Carevna
2008 04 07, 14:34
QUOTE(Ksėna @ 2008 04 07, 13:52) Sutinku  Manau,kad taisiklingai kalbėti lietuviškai,o šiam forume rašyti paviksta ne visoms,todel,kad rašo ne tik superlietuves,tokios kaip ir aš.Žinoma reikia stengtis ir tobulinti kalbą.Bet manau,kad tikrai čia ne lietuvių kalbos egzamenas.Galiu tikrai pasakyti,kad ir pačios lietuvaites daro laaabai daug gramatinių klaidų  Būtent, bet tų klaidų pvz galima pridaryt ir per skubėjimą, o paskui jos tiesiog paliekamos ir niekas jų nebepataiso  o jei esi ne lietuvė ir stengiesi lietuviškai rašyt tai išvis yra sveikintina  Šaunuolė
davinci
2008 07 31, 09:31
Kiek visko perskaičiau... taip ir neaišku kaip iš tikrųjų taisyklingai pasakyt. Gal kokia lituanistė pasakytų kaip ? Čia neužtenka pasakyti "AŠ MANAU.......... MAN ATRODO"
na, kad vardas neuždedamas, tai jau tikrai
QUOTE(Carevna @ 2008 04 07, 15:34) Būtent, bet tų klaidų pvz galima pridaryt ir per skubėjimą,  . Ir dar kartais tyčia norisi parašyti ar pasakyti ką nors nelietuviškai  . Vardą uždėti ant ko?
Tiesiog logiškai pagalvot reikia  Uždedame tik kokius nors daiktus, o vardu pavadiname.
AnaMarria
2008 10 14, 16:09
Jei jau mums taip nepatinka laikytis kalbos kultūros taisyklių, tai bent jau vadovaukimės logika:))
Ievutea
2008 10 22, 20:45
Nesipykit merginos,  kas kaip nori tas taip tegu kalba,svarbu,kad nevartotų keiksmažodžiu,nes spėju daug kam tai nepatinka...
egle.k.k
2008 12 29, 20:56
QUOTE(davinci @ 2008 07 31, 10:31) Kiek visko perskaičiau... taip ir neaišku kaip iš tikrųjų taisyklingai pasakyt. Gal kokia lituanistė pasakytų kaip ? Čia neužtenka pasakyti "AŠ MANAU.......... MAN ATRODO" Remiantis dabartinės lietuvių kalbos žodynu vardas - žmogaus asmens pavadinimas (ppr. duodamas gimus) (čia citata). Taigi teisingiausia ir yra sakyti "duoti vardą", bet galima naudoti ir sinonimus Papildyta:QUOTE(pelele @ 2008 03 30, 02:05) O matėt filmuką apie Mikę Pūkuotuką, kuris gyveno po Juozėno pavarde? Į viską reikia žiūrėti ,,filosofiškai"  Taip matėm, jis gyveno po iškaba, ant kurios buvo parašyta Juozėno pavardė, todėl ir pasakymas "gyveno po Juozėno pavarde" ten yra pavartotas teisingai Papildyta:QUOTE(Ievutea @ 2008 10 22, 21:45) Nesipykit merginos,  kas kaip nori tas taip tegu kalba,svarbu,kad nevartotų keiksmažodžiu,nes spėju daug kam tai nepatinka... Neturėtų kalbėti kas kaip nori. Kalba yra tam, kad vieni kitus geriau suprastume, jei kalbėsime kas kaip norime, ilgainiui galime visai nebesusikalbėti.
