Maciau net kelias auklėtojas, kurios ir apie šventes gražiai papasakojo, tad manau, kad galėtumėte pasidalinti patirtimi , o ir mamytes galėtų išgirsti jūsų puse dėl kai kuriu klausimu Papasakokit apie darželius kuriuose dirbate ar esate dirbusios, juk iš niekur tiek tiesos neišgirsi kaip iš žmogaus tiesiogiai susijusio su veikla  . O gal ir pasiskusite, kad tėvai buvo neteisus ar grubus, juk ne visada ir mes mamytes net ir norėdamos gero savo vaikučiams, elgiamės labai gerai.... Daug temų kur mamos išsako nuomone dėl auklėtoju elgesio, pareigų, tad norėtųsi išgirsti ir žmonių dirbančių šį darbą norų, pageidavimų ir minčių kaip tėveliai gali sėkmingai bendradarbiauti su auklėtojomis Lauksim minciu
s.saulute
2005 06 09, 12:42
QUOTE(sonia @ 2005 06 08, 15:59) Apie si darzeli mano nuomone keiciasi kasmet, kuo tolyn, tuo prastyn. mes lankom ji jau virs 2m. Galbut aukletojoms darbas nusibosta, kazkas mokinasi, kazkas pavaduoja, tai pamirsta kazka tevams perduoti,tai vaika ryte pasitikti.....Atrodo kad darbas nelabai rupi, arba viskas pateisinama, kai uzdirbi nedaug. Mes dalyvaujam talkose, remiam darzeli(ka reikia, ta perkam), atrodo, galim reikalauti, kad ir aukletojos dirbtu gerai. Yra pas juos POP SOU, kur 2m jau tas pacias dainas dainuoja, Keramikos burelis tikrai saunus, labai ji megstam. Siemet aplinka labai tvarko, augalu prisodino, tik su tvora reikalai stoja, vedeja zadejo is surinktu 2 proc statyti, bet darbai nevyksta. Nezinau kiek tu pinigu skiria valstybe, bet nauju zaislu ir knygu uz valdiskus cia tikrai neperka. Kiek tevai nupirks, tiek ir bus. Gerai kad kavos dar nepraso atnesti, girdejau kitur ir tai privaloma. Gyvunelis grupeje buvo kuri laika, bet paskui kazkur dingo, kazkas jau rase kad grupes turi savo gyvunus kuriuos vaikai priziuri. Taip kad darzelis tikrai niekuo neisisiskiria is kitu. Nei sokiu jokio kolektyvo, nei folkloro ansambliuko, nei ypatingos auklejimo sistemos nera. Noretusi kad aukletojos daugiau bendrautu su tevais, dabar per metus neisgirdau kaip mano vaikui diena praejo, gal nesiseke kada,o galbut pasidziaugtu , jei kas pavyko puikiai. Jei pats paklausi , galbut atsakys....  Norejau tik pasakyti, kad valstybe visai pinigu neskiria zaislams ir priemonems bei remontams, tai tik geru teveliu deka.
s.saulute
2005 06 09, 12:46
QUOTE(Mytė @ 2005 06 08, 19:34) Nepatariu žavėtis ypatingomis auklėjimo sistemomis. Tikrai ne nuo jų, o nuo dirbančio personalo priklauso vaikų gerovė. Ir Montessori, ir Šteinerio ir kitų metodų, sistemų ar programų vaikų darželius lanknačių vaikų tėvai turi nusiskundimų. O kaip pasakojai apie auklėtojas, tai jos tikrai atrodo pavargusios nuo savo darbo.  Ne taip lengva aukleti is kart kokius 20 vaiku, juk kartais ir nuo savo vieno pavargsti, o cia is kart 20, tuomet tikrai pavargsti. Atsimenu kai pradejau ten dirbti ir atejus i grupe turejau is kart priziureti 22 vaikus, tai net uz galvos susiemiau ypac kai visi isejome i laika ir vaikai issibegiojo i skirtingas puses. Tad manau tas kuris pats to nepatyre tai suprasti ir negali.
Grupeje pagal galiojancius normatyvus gali buti ne daugiau kaip 16 vaiku, bet prirasyta visada daugiau, nes ne visi kasdien lanko. o virs 20, tai jau kazkas su organizacija negerai....
Taip taip, dauguma direktorių nepaiso nustatytos vaikų skaičiaus grupėje normos, nes nuo vaikų skaičiaus byra pinigėliai darželiui, o po to kenčia auklėtojos, nes tikrai neįmanoma kokybiškai ugdyti vienam žmogui 20 ir daugiau vienoje patalpoje esančių vaikų. Tada gaunasi tik tramdymas ir muštras. O kad auklėtojos neateina į talką, tai tikrai nesmagu
s.saulute
2005 06 10, 16:31
QUOTE(sonia @ 2005 06 09, 12:51) Grupeje pagal galiojancius normatyvus gali buti ne daugiau kaip 16 vaiku, bet prirasyta visada daugiau, nes ne visi kasdien lanko. o virs 20, tai jau kazkas su organizacija negerai....  deja, nei viename valdiskame darzelyje tiek vaiku nera, visur virs 20
Virvutė
2005 09 21, 12:52
Visur tos pačios problemos. Nieko čia per daug nepakeisi. Tik aš, būdama tik mama noriu auklėtojų paprašyti, kalbėkite su tėveliais, kalbėkite, pasakokite absoliučiaiviską. Juk tėveliai vaikus mato rečiau nei auklėtojos, kad ir kaip bebūtų gaila. Tad tėveliai privalo viską žinoti apie savo vaikelius. Nors ne kiekvieną dieną (tai tikriausiai neįmanoma) ,bet būkit drąsios, jūs privalot perduoti iformaciją apie vaikelius tėveliams. Tėveliai visi nori tik gero savo vaikams ir tikrai pasiryžę bendradarbiauti.
