Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Madingų žaidimų "ligos"
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Nuo 7 metų ir vyresni
mandalina
Sveikutės,
turbūt daugelis pastebėjote kiemuose susibūrusius vaikus ir žaidžiančius įvairius madingus žaidimus, kuriuos jiems įsiūlo reklamos - kortos, renkamos su kramtomomis gumomis, kebsai, parduodami su čipsais ir t.t. O gal ir jūsų vaikas kolekcionuoja panašius dalykus.
Niekada nesusimąstydavau apie jų žalą. Galvojau, kad ramu, jog vaikas nelaksto gatvėmis, ramiai sėdi su vaikais kieme ir lošia. Vaiko mokytoja irgi vaikams leidžia žaisti jais per pertrauką. Jai ramiau, kai vaikai neina galvom, o ramiai sutūpę klasėje dėlioja kortas.
Vieną kartą mano draugė, taip pat pradinių klasių mokytoja, papasakojo, jog šį dalyką savo klasės vaikams yra uždraudusi, nes po kurio laiko atsirado problemos - vaikus apėmė azartas, jie pradėjo vogti iš tėvų pinigus, kad galėtų nusipirkti šito šlamšto ir žaisti su draugais. Tipo "jei turiu, reiškia esu krūtas".
Po kurio laiko aš irgi pastebėjau keistumus savo sūnuje - iš kažkur pas jį atsirasdavo litas kitas, pasiaiškinimai "radau" ir panašiai. Tai privertė mane susirūpinti. Pasisodinau jį šalia, pakalbėjome. Per ašaras papasakojo, jog kartas nuo karto jam pasiseka išlošti daugiau kortų ir vėliau jas parduoda draugams.
Aišku savaime, uždraudžiau jam užsiiminėti tokiu "bizniu", paaiškinau, jog tokie žaidimai iki gero negali privesti ir pasakiau, kad jo rankose tokių žaidimų daugiau nematyčiau.
Ar jūs buvote susidūrę su panašiom problemom? Gal buvo susidūrę jums pažįstami žmonės? Ar teisingai pasielgiau vaikui uždraudusi tai? Kaip aplamai elgtis tokiose situacijose? Pasidalinkite mamos patirtimi biggrin.gif
ewita
Su šią problemą susidūrėm, kai mano vyresnioji buvo 3 klasėje. Žaidė beveik visa klasė, vėliau pradėjo tuos kepsus vogti vieni iš kitų. Taip pat kai kas vogė ir pinigus, ne tik iš tėvu bet ir iš klasiokų. Prasidėjo "razborkės", jose dalyvavo vaikų broliai, seserys ir netgi tevai. Visą šitą bardaką nutraukė direktorius - jisai uždraudė mokykloje žaisti tuos žaidimus; mokytojos tuos kepsus atimdavo ir išmesdavo. Taip viskas pamažu ir užgeso smile.gif
Aš manau, kad tokioje situacijoje geriausia butu parodyti vaikui kitą madingą žaidimą pvz Sims2, geriau tegu žaidžia su kompu smile.gif
#Mia#
Tfu tfu tfu, pas mus dar mokykloj tai susideda visas kortas, issidalina tiek kiek nori zaisti, o paskui bando atsirinkti savas. Aisku nevisada pavyksta, bet skaicius atitinka biggrin.gif .
mandalina
QUOTE (ewita @ 2004 12 02, 01:33)
Su šią problemą susidūrėm, kai mano vyresnioji buvo 3 klasėje. Žaidė beveik visa klasė, vėliau pradėjo tuos kepsus vogti vieni iš kitų. Taip pat kai kas vogė ir pinigus, ne tik iš tėvu bet ir iš klasiokų. Prasidėjo "razborkės", jose dalyvavo vaikų broliai, seserys ir netgi tevai. Visą šitą bardaką nutraukė direktorius - jisai uždraudė mokykloje žaisti tuos žaidimus; mokytojos tuos kepsus atimdavo ir išmesdavo. Taip viskas pamažu ir užgeso smile.gif
Aš manau, kad tokioje situacijoje geriausia butu parodyti vaikui kitą madingą žaidimą pvz Sims2, geriau tegu žaidžia su kompu smile.gif

