Cikadelė
2007 03 21, 13:33
Laba diena Rašau tokį nedidelį darbelį apie vardus. Atidžiai skaičiau šiame skyrelyje užvestas temas, bandžiau susiteminti vaikų vardų parinkimo kriterijus. Pastebėjau, kad populiariausia priežastis, kodėl tėvai pavadina savo vaikus vienokiu ar kitokiu vardu- vardas turi būti retas  o jau visa kita lieka antrame plane. Kviečiu padiskutuoti apie vardų parinkimo kriterijus, jų prasmę, tikras asmenines, girdėtas istorijas ir pan. Tiesiog kviečiu ne į atskirų vardų aptarimą, apklausas, nuomones, bet į intelektualią diskusiją apie mūsų ir ne mūsų vardus su įvairiais faktais, off topic`ais ir pan. Tuo pačiu padėsit ir man susirinkti medžiagos darbeliui. Iš anksto didelis dėkui. Pagarbiai, Cikadelė
Ieva-Pieva
2007 03 21, 13:41
aš vaikui vardą jau sugalvojus. sapnavau kažkada, kad vaikiukas tokiu vardu prisistatė  o šiaip kaip tik žiūrėčiau ne kad būtų retas, kas dažnai sąlygoja, kad vardas neįsimenamas, painiojamas, iškraipomas, o kad būtų trumpas, aiškus, lengvai ištariamas, tiktų prie pavardės, atsižvelgčiau į prasmę. ieškočiau lietuviško ar tarptautinio vardo, o ne kokio mitologinio, knyginio etc.
Cikadelė
2007 03 21, 13:52
Man vaiko vardo parinkimas atrodo kažkas nepaprasto, gražaus. Tai atsakingas momentas. Aš netikiu parapsichologais, kurie teigia, kad vardas, duodamas gimties metu, nulemia likimą, gyvenimo trukmę ir pan. Tačiau aš visgi tikiu, kad vardas itin svarbus gyvenimo komponentas.... Užtat priežastis, duoti vaikui vardą, nes jis retas, nedaug vaikų tokiu vardu, man atrodo kvailas. Prašau nesupykti, bet...taip manau...užtat truputėlį kvailai nuskambėjo Metrikacijos biuro vedėjos teiginys (straipsnį skaičiau), kad atėjus vaikutį užregistruoti Mato, Dominyko ar Gabijos vardu, metrikacijos skyriaus darbuotojos juos atkalbinėja, esą tai populiarus vardas ir siūlo pasirinkti kitą negi galima paimti ir persigalvoti per vieną minutę ir duoti visai kitą vardą, koks ant seilės užėjo Ieva- Pieva, man įdomi motyvacija, kodėl lietuviško- tarptautinio vardo kriterijus nusveria knyginio, mitologinio? yra kokia konkreti priežastis ar šiaip  nors aš esu žmogus, manantis, kad niekas nebūna šiaip  vistiek yra kažkodėl, dėl kažko
muminukas
2007 03 21, 13:59
vyras savo pirmagimiam sūnui vardą buvo išrinkęs dar tada, kai jokios žmonos nenusimatė. aš apie tą patį vardą kada nors savo sūnui galvojau, nes mano senelis tuo vardu buvo. žodžiu, sutapo nuomonės ir norai. pirmagimio vardas nėra retas. kitiems vaikams kada nors vardus rinksiu aš. jie bus reti. berniukui esu išinkusi vardą, kuris žinomas iš literatūros šaltinių, tačiau tikrai yra labai retas - nepažįstu nė vieno žmogaus, be to, google irgi išmeta tik vieną žmogų tokiu vardu. šį vardą dar pasirinkau ir dėl kitos priežasties - jis yra tokios pačios kilmės ir reiškia tą patį, ką ir mūsų pavardė. mergaitei vardą išrinkusi taip pat esu iš KK ir BS žodyno - gana retas, tačiau ausies nerėžia, nes Lt populiaresnis kitas to paties vardo variantas. tai va, dabar reikia vyro sulaukti ir antrą lelių susirganizuoti
Ieva-Pieva
2007 03 21, 14:10
QUOTE(Cikadelė @ 2007 03 21, 13:52) Ieva- Pieva, man įdomi motyvacija, kodėl lietuviško- tarptautinio vardo kriterijus nusveria knyginio, mitologinio? yra kokia konkreti priežastis ar šiaip  nors aš esu žmogus, manantis, kad niekas nebūna šiaip  vistiek yra kažkodėl, dėl kažko  nežinau, man mitologiniai vardai kažkokie pretenzingi  pvz. Hefaistas koks nors. tikrai atsiras, kas vardo neatsimins, iškraipys. o ir vaikui nežinau ar laimė turėti išskirtinį vardą, tuo labiau jei jis pats - vidutinybė, eilinių sugebėjimų. knyginiai vardai, kaip ir serialiniai - kelia asociacijas su personažu
Fabijana
2007 03 21, 14:12
Ka tik atejes i pasauli naujagimis yra kazkas labai ypatingo tevams ir as suprantu tevu nora duoti jam isskirtini varda. Bet man nepatinka, kai vaikai yra vadinami dirbtiniais, bereiksmiais vardais, svarbu tik, kad vardas butu retas... Man geriau koks nors senoviskas tradicinis vardas, negu neaiskus garsu kratinys. Kai kuriuose Europos salyse (pvz. Vokietija) jokiais isgalvotais vardais vaiku vadinti netgalima - reikia irodyti, kad toks vardas jau egzistuoja. Nesakau, kad tai sektinas pavyzdys, bet man retumas tikrai ne pagrindinis kriterijus renkant varda.
