Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Grybai
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Vaikų mityba > Mažylio nuo 1 metų meniu
Pages: 1, 2, 3, 4
anatig15
Mano mažylei 1,2 m. Kaip manot, ar jau galiu jai duoti ragauti grybų? Mes visi juos labai mėgstam, ypač pievagrybius ir jau norėčiau ir jai duoti, nes šiaip ji jau valgo viską. Neduodu tik saldumynų. Daržovienes, mėsytę, žuvį verdu garų puode. O jei garuose patroškinčiau grybų vietoj mėsos? Kaip manot?
Jersey
Siaip as jau viska duodu, bet su grybais kazkaip atidelioju, visgi sunkiai virskinami, manyciau gal per mazi vaikiukai grybams, nors gal ko nezinau g.gif
raimule
QUOTE(Jersey @ 2007 06 22, 23:07)
Siaip as jau viska duodu, bet su grybais kazkaip atidelioju, visgi sunkiai virskinami, manyciau gal per mazi vaikiukai grybams, nors gal ko nezinau  g.gif
*

Grybai sunkiai virškinamas maistas,manau kad per daug anksti doh.gif
Wildberry
Ne schmoll.gif g.gif Tokiu dalyku neduodu,dar per anksti smile.gif
dlambliukas
Šiaip grybų negalima duoti vaikams iki trijų metukų, nes skarandukas dar nelabai juos virškina, ir šiaip sunkus maistas, be to grybai mitybinių požiūriu nėra vertingas maistas...
astoldita
Grybų dar neduodu ir iki 3m manau,kad neduosiu,nes tikrai labai sunkiai visrškinami ir nėra labai vertingi.Kažkur skaičiau,kad grybai sugeria radiaciją ir šiaip visokias kenksmingas medžiagas g.gif
vyšniux
QUOTE(astoldita @ 2007 06 23, 12:11)
Grybų dar neduodu ir iki 3m manau,kad neduosiu,nes tikrai labai sunkiai visrškinami ir nėra labai vertingi.Kažkur skaičiau,kad grybai sugeria radiaciją ir šiaip visokias kenksmingas medžiagas g.gif
*

Pritariu drinks_cheers.gif .Mazo vaikucio skrandukui,tai netinkamas produktas schmoll.gif
anatig15
Ačiū, už nuomones. Manau, kad gal ir aš dar neduosiu, nors man ir labai skanu, bet mažoji dar spės prisiragauti
Nireglina
Tokiai mažai tikrai neduočiau schmoll.gif Mano dičkiui 3.4 m, o grybų dar neragavęs. Gal ir pasiūlysiu šią vasarą, bet mažai tikėtina, kad valgys.
tytuka
Ir as megstu grybus, bet vaikui neduodu del dvieju, jau anksciau minetu priezasciu: 1. sunkiai virskinami ir 2. neturi maistingu medziagu.
Rene
As taip pat manau, kad grybai tokio amziaus vaikuciui tikrai netinkami valgyti, nes yra labai sunkiai virskinami. O kas del maistingu medziagu, tai kai kurios mamytes labai klysta, kad juose nera nieko vertingo. Pasidomekit apie grybuose esancius mineralus ir vitaminus. Tikrai nustebsit. Idedu istrauka apie grybus mityboje (google- vikipedija - grybai)

Grybų reikšmė mityboje

Grybai – vieni seniausių žmogaus valgomų produktų. Grybų vertė priklauso nuo jų cheminės sudėties ir atitinkamų elementų santykio. Sudėčiai reikšmės turi augimvietė, vietovės klimatas, metų laikas ir kiti veiksniai.

Grybai turi daug vandens (84-95%) ir nemažai blogai ar visai neįsisavinamų medžiagų – apie 4-6% (pavyzdžiui, chitino). Mineralinių medžiagų kiekiu grybai nenusileidžia vaisiams ir daržovėms, o fosforo, kalcio, kalio kiekiu jie prilygsta žuvies mėsai. Suvalgius 100 g kelmučių, organizmas gauna vario ir cinko paros normą.

Grybuose yra geležies, mangano, kobalto, švino, taip pat aminorūgščių. Nustatyta, kad žmogaus organizmas gyvulinės kilmės baltymų pasisavina 96,5%, augalinės – 68%, grybų – 70%. Taigi baravyko, pievagrybio ir kai kurių kitų grybų baltymų mitybinė vertė prilygsta gyvulinės kilmės baltymams.

