Kai tenka palyginti savo vaiką su kitais,kazkaip matau,kad yra daug drąsių,energingų,imlių naujovėms,smalsių ir veiklių vaikų.Tarp pirmokėlių,pvz.O va manoji dukra (irgi pirmokė) - su daugybe kompleksų,uždaroka,nedrąsi (padrąsėja tik savoje kompanijoje,o tarp svetimų ji tik atsargiai viską stebi,bet pati nedalyvauja).Aisku,čia yra ir mano auklėjimo klaidų....O gal genai (as panasi buvau
Truputeli pagal tavo mergaites aprashyma ji visai neatrodo hiperakyvi. na, bet cia smulkmena...
Shiaip tai visu pirma reiketu tau paciai , ir teveliui, ir kitiems ja mylintiems zhmonems DAUG DAUG girti mergaite, skatinti uz kiekviena menknieki Norint galima rasti uz ka Del laikysenos labai padeda baseinas, shokiu bureliai. Tik burelio vadovas turetu buti supratingas. Jei bus toks, kuris ieshko zhvaigzhdziu, ir menkina ne ypac gabius vaikus, tai gali neigiamai paveikti jautresni vaika. Sekmes!
Rekomenduočiau teatro studiją - tai ir saviraiška, ir judesio lavinimas, ir patirtis išstoti prieš visą salę žiūrovų. Jeigu LABAI LABAI bijo kalbėti, dreba balsas, tegul pradžiai būna pantomimos trupė (nors viešo kalbėjimo įgūdžiai yra reikalingi). Kompleksuotiems vaikams gali būti patraukli mintis pabūti kažkuo kitu, kauke, kažką vaidinti, nes jie nujaučia norą keisti gyvenimėlį, keisti save, nors ir mažiukai būdami.
Ačiū už patarimus
Tikiu,kad kompleksuotas ir suvaržytas vaikas lyg ir neatrodytų galintis būt hiperaktyvus.Bet maniškė tokia yra - ji namie net spirga,parėjus iš mokyklos,nenusėdi vietoje,juda kruta ,erzina brolį,šūkauja,šokinėja,žodžiu man pradeda nuo jos stogas važiuot.Bet naujoje draugijoje ji tampa labai pasyvi,susigūžia,tarsi suakmenėja.Kai reikia pašokti,padainuoti,padeklamuoti - o varge.
Pritariu Erszebeth,
tikrai teatro studija padeda,galima i modeliuku mokykla leisti susipazins su scenos gudrybem ismoks graziai vaikscioti ,tuo paciu igaus pasitikejima savimi, ismoks pasitekiti partneriu, ir bendrauti(kadangi toj srity dirbau truputi zinau Galima ir i Baleta bet bendravismas vyks tik su parneriu
Merginos,o gal žinote,kaip rasti tą modeliukų mokyklą...?
Miela mamy,
moksleiviu rumuose yra bureliai vaikams, turintiems tokia problema kaip Tavo mergaite. Ten vaikai tiesiog mokosi bendrauti, nebijoti pasireikst svetimoj aplinkoj ir t.t. Negaliu tiksliai pasakyt, kaip jie vadinasi, bet tikrai zinau, kad yra (sunaus logopede man apie juos pasakojo, nes jos anuke lanko toki). Manau, paskambinusi, gautum info. Bet gal geriau nuvaziuoti. Modeliuku studija - gerai, tik kad tai gan brangus malonumas.. O ir i jas didzioji dalis atveda vaikus anaiptol ne terapijos tikslu, o modelio ateities pamatu pakloti. Pazistu kelias tokias mergaites, kurioms i galva ikalta, kad jos bus modeliai, ir jau keleri metai jos dresuojamas (tikraja to zodzio prasme) atitinkamai elgtis. Sekmes Tau (tiksliau - abiems)1
Beje, mano sunui irgi gan greit viskas atsibosta. Bet siemet pasiprase, kad leisciau lankyti papildomai muzikini bureli (jis dar darzelyje, priesmokyklineje grupeje). Jie ten siek tiek dainuoja, siek tiek soka.. Labai patenkintas ir laimingas. Na, zinoma, ir teveliai patenkinti, kad igijo siek tiek supratimo apie soki, siek tiek apie dainavima ir natas..