muminukas
2007 03 21, 14:33
QUOTE(Ieva-Pieva @ 2007 03 21, 15:10) nežinau, man mitologiniai vardai kažkokie pretenzingi  pvz. Hefaistas koks nors. tikrai atsiras, kas vardo neatsimins, iškraipys. o ir vaikui nežinau ar laimė turėti išskirtinį vardą, tuo labiau jei jis pats - vidutinybė, eilinių sugebėjimų. knyginiai vardai, kaip ir serialiniai - kelia asociacijas su personažu  tai kad labai daug knyginių, serialinių ir pan. vardų - Augustinas, Petras, Jonas, Marija (iš Biblijos), Lina, Nijolė, Andrius (iš serialo), Einius, Vilius, Liudas, auksė, Mykolas (iš knygų), Aušra, Laima (mitologiniai) Papildyta:QUOTE(Fabijana @ 2007 03 21, 15:12) Bet man nepatinka, kai vaikai yra vadinami dirbtiniais, bereiksmiais vardais, svarbu tik, kad vardas butu retas... Man geriau koks nors senoviskas tradicinis vardas, negu neaiskus garsu kratinys. Kai kuriuose Europos salyse (pvz. Vokietija) jokiais isgalvotais vardais vaiku vadinti netgalima - reikia irodyti, kad toks vardas jau egzistuoja.  labai puikus ir sektinas Vokietijos pavyzdys
Ieva-Pieva
2007 03 21, 14:46
QUOTE(muminukas @ 2007 03 21, 14:33) tai kad labai daug knyginių, serialinių ir pan. vardų - Augustinas, Petras, Jonas, Marija (iš Biblijos), Lina, Nijolė, Andrius (iš serialo), Einius, Vilius, Liudas, auksė, Mykolas (iš knygų), Aušra, Laima (mitologiniai)  turėjau omeny retus, netradicinius serialinius- knyginius vardus - Izaura pvz.
Mano pagrindinis kriterijus - vardas turi būti lietuviškas  Retas - tikrai nenoriu, kad pašaukus vardu dar dešimt atsisuktų  būtų gera reikšmė, na ir patiktų abiem su vyru. Jie nors vienas šių kriterijų neatitinka - vardą braukiu iš sąrašo. Va, labai gražus man vardas Pijus, ale reikšmė nepatinka. Labai patinka Matas - ir reikšmė super, ir vardas gražus, ale toooooks dažnas. Gražus vardas Naglis - vyras nesutinka. Tikiuosi, kad antras bus mergaitė, nes čia mažiau ginčų kyla Jeigu jau duot mitologinį vardą, tai būtinai lietuvišką. NA, aš išvis už lietuvišus vardus
musu vaiko vardo istorija: pirmiausia, tai susapnavau, kad turiu mergyte, ja pavadinau Aukse, nors tada dar nesilaukiau (beveik  ). Tai puse nestumo kliedejau tuo vardu, bet vyras pasake: NESAMONE. Tada pradejome versti vardu zodynelius ir pan. issiraseme patikusius vardus, bet as labai norejau duoti Mazosios Lietuvos kilmes varda (cia buvo vienas pagrindiniu kriteriju, bet i ji pateko ir tai, kad tie vardai reti (dauguma, nors ju nedaug ir yra  ), taigi liko vos keli variantai. Ties vienu apsistojome. Visa nestuma tik tuo vardu ir vadinau mazyle. Kai gime, tas vardas neitin lipo jai kazkaip, per grubus atrode tokia mazam zmoguciui, bet jau buvome tiek prie jo priprate, kad kiti vardai visai neskambejo ir netiko. Vardas turejo buti trumpas, paprastas, neipareigojantis nei musu nei vaiko. Palikome sugalvotaji. Dabar tai labai patenkinti tuo vardeliu, tikiuosi ir vaikas dziaugsis. Kitam vaikui jei bus is jei bus mergaite irgi turiu isrinkusi varda is tos pacios "operos" Zmoniu reakcija, nuomone buvo truputi svarbi, bet ji labai ivairi buvo- arba labai patinka vardas, arba nepatinka, bet man taip atrodo geriau, nei butu koks vidutinis, kuris nei labai patiktu, ne nepatiktu  dar kazka norejau rasyti... aij, vardo kilmes reiksmei (ar kaip cia apibudinti) neteikiu visai jokios prasmes. Daug daugiau man reiskia vardo skambesys, jei panasus i koki bendrini zodi, tai as sieju su to bendrinio zodziu reiksme, o ne su tokia, kuri yra vardu reiksmiu zodyne parasyta, nugi neversiu as zodyno varda isgirdusi ir neziuresiu reiksmes. del to retumo, tai tiesiog norejau duoti toki varda, kuriuo nezinociau ir nepazinociau jokio zmogaus, kad nekiltu man jokiu asociaciju. dar labai norejau doti paprasta "gamtini" varda, bet jie tiek ispopuliareje, kad patys pasimeteme ir pakeiteme savo norus  oij, cia gal neintelektualiai parasiau
