mano mergytei greit bus 2 m,dabar jau moka apie 90 žodžių,
o jos žodžiai perliukai
magani- kamuolys
kokuš-visi graužikai kuriuos mato parduotuvėse
diapus-teletabiai
padia-pagalvė
janyy-senelis
mano mergytei greit bus 2 m,dabar jau moka apie 90 žodžių,
o jos žodžiai perliukai magani- kamuolys kokuš-visi graužikai kuriuos mato parduotuvėse diapus-teletabiai padia-pagalvė janyy-senelis
Gabija valgydama ledus išsitepliojo rankytę, kiša man nulaižyt pirštuka ir sako - mama, suvalgyk mano pirštuką... O neseniai, užplaukė debesėlis, vienus gyvūnus vadina kitų vardais, pvz - katę - asilu, vista arkliu, nors puikiai skiria kas kur. Sėdim karta Vingio parke, eina vyras toks plikas su šuniuku, o Gabija klausia - mama, kas čia toks? Sakau - šuniukas. Pažiūri ji tam vyrukui į akis ir ramiai taria, - ne mamyte, juk čia bezdžionė..... Gerai, kad žmogus supratingas pasitaikė......
Papildyta: ir labai dažnai prideda galunę s Pvz. Kaimynas trankosis, suniukas šuniukas juokiasis, tėtė rengiasis. QUOTE(gruzdzevičienė @ 2007 07 17, 10:37) Gabija valgydama ledus išsitepliojo rankytę, kiša man nulaižyt pirštuka ir sako - mama, suvalgyk mano pirštuką... O neseniai, užplaukė debesėlis, vienus gyvūnus vadina kitų vardais, pvz - katę - asilu, vista arkliu, nors puikiai skiria kas kur. Sėdim karta Vingio parke, eina vyras toks plikas su šuniuku, o Gabija klausia - mama, kas čia toks? Sakau - šuniukas. Pažiūri ji tam vyrukui į akis ir ramiai taria, - ne mamyte, juk čia bezdžionė..... Gerai, kad žmogus supratingas pasitaikė...... Papildyta: ir labai dažnai prideda galunę s Pvz. Kaimynas trankosis, suniukas šuniukas juokiasis, tėtė rengiasis. prajuokino, negaliu, bezdzione, nu isradinga, , as priziuriu mergyte 2,5m, tai negaliu, nu taip linksma su ja jau tokia gudri, kalba tai gerai, tik jau taip greitai, kai sumasto ka, tai galvoji ir is kur tas toks gudrumas ir isradingumas, fainuoliai tie maziai Papildyta: [quote=florida,2007 06 29, 13:38] Tikras mitas, netikiu tuo. Mano vyras pradėjo kalbėti 9 mėn, na va ir dukrytė taip pat. O aš, mama sakė, kad dar ir 2 metukų vos ką išlemenau. Tad nežinau nuo ko čia priklauso [/quote] tikrai netikiu [/quote] as tikiu, nes zinau tokiu vaiku, ankstyva vaiko kalba rodo gabuma, o ne fizinis ankstyvas vystymasis na, ir dar manau, kam mamai cia nusikalbeti, koks tikslas meluoti, tiesiog mergytei anksti kalba eme laveti, saunu ir sveikinu
gabija irgi turėjo toki žodi stavaliotas - iki siol nesuprantam kas cia per daiktas. Kartais sako Pauliukas stavaliotas..... Drauge sako, kad cia sukaliotis, bet dabar jau seniai tą žodį girdėjau.
As karta Maksimoj nuejau į tualetą, o mažoji laukė su tėčiu. Atėjau, Gabija ir sako, nu mamyte ar daug pakakojai, ai ai ai kokia tu šaunuolė - ir taip garsiai kad puse Maksimos girdėjo Papildyta: o parduotuvę vadina - pirdulia
Mūsų perliukų bagažas irgi plečiasi, dabar kalbam taip:
ambatyte - arbatytė tika - laikrodis tepu - kremas apy - laiptai br-r-r-ra- mašina lililitia - lyja lietus QUOTE(*Lina* @ 2007 07 17, 08:54) kaip iki tiek suskaiciavai? QUOTE(gruzdzevičienė @ 2007 07 17, 10:37) O neseniai, užplaukė debesėlis, vienus gyvūnus vadina kitų vardais, pvz - katę - asilu, vista arkliu, nors puikiai skiria kas kur. Sėdim karta Vingio parke, eina vyras toks plikas su šuniuku, o Gabija klausia - mama, kas čia toks? Sakau - šuniukas. Pažiūri ji tam vyrukui į akis ir ramiai taria, - ne mamyte, juk čia bezdžionė..... Kaip ir manoji. Mato karves ganosi pievoj pravaziuojant, o aiskina mums, kad drambliai cia.
