Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Vardų kirčiavimas
Supermamų klubas > Naudingi patarimai > Vaikų vardai > Bendros diskusijos apie vardus
Pages: 1, 2, 3
saulala
QUOTE(dmu @ 2007 04 19, 12:32)
o kartais ne priešingai? Juk ne Saulė, o Saulė
*

Tik dabar tiksliai supratau, ko klausei, pirmai ne taip klausimą perskaičiau. Klausei, gal iš Saulė yra išvestas Saulius?

Tikrai ne. Šitas dalykas vadinasi metatonija (oi, kokį mandrą žodį žinau tongue.gif ). Jeigu pamatinis žodis tvirtapradis, tai vedinys bus virtagalis (čia taisyklę labai abstrakčiai perteikiau). Pvz.: seilė > seilius, darbas > bendradarbis, plaukas > šviesiaplaukis. Taigi saulė > saulius.
Elemire
QUOTE(saulala @ 2007 04 19, 14:01)
Tik dabar tiksliai supratau, ko klausei, pirmai ne taip klausimą perskaičiau. Klausei, gal iš Saulė yra išvestas Saulius?

Tikrai ne. Šitas dalykas vadinasi metatonija (oi, kokį mandrą žodį žinau  tongue.gif ). Jeigu pamatinis žodis tvirtapradis, tai vedinys bus virtagalis (čia taisyklę labai abstrakčiai perteikiau). Pvz.: seilė > seilius, darbas > bendradarbis, plaukas > šviesiaplaukis. Taigi saulė > saulius.
*

O Saulius - biblijinis karalius - kartais originale netariamas kaip nors Sa-u-li-jus? Nes tarkim koks nors Julius, šiaip kitose kalbose skaitomas Julijus. Ir ar Saulius biblijinis yra tas pats kas Saliamonas? g.gif
muminukas
QUOTE(Elemire @ 2007 04 19, 15:08)
O Saulius - biblijinis karalius - kartais originale netariamas kaip nors Sa-u-li-jus? Nes tarkim koks nors Julius, šiaip kitose kalbose skaitomas Julijus. Ir ar Saulius biblijinis yra tas pats kas Saliamonas?  g.gif
*

Saulius yra Šaul - išmelstas, o Saliamonas - Šalom: taika mirksiukas.gif
*GAILĖ*
QUOTE(style @ 2007 04 19, 14:45)
GALIMA
aidas - ketvirta kirčiutė
aidas - trečia kirčiuotė
*

nu bet ar galimą tą 4 kirčiuotę naudot šitam žodyje? kur tu radai, kad galima?
QUOTE(saulala @ 2007 04 19, 15:01)

Tikrai ne. Šitas dalykas vadinasi metatonija (oi, kokį mandrą žodį žinau  tongue.gif ). Jeigu pamatinis žodis tvirtapradis, tai vedinys bus virtagalis (čia taisyklę labai abstrakčiai perteikiau). Pvz.: seilė > seilius, darbas > bendradarbis, plaukas > šviesiaplaukis. Taigi saulė > saulius.
*

QUOTE(Elemire @ 2007 04 19, 15:08)
O Saulius - biblijinis karalius - kartais originale netariamas kaip nors Sa-u-li-jus? Nes tarkim koks nors Julius, šiaip kitose kalbose skaitomas Julijus. Ir ar Saulius biblijinis yra tas pats kas Saliamonas?  g.gif
*

QUOTE(muminukas @ 2007 04 19, 15:15)
Saulius yra Šaul - išmelstas, o Saliamonas - Šalom: taika  mirksiukas.gif
*

nu karoče, mergos, baigiat čia paukščių kalba kalbėt biggrin.gif
muminukas
QUOTE(ingalp @ 2007 04 19, 15:22)
nu karoče, mergos, baigiat čia paukščių kalba kalbėt  biggrin.gif
*

o kas? blink.gif paaiškinau Elemire, kad Saulius nėra iš Saliamono smartass.gif biggrin.gif
Laava
QUOTE(Renatita @ 2007 04 19, 01:31)
O mane labai nervindavo ir net erzindavo kai tiek mokykloje, tiek universitete mane vadindavo Renata  blink.gif  Nu taip be ryšio skamba, kad nors nusišauk  doh.gif  Visada sakydavau, kad mane vadintu tik Renata ir nesvarbu man ar čia taisyklingas kirčiavimas ar ne  tongue.gif
*

o man kaip tik grazu taisyklingai, jei reikia pasakyti varda - visada sukirciuoju ir pasakau taisyklingai mirksiukas.gif
saulala
QUOTE(Elemire @ 2007 04 19, 14:08)
*