O kaip paisyti  jei Vilniuj tiek vaikų , kad nežinia kur juos dėti, o darželiai tik uždaromi, bet nestatomi nauji Aišku, dar labai blogai, kad už papildomą krūvį niekas nemoka
MagnolijaB
2006 04 27, 09:01
QUOTE(sonia @ 2005 06 09, 14:51) Grupeje pagal galiojancius normatyvus gali buti ne daugiau kaip 16 vaiku, bet prirasyta visada daugiau, nes ne visi kasdien lanko. o virs 20, tai jau kazkas su organizacija negerai....  Deja, darželio direktore turi teisę į grupės sąrašą įtraukti iki 25 vaikų, o priešmokyklinėse net iki 30. Be to švietimo skyrius grasina darželių uždarymais jai grupėse nebus bent po 16 lankančių vaikų, tad mielos mamytės net nesvajokite, kad jūsų atžalų grupėse vaikų sumažės, o jeigu visgi apie tai svajojate, tai tik nuo jūsų priklauso. Siūlyčiau pačiom kreiptis į švietimo skyrių su klausimais ir prašymais (nes į auklėtojų kalbas niekas nereaguoja), kad sumažintų vaikų normas grupėse, nors giliai abejoju ar ko pasieksite, kadangi švietimui tikrai neapsimoka išlaikyti pastato kuriame yra viso labo 150 vaikų, kai telpa dvigubai tiek. Papildyta:QUOTE(Virvutė @ 2005 09 21, 14:52) <...> Tik aš, būdama tik mama noriu auklėtojų paprašyti, kalbėkite su tėveliais, kalbėkite, pasakokite absoliučiaiviską. <...> Nors ne kiekvieną dieną (tai tikriausiai neįmanoma) ,bet būkit drąsios, jūs privalot perduoti iformaciją apie vaikelius tėveliams. Tėveliai visi nori tik gero savo vaikams ir tikrai pasiryžę bendradarbiauti. O dėl kalbėjimosi su tėvais, tai tiek tėvai kuriems rūpi kaip vaikas praleido diena visuomet apie ta pasiteirauja ir tikrai kiekviena auklėtoja jiems papasakoja. Nemanau, kad auklėtoja privalo ir fiziškai gali prie kiekvieno tėvo prieiti ir plepėti kaip ten jam sekėsi, kadangi likusieji vaikai grupėje galvom eis, jie greitai perpranta, kad auklėtoja negali jiems skirti laiko ir yra užsiėmusi, be to nemanykit, kad vakarais auklėtojos tik sėdi ir nieko neveikia, plepėdamos su kiekvienu tėvu liks nepadaryti visi darbai. O be to yra ir tokių tėvų kuriems nė nerūpi, kaip jų vaikui sekasi ir dar pyksta, kad tu ji gaišini su savo kalbom...
QUOTE(Mytė @ 2005 06 10, 15:53) Taip taip, dauguma direktorių nepaiso nustatytos vaikų skaičiaus grupėje normos, nes nuo vaikų skaičiaus byra pinigėliai darželiui, o po to kenčia auklėtojos, nes tikrai neįmanoma kokybiškai ugdyti vienam žmogui 20 ir daugiau vienoje patalpoje esančių vaikų. o kodel jus tylite - jums atlyginimas nuo to priklauso. Aukletoja ir pati turi buti suinteresuota, kokioje aplinkoje dirba - galima gi galu gale anonimiskai pranesti apie pazeidimus. Tuo labiau, kad tevai daznai ir nezino kiek tiksliai viaku yra grupeje. Pvz atvedu vaikus i darzeli apie 7.30, pasiimama apie 18 ir niekada nematau pilnos grupes. Yra teke koki 10 vaiku matyti. Kiek aukletojos paklausiu, tai jinai nei karta nepasake, kad lankyti daugiau, nei ya leidziama. O 20 vaiku yra max, kas leidziama darzelio grupeje. Papildyta:QUOTE(MagnolijaB @ 2006 04 27, 10:01) Deja, darželio direktore turi teisę į grupės sąrašą įtraukti iki 25 vaikų, o priešmokyklinėse net iki 30. Be to švietimo skyrius grasina darželių uždarymais jai grupėse nebus bent po 16 lankančių vaikų, kazkaip, kai skambinau i svietimo skyriu buvo pateikta prieinga informacija -ar tevams sakoma viena, o direktoriams leidziama kita? Ir kaip gali reikalauti, kad grupese buti bent jau 16 vaiku, kai lopselinese grupese, kurias lanko vaikai iki 1.5m gali buti 10 vaiku, o vyresnese ( iki triju metu) penkiolika. Kol kas laukiu rudens - tada zadejo grupes performuoti, nes dabar nesamone gaunasi - lanko ta pacia grupe ir pusantru metuku vaikai ir jau virs triju esantys. Niekaip nesugeba atskirti lopselio ir darzelio grupiu. O gal vertetu jau dabar direktore paklibinti siuo klausimu
Jurgytė
2006 05 02, 09:32
Na, mielos auklėtojos, pasakykit man, mamai  Ar yra kokios bendros taisyklės pvz. dėl grupių vėdinimo? Visada manydavau, kad grupė yra vėdinama, kai vaikai yra lauke. Iš savo dukros sužinojau (na, duomenys dar nepatikrinti, bet labai galimi  ), kad jie miega prie atidaryto lango. Balandžio mėnuo, mano galva, dar ankstoka... Na, darželyje ir taip labai skatinamas "neapkutojimas": tik atšilus visi jau migdomi be pėdkelnių. Na, tai ne bėda. Bet dėl tų langų atidarymo, nežinau Ką jūs manot?