Manosios zodyne siandien atsirado naujas zodis-kuliukas
Radau netycia sita temele,nu saunus vaikuciu zodeliai
papuole-kamuolys kukale-kaka gagale-mergaite šiutyte-močiute sikuka-sisiukas tiote-koja O kiti zodeliai mazdaug panasiai gaunasi,bet vis dar nekalba sakinukais.
kalbam minimaliai, bet kad ko nesuprasciau buna labai retai, tai jei ka, tai jis parodo vis tiek
QUOTE(*Lina* @ 2007 07 17, 08:54) mano mergytei greit bus 2 m,dabar jau moka apie 90 žodžių, o jos žodžiai perliukai magani- kamuolys kokuš-visi graužikai kuriuos mato parduotuvėse diapus-teletabiai padia-pagalvė janyy-senelis Kkia cia kalaba sneka Maniske teletabius tai vadina-lialiabumbu
na maniškis kalba tiek kiek jam priklauso ir suprasti įmanoma. jo perliukai:
kotiko - motociklas niam niam - beždžionė arba telefonas (koks ryšys nežinau) lialia - laivas maniu - malunsparnis
Prisijunksim mes prie Jusu, nors mums tik 1 metai ir 3 menesiai.
Jau maniske gan neblogau kalba, ne sakiniais, bet zodzius aiskiai taria. Dazniausiai naudojami (mama, tetis jau nuo 11 men): Boba - Bona (toks musu suns vardas); Tiute - mociute; Niam - valgyti; Diuo - duok; Kuku - kukuruzai; Arbuzia - arbuzas; Gerti, kas cia (labai aiskiai); Papas - soske; Tepu tepu - eiti; Liulia; Ataik cia - musu suniui. QUOTE(erdni20 @ 2007 07 04, 22:38) maniskiam jau 2metukai ir2 menesiai galba labai daug ir sakiniais, tik prisigalvoja zodzius savaip, mano mama sako jam eik paklausk mamytes ar arbata gers o jis priejes sako man: inde gersi abatos.taip pradejau juoktis tai jam taip patiko kad daznai mane indre saukia ir baram ir sakom negalima vardu vadinti o jam tiesiog idomu O kodėl tėvų negalima vardais šaukt Maniškis daug žodelių pradėjo sakyt jau būdamas metukų, nuo pusantrų pradėjo kalbėt paprastais 2-jų žodžių sakinukais, o dabar jam 2 metai ir mėnuo, tai kalba daug, pasako viską kas jam rūpi, pasakoja visus įvykius, kalba 3-4 žodelių sakinukais, ištaria 3skiemenius žodžius, o kartais pabando ir ilgesnius ištarti, tik kad taip perdaro tuos žodžius, kad reikia pasukt galvą, kad iššifruotum ką pasakė. Aš suprantu beveik visada ką pasakė, o va močiutėm ir visiem kitiem reikia pavertėjaut iki 2-jų metų močiutes šaukė pute Jei kas paklausia kur tėtis, sako: tėtis biba (dirba). Bėgam - bibam; piešiam - pisiam; pirštas - pistas ir pan., todėl su savo vaiku viešumoje kalbu atsargiai Labai mėgsta prekybos centrus, todėl kai važiuojam pro kokį nors, tai jis aiškina: tėti sukam sukam sia, sia ziuojam ziuojam, olio (valio)! tują eimam (į parduotuvę einam). Jei ką nors padaro gero niekada nepamiršta savęs pagirti: nolia liali (šaunuolis lialis (taip save vadina)) Nu ir t.t., ir pan.
Vakar pagaliau issifravau neseniai atsiradusi zodi"Seksi"
Maniškiui prieš dvi sav. suėjo du metukai
mano mazoji vietoj zodelio kaka naudoja karsta.Ir sako fu karsta
Maniškis šneka daug, bet daugiausia tik tėvai tesuprantame, ką jis sako. Kitiems dažnai vertėjo reikia. Įdomiausia, kad jei mažas išmoko sakyti ant šuns au, tai ir net nebando sakyti žodio šuo. Ir taip su visais gyvūnais.