Žr. čia: Karalius Saulius Aš tai tingiu skaityti rolleyes.gif
*GAILĖ*
QUOTE(muminukas @ 2007 04 19, 15:29)
o kas?  blink.gif paaiškinau Elemire, kad Saulius nėra iš Saliamono smartass.gif  biggrin.gif
*

aaaaaaaaaaaaa blink.gif lotuliukas.gif

o ką tu pasakytum dėl to aido, ar galima ir 3 ir 4 kirčiuotę naudot, ar tik 3? biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(saulala @ 2007 04 19, 15:34)
Žr. čia: Karalius Saulius Aš tai tingiu skaityti  rolleyes.gif
*

bet gi ten ne Saulius u Šaul g.gif
Elemire
QUOTE(ingalp @ 2007 04 19, 14:22)
*

Tai kad ne paukščių kalba, o žydų lotuliukas.gif

muminuk, ačiū už paaiškinimą, nelabai aš tuos biblijinius veikėjus žinau. 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(ingalp @ 2007 04 19, 14:40)
*

rašosi Sa-ul arba Sha-ul, tariasi Sha-ul kiek suprantu iš wikipedijos.
*GAILĖ*
QUOTE(Elemire @ 2007 04 19, 15:41)
Tai kad ne paukščių kalba, o žydų  lotuliukas.gif 

*

ar paukščių, ar žydų, vienodai neaiški irnesakyk.gif hihihi.gif
muminukas
QUOTE(ingalp @ 2007 04 19, 15:40)
aaaaaaaaaaaaa blink.gif  lotuliukas.gif

o ką tu pasakytum dėl to aido, ar galima ir 3 ir 4 kirčiuotę naudot, ar tik 3?  biggrin.gif
Papildyta:

*

1 ćidas (3), a¤das (4)
girdimas garso atsikartojimas (miške, salėje ir pan.), skardas, atbalsis: A. atsiliepė. A. pakartojo jo žodžius
2 ćidas (3)
tarm. triukšmas: Vaikai ~ą kelia. Protužio nepragėriau, ~łžio nepakėliau (flk.)

http://www.autoinfa.lt/webdic/
Papildyta:
QUOTE(ingalp @ 2007 04 19, 15:40)
*

nenorėk jau cool.gif pažiūrėk vien Jono kiek variantų per pasaulį paplito cool.gif
saulala
QUOTE(ingalp @ 2007 04 19, 14:40)
aaaaaaaaaaaaa blink.gif  lotuliukas.gif

*

Tai Šaul ar kaip ten tariama ne visose kalbose. Juk šito žodžio mes neperėmėme tiesiogiai iš hebrajų biggrin.gif
Angliškai jis tariamas "sol", o rusiškai саул.
O lietuviai, turintys blogą įprotį daiktavardžius linksniuoti ir taip darkyti kitų tautų vardus biggrin.gif , dar galūnę -us prikergė.
Elemire
QUOTE(saulala @ 2007 04 19, 14:52)
Tai Šaul ar kaip ten tariama ne visose kalbose. Juk šito žodžio mes neperėmėme tiesiogiai iš hebrajų  biggrin.gif

Be to, Šaulius, Šauliuš būtų labai jau juokingai švepla. lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
muminukas
QUOTE(Elemire @ 2007 04 19, 15:55)
Be to, Šaulius, Šauliuš būtų labai jau juokingai švepla.  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif
*

kaip iš Ašašnikų kaimo biggrin.gif
Jamie's girl
QUOTE(ingalp @ 2007 04 19, 15:22)
nu bet ar galimą tą 4 kirčiuotę naudot šitam žodyje? kur tu radai, kad galima?
*