Mažokai juose lengvai virškinamų riebalinių medžiagų ir angliavandenių. Grybuose kaupiasi trehalozė ir glikogenas – angliavandeniai, kurių neaptinkama augaluose. Lipidai, fosfatidai, laisvos amino rūgštys, eterinės ir kvapiosios medžiagos sužadina skrandžio sulčių išsiskyrimą, didina apetitą, gerina kitų maisto produktų virškinimą.

Grybuose daug vitaminų B1, B2, PP, C, A, D, fermentų, organinių rūgščių. Džiovinti grybai baltymų turi daugiau nei duona, kruopos, jautiena. Džiovinti baravykai du kartus kaloringesni už žuvį, maistingesni už kiaušinius, dešrą, jų sultinys triskart kaloringesnis už mėsos buljoną. Maistingesni jauni grybai, vertingesnė kepurėlė nei kotas.

Grybuose, ypač senuose, atsiranda maistui netinkamų, net nuodingų medžiagų: aminų, amidų, šlapalo ir kt. Dėl to maistui negalima vartoti pasenusių grybų. Kai kurių grybų kotai sumedėję, maistui netinkami, nes juose yra daug chitino. Senesnių grybų kepurėlės apatinę pusę reiktų pašalinti, nes jame esančios subrendusios sporos nesuvirškinamos, be to, būna daug vabzdžių lervų.
tytuka
Aciu Rene uz surasta informacija, man tai nauja ir jau keiciu nuomone apie grybus smile.gif
Rene
QUOTE(tytuka @ 2007 06 26, 11:05)
Aciu Rene uz surasta informacija, man tai nauja ir jau keiciu nuomone apie grybus smile.gif
*

Prasom, tuo paciu as ir pati daugiau suzinojau apie grybus smile.gif
Austre 123
Na aš dar neduodu bijau juk sunkiai virškinasi
Ania
As irgi dar neduodavau bet sekmadienį palikom pas senelę o ji ir pavaišino keptais baravykais. Tiesa, prieš tai užšaldyti buvo, pačios rinkti. Tai vyresnelis tik vakar po pietų atsigavo, ir vėmė ir pilvą skaudėjo. Manau kad geriau nerizikuoti.
Dany
blink.gif O as duodavau grybu-ar tai sriubyte,ar mesyte su grybukais(sampinjonais),nu prisiskaiciau -tai daugiau nebeduosiu unsure.gif ,nors ir labai megsta...
Luana
as pati mėgstu grybus bet vaikui tai dar neduodu ir tikrai greit dar neparagaus, manau kad ir be grybų yra ką valgyt mažiem vaikam blush2.gif
ingere
QUOTE(Luana @ 2007 07 23, 16:30)
as pati mėgstu grybus bet vaikui tai dar neduodu ir tikrai greit dar neparagaus, manau kad ir be grybų yra ką valgyt mažiem vaikam blush2.gif
*