Saidutė
2009 01 02, 13:23
Vis delto gi be klaidu gyvenimas neidomus Superlietuves bukime ant popieriaus, diktantuose, laiskuose ir t.t., bet chat'uose manau vistik norisi greiciau parasyti, kad ir ne lietuviskomis raidemis Galbut mano pasakymas nelabai geras, bet mano nuomone tokia
Meškuolė
2009 02 08, 21:44
QUOTE(Saidutė @ 2009 01 02, 13:23) Vis delto gi be klaidu gyvenimas neidomus Superlietuves bukime ant popieriaus, diktantuose, laiskuose ir t.t., bet chat'uose manau vistik norisi greiciau parasyti, kad ir ne lietuviskomis raidemis Galbut mano pasakymas nelabai geras, bet mano nuomone tokia  tai tik įpročio klausimas. koks skirtumas, ar spausti s ar š, arba c ar č - tik vienas paspaudimas abiem atvejais.
nemesis
2009 02 18, 14:57
Nu paskutiniu metu labai girdisi iskraipytu lietuvisku vardu. Net juokinga gatveje klausyti, (nors dazniausiai buna graudu del vaiko) kai vaika saukia ENTONI ar GABRIELA, nors yra tikrai grazus lietuviski atitikmenys
QUOTE(Betule @ 2007 02 20, 12:01) Vis delto gi be klaidu gyvenimas neidomus Superlietuves bukime ant popieriaus, diktantuose, laiskuose ir t.t., bet chat'uose manau vistik norisi greiciau parasyti, kad ir ne lietuviskomis raidemis Galbut mano pasakymas nelabai geras, bet mano nuomone tokia  Chat'uose, kai rašoma greitai ir tekstas greitai dingsta gal ir nieko tokio, jei rašoma su klaidomis, bet forume, kur jūsų žinutę skaitys daugybė žmonių, manau, kad reikėtų rašyti ne bet kaip
LapeUrsa
2009 05 04, 23:17
As normaliai vertinu lietuvisku rasmenu nenaudojima, nes tikrai nepatogu  . O siaip reikia stengtis rasyti kuo imanoma taisyklingiau, ne kaip jaunimo forumuose
Virdzinijak
2009 08 05, 23:21
gerai, kad dar atsiranda lietuviu  nors as pati asmeniskai nerasau taip
Irutėlė
2009 09 25, 17:19
100 procentų pritariu, skamba juokingai  kai "uždedamas" ar "dedamas" vardas
Žinot, man yra gražiausi lietuviški vardai  , ypač pagoniški: Austėja, Vilkė, Rasa, Liepa, Saulė, Aušra ir pan. Beje, man lietuviški vardai skamba daug mieliau ir maloniau ,negu naujoviški lotynoamerikietiški. Juk jie tokie švelnūs. Susidaro įspūdis, kad žmonės žiūri vien serialus. Pastaruoju metu girdžiu aplinkui tokius vardus: Kevinas, Melani, Saimanas, Neilas, Damiras, Dagmara. Ačiū Dievui, tenka išgirsti ir Jonuku, Jokūbėlių, Mykoliukų, Vytautų. Manau, reikėtų nepasiduoti tai užsienietiškai tradicijai. Atsiverskime lietuvių kalbos vardų žodyną ir tikrai rasime daug gražesnių vardų. Na, bet kaip laiudies išmintis sako, "dėl skonio nesiginčijama".
muminukas
2009 10 19, 16:14
rimtas eziukas
2009 11 05, 14:41
Del senos diskusijos apie lietuviu kalba forume. Noreciau pacituoti viena rasytoja-klasika: "Inteligentiskas zmogus ne tas, kuris ispyles kompota atsiprasys, o tas, kuris to nepastebes". Gal tikrai reiketu daugiau tolerancijos, ir tiesiog nekreipti demesio i "barbarizmus". Man irgi akis bado Elementai, vietoj Alimentu. O del vardu, tai man pagoniski vardai beprotiskai patinka ir lietuviski, ir slaviski. Jie nesa savyje informacija, padeda suprasti ka tievai norejo situo vardu pasakyti, kokius bruozus vaikui suteikti. Savo sunu pavadinau pagonisku vardu. O serialu mada tikrai praeis! Prisiminkit Spalio revoliucijos vardus- Traktorinos, Olimpeados, visokie Slove Leninui ir Stalinui.... Man keistas vardas yra Snieguole (su pagarba visoms savininkems!!!!). Asocijuojasi su Disnejaus filmuku....