Iš perliukų, tai išmoko teletabių dainelę. Ten dainuoja Oi lietau lietau, o mūsiškis: toile toile. Tik gėda su juo į viešumą eiti. Auklėtoja darželyje vaikus mokino kas yra bitė. O vaikis neištaria ir sako bybi. Blogiausia, kad į bitės sąvoką įeina visos musės, uodai ir kiti vabzdžiai. Tai išeini į lauką, vaikis pradeda rėkti (nes bijo): bybi bybi. Velnias, nors skradžiai žemę prasmek
Kalba viska, bet 80 proc kinietiskai
Darzelio nelankom. Niekas nesupranta ko jis nori (isskyrus mane). Galiu pasijuokimui imesti keleta zodziu su vertimu Abakukas- autobusas Alekika-motociklas cikuka- mociute liumlia-laukas ir t.t
o maniškis labai mažai burbuliuoja...taria tik labai trumpus žodelius
Mano mažius kalba daug ir normaliais sakinukais,neištaria R raidės,Ž ir Š ištaria,jei netingi,kartais ''pameta''kokią raidę ,bet šiap viską galima suprast,jei neskuba. Ėjom į parduotuvę ir sutikom kaimynę,tai klausia ji kur vyrukas eina''einu su mamyte į Maksimą,piksim skalbimo miltelių,minštiklio.Aš mamytės padėjėjas,dėsim lūbukus į skalbimo mašiną,pilsim miltelių,minštiklio ir spausim knoptę(knopkę-mygtuką
o maniškei jau prasideda "senu bobučiu etapas". Šneka kaip tikra pensininke, vaidina tokia rūpestinga. O kai kas nors nepatinka - suraukia nosi ir ima burbuliuoti kad kas dabal darosi ir ko tas begėdis uodas lenda prie jos, nors ant fotelio vaiksto musė. O jos kalboje labai atsispindi darzelio gyvenimas, ypač kai lele migdo perpietės.
dažnai einam prie ežero ir nuperkam gulbėm bulkos, o anakart Gabija pareiškė, kad gal geriau gulbėm ledų nupirkim - neskani ta bulka......
O ko čia gėdydis vaikiško 'seksiavimo' viešumoje? Juk tai taip smagu, kai vaikis prajuokina
maniškio perliukai: 'šliukšlės' - šiukšlės 'zebas' - tigras (ir nors tu ka) irgi buvo 'seks' - sesk, 'byba' - bitė Ir labai malonu buvo, kai su tėčiu ruošėsi į parduotuvę ir išgirdau, kaip vardina: 'pirksim pieno, jogurto, sūrelių ir būtinai mamai kavos'
prisijuokiau nerealiai
Jei paprasai paskyti koki žodi tai pasako, kartais sunku istarti, bet stengesi. o kartais pasakoja Mū niam niam, dzin dzin dzin ( rodo rankytem kaip karve melzia) pie niam ( piena geriam). o jau mama, tete, baba lialai tai seniausiai sako. ai nio- Aš noriu atiu - ačiū dio- duok ga ga - gandras stani- štani( rus.kalba) galva mojo - moto, motociklas dar pasako kiek jam metu- diu o kai šokineja ant batuto, tai sako tys diu vien. Šaunu kuriu lialiai jau kalba
maniškei liežuvis atsirišo nuo 2 metukų. kalba praktiškai viską, kiekvieną naują žodį bando kartoti ir kalboj pritaikyti. aišku perliukų irgi turim, pvz. rankšluostis yra "vampstate"
arba dar - miega jinai savo kambary, mes gretimam. kai negali vakare užmigti, tai mane kviečia: "mama, usimauk tapkes ij ateik sia" beje, kartais net beveik išeina r raidę ištarti kai mažesnė būdavo, dažnai dirbdama įvairius ruošos darbus, viską jai komentuodavau, ką darau. dabar jau jinai komentuoja, tik klausimo formoj, ką aš darau: "mama pasijdysi sjubą? mama, ką plauni? mama, kloji lovą?" eilėraštukus kažkodėl nesako, nebent po porą eilučių. du gaideliai moka visą, bet ne iš eilės, dainuoja po dvi eilutes: "muse maise, muse maise, muse maise" arba "saulė vijė, saulė vijė" ir taip be galo ai, dar, kai nepatingi, suskaičiuoja iki 5, bet dažniausiai iki 3, o po to vėl iš naujo: "vienas, du, tjys, vienas, du tjys"
Linksma,kai kalba prasidėjo nuo visokių linksmų žodelių,bus ką promint kaip užaugs
Musu dvimetinukas jau pakankamai sneka ir skiemenukais ir siaip. Kartais dar neaiskiu zodeliu buna, bet is konteksto galima suprasti.
