Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Kaip skatinti vaiką kalbėti?
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Nuo 0 iki 1 metų
Pages: 1, 2, 3, 4, 5
Mama Ruta
QUOTE(sviecia @ 2006 08 11, 14:43)
Mano 2,3 metu mergaite nenori kalbeti ir kartoti zodzius sad.gif jau tikrai praradau vilti.... Vis laukiu,laukiu, o ji kaip mokejo pagrindinius 10 zodziu, taip toliau ir nenori plesti savo zodyno.
Skaitau jai kygutes, rodau paveikslelius, klausineju kas nupiesta, zinau kad zino ir atpazista, o sakyti nenori...
Tikrai net abejot pradejau kad zinau kaip reikia mokinti vaika kalbeti g.gif
Ech...  unsure.gif
*

tik 10??!! Nu nieko sau tik biggrin.gif Maniskio zodynas: "brr" (masina), niam, "aa..pupa" (miegoti), mama, tete ir "baba". Argi cia zodziai biggrin.gif Vienas logiskas zodis tai "ziek" (ziurek) ir mes labai dziaugiames smile.gif Visiskai nepergyvenu del veluojancios snekos schmoll.gif Kaip mano sesuo sako "dar neturi ka pasakyti" biggrin.gif O be to, manau berniukai gerokai atsilieka nuo mergaiciu. Nepanikuokim dar mamos 4u.gif
Pacankė
maniškei tas pats, jai 1.9m ir pasako: mama, tete, tiap tiap ir toliau savo kalba šneka, dar rodo pirštu ir "u-u-u".
Manoji viska supranta, aš jai rodau, aiškinu, aš ją net spacialiai klausiu kas tai, ji žiūri blink.gif ir vistiek nesako , irnesakyk.gif nepergyvenu, ateis tas laikas ir pradės taip šnekėti kad neis užčiaupti tongue.gif . (o jei ne tada ir vesiu pas logopedą)
milginte
labutis visiem.mano dukrytei 1.10men.dar labai mazai sneka.bet nepergyvenu.ateis laikas prasnekes.sunelis 4m irgi velai pradejo sneket. smile.gif
Papildyta:
QUOTE(milginte @ 2006 08 20, 15:08)
labutis visiem.mano dukrytei 1.10men.dar labai mazai sneka.bet nepergyvenu.ateis laikas prasnekes.sunelis 4m irgi velai pradejo sneket. smile.gif
*

*Jura*
aš su dukrele nuo pat gimimo labai daug bendrauju, daug kalbuosi, viską pasakoju wub.gif , dar pilvukyje kai buvo, pasakodavau ką veikiu, kaip ką darau. Ir tai tęsias iki šiol 4u.gif Pvz einu daryti mišinuko ir jai pasakoju: "va paimsim buteliuką, palauk įpilsim vandenuko, o dabar įdėsime miltukų-viens, du, trys.. Na gana. Stipriai stipriai purtom. paragaujam ar ne karštas. Mmm viskas gerai, o dabar darysim atiatia" wub.gif
Tai dukrytė dabar jau man pasakoja, ką ir kaip daryti biggrin.gif , aišku jos žodeliai dar neaiškūs, bet puikiai ją suprantu mirksiukas.gif
Redi
sveikutes, patarciau perdaug nesijaudinti, viskam ateina savas laikas, as ir labai norejau kad manoji pradetu kuo daugiau sneketi, bet taipogi nieko nekartodavo, manau per sunku buvo, bet va atejo laikas ir pries mazdaug dvi sav pradejo viska kartoti labai graziai ir pati jau pasako viska kas jei norisi. Tad palinkesiu tik kantrybes ir tikrai viskas bus thumbup.gif
mutantė
Manoji tai nesneka pilnais zodzias net sunku suprasti bijau, kad nepriprastu jai musė - tai jai mū, jai gulėt - tai jai gū ir t.t
RAPA
kiek zinau ir nuo gimdymo priklauso.sekmingas ar nelabai.maniske 2 metu budama, kartojo zodzius.o 2,6 metu jau kalbejo samoningai sakiniais.dabar tik R raide tart predejo.tai labai dziaugemes.
rutulia
Mano mergyte (1m 9 men) sneka tik kinietiskai. Viska supranta, parodo, ko klausiu, bet zodziu sudet neiseina. Pasako 'tete', 'pupa", kelis kart ir 'mama' esu isgirdusi bigsmile.gif Bet kai palyginu su jos bendraamziais, tai tikrai lb mazai unsure.gif O siaip issireiskia skirtingais balso tonais ir cypavimais doh.gif Stengiuos su ja kuo daugiau sneket, bendraut...Tikiuosi, kad ateis laikas ir prades sneket, bet juk taip norisi isgirsti mazes tariamus zodelius wub.gif rolleyes.gif
IruteB
kaip kažkas jau minėjo, kol nemato reikalo, vaikai nekalba, nes ir taip juos visi supranta bigsmile.gif Aš dirbu su protinę negalią turinčiais vaikais ir jaunimu (kol kas laikinai mirksiukas.gif ) Vieną kartą ~20m. vaikinukas priepuolio metu išdaužė stiklą ir susipjaustė ranką. Kitą dieną jo atostogoms pasiimti į namus atvyko mama, bet sužinojusi apie priepuolį, pradėjo abejoti, ar imti, nes nežinotų, ką reikia daryti, jei pasikartos... Va tada vyrukas ir prakalbo: "Namo važiuoti, namo važiuoti" smile.gif Taip kad mamytės, nesijaudinkit bigsmile.gif
egliuke
QUOTE(Meljola @ 2006 08 23, 00:13)
kiek zinau ir nuo gimdymo  priklauso.sekmingas ar nelabai.maniske 2 metu budama, kartojo zodzius.o 2,6 metu jau kalbejo samoningai sakiniais.dabar tik R raide tart predejo.tai labai dziaugemes.
*