modestina
2009 11 12, 18:02
QUOTE(Vilmoshka @ 2007 02 19, 11:54) Supermamos, tikiu, kad esat supermamos, bet norėtųsi, kad būtumėt ir superlietuvės  Skaitau forumą ir plaukai šiaušiasi - "uždėti vardą", "dėti vardą" - kas čia per pasakymai? Vardą galima suteikti, na kraštutiniu atveju duoti, dar geriau - vaiką pavadinti, bet ne dėti! Ačiū už dėmesį, tikiuosi, tą dėmesį atkreipsite į mano pastabą. Superlietuvė mama  Kiek paskaičiau temų, tai vien "dėt", "dėčiau", "įdėjau". Man kyla klausimas: ku įdėjote vardą, gerbiamosios? Į sterblę? Papildyta:QUOTE(Saidutė @ 2009 01 02, 14:23) Vis delto gi be klaidu gyvenimas neidomus Superlietuves bukime ant popieriaus, diktantuose, laiskuose ir t.t., bet chat'uose manau vistik norisi greiciau parasyti, kad ir ne lietuviskomis raidemis Galbut mano pasakymas nelabai geras, bet mano nuomone tokia  O man smagu rašyti lietuviškai, nes kitaip nemoku  Tiesiog myliu savo kalbą ir jaučiu atsakomybę Papildyta:QUOTE(nemesis @ 2009 02 18, 15:57) Nu paskutiniu metu labai girdisi iskraipytu lietuvisku vardu. Net juokinga gatveje klausyti, (nors dazniausiai buna graudu del vaiko) kai vaika saukia ENTONI ar GABRIELA, nors yra tikrai grazus lietuviski atitikmenys  Ojėj! Įsivaizduoji, kaip dabar įžeidei tuos tėvus? Juk ANTANAS - negarbė Papildyta:QUOTE(LapeUrsa @ 2009 05 05, 00:17) As normaliai vertinu lietuvisku rasmenu nenaudojima, nes tikrai nepatogu  . O siaip reikia stengtis rasyti kuo imanoma taisyklingiau, ne kaip jaunimo forumuose  O kuo nepatogu? Tai kad nieko sudėtingo... Papildyta:QUOTE(Ksėna @ 2008 04 07, 13:52) Sutinku  Manau,kad taisiklingai kalbėti lietuviškai,o šiam forume rašyti paviksta ne visoms,todel,kad rašo ne tik superlietuves,tokios kaip ir aš.Žinoma reikia stengtis ir tobulinti kalbą.Bet manau,kad tikrai čia ne lietuvių kalbos egzamenas.Galiu tikrai pasakyti,kad ir pačios lietuvaites daro laaabai daug gramatinių klaidų  Tai yra blogai rašyti lietuviškai?  Kažin, ar labai daug kainuoja pastangų paprasčiausiai šiek tiek taisyklingiau rašyti ir reikšti mintis?
mattina729
2009 12 26, 14:02
Mane tėveliai pavadino Morta. Nuo pat vaikystės sulaukdavau visokiausių pravardžių.Labai nesmagiai jausdavausi.Tačiau dabar (man 19m.) didžiuojuosi savo vardu.  Ne tik todėl, kad nereikia krūpčioti, kai kas nors šūkteli kažką labai populiariu vardu ir nežinai: čia tave kviečia ar ne  bet dar ir todėl, kad jis LIETUVIŠKAS!!!  Aš visom keturiom už lietuviškus vardus ir bet koki kitą lietuviškumą
.Serena.
2010 02 10, 09:53
Kazkaip ydomu kad apie teisinga kalba prabilo mamos, mokinkime savo vaikus kalbeti teisiklingai ir graziai, pirmiausia reikia paziureti kaip seimos nariai bendrauja vienas su kitu, o cia tik forumas, niekas nesistengia bendrauti teisiklingai, o manau ir nereikia
tomciukas
2010 03 04, 14:22
QUOTE(geliux @ 2010 02 10, 10:53) Kazkaip ydomu kad apie teisinga kalba prabilo mamos, mokinkime savo vaikus kalbeti teisiklingai ir graziai, pirmiausia reikia paziureti kaip seimos nariai bendrauja vienas su kitu, o cia tik forumas, niekas nesistengia bendrauti teisiklingai, o manau ir nereikia  Kita vertus - bendraudami seimoj (savo aplinkoj) daznai nepastebim kokias klaidas darom, nes tos klaidom jau tampa taisykle, kuri mums atrodo teisinga  O zmones is sono (kad ir forume) pastebi musu klaidas ir skatina mus tuo paciu tobulet Zodziu visur reikia izvelgt teigiamu dalyku !
