Gal kas zinote, ar galima dirbti pagal autorine sutari vaiko auginimo atostogu metu ir tuo paciu neprarasti "atostoginiu" ;D ?
Galima, svarbu negaut Sodros apmokestinamu pajamu..
Aciu Aura, o vadinasi is darbo pagal autorine sutarti gaunamos pajamos Sodros neapmokestinamos?
As dirbu pagal autorines sutartis siuo metu. Mano mazylei greit bus 7 menesiai. Pajamos mano is autorinio darbo didesnes, nei vidutines, o Sodrai is to [smiley=roga.gif]
O pries gimdyma ar dirbai pastovu darba? Ar gauni is Sodros vaiko auginimo atostogu pasalpa ar kaip ji ten vadinasi? As bijau, kad Sodra iskas, kad as dirbu pagal autorine sutarti ir nebemokes man pinigu uz vaika. Nenoreciau, kad taip atsitiktu :
gaunu as ta pasalpa. Nepergyvenk, ir is taves niekas jos neatims, jei tavo pajamos nebus socialiai apdraustos, ta prasme, nebus iraso darbo knygelej, kad tu dirbi. Kurybinis atlygis - tai ne draudziamosios pajamos. Autoriniu sutarciu gali sudaryt nors simta ir atlyginimu tiek pat pasiimt. Jei as tau atrodau nekompetentinga ir tu manim nepasitiki, siulau anonimiskai pasiteiraut apie tai Sodroj. Ta pati au pasakys, ka ir as. Garantuoju.
Labai tau aciu Smurka, dabar esu rami kaip belgas [smiley=000308.gif]
Liuda, tikrai gali but rami-autorines sutartys Sodros mok. neapmokestinamos, todel Sodrai jos neidomios
Gali sau gaut pasalpa ir plius autorini atlyginima
galiu tik ptvirtinti mamu zodzius. Tiesa, as dirbu ne pagal autorine sutarti, o pagal patenta ir iseinant i dekretines to teiravausi sodrai.
Galiu as laisvai dirbti pagal patenta, as sodrai nemoku ir jinai man nieko nemoka ir viskas.
Pirma karta suzinojau, kad pasalpos gali nemoket :oAs pries iseidama i darba Sodroj klausiau, ar galiu dirbti ir ar niekas man pasalpos nenuims. Mane uztikrino, kad pasalpa priklauso ne mamai, o vaikui, todel ji priklauso, nesvarbu ar mama dirba
Vaiko pašalpos iki 3 metų nemokėti gali tik tuo atveju, jei:
1. neturi deklaracijos vietos 2. neturi registracijos vietos. Aš iki spalio neturėjau nei deklaracijos, nei registracijos. Tai man net už preitus mėnesius nenori mokėti. Pristačiau n pažymų, kad niekur negavau tos pašalpos, tai dabar bus svarstymas ar išmokėti u- 10 mėnesių, ar tik nuo deklaracijos datos. Štai koks biurokratizmas pas mus.
tai cia jau tie 75%MGL kur yra mokama nedirbusiai mama visus 3 metus, o pries gimdyma dirbusiai mama kai vaikui sueina 1metukai, arba jei mama iseina i darba anksciau. Tiesa, po kazkiek laiko tie pinigeliai dingsta, pas juos net programa ribota - po kazkurio laiko panaikinami visi duomenys, bet nzn po kurio laiko. Galiu pasakyti tik tiek, kad kai man reikejo pazymos apie mano gaunamas pajamas, tai man isdave tik nuo 2002m01 men, ankstesniu duomenu jie jau nebeturejo. O sodroje yra taip - dirbai, isejai dekretiniu ir gauni is pradziu 100% nuo atlyginimo, o veliau 60% nuo atlyginimo. Beje mamytes nesuklyskite - jei iki gimdymo neiseisite i dekretines nuplauks tie pinigeliai uz 70 dienu ( man taip buvo, gimdymas buvo prieslaikinis 30 sav ir i jokios dekretines dar nebuvau isejusi, tai po gimdymo gavau 56d 100% nuo darbo uzmokescio, o veliau 60% - o dar pernai budavo, kad ismoka ir uz pries gimdyma priklausancias dienas - t,y 70+56d gauni 100%). O veliau gali dirbti pagal autorine sutarti ar pagal patenta - pati dirbu pagal patenta ir gaunu is sodros ismokas. Nzn kaip su autorinemis sutartimis, bet dirbant pagal patenta ir dirbant pagal normalia sutarti nebereikia antra karta moketi sveikatos draudimo. Anksciau budavo ir nuo atlyginimo moki sodrai, ir atejus issiimti patento dar karta sumoki uz tuos menesiu privaloma sveikatos draudima ( antra karta taip sakant, tik gaila paslaugu kokybe nuo dvigubo mokejimo visai nepriklauso). Dabar moketi nereikia ir dieniniu kursu studentams.