mano irgi trečiokas sad.gif . O kompas jam nerūpi. Ir Simsai yra, ir daug kitų žaidimų. 10 minučių pažaidžia ir viskas. Gal, kai uždrausiu tuos žaidimus su kortom, daugiau domėtis pradės?
Bet supratau tik viena, kad imtis drąstiškų priemonių ir uždrausti reikia, o tai velnias žino, kuo tai gali baigtis unsure.gif
Dorota
sveikos
mano tai pirmokas, bet jau su tom kortom....prisipirko ir dabar lošia jie ten per pertraukas, tai žiūriu vis daugiua atsineša. bet vis tiek dar sako nori pirkt, uždraudžiau...net nežinau kas ten tokio įdomaus, baisios man tos jų kortos...
mandalina
QUOTE (Dorota @ 2004 12 02, 12:52)
mano tai pirmokas, bet jau su tom kortom....prisipirko ir dabar lošia jie ten per pertraukas, tai žiūriu vis daugiua atsineša. bet vis tiek dar sako nori pirkt, uždraudžiau...net nežinau kas ten tokio įdomaus, baisios man tos jų kortos...

va va, maniškis irgi vis daugiau ir daugiau parsinešdavo. Man pasidarė galia tų vaikų, kurie pralošdavo. Juk tėveliai pinigus moka, kad nupirkti, o čia fit ir pralošia sad.gif
O kortos iš tiesų siaubingos. Čia mūsų laikais mums mikimauzai rūpėdavo, o dabar tai visokios pabaisos vaikus traukia. Aišku, gamintojams tai gerai. Pelnas turėtų būti nerealus g.gif
Ir Guste
Man nepatinka tie zaidimai del beprasmio pinigu metymo ir pratinimo prie prasto maisto. Taciau kaltinti zaidima, kad skatina vogti? Nemanau... Pagundos ir sunkumai kaip tik padeda sustiprinti dvasia. Vaikai mokosi gyventi, ir kartais tos pamokos buna sunkios.
mandalina
QUOTE (Ir Guste @ 2004 12 02, 19:06)
Taciau kaltinti zaidima, kad skatina vogti? Nemanau...

nieks nesako, kad skatina. Paprasčiausiai jie sukelia azartą vaikų mintyse, o jie dar per maži, kad tai suvokti ar kontroliuoti sad.gif . Kartais suaugusiems sunku iš to išsikapanoti, o čia vaikai...
Noa
g.gif Hm, niekad kazkaip apie tai nepagalvojau, gal reik pasidomet?

Maniskis irgi turi tu kortu gyva gala, ir gaves lita kita, perka naujas. Zaidzia su jomis irgi, bet kazkaip akcentuoja ne zaidima, o tiesiog ju pirkima ir turejima. As tame matau tiesiog tam tikra brandos etapa - zingsneli link paauglystes. Ta prasme, pradzia kolekcionavimo kazkokio - taip baiginejasi zaidimai su zaislais (gi visi budami paaugliai kazka kolekcionavom). Taip pat matau zingsneli link grupiu, priklausomybes nuo grupes, kas irgi uzeina paaugliams, o paskui praeina - mes, kurie renkam kortas, ir jie, kurie nerenka smile.gif Tiesiog faze tokia ir tiek. Sveikatai nekenkia, man bankrotu negresia, o Mandalinos atveju, dar moko ir verslo pagrindu smile.gif

Et, nieko idomaus, kai maziukas buves isauga, ir tas brendimas toks neidomus, betgi ka darysi?