drinks_cheers.gif

Mano vyras - alergiškas grybams, visiškai organizmas netoleruoja grybų, netgi mažiausias grybukas ir doh.gif didžiausias ligonis..(pykinimas, vėmimas, silpnumas..).Todėl dukrytei net minties nebuvo duoti, kažkaip bijau...Nors pati ir labai mėgstu.
bafi
KEPTUS PIEVAGRYBIUS SU SVIESTUKU DUODU, JIE LENGVIAU VIR6KINAMI, O BE TO NEDAUG DUODU SU SAIKU
liepuze
Skanu gi tie grybai tongue.gif , dariausi voverusku su baltu padazu,tai mazajai (jai metai ir 2 men) daviau to padazo su bulve,kaip skaniai ji lapnojo biggrin.gif ,nors siaip vargstam labai su valgymu.Bet siaip paciu grybu tikrai nesiruosiu duoti iki triju metu tikrai. O ir siaip baisu,del apsinuodijimo schmoll.gif
fishke
o aš nei savo 4 metų dičkei dar neduodu grybų, nors ji ir pati jų nenori. Suspės g.gif
liune
As savo 1,2 metu pipirui daviau paragauti tik sultinuko, kuriame vire grybai. Tiksliau, viriau grybu sriuba, ir daviau paragauti. Tik pries tai isrinkau visus grybus, nes skaiciau, kad grybu patariama duoti nuo 3 metu. Na, po sriubos jautesi puikiai. Lygiai taip, kaip ir po bet kurio kito jam iprasto maisto.
_Ligitukas_
Man pačiai stoja skrandis nuo grybų tai manau iki kokių 3 metų tikrai net ragauti neduosiu schmoll.gif
spylka
nu jau tikrai neanksčiau kaip n uo 3m. wink.gif
Aniukes mama
maniškei jau keturi, bet duodu kaip tik galima rečiau. jei jau neimanoma jų išvengti, tai jau nedraudžiu, bet jei galima tai padaryti, tai ir vengiu. sakoma, kiek autorių, tiek nuomonių. perskaičiau čia info, kad grybai yra įsisavinami organizmo. tačiau, kaip mus mokė, jų visiškai neįsisavina organizmas. viskas, ką suvalgai išeina tuštinantis, o ir virškinami jie LABAI sunkiai.
kedute
sveikos, savajei dar nedaviau grybu ir manau dar kolkas neduosiu kai pasiskaiciau
ungrida
grybu vaikam kuo vyresniem pirma kart valge grybus (ne pievagrybiu)septyniu metu pats panoro paragaut patiko,bet as uz tai kad kuo veliau nes sunkiai virskinamas maistas o ir apsinuodyt galimybe
straige
As savajai merguzelei dar tikrai nesiruosiu duoti. Dar spes "pasidziaugti" 4u.gif
deizi
Mes pora kartu valgem patys vaikui matant, tai taip spiege, kad teko duoti, bet tik bulviu su padaziuku nuo grybu, aisku nedaug. Kai kita maista valgom tai retai spiegia. lotuliukas.gif Specialiai vaikui dar neplanuoju virti grybu, nemanau kad tai geras maistas maziukams.
janna
Apie grybus vaiku mityboje yra straipsnis paskutiniame "Mazylio" zurnale.
Ten galima ir pasiskaityti.

Grybai yra sunkiai virskinamas maistas. O organizmas pasisavina tik labai maza dali juose esanciu mineralu... Vaikams rekomenduojama juos duoti ragauti ne anksciau 7 metu.

O siaip tai vaikai daug ka megsta is nerekomenduotinu jiems maisto produktu biggrin.gif
Mano pupa-uoga taip pat ju neatsisakytu. Ir tai zinant, mes namuose stengiames kol kas negaminti patiekalu is grybu ir jos neerzinti nei kvapais, nei paciu maistu.

Mama liala
vyresnelis pas mociute kai nuvaziuoja juos jau valgo ir tfu tfu tfu niekada nesutriko virskinimas,bet va mazyliui tai tikrai dar neduodu kad ir kaip jis nori.kai mes valgom ziojasi rekia tai apgaunu ant sakutes uzdejus duonos gabaliuka-atrodo panasiai bet kai paragauja tam kartui ramu,duonytes jis nemegsta smile.gif
virugie
aš ir MB labai mėgstame grybaut ir grybus valgyt, bet mažajam neduodu, o dukra niekad nemėgo ir nevalgo, tai niekad ir nesiūlau, vis juokiuos man daugiau lieka lotuliukas.gif
zyzute
As grybu irgi dar ilgai neduosiu, be 3 m. tikrai ne, nes ir suaugusiam zmogui jie beveik nesusivirskina (kokius suvalgome, tokius ir pasaliname). Tai mano nuomone nera ko ir duoti smile.gif
fishke
mano dičkė labai mėgsta padėt valyti grybus, tačiau ragaut jų nenori, o mes ir nesiūlom. Manau, kad tai tikrai vaikams netinkantis maistas g.gif ir be grybų yra ko valgyt. be to, ir man pačiai grybai tuoj pat "kimba" į virškinimą doh.gif
ARasytee
Kiek pamenu univere kazkada aiskino kad iki 3m. grieztai jokiu konservu ar rukytu dezru, zuvu, ir grybu negalima.
Lalique
As labai megstu grybus, neseniai juos valgiau tai maze priejo, paeme is lekstes ir suvalge pora grybu. Nieko blogo jai nenutiko. Jai 1,5 m.
Specialiai jau neruosciau kokio grybu patiekalo, bet paraugti, manau, galima.
Lauriuka
Grybai yra didziausias nuodas vaikams,jie greiciausiai apsinuodija nuo ju ,todel as su grybais nepraktikuoju ant vaiko.
Basic
o aš atvirkščiai skaičiau žurnale, kad vaikam galima grybų, bet tik kaip sakoma nevalgiui bet taip užkast, nes sunkus tai maistas, buvo ir parašyta kokių būtent grybų galima, voverušku, baravikų, mes paragavom pirma kartą šią vasarą grybų voveruškų. Bet ne taip kad valge bet paragavo.
Gyvačiukas
QUOTE(BoženaT @ 2007 10 14, 14:33)
o aš atvirkščiai skaičiau žurnale, kad vaikam galima grybų, bet tik kaip sakoma nevalgiui bet taip užkast, nes sunkus tai maistas, buvo ir parašyta kokių būtent grybų galima, voverušku, baravikų, mes paragavom pirma kartą šią vasarą grybų voveruškų. Bet ne taip kad valge bet paragavo.
*