O kaip kalba priklauso nuo gimdymo g.gif Na mano gimdymas tikrai nebuvo sunkus, bet va kalbėt dukrytė nelabai nori, ir nė 10 žodžių turbūt nemoka. Svarbiausia, kad kai paprašau, tai kartais pakartoja ką nors, bet pati savo noru nesako jokių žodžiųdoh.gif Ką sako, tai tik raides visur, kur pamato, nes jomis labai domisi. Bet tikiu, kad ateis laikas ir pradės kalbėti rolleyes.gif
Zanetab
Manoji (1.9 m.) taip pat tingi šnekėti, savo kalba tai pasakoja, net tildyti reikia, o žmonių kalba nenori, net kartoti žodžių nenori, tyli ir viskas. Tuo tarpu, mano bendradarbės mergytė, tokio pat amžiaus, bent vieną skiemenį iš žodžio pasako ar bando pakartoti, ir trijų žodžių sakiniais šneka doh.gif
O maniškė tik lialia, pi pi, aciu, au au, kate, cip, atia, mama, tete, bamba, teta g.gif
pasako sakinį, pvz lialia aaa - vaikas miega, kate niam niam, kai klausiau, kur buvai, sako su tete pas lialia taip: tete lialia
Velniukė
QUOTE(sviecia @ 2006 08 11, 16:43)
Mano 2,3 metu mergaite nenori kalbeti ir kartoti zodzius sad.gif jau tikrai praradau vilti.... Vis laukiu,laukiu, o ji kaip mokejo pagrindinius 10 zodziu, taip toliau ir nenori plesti savo zodyno.
Skaitau jai kygutes, rodau paveikslelius, klausineju kas nupiesta, zinau kad zino ir atpazista, o sakyti nenori...
Tikrai net abejot pradejau kad zinau kaip reikia mokinti vaika kalbeti g.gif
Ech...  unsure.gif
*

Kiek teko skaityti literaturos tai vaikas iki 3 metu gali neistarti ne vieno zodzio ir tai nera jokia liga ar koks sutrikimas.Vat jai po 3 metu vaikas nebando kalbeti tada jau reiktu kreiptis pas medikus.Taip,kad dar palaukit,gal tuoj prades ciauksti jusu dukryte wub.gif
Lėja32
QUOTE(Svet@ @ 2006 08 23, 19:05)
Kiek teko skaityti literaturos tai vaikas iki 3 metu gali neistarti ne vieno zodzio ir tai nera jokia liga ar koks sutrikimas.Vat jai po 3 metu vaikas nebando kalbeti tada jau reiktu kreiptis pas medikus.Taip,kad dar palaukit,gal tuoj prades ciauksti jusu dukryte wub.gif
*