Arba gal as aplaidi motina g.gif Irgi gali but dry.gif
Pangasija
man kazkaip atrodo, kad tie zaidimai baisiai is salies atrodo tik todel, kad jie mums kaip ir svetimi. tik paskutinis vaikiskos mados klyksmas, i kuri mes, suauge, jau nebeatsiliepiam.
kazkas cia paminejo mikimauzus. pati atsimenu, kaip vaikystej visas kiemas ir klase buvo pamise del kramtomu gumu popieriuku ir lipduku. irgi budavo incidentu -- atiminejimu, mainikavimu (mano pusbrolis net daiktus buvo pradejes i popieriukus iskeitinet).
tiesiog kiti laikai -- kitos ir "ligos"
manau kad uzdraust -- beviltiska. tai smulkus daiktai, ir jei vaikams patinka -- zais pasislepe, kai tevai ir mokytojai nepastebes. geriau butu nedraust, o prizvelgt ir pakontroliuot, kad nebutu incidentu wink.gif
mandalina
o kaip tai prakontroliuot? Juk kieme ar mokykloj zaidzia sad.gif
Pangasija
QUOTE (mandalina @ 2004 12 02, 21:24)
o kaip tai prakontroliuot? Juk kieme ar mokykloj zaidzia sad.gif

paprastai... jei leidi nestis, tai paziurek, kiek vaikas ju turi pries issinesdamas ir parsinesdamas -- pvz. neleisk atidavinet ar imt is kitu vaiku. jei kas, pagrasyk kad nebepirksi daugiau -- ir bus labiau suinteresuotas saugoti. wink.gif
mandalina
QUOTE (Dios @ 2004 12 02, 23:01)
paprastai... jei leidi nestis, tai paziurek, kiek vaikas ju turi pries issinesdamas ir parsinesdamas -- pvz. neleisk atidavinet ar imt is kitu vaiku. jei kas, pagrasyk kad nebepirksi daugiau -- ir bus labiau suinteresuotas saugoti. wink.gif

bet kad pas juos taisyklės tokios - loši, reiškia ir praloši arba laimi. Nėra taip, kad visi vaikai po žaidimo pasidalintų savo kortom atgal. Tada jau reikėtų viso kiemo vaikus auklėti, kad "davai dabar žaiskit taip" sad.gif
Rigedora
ar jūs čia kalbat apie tas yogi jo kortas? tų kortų žaidimas yra internete-galima parsisiųst ar kažkaip-vyras įdėjo dabar į kompą-tai su kompu su tom yogijo žaidžia. O šiaip tai visi turbūt perserga tom nesąmonėm-paleidžia pradžioj multikus, paskui atsiranda kortos, kapsai... mūsų mokykloj mokytoja tokių dalykų neštis neleidžia, o namie ar kieme turi pastovius kelis draugus, su kuriais lošia bet atsidalina paskui, kad nebūtų jokių skriaudų. kartais nori keistis-tai pvz kapsus keisti leidžiu, o kortų ne-nusipirkai kaladę-reiškia joje tokios ir turi būti. Ir taškas. nenori-išvis nežaisk. Ir kažkaip saugo savo daiktus... g.gif
mandalina
QUOTE (Rigedora @ 2004 12 03, 12:46)
ar jūs čia kalbat apie tas yogi jo kortas? tų kortų žaidimas yra internete-galima parsisiųst ar kažkaip-vyras įdėjo dabar į kompą-tai su kompu su tom yogijo žaidžia. O šiaip tai visi turbūt perserga tom nesąmonėm-paleidžia pradžioj multikus, paskui atsiranda kortos, kapsai... mūsų mokykloj mokytoja tokių dalykų neštis neleidžia, o namie ar kieme turi pastovius kelis draugus, su kuriais lošia bet atsidalina paskui, kad nebūtų jokių skriaudų. kartais nori keistis-tai pvz kapsus keisti leidžiu, o kortų ne-nusipirkai kaladę-reiškia joje tokios ir turi būti. Ir taškas. nenori-išvis nežaisk. Ir kažkaip saugo savo daiktus... g.gif