Atsiversk kirčiavimo žodyna ir viskas bus kaip ant delno parašyta. Nerašyčiau jei nežinoiau. bigsmile.gif
*GAILĖ*
QUOTE(style @ 2007 04 19, 16:02)
Atsiversk kirčiavimo žodyna ir viskas bus kaip ant delno parašyta. Nerašyčiau jei nežinoiau.  bigsmile.gif
*

kad neturiu aš to žodyno blush2.gif . bet muminukas man jau davė nuorodą internete biggrin.gif
Jamie's girl
QUOTE(ingalp @ 2007 04 19, 16:29)
kad neturiu aš to žodyno  blush2.gif . bet muminukas man jau davė nuorodą internete  biggrin.gif
*

thumbup.gif , visai buvau pamiršus apie netą. unsure.gif
muminukas
ingalp, ir dar labai geras dalykas www.lkz.lt smile.gif
*GAILĖ*
QUOTE(muminukas @ 2007 04 19, 16:37)
ingalp, ir dar labai geras dalykas www.lkz.lt smile.gif
*

aciuks.gif
*GAILĖ*
Kribuk, šitoj temoj tau yra klausimas užduotas. gal galėtum atsakyt? labai įdomu
Jurgittta
Kadangi radau čia tokią temą ir neseniai mano draugė teiravosi: Nerimas. Kaip reikia kirčiuoti? Ar galima įvairiai? Žodynų neturim... Ačiū.
*GAILĖ*
QUOTE(Jurgittta @ 2007 04 21, 18:59)
Kadangi radau čia tokią temą ir neseniai mano draugė teiravosi: Nerimas. Kaip reikia kirčiuoti? Ar galima įvairiai? Žodynų neturim... Ačiū.
*

jei turim galvoje reikšmę - stiprus jaudinimasis, neramumas, - tada ant e biggrin.gif
Elemire
aš tai kirčiuočiau riestiniu ant e, nerimas - o jei dar suvalkietiškai tai... lotuliukas.gif
*GAILĖ*
galima paklausiu - kaip tu kirčiuoji dukters vardą vardininko linksnyje?
Kribuk
QUOTE(ingalp @ 2007 04 23, 18:06)
galima paklausiu - kaip tu kirčiuoji dukters vardą vardininko linksnyje?
*

Kirtis ant E. smile.gif Man negražu kai kai kurie mot. vardai kirčiuojami gale, keistai skamba, nors pagal taisykles taip priklausytų.
*GAILĖ*
va būtent, kirčiuoji netaisyklingai. turėtų būti kirtis ant a mirksiukas.gif
Cikadelė
QUOTE(ingalp @ 2007 04 24, 09:19)
va būtent, kirčiuoji netaisyklingai. turėtų būti kirtis ant a mirksiukas.gif
kodėl taip manai? g.gif
muminukas
QUOTE(Cikadelė @ 2007 04 24, 19:43)
kodėl taip manai?  g.gif
*

o ką čia manyti? schmoll.gif
dabar tiksliai taisyklės nepacituosiu, tačiau didelė dalis neliet. kilmės moterų vardai, kurie baigiasi -a, patekę į liet. k., prisitaiko prie mūsų kirčiavimo sistemos ir patenka į antrą kirčiuotę. Ksimena taip pat patenka, todėl šio vardo vns. vard. kirčiuojamas galūnėje kaip ir MarijA, DeborA, DonatA, KristinA, SimonA, LolitA ir t.t.
muminukas
užvakar kalbėjau su tikru dzūku, augusiu prie Ūlos upės. vns. vard. jie kirčiuoja ŪlA, t.y. galūnę tongue.gif
Laurulka
Hmm, o kaip reik? blush2.gif biggrin.gif Galvojau taip ir reikia, nes visad beveik galas lietuvių kalboj kirčiuojamas, maniau kai baigias -na, -ta, -la reik galą kirčiuot? ax.gif man tai labai šlykščiai skamba, sakau, kad dukra EvelIna, nes kitaip tai nebe gražu... O Ūla man visai buvo doh.gif vardas, bet maniau, kad A kirčiuota rimtai... O jei Ū tai tada vardas thumbup.gif bigsmile.gif
p.s.aš ne kalbininkė, tai nesijuokit iš mano "žinių" blush2.gif
*GAILĖ*
QUOTE(muminukas @ 2007 04 25, 16:55)
o ką čia manyti?  schmoll.gif
dabar tiksliai taisyklės nepacituosiu, tačiau didelė dalis neliet. kilmės moterų vardai, kurie baigiasi -a, patekę į liet. k., prisitaiko prie mūsų kirčiavimo sistemos ir patenka į antrą kirčiuotę. Ksimena taip pat patenka, todėl šio vardo vns. vard. kirčiuojamas galūnėje kaip ir MarijA, DeborA, DonatA, KristinA, SimonA, LolitA ir t.t.
*