Maniškis irgi ilgai nekalbėjo "žmonių kalba". Kai nuėjo 2,5 metų į darželį, ten staigiai teko išmokti susišnekėti, juk norėjo būti suprastas. Nepergyvenkit, mamytės, viskam savas metas. Ir kol jis neateina, tai verskis per galvą - niekaip nepavyksta. user posted image
giedruthele
maniškis 1m ir 9mėn, bet girdžiu tik mmm, opa, ate, ciau, lia, ma-ma, ką ir daugiau japonų kalbą. pačiai neramu, bet gydytojas sakė, kad iki trejų metų normalu, jei nekalba, vėliau jau reikia konsultuotis. ir atrodo viską supranta, bet pasakyt nenori schmoll.gif nuo rugsėjo eis į lopšelį, gal greičiau prakalbės, papasakosiu pasikeitimus jei jie bus smile.gif
rivera
Mano berniukas ir nesistengia kalbėti. O supranta viską kuo puikiausiai. Mes su vyru kartais kalbam rusiškai tarpusavy jei norim kad vaikas nesuprasu, tai tas mus užčiaupt bando, atseit nekalbėkit taip.
Domisi knygutėm, net labai. Pasakoja paveikslėlius, au amam, lelia bum ir panašiai. Yamahos mokyklėlę lankom, bendraujam, auklė su juo užsiima daug, ojis nė nebando kalbėt. Dar sakydavo eilė-varlė, bolia- obuolys, dabar ir to nesako. Žodžio- Taip, neištaria, tik dantim kaukši ir galvą linksi. Ijunkti šviesą - stipriai akim mirksi ir į jungiklį rodo. Kaikurie jo garsai ar žodžiai turi net po 4 reikšmes.
Buvom pas logopedą, prieš darželį gyd. davė siuntimą profilaktiškai. Tai logopedas patarė daryt pratimus su liežuviu, visaip jį kraipyti, raumenis stiprint, atskirus garsus tarti(ta-ta, tu-tu, rrrr ir t.t.). Masažuot pirštukus, delniukus, sunerti pirštukus, kumštį sugniaužt atgniaužt. Nes tie nervų galiukai kurie stimuliuoja atsakingus už kalbėjimą smegenų taškus randasi delniukuose ir pirščiukuose (nežinau ar aš čia teisingai išaiškinau blush2.gif , bet esmę gal supratot). Net einant pasivaikščiot ranką rankoj laikant "paglamžykit" ją. Pasakot paveiksliukus ir visiškai nesuprast vaiko, nes tai didelė kalida kai mes suprantam savo vaikus, jiems nėra reikalo stengtis sakyt žodžius. Bet man nesigauna nesuprast jo doh.gif .
O šiaip ateis laikas ir pradės šnekėt. Nešneka, pletkų iš namų neišneša lotuliukas.gif
giedruthele

mano draugė pasakojo, jos mažius nekalbėjo ilgai, jau buvo daugiau nei dviejų metukų. sava kalba čiauškėjo, bet tik tiek. vasarą praleido kaime, pas senelius, atėjo ruduo, tai os lelius taip prakalbo, kad papasakojo iską, ką su seneliu per vasarą nuveikė smile.gif sako, net šokas man buvo smile.gif nėra reikalo, ir nekalba 4u.gif
Brigit
Pratimai pratimams, bet vis tik matyt daug lemia paveldimumas rolleyes.gif Mano sunutis liezuviu ir pliauksi, ir caksi, visaip ji makaluoja, ir burzgia, o jau RRRR kaip tobulai taria tongue.gif Atskirus skiemenelius kai yra nuotaika pakartoja, bet kalbet didelio noro nereiskia. Sinadien vienas atsisedes skaiciavo. Puikiai istaria du, sesi. O toliau matyt tik as ir tetis suprantam rolleyes.gif Dar raideles kartoja. Zodeliai kazkokie nepilni gaunasi unsure.gif Varle - ale, kate - ate, namas - amas g.gif
Pazistu bendraamzius, kurie sakiniais ciauska thumbup.gif Ir be jokiu pratimu rolleyes.gif

Jei pirstukus miklinti ir kalba stimuliuoti - tai tiktu svoguno, kiausinio ar mandarino lupimas thumbup.gif
Džeinė
QUOTE(Svet@ @ 2006 08 23, 20:05)
*