Mano dukryte antroke ,bet irgi nera drasi ir visiskai be iniciatyvos.Jau antri metai mes lankom muzikos studija - tai taip isdrasejo,nors iniciatyvos ir nerasta
Ant scenos visai nebijojo lipti O modeliuku studija berods yra ir VRM buvusiuose sporto rumuose.Kazkada buvau adresu inete radusi Modeliuku studija kainuoja,bet einatnt pas gera vadove is pirmokes zvaigzdes nedaro,tai prasideda suejus kokiu 10 ir daugiau metu,mezem tai tiesiog pasimaivymo,ir saves isreiskimo metas.Deja lietuvoje tokiu vaiku organizaciju nezinau,bet gal pavys ka surasti
Na maniskis irgi panasiai elgdavosi darzelyje - buvo ramus stebetojas, viska apgalvojantis, nesiveliantis ir be iniciatyvos. Grizdavo isitempes ir tik per dukima isiliedavo visa sukaupta itampa.
Bet kai pradejo eiti i mokykla (kitas miestas, nieko pazistamo) viskas pasikeite. Gal vaiku laukai sutapo, gal mokytojos ir viso mokyklos kolektyvo nuopelnas, gal tiesiog isaugo... Zodziu vakar buvo klases karnavalas. Ir as buvau nustebinta iki begalybes. Mano ramusis nedrasusis berniukas lyg is biauriojo anciuko puku islindes - veidas svyti, vos mokytoja paskelbia kokia rungti tai soka, ranka kelia, kad tik ji isrinktu, per vaidinima soko dainavo atsipalaidaves ir maciau, kad visai nekompleksuoja. Man tikrai buvo gera ziureti. Ir kai namo grizta is mokyklos pastebejau, kad jo elgesys zymiai ramesnis, nuoseklesnis. Tiesa, vienu momentu labai daznai (ne reciau, kaip du kartus per diena) jam kartojau, kad ji myliu labiausiai pasaulyje ir kad ir koks jis butu, kad ir ka darytu, man jis pats brangiausias. Gal ir tai padejo...
Jei esate iš Vilniaus, daug būrelių rasite Lietuvos vaikų ir jaunimo centre (LVJC). Jų tinklalapyje http://www.lvjc.lt/ yra gan išsamus veikiančių būrelių aprašymas, pristatyti vadovai - panaršykite gal net kartu su dukra ir gal išsirinksite
Labai ačiū mamytes,kad pasidalinote patirtimi ir žiniomis,būtinai pasinaudosiu.
Moksleiviu rumuose nemazai bureliu,bet kainos tai didokos.Bet nezinau,gal verta,pasidomesim.
Perskaiciusi jusu zinute galiu parekomduoti gera modeliu mokyklele Kaune,Studentu g-ve 63A. Kolegu kavines pastate 2-ame aikste.Ja lanko mano drauges dukra ir ji labai patenkinta,nes su vaikais dirba profisionalus mokytojai.Vyksta saviraiskos uzsiemimai,sokiu pamokeles,atvaziouja is Kauno valstybinio akademinio dramos teatro aktorius ir labai betarpiskai bendrauja su vaikais.Vaikai suskirstyti i amziaus grupes.Ir jie gali bendrauti su savo bendraamziais.Kiek girdejau yra tris grupes.maziausiu paugliu ir paneliu.
musu Nojus labai irgi svetimoj aplinkoj nedrasus, pradejo nulinuku grupe lankyti mazvydo mokykloj, iniciatyvos nulis,kartais net nedaro ko mokytoja papraso. uzrasem i pramoginiu sokiu bureli, LABAI PATENKINTAS!!! jei norit - ateikit, truksta mergaiciu mums
Man atrodo, kad vaikas labiau pasitiketu savimi, jis turi atrasti sriti, kurioje jis geresnis uz kitus. Pvz. zinau viena seima, kurios berniukas buvo labai nedrasus, visiskai nebendraudavo su bendraamziais, bet labai mego kompiuterinius zaidimus. Ir tiek isizaide, kad 5 m budamas su suaugusiais turnyruose dalyvaudavo ir laimedavo. Tai vaiko saviverte visiskai pasikeite.
Radau gera internetine svetaine, kurioje radau visokiu straipsniu apie vaiku auklejima ir siaip apie asmenybes ugdyma.