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif man irgi taip atrodo.
muminukas
QUOTE(Laurulka @ 2007 04 25, 20:08)
man tai labai šlykščiai skamba, sakau, kad dukra EvelIna, nes kitaip tai nebe gražu...
*

kad tokie išvedžiojimai man asmeniškai ne juokingai, o gana graudžiai skamba schmoll.gif
jei kalbi apie dukrą (vns. vard.), tai ji EvelinA, jei kreipiesi į ją (vns. šauksm.) - EvelIna.
*GAILĖ*
QUOTE(muminukas @ 2007 04 26, 09:49)
kad tokie išvedžiojimai man asmeniškai ne juokingai, o gana graudžiai skamba  schmoll.gif
jei kalbi apie dukrą (vns. vard.), tai ji EvelinA, jei kreipiesi į ją (vns. šauksm.) - EvelIna.
*

na man irgi net graudu. negi taip sunku PRIEŠ registruojant vaiko vardą pasidomėti kaip teisingai jis kirčiuojamas doh.gif . ir jei taisyklingas vardas "skamba šlykščiai", tai gal vertėtų rinktis kitą variantą, o ne iškraipyti g.gif
Onora
QUOTE(ingalp @ 2007 04 26, 09:51)
na man irgi net graudu. negi taip sunku PRIEŠ registruojant vaiko vardą pasidomėti kaip teisingai jis kirčiuojamas  doh.gif . ir jei taisyklingas vardas "skamba šlykščiai", tai gal vertėtų rinktis kitą variantą, o ne iškraipyti  g.gif
*

bet apie tą vardų kirčiavimą pradėta viešai kalbėti ir kalti į galvą buvo tik prieš kokius 15 metų, tikrai niekad nebuvo įprasta tas galūnes kirčiuoti ir dabar dar dauguma, is aš tarp jų, vardus netaisyklingai kirčiuoju, nes taisykllingai negražiai skamba.
Kažkaip visai sutikčiau, jei vardams, kurie būtų ne iš bendrinių daiktavardžių padaryti- kirčiavimo taikyklių netaikyti tongue.gif
man ir tos pavardės visos, kad reikia kirčiuoti atvirai- -aitė irgi neskamba kažkaip, aisku ne visos, bet maniškė tai tikrai biggrin.gif
muminukas
QUOTE(Onora @ 2007 04 26, 11:55)
bet apie tą vardų kirčiavimą pradėta viešai kalbėti ir kalti į galvą buvo tik prieš kokius 15 metų, tikrai niekad nebuvo įprasta  tas galūnes kirčiuoti ir dabar dar dauguma, is aš tarp jų, vardus netaisyklingai kirčiuoju, nes taisykllingai negražiai skamba.
Kažkaip visai sutikčiau, jei vardams, kurie būtų ne iš bendrinių daiktavardžių padaryti- kirčiavimo taikyklių netaikyti tongue.gif
man ir tos pavardės visos, kad reikia kirčiuoti atvirai- -aitė irgi neskamba kažkaip, aisku ne visos, bet maniškė tai tikrai biggrin.gif
*

oi oi oi... tai jau kokia šventa karvė tie vardai, kad jiems turėtume netaikyti taisyklių blink.gif
Onora, gal gali parašyti, kaip kirčiuoji valstybės vardą KANADA (vns. vardininką)?
Elemire
QUOTE(muminukas @ 2007 04 26, 11:14)
oi oi oi... tai jau kokia šventa karvė tie vardai, kad jiems turėtume netaikyti taisyklių  blink.gif
Onora, gal gali parašyti, kaip kirčiuoji valstybės vardą KANADA (vns. vardininką)?
*