O man net mintis nekilo duot nors paragaut.Manau,kad dar gerokai permaža ir,ko gero,tai vienintelis dalykas,ko dar neragavom,ko gero negreit ir paragausim mirksiukas.gif
-simona-
GRYBŲ IKI 3 METŲ VAIKAMS GRIEŽTAI -NE. LABAI SUNKAII VIRŠKINAMAS MAISTAS, NET SUAUGUSIEMS JŲ NEREKOMENDUOJA VALGYTI VAKARIENEI. schmoll.gif
ritmetelis
pati esu alergiska visiems grybams verysad.gif , todel bijau savo maziui duoti. beje, tikrai girdejau ir musu gydytoja sake, kad grybu ragauti galima duoti nuo 3 metuku. taciau yra vienas bet, vienam baliui privalgiau salotu su pievagrybiais ir man nieko nebuvo 4u.gif, tad manau, jog nemarinuotu pievagrybiu truputelis kokiame troskinyje nieko nepakenktu mirksiukas.gif
^Braškytė^
4u.gif sveikos mamytes mano suneliui jau 2metukai greit bus smile.gif bet... as grybu kaskaip dar pribijau duoti g.gif .nuo kokiu jus grybu pradejot duoti savo vaikuciui? thumbup.gif
raimuxe
Maniškis grybų užvalgė gal prieš kokį mėnesiuką(dabar 2m.)
Labai jam patiko, bet manau svarbiausia saikas smile.gif
vaivos juosta
Mes jau ragavom. Nesu tokia kategoriška ( nuodas, nesveika ). Aišku, nevalgė jų kibirais, bet su bulvių koše buvo pats tas thumbup.gif ( ragavom maždaug prieš mėnesį ).
roman
Siaip kiek zinau grybu negali iki 6 metu (minimum)mums 3,6 jokiu grybu neduodu nes bijau,o be to kam ta maza skranduka uzkrauti smile.gif Dar suspes ju paragaut smile.gif
Danielle
Nors mano merginai 2 metai 4 mėn.,bet aš dar bijau duot g.gif . Gal todėl,kad pati jų negaliu valgyt schmoll.gif .
Basic
QUOTE(-simona- @ 2007 10 17, 16:02)
GRYBŲ IKI 3 METŲ VAIKAMS GRIEŽTAI -NE. LABAI SUNKAII VIRŠKINAMAS MAISTAS, NET SUAUGUSIEMS JŲ NEREKOMENDUOJA VALGYTI VAKARIENEI.  schmoll.gif
*

vakareniai pilnai sutinku, smile.gif
Nereikia painiot dalyka grybai nera valgomi sočiai, jie yra ragaunami, tai nera maistas kuri reikia kimšti i skrandi, tai yra kaip užkanda, o dėl galima vaikam negalima, tai vieni sako taip, kiti kitai, vieni sako nuo 3 metų tik galima o žurnalai rašo atvirkščiai. wink.gif
Eglucius
na su grybais jau geriau neskubeti...
^Braškytė^
mums 2 metukai karta daviau grybu bet labai nedaug gal kokius 3-4 grybukus nu suvalge bet noro didelio neparode bigsmile.gif tad truputi paauksim dar iki ju 4u.gif
makalaika
kiek zinau tai grybai vaikams grieztai tik nuo 3 metu, nes jie sunkus maistas rolleyes.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.