gal gali paklausti vyro nuorodos internete, kur tą žaidimą parsisiųsti? Gal tokrai būtų šiokia tokia išeitis g.gif
Rigedora
pabandyk per google įsivesti tą pavadinimą tikslų kortų ir gal rasi, o vėliau paklausiu dar vyro-bet jis kažkaip per google surado. wink.gif
mandalina
QUOTE (Rigedora @ 2004 12 03, 13:52)
pabandyk per google įsivesti tą pavadinimą tikslų kortų ir gal rasi, o vėliau paklausiu dar vyro-bet jis kažkaip per google surado. wink.gif

per paieska ten tiek jugijo ismeta, kad neaisku, kur ieskoti to zaidimo rolleyes.gif rolleyes.gif rolleyes.gif
Rigedora
Užklausiau vyro-tai pasirodo jis nusiurbė iš mūsų kabelinės ir ineto tiekėjo parabolės serverio sad.gif
mandalina
QUOTE (Rigedora @ 2004 12 03, 14:01)
Užklausiau vyro-tai pasirodo jis nusiurbė iš mūsų kabelinės ir ineto tiekėjo parabolės serverio sad.gif

reiks pas mus paeskot serveryje... O kaip tikslai jis vadinasi?
Rigedora
pasižiūrėk ant kortų wink.gif vyras sakė, kad jis 1996metų produktas ...
Noa
Vadinasi - Yu-gi-oh! kortos... Taip ir ieskot galima...
Papildyta @ [mergetime]1102093530[/mergetime]
Ir zaidimas taip vadinasi. Jis paskutiniam Flinte aprasytas smile.gif

Ot as issilavinus tais klausimais biggrin.gif Ir apie pokemonus zinojau, ir apie digimonus, ir apie drakonu kovas, ir dabar apie jugijo... laugh.gif laugh.gif laugh.gif
mandalina
na ir neradau nieko tokio sad.gif
O mažius apsiramino, kai kortas atėmiau. Ir namie daugiau laiko praleidžia, ir mokykloj per pertraukas knygas skaityt pradėjo wink.gif
Pangasija
sunku pasakyt kaip yra kiekvienoj individualioj situacijoj, bet panasus zaidimai/zaislai vaiku tarpe visada buvo ir visada bus. senoveje vaikai gal losdavo akmenukais, dabar zaidimus jiems pakisa dedes verslininkai.
teveliu akimis tai daznai nevertinga, netgi zalinga, bet vaikui tai svarbu, nes tokiu daiktu turejimas ir dalyvavimas zaidime apsprendzia ju padeti bendraamziu tarpe. jei 90% bendraamziu zaidzia kortom, kebsais ar kitkuo, vaikas juk nenores buti autsaideriu sad.gif
Vilione
Maniskis irgi zaidzia- nu ir lai zaidzia biggrin.gif
As atsimenu, kai jo metu buvau su "Donald" gumu nuotykiais zaisdvau- visa klase per pertraukos varydavom su tais nuotykiais laugh.gif
Cia, manau, visi turi per tai pereiti
SMV
As labiau palaikau ta nuomone, kad kecias laikai, keicias zaidimu formos ir veidas. Ir mums seneliai sakydavo - na ir laikai... Gal tereikia sneketi su vaiku apie tai, kas yra azartas ir kaip su juo kovoti. Netgi nustatyti kazkokias zaidimo taisykles ar pan. Uzdraude pati zaidima, tik atidesime problema metams i prieki, kol atsiras naujas "vezimas". O tuomet vaikas bus didesnis ir dar inirtingiau kibs i nauja veikla. Gal net... slapcia nuo Jusu, kad nebeuzdraustumete.
Maniskis- pirmokas. Ir naujas jo prasymas - Yu – Gi – Oh! kortos. Apvaziavome savaitgali puse Vilniaus - ogi neradome. Gal galetu kas nors pasufleruoti, kur ju ieskoti. Girdejau, kad originalai labai brangus. O kur rasti tu neoriginalu? g.gif
mandalina
QUOTE(SimoMamaVilma @ 2004 12 13, 16:01)
As labiau palaikau ta nuomone, kad kecias laikai, keicias zaidimu formos ir veidas. Ir mums seneliai sakydavo - na ir laikai... Gal tereikia sneketi su vaiku apie tai, kas yra azartas ir kaip su juo kovoti. Netgi nustatyti kazkokias zaidimo taisykles ar pan. Uzdraude pati zaidima, tik atidesime problema metams i prieki, kol atsiras naujas "vezimas". O tuomet vaikas bus didesnis ir dar inirtingiau kibs i nauja veikla. Gal net... slapcia nuo Jusu, kad nebeuzdraustumete.
Maniskis- pirmokas. Ir naujas jo prasymas - Yu – Gi – Oh! kortos. Apvaziavome savaitgali puse Vilniaus - ogi neradome. Gal galetu kas nors pasufleruoti, kur ju ieskoti. Girdejau, kad originalai labai brangus. O kur rasti tu neoriginalu? g.gif
*