Perliukus tai net susirasiau i uzrasu knygele, bus ka parodyti kai užaugs: Aktimelis - Abigelis šokoladas - šakatalas tevelis - tejelis dešrele-šešele pampersas - pas balionas - bliolis zuvies piršteliai- pašeliai Nors siaip jau daug pasako aiškiai ir visiems suprantamai. Sode man šaukia: -Uogytes nepalikai?! Sakau:-Nepalikau. -Tai nešk į mašina...
Dukrytei 1,6met.bet jau yra zodeliu kuriuos raiskiai pasako.
Tetos varda Odeta,Ate,Mama,Tete,Baba,Kaka. Viena vieninteli karta,buvo pasakius savo varda Elija,nes as daug kartu ji kartojau,o ji atkartojo. O daugiau savo kalba labai daug tauksi
maniškei kalbos netruksta
obuotas - autobusas pupu - mažas - pati susigalvojo mūma - kūma tetiuty - tetukas siubyte - sriubyte pafau - prašau ir dar be galo, be krašto pradeda skirti laikus - esamą ir būtajį Dainuojam dainą - oi paliauk, paliauk dadydavo mama, o bus matysiu tada
Musiskis irgi labai daug kalba ir labai graziai
bambaliukas - bumbuliukas emelentai - elementai motociklas - motokliklas dar labai graziai desto mintis : as irgi noriu pamatyti pro skylute ( nors visi sakom paziureti
Manoji (2,5 m. ) kalba daug ir gana aiskiai, bet turi "topų" , dabar sunku visus staigiai ir prisiminti, tai keli:
begemotas - gemenotas parduotuve - abituvė šiukšlinė - šliukinė kranas - Pranas (biški nepatogu prieš garbaus amžiaus dėdę buvo, kai bėgdama per kiemą šaukė: kranai kranai kefyras - fefyras Gantaja - Gintarė ir t.t. Siandien pries einant miegoti sako: "dabar busiu pasileidusi"
Mūsų kalba vėl pasipildė "perliukais"
nim - einam Nenytė - Enytė (taip ji pagražino savo vardą dija - gėda (net nesuprantu kaip taip išvartė) balia - viskas, kas gražu Motėtė - močiutė Titi - skėtis o šiaip labai gražiai kartoja beveik visus garsus, labai panašiai vardina skaičius ir sako tokius žodžius kaip lyja, duok, noriu, kartoja visą gamą ir t.t.
Mano dukrytei 2m 3 men, tai jau sneka sakinukais, eina normaliai susikalbeti, nors iki dvieju metu tai tik padrikais zodziais kalbejo.
Taciau tik visai neseniai pradejo mociute normaliai vadinti mosiute, iki tol būdavo "pūpa" ir nežinau kodėl būtent taip. O šiaip tai dar vietoj v raidės sako l : vonia - lionė valau -liauliau vėmiau - lėmiau O is ankstesniu perliuku, stai tokie : begemotas - mamė (? parduotuvė - pūvė mamytė-mimytė Kartą pas mus nakvojo močiutė. Dukrelė ryte iš kart nulėkė pas močiute i kambarį, gryžta tokia nustebusi, akis išpūtusi ir sako : " Mošiutė burzgia.." Suprask - knarkia
Musu naujumynai:
telefonas - tetelionas teletabiai- teteliabiai
mano vaikas sakydavo arba dar ir sako dabar
diudiuka-diedukas klauda-kaldra vembas-bmw čiučiu-sulčių auklėtoja daržiuke jį vadino princas Kalava-tai jis sakė-pincas kanava
mano dukrytė daug šneka, bet labai daug "savo kalba":
mamytė- mami, mamyte močiutė-motiute nenoriu- nenuoniu pagalvė- bija gerti-nerti valgyti - koše duoniukai- nianiau labai gražiai taria: kas čia šuniukas na dar daugiau šneka, bet db neatsimenu
Vistyte - gaidyte
gaidelis - vistelis kai katyte murkia, tai sako, kad kate knarkia. Fotografuoti - nutabakuoti. O siaip tai labai gerai kalba, sakinukais varo. luola - koja, obuotas - autobusas, banata - labanakt, baniena- laba diena, pinana - pižama
As taip skaniai prisijuokiu sia tema beskaitydama,kad net zandai paskausta
Manoji atrodo jau aiskiai visai pradeda kalbeti,bet dar yra perliuku,kaip; kompitišis-kompiuteris kuliukas-obuoliukas puvė-bulve Na ir tradicinis-nainis-saldainis
[quote=Pusele_,2007 09 12, 17:48]
luola - koja, obuotas - autobusas, banata - labanakt, baniena- laba diena, pinana - pižama [/quote
liuks temele nuotaikai praskaidrinti, tai va skelbiu musus zodyna
punia- musė kininia- skėtis mama- mamu pekis- meškiukas kuodė- medžio žievė dar visokiu, tik reikia prisiminti
na maniškiui dar tik 1,5 bet irgi jau bando šnekėt kažką:
sciec - sėsk kasia - kas čia kum - kamuolys, obuolys, kopūstas - žodžiu viskas kas apvalu ty - teletabiai atsi - ateik dyyy - mašina arba važiuoti atiu - ačiū ku lia lia lia? - reiškia kad reik paleist per kompą jo daineles sy - sysiu dar sako visokius mama, tete, niam niam, baba, koko, mū,niau(miau).