Sveokis mamytes,
Turiu labai dziuge zinia. Skaitinejau jusu laiskelius apie darbus su autorinemis sutartimis. As pati taip darau, nes sunui septyni menesiai. Jau dirbciau, bet buvau isitikinus, kad tada dings pasalpa, kuri duodama vaikui iki metu... Pasirodo, yra vienas jeigu... Taigi, jeigu as pradesiu dirbti dar iki vaikui nebus metai, bet ne ankstesneje darbovieteje, o kitoje, tai jokia pasalpa nedings!!!! Turiu pazistama Sodros informacijoj. Negalejau patiketi isgirdusi. Bet jis man garantavo, kad taip yra tikrai. Atseit, istatymus reikia skaityti tarp eiluciu. Klausiu, tai kodel niekas sito nezino. Jis man sako: del to, kad mes niekam nesakom... Taip ir likau "apsalus". Taigi ir pradejau ieskoti darbo...
Pradejau dirbti kol vaikui dar nebuvo sueje metai ir ne ankstesneje darbovieteje, o kitoje, ir niekas man pasalpos nebemokejo, gavau tik atlyginima :
maziukui tuoj bus 6 men. vaikas ugtelejo, atsirado ir laisvo laiko daugiau. vis pagalvoju, gal koki darbeli susiradus. darba, kuri galeciau dirbt namie. i oficialu darba grizti nenoriu, lialius dar per mazas. mamytes, gal turit kokiu ideju?
gal turit kuri patirties? ga kuri dirbat namie? aciu
Kai mano mažiui suėjo porą mėnesėlių [smiley=jumpnbaby.gif] tai pradėjau dirbti namie - privačiai dėsčiau anglų kalbą. turėjau mokinių jau iki gimdymo, taip, kad jie manęs patys paprašė, kad pradėčiau mokyti. Dėstymas atima laiko, gerai kai vyras namie, o kai vyro nebūdavo su mokiniais susitardavau kai vaikas miegodavo. [smiley=000308.gif]Kai mažiui suėjo aštuoni mėnesiai išėjau į darbą. Patariu pagalvoti ką moki ir kuom galėtum užsiimti namie, o tada duok skelbimą į laikraštį.
Geriausia dirbti tai, ką dirbai prieš išeidama vaiko auginimo atostogų. Tik tūrbūt ne visoms specialybėms tai tinka. Turiu draugę buhalterę-tai ji namuose tą patį darbą dirbo, taip pat ir anglistė-vertė namie knygas. Žurnalistė-toliau sau rašė straipsnius. Aš, kai mažei suėjo trys mėnesiai irgi nuėjau dirbti(pagal autorinę sutartį),bet pas mane darbas kurybinis- aš dizainerė. Daug ką pasidarau namie, bet vistiek porai valandų reik į darbelį nubėgti.Biškelį jau pavargau ir laukiu nesulaukiu kada ta sutartis baigsis. Nes nei pagauta nei paleista. Tarsi ir nesėdi darbe, o išvažiuot kur vistiek negali. O vasara juk...kai baigsis ta sutartis žadu užsiimti grynais menais, jei tik mažė leis.
Su humanitariniu ishsilavinimu galima versti, redaguoti, suvedineti tekstus, priziureti interneto portalo turini. Yra zmoniu, kurie per vaikus ir tokius darbus karjera pasidaro ;D
;DPraktiskai viska galima dirbt namie ;D,net nezinau as va ieskau mamytes uteniskes arba ukmergiskes ,turincios truputi prekybines gysleles uzuomazgos. ;D
Skaiciau Serzu knyga, tai ten buvo keli pavyzdziai, kai mamos su visai mazais vaikuciais pradejo dirbti: kas mokytoja, kas valytoja (!), kas med. sesele, pardaveja... Sunku, bet imanoma. Isideda vaika i nesyne - ir pirmyn ! Pati esu zurnale skaiciusi, kaip viena moteris gryzo i darba (ofisinis darbas) praejus trim (!!!) dienom po gimdymo. Na, man kazkaip gaila ir tu mamu ir vaikuciu. Nors, kiekvienam savo. Va, Asta Stasaityte (buvus) irgi dirbo be perstojo. Jaigu tik mama sugeba protingai suderint darba su vaiko auginimu, pati nepervargsta, bei vaikas jauciasi mylimas, saugus ir nera paliktas kazi kam, tai ko nepadirbus ?