Vilniuej, Lazdynų kioskeliuose tos "originalinės" 36 kortos kainuoja 5 Lt. Kitam kioske 36 Lt už 72 kortas. Kainos labai įvairios, bet pagal kortos nugarėlės paveiksliuką maniškis jas vadina originaliom.

Daug kas sako, kad tai šiuolaikiška mūsų laikų žaidimų forma. Tačiau anksčiau tokių problemų nebūdavo, kadangi ne visi turėjo galimybę rinkti nuo "Donald" kramtomų popierėlius ir t.t. Ir reakcija į šiuolaikines madas gali būti labai skirtinga, nes visi vaikai kažkuo skiriasi, charakteriai skirtingi. Vieni, labai atsakingi ir taupūs, su nupirktom kortom gali džiaugtis ilgą laiką - nežais du jom, nepralošinės, o paprasčiausiai kolekcionuos. Kiti, kaip maniškis, varo biznį jas parduodamas, dar kiti gali pradėti vogti, atiminėti ir t.t. Taip pat ne kiekvienas moka pralošti. Mūsų kieme vienas atamanas, pralošęs berniukui kelias kortas, pargriovė jį ir talžė kojomis rėkiantį bendraamžį, kol įsikišo į konfliktą suaugusieji. Tad ir vaistų nuo to bendrų negali būti - vieniems nieko drausti nereikia, kitiems užtenka pasakyti kelis žodžius, o dar kitiems reikia tai uždrausti. Tiems, kurie nejaučia ribų azarte. Tiems, kurie nesupranta, kad tie niekniekiai tėvams kainuoja pinigus (o kartais ir nemažus)
SMV
QUOTE(mandalina @ 2004 12 13, 16:44)
Vilniuej, Lazdynų kioskeliuose tos "originalinės" 36 kortos kainuoja 5 Lt. Kitam kioske 36 Lt už 72 kortas. Kainos labai įvairios, bet pagal kortos nugarėlės paveiksliuką maniškis jas vadina originaliom.

