Maniškiui greitai bus 11mėn., o jam jau labai patinka su šaukštuku paknibinėti valgomą košytę. Manau, kad jau reiktų jam nupirkti plasmasinę lėkštutę ir įrankius, kad pats galėtų valgyti
Suprantu, kad vaikai iki metų nelabai valgo savarankiškai
Savo patirtimi aš dar negaliu pasidalinti, nes manosios jaunesnės, bet, manau, kad, jei jauti, kad jau laikas, tai - pirmyn. Maniškės neseniai ėmė labai maltis kėdutėse (valgydamos), tai įdaviau į rankas po šaukštelį ir viskas o.k. Manau, vėliau duosiu po dubenėlį. O kai pamatysiu, kad jau jos suvokia, ką su jais reikia daryti, įdėsiu ir košės. Aišku terlionė didelė, bet juk reikia mokytis. Taigi, smagaus savarankiško valgymo.
Tiesa, dar pamiršau pridurti. Tikriausiai iš pradžių vaikiukas nesugebės pats pavalgyti iki soties ir tau vis reikės įmesti kokį kąsnelį. Žodžiu, stebėk ir veik pagal situaciją. Sėkmės
Mano merginai tuoj bus metukai, tačiau ji mieliau renkasi, kai aš ją maitinu
nuo kada pradeti mokyti vaika valgyti pati - kabinti kose saukstu (ar pirstais) ir deti i burna?
ir kokiu yra tam metodu?
man atrodo, geriausias metodas - leisti vaikui paciam bandyti
QUOTE(baltic*girl @ 2005 01 04, 05:25) geriausias metodas - leisti vaikui paciam bandyti Tiesa, skaiciau, kad jei norima, kad lelius susidraugautu su saukstu, maitinant kosytes reikia parinkt spec. saukstuka (kad nebutu astriu briaunu) ir maitinant kosytes nebraukt
Maniskiui jau 10 men., bet dar nerodo ypatingo susidomejimo valgymo procesu
Kiekviena karta parodau, kaip su sauksteliu paimti koses ir isideti i burna. Tai pora saukstu su mano pagalba taip praryjame, o paskui jam zymiai smagiau saukstu mosikuoti ir kose ant sienu drabstyti Vyresniu vaiku skyrelyje (nuo 1 iki 3 metu) skaiciau, kad jiems noras patiems valgyti atsiranda apie metukus. Tuomet, kai nori megdzioti suaugusius ir viska daryti PATS.
As kazkur skaiciau, kad galima duoti
Aisku vistiek viska des i burna.Su saustu po valgymo visada duodu pazaisti paciam, jam tai patinka.Reik duot bandyt paciam, kaip jau bus pavalges.
birina,o pabandyk daryt,kaip aš darau-man irgi sunku mažajai įsiūlyt kokią košę,tai kai jau atsisako valgyt,pakabinu su šaukšteliu ir duodu tą šaukštuką jai.kaip ir visa kita kišas į burną,tai dar šiek tiek taip suvalgo.aišku,tada būna pilna košės visur,bet ir daugiau suvalgo,ir pati mokos
paradis ir as taip darau.. duodu sauksta su kose arba padedu kokios koses ant stalo tai jis po trupiniuka renka sau i burna o kita kose as seriu su sauksteliu
Maniške valgo tik tada, kai duodu kokį žaisliuką, arra tik tada kai košės kokį šaukstuką išverčiu ant maitinimo kėdutės, tada knaisiojasi po košelę, o aš kišu į burnytę košytę.
Manosios "pačios" valgo nuo tada, kai išmoko pirščiukais pagriebti, maitindama visada padedu lėkštutę plastmasinę, įdedu ko nors (jei valgom sriubą įdedu bulvyčių ar pan.), mažąjai tik suėjo metukai, bet virtą dešrelę ji puikiausiai suvalgo pati
Maniskei jau 11 menesiu, bet as jai paciai sauksto dar neduodu, nes ji man nesedi keduteje kai valgo, o laksto su vaikstyne visur, tai as taip ir einu is paskos. Tik duodu i rankas vaikiskus sausainius ir ji pati juos valgo. Arba koki obuolio grezineli, ar kitokio vaisiaus ar darzoves.