Sitas straipsniukas manau visai cia i tema: http://www.invito.lt/posts/pazintinio-inte...e-207.html?p=15 Niekada negalejau pagalvoti, kad yra tiek vaiku intelekto lygiu. Manoji dar maza, bet tikiuosi sugebesiu atskirti jos intelekto tipa.
Kartais kaip tik jokių būrelių nelankymas yra geriau ir daug naudingiau pasitikėjimui savimi, nei jų lankymas. Net gi sakyčiau ne kartais, o tai labiau pagrindinė taisyklė. Esmė yra ne būrelio tipas ar užsiėmimo rūšis, o kaip ten yra bendraujama su vaiku.
QUOTE(Ligsaule @ 2011 11 22, 21:21) Radau gera internetine svetaine, kurioje radau visokiu straipsniu apie vaiku auklejima ir siaip apie asmenybes ugdyma. Sitas straipsniukas manau visai cia i tema: http://www.invito.lt/posts/pazintinio-inte...e-207.html?p=15 Niekada negalejau pagalvoti, kad yra tiek vaiku intelekto lygiu. Manoji dar maza, bet tikiuosi sugebesiu atskirti jos intelekto tipa. Taip intelekto rūšių yra labai daug - o šitame straipsnyje aprašyta tik labai nedaug jų. Yra ir daugiau. Bet mano asmenine nuomone ir giliu įsitikinimu - joks lavinimas ikimokyklinio amžiaus vaikams apskritai nėra būtinas ir net sakyčiau draustinas. Lavinimas ta prasme kaip mes dabar suprantam dažniausiai - vedimas į būrelius, mokymas, rodymas. Tas lavinimas turi vykti labai natūraliai - per patį gyvenimą, žaidimą, buvimą kartu su tėvais ar kitais ugdytojais įvairiose veiklose, kai vaikai mato, stebi ir jaučia. Tie visi įgimti ir įgyjami gebėjimai turi vystytis savaime - ir jie iš tikrųjų ir vystosi savaime, ir jokių papildomų lavinimų tam nereikia. Čia tik socialinė-ekonominė sistema formuoja tokią nuostatą, kad vaikus reikia lavinti. Ir pateikia visiems mokytojo, pedagogo tam tikrą stereotipą - kuris mokina, aiškina, rodo, netgi taiko tam tikrus prievartos metodus, kad pasiektų rezultato. O vėliau tėveliai mėgaujasi aptarinėdami ir vertindami savo vaikų pasiekimus ir nesėkmes, tarsi vaikas koks artistas ar klounas būtų. Netgi patys psichologai, nors ir žino apie tokio lavinimo žalą, vis tiek rašo straipsnius, kuriuose nurodo, kad tai kokias mažylio savybes lavinti tėvų pasirinkimas, Dar viena tėvų atsakomybė suteikti vaikui tinkamas priemones ir sąlygas lavintis. Viskas atsiremia į finansųs ir į visą sistemą. O kaip yra iš tikrųjų? O gal tėvams neduota spręsti, kokias savybes lavinti - apie tai nusprendžia Dievas, Gamta ar genai ir paties vaiko siela? Gal tėvų ir visų kitų ugdytojų vienintelė pareiga - neužgniaužti tų gebėjimų ir leisti jiems vystytis ir skleistis patiems natūraliai, vietoje to, kad suktų galvas kurį čia būrelį pasirinkti iš siūlomų šimto penkiasdešimt, kad pasiektų tam tikro rezultato - pvz. kad mano vaikas kuo daugiau pasitikėtų savimi. O ar tikrai jei išmoksiu angliškų žodžių, ar šokti 5 metų būsiu pasitikintis savimi? Ar pasitikėjimas priklauso nuo žinių? Juk pasitikėjimas - tai jausmas.
Ideigti pasitikejimo savimi mum labai padeda skatinimas, pagirimai uz tam tikrus darbus.
pritariu, nereikia nieko specialiai lavinti, o juo labiau ko nors mokinti - viskas turi vykti naturaliai. Vaikas turi tureti salygas pats pasirinkti, kas jam idomu, smalsu ir zaisdamas toje srity pats tobulinti savo igimtas sritis. As namie sudarau visas salygas ir darzelyje, kuri lanko mano vaikas yra sukurtos puikios salygos saviugdai, aukletoja vaikams tik pagalbininke. O i burelius manau tevai leidzia ne i tuos, kur vaikas nori, o i tuos, kur jie patys, tevai pageidauja.
|