Na kad nešventi tie vardai tai ir kirčiuojam taip kaip mokam. hihihi.gif Man asmeniškai tai netrukdo jeigu žmogus kirčiuoja savo vardą taip kaip jis/ji pats/pati nori, be to vertybine prasme man asmeniškai brangiau yra tai kaip tėvai/seneliai tave vadino, nei kaip koks nepažįstamas kalbininkas liepia kirčiuoti. Čia kaip kas pasirenka, o ir šiaip praktikoje tai daug kas pravardėm vadina, tai ką, ir tas reikėtų taisyklingai kirčiuoti? hihihi.gif

Kita vertus aš pagalvojau, kad praktikoje tai pastebėjau kai žmonės skaito tarkim vardų sąrašą, dažniausiai kirčiuoja taisyklingai, bet kuomet kalbama neoficialiai, kirčiavimas keičiasi.
muminukas
dėl tos pačios Kanados. tikriausiai dabar ne viena pradėsite sakyti, kad kirčiuojate KanAda (vns. vard.) ir kad visi taip kirčiuoja, ir kad bla bla bla. ir būsite neteisios - savo ausimis girdėjau kaip senyva JAV lietuvė taisyklingai sukirčiavo KanadA.
Elemire
QUOTE(muminukas @ 2007 04 26, 14:29)
dėl tos pačios Kanados. tikriausiai dabar ne viena pradėsite sakyti, kad kirčiuojate KanAda (vns. vard.) ir kad visi taip kirčiuoja, ir kad bla bla bla. ir būsite neteisios - savo ausimis girdėjau kaip senyva JAV lietuvė taisyklingai sukirčiavo KanadA.
*

Na man asmeniškai teko girdėti visaip: tiek KanAda, tiek KanadA, tiek KAnada. Iš esmės šiuo atveju man labiau rūpėtų ne tai kaip kirčiuoja, bet kad bent jau šalies pavadinimą teisingai įsimintų, o tai paskui ir vadina visi Nyderlandus Olandija... rolleyes.gif
Kribuk
QUOTE(muminukas @ 2007 04 25, 15:55)
*

Tai ir aš taip sakiau, na, ka kirčiuojama gale. Bet ne visada tų taisyklių laikomės. Aš savo vardo irgi niekada nekiurčiuoju gale. smile.gif
dmu
QUOTE(Kribuk @ 2007 04 26, 16:43)
Tai ir aš taip sakiau, na, ka kirčiuojama gale. Bet ne visada tų taisyklių laikomės. Aš savo vardo irgi niekada nekiurčiuoju gale. smile.gif
*

t.y. KrYYYbuk?
Elisha
QUOTE(dmu @ 2007 04 26, 15:51)
t.y. KrYYYbuk?
*

Taigi Kribuk yra slapyvardis, o ne vardas lotuliukas.gif
Jei neklystu, Kribuk vardas yra Kristina ax.gif
muminukas
QUOTE(dmu @ 2007 04 26, 16:51)
t.y. KrYYYbuk?
*

lotuliukas.gif lotuliukas.gif labas rytas lotuliukas.gif lotuliukas.gif pakėlėt nuotaiką lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Papildyta:
*

būtent drinks_cheers.gif aš tai žinau, kad mieste greitis 50 km/h, bet visada važiuoju mažiausiai 70-80 km/h biggrin.gif

o dabar rimtai:
"Dar mokykloje visi turėtume būti išmokę priešpaskutinio skiemens kirčiavimo taisyklę (jei kaitomo žodžio priešpaskutinis kirčiuotas skiemuo yra tvirtagalis arba trumpas, jo kirtis tam tikruose linksniuose (vienas iš tų linksnių būtent ir yra mot. giminės vienaskaitos vardininkas) būtinai šoka į galūnę: raNką į rankA, Astą į AstA; MarIją į MarijA."
muminukas
QUOTE(Elemire @ 2007 04 26, 15:59)
o tai paskui ir vadina visi Nyderlandus Olandija...  rolleyes.gif
*

oi, tik nereikia... doh.gif nelyginamus dalykus lygini tongue.gif čia jau reikia kitų, ne kirčiavimo, žinių. be to, yra patvirtintas valstybių ir jų sostinių pavadinimų sąrašas mirksiukas.gif www.vlkk.lt smile.gif

beje, ar niekad nesusimąstei apie Vokietijos pavadinimą? (čia jau nuo temos krypstame...) Vokietija, Alemania, Germanija, Doičland biggrin.gif
o dabar į temą smartass.gif

