Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Kaip skatinti vaiką kalbėti?
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Nuo 0 iki 1 metų
Pages: 1, 2, 3, 4, 5
ringute
QUOTE(Inike 9 @ 2008 01 22, 14:54)
Visos temos neperskaičiau, tai gal ir pasikartoriu, bet kiek žinau, labai svarbu jau nuo gimimo zaisti su vaikucio delniukais ir pirstukais, ypac jei vaikas delniukus suspaudes į kumštelius. Nes tai labai susiję su vaiko kalba. Deja, ne visi gydytojai atkreipia mamų dėmesį į tai, iš tikrųjų jei vaikas iki kažkiek tai mėnesių ( nepamenu kiek) laiko suspaudęs kumštelius, jam turėtų skirti atpalaiduojantį masažą. Siekant lavinti vaiko kalbos įgūdžius, būtinai reikia glostyti vaikučio pirštukus, ypač galiukus, ne veltui ir žaidimas "viru, viru košę" . pastebėta, kad tie vaikai, kurie ilgai laikė suspaudę kumštelius žymiai vėliau pradeda kalbėti.
*

Mums kursuose sake, kad vaiko kumsteliai suspausti todel, kad kudikelis patyre dideli stresa gimdamas. Nezinau kaip tai galetu buti susije su kalba, gal ka ir galima koreliuoti javascript:emoticon(':hm')
SuperMeska
Maniskei greit 8 men, bet dar netaria jokiu skiemenu, tik spygauja schmoll.gif
pheasant
QUOTE(moske4 @ 2008 05 12, 17:30)
Atsiprasau, kad isikisu, bet esu logopede ir norejau apramint mamyte. Vaiko kalba vystosi netolygiai, kartais vyksta  taip vadinami suoliai. Be, to kiekvieno vaiko kalbos vystymasis - individualus reikalas. O del to pritylimo, tai gali but normalus vaiko vystymosi etapas, kuomet vaikas vietoj to, kad nuolat ciausketu, prityla. Sis pritylimo momentas ivyksta dazniausiia tuomet, kai vaikas intensyviai plecia savo pasyvuji zodyna ( isimena aplinkiniu tariamus zodzius), nes tik sukaupes atitinkama zodziu kieki, jis gales isreiksti savo mintis zodziu junginiais, veliau sakiniais. Kitaip tariant, netrukus turetu pasipilti daug zodziu, zodeliu, tik nenustokite intensyviai kalbinti. Na zinoma, vaika reikia stebeti jei jau ipusejus trecius metus vis dar liks tik tie keleta zodziu, galite kreiptis i logopeda.
O del to kalbejimosi, - tai tiesiog butinas privalomas dalykas. Vaikas turi girdeti kuo ivairesniu zodziu, emociju, klausiamuju sakiniu. Labai svarbu daug kartu pakartoti ta pati zodi, ivardijant daikta, kuriuo vaikas susidomejo.  Ir nesvarbu kad sia akimirka vaikas neatkartojo jusu sakomo zodzio, bet jo atmintyje jis jau yra, lygiai taip formuojasi kalbos gramatika, rislioji kalba.  Sekmes
*

Labai aciu uz info thumbup.gif 4u.gif

QUOTE(akagintaras @ 2009 10 29, 14:58)
Čia aš prisiminiau turbūt garsiausio pasaulio hipnoterapeuto Miltono Eriksono istoriją. Jis pradėjo kalbėti būdamas 4 metų. Kai jo motinai sakydavo, kad reikia kažką daryti, nes vaikas vis nepradeda kalbėti, ji ramiai atsakydavo: "kai ateis laikas - pradės". Pats Eriksonas dėl to vėliau juokaudavo: "mano sesuo pradėjo kalbėti dviejų metų. Ir ką? Iki šiol nieko protingo nepasakė."
*

lotuliukas.gif
jurgap.
Aš jungiuosi prie tų, kurios sako, kad tiesiog reikia su vaiku daug tiesiogiai bendrauti, kalbėti. Tai skatina vaiko kalbą ir nereikia jokių rimtų mokslų. Visokie pakartojimai gaunasi automatiškai, juk su vaiku kalbamės vaikiškai.
jautuke21
reikia su vaikiuku daug bendrauti 4u.gif
Veja Feja
na mum dabar logopedė prirodė visokiausių pratimėlių, kurie neva skatina vaikutį pradėti kalbėti, nežinau ar tai tiesa ar ne, nors neabejoju, kad atėjus laikui kiekvienas mažiukas su kuriuo bendraujama ir taip pradeda kalbėti smile.gif
donna bella
Labai paprastai, reikia daug bendrauti su vaiku, vartyti kartu knygeles, išėjus į lauką kartu su vaiku stebėti aplinką, atkreipti jo dėmesį į gamtą, gyvūnus, paukštelius, mamai pačiai vaizdingai atkartoti gyvūnų, paukščių garsus, tuomet vaikai labai gerai įsidėmi, visa tai kartoti. Nuolat taip užsiimant su vaiku, mano sūnus jau 8 mėn pamatęs šunį šaukdavo "A-a-a-a", vietoj "au". O dabar metukų rodo, paklaustas, kur varnos, kalakutas, paršeliai, avytės, vos ne visus gyvūnus žino ir suvokia jų pavadinimus, visa tai iš knygelių, kurias noriai vartom žiūrim, perkam. Ir kas keisčiausia, vaikas mano be galo judrus, nenusėdi nė sekundei, bet pamatęs knygą nusiramina. biggrin.gif
Kliurka
QUOTE(SuperMeska @ 2009 11 18, 09:48)
Maniskei greit 8 men, bet dar netaria jokiu skiemenu, tik spygauja  schmoll.gif
*

