Antra naktis neužmiegu, todėl prašau jūsų pagalbos. Mano vyresnioji sesuo augina dvi mergaites. Gyvena nedideliame dviejų kambarių bute, vyras... alkoholikas, paskutiniu metu dažnai be darbo. Ji gydytoja, dirba daug, bet uždirba... nelabai, todėl daug padeda tėvai ir ne tik finansiškai: remontuoja namus, veža mergaites į mokyklą ir pan. Kai buvo mažesnės, mama po darbo lėkdavo jas prižiūrėti, gaminti valgyti (beje, sesuo beveik niekada negamina), grįždavo namo tik vėlai vakare. Kai aš prieš metus pagimdžiau antrąją mergaitę, ji labai džiaugėsi, padėjo, o dabar... pradėjo kalbėti, kad ji labai nori trečiojo vaiko (o gal jau net ir laukiasi). Tai pasirodo, visada buvusi didžiausia jos gyvenimo svajonė. Į mano visus argumentus, kad nėra sąlygų, pagrindinis atsakymas: jei užtenka dviems, užteks ir trečiam... Net nežinau, kaip ją atkalbėti. Labiausiai gaila mamos, kuri (beje, dabar jau pensijoj) vėl bus įdarbinta sesers vaikų priežiūrai, nekalbant apie finansinę paramą...
Uzuojauta Bijau, kad tau jau niekas nepades (tiksliau tavo sesei). Atvirai kalbant turi savanaude seseri, kuri negalvoja nei apie savo vaikus, nei apie tevus tik apie save. Zinau ka sakau, pati tokia vyresne sese turiu  . Ji taip pat argumentuoja, kad dirba abu su vyru pamainom tik del vaiku ir nama jau 6 metai stato tik del vaiku ir t.t. bet fatas tas, kad gyvena nezmoniskom salygom (nes viska kisa i amzinaja statyba), vaikai auga su mociute ir nemato tevu ir kol ta prakeikta nama pasistatys tie patys vaikai pasiulys pasikart ir vieniem gyventi kaime Zinau kaip yra pikta ziureti kaip tau artimas zmogus yra kurcias bet kokiems logiskiems argumentams.
kasiopeja
2005 01 07, 15:00
Ladute, bet juk tavo sesuo yra suauges zmogus ir turi daugiau gyvenimiskos patirties uz tave. Manau, ji geriau uz visus aplinkinius kartu paemus zino SAVO gyvenimo subtilybes  Jei mano brolis pradetu man nurodineti, kiek vaiku as tureciau tureti, jis tikrai butu pasiustas toli toli...
Taip, jeigu ji pati pilnai sugebetu islaikyti savo vaikus, o jos vaiku auginimui nebutu "idarbinti" tevai, nes aukles samdyti nelabai yra uz ka...
tikrai nesuprantu ar tavo sesuo neturi atsakomybės jausmo ar jei čia tik koks nikis šovė. aš ir pati žiauriai noriu trečio vaiko{geriau būtų mergaitė}, bet šiuo metu suvokiu, kad to geriau atsisakyt, nors ir finansai ir gyvenimo sąlygos nėra pačios blogiausois.sakyk kuo motyvuodama ji taip nori to trečio vaiko, gal tai argumentas prieš vyro gerimą ar kas? tik per daug nesuk sau smegenų tu už ją ne atsakinga ir ji pati turi suvokt savo gyvenimo galimybes, beje mama taip pat turėtų tarti jai keletą žodžiu, juk tėvai ne tarnai ir neprivalo visą gyvenimą aukotis savo suaugusiai dukrai. nesinervuok
QUOTE(Ladute @ 2005 01 09, 10:52) Taip, jeigu ji pati pilnai sugebetu islaikyti savo vaikus, o jos vaiku auginimui nebutu "idarbinti" tevai, nes aukles samdyti nelabai yra uz ka... O tu jai viską pasakei taip, kaip čia mums parašei? Kad ji vėl atsisės motinai pensiinkei ant sprando, kad melš ne tik jos laisvą laiką, bet ir varganas pajamas...