Man svarbiausia, kad vardas gražiai skambėtų, gali būti be reikšmės kažkokios ypatingos. Kas ta įdomi reikšmė jei vardas baisus  Ir kiekvienam sutiktam vardą sakysi, o ne reikšmę. Taip pat nelabai svarbu, kad būtų retas, bet ir neperdaug populiarus, svarbiausia, kad mum abiem su vyru patiktų
Ieva-Pieva
2007 03 21, 15:00
QUOTE(Isila @ 2007 03 21, 14:50) Retas - tikrai nenoriu, kad pašaukus vardu dar dešimt atsisuktų bet viena yra retas - nepopuliarus, nedažnas, nemadingas, ne "ant bangos", o kita 0 išgalvotas, vos ne uabo pavadinimas, užtat vienas vienintelis
QUOTE(Ieva-Pieva @ 2007 03 21, 15:00) bet viena yra retas - nepopuliarus, nedažnas, nemadingas, ne "ant bangos", o kita 0 išgalvotas, vos ne uabo pavadinimas, užtat vienas vienintelis  O dėl to retumo tai vieną dieną jis gali būti retas, po pusmečio "ant kiekvieno kampo"
QUOTE(melana @ 2007 03 21, 14:59) Man svarbiausia, kad vardas gražiai skambėtų, gali būti be reikšmės kažkokios ypatingos. Kas ta įdomi reikšmė jei vardas baisus  Ir kiekvienam sutiktam vardą sakysi, o ne reikšmę. Taip pat nelabai svarbu, kad būtų retas, bet ir neperdaug populiarus, svarbiausia, kad mum abiem su vyru patiktų  Nesakysi toks reikšmės, bet kažkodėl nenorėčiau, kad vaiko vardo reikšmė būtų višta ar išmatos  Be to, juk niekas nesako, kad vaikui vardą reikia duoti tik pagal reikšmę. Jei vardas yra negražus, tai jau net reišmės nežiūrėsi, koks skirtumas ta reikšmė, jei pats vardas nepatinka? QUOTE(Ieva-Pieva @ 2007 03 21, 15:00) bet viena yra retas - nepopuliarus, nedažnas, nemadingas, ne "ant bangos", o kita 0 išgalvotas, vos ne uabo pavadinimas, užtat vienas vienintelis  Na, aš palaukau tuos retus tkru neišgalvotus vardus, nemadingus ir ne ant bangos QUOTE(melana @ 2007 03 21, 15:04) O dėl to retumo tai vieną dieną jis gali būti retas, po pusmečio "ant kiekvieno kampo"  kažkodėl abejoju, kad po dešimties metų bus pilna Gailių ant kiekvieno kampo. Kad ir mano vardas - Laima. Kiek jų pažįstu, visos už mane bent 25 metais vyresnės - nei mokykloj, nei studijuodama, nei bendraamžių pažįstamų rate nesutkau kitos. Gal mano kartoj jis retas, o mano mamos kartoj dažnas?
muminukas
2007 03 21, 15:20
Isila, jei tu nesimokei S. Nėries mokykloje, tai aš pažįstu be tavęs dar vieną +/- 30 m. Laimą
QUOTE(muminukas @ 2007 03 21, 15:20) Isila, jei tu nesimokei S. Nėries mokykloje, tai aš pažįstu be tavęs dar vieną +/- 30 m. Laimą  Nu ne, nesimokiau  aš Varpo gimnaziją baigus. Aš pažįstu dvi Laimas- savo močiutę ir mamos draugę
QUOTE(Isila @ 2007 03 21, 15:16) Nesakysi toks reikšmės, bet kažkodėl nenorėčiau, kad vaiko vardo reikšmė būtų višta ar išmatos  Be to, juk niekas nesako, kad vaikui vardą reikia duoti tik pagal reikšmę. Jei vardas yra negražus, tai jau net reišmės nežiūrėsi, koks skirtumas ta reikšmė, jei pats vardas nepatinka? kažkodėl abejoju, kad po dešimties metų bus pilna Gailių ant kiekvieno kampo. Kad ir mano vardas - Laima. Kiek jų pažįstu, visos už mane bent 25 metais vyresnės - nei mokykloj, nei studijuodama, nei bendraamžių pažįstamų rate nesutkau kitos. Gal mano kartoj jis retas, o mano mamos kartoj dažnas? na su tom išmatom ir vištom tai kraštutinumai jau, aš ta prasme, kad reikšmę turbūt paskutinėj vietoj pažiūrėčiau. O ką tu gali garantuot po 5 ar 10 metų tokie vardai nebus populiarūs? Beje Laimas aš 6 pažystu. 3 iš jų man giminės, kita buvusi bendradarbė mano metų (24), kita bendradarbė jau vyresnė, o kita kaimynė 15metų.