Nu maniskes grupej tai prirasyta 23 vaikai, bet stalai ir kedes yra tik 16  . ir tai retai visi buna. Jurgyte, o ko tu tyli? Aukletojoms pasakai, kad tai per salta ir tu tikiesi, kad daugiau taip nebus. P.S. cia tipo, aukletojos plepa  (savo vaiko)
Milituke
2006 05 04, 20:34
QUOTE(Jurgyte @ 2006 05 02, 10:32) Na, mielos auklėtojos, pasakykit man, mamai  Ar yra kokios bendros taisyklės pvz. dėl grupių vėdinimo? Visada manydavau, kad grupė yra vėdinama, kai vaikai yra lauke. Iš savo dukros sužinojau (na, duomenys dar nepatikrinti, bet labai galimi  ), kad jie miega prie atidaryto lango. Balandžio mėnuo, mano galva, dar ankstoka... Na, darželyje ir taip labai skatinamas "neapkutojimas": tik atšilus visi jau migdomi be pėdkelnių. Na, tai ne bėda. Bet dėl tų langų atidarymo, nežinau Ką jūs manot? Siaip grupe vedinama, kai vaiku joje nera, t.y. tuo metu, kai jie lauke, arba miego metu (bet ne ten kur vaikai miega  ) Pas mus miegamieji kita patalpa, tai kazkaip del to nekilo jokiu nesusipretimu  Kai vaikai grupeje - isvedinamas miegamasis, o kai vk lauke - grupe. O pas mane, priesmokyklineje grupeje 22vaikai ir tikrai nezada, kad butu maziau. O maze eina i lopsio grupe, kurioje 19 vaiku  Ir isivaizduoju, kad darbo su jais ten jokio, nes uztenka tik aptupineti visus, i lauka aprengti ir pusdienis praeina  Liudna, bet tokia tiesa. Ir ne ka mes galime pakeist
biti atskrend
2006 05 07, 11:13
Atsigrudau i sita skyreli, nes realu, kad sia vasara busiu pati auklyte  Anglijoj  Na tikriausiai nebusiu toji, kuri atsakinga uz 20 vaiku grupe. Busiu pagalbininke tai jau rimtajai auklei, kad spetu su visais vaikuciais. Del kalbos nebijau, jau susisnekesiu. Mazius baisiai myliu, ir praktikos turiu, tik nznau, kaip angliukai mane priims. Pasiruosus..  Tik jus man gal galit kokiu patarimu parasyt, kokia turi buti aukletoja, kokie svarbiausi pageidavimai is tevu? Ka tureciau daryt ir ko tikrai ne? Zinau, kad tevai irgi skirtingi, bet kas apie savo mazasias atzalas, juk vistiek kazkokiu bendrumu yra. Aciu!
pilypukė
2006 05 09, 16:20
QUOTE(Jurgyte @ 2006 05 02, 10:32) ...Visada manydavau, kad grupė yra vėdinama, kai vaikai yra lauke. Iš savo dukros sužinojau (na, duomenys dar nepatikrinti, bet labai galimi  ), kad jie miega prie atidaryto lango. Balandžio mėnuo, mano galva, dar ankstoka... siaip vedinama,kai vaikai lauke,o miegant nebent koks virslangis atidaromas,jei jau nera kuo kvepuoti nuo bezdalu QUOTE(Agile @ 2006 05 04, 21:34) ...Ir ne ka mes galime pakeist  butent,kad i aukletoju nuomone niekas nekreipia demesio visi darzeliai suinteresuoti tureti kuo didesni vaiku skaiciu,todel ir priima nenormaliai daug...galiu pasakyt,kad lopsely 12 vaiku jau yra per daug-cia kalbu apie tuos,kur tik pradeje lankyti buna (nemoka ant puodo sedeti,valgyti ir pan.),nes jau su 10 buna labai karsta  ypac,kai reikia i lauka issivesti,o jie dar ir laiptais nemoka lipti,buna ir tokiu,kad net vaikscioti nemoka normaliau,o ka jau bekalbet apie apsirengima  kai tokiu dalyku jau ismoksta,tada galima ir su daugiau pabut,bet vel gi-tai jau gaunasi tik vaiku "ganymas"  su vyresniais irgi-kai grupej 22vaikai,tai tik spek suktis,kad jie butu uzimti,nes jei duosi atsikvepti-tuoj prasides "bardakas" dar vienas dalykas,del ko "verkia" dauguma tevu-ligos...."tik pradejo lankyt darzeli ir pradejo sirguliuot"...ir pasako dar tokiu tonu,lyg aukletoja butu uzkretusi  taigi patys vedat visokius slogojancius,kosincius,vienas nuo kito ir uzsikrecia...sakysit-nepriimkit i grupe?o tu pabandyk nepriimti  buna tokiu,kurie paleidzia vaika prie darzelio duru ir net neina i grupe,nes bijo pasirodyt su sirguliuojanciu vaiku,kad nebutu issiusti atgal...juk tenka tevus po to ir is darbu primigtynai issikviest...visko buna...
Lakūdra
2006 05 09, 16:22
http://www.supermama.lt/forumas/index.php?...ic=87198&st=528atsiprasau,kad kisuos, bet kaip aukletojos galetumet pakomentuot mano aprasyta situacija. labai aciu,jei nesunku
pilypukė
2006 05 12, 17:11
QUOTE(pesimiste @ 2006 05 09, 17:22) http://www.supermama.lt/forumas/index.php?...ic=87198&st=528atsiprasau,kad kisuos, bet kaip aukletojos galetumet pakomentuot mano aprasyta situacija. labai aciu,jei nesunku  paskaiciau,tai ir siurpas nubego per kuna...kaip tai paliko vaika sedeti viena prie duru tokios bukles?  o ir kiti vaikai prieziuros?  suprantu,kad buna,jog per pietu miega nueini i salia esancia grupe,bet tai stebi savo grupe tarpdury ar paprasai,kad kas pabutu...o ka direktore sake?kaip ji paaiskino,kur aukletoja?
Lakūdra
2006 05 16, 07:28
QUOTE(pilypukė @ 2006 05 12, 18:11) paskaiciau,tai ir siurpas nubego per kuna...kaip tai paliko vaika sedeti viena prie duru tokios bukles?  o ir kiti vaikai prieziuros?  suprantu,kad buna,jog per pietu miega nueini i salia esancia grupe,bet tai stebi savo grupe tarpdury ar paprasai,kad kas pabutu...o ka direktore sake?kaip ji paaiskino,kur aukletoja? kitos grupes aukletojos irgi nebuvo,tik seimininkele indus plove. o direktore tai sako einu aukletojos ieskot,isiaiskinsim.bet tai sakau,jus pamatet,ka as radau,o dabar aiskintis neturiu laiko ir vaiko nebekankinsiu. o po to dar darzely nebuvom,eisim pirmadieni.ziuresim,ka auletoja sakys. labai idomu, nes kai mano maze aukletojai i ranka kazkokiu budu sugebejo ikast,tai vazoneli gelyciu nese,nes labai geda buvo.