QUOTE(Ladute @ 2005 01 07, 12:52) Labiausiai gaila mamos, kuri (beje, dabar jau pensijoj) vėl bus įdarbinta sesers vaikų priežiūrai, nekalbant apie finansinę paramą... Aš situacijos nežinau taip gerai. Bet jei mama ne ligonis, tai nematau nieko tragiško. Vaikai, beje, auga, mokinasi ir tikrai ateis laikas, kai uždirbs pinigus. Galės ir mamai, ir močiutei padėti. Aš bent spėjau abi savo močiutes ir dovanomis, ir apsilankymais pradžiuginti jau tapusi savarankiška . Ir dar didelis klausimas, kas geriau, ar trys pamaitinti ir aprengti, tegul ir su senelių pagalba, viename kambaryje augantys, ar vienas, tevų po užklasines veiklas tampomas, visomis pusėmis lavinamas. Gyvenimas keičiasi, jei sesuo medikė, plius pasišventusi savo darbui, gali būti, kad ne už kalnų laikai, kai ji uždirbs pakankamai. O vaikystėje vargo matę vaikai dažnai užauga geresni, nei tie, kuriais perdėtai rūpinosi.
ievalota
2005 01 10, 09:49
Man susidare ispudis (gal as ir neteisi), kad tave labiausiai skaudina tas faktas, kad tevai skiria daugiau demesio jos vaikams, o ne tavo.
Man taip pat toks ispudis susidare manau, kad del to dalyko turetu panikuoti tevai kuriems ir uzkraunama nasta, o gal but jiems tai teikia malonuma, gal jie budami pencijoje taip gali realizuoti save, kai zmogus nenori tu jo nepriversi. Galiu pasakyti savo pavyzdi, vyro tevas yra pencininkas, mes pradejom savo mazaja leisti i darzeli na as kaip ir noreciau begti i darba, bet esu prisiklausiusi kiek vaikai pirmus metus pradeje lankyti darza serga, nusprendem paklausti senelio ar reikalui esant pades, o jis man ir sako gerai kada nors paimti galesiu. Tai ir sedziu namuose. Ir apskritai seneliai anuke pasiima tik tada kad jiems buna liudna, tik ziema, nes pavasari, vasara, rudeni jie vaziuoja i soda, anuke pas juos vienintele
kasiopeja
2005 01 10, 10:10
QUOTE(Ladute @ 2005 01 09, 08:52) Taip, jeigu ji pati pilnai sugebetu islaikyti savo vaikus, o jos vaiku auginimui nebutu "idarbinti" tevai, nes aukles samdyti nelabai yra uz ka... Tu paklausk savo tevu, ar jie noretu kitokio gyvenimo? Man atrodo, kad daugumai pensininku tevu tokia pagalba vaikams yra savaime suprantama ir jie visai nelaiko saves aukomis. O jei visgi tavo tevams nepriimtina rupintis sesers vaikasi, tai kodel jie patys tavo seseriai to nepasako? Beje, as pati esu uz 3 vaikus, kad ir ankstame buste, negu 1 vaika prabangiuose namuose.
Visokių aš čia minčių prisiskaičiau... Klausimas buvo "kaip atkalbėti seserį...".Tad ir diskutuokim į temą,pasiūlykim žmogui, kaip vis tik tą sesę atkalbėti. O kad vaikus TURI AUGINTI TĖVAI, o ne seneliai-ir arkliui aišku.Seneliai turėtų tik pasidžaugti anūkais, ir tik tuomet, kai sveikata leidžia,ar kai noras būna. O ar sunku būtų sesę įtikinti,kad gal pirmiausiai buitį reiktų susitvarkyti (šiuo atveju namą užbaigti ),pinigėlių auklei užsidirbti,ir tik tuomet apie šeimos gausinimą mąstyti? Proto,kaip supratau,sesei užtenka.Tad kas čia? Egoizmas? Savanaudiškumas? Tėvai,manau , nedrįs jai nieko sakyti.O tu sesuo.Apeliuok į jos sąžinę.Pagaliau, ar ne laikas sesei būtų tėvams DUOTI o ne IMTI. Nežinau,ar ką gero patariau,bet mano nuomonė tokia.
prabegom
2005 01 10, 12:23
Autorei nepatarciau seses atkalbineti. Ji suaugusi moteris, ir turi teise pati planuoti savo gyvenima. Juolab nera asociali ar socialiai pazeidziama - gydytoja, reiskias, dirba ir tikrai tures pajamu.