Savo dukrai i rankas, kad pati valgytu, duodu tik sausainius, duona, obuolius ir t.t. Sauksta tuscia duodu, bet dar neleidziu, kad pati valgytu. Suprantu, kad nereikia taip daryti
Kai tik vaikas pradejo sedeti ir nulaikyti sauksta, tai ir duodavau jam paciam sauksta (arba 2 i kiekviena ranka) valgant kose, gal nuo kokiu 8 men.... Na, valgydavom "abu" - as jam su saukstu i burna, ir jis pats semdavo... aisku grindys tai kencia. O nuo kokiu 14 menesiu jau pats galejo pavalgyti kose ir pan.
nuo kada leisti? ogi nuo tada, kai susidomi shaukshtu, t.y., praktishkai nuo tada, kai pradeda gauti "kieto" maisto
svarbiausia - pasibaisejus makalyne, neatimt shaukshto
aš savo mergytei duodu du šaukštus o pati pasiimu trečią.
Kažkuri mama sake apie maža svorį vaiko ir prastąč apetitą. mano pirmasisi buvo nevalgus ir mažai svėrė. antroji valgi, bet irgi mažai sveria. manau čia ne nuo apetito priklauso. Ir valgom ir nevalgom, visaip būna. Prisidedam šaukštų ir pirmyn, na ir grindys čia ne taip jau nukenčia, tik va kantrybės tai reikia, nes esantis šaukšte turinys ne visada burną pasiekia, o ypač sriubos, tai jas jau pati maitinu. Įstatau šaukštą jai į rankytę su savuoju pridedu jai maisto, na o iki burnos tai jau jos darbas. Na ir žinoma iki šitų bandymų jau būname kaip ir užkandusios, ne tokios alkanos, tai va tada šiek tiek ir pavargstam, o noras tai jau labai didelis, kartais tai taip supyksta kai šaukšto negauna
Na aš specialiai neduodavau pačiai valgyti, nebent šaukštu pamakaluoti, bet maždaug metų ir 1 mėn užsimanė pati valgyti ir viskas
Mums jau 1m. 1 mėn.valgyti savarnkiškai dar ne labai išeina
Nors dukrytė - antras vaikas, dėja, nežinau, kaip tai efektiviai padaryti. Sūnus labai ilgai nenorėjo ir nemokėjo valgyti pats a) nuo kada jau pradėti? Dabar mums tuoj 10 mėnesių, tai jokio supratimo nerodo mergyna, nors bandau duoti šaukštą, kartu su ja imu, o dar ir brolis "rodo pavyzdį". SOS!!! labai laukiu patarimų!
aš tai manau, kad reikia labai turėti kantrybės
10 mėn ir jau nori kad savarankišai valgyt pradėtų
Savo akimis mačiau savarankiškai valganti 10mėn. BERNIUKĄ. Dėja, jo mamos negalėjau išklausinėti, kaip ji sugebėjo to pasiekti. Todėl ir klausiu supermamų, kad amžius mūsų jau panašus, kad pradėti. Jeigu 10mėn jau neblogai valgo, tai dar anksčiau pradėjo.
Prašau atsiliepti mamytes, kurios anksti mokėt valgyt savo mažiukus....
O mes su šaukštuku pradėjom visai gražiai draugauti nuo 5,5 mėn., deja, apsirgom, teko gerti kurį laiką vaistukus (irgi iš šaukštuko), tai dabar bėda - šaukšto vaikas kratosi iš tolo, vos tik pamato jį artėjant prie burnytės, kietai susičiaupia...Ir nors tu ką. Nupirkom ir kitą šaukštelį, bet kol kas rezultatai nekokie
QUOTE(viketa @ 2005 12 22, 12:40) Nors dukrytė - antras vaikas, dėja, nežinau, kaip tai efektiviai padaryti. Sūnus labai ilgai nenorėjo ir nemokėjo valgyti pats a) nuo kada jau pradėti? Dabar mums tuoj 10 mėnesių, tai jokio supratimo nerodo mergyna, nors bandau duoti šaukštą, kartu su ja imu, o dar ir brolis "rodo pavyzdį". SOS!!! labai laukiu patarimų! Manoji pupa 11 men., o jau puikiai kabina maista saukstu. As jai saukstus kaip zaislus duodavau, ir po daug. Salia padedavau saldainiu, kt. daiktu, kuriuos ji makaluodavo. Kai gerai pavalgydavo ir likdavo maisto, duodavau su juo zaisti. Taip ir ismokom. Siulau pabandyti.
gerai, kad kažkas 10mėn valgo su šaukštu, bet nebandyk savo vaiko lyginti su kitu vaiku. Kaži ką daro tavo vaikas, ko nedaro anas?..