Daug kas sako, kad tai šiuolaikiška mūsų laikų žaidimų forma. Tačiau anksčiau tokių problemų nebūdavo, kadangi ne visi turėjo galimybę rinkti nuo "Donald" kramtomų popierėlius ir t.t. Ir reakcija į šiuolaikines madas gali būti labai skirtinga, nes visi vaikai kažkuo skiriasi, charakteriai skirtingi. Vieni, labai atsakingi ir taupūs, su nupirktom kortom gali džiaugtis ilgą laiką - nežais du jom, nepralošinės, o paprasčiausiai kolekcionuos. Kiti, kaip maniškis, varo biznį jas parduodamas, dar kiti gali pradėti vogti, atiminėti ir t.t. Taip pat ne kiekvienas moka pralošti. Mūsų kieme vienas atamanas, pralošęs berniukui kelias kortas, pargriovė jį ir talžė kojomis rėkiantį bendraamžį, kol įsikišo į konfliktą suaugusieji. Tad ir vaistų nuo to bendrų negali būti - vieniems nieko drausti nereikia, kitiems užtenka pasakyti kelis žodžius, o dar kitiems reikia tai uždrausti. Tiems, kurie nejaučia ribų azarte. Tiems, kurie nesupranta, kad tie niekniekiai tėvams kainuoja pinigus (o kartais ir nemažus)
*

Aciu uz informacija.
O del vaiku, tai is dalies sutinku, kad kiekvienas vaikas turi savo charakteri ir zaidimo formas bei auklejimo buda. Maniskis pakankamai azartiskas. Nuo to laiko, kai ismoko zaisti "Durniu" tai nespeju net batu nusimauti, o kortos jau buna padalintos zaidimui. Ir zaidzia su tokiu uzsidegimu... o pyksta jei pralaimi taip, kad galetu is lekstes i galva paleisti (choleriskas)... Tad nustaciau pora taisykliu - zaidziam tik tuomet, kai viskas padaryta ir yra laisvo laiko, o jei nervai ima virsu, kortas padedam i sona. Trecios taisykles - jei praras pusiausvira ir visai nustos valdytis kortas ismesim visam gyvenimui - neprireike. Taigi, jau koki menesi - taika ir tvarka. Zinoma, man tas "durnius" jau per gerkle islindo. Kita vertus sunus dar niekuo gyvenime taip ilgam nebuvo susidomejes. (Beje, jam labai sekasi - ne viena sena kortoznika nugali). Zinoma, suku sau galva, prie ko tai prives ir kas bus toliau. Bet vistiek manau, kad drausti negaliu. Jis paprasciausiai ims zaisti slapta ir as prarasiu kontrole...
cipliukas
Mano vaikas tai kazkaip minimaliai madingais zaidimais domisi. g.gif Zino visus situos zaidimus, bet nepraso nei tu tazu, bei kortu nupirkt. rolleyes.gif Net drakonu kovas ziuri puse akiu...Gal dar labai vaikiskas? smile.gif
ČIČI
Aš savajam nedraudžiu nei tų naujų žaidimų žaisti, nei "Durniaus", tik taip pat mokomės tolerancijos ir azarto mažinimo (jei teisingai išsireiškiau). Jei drausi, daug ko nematysi, jei nedrausi yra galimybė, kad kažką pražiūrėsi, bet tai vistiek geriau nei nieko nematyt drinks_cheers.gif
Irmavi
Vogdavo ir musu vaikystes laikais "is juros" parveztus flomasterius,kramtomas gumas,esme ne zaidime.Mano vaikas pasisodines mane moke zaisti-pasakysiu ziauriai sudetingos taisykles,bet kai kiekvienos kortos galymybes israsytos atskirai,tai anglu kalba pasistumejo nerealiai,nes kiekvieno nezinomo zodzio lindo i zodyna ziureti.O ir matematika tikrai pasistumeja,nes ten mintinai reikia prideti ir atimti tukstantinius taskus. Yra tu kortu cempionatai,netgi tarptautiniai ir suauge zaidzia.Taigi cia toli grazu ne didziausias baubas,koks gali patykoti musu vaiku smile.gif
vavute
QUOTE(ewita @ 2004 12 02, 02:32)
*

Nu jau cia butu visai virsune, jei toks bardakas vadinamas su kiekvienu madingu zaidimu prasideda, tai manau isvis negalima pirkti vaikams ju. Keista tavo logika, kad pamirstu viena zaidima, nupirkti kita. Cia didziausia nesamone pasakei....
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.