prie Laimu temos tai as daug pazistu, bent jau zinau dauguma +-26 m bet tai savo vardu nei vienosnepazinojau ir nezinojau, bet kai istojau, tai kurse 4 ar 5 buvome, o dar is zemesniu kursu milijonas  Bet man su tokiais vardais kaip Laima, kad ju nemazai tai normalu- juk lietuviskas vardas, bet kai Kamiliu ir Adriju daug dabar, tai man keista
Ramunita
2007 03 21, 16:01
aš vardelius renkuosi (turiu susidarius sąrašiuką) pagal skambesį ir retumą  ne dėlto,kad gavėj 5 atsisuktų,o dėl to,kad nebūtų bendrapavardžiai  nes pavardė mano labai jau dažna... o dėl tos reikmė-taiperdaug nesigilinu,be to nemanau,kad yra daug vardų,reiškiančių vištų išmatas tiesa,berniuko vardas būtinai turi skambėti vyriškai-jokių būtu ne koks Jovitas, Kristinas ar Daivas
QUOTE(melana @ 2007 03 21, 15:46) na su tom išmatom ir vištom tai kraštutinumai jau, aš ta prasme, kad reikšmę turbūt paskutinėj vietoj pažiūrėčiau. O ką tu gali garantuot po 5 ar 10 metų tokie vardai nebus populiarūs? Beje Laimas aš 6 pažystu. 3 iš jų man giminės, kita buvusi bendradarbė mano metų (24), kita bendradarbė jau vyresnė, o kita kaimynė 15metų. Aš tikrai ne paskutinėj vietoj pažiūrėčiau. Na, pvz man tikrai labai gražus vardas Pijus. Tikrai galėčiau savo vaikui duot. Ale reikšmė nepatinka ir viskas QUOTE(Onora @ 2007 03 21, 15:51) Bet man su tokiais vardais kaip Laima, kad ju nemazai tai normalu- juk lietuviskas vardas, bet kai Kamiliu ir Adriju daug dabar, tai man keista Vat prie šito ir aš niekaip negaliu priprast
Langoza
2007 03 21, 16:48
kazkada, kai dar net nebuvau  ir net neplanavau to, skaiciau straipsni ir ten buvo labai grazus vardas. na, man jis tiesiog labai patiko... kai tapau  , vardu sarase buvo daug vardu, jie keitesi, bet tas vardelis is straipsnio kaip buvo 1 vietoj taip ir liko  taip ir pavadinau dukra o siaip pirmiausia ziurejau i reiksme. kazkaip man tai buvo svarbiausia. ir norejau ne ilgesnio nei 3 skiemenu, nes jau pavarde labai ilga. ir dar, aisku, kad nebutu labai populiarus siuo metu. o kalbant apie Laimas, tai man Laima labai grazus vardas  ir jis buvo mano vardu sarase  tik kad giminej turim 2 Laimas, kaimyne Laima ir drauge mano Laima
Cikadelė
2007 03 21, 16:57
Norėjau parašyt apie motyvaciją Dukrytės vardą sugalvojau prieš 15 metų, tai net nebuvo sugalvojimas, tai buvo ilgų pasakojimų, prisiminimų, įvykių išdava...Tas vardas man įaugo į kraują, svajones  aš jį įsimylėjau, mylėjau, myliu...ir nuostabu, kad tą vardą įsimylėjo ir mano vyras...jis mums tapo prasmingu...ir niekas mūsų nebūtų privertęs atsisakyti to vardelio, net jei tuo vardu būtų pavadintas kas antras vaikas Lietuvoje...  todėl aš nesuprantu tokios priežasties, kaip svarbu- retas vardas...jeigu vardo pasirinkimą lemia tik šis dalykas, manau, vardas nėra parinktas prasmingai...bet....gal ne visiems ir reikia tos prasmės.... Pvz man vardą tėvai davė, nes buvo įsitikinę, kad prie trumpo vardo niekas neprilipins etikečių, pravardžių, trumpinių ir pan...pasitvirtino tik paskutinis dalykas, vardo iš 4 raidžių jau niekaip nebesutrumpinsi....O vardas dažnas, tėvai žinojo, ale jiems patiko ir vistiek mane pavadino... Beje, tos, kurios paslaptingai parašė apie vardus (Ieva- Pieva, muminukas, leliux) neprašysiu pasakyti to vardo, nes ... kai laukiausi ir vaiko vardelis buvo numyluotas nučiū čiuotas mano mintyse, niekam jo nesakiau, nes kartais man atrodė, kad ištardama jį garsiai sugriausiu tą nepaprastumo aureolę  o dabar mėgstu dažnai sakyti savo mažylės vardą, nes jis man nuostabus  be to, kas tada buvo neapčiuopiama realybe (pilvuku) , dabar yra nuostabi mano kasdienybė
QUOTE(Isila @ 2007 03 21, 16:26) Aš tikrai ne paskutinėj vietoj pažiūrėčiau. Na, pvz man tikrai labai gražus vardas Pijus. Tikrai galėčiau savo vaikui duot. Ale reikšmė nepatinka ir viskas Vat prie šito ir aš niekaip negaliu priprast Pijus man irgi gražus, o kokia reikšmė? Bet jis dabar populiarus labai
Langoza
2007 03 21, 17:07