Ir nepavydek mamos demesio. Jei tau jos vaiku nereikia auginti, tai ir nesikisk.
QUOTE(Ritaa @ 2005 01 10, 11:19) Tėvai,manau , nedrįs jai nieko sakyti. Butent. Mama tokio charakterio, kad paskutine sveikata paaukos, kad tik mums butu gerai. Tik man "paverkia", kad sunku budavo, nelikdavo laiko savo namu susitvarkyti, ir koks tas jos vyras netikes... O tevu demesio as tikrai nepavydziu, nes kai TIKRAI reikia (daznai ir patys pasisiulo) visada paziuri ir musu mergickas, tik as stengiuosi, kad tai butu isimtis, o ne taisykle. QUOTE Juolab nera asociali ar socialiai pazeidziama - gydytoja, reiskias, dirba ir tikrai tures pajamu. Ju masina seniai sugedusi, ir nera uz ka taisyti. Neseniai kalbejom apie tai, ji sako: reikes uosvius stipriau paspausti, kad pinigu duotu... Va taiva, mano vyras sako - gal cia mes ne taip gyvenam, kad vien is savo algu bandom stumtis...
Šmigija
2005 01 11, 10:22
Suprantu, kad tau gaila tevu, bet kazkodel ir as izvelgiu pavydo gaidele, kad tavo sesuo nusispjovus i viska naudojasi tevais, ko tu padaryti nedristi. Nesakau, kad sesuo gerai daro. Jei jau ji uzsimane to trecio vaiko ir niekas jos negali perkalbeti, tu geriau pasistenk mama ikalbet kad ji pasakytu savo zodi sesutei, kad "mieloji, kad ir kaip tave myliu, bet sveikata ir galimybes jau neleis prisidet prie trecio vaikucio auginimo, mieloji, galvok ka darai". Tokius zodziu tavo sesute turi isgirs is mamos o ne is taves  Beje mamai pati gali panasiai paaiskint, kad jei aukos savo paskutines jegas besiskusdama tik tau, leisk suprast, kad pati kalta ir tau nesiskustu daugiau. Tai griezti ir kategoriski zodziai, bet kartais tik jie zmogui atveria akis, o lengvas pagrumojimas pirsteliu visai neveiksmingas
hmmm, mano sesuo turi 4 vaikucius. Paauglysteje man irgi buvo sokas, tipo, kaip cia tiek vaiku, juk ne milijonieriai... Taciau patirtis sako, kad bet koks kisimasis i kitu seima nieko doro neduos, niekas is salies s tiesu nezino, kaip kas ten yra ir jokie patarimai nebus priimti. Zmogaus prigimtis tokia-priesintis bet kokiems patarimams...
QUOTE(prabegom @ 2005 01 10, 12:24) Autorei nepatarciau seses atkalbineti. Ji suaugusi moteris, ir turi teise pati planuoti savo gyvenima. Juolab nera asociali ar socialiai pazeidziama - gydytoja, reiskias, dirba ir tikrai tures pajamu. Ir nepavydek mamos demesio. Jei tau jos vaiku nereikia auginti, tai ir nesikisk. Na nežinau, man tai tikrai neatrodo kad Ladute pavydėtų tėvų dėmesio ar dar ko nors  Jūs atidžiau įsiskaitykit, čia juk žmogus prašo patarimų, o ne kritikos Ir gerai daro, kad nori atkalbėti seserį - koks tai gyvenimas kai turi PRAŠYTI iš savo senų tėvų, jie jauni, tegu dirba, užsidirba, o jei nesugeba, tegu verčiasi iš tiek kiek turi, o ne vaikus gamina ir po to nesugeba juos išlaikyti. GALVOTI APIE VAIKŲ ATEITĮ REIKIA, O NE APIE SAVO NORUS!!!
as nematau nieko gero, kai vaikai parazituoja tevu saskaita. puikiai suprantu ladutes mama, kuri nors ir nedega noru, bet vis tiek turi padeti dukrai. ir greiciausiai padeda todel, kad labiausiai gaila anukiu, kuriomis ju tevai normaliai negali pasirupinti.