"Dar mokykloje visi turėtume būti išmokę priešpaskutinio skiemens kirčiavimo taisyklę (jei kaitomo žodžio priešpaskutinis kirčiuotas skiemuo yra tvirtagalis arba trumpas, jo kirtis tam tikruose linksniuose (vienas iš tų linksnių būtent ir yra mot. giminės vienaskaitos vardininkas) būtinai šoka į galūnę: raNką į rankA, Astą į AstA; MarIją į MarijA."
Elemire
QUOTE(muminukas @ 2007 04 27, 06:32)
beje, ar niekad nesusimąstei apie Vokietijos pavadinimą? (čia jau nuo temos krypstame...) Vokietija, Alemania, Germanija, Doičland  biggrin.gif

Na taip yra daugiausia dėl tautų tarpusavio bendravimo istorijos, dažniausiai tai lemia su kuria gentimi kaimyninė gentis pirmiausiai kontaktavo. wink.gif

QUOTE(muminukas @ 2007 04 27, 06:32)
*

Na mokykloje mus to mokė, vienok universitete moko ir ko kito: šnekamoji kalba pvz. cituojamuose respondentų tekstuose turėtų būti vartojama taip, kaip jie šneka, jos iškraipyti ir taisyti nedera, tai neetiška. wink.gif
Kribuk
QUOTE(muminukas @ 2007 04 27, 06:26)
*

Tai ir esame išmokę. smile.gif Bet tik sakome, kad nevisada tų taisyklių laikomės.

Na jo, kažkam kribuk panašu į vardą... biggrin.gif
Cikadelė
Tai ir aš taip sakiau, na, ka kirčiuojama gale. Bet ne visada tų taisyklių laikomės.
drinks_cheers.gif aš esu baigusi humanitarinius mokslus ir už tai, ką dabar pasakysiu, man tokia dėstytuvė (baisi arši ji yra ir buvo blink.gif galvą nurautų, bet aš manau, kad taisyklės yra sukurtos tam, kad būtų taisyklėmis, tačiau jei tėvai duoda vaikui vardą ir apsisprendžia jį taip kirčiuoti, tai taip ir turi būti ir nė motais jokios taisyklės rolleyes.gif čia mano asmeninė nuomonė.... suprantu, kad kartais tėvai net nežino apie kirčiouotes, taisyklingą kirčiavimą, bet kartais tie taisyklingai sukirčiuoti vardai skamba baisiai blink.gif taip greitai pakolkas nesugalvoju nė vieno, bet... tas pats paminėtasis LolitA blink.gif man skamba baisiai- niekas manęs nepriverstų taip pasakyti, man LolIta 4u.gif skamba puikiai 4u.gif bet čia tik mano nuostatos, kurios aišku gali nesutapti rolleyes.gif

Papildyta:
QUOTE(muminukas @ 2007 04 25, 16:55)
tongue.gif reikia kažką manyti tongue.gif
*GAILĖ*
QUOTE(Cikadelė @ 2007 04 28, 19:47)
drinks_cheers.gif aš esu baigusi humanitarinius mokslus ir už tai, ką dabar pasakysiu, man tokia dėstytuvė (baisi arši ji yra ir buvo blink.gif galvą nurautų, bet aš manau, kad taisyklės yra sukurtos tam, kad būtų taisyklėmis, tačiau jei tėvai duoda vaikui vardą ir apsisprendžia jį taip kirčiuoti, tai taip ir turi būti ir nė motais jokios taisyklės rolleyes.gif čia mano asmeninė nuomonė.... suprantu, kad kartais tėvai net nežino apie kirčiouotes, taisyklingą kirčiavimą, bet kartais tie taisyklingai sukirčiuoti vardai skamba baisiai blink.gif taip greitai pakolkas nesugalvoju nė vieno, bet... tas pats paminėtasis LolitA blink.gif man skamba baisiai- niekas manęs nepriverstų taip pasakyti, man LolIta 4u.gif skamba puikiai  4u.gif bet čia tik mano nuostatos, kurios aišku gali nesutapti rolleyes.gif