Dėl rašymo lietuviškai ir taisyklingai. Forumas yra vieša vieta. Daugelyje temų galime rasti prieš 5-6 metus parašytų žinučių. Todėl manau, kad reikėtų rašyti taisyklingai lietuviškai. Žinoma, gerai, kai žmonės ir namie gražiai šneka. Čia kaip aplinka, apranga. Kai kas namie turi tvarkingus namų drabužius, kiti - vaikšto apiplyšę. Tačiau į gatvę net tie dažniausiai pasistengia neišeiti suteptais ar perplyšusiais apdarais. Kai kas namie bėgioja paskui kiekvieną dulkę, o išmetamą sofą pameta kieme ar šiukšles numeta miške. Prieš keletą metų turėjau didelę gėdą dėl moteriškių: pavasario talkoj dirbau greta savo buv. dėstytojo Romualdo Ozolo Pavilnio parke. Tai kai ėmė žmogus traukti moteriškus "su sparneliais" iš visokių kampų, brrrrr. Taip ir iš neraštingų apsileidusių JAV negrų (sąmoningai nevartoju politkorektiško juodaodžiai, nes lietuvių k. negras, kaip ir žydas ar čigonas, savaime nėra įžeidžiantis) perimtas padugnių žodynas nepuošia nei namie, nei viešoj vietoj  .
icing sugar
2010 09 05, 17:05
QUOTE(nutė @ 2010 04 06, 10:17) Dėl rašymo lietuviškai ir taisyklingai. Forumas yra vieša vieta. Daugelyje temų galime rasti prieš 5-6 metus parašytų žinučių. Todėl manau, kad reikėtų rašyti taisyklingai lietuviškai. Žinoma, gerai, kai žmonės ir namie gražiai šneka. Čia kaip aplinka, apranga. Kai kas namie turi tvarkingus namų drabužius, kiti - vaikšto apiplyšę. Tačiau į gatvę net tie dažniausiai pasistengia neišeiti suteptais ar perplyšusiais apdarais. Kai kas namie bėgioja paskui kiekvieną dulkę, o išmetamą sofą pameta kieme ar šiukšles numeta miške. Prieš keletą metų turėjau didelę gėdą dėl moteriškių: pavasario talkoj dirbau greta savo buv. dėstytojo Romualdo Ozolo Pavilnio parke. Tai kai ėmė žmogus traukti moteriškus "su sparneliais" iš visokių kampų, brrrrr. Taip ir iš neraštingų apsileidusių JAV negrų (sąmoningai nevartoju politkorektiško juodaodžiai, nes lietuvių k. negras, kaip ir žydas ar čigonas, savaime nėra įžeidžiantis) perimtas padugnių žodynas nepuošia nei namie, nei viešoj vietoj  . Vai vai, kokie mes įžeidūs  Esu už tai, kad būtų rašoma lietuviškai, tačiau tas kategoriškumas ir švaistymasis tokiais pasisakymais kaip "padugnių žodynas" žavesio tamstai irgi nesuteikia.  Noras, kad visi būtų vienodi, išsilavinę, pakantūs, mandagūs ir dar visokie kitokie, aišku, sveikintinas, tačiau taip nėra ir nebus. Kaip sakant, pradėk nuo savęs, o ne rodyk pirštais į kitus.