Siap as tai dziaugiuosi, kad galiu pabut namie, pries vaikuj gimstant teko gan sunkiai dirbti, ir dabar tiesiog atostogauju !! Taciau kartais ir man norisi kazkuom uzsiimti, tik kad tai nebutu darbas i kuri tureciau eiti kiekviena diena, tam tikru metu, brrr... Internete skaiciau, kad laaaabai daug moteru Amerikoje atidaro savo siuvyklas, ar uzsiima produktu platinimu (pvz. kosmetikos), ikuria internetines parduotuves, mezga, arba dirba auklem (kartu priziuri savo, bei dar pora vaiku), priziuri senelius, kepa piragus ar duona, spausdina tekstus, arba pradeda rasyti knygas ;) ... Esu ir as dabar apmastymu stadijoje: ka galeciau tokio nuveikti, kad ir malonu butu, ir atliekama kapeikele i namus nubiretu, bet svarbiausia, kad tai nekenktu man ir mano vaiko santykiam !! Manu, kai as ka ismastysiu, butinai Tau pranesiu ;)
Aš irgi labai nenorėjau dar grįžti į savo darbą, kur reikia sėdėti nuo....iki..mano dukrytei jau metukai, bet aš nusprendžiau būti su ja ir užsidirbti. Labai lengvai radau papildomo darbo. Galima sakyti iš karto: renku ir spausdinu vienai firmai jų dokumentus, ruošiu t.y. verčiu, renku informaciją ruošiamam katalogui ir pan. Dirbu dažniausiai panakčiais, kai visi suminga ir aš tada galiu greičiau ir efektyviau darbuotis. Nejaučiu miego trūkumo, nes ir nedirbdama dažniausiai miegoti eidavau labai vėlai. Dar tiesa, padedu tinginiams studentams
Pazystu mamyte, kuri augindama vaikuti, atidare savo bute... soliarijuma ! Tikrai nezinau, kur ji pirko ir kiek mokejo uz ta "lova". Bet atsipirko tai jau tikrai, nes nuolat vis ateina kas nors. Kainos pigiau nej kitur. Taip pazystami per pazystamus, kaimynus, daraugus, bendradarbius suzinojo, ir eina.
RASMA, mes "koleges" ;D As irgi tinginiams studentams padedu, tik, tiesa sakai, labai jau jie nenoriai moka... >:(
He he, o as karta uzsiiminejau pagalbos tinginiams studentams organizavimu... Tik kalba ejo ne apie kursinius, o apie diplominius ar magistro tezes. Turejau parankej du inteligentus - viena humanitarini, kita technini, tai galejom imt praktiskai visas temas, isskyrus grynai specifines (bet jau nuo kompiuteriu iki veterinarijos tai emem) ;D tai labai gerai gavosi - as paskirstau drbus, jie paraso, as suvedu i viena ir valio... Diplominis - apie 1200 Lt, tai 500 vienam inteligentui, 500 kitam, o 200 man uz organizacija ;D ;D ;D
Tai i CV jau gali rasyt minimum kokius 5 aukstuosius
As tai nelabai, mat mano darbas buvo - kupi /prodai, o va inteligentai - liuosiai
As namuose iki nestumo siudavau. Nors vos tik suzinojau, kad laukiuosi, tuoj pabaigiau su visais uzsakymais. Labai jau giliai i sirdi imdavau kiekviena, kad ir mazyte nesekme. tai pagalvojau, kad vaikeliui sveikiau mano ramus nervai. O va dabar mastau, kada gi imtis vel savo darbo. Mazius jau beveik 1.5 metu, lyg ir galeciau po truputi imti dirbti. Bet kazkaip jau nebepasitikiu savo jegomis, rodos, kad rankos, akys nebe tos...
Jooooooooo, man tavo inteligentai dabar praverstų Nuo kompiuterių iki veterinarijos gal temas ir ėmėt, bet turbūt neįskaitant paminėtų specialybių
Neee, pas mane inteligentai, uztai gyvo arklio akyse nemate, nei liudno, nei linksmo;D Bet buvo kazkoks tai veterinarijos vadybos tobulinimas ar kazkas ten tokio... Tai buvo pries 3 metus, gal pasikeite - o gal ten kursinis buvo, nebeatsimenu :)
Gerai, tik kad pas mus toks nelegalus verslas rizikingas...sužinos pavydūs kaimynai, paskųs ir... >:(
Va aš galėčiau namuose atidaryti anksytvojo muzikinio ir apskritai meninio (pakviesičiau dar kelis profesionalus) ugdymo mokyklėlę. Kažkada apie tai jau mąsčiau. TIk kad ne viskas taip paprasta...
Žvirbliuke,
nuostabi idėja! Tik gaila, kad tu Vilniuj. Aš, Kaune, einu pas viena moterį konsultuotis dėl ankstyvojo ugdymo, nes ji domisi ir labai daug žino. Pradėsiu savo mažąją mokinti įvairių dalykų (nors daug kas pirštą apie smilkinį sukinėja kai pasakau). Tai va, ta moteris žada organizuoti įvairius grupinius mokymus, nes sakė susidomėjimas nemažas.