*

na o man labai gražu kai žmogus taisyklingai kalba, taisyklingai kirčiuoja. tiesiog ausį glosto biggrin.gif . gaila, kad pati to nesugebu verysad.gif
Cikadelė
QUOTE(ingalp @ 2007 04 28, 21:36)
na o man labai gražu kai žmogus taisyklingai kalba, taisyklingai kirčiuoja. tiesiog ausį glosto biggrin.gif . gaila, kad pati to nesugebu  verysad.gif
man asmeniškai taisyklinga kalba ausį rėžia, o paprastas kasdienis kalbėjimas nė kiek ax.gif aišku nekalbu apie keiksmažodžius, baisų slengą ir pan...o pvz kaip tau dėl pavardžių? jų yra n, visų taisyklingai neištarsi, tuo labiau labai sunku atsekti iš kur ta pavardė kilusi ir kaip reiktų ją kirčiuoti... pamenu kaip nuostabą sukėlė komentatorius Kunigėlis, pasakęs krepšininko pavardą SlAnina, o visada kirčiuodavo SlanIna arb SlaninA 4u.gif paskui jis pats prisipažino, kad pats krepšininkas pasakė, kaip jam gražiau skamba ir kaip jį nuo gimimo vadina...tai ir aš manau, jei vaiką nuo gimimo vadina, MarIja, o ne MarijA. taip ir reikia sakyti...bet čia tik mano nuomonė....pvz mano mergautinę pavardę visaip kirčiuodavo ir aš nė kiek nesigėdijau pataisyti žmones, nors mano variantas netaisyklingas, bet jis mano nuo gimimo, taip mane vadino, taip ir norėjau, kad būtų, nesvarbu, kad ne pagal taisykles mirksiukas.gif
Kribuk
QUOTE(Cikadelė @ 2007 04 28, 20:46)
man asmeniškai taisyklinga kalba ausį rėžia, o paprastas kasdienis kalbėjimas nė kiek ax.gif aišku nekalbu apie keiksmažodžius, baisų slengą ir pan...o pvz kaip tau dėl pavardžių? jų yra n, visų taisyklingai neištarsi, tuo labiau labai sunku atsekti iš kur ta pavardė kilusi ir kaip reiktų ją kirčiuoti... pamenu kaip nuostabą sukėlė komentatorius Kunigėlis, pasakęs krepšininko pavardą SlAnina, o visada kirčiuodavo SlanIna arb SlaninA 4u.gif paskui jis pats prisipažino, kad pats krepšininkas pasakė, kaip jam gražiau skamba ir kaip jį nuo gimimo vadina...tai ir aš manau, jei vaiką nuo gimimo vadina, MarIja, o ne MarijA. taip ir reikia sakyti...bet čia tik mano nuomonė....pvz mano mergautinę pavardę visaip kirčiuodavo ir aš nė kiek nesigėdijau pataisyti žmones, nors mano variantas netaisyklingas, bet jis mano nuo gimimo, taip mane vadino, taip ir norėjau, kad būtų, nesvarbu, kad ne pagal taisykles mirksiukas.gif
*

Oi kaip aš sutinku su tavim ir pritariu tavo pasisakymui. drinks_cheers.gif
muminukas
QUOTE(Elemire @ 2007 04 27, 22:10)
Na taip yra daugiausia dėl tautų tarpusavio bendravimo istorijos, dažniausiai tai lemia su kuria gentimi kaimyninė gentis pirmiausiai kontaktavo. wink.gif
Na mokykloje mus to mokė, vienok universitete moko ir ko kito: šnekamoji kalba pvz. cituojamuose respondentų tekstuose turėtų būti vartojama taip, kaip jie šneka, jos iškraipyti ir taisyti nedera, tai neetiška. wink.gif
*

taigi pati sakai, kad tekstuose. o tekstai turi būti parašyti, kad juos taisyti galėtum mirksiukas.gif jeigu respondentas blogai kirčiuoja, mes tokių klaidų tikrai negalime palikti. tik kaip tą kalbos srautą pataisysi? tongue.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.