QUOTE(Cikadelė @ 2007 03 21, 17:57) 1. todėl aš nesuprantu tokios priežasties, kaip svarbu- retas vardas...jeigu vardo pasirinkimą lemia tik šis dalykas, manau, vardas nėra parinktas prasmingai...bet....gal ne visiems ir reikia tos prasmės.... 2. Pvz man vardą tėvai davė, nes buvo įsitikinę, kad prie trumpo vardo niekas neprilipins etikečių, pravardžių, trumpinių ir pan... 3. kai laukiausi ir vaiko vardelis buvo numyluotas nučiū čiuotas mano mintyse, niekam jo nesakiau 1. jei man butu labai labai patikes kazkoks vardelis, kuriuo buciau svajojusi pavadint dukryte, ir jei jis butu buves labai populiarus, as buciau pavadinusi. man retumas nebuvo pagrindinis kriterijus. nors, tiesa, vienas is kriteriju. 2. tokios buvo ir mano tevu motyvacijos. vardas mano trumpas, 4 raidziu (Vita) , bet pravardziu neturejau  jokiu etikeciu nekabino. beje, savo bendravardziu irgi nelabai pazinojau. vat tik sm deka susipazinau su viena bendravarde 3. laukdamasi as irgi niekam nesakiau  pasakydavau vardelius kitus, kurie man patiko, bet butent sito, kuriuo pavadinau, niekam
kamileh
2007 03 21, 17:09
Na aš tai planuoju dar laaabai negreitai turėti vaikų  Bet vardus jau kuris laikas esu išrinkusi, nes šiaip domina ta vardų tema. Taigi, nežinau ar kai gims mano vaikai man dar patiks tie patys vardai, tačiau žinau, kad pats pirmas ir svarbiausias kriterijus bus tas, kad jie bus grynai lietuviškos kilmės. Tegul graikiškais vardais graikai savo vaikus vadina, hebrajiškais - žydai  Taip pat gana svarbu, kad vardas būtų retas, na nors jei įsimylėsiu kokį vardą, tai jau nepersigalvosiu, kad ir koks dažnas būtų  Rūpi ir reikšmė, neduočiau vardo su neigiama reikšme, ar berniukui nevyriško. Tačiau svarbiausia - LIETUVIŠKAS
QUOTE(monie @ 2007 03 21, 17:09) Na aš tai planuoju dar laaabai negreitai turėti vaikų  Bet vardus jau kuris laikas esu išrinkusi, nes šiaip domina ta vardų tema. Taigi, nežinau ar kai gims mano vaikai man dar patiks tie patys vardai, tačiau žinau, kad pats pirmas ir svarbiausias kriterijus bus tas, kad jie bus grynai lietuviškos kilmės. Tegul graikiškais vardais graikai savo vaikus vadina, hebrajiškais - žydai  Taip pat gana svarbu, kad vardas būtų retas, na nors jei įsimylėsiu kokį vardą, tai jau nepersigalvosiu, kad ir koks dažnas būtų  Rūpi ir reikšmė, neduočiau vardo su neigiama reikšme, ar berniukui nevyriško. Tačiau svarbiausia - LIETUVIŠKAS  O mergaites turbut Andre nepavadintum siaip taigeriau nezinoti tu reiksmiu isvis  o lietuviski, tai grynai nuo pradziu iki galo lietuviski? Ar ir pvz. Jonas tinka?
Pangasija
2007 03 21, 18:19
nors vaikų neplanuoju, bet apie vardus pagalvot mėgstu tai va, man svarbu: 1) kad vardas būtų krikščioniškas ir pakankamai universalus 2) kad nebūtų nutampytas 3) kad nekeltų kvailų asociacijų (pvz. kaip koks nors Valerijonas ar Alfonsas) 4) kad turėtų prasmingą ir teigiamą reikšmę (ne kaip kokia Galina - višta, ar Klaudija - šluba) 5) kad derėtų prie pavardės 6) kad derėtų prie gyvenamojo konteksto (t.y. kad nebūtų iškraipoma ar tyčiojamasi) 7) kad būtų pakankamai "patogus" (kad galima būtų juo kreiptis, o ne nuolat trumpint)
QUOTE(melana @ 2007 03 21, 17:04) Pijus man irgi gražus, o kokia reikšmė? Bet jis dabar populiarus labai Pijus reiškia pamaldus QUOTE(Dios @ 2007 03 21, 18:19) nors vaikų neplanuoju, bet apie vardus pagalvot mėgstu tai va, man svarbu: 1) kad vardas būtų krikščioniškas ir pakankamai universalus 2) kad nebūtų nutampytas 3) kad nekeltų kvailų asociacijų (pvz. kaip koks nors Valerijonas ar Alfonsas) 4) kad turėtų prasmingą ir teigiamą reikšmę (ne kaip kokia Galina - višta, ar Klaudija - šluba) 5) kad derėtų prie pavardės 6) kad derėtų prie gyvenamojo konteksto (t.y. kad nebūtų iškraipoma ar tyčiojamasi) 7) kad būtų pakankamai "patogus" (kad galima būtų juo kreiptis, o ne nuolat trumpint) labai teisingi kriterijai ir visiems pritariu
Elemire
2007 03 21, 22:09
Na man tai vaiko vardą išsirinkti kebloka, nes kadangi esu nutekėjus į užsienius, tai pagrindinis kriterijus, kad vardas būtų normalus tiek lietuvių, tiek tėvelio tautybės kontekste. Žodžiu, ieškosim vardelio kuris taip pat ar labai panašiai rašosi ir lietuviškai, ir ne lietuviškai (tikėkimės bus mergytė, tai bus paprasčiau hehe).