Ka darot ,koleges,kad atostoginiu uz liepos ,rugpjucio men.neapmokestintu 33%?
Milituke
2006 06 06, 08:44
QUOTE(pilypukė @ 2006 05 09, 17:20) dar vienas dalykas,del ko "verkia" dauguma tevu-ligos...."tik pradejo lankyt darzeli ir pradejo sirguliuot"...ir pasako dar tokiu tonu,lyg aukletoja butu uzkretusi  taigi patys vedat visokius slogojancius,kosincius,vienas nuo kito ir uzsikrecia...sakysit-nepriimkit i grupe?o tu pabandyk nepriimti  buna tokiu,kurie paleidzia vaika prie darzelio duru ir net neina i grupe,nes bijo pasirodyt su sirguliuojanciu vaiku,kad nebutu issiusti atgal...juk tenka tevus po to ir is darbu primigtynai issikviest...visko buna... Gryna tiesa QUOTE(Vika- @ 2006 06 02, 14:17) Ka darot ,koleges,kad atostoginiu uz liepos ,rugpjucio men.neapmokestintu 33%? Atostogu musiskes eina ne nuo liepos 1d, o nuo liepos 5d, tada jau skaiciuojama 27%. O kas isejo nuo birzelio pradzios nukentejo ju atostoginiai
O musu direktore saunuole  ,ji pasirupino,kad mums atostoginius ir atlyginima uz birzelio antra puse sumoketu liepos 8-per algas.Musu darza uzdaro nuo liepos 1,tai visos einam nuo 3d.
Sveikos, man labai malonu, kad visdėlto buriatės šitoje temoj, nors ir po truputį, bet į priekį, jau galvojau, kad mano atidaryta tema senai reikėjo trinti, tačiau kaip matau ir auklėtojos nebailės ir gali pasakyti savo nuomonę ir poziciją. Tuo tarpu aš pasistengsiu, kad jums čia būtų jauku
QUOTE(Jurgyte @ 2006 05 02, 10:32) Na, mielos auklėtojos, pasakykit man, mamai  Ar yra kokios bendros taisyklės pvz. dėl grupių vėdinimo? Visada manydavau, kad grupė yra vėdinama, kai vaikai yra lauke. Iš savo dukros sužinojau (na, duomenys dar nepatikrinti, bet labai galimi  ), kad jie miega prie atidaryto lango. Balandžio mėnuo, mano galva, dar ankstoka... Na, darželyje ir taip labai skatinamas "neapkutojimas": tik atšilus visi jau migdomi be pėdkelnių. Na, tai ne bėda. Bet dėl tų langų atidarymo, nežinau Ką jūs manot? Leiskime šioje temoj kalbėtis auklėtojoms, o tokias problemas rašykime darželyje kur vyksta toki dalykai.
biti atskrend
2006 06 08, 11:03
Na va, patapau ir as darzelio aukletoja. Tik cia viskas kitaip. Vienai auklei kliuva trys kudikiai. Jei didesni, tai ko gero 4-5. Ir nosys ir uzpakaliukai valomi, kiekvienas apkabinamas, pasupuojamas, pakutenamas. Man paciai darzely taip nebuvo. Net pradedu galvot, kad vaikam daug smagiau ir geriau darzely nei namie, juk cia viskas pritaikyta pagal juos!
jejeta,su kokiu diplomu tu ten isidarbinai,kiek supratau tu Anglijoje,idomu kokios galimybes dirbti mums pagal specialybe.
jejeta, papasakok, koki reikalavimai ten aukletojoms? ar sunku isidarbinti? mums viskas idomu ( nors mano jau praetis , bet idomu )
biti atskrend
2006 06 27, 15:51
Oi, atsiprasau, senokai beuzsukau. Jokio diplomo su vaiku auklejimu neturiu, tik nemazai patirties. Per interviu del darbo manes klausinejo ivairiu dalyku apie skirtingo amziaus vaikus, ju elgesi, pomegius. Tuo paciu isgirdo mano anglu kalba. Isklausinejo kas as, ka cia veikiu ir tt. Prieme kaip aukletoja, kuri pavaduoja kitas, kai jos iseina atostogu ar ima laisvu dienu. Pakolkas dirbau kasdien, pakanka per akis. Uzpildziau prasyma, kad mane patikrintu policijoje ir atsiustu ataskaita. Ja pateikus galesiu grupeje likti viena su vaikais, keisti sauskelnes ir panasiai. Pakolkas turiu buti nuolat su viena is tikruju aukletoju, (nursery nurse jos vadinasi).
Manau svarbiausia jiems cia, kad butu anglu kalba taisykinga ir svari, kad butu patirties su vaikais ir jokios demeles praeityje.
Sveikutės auklėtojos.Baigiasi mūsų ilgosios atostogos,ruošiamės į darželį? Kai pagalvoju,tai net negera pasidaro.Tikrai ne dėl to, kad teks susitikti su savo mažaisiais draugais.Vaikų tikrai pasiilgau,bet tik ne planų,programų, projektų, scenarijų,pranešimų,atestacijos ir t.t.Nekenčiu to rašinėjimo,perrašinėjimo iš vieno popieriaus į kitą.Ir kam to reikia?Nuo to vaikai tikrai nei protingesni, nei laimingesni netampa.Juk dabar darželiuose tokia nuomonė susiformuota, kuo daugiau popieriukų turi(kompetencijos portfeliu tai vadinama)tuo tu geresnė auklėtoja esi.Ir visai niekam neįdomu,kad visą dieną su vaikais atidirbusi,dar darbo ir namo parsineši.O kada tuos projektus kurti?darbo metu,kai grupėje 20vaikų?O kaip dirbate jūs?Pasidalinkite mintimis,mielos kolegės.