Calama, o pagal kokia sistema ta moteris dirba? Gal negaila jos koordinaciu, gal gali man i asmenine parasyti. Labai aciu
Calama, man irgi!!!
Aciu
darbas auginant vaiką gali būti įvairus, tai priklauso nuo įgytos specialybės ir pomėgių, gabumų
Knygą rašyt ar kokius eilėraščius-irgi faina, bet reikia labai daug laiko, ramybės, kad galėtum įsijaust, susikaupt, o be to, reikia finansų, kad knygas išleist, rėmėjų ir t.t. Daug kur rašoma, kad kūrybinis impulsas ypatingai pasireiškia būtent būnant 40-50m. amžiaus :-/ : Beje, kažkokį darbą galima dirbti Internete, būna skelbimai "darbas Internete" ???
aha, tada sita atidedam kuriam laikui, uzsiimsim, kai anukus auginsim ;D
aš tą ir turėjau omeny :
As tai jei nebuciau grizus i darba, parasineciau kokiam zurnalui straipsniukus. ta, beje, darau ir dabar. Chalturom toki darba vadinu
smurka,
o kokiom temom rasai ir i kokius leidinius?
MANE IRGI TOMINA TOKS DALYKAS KAIP DARBAS NAMIE (LABAI JAU GAILA BUTU PALIKT MAZE, JAI DAR TIK 5MENESIAI). TAI GI, PERVERCIAU KAI KURIUOS INTERNETO PUSLAPIUS, BET TIESA PASAKIUS NIEKO DORO NERADAU. ESU GIRDEJUS APIE KAZKOKIU VOKU KLIJAVIMA, DEZUCIU LANKSTYMA IR PAN.
GAL KAS KA NORS ZINO APIE TOKIUS DARBUS IR KAIP JUOS RAST? (PAGAL SPECIALYBE AS VADYBININKE, ADMINISTRATORE, DIRBAU DRAUDIMO VADYBININKE) GAL GALIT PATART KA DAR GALECIAU DIRT NAMIE?
Gal kas zinot kokie darbai gali buti dirbami pagal autorine?Kur apie salygas ir pan.galima pasiskaityti?
as esu issiemusi patenta verstis vertimu veikla
"Autorių ir gretutinių teisių įstatymas" ieskok www.lrs.lt teises aktu paieskoj.. Dar noreciau akcentuoti, kad autorine sutartis turi buti tinkamai apiforminta, kad nekiltu abejoniu, kad ji sudaryta butent autoriniam darbui atlikti.Bet tuo turetu pasirupinti uzsakovas Galima, kaip minejo Silvute, issiimti individualios veiklos dokumenta..
Mamulytes,reikia jusu pagalbos.
Kai leliui bus 6men.galvoju grizti i darba bent pusei dienos.Bet nenoriu prarasti Sodros mokamos pasalpos Gal esat su tuo kas susidure. Buciau dekinga uz pasidalinta informacija.
Siuo metu autoriniu sutaciu kaip ir nebera, dabar vadinasi, individuali veikla, bet tas pats Š. Jos apmokestinamos 15 proc., tik mokesciu inspekcijoje.
Pabandyk susitarti su darbdaviais, kad tavo veikla būtų tarsi autorinė. Tik: į buviusią darbovietę tu gali grižti tik tuo atvėju, jei ne į tas pačias pareigas. Žodžiu, jei gryšti į tas pačias, tai bent popieriuose tegu bosas nurodo, kaip kokią kitokią veiklą. Tarkim : už atliktą tam tikrą darbą, darbdavys įsipareigoja išmokėti tam tikrą sumą, iki tam tikro termino. Pinigus aišku gali aišku mokėti kas mėnesį -tipo dalimis, bet tam reik kad tarp tavęs ir darbdavio būtų visiškas pasitikėjimas. Bent jau aš taip dariau...prieš tai skambinaus į sodrą ir aiškinaus, kaip ten su tomis autorinėmis. Bet čia buvo vasarą, o įstatymai greitai keičiasi, tai siūlau dėl visako ir tau į sodrą pasiskambint...
Na, jos kaip ir yra, bet labai susiaurejas autoriniu sutarciu objekto apibudinimas, todel jau jas sunkiau pritaikyti....todel daug kas persivardina, kaip individualia veikla
Aciu mamytes,reiks pasiskambyt i Sodra ir su darbdaviu pasikalbet.
Kai gimė antra dukrytė mane aplankė mūza - radau naują savo pašaukimą. Jei ne vaikelis ir atostogos, tai tikriausiai nebūciai nei pradėjus fotografuoti. Taip išėjo, kad iš nuobudulio pradėjau domėtis fotografija. Tuo labai džiaugiuosi, turiu daug laisvo laiko ir galiu vaiko auginimą suderinti su darbu.
As pagal autorines rasau straipsnius i zurnalus... Puki veikla mamai |