maniskis nesneka nei savo nei musu kalba, o kaip supranta viska, tikras gudrocius ax.gif bet tyli nors tu ka...
tik burgsti moka zaizdamas su masinite...
Veda
Mano dvimetis irgi sava kalba šneka, o mums suprantamų žodžių vos kelis pasako, tai tenka jo žodyną perprasti doh.gif Bet manau, kad tai tikrai labai individualu, nes mano vyresnysis tokio amžiaus daugiau ir aiškiau kalbėjo. O užsiimti ir skaityti visada naudinga, nes, nors ir nepakartoja dabar žodžių, bet suprast tikrai supranta ir į galvą įsideda. Prakalbės iš karto su turtingu žodynu biggrin.gif
rokutintas
Labas. Mano vaikeliui du metai ir taip pat nenoriai bando sneketi. Bet gal tikrai dar nelaikas, nes matau kad yra nemazai tokiu kaip mes.
Lėja32
QUOTE(Veda @ 2006 08 26, 23:46)
Mano dvimetis irgi sava kalba šneka, o mums suprantamų žodžių vos kelis pasako, tai tenka jo žodyną perprasti  doh.gif Bet manau, kad tai tikrai labai individualu, nes mano vyresnysis tokio amžiaus daugiau ir aiškiau kalbėjo. O užsiimti ir skaityti visada naudinga, nes, nors ir nepakartoja dabar žodžių, bet suprast tikrai supranta ir į galvą įsideda. Prakalbės iš karto su turtingu žodynu  biggrin.gif
*

Labai teisingai. Užsiimti BŪTINA. Maniškio žodynas dabar irgi daug ką stebina. Kalba sudėtingais sakiniais, sako pvz. vietoj "buvau" - "esu buvęs" ir pan.

Nekreipkit dėmesio, kad nesulaukiat atsako, ir toliau lavinkit vaikučius. 4u.gif
giedruthele
QUOTE(Lėja32 @ 2006 08 27, 02:00)
Labai teisingai. Užsiimti BŪTINA. Nekreipkit dėmesio, kad nesulaukiat atsako, ir toliau lavinkit vaikučius.  4u.gif
*