Keletas zodziu is maniskes zodinelio:
teletabiai - tabi tabi puodukas - buki apsisiojo - apisiojo laba diena - jaba deja vasara - vasia vanduo - vadaje saldainis, sausainis - sesiasia mociute - mute ir t.t. labai aiskiai sako: duok, noju (noriu), mano
Mum beveik 2 metukai,mazylis pasako : mama,dede,teta,mu (karve),ate (kate),batas,mania(limonadas),oti (bonke),deti mania (ipilti limonado),bata (arbata),siuse(siuksle),ezys,baske( braske),bite,bus (muse),vaziavo mas (vaziavio masina),atejo mama,ir dar panasiu zodeliu.kai kuriuos sujungia i sakinuka.
noriu ir aš pasidalinti savo čiauškučio kalbos perliukais, jam dabar 2 metukai: dviratis - dytelis; vitaminas kažkodėl tik ba; pilvas - pyvas, motociklas - cykas; mamytė - mytė; batukai - bakukai; tepalas - papalas; sankaba - sankaga; pinigai - tingai; kai ipilam gerti paprasto virinto vandenuko tai šaukia: satas danduo, dalyk abatuos (šaltas vanduo, daryk arbatos), balionas yra bambonas. kai pradeda bėgti šaukia: du ketuli(keturi), bėgam, raudona - daudona ir t.t.
Mano dukrytės auksiniai žodeliai:
mi mi - nosinaite tepatabiai - teletabiai vaivas - laivas jabyte - žuvytė kapelis - pukelis gabana - gyvena blilbys - dramblys piginai - pinigai pekuje - kepure Oi dar daug visokiu zodziu isgirstu ir tikrai daugelis sukelia nuostaba ir juoka O skaiciuojant iki dešimties dingsta skaiciai: vienas du ketuli penki sesi devyni desimt ir su palengvejimu tada atsidusta Kiti skaiciai kazkur prapuola
Na mano zuikis tia kalba daug ir tikraiau suprantamai ne tik man..sakinuką surezga iš 4-5 žodelių.mokam tris elėraštukus..na ir žinma juokų visokių būna
sako(tos moterys) kalbos netrūksta, dabar jau tik tokių visokių sakinukų juokingų surezga:mama, gausi, noi?dizas noji? arba:, negamalia, mama, negamalia radijas Papildyta: dar labai gražiai sako , pasiigau, mama...myliu mama, labali-labanakt et kai pagalvoju, nieko nėra gražesnio už vaiko ištartus žodelius
Na, mes kalbame gana gražiai ir aiškiai. Dainuojam daug dainelių. Tai auklėtoja juokiasi, kad lopšelyje prieš užmigdama, visai grupei sesės daileles padainuoja. Auklėtoja net nenuėjusi į vyresniųjų grupę, žino visą jų repertuarą.
Mano sūnelis labai anksti pradėjo kalbėti, 2-jų metukų jau kalbėjo sakiniais, pakartoja beveik visus žodžius, jei nesigauna - ieškome atitikmenų, pvz, raganosis - ragas ir nosis, taip ir išmoko. O geriausias mokytojas tai vyresni vaikučiai, su kuriais draugauja. Po tokių pasibuvimų išgirstu ne vieną naują žodį ar frazę.
[B]
|