~Beauty~
2010 09 10, 16:08
QUOTE(modestina @ 2009 11 12, 18:02) Kiek paskaičiau temų, tai vien "dėt", "dėčiau", "įdėjau". Man kyla klausimas: kur įdėjote vardą, gerbiamosios? Į sterblę?  Tiesą sakote - šiam forume dauguma įdeda vaikams vardus
reginajud
2010 11 09, 16:20
QUOTE(Džinė @ 2007 02 19, 14:23) Tema manyčiau verta dėmesio užvesta, bet ji tik prasidėjo, o jūs jau viena kitai į gerkles kabinatės  o mums visoms tikrai neprošal būtų atkreipti dėmesį kaip reiškiam savo mintis, kad nebūtų tipo tą, tipo aną. sveikutes.nesu SUPERlietuviu kalbos zinove.kasdieniniam gyvenime irgi visaip pakalbu.bet jau tas zodelis TIPO mane varo i nevilti.savo seimyna baigiu issiauklet.jei tik istaria ta zodeli,tai as nekalbu net,kol nepasako teisingai.o siaip tai man mazai kas maiso.ar truputi taip ar kitaip.svarbu,kad suprasciau.
Anajoana
2010 11 20, 21:08
O nejaugi kazkas sako "uzdejau varda Jonukas" ? Tokios frazes dar neteko girdeti , beabejones girdejau "deda varda" , bet tas " uzdejau" gal truputi persistenget
HappyAngel
2010 11 20, 23:48
QUOTE(Anajoana @ 2010 11 20, 21:08) O nejaugi kazkas sako "uzdejau varda Jonukas" ? Tokios frazes dar neteko girdeti , beabejones girdejau "deda varda" , bet tas " uzdejau" gal truputi persistenget  Tai jei girdėjote, kad vardą deda, turėjote girdėti, jog jį jau uždėjo. Paskaitykite daugiau šio skyrelio temų ir pamatysite, kad ne viena mama savo vaikui vardą būtent uždėjo.
Jolanta86
2010 12 29, 19:24
hm , idomiai ir nelogiskai skamba,uzdeti varda ,deti varda,kazkaip niekada to nebuvau girdejusi,tik forume paskaicius pastebejau,kad taip sako daugelis
supervinis
2011 01 07, 12:41
QUOTE(Langoza @ 2007 02 20, 12:23) jei jau internetinis bendravimas, tai nereiskia, kad nereikia kreipti demesio kaip ir ka rasai  visgi galima ir nedeti to vardo, nors ta daro kokie 70% forumieciu  o pastebejimas temos autores geras. nesam super lietuvininkes, bet pasistengti visgi galima  Ištoies yra neblogai kreipti dėmesį į tai ką rašai, dar neblogai kai kreipiamaas dėmesys į tai ar taisyklingai lietuviškai rašai
Norvide
2011 02 09, 10:29
Labai gera tema  . Galėtų būti atskira tema kalbos klaidoms. Tikrai pasiskaityčiau, pasitikrinčiau ar viską žinau. Aišku nereikia gėdinti ar smerkti tų, kurie daro klaidas nes čia juk ne lituanistų draugija.
barboryte1
2011 02 09, 19:37
Hm... Dazniau vartojame 'dave varda'. Tikrai retai girdziu 'uzdejo varda'. Galbut sitame forume ir pasitaiko...
lituanus vulgaris
2011 03 09, 00:11
Bet tai sugalvok tu man taip pasakyti... Asmeniškai aš realiame gyvenime nei karto negirdėjau taip sakant, o iki šio forumo paskaitymo net nemaniau, kad žmogus, kurio gimtoji kalba lietuvių, gali taip išvis sakyti...