drinks_cheers.gif nes maniškis pastebėjau, kad kaip mokinu ką nors daryt ar parodyt, tai jam juokinga, arba pasižiūri į mane ir nueina, bet po kiek laiko, net neprašomas padaro tą patį, ir vat tau mirksiukas.gif
Laimuška
Maniškė labai gerai kalba pagal savo amžių, bet esu pastebėjusi, kad kartais tingi tarti R ar kokią kitokią raidę. Jai labai sklandžiai išeina pasakyti žodį „kavalierius“, o pvz traktorius jai niekaip nesigauna - taktorius ir viskas biggrin.gif.Bet aš pastoviai su ja kalbuosi, viską pasakoju ir klausinėju jos. Seniau ji nesuprastavo klausimo Ka veikei?pvz vakar. Tai aš jos paklausdavau, o paskui pati pasakinėdavau ką ji veikė. Pvz: Ar tu vakar buvai pas senučius?gal tu maudeisi upėje ir t.t. Tada ji prisimena ir su entuziazmu bando pasakoti. Va taip ir išmokome tą „vakar“reikšmę ir ji su malonumu daug ką pasakoja. Dabar kai liepiu eiti miegoti ji man sako: Aš vakar miegojau biggrin.gif
Dar aš jos paprašau, kad ji man pasektų pasaką. Tada kai jau užsiveda tai ne tik mūsų, bet ir kaimynų gyvenimą nupasakoja biggrin.gif
Esu pastebėjusi, kad daug mamų kai vaikas ką nors pamato, bando apibendrinti 1 žodžiu, pvz. ar žvirblis praskrenda ar balandis, mamos vaikui aiškina, kad tai paukštis. Aš mokinau ją nuo mažesns skirti ir boruželes ir skruzdeles, neapibedrindavau 1 žodžiu vabaliukas ar pan.Gal todėl mano mažulkos jau gana platus žodynas 4u.gif
vinesa
Astijui 2.5m,bet kalbame irgi nedaug-mama,tete,niau-katė,babau-teletabiai,mamau-namo,baba ir t.t...,bet palyginus mažai,kaip kalba kiti tokio amžiaus vaikai.Vaikštom pas lokopedą,sakė,kad jis yra iš tų ''stebėtojų'',jie stebi kaip dirba lupos tariant vieną ar kitą žodį,o po kiek laiko išgirsti.Aš pastebėjau, jei neišeina jam pasakyti jis iš viso nesako ir neišprašysi.Aš manau,kad kiekvienas vaikas individualus ir vėliau ar ankščiau kalbės.Kaip sako:pradžioj prašom ,kad pasakytų mama,tete-džiaugiamės.O paskui kai daug šneka prašome patylėt! irnesakyk.gif
mama Marija
Mano dvynukėms 2,2 m., bet kalba savo susikurta tarpusavio kalba. Pirmai džiaugiausi, kad jau nuo 1m. jos viena kitą supranta kažką pasakydamos, bet dabar tai jau g.gif Esu girdėjus, kad dažnai dvynukai turi savo tarpusavio kalba, bet netikėjau, kad taip gali būti su mano dukrytėm schmoll.gif Aišku jos pasako ir mūsiškų žodžių, bet dar nekalba su mumis taip, kaip tarpusavyje. Gali būti, kad dar ir svetimos šalies gyvenimas, kitų kalbų girdėjimas lėtina dukrelių tauškėjimą. Bet žinau pora vaikų, kurie jau 1,5m. puikiai susikalba su mama lietuviškai, su tėčiu rusiškai, o su seneliais lenkiškais lotuliukas.gif Ir žinok nuo ko čia priklauso tas vaikų kalbėjimas... schmoll.gif
Pastebėjau ir tikriausia ne aš viena, kad daugumas šiuolaikinių vaikų pradeda vėliau kalbėti, nei mes, mūsų seneliai... Močiutė sakė (ji dirbo vaikų darželyje 5m.), kad nepasitaikydavo tais laikas, jog su 2m. vaiku negalima būtų susišnekėti... Tai nežinau kodėl čia taip...
Tikiuosi, kad mūsų visų pipirai pradės greit kalbėti MŪSIŠKA kalba thumbup.gif
morozko
Mums 2,6 men ir tik neseniai pradėjo suprantamai kalbėti.Atsirado jau ir sakinukai "Baba namie", "Kur meškiukas" .Ir kiekvieną dieną po kokius 2 naujus žodžius pasako. ax.gif
mama_zenia
manoji dukryte tik neseniai pradejo dometis zodziais.dabar vis klausineja,rodidama pirstiku i daikta,-kas tai?bando kartot,bet kol kas ne visai teisingai iseina jai atkartot.dar mazoji turi kelis savitus zodelius,kurie gali reiksti dauk ka doh.gif tai ne visada iseina suprast ar jinai nori kad ijungciau multikus,ar isjungciau,ar kad atsisesciau lotuliukas.gif
edka
o mes jau seniai kalbam, šį mėnesį suėjo du metukai, tai kalba vos ne sakiniais, viską kartoja, ka šiaip šneki, kaip papūga smile.gif
giedruthele
aš kaip konsultavausi su gydytoju, tai sakė, kad berniukai vėliau pradeda kalbėtinei mergaitės, ir paprastai berniukai daugiau algo nei mergytės, užtat moterys ir subręsta ankščiau nei vyrai 4u.gif
Redulka
QUOTE(mama_zenia @ 2006 08 29, 02:31)
manoji dukryte tik neseniai pradejo dometis zodziais.dabar vis klausineja,rodidama pirstiku i daikta,-kas tai?bando kartot,bet kol kas ne visai teisingai iseina jai atkartot.dar mazoji turi kelis savitus zodelius,kurie gali reiksti dauk ka doh.gif tai ne visada iseina suprast ar jinai nori kad ijungciau multikus,ar isjungciau,ar kad atsisesciau lotuliukas.gif
*