DaivaB.
2006 08 25, 12:31
Sveikutės, auklėtojos Rudenį pirmą kartą vesiu mergaitę i darželį ir nežinau, ar auklėtojoms ką nors nunešti? Kaip Jūs žiūrit į tokias "dovanėles"? Ar jos tikrai priverčia vaiką geriau prižiūrėt, ar malonu jas gaut?
laikau save gera aukletoja, labai myliu visus vaikus, o ,,dovaneles" iš tėvų priimu kaip dėmesio, įvertinimo, pagarbos ženklą ir pačiai malonu ką nors nunešti gydytojai ir mokytojai.
QUOTE(Jurgytė @ 2006 05 02, 09:32) Na, mielos auklėtojos, pasakykit man, mamai  Ar yra kokios bendros taisyklės pvz. dėl grupių vėdinimo? Na, aš pati ne auklėtoja, tačiau dėl vėdinimo ir kitų dalykų yra higienos normos, kurių turėtų būti paisoma. Jos surašytos čia: http://www3.lrs.lt/pls/inter2/dokpaieska.s...p_query=&p_tr2=
Ingrida.S
2006 09 07, 11:20
Laba diena. Labai reikėtų jūsų patarimo mielos auklėtojos Mano dukrytei 1 metukai ir tuos 3 mėnesiai. Nuo pirmadienio pradėjom pratint prie darželio, bet sekasi labai prastai  Veda tėtis, nes aš dirbu. Pirmadienį lyg ir nieko buvo. Jie nuėjo, pabuvo truputi ir tėtis išėjo sutvarkyt dokumentu. Kai tik parėjo mergaitė iš kart pradėjo verkt nors sėdėjo auklėtojai ant kelių, bet matėsi kad nori miego. O antradieni aukletojos pasiule, kad paliktu ir jis paliko, tai praverke vaikas pusantros valandos praverke, kol neatvaziavo tetis ir nepasiėmė. Tai vakar ir šiandien tėtis kartu buvo darželyje, o ji niekur nesitraukia nuo jo. Gal galit kokių patarimų duot, kaip mums elgtis? Nes jaučiuosi klaikiai, širdis net dreba kaip gaila vaiko
QUOTE(Ingrida.S @ 2006 09 07, 12:20) Laba diena. Labai reikėtų jūsų patarimo mielos auklėtojos Mano dukrytei 1 metukai ir tuos 3 mėnesiai. Nuo pirmadienio pradėjom pratint prie darželio, bet sekasi labai prastai  Veda tėtis, nes aš dirbu. Pirmadienį lyg ir nieko buvo. Jie nuėjo, pabuvo truputi ir tėtis išėjo sutvarkyt dokumentu. Kai tik parėjo mergaitė iš kart pradėjo verkt nors sėdėjo auklėtojai ant kelių, bet matėsi kad nori miego. O antradieni aukletojos pasiule, kad paliktu ir jis paliko, tai praverke vaikas pusantros valandos praverke, kol neatvaziavo tetis ir nepasiėmė. Tai vakar ir šiandien tėtis kartu buvo darželyje, o ji niekur nesitraukia nuo jo. Gal galit kokių patarimų duot, kaip mums elgtis? Nes jaučiuosi klaikiai, širdis net dreba kaip gaila vaiko  Sveikute  Būkite kantrūs.Nemanykite,kad mažam žmogeliukui taip lengva priprasti prie naujos aplinkos,naujų nematytų (svetimų) veidų.Juk jūsų mažylis buvo pratęs visą laiką būti su jam pažystamais žmonėmis, o čia jus jį paliekate vieną,svetimoje,nepažystamoje aplinkoje.Jis bijo, todėl ir verkia.Tėtis labai teisingai pasielgė kartu pabūdamas darželyje,tik gal reikėjo dar pora dienų pabūti kartu.Ną o dabar tai turėkite kantrybės.Palikite savo mažylę darželyje valandai dviem per tiek laiko tikrai nieko blogo neatsitiks.Per porą savaičiu turėtu apsiprasti, nors būna vaikučių, kuriems reikia ir kelių mėnesių, kol jie pripranta.Ir dar.Miegoti palikite tik tada kai jau apsipras grupėje(aišku jei turite tam sąlygas). Nepergyvenk taip, tikrai viskas bus gerai  Apsipras, pradės žaisti, bendrauti su kitais vaikučiais, prasidės užsiėmimai,dainos, šokiai,sportas ir nebeliks laiko galvoti apie mamytę ar tėtį.Šiaip vaikučiai juos prisimena kai ruošiamės miegoti,tada dar kelios ašarėlės nubyra,bet kai atsigula užmiega greitai, nes mažiukai per pusdienį tikrai pavargsta.  O atsikėlę būna žvalūs ir linksmi, nes jau žino, kad jau greit eis namo.Tai va taip! Nežinau ar padėjau, bet jei reiks kokio patarimo visada prašom
Eglutka77
2006 09 13, 21:01
Sveikutes koleges...... As dirbu lopselyje ,ui kaip vargstam, visi naujokeliai( nuo 1.5 iki 2 metuku) nuo rugsejo 1 lanko, antra savaite mamytes sedi kartu, bet jau siandien visoms liepiau iseiti.....istisai nesiojam, myluojam verkiancius, zaidinam,bet yra tokiu, kurie neprisileidzia nei is tolo.....verkia,melynuoja,tai mamytes dar pasikvieciam atgal.....griztu su istinusia galva, bet vistiek malonu ir tas nuovargis malonus......greiciau tik ta adaptacija pasibaigtu leliams, nors dabar grupeje 10, bet pilnai uztenka.......laukiam dar +10  Kaip sekasi kitoms lopsiuke dirbancioms kolegems?