Simple girl
2007 03 21, 22:44
Visų pirmiausia atkreipiau dėmesį į skambesį, poto į kilmę, į reikšmę ir galų gale susidarė trumpas sąrašėlis iš kurio gimdykloj tik vieną teprisiminiau Jorūnė
QUOTE(Cikadelė @ 2007 03 21, 16:57) Dukrytės vardą sugalvojau prieš 15 metų, tai net nebuvo sugalvojimas, tai buvo ilgų pasakojimų, prisiminimų, įvykių išdava...Tas vardas man įaugo į kraują, svajones  aš jį įsimylėjau, mylėjau, myliu...ir nuostabu, kad tą vardą įsimylėjo ir mano vyras...jis mums tapo prasmingu...ir niekas mūsų nebūtų privertęs atsisakyti to vardelio, net jei tuo vardu būtų pavadintas kas antras vaikas Lietuvoje...  aš ir turiu vardelį, kuris seniai man įaugęs ir į širdį, ir į mintis.. ir bandau jau draugą "pripratinti" prie to vardo, nors jis manau per daug neprieštarautų, nes jam ir vardas sakė gražus.. . Nors dar apie mažą stebukliuką kalbos per daug nėra, bet tikrai norėčiau, kad ir atsiradus jam nepasikeistų nuomonė dėl vardo.. O šis vardas - Ema - patinka todėl, kad yra trumpas, skambus, kas mums labai aktualu - lengvai tariamas ne tik Lietuvoje... kad ir ilgas jo variantas Emanuelė skamba labai gražiai  ir nekyla jokių asociacijų ar dar ko, nes tą vardelį tiesiog įsimylėjau... kas dėl berniukiškų, deja, neturiu tokio, sakaiu būtų draugo pareiga rinkti Nesivadovačiau tokiais kriterijais, kad labai retas ar pan. turi vardas prilipti ir patikti ir tikti,o dar ir prie pavardės reiktų paderinti. Ir tik lietuviško, sunkiai tariamo vardo taip pat nerinkčiau, nes ateitį sieju ne vien su LT./
sssaule
2007 03 21, 23:28
Aš kai laukiausi pasiėmiau lietuviškų vardų žinyną ir išsirinkau man labiausiai patinkančius vardus, nei į ilgumą, nei į reikšmę tų vardų nežiūrėjau, o paskui daviau vyrui išrinkti kurie jam labiausiai patiko, o jam tiko tik vos keli iš to sąrašiuko, taip kad ilgai mums nereikėjo galvoti vardo.
Elemire
2007 03 21, 23:30
QUOTE(grange @ 2007 03 21, 23:09) Ir tik lietuviško, sunkiai tariamo vardo taip pat nerinkčiau, nes ateitį sieju ne vien su LT./ Aš irgi pritariu, nors lietuviškų tikrai gražių vardų yra, bet dabar su visa ta globalizacija nežinia kaip gyvenimas susiklostytis, paskui atžala sakys, nu tu mama su tuom vardu tai jau persistengei persistengei.
1. Retas, bet egzistuojantis. Yra daug graziu vardu, na kad ir Gabriele, bet savo vaikui (busimam, kazkada...) tokio jau nerinkciau, nes patapo per daznas 2. Tarptautinis. Nes mes kol kas neplanuojam grizti i Lt 3. Graziai skambetu ir man patiktu!
Cikadelė
2007 03 22, 10:57
Labas rytas  sėdžiu jau prie poperų  užduosiu kelis klausimus, gal neužtruksit daug laiko, jei atsakysit QUOTE(monie @ 2007 03 21, 17:09) Tegul graikiškais vardais graikai savo vaikus vadina, hebrajiškais - žydai paminėjai graikiškus, hebrajiškus vardus...bet juk svetimos kilmės vardų mūsuose labai daug ir ilgainiui žmonės juos pradėjo traktuoti kaip savus- lietuviškus, pvz Liudvikas (man asmeniškai labai patinkantis vardas)- vokiečių kilmės , tačiau mūsų senoliams duodamas buvo ir kiek teko pastebėti daugelis mamyčių ( ir tėvelių aišku  mano, kad tai lietuviškas vardas.... arba pvz senasis vardas Napalys (prisminkime Vaižganto Napalys darbus dirba), Napalys, Napoleono trumpinys, graikiškos kilmės...o seniau Lietuvoje buvo gana neretas, mano močiutės kaime gyveno net trys Napaliai  taip pat kad ir koks Česlovas, slaviškos kilmės, netgi toks gražus vardas (man asmeniškai)- Veronika, yra graikų kilmės, nors aš jeigu nežinočiau, tikrai pavadinčiau jį lietuvišku  taigi seka klausimas, kurį žemiau parašė Onora ---> QUOTE(Onora @ 2007 03 21, 17:19) o lietuviski, tai grynai nuo pradziu iki galo lietuviski? Ar ir pvz. Jonas tinka?  koks yra tas lietuviškas vardas? ką jūsų supratimu talpina savyje lietuviškas vardas? QUOTE(Dios @ 2007 03 21, 18:19) nors vaikų neplanuoju, bet apie vardus pagalvot mėgstu tai va, man svarbu: 1) kad vardas būtų krikščioniškas ir pakankamai universalus 2) kad nebūtų nutampytas 3) kad nekeltų kvailų asociacijų (pvz. kaip koks nors Valerijonas ar Alfonsas) 4) kad turėtų prasmingą ir teigiamą reikšmę (ne kaip kokia Galina - višta, ar Klaudija - šluba) 7) kad būtų pakankamai "patogus" (kad galima būtų juo kreiptis, o ne nuolat trumpint) 1. kodėl Jums taip svarbu, kad vardas būtų krikščioniškas? tai būtina Jums sąlyga? 2.Ką reiškia nutampytas? (nesupraskit klaidingai, jog aš nesuprantu, bet kad mano darbe nebūtų interpretacijų, noriu tiksliai išsiaiškinti, kas kam kaip atrodo 3.Kokios tos kvailos asociacijos? višta kvaila?šlubas- labai neigiama reikšmė? 7.  labai sutinku su šiuo teiginiu. QUOTE(Elemire @ 2007 03 21, 22:09) žodžiu, ieškosim vardelio kuris taip pat ar labai panašiai rašosi ir lietuviškai, ir ne lietuviškai (tikėkimės bus mergytė, tai bus paprasčiau hehe).