maniškiui šiandien 7mėnesiai bet irgi nieko netaria, tik prieš kelias dienas pradėjo burgzdamas kažką panašaus į balses ir priebalses tarsti, na arba čia mano laki fantazija g.gif o šiaip daktarė sakė nusiraminti, vis gi 5mėn pradėjo sėdėt, ropot ir atsistot ir stovėt, tad kalbą atidėjo vėlesniam laikui biggrin.gif atrodo ir kalbu daug, ir mokinu, žaidžiam žaidimukus skiemenim ir nieko, pasižiūri kaip į durną nusiverčia ant pilvo ir ropoja kur jam reikia užlipt ir viskas doh.gif
egvida
Reikia, kad mama, bet ką darydama, nuolat vaikui komentuotų savo veiksmus
*zosia*
o mes ir nieko nesnekam, nors mums jau 10men blink.gif
apart ne-ne-ne nieko nepasako. va sian visa diena mokinu: pasakyk "ma-ma", jis man: "va-va" doh.gif
Tekantisaule
Na, velgi...kaip kas supranta ta vadinama kudikio "kalba". Aisku, kad 8 men. kudikis neprades kalbeti zodziais ir tuo labiau sakiniais. biggrin.gif Juk kalbos raida visiems mazyliams skirtinga. "Kalbejimas" tokio amziaus mazyliui yra ir kiekvienas garsas, skiemuo, kuri jau pastoviai moka pakartoti, tarti ir t.t. Nesitikekim kazko tokio ipatingo, tikrai neprades knygu skaityti. biggrin.gif Svarbiausia, kad kudikis netyli, kad jo zodynelyje atsiranda vis kazkokiu nauju garseliu, tai jau didelis pasiekimas. mirksiukas.gif
Be to, kad kudikis kuo daugiau garsu tartu, tai beabejo, pagrinde lemia bendravimas. Kuo daugiau su juo bendraukite, kalbekite, pasakokite... Cia tik galbut mums atrodo, kad jis nieko nesupranta, o is tikruju jis daug ka supranta, tai yra laabai didele nauda kudikiui. mirksiukas.gif
As pati su savo visais mazyliais daug kalbedavau, pasakodavau, rodydavau visokius daiktus ir sakydavau, kaip jis vadinasi. Dabar ta pati darau ir su savo pacia maziausiaja. smile.gif Daug kalbu ir pasakoju, vis kazka naujo rodau, zaidziam, ir t.t. Tai manau, labai padeda jos kalbai vystytis, nes dabar beveik 6men., jau laaabai daug ciauska ir daug garsu, bei skiemenuku pasako. smile.gif
Giveta
mes labai daug su mažyle bendraujame ir ji stengiasi atkartoti mūsų pasakytus garsus, o mes atkartojame jos garsus. Ir dabar jau būdama 8mėn moka pasakyti mom-mama, tete, o kitus moka kalbinti sakydama ė-ei. aišku sako ir kitas balses o-ai-u. bet čia visi tai moka turbūt. 4u.gif
Kliurka
QUOTE(*zosia* @ 2011 12 02, 15:32)
o mes ir nieko nesnekam, nors mums jau 10men blink.gif
apart ne-ne-ne nieko nepasako. va sian visa diena mokinu: pasakyk "ma-ma", jis man: "va-va" doh.gif
*

Na va mano nešnekutis prakalbo staiga thumbup.gif metukų proga mamai dovaną padarė pradėjo sakyti mama wub.gif tete truputi anksčiau jau sakė, tai jau moka ne, ate, dide (didelis), mama ir tete, niam thumbup.gif labai tuo džiaugiuos, nes buvau nusiteikus ilgai laukti kol prašneks wub.gif
Eneila
Suneliui 9men, moka: tete, niam, liuli arba lioli (cia kaip jau iseina), ne, ka ir daug neaiskiu garsu:) o labiausiai tai megsta daryti garsa kaip "vaziuotu" (tai daro nuo 4men).
Tiesa, mama arba ma sako tada, kai ko nors reikalauja arba nepatenkintas reikia:)
O knyguciu skaityti neduoda, plesia is ranku ir valgo arba atima, numeta ir ropoja savais keliais.
Mary.L
Nepasakysiu dabar tiksliai kur, bet skaičiau, kad geriausias būdas anksti prakalbinti mažylį yra bendravimas su juo dar nuo tada, kai jis po širdele tebenešiojamas 4u.gif Būtina glostyti, kalbėtis, jei mažylis labai neramus pilvely - vis kalbinti, gimus nuolatos šnekinti, pasakoti, ką dabar veikiat ar ką ketini su juo daryti (pvz. dabar eisim maudytis, dabar aš tave aprengsiu ar leisiu pasispardyti nuogu šikniuku blush2.gif ) stengtis visada perrengiant ar maitinant kalbėti su kleckiuku. Gan logiška. Kiek čia teisybės - kiekvienai asmeniškai nuspręsti ;} Aš dar tik nestuke.gif , bet vis nepagailiu meilių žodelių wub.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.