Kiekvienam savas laikas, nors teisybe, kad mergaites anksciau pradeda kalbeti. Jeigu tau taip neramu, tai paprasyk daktares siuntimo pas logopede, o ji tau ir pasakys ar yra kokiu kalbos trukumu ar ne.
O pati tai as su vaikais labai daug bendrauju, kalbuosi apie viska, netgi darydama valgyti, vardinu ka darau, o vaziuodama automobiliu, taip pat snekinu, pasakoju kur vaziuojam ir t.t. mirksiukas.gif
Berniukas 2m. pradejo sneketi, o mergaite manau, kad irgi 2m.prades, nors as ir dabar su ja susikalbu. thumbup.gif
kristeu
reikia, kad vaikas kuo daugiau būtų ir bendrautų su kitais vaikais, ir reikia kuo daugiau su vaiku kalbėti, ir normaliais žodžiais, o ne cackom pacackom.
Ekrita
Na dėl bendravimo su kitais vaikais tai galima ginčytis, nes dukrytė šiaip kalbėdama gana aiškiai, pabuvus su mažiau kalbiais vaikais pradeda čiauškėti nesuprantamas frazes... O šiaip manau kiekvienam savo tik stentiktės daugiau bendrauti, vartyti knygutes su daug paveikslėlių, vardinti visus daiktus ar savo veiksmus... thumbup.gif o jau kai prakalbės norėsis kartais ir ramybės thumbup.gif
undinėle
Na tai kada gi,jau galima su tais mazuciais pasikalbeti? idomu ne kada vaikas pirmus zodzius istaria,bet kada jau jis gali pasakyti kas jam yra,ko nori,ar klausineti ir pan... na bent mazdaug kada? wub.gif biggrin.gif ax.gif 4u.gif mirksiukas.gif
mama_zenia
redulka,mes buvom jau apsilanke logopeda dar kokiu 20 men.viskas gerai.tiesiog kiekvienam kalbejimo metas ateina skirtingai,pvz mano sese iki 3 metu visai tylejo,uztad kai prabilo doh.gif as pati pradejau gerai kalbet budama pusantru metuku thumbup.gif drauges duktyte budama pusantru deklamuodavo agnijos barto eilerastukus thumbup.gif darzelyje irgi ira keli vaikuciai kure didesni uz manaja ir nekalba.kaip kam ateina tas kalbejino laikas g.gif
BITUTIS
QUOTE(kristeu @ 2006 08 30, 14:08)
reikia, kad vaikas kuo daugiau būtų ir bendrautų su kitais vaikais, ir reikia kuo daugiau su vaiku kalbėti, ir normaliais žodžiais, o ne cackom pacackom.
*

Pritariu, kad reikia nuo gimimo kalbeti normaliais zodziais, o ne tokiais kaip au-au, miau-miau ir panašiai smile.gif
nikitosmamyte
maniskis vyras, metu ir menesio, sneketi jau bando. o vyro brolis tokio amziaus budamas jau poemas deklamuodavo. o gal man anyta akis dumia?
Ambro
Kaip mums su vyru iškilo ši problema. 2 metukai mažiuliui, o dar nebando nieko "šnekėt". Taria tik mama, tete, atia, diodio ir dar kelis (su logopede net skaičiavom žodelius).

Logopedės patarimas - nusileist iki vaiko lygio ir pradėt šnekėt su juo pagal jo amžių, t.y. parastais žodeliais. Skatinti jį prašnekti. Pvz, rodai paveikslėlį ir sakai "lelia sėdi". Jei vaikas susidomi, bet nieko nesako, tai pakartot klausiamuoju linksniu "lelia sėdi?". Ir taip kelis kartus, per daug jo neprievartaujant. Aišku, didelės reikšmės turi ir knygelių skaitymas kartu, aiškinimai wink.gif

P.s. maniškis jau kitą dieną pradėjo bandyti atkartot mūsų žodžius thumbup.gif biggrin.gif

QUOTE(nikitosmamyte @ 2006 09 07, 13:23)
maniskis vyras, metu ir menesio, sneketi jau bando. o vyro brolis tokio amziaus budamas jau poemas deklamuodavo. o gal man anyta akis dumia?
*

Nu kad deklamuotų, nelabai įtikėtina rolleyes.gif Mano vyresnėlis 2 m neturėdamas jau visas raidės pažino, o virš 2m - mokėjo ir netrumpus eilėraščius pacituot wink.gif
lauricinaa
kai maniskiui buvo kokie 2m jis jau mokejo kelis dainos zodzius "mes vyrai",ir trumpus eilerastukus pvz. du gaideliai,begs pelyte vandenelio ir t.t ir anksti kalbeti pradejo,nes as su juo visada kalbedavu normalia suaugusiuju kalba,tik ilgai karve vadino - muu lotuliukas.gif
rivera
Mano darugės dukrytė būdama 1m. ir 3 mėn. per naujuosius metus seneliui šalčiui deklamavo eilėraštuką "tupi žvirblis kamine".
Šnekėt ji pradėjo anksti ir labai gerai, tardavo be klaidų sunkius žodžius kurių vaikai ilgai negali taisiklingai ištarti pvz. radiatorius, kanalizacija ir t.t.. Vartojo labai daug mažybinių žodžių, o jie ir sunkesni nei paprasti.
Vat , būna ir taip smile.gif .
O maniškis per vasarą tik kelis žodžius išmoko doh.gif
Domuks
QUOTE(giedruthele @ 2006 08 29, 13:38)
aš kaip konsultavausi su gydytoju, tai sakė, kad berniukai vėliau pradeda kalbėtinei mergaitės
*