QUOTE(Lucy @ 2005 12 28, 08:21) gerai, kad kažkas 10mėn valgo su šaukštu, bet nebandyk savo vaiko lyginti su kitu vaiku. Kaži ką daro tavo vaikas, ko nedaro anas?.. Todėl vyresnėlio ir neverčiau per jėga, nes tikrai turėjo daug kitokių sugebėjimų. ....O po to pamačiau, kaip nevalgančiam vaikui "gerai" darželyje. Tai dabar pasiryžusi mokyti dukrytę kuo anksčiau - vėlgi dėl darželio.
mano sūnui taip pat tuoj 10 mėnesių, bet neturi jokio supratimo ką reik daryti su šaukštu.Kai paduodu dubenėlį su maistu tai šaukštą apsuką ir kišasi kotą kol suvimdo.Tada numeta ir maistą maigo rankom, bet nemėgina ragauti. Jam visatai tik žaidimas.Tai ir nesistengiu mokint - dar palauksiu.
norejau paklaust mamyciu kada pradejo jusu maziukas valgyt pats ar bent jau megint?.maniskei jau desimt menesiu ir nerodo jokios iniciatyvos,gal dar anksti?
Dukrytė tai vis bando bet neišeina duodu jai šaukšteli tai ji bando kabinti koše ir deda i burnyte bet tas šaukštelis tuščias jai dar neišeina pakabinti košės bet su laiku išmoksim kantrybės
Labai dekoju atsakiusioms ir parašysiu kaip mums sekasi. paskaičiusi jūsų patarimų vis duodavau dukrytei šaukštelį ir trupitį maisto į kitą mažesnę lekštutę. tai buna visaip:kartais visai neima, tai neverčiu ir maitinu pati, kartais savalgo truputį - jau gerai, labai pagyriu .Labai mėgsta mane pamaitinti. Aišku košes buna visur....
QUOTE(laurutia @ 2006 03 24, 11:19) norejau paklaust mamyciu kada pradejo jusu maziukas valgyt pats ar bent jau megint?.maniskei jau desimt menesiu ir nerodo jokios iniciatyvos,gal dar anksti? Man irgi rupi sitas klausimas.Mums tik suejo 8 menesiai,bet ne tik jokio maisto i burnyte pati nekisa, bet nekisa ir jokiu zaislu:) Tik kartais su pirsciuku smegenytes pasikrapsto ir viskas. Bandau duoti Hipp sausainiukus,tai kol as i burnyte ikisus laikau -tai patinka ,o pati tik istraukia ir meta salin
mum jau greit metukai,jau panele pati ir sausainius ir javainius pradejo valgyt ir kukuruzus kisasii burnyte o kai nori valgyt tai pasiemus sauksciuka man duoda kad pamaitinciau,pati gert ir dar nenori
Mano paničkai jau beveik 10mėn,apie tai,kad pati gers,tai net nesvajoju kolkas,neskai uždeu jos rankytes ant buteliuko,kad gertu pati tai staigiai rankytes patraukia ir žiuri tokiu žvilksniu,kad maždaug mama nedurniuok,o pagirdik
O va kartais manoji ir pati su šaukšteliu bando valgyti,bet greit jai tas dalykas pabosta,tai pakolkas daugiausiai 4 šaukštelius yra pati isidėjus i burnyte
Man irgi iškilo klausimas, nuo kada vaiką mokyti valgyti patį? Dabar jam 10 mėn, kol kas valgydinu šaukšteliu, ir tai dažnai rankytėmis į košę įlenda. Jam skaniausia pirštukais valgyti
Aš pradėjau duoti šaukštuką į rankas, kai pradėjom valgyt košes. Su vienu maitinu, su kitu jis žaidžia. Paskui bandydavo pats kabinti, tačiau be 1 metukų tas veiksmas jam niekaip nesigaudavo
Mano manymu " nereikia varyti Dievo į medį" , viskas ateina su laiku, aš skaitau , kad vaikas su laiku išmoks valgyti pats , kaip ir vaikščioti, vieni ankščiau kiti vėliau. Mano dukrytei metai ir du mėnesiai, tai tik neseniai paėmė į rankas šaukštelį žaidimo forma
QUOTE(vytule @ 2006 06 23, 17:15) Mano manymu " nereikia varyti Dievo į medį" , viskas ateina su laiku, aš skaitau , kad vaikas su laiku išmoks valgyti pats , kaip ir vaikščioti, vieni ankščiau kiti vėliau. Mano dukrytei metai ir du mėnesiai, tai tik neseniai paėmė į rankas šaukštelį žaidimo forma labai
Maniškė tai valgo pati tuos produktus, kuriuos gali paimti į ranką pati, o su įrankiais pačiai bandyti - teks palaukti ...