manot, kad mergaitišką vardą išrinkti lengviau? QUOTE(grange @ 2007 03 21, 23:09) O šis vardas - Ema - patinka todėl, kad yra trumpas, skambus, kas mums labai aktualu - lengvai tariamas ne tik Lietuvoje... kad ir ilgas jo variantas Emanuelė skamba labai gražiai  ir nekyla jokių asociacijų ar dar ko, nes tą vardelį tiesiog įsimylėjau... gražus vardas--> t.y Emanuelė  tačiau tokiu vardu vadinčiau tik tada jei tai būtų mišri šeima ir gyventų ne Lietuvoj  o jeigu pavadintumėt Emanuele, ar trumpintumėt- Ema? Noriu nuoširdžiai padėkoti, kad aktyviai dalyvaujate, labai man padedate
Lietuviškas vardas mano nuomone yra grynai lietuvių kilmės arba sulietuvintas , na toks kaip Jonas, Petras arba Ona. Kevinas, Afroditė mano nuomne čia jau tikrai ne lietuviški vardai
QUOTE(Isila @ 2007 03 21, 21:37) Pijus reiškia pamaldus Na jau nėra tokia baisi reikšmė  Kokia bobutė net apsidžiaugtų
mūsų kriterijai buvo tokie 1. kad tai būtų tik lietuviškas vardelis,t.y. būtinai ieškojom ne tarptautinio 2.kad baigtųsi raide ė, nes pavardė prasideda iš a,tai čia kad nesidubliuotų 3. kad būtų 2 skemenų,nes nenorėjom kad vardelį trumpintų 4. na ir kad lengvai tartųsi
Pangasija
2007 03 22, 12:04
QUOTE 1. kodėl Jums taip svarbu, kad vardas būtų krikščioniškas? tai būtina Jums sąlyga? na, visų pirma dėl to kad esu tikinti. ir krikštijant vistiek duoda šventą vardą. kitas dalykas, krikščioniški vardai yra pakankamai universalūs, t.y. tinka ir lietuviui ir nelietuviui, ir daugelyje kalbų turi atitikmenį. o tai man svarbu, nes pati nesu tikra lietuvė. QUOTE 2.Ką reiškia nutampytas? (nesupraskit klaidingai, jog aš nesuprantu, bet kad mano darbe nebūtų interpretacijų, noriu tiksliai išsiaiškinti, kas kam kaip atrodo nutampytas, tai kai ant kiekvieno kampo po 10 egzempliorių. QUOTE 3.Kokios tos kvailos asociacijos? višta kvaila?šlubas- labai neigiama reikšmė? na, višta ar šlubas tikrai nėra pačios fainiausios vardų reikšmės. o kvailas asociacijas tam tikri vardai kelia, bent jau šiais laikais. pvz. Žydrūnas, Alfonsas, Mikas. va tokių tikrai neduočiau. arba kai kiti žmonės išgirsta kurioj tai kalboj žodį kur nežino reikšmės, ir po to duoda atseit mandrą vardą. (jau turbūt girdėta istoriją kai žmonės vaiką Gėjum pavadino).
QUOTE(Dios @ 2007 03 22, 12:04) na, visų pirma dėl to kad esu tikinti. ir krikštijant vistiek duoda šventą vardą. kitas dalykas, krikščioniški vardai yra pakankamai universalūs, t.y. tinka ir lietuviui ir nelietuviui, ir daugelyje kalbų turi atitikmenį. o tai man svarbu, nes pati nesu tikra lietuvė. Jau neduoda švento vardo, kad painiavos nebūtų.
Pangasija
2007 03 22, 12:49
QUOTE(melana @ 2007 03 22, 12:18) Jau neduoda švento vardo, kad painiavos nebūtų.  kaip kada, aš pati irgi neturiu, nes ir taip šventas buvo
QUOTE(Cikadelė @ 2007 03 22, 10:57) koks yra tas lietuviškas vardas? ką jūsų supratimu talpina savyje lietuviškas vardas?
man lietuviskas yra lietuviu kilmes- Birute, Kestutis, Egle, Vytautas, Vejas ir pan. taip pat lietuvisku laikau lietuvoje naudojamus vardu trumpinius, kurie tape vardais, kaip kad Katre. sventuju ir biblijinius vardus kaip Jonas, Jokubas, Motiejus kazkada laikiau lietuviskais, bet dabar man jie tarptautiniai kazkaip labiau tik is dalies lietuviski  bet prie lietuvisku priskirciau gal, vistik
Pangasija
2007 03 22, 13:13
QUOTE(Onora @ 2007 03 22, 13:09) taip pat lietuvisku laikau lietuvoje naudojamus vardu trumpinius, kurie tape vardais, kaip kad Katre. šiaip jau tai pilnas vardas Kotryna
muminukas
2007 03 22, 13:57
QUOTE(Cikadelė @ 2007 03 22, 11:57) koks yra tas lietuviškas vardas? ką jūsų supratimu talpina savyje lietuviškas vardas? radot problemą  negi jau neskiriate lietuviško nuo lietuvių?