Na mums tai negalioja schmoll.gif Mano berniūkštis kalbėt pradėjo 1,5 metų,o dviejų jau laisvai sakiniais varė thumbup.gif Dabar jau moka ir meluot ir pasakas atkartot doh.gif O knygutes pradėjau skaityt nuo 7 mėn.,jas varto iki šiol su mielu noru ir pasakoja,kas nupiešta,apie ką ta pasaka ir t.t.Kaip kažkuri iš mamų čia sakė,gal būt knygutės kažkiek mums ir padėjo prašnekti mirksiukas.gif
persefone
Mano mažylė (1,6 m.) šneka daug ir daudmaž aiškiai. Bet kai kuriuos žodžius taria atvirkščiai, pvz. ne namo o manio doh.gif Paskutinį skiemenį taria iš pradžių o tik po to pirmajį. nežinau, ar verta nerimauti dėl to g.gif
Domuks
QUOTE(persefone @ 2006 09 14, 22:22)
Mano mažylė (1,6 m.) šneka daug ir daudmaž aiškiai. Bet kai kuriuos žodžius taria atvirkščiai, pvz. ne namo o manio doh.gif Paskutinį skiemenį taria iš pradžių o tik po to pirmajį. nežinau, ar verta nerimauti dėl to g.gif
*

Pas mus buvo pradžioj lygiai tas pats doh.gif neimiau į galvą ir po kurio laiko pradėjo normaliai sakyt thumbup.gif
Laimuška
QUOTE(kristeu @ 2006 08 30, 16:08)
*

O aš manau, kad tos cackos pacackos kaip tik padeda vaikui greičiau prabilti. Tik aš dar kartu sakydavau ir normalų žodį, o vėliau tas pacackas pamiršdavome iš vis. O bendravimas su vaikais tai mums išvis nepagelbėjo - mažulka bandė švepluot, nes kiti vaikai taip daro. doh.gif
Domuks
QUOTE(Laimuška @ 2006 09 16, 08:44)
O aš manau, kad tos cackos pacackos kaip tik padeda vaikui greičiau prabilti. Tik aš dar kartu sakydavau ir normalų žodį, o vėliau tas pacackas pamiršdavome iš vis. O bendravimas su vaikais tai mums išvis nepagelbėjo - mažulka bandė švepluot, nes kiti vaikai taip daro.  doh.gif
*

Pritariu drinks_cheers.gif
Net knygose rašoma,kad su vaiku reik kalbėt vaikiška kalba(aišku,nepamiršt paminėt ir normalių žodžių),o vėliau,kai reikės,jis pats atsirink žodžius ir pradės kalbėt normaliai.
Cinderella
Mano suneliui 1.4 ,kalbam nedaug-mama,tete,papa,tania(mano vardas),lialia,alio,da,ne,duot,na,aciu,lia-liaa(muzika),moja(mano),popa,opa,auau,miaumiau,mumu tongue.gif ...na tiksliau jau ir sunku visus prisiminti,bet jau galima suprasti ko jis nori..manau jau kad greti kalbesim dar geraiu ax.gif jau laukiu nesulaukiu,kada prades kokius sakinius meginti pasakyti,jug mirsim is juoko thumbup.gif o siaip tai mes daug skaitom,klausom daineles ivairiu kalbu,sokam pagal jas ir stengiames dainuoti,ir dar pvz kad ismokti zodi ACIU daug laiko neprireike,gal kokias 2 sv,ir jis jau puikiai ji sako,mokinau taip-kai ka nors man duodavo pasakydavau aciu,kai jau duodavau pasakydavau taip pat kad jis man padekotu,suveike thumbup.gif dabar kai ka duoda tai papraso kad as aciu pasakyciau,stovi salia ir ziuri kol nepasakai thumbup.gif
dabar koki kita zodeli mokinsim,reikia tik pagalvoti koki cia nesunku issirinkti...kad ir naudingas butu ir daznai vartuojamas...sekmes visiems 4u.gif

daiwuce
Nusiraminau ir aš, paskaičius jūsų paskaojimų apie savo leliukus, nes mano pupytė ir visai nenori su mumis kalbėtis verysad.gif
rozarija
Ojojoj kaip man pagelbejote,aciu. smile.gif
Javutė
O mūsų situacija va tokia sad.gif Mums jau 2 m. ir beveik 10 mėn. Iki šiol labai mažai kalbėjome. Kai reikėjo prieš darželį aplankyti visus gydytojus, logopedas parašė žymų kalbos neišsivystymą (motorinė alalija), nes mums šuniukas au, kirpti - tika ir t.t. Nervų gydytoja išrašė smegenų veiklą skatinančių vaistų Nootropil. Geriame jau mėnesį, daugiau su vaiku užsiimame, situacija kaip ir gerėja. Tikimės, kad viskas susitvarkys. Perskaičiau straipsnių daugybę, einame į darželį. Nesame linkę bendrauti ir greitai bičiuliautis, o dar kalbos barjeras yra sad.gif
Didelė tikimybė, kad kalbos sutrikimai yra paveldimi, patarčiau mamytėms permąstyti, kada pradėjo pačios ar tėveliai kalbėti, pusbroliai ir pusseserės bei dėdės ir tetos ir t.t.

