuves, o ypac superlietuves,manau tai nekorektishka kitu tautybiu atzvilgiu. Cia laisvas internetinis bendravimas,o ne nacionalinis diktantas. Svarbiausia malonej bendraut,o netaisyti klaidas. Malonaus bendravimo!  Sutinku  Manau,kad taisiklingai kalbėti lietuviškai,o šiam forume rašyti paviksta ne visoms,todel,kad rašo ne tik superlietuves,tokios kaip ir aš.Žinoma reikia stengtis ir tobulinti kalbą.Bet manau,kad tikrai čia ne lietuvių kalbos egzamenas.Galiu tikrai pasakyti,kad ir pačios lietuvaites daro laaabai daug gramatinių klaidų
|
|