Mums 10 menesiuku ir apie savarankiska valgyma dar kalbos nera
as asmeniskai jau 1u metu pati savarankiskai valgiau. tokie laikai buvo. isgrudo i darzeli, nori but pavalges, turi pats kabliuot
Vat butent kad nereikia skubeti.Viskas ateina savaime kaip ir sliauziojimas ar vaiksciojimas.Manp suneliui tuoi 11men,dar nemoka gerti is puodelio,nes jis tikras butelinis vaikas.Miega apsikabines buteliuka...Valgyti pats irgi dar nemoka,bet bando.Ir as visai del to nepergyvenu,ateis laikas ir ismoks,juk jis neatsilikes koks.o kankinti vaika vien del to kad pasigirti pries kitus kaip jis anksti viska pradejo daryt net nesiruosiu.tegul pasidziaugia ta grazia kudikyste
Sveikos mamytes,
Mano dukrytei dabar 10 men. As jai taip pat duodu i rankas sauksta kai valgom, bet ji dar kolkas tik ji rankose laiko. Bet uztai jai labai patinka paciai valgyti is lekstutes pirsciukais. Tai as pradzioj pamaitinu pati, kiek jau ji nori (visada ilgai valgom), o paskui duodu paciai darzoviu gabaliukus valgyti. Tai mergina valgo su didziausiu malonumu. AR MAITINATE SAVO VAIKELĮ PATI? AR DUODATE JAM PAČIAM VALGYT??? kadangi jam 7 mėn. tai pati maitinu...ir taip murzius lieka ir kartais prastai valgo.... TAIGI JIE MAN PASAKĖ BŪTINAI APRENKITE KOKIAS NEGERAIS MARŠKINIAIS DUOKIT PAČIAM PABANDYT VALGYT...IŠ PRADŽIŲ MOKINKITE SU ŠAUKŠTU VEDŽIODAMI UŽ RANKYTĖS IKI BURNYTĖS...ARBA Į PUODELĮ ĮPILKITE VANDENS AR SULČIŲ IR PAN. IR DUOKITE PARAGAUT...PABANDYT....SAKĖ GERAI ARTIKULIACIJAI IR KITAM VYSTIMUISI... taigi nuo kada duodat valgyt pačiam...kaip išmokint vaiką kuris net nesėdi pats??? ir dar ožiuojas kai jį maitina jo mamytė???
OHO kas per sparta, maniškei tuoj 11 mėn, bet kad pati valgytų... nors ožių valgymo atžvilgiu dabar jau neliko, kaip kad buvo 6-7 mėn amžiaus.
Pačiai duodu po gabaliuką mėsytės pakramtyti. Jei du gabaliukai lėkštėje - juos vieną po kito kišą į burną. Jei daugiau, tai jau bardakėlis - pradeda žaisti, plačiai, su užmoju QUOTE IŠ PRADŽIŲ MOKINKITE SU ŠAUKŠTU VEDŽIODAMI UŽ RANKYTĖS IKI BURNYTĖS... ar apskritai 7 mėn kūdikis geba taip valdyti savo rankytę? Nesuk per daug galvos, kai pats užsimanys, šaukšto neatimsi, norės savo tvarką daryti QUOTE ARBA Į PUODELĮ ĮPILKITE VANDENS AR SULČIŲ IR PAN. IR DUOKITE PARAGAUT... Sutinku, QUOTE ...kaip išmokint vaiką kuris .... ožiuojas kai jį maitina jo mamytė??? tikiu, kad išmoks tiek mano, tiek tavo, tiek ir kitų mamyčių vaikučiai! Kiekvienas vaikas individualus. Jei ne tu - tai darželių/mokyklų sistema išmokins:) Svarbu tai, kad vaikas sveikas, kruta, domisi pasauliu. O ateis jam laikas ir valdys ne tik šaukštą
Rasa G. ačiū...
man tos gydytojos ir sakė, kad dar judesių jis taip savo dar negeba valdyt...tačiau vat būtent dėl to reiktų jį mokint...greičiau jo reakcija ir tikslinis valdymas lavės...man ir sakė duot paragaut pačiam ko nors...bėda yra ta, kad jis neima... palaiko pažiūri ir numeta....o su gėrimu ir bėda, nes jis žaidžia tranko tuos daiktus kur paduodu...ten pienelio greit nelieka.. |