Sekmės kalbant ! smile.gif
Gabrija
Na mano mergele (1m 5 men) irgi sneketi neskuba... tongue.gif Visaip ja snekinu... ir nieko... doh.gif Moka sakyti TETE (tevelis) ir DYDY (vaziuojam)! biggrin.gif Ir visiems viskas aisku. Na dar mane TETA pavadina. doh.gif Ir visus gyvus padarus vadina BUUU. Suo, kate, paukstis ar zuvis nera jokio skirtumo. Is daugelio daiktu paprasius atnesti tam tikra, ji isrenka ir nesuklydus atnesa... Bet pavadinti jo nepavadina. Nei savo, nei musu kalba... verysad.gif Na kolkas dar laukiam...
Ugninė avytė
QUOTE(Javutė @ 2006 09 27, 13:02)
O mūsų situacija va tokia sad.gif Mums jau 2 m. ir beveik 10 mėn. Iki šiol labai mažai kalbėjome. Kai reikėjo prieš darželį aplankyti visus gydytojus, logopedas parašė žymų kalbos neišsivystymą (motorinė alalija), nes mums šuniukas au, kirpti - tika ir t.t. Nervų gydytoja išrašė smegenų veiklą skatinančių vaistų Nootropil. Geriame jau mėnesį, daugiau su vaiku užsiimame, situacija kaip ir gerėja. Tikimės, kad viskas susitvarkys. Perskaičiau straipsnių daugybę, einame į darželį. Nesame linkę bendrauti ir greitai bičiuliautis, o dar kalbos barjeras yra sad.gif
Didelė tikimybė, kad kalbos sutrikimai yra paveldimi, patarčiau mamytėms permąstyti, kada pradėjo pačios ar tėveliai kalbėti, pusbroliai ir pusseserės bei dėdės ir tetos ir t.t.

Sekmės kalbant !  smile.gif
*

Oi, bet gi iki 3 metų svarbu, kad vaikas iš vis kalba - tegul savaip, tėvams nesuprantamai, bet kalba. Ir tik nuo trijų metų, jei vaikas visai nekalba ar kalba neprogresuoja, reiktų kreiptis pas specialistus. Tai vaistai skirti, kad paskatinti smegenų veiklą ir vaikas pradėtų geriau kalbėti? unsure.gif
Mano mergaitei buvo 2,2, kai logopedas parašė tokią pačią diagnozę (motorinė alalija) plius šveplavimas. Dar pridūrė, kad greičiausiai turės kalbos problemų verysad.gif Sunkiausia buvo tai, kad aš su ja nuo gimimo labai daug bendraudavau, užsiimdavau ir lavindavau verysad.gif Ir ką gi lygiai po mėnesio mano mergaitė prabilo gražiais sakinukais: "Mama, noriu namo", "Einu miegoti" ir t.t., tiesa iki trijų metų gerai neištardavo r raidės. Matyt, vaikui dar ne laikas buvo, o aš jauna ir nepatyrusi, gydytojais pasikliaudama, tiek prisirūpinau. O dabar dukra trečiokė ir geriausiai jai sekasi kalbos: lietuvių ir anglų, trykšta noru išmokti rusų (kad tėvus suprastų tongue.gif ) ir ispanų - ir jokių kalbos problemų smile.gif
Gal kartais ir logopedai persūdo.
Dar prasčiau sūnui sekasi įsisavinti lietuvių kalbą - pas mus kažkaip prancūziškai kalba, kirčius dėdamas ant paskutinio skiemens: mama, tete, sese, noriu, skaičiuoja: ens, diu, tri, ketr ir pan. Dabar jau 2,5 metų ir vis dar kalba savotiškai. Bet, manau, kad pas logopedus dar anksti smile.gif
Pasitikėjimo savo vaiko galimybėmis linkiu visoms besirūpinančioms thumbup.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.