akvelinaa
2011 04 15, 13:09
 neatkreipiau niekada demesio kas kaip sako
Vilko_kailis
2011 07 03, 12:11
Is karto atsiprasau, kad rasau be lietuvisku rasmenu, mano angliski "Windows" ju tiesiog nepalaiko Nesu as nei super, nei gryna lietuve, bet... Mielosios, jei jau gyvenat Lietuvoj, Lietuvoj auginat savo vaikus, tai, sakyciau, yra elementarus pagarbos sau ir aplinkiniams nebuvimas, jei nesiteikiat net atkreipti demesio i savo pacias grubiausias kalbos klaidas. Ir cia kalbu net ne apie rasyba, bent jau snekamosios kalbos galima pabandyti nedarkyti... Man tas posakis "DETI VARDA" visada buvo baisiausiu pasisakymu virsunej, kartu su tokiais perliukais kaip "PRO KAM, PRO KA?", naudojamais vietoj "Apie ka?". Mielosios, lietuviu kalba labai turtinga, sudetinga, net patiems lietuviams daznai neimanoma ismokti jos visiskai taisyklingai (o galu gale, nemanau, kad kasdieniniam gyvenime to ir reikia), bet... Zinot, bent jau nesipiktinkit, kai kazkas taiso tokias grubias jusu klaidas! Nors, kaip sakant, jeigu yra noro demonstruoti savo auksta kultiiiuuuura...
jurgitulisb
2011 07 20, 14:03
QUOTE(Vilko_kailis @ 2011 07 03, 14:11) Is karto atsiprasau, kad rasau be lietuvisku rasmenu, mano angliski "Windows" ju tiesiog nepalaiko Nesu as nei super, nei gryna lietuve, bet... Mielosios, jei jau gyvenat Lietuvoj, Lietuvoj auginat savo vaikus, tai, sakyciau, yra elementarus pagarbos sau ir aplinkiniams nebuvimas, jei nesiteikiat net atkreipti demesio i savo pacias grubiausias kalbos klaidas. Ir cia kalbu net ne apie rasyba, bent jau snekamosios kalbos galima pabandyti nedarkyti... Man tas posakis "DETI VARDA" visada buvo baisiausiu pasisakymu virsunej, kartu su tokiais perliukais kaip "PRO KAM, PRO KA?", naudojamais vietoj "Apie ka?". Mielosios, lietuviu kalba labai turtinga, sudetinga, net patiems lietuviams daznai neimanoma ismokti jos visiskai taisyklingai (o galu gale, nemanau, kad kasdieniniam gyvenime to ir reikia), bet... Zinot, bent jau nesipiktinkit, kai kazkas taiso tokias grubias jusu klaidas! Nors, kaip sakant, jeigu yra noro demonstruoti savo auksta kultiiiuuuura...  Papildyta:QUOTE(Norvide @ 2011 02 09, 12:29) Labai gera tema  . Galėtų būti atskira tema kalbos klaidoms. Tikrai pasiskaityčiau, pasitikrinčiau ar viską žinau. Aišku nereikia gėdinti ar smerkti tų, kurie daro klaidas nes čia juk ne lituanistų draugija. Va cia tai gera mintis
Tik SM susidūriau su pasakymu "dėti vardą", o bet tačiau atrodo, kad šia "zaraza" apsikrėtusi vos ne kiekviena trečia supermamytė. Dieve, dieve, negi tos moteros visai neturi kalbos jausmo ir nesupranta, kaip bjauriai tai skamba???
kristin343
2011 11 20, 12:52
QUOTE(akvelinaa @ 2011 04 15, 13:09)  neatkreipiau niekada demesio kas kaip sako  o man visada rėžia ausį. Turėjau labai gerą lietuvių kalbos mokytoją
Karikima
2012 04 12, 12:59
As siame forume pirma karta pamaciau zodziu jungini 'uzdeti varda', net neisivaizdavau kad taip imanoma pasakyti.. mazdaug kaip ceremonija, uzdeda varda ant vaiko bet cia turbut kaip kai kurie sako 'eiti ant kapu' , nelogiska bet daug kas iprate taip sakyt
mieganti-kate2
2012 04 24, 10:14
Tikrai pritariu.Dar man bjauru kai žmonės sako daeiti vietoj paeiti,dapilti vietoj pripilti.Išvis nesuprantu kam reikalingas tas "da" vietoje normalių lietuvių kalbos priešdėlių.Dar bjauru kai žmonės sako "turėti gerą laiką" ir net nesuvokia kad daro klaidą.Todėl visoms linkiu pasitaisyti ir kalbėti gražia lietuvių kalba.
|
|