darbštuolė
2006 09 15, 20:31
QUOTE(@lone @ 2006 08 21, 16:46) Vaikų tikrai pasiilgau,bet tik ne planų,programų, projektų, scenarijų,pranešimų,atestacijos ir t.t.Nekenčiu to rašinėjimo,perrašinėjimo iš vieno popieriaus į kitą.Ir kam to reikia?Nuo to vaikai tikrai nei protingesni, nei laimingesni netampa. Taip , labas  Aš irgi labai vaikų pasiilgstu ir galima sakyti kaifuoju nuo kasdienio paprasto tikro darbo su vaikais. O dėl tų popierių ...Rimtai svarstau baigti savo kaip auklėtojos karjerą kitais metais.Manau, kad sistema jau tiek iškrypo ir iškrypinėja toliau, kad jei pati neišeisiu , tai nuo išprotėjimo niekas neapsaugos...Šiuo metu jaučiu, kad turiu pakankamai patirties , žinių ir gebėjimų būti kartu ir ugdyti vaikus, išdirbusi jau apie 10 metų  tačiau kyla mintis pasitraukt būtent tokiu periodu kai esi lyg ir profesinėj aukštumoj (išleisti vaikus į mokyklą ir išeiti pačiai).Galvoju, kad reiktų ieškotis kitokio darbo , o gal net stoti mokytis ir įgyti kitą specialybę.Jaučiu, kad trypiu vietoje, nebetobulėju-pas mus Šiauliuose auklėtojų darbą kausto įtampa ir baimė...Tave laiko gerai dirbančia tik tuo atveju, jei tu kur nors sudalyvauji mieste.Jei tu kūrybiškai dirbi savo darželyje( t.y. kiekvienam vaikui), tai tu ne auklėtoja...Negaliu suvokti ir perprasti šios sistemos, todėl ir žadu pasitraukti.Šiuo metu net jei ir gaučiau kitokio darbo pasiūlymą neišeičiau-perdaug jaučiuosi atsakinga prieš savo puikiuosius vaikus, daug jiems duodu, bet , turbūt, šimteriopai daugiau iš jų gaunu  -švelnumo, pasitikėjimo, draugiškumo, šypsenų, teigiamų emocijų.Esu labai dėkinga jiems už tai ir stengiuosi atsilyginti tuo pačiu
QUOTE(darbštuolė @ 2006 09 15, 21:31) Taip , labas  Aš irgi labai vaikų pasiilgstu ir galima sakyti kaifuoju nuo kasdienio paprasto tikro darbo su vaikais. O dėl tų popierių ...Rimtai svarstau baigti savo kaip auklėtojos karjerą kitais metais.Manau, kad sistema jau tiek iškrypo ir iškrypinėja toliau, kad jei pati neišeisiu , tai nuo išprotėjimo niekas neapsaugos...Šiuo metu jaučiu, kad turiu pakankamai patirties , žinių ir gebėjimų būti kartu ir ugdyti vaikus, išdirbusi jau apie 10 metų  tačiau kyla mintis pasitraukt būtent tokiu periodu kai esi lyg ir profesinėj aukštumoj (išleisti vaikus į mokyklą ir išeiti pačiai).Galvoju, kad reiktų ieškotis kitokio darbo , o gal net stoti mokytis ir įgyti kitą specialybę.Jaučiu, kad trypiu vietoje, nebetobulėju-pas mus Šiauliuose auklėtojų darbą kausto įtampa ir baimė...Tave laiko gerai dirbančia tik tuo atveju, jei tu kur nors sudalyvauji mieste.Jei tu kūrybiškai dirbi savo darželyje( t.y. kiekvienam vaikui), tai tu ne auklėtoja...Negaliu suvokti ir perprasti šios sistemos, todėl ir žadu pasitraukti.Šiuo metu net jei ir gaučiau kitokio darbo pasiūlymą neišeičiau-perdaug jaučiuosi atsakinga prieš savo puikiuosius vaikus, daug jiems duodu, bet , turbūt, šimteriopai daugiau iš jų gaunu  -švelnumo, pasitikėjimo, draugiškumo, šypsenų, teigiamų emocijų.Esu labai dėkinga jiems už tai ir stengiuosi atsilyginti tuo pačiu   Sutinku visu 100%,kad švietimo sistemoje chaosas  , kaip ir beje medicinoje.Na ir kas, kad nuo rugsėjo šiek tiek padidino atlyginimą,savaitėje 1val.išlaisvino (popieriukų tvarkymui).Ką per tą valandą galima padaryti?  Programą sukurti?Projektą parašyti?Nežinau,bet man atrodo,kad tos valandos užteks tik žurnalą užpildyti (nereiks namo neštis).Nežinau,gal aš dirbt nemoku(nors dirbu jau daugiau kaip 10m.  ),bet man tikrai neužtenka tų 7val.visiems darbams (kuriuos mus primeta) atlikti. Ir aš vis dažniau imu mąstyti apie darbo pakeitimą.Bet kol kas nežinau,kur dar galėčiau save realizuoti?  Mokytis?Persikvalifikuoti? Bet juk tai kainuoja ir dabar tikrai negalėčiau sau to leisti  , nes po poros metų dukra baigs mokyklą ir ją reiks išleisti į mokslus  Tai štai kokios "liūdnos mišios". Tiesa, o kaip pas jus Šiauliuose,taip pat tą "kompetencijos portfelį" reikia turėti ir kiekvieną "špargalkę" į jį krauti?