Vienareikšmiško patarimo čia tikrai negausi.
mandalina
2005 01 22, 00:50
Ir aš nematau pavydo Ladutės pasakojime. Bet tu geriau nelysk ten. Neatkalbinėk. Kai mama tikrai negalės padėti, tai pasakys tavo sesei. Mamos juk yra tokios - aukojasi dėl savo vaikų, o tuo labiau anūkų. O jei pagalba iš tėvų dings, sesė tikrai neprapuls. Gyvenime visada yra kažkokia išeitis. Aš irgi gimdžiau trečią ne aukso kalnus turėdama. Bet pagalbos iš nieko negaunam. Bet jei mano brolis būtų mane atkalbinėjęs ir sakęs "Ką tu čia sumąstei, darykis abortą", būčiau labai užpykusi. Jis man tik pasakė "Bus sunku, bet svarbu, kad užtektų meilės visiems vaikams".
Zvirbliuke
2005 01 22, 10:57
Išeitis gali būti ir darželis... O patarimams "reikia galvoti apie vaikų ateitį" nepritariu. Kas žino, kaip ta ateitis pasisuks? Ar finansiškai gerai apsirūpinusių tėvų vaikų ji visada būna laiminga? Kita vertus, būna ir priešingai  Be to, gal tie vaikai užaugę tiek padarys gero žmonėms, gal, pvz. išydys kurios jūsų, atkalbinėjančių ir protinančių, vyrą ar vaiką...
Jei mane kas imtų mokyti, kiek vaikų man turėti, kaip ir kada baigti statybas, kokia mašina važinėti, turbūt atšaučiau: "Nemokyk manęs gyventi, geriau materialiai paremk". Turbūt ir broliui taip pasakyčiau. Daugybė vaikų užaugo, auginami brolių ir seserų, susikišę dviejų kambarių bute, auginami senelių (ne auklių)... Ir kas čia tokio. Ar ta sesė neįgali? Neveiksni? Gerai, dabar atkalbėsi. Įtikinsi, kad reikia baigti statybas, paskui aiškinsi, kad reikia įsirengti namą, įsigyti naujus baldus, nusipirkti mašiną ir t.t. Juk tai pasaka be galo. O kada susilaukti to trokštamo trečiojo vaikučio? Prieš išeinant į pensiją? Ir jei tuomet sesuo Tau dėl viso to papriekaištaus, ar nejausi sąžinės graužaties? Kartą ginekologė man pasakė: "Vaikų nereikia auginti - jie auga patys". Gal ne visai teisi ji, bet ir mes per daug sureikšminame tą materialiąją gyvenimo pusę, pagal savo susikurtąjį modelį tampome vaikus po visokias studijas, mokyklas ir t.t., kai jie kartais tetrokšta laisvai ir nevaržomai AUGTI...
Liulia*
2005 01 24, 23:04
Aš Ladutes klausime įžvelgiau vieną vienintelę problemą ir labai didelę- sesers vyras alkoholikas. Nesuprantu,kaip moteris gali planuoti dar vieną vaikelį gyvendama su pijokėliu,nejaugi ją toks gyvenimas tenkina  Ji tikrai nėra visai stabilaus mąstymo  Visos kitos kliūtys-ne kliūtys, tvarkingi,kad ir "biednesni" žmonės auginantys daug vaikučių man neverti pasmerkimo,na ir kas,kad seneliai padeda auginti vaikaičius,jei abu tėvai dirba, jei žmonės laimingi,užaugins dorus, gerus piliečius,valio.Bet su geriančiu vyrioku...dar vieną planuoti,atsiprašau,kažkas jos galvelėj netvarkoj.
|
|