QUOTE(Dios @ 2007 03 22, 12:49) kaip kada, aš pati irgi neturiu, nes ir taip šventas buvo nu, kad jau visai neduoda. Pati neseniai keliose krikštynose dalyvavau ten vaikų vardai buvo tikrai nešventi netgi užsieniečiams tinkami labiau. Bet kunigas pasakė, kad dabar to dalyko nėra šventas nešventas vardas, kito nereikia
QUOTE(melana @ 2007 03 22, 11:26) Na jau nėra tokia baisi reikšmė  Kokia bobutė net apsidžiaugtų  Na, nėra baisi, bet vis tiek. Man tokia reikšmė ne prie širdies QUOTE(melana @ 2007 03 22, 14:26) nu, kad jau visai neduoda. Pati neseniai keliose krikštynose dalyvavau ten vaikų vardai buvo tikrai nešventi netgi užsieniečiams tinkami labiau. Bet kunigas pasakė, kad dabar to dalyko nėra šventas nešventas vardas, kito nereikia O mes kai krikštijom savo pipirą, kunigas paklausė, koks tas šventas antras vardas bus.
muminukas
2007 03 22, 15:29
matyt, nuo kunigo priklauso
Elemire
2007 03 22, 16:37
QUOTE(Cikadelė @ 2007 03 22, 10:57) manot, kad mergaitišką vardą išrinkti lengviau?
Žymiai lengiau dėl vardų rašybos skirtingomis kalbomis. Pavyzdžiui, Elena taip pat rašosi ir lietuviškai, ir olandiškai, ir graikiškai ir daugybe kitų kalbų, taip pat tarkim su Laura, Eleonora, net ir su grynai lietuviškais vardais, tokiais kaip Milda, Neringa ir pan., galūnės skamba priimtinai ir nerėžia ausies kita kalba. Su vyriškais vardais sunkiau, nes lietuvių kalboje mes turim galūnes, tokias kaip -as; -is; -us - dėl to labai sunku sugalvoti vardą kuris rašytųsi taip pat ir lietuvių ir kitomis kalbomis. Pvz. Martynas būtų Marten, Matas - Matt ir pan. Vienintelis vardas kur į galvą atėjo kuris taip pat rašosi buvo Julius, bet kadangi mano vyro sesuo taip savo antrą vaiką pavadino, tai mum jau tas variantas atkrenta - bendraujam su ta šeima gana daug ir nebus labai patogu jei du vaikai tuom pačiu vardu bus, komplikuota šaukti ir pan.
*GAILĖ*
2007 03 22, 19:27
mano pirmaginmiui vardą išrinko vyras, nes nepatiko jam nei vienas iš mano pasiūlytų  . dabar gailiuosi, kad nusileidau mažyliui vardą susapnavau dar nėščia būdama. jis taip pat atitiko mano kriterijus, kuriuos kėliau vaikučio vardui - nedažnas, skambus, tinkantis prie pavardės, turintis normalią gražią reikšmę. kas man dar svarbu renkant vardą - tai kad jis būtų lietuviškas arba krikščioniškas. kad nebūtų užsienietiškas, ypač kuris turi normalų gražų LT atitikmenį. pvz. nesuprantu kodėl lietuviai vaikui duoda vardą Aronas, kai yra LT Arūnas, kodėl Maiklas, jei yra Mykolas, Džulija - Julija, ir t.t. taip pat nepatinka visokios Vanesos, Džordanos, Ksimenos, Gvadalupės, Santjagai, Džesikos, Kevinai, Grantai..... pernelyg akivaizdūs skoliniai iš filmų man jie atrodo. dar nepatinka, kai vardai yra tarsi dirbtiniai - įvairūs naujadarai, kurie yra sudaromi pakeitus 1 įprasto vardo raide, sujungus tėvelių vardus ir pan. man labai gražu, kai vardai yra grynai lietuviški, reiškiantys kažkokį konkretų daiktą, reiškinį, pavadinimą - Ąžuolas, Beržas, Aidas, Upė, Mėta, Jūra, Rūta, Miglė, Ieva, Nerijus, Nemunas, Neringa, Rusnė, Nida.....
kamileh
2007 03 22, 19:58
QUOTE(Onora @ 2007 03 21, 17:19) o lietuviski, tai grynai nuo pradziu iki galo lietuviski? Ar ir pvz. Jonas tinka?  Taip, būtent nuo pradžių iki galo, t.y. lietuviškos kilmės QUOTE(Cikadelė @ 2007 03 22, 10:57) koks yra tas lietuviškas vardas? ką jūsų supratimu talpina savyje lietuviškas vardas?
Apskritai aš asmeniškai vaiko vardą suprantu kaip kažko palinkėjimą, todėl kreipiu dėmesį į reikšmę. O lietuviškas vardas man labai svarbu. Be to juk kam linkėti savo vaikeliui kažką kita kalba
|
|