darbštuolė
2006 09 18, 21:12
Taip , ir pas mus kaip visur-tas pats. Portfelis... Šią vasarą mes dirbome (budintis) ir į jį buvo patekę vaikai iš 3-jų darželių.Labai įdomi tendencija, pastebėta ne mano vienos-vieno iš jų vaikai-ypatingai puikūs, o kito-nesuvokiamai išdykę, nevaldomi, chaotiški  tai šnektelėjome su kolege ir ji sakė , kad pažįsta keletą auklėtojų iš to darželio, kurių vaikai mums pasirodė nevaldomai išdykę.Anot jų-"galvų nuo popierių nepakeliame-vis projektus rašome(ir , žinoma, laimi tie projektai aukštus įvertinimus), su vaikais nelieka kada dirbt..." Tai aš ir galvoju, kodėl taip yra aukštinami tie darželiai, kurie turi visokiausių laimėjimų, o per tuos laimėjimus vaikai lieka "tarp kitko"?  Vien dėl to ir kyla man tokios mintys, kaip darbo keitimo.O pražūti tikrai nepražūčiau, tiesiog netikiu, kad šiais laikais būtų sunku kokį darbą rasti, net už didesnį nei 800lt...vistik reikia pagalvoti ir apie savo šeimą, savo vaikus, savo vyrus-už ką aš turiu savo gražiausius metus(laisvalaikį namuose-taip pat ) aukoti popieriams, kai mano svajonė -darbas su vaikais. Ir tikiu, kad ateis toks laikas( nes visada taip būna), kai bus pasakyta- ne taip reikia dirbti-štai jums nauja teorija-vykdykit .Nors, mums, praktikams jau dabar yra aišku kaip2*2 , jog reikalaujama dirbti visai ne ta linkme
venddetta
2006 09 23, 11:25
eglutka77>>as dabar kaip tik praktikuojuosi lopselyje(pirma praktika). kiek supratau, tai sarase yra 18 vaiku, bet daugiausiai buvo 14...daugumai adaptacija, tai visi labai verke kai pradejau dirbti...dabar jau maziua tu asaryciu, nors nuo tevu vaikus labai reikia plesti  bet vistiek smagu man ten...yra vaiku kurie nuo manes nenulipa, nu negaliu nei is vietos pajudet, nes pamate, kad kur nors einu pradeda verkti, o kiti priesingai, manes neprisileidzia ir nepaleidzia savo tikrosios aukletojos...ir turiu labai faina mergyte, kuri nuo pat pirmos dienos mane pamego (1,5 metuku), tai dabar baisiausiai pavydi, jei paimu ant ranku kuri kita verkianti vaika  ir viena diena kai dirbau po pietu, kai liko du vaikai, negalejau eiti namo, nes buvo ta mano mazoji...ji manes nebutu isleidus, taip aukletoja ir pasake "galetum eiti jau namo, bet gretute verks" o kaip del tu meiliu vaikams....man atrodo negerai, kai kuris nors vaikas labiau patinka uz kitus...o jus turit savo numyletinius? p.s. o kas tas kompetencijos portfelis?
Eglutka77
2006 09 23, 14:01
Labutis Vendetuke! Na ir pas mus jau truputi geriau, asaru maziau, bet su mamytemis sunkiai atsisveikinam irgi, bet pasiimu vaika jau nuo grupes duru,nes, kuo glaudesnis ir ilgesnis kontaktas,tuo leliai labiau stresuoju,o taip...paasarojo mazumele ir viskas...Siaip musu grupeje vien berniukai beveik,visi isdyke labai,tai ir padrausminti svelniai tenka,o ir tevai praso nenuolaidziauti.... Pagaliau visas lauk isprasem ju vaiku labui.... Vaikeliukai dar ne visi sueje, bet jau 12 lanko,vos spejam suktis, turiu labai nuostabia seimininke,daug man padeda,as kartais net ima atrodyti,kad ji uz mane daugiau dirba......vat kartais pastresuoju del to...Siaip viskas lyg ir nieko, jau apsilamdem su tevais, lyg labai nesukalbamu ir nera.....O del simpatulku grupeje, tai visur ju pasitaiko,turiu ir as tokia viena,bet isskirtinio demesiu itin nelepinu, nes visi leliukai labai mieli man....... Tikiuosi susirasysim cia.....Sekmes darbelyje...Labai malonu paplepeti....
venddetta
2006 09 23, 14:59
o kaip siaip aukletojos ziurit i praktikantes?paklausiu saviskes ar netrukdziau jai pries iseidama...dabar dar biski baisoka  nors aukletoja tai gera
[FONT=Times][SIZE=1] QUOTE(Eglutka77 @ 2006 09 13, 23:01) Sveikutes koleges...... As dirbu lopselyje ,ui kaip vargstam, visi naujokeliai( nuo 1.5 iki 2 metuku) nuo rugsejo 1 lanko, antra savaite mamytes sedi kartu, bet jau siandien visoms liepiau iseiti.....istisai nesiojam, myluojam verkiancius, zaidinam,bet yra tokiu, kurie neprisileidzia nei is tolo.....verkia,melynuoja,tai mamytes dar pasikvieciam atgal.....griztu su istinusia galva, bet vistiek malonu ir tas nuovargis malonus......greiciau tik ta adaptacija pasibaigtu leliams, nors dabar grupeje 10, bet pilnai uztenka.......laukiam dar +10  Kaip sekasi kitoms lopsiuke dirbancioms kolegems?  Sveiki,man įdomu kaip dirba šeimininkės kituose darželiuose.Ar yra auklėtojų padėjėjos ar tik "valytojos".
venddetta
2006 09 23, 19:37
pas mus yra aukletojos padejeja. ji tikrai daug padeda aukletojai musu....ne tik tvarko...kai nesitvarko, ir nenesioja valgyti tai padeda drausminti vaikus...kai susipesa ypac
Eglutka77
2006 09 24, 10:44
QUOTE(venddetta @ 2006 09 23, 16:59) o kaip siaip aukletojos ziurit i praktikantes?paklausiu saviskes ar netrukdziau jai pries iseidama...dabar dar biski baisoka  nors aukletoja tai gera Labukas.... Musu direktore siemet neprieme praktikanciu i lopselio grupe, motyvas...nauji vaikai ir per daug svetimu zmoniu...bet i kitas grupes atejo fainu mergicku is VPU, tad priima palankiai.......
venddetta
2006 09 24, 10:56
nu pas mus tai net dvi norejo leisti i viena grupe, bet i lopseli niekas daugiau neisdriso  o as prasiausi butent cia beje, o kaip pas jus su maistu?trintas, pritaikytas mazyliams?pas mus tai ne...antryu patiekalu daug vaiku negauna, nes jie per mazi...o ir sriubyte daugelis tik skysti valgo  nes tu nedavirtu bulviu nesukramto
Eglutka77
2006 09 24, 21:18
Niu ir mano grupeje su valgymu problema, antra patiekala retai kam isiulysi, o sriubyte valgo beveik visi, na kai kurie tik skystymeli.....As niekad nebruku per prievarta, jei pasiulius nenori arba bandant maitinti nenori nereikia, geriau tada vakariene valgo arba pietus jei be pusryciu....Yra tokiu, kurie puikiai duodasi pamaitinami, tad jokiu problemu.....  Maistas kaip ir darzelio vaikams ,jokio trinto nebuna, smulkinam pacios.....
agurčikas
2006 09 26, 08:48
Įsiterpsiu į pokalbį, atsiprašau. Aš esu tik mama, ne auklėtoja ir man labai rūpi mano vaiko sveikata. Aišku, geriausiai vaikui būti su mama, labai gerai, kad mama galėtų neiti į darbą, bet mūsų šeimai to neleidžia finansiniai reikalai. Ir tenka vaikus vesti į darželį. O darželyje yra problemėlė - nuolatiniai sirgimai. Nuvedi sveiką vaiką, po kelių dienų - jis jau serga. Ateini į darželį ir pamatai vaizdą: stovi pririkiuota buteliukų, lašiukų tai į nosį, tai į akis, tai nuo kosulio. Man tai yra nesuprantama. Negi auklėtoja turi išmanytivisą mediciną, kam kokius vaistus sugirdyti. Tai ne darželis jau, o ligoninė. Jeigu nuolat tai sakaiauklėtojoms, direktorei, tai tampi darželio baubas. Kodėl negalima nepriimti sergančių vaikų?
QUOTE(Eglutka77 @ 2006 09 24, 22:18) Niu ir mano grupeje su valgymu problema, antra patiekala retai kam isiulysi, o sriubyte valgo beveik visi, na kai kurie tik skystymeli.....As niekad nebruku per prievarta, jei pasiulius nenori arba bandant maitinti nenori nereikia, geriau tada vakariene valgo arba pietus jei be pusryciu....Yra tokiu, kurie puikiai duodasi pamaitinami, tad jokiu problemu.....  Maistas kaip ir darzelio vaikams ,jokio trinto nebuna, smulkinam pacios.....  O cia kartais ne Egle is " smalsuciu " grupes?a?
biti atskrend
2006 09 28, 13:54
Man jau prasidejo mokslai todel aukletojyte nebedirbu. Pamenu ir pas mus vaikai baisiai asarodavo, kai tevai palikdavo. Niekada nesistengem apgaut, kad va mama nuejo saldaini nupirkt ir tuoj gris. Nunesdavom prie lango, sakydavom va mamyte eina i darbeli, pamojuok jai, ir mojuodavosi jie. pasakydavom ka veiksim per visa diena (turejom tokia kaip rodykle pasidare, sukabindavom paveiksliukus su uzsiemimais ka veiksim, ir vis slinkdavom ta rodykle) Vaikai galedavo matyt kada ateis toji mama, ka dar pries jai ateinant nuveiksim:) O vienas berniukas buvo toks, kuris klykdavo dar tik vedamas i darzeli, is tolo girdedavom kad Frankee jau ateina. Niekaip neidavo jo nuramint, ale siaip ne taip atradom buda. Pasirodo jis suniuku fanas, tai vesdavom i lauka ir ieskodavo suniuko, apie ji snekedavom, wuf wuf sakydavom:) o aki koks kaimynu suo sulodavo nu tai laimes pilnos kelnes  su vaikais reikia vaizduotes ir man tik gaila, akd LT neimanoma aukletojai atsiskirt nuo grupes ir kartais daugiau uzsiimt vienu kokiu labiau problematisku vaiku-juk tiek vaiku ir tik viena aukletoja.
darbštuolė
2006 09 29, 16:57
QUOTE(jejeta @ 2006 09 28, 14:54) man tik gaila, akd LT neimanoma aukletojai atsiskirt nuo grupes ir kartais daugiau uzsiimt vienu kokiu labiau problematisku vaiku-juk tiek vaiku ir tik viena aukletoja.  , taip čia daug nesamonių, vis stengiasi valdžia stengiasi kaip 'geriau vaikui" , ale išeina kaip visada-š... nu aš vėl pavyzduką įmesiu apie mūsų Šiaulių darželius.Yra toks "tradicinis renginys' -Ikimokyklinukų rugsėjis pas mus.tai teko ir man apsilankyti jame .Renginys vyko miesto kultūros centre.mano asmeniniai įspudžiai įėjus į salę: pusė salės -priekinė dalis -palikta darželių vadovams ir politikams-svečiams, o galas skirtas vaikams  Įdomiai ane? po to aišku kodėl taip -kaip pradėjo lipt ant scenos kalbėtojai-nusikalbėtojai (ypač miesto meras  ), tai praėjo koks 20 minučių.Argi įmanoma vaikams išsėdėti ramiai/ tai nugrūdo juos į galą, kad triukšmu neužgožtų politikų vepezijimų...Būtų juokinga , jei nebūtų pikta.
MamiČiukas
2006 10 02, 10:21
labukas, labai atsiprašau, kad jus trukdau... mano mažasis pradėjo eiti į lopšelį ir grupėje nelabai likę kokių žaislų... auklėtoja manę paprašė paieškoti kokių nors įmonių prekiaujančių žaislais kaip tik darželiams. ypač domintų plastikinės kaladės, kaip būdavo anskčiau analogiškos medinės... bandžiau domėtis ir ieškoti, bet visi didmenininkai tik galvas kraipo ir nieko negali man atsakyti. todėl pamaniau, kad galbūt jūs esate susidūrusios su panašia problema ir galėtumėte man patarti... Iš anksto dėkoju. P.S.: jei nesunku rašykite man